Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az előzetes kalkulációk és a Mintamenza program tapasztalatai alapján nem várható jelentős költségnövekedés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló jogszabálytervezetben foglalt elvárások megvalósítása - az előzetes kalkulációk és a több településen is futó Mintamenza program tapasztalatai alapján - nem okoz jelentős az infláció mértékét meghaladó növekedést a nyersanyagok biztosításával kapcsolatosan.


„Polgárok és mesterek” – rendhagyó kiállítás a Kertész29 Galériában

Négy, a hétköznapokon az önkormányzati világában tevékeny szerepet vállaló művész alkotásaiból nyílt kiállítás „Polgárok és mesterek" címmel, 2013. június 1-jén, a budapesti Kertész29 Galériában. A kiállításon Bende Róbert, Sarkad polgármestere, festőművész, Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere, fotóművész, Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere, csont és faszobrász, valamint Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára, festőművész képeit láthatják az érdeklődők.


Monorierdőn, Szentegáton és Vázsnokon járultak a szavazófülkékhez

Három hazai településen tartottak időközi polgármester, illetve képviselő választást 2013. június 2-án hazánkban. A Pest megyei Monorierdőn a Jobbik jelöltjét választották településvezetőnek, míg a Baranya megyei Szentegáton és szintén baranyai Vázsnokon független jelöltek lettek a befutók.


Babják Zoltán a szavazatok ötvenöt százalékát szerezte meg

Újra magyar polgármestere van Beregszásznak: a 2013. június 2-i időközi polgármester-választáson a mintegy 50 százalékos részvétel mellett rendben lezajlott választáson az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a vele szövetséges kormányzó Régiók Pártja (PR) által indított Babják Zoltán az előzetes adatok szerint 5547 szavazatott kapott.


Az EMMI pályázati forrásából 11 intézményfenntartó város részesült

Összesen harminchárom pályázat érkezett be, harminchat muzeális intézmény támogatására arra a pályázatra, amelyet az Emberi Erődforrás Minisztériuma írt ki múzeumokat fenntartó önkormányzatok számára. A pályázatok közül tizenegy felelt meg a követelményeknek, s a tizenegy város összesen 135,3 millió forintot nyert.


Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet a Nyírő Gyula Kórház keretein belül hozták létre

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár 2013. június 3-án átadta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratát Dr. Németh Attilának, a Nyírő Gyula Kórház főigazgató főorvosának. Az intézet létrejötte hiánypótló a hazai pszichiátriai betegellátás területén.


Változik a közös önkormányzati hivatal kialakításának szabálya
A parlament 2013. június 3-án - 258 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett - fogadta el azt a fideszes törvényjavaslatot, amely szerint egy város és egy község, illetve községek akkor is létrehozhatnak közös önkormányzati hivatalt, ha a településeken összesen kétezer lakosnál kevesebben élnek.

Százötvenre nő a kormányablakokban elintézhető ügykörök száma

Elfogadta az Országgyűlés az elektronikus ügyintézéssel és a közigazgatási hatósági eljárással (Ket.) kapcsolatos törvénymódosító csomagot. A 2013. június 3-án elfogadott módosítás az elektronikus ügyintézés fejlesztésével egyszerűsíti és rövidíti a hatósági eljárásokat, így lehetővé válik, hogy a kormányablakokban elintézhető ügyek köre 87 új ügykörrel bővüljön, így 2013. július 1-jétől az állampolgárok már 150-féle ügyben fordulhatnak országszerte a kormányablakokhoz.


Két megyében rendeltek el rendkívüli árvízvédelmi készültséget

Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter 2013. június 3-án, sajtótájékoztatón, Budapesten. A tárcavezető hozzátette, a jelenlegi információk szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor.


Szentendrén az ország első mobilgát-rendszere vizsgázik, a Római-parton még a homokzsákoké a főszerep

Biztos a dolgában a szentendrei polgármester, Dietz Ferenc. Városházi hírek szerint ugyanis kávéra invitálja a település lakóit a hét végén, a dunai árhullám tetőzése idején az óvárost védő gát fala mellé. Így akarja megnyugtatni a helyieket: tökéletesen biztonságos Szentendre új védelmi rendszere - írja a Népszabadság.


Orbán Viktor szerint „reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében”

Veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő 2013. június 4-én a Duna áradása miatt az érintett térségekre, s azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet. A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre.


A Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszéke és az Országos Főépítészi Kollégium felhívása

A Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszéke és az Országos Főépítészi Kollégium felvételt hirdet akkreditált önkormányzati főépítész szakirányú továbbképzésének 4. ciklusára. Jelentkezni 2013. augusztus 10-ig lehet. A képzés időtartama négy szemeszter, szemeszterenként 16 oktatási nappal. Az oktatás első napja:2013. szeptember 19.


Az önkormányzat elejét akarja venni az uzsorának és a postások megostromlásának

Akciót indítottak a közterületi pénzkifizetések felszámolására az önkormányzat, a Magyar Posta, valamint a rendőrség és a polgárőrség összefogásával - tájékoztatta Herczeg Zsolt, a város fideszes polgármestere. A városvezető közölte: a településen gyakran tapasztalható az a visszatetszést keltő látvány, hogy a segélyek és a családi pótlék kézbesítésének napján az útjára induló postásokat megostromolják a pénzükre várók népes csoportjai.


Szanyi Tibor és a kerületi szocialisták népszavazás helyett inkább aláírásgyűjtéssel próbálkoznának

A XIII. kerület polgármestere 2013. június 4-én ismét tiltakozott az Országgyűlésben az ellen, hogy a Margitszigetet fővárosi kezelésbe vonják. A kormánypártok részéről Rétvári Bence, közigazgatási tárca államtitkára védte a döntést. Szanyi Tibor a XIII. kerület MSZP-s képviselője az ATV-ben azt nyilatkozta: népszavazás helyett inkább aláírásgyűjtéssel akadályoznák meg a Margitszigetet közvetlenül a fővárosi önkormányzat irányítása alá rendelő törvényjavaslat hatályba lépését.


A szigetközi Ásványrárón egyelőre önkénteseket várnak az árvíz megfékezéséhez

Akár 15 napnyi árvízvédelmi munkára is berendelhetnek lényegében bárkit, aki aktív korú, egészséges - erre egy korábbi törvénymódosítás ad lehetőséget az önkormányzatoknak. A várható árhullám miatt a Szigetközben már toborozzák az önkénteseket, és a helyzet súlyossá válása esetére már kész a lista a kötelezően behívható személyekről is.


Tarnai Richárd kormánymegbízott szerint biztosítani tudják a megyei gátak védelmét
Az utóbbi évtizedek legnagyobb áradása várható Pest megyében is, ezért a megfelelő intézkedéseket már tegnap meghozták - közölte Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke 2013. június 4-én, Szentendrén. Szentendre polgármestere arról számolt be, hogy a Duna vízmagassága a városnál óránként 2 centiméterrel növekszik. A tetőzést szombat éjjelre várják 7 méter 60 centiméterrel.

Tavaly 14 település és 24 munkahely nyerte el a kitüntető címet

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hetedik alkalommal hirdeti meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. Idén egyszerűsödik a pályázati eljárás, az adatlapot internetes felületen is ki lehet tölteni. A korábbi években indulóknak a már megküldött dokumentumokat nem kell ismételten beadniuk, a regisztrációnál kapott kóddal adataikat könnyen csatolhatják új jelentkezésükhöz.


Letette esküjét Bitay Márton földprogramokért felelős államtitkár

Áder János köztársasági elnöknél letette esküjét 2013. június 5-én Dr. Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős új államtitkára. A szaktárca új szervezeti egysége a Nemzeti Vidékstratégiában meghatározott birtokpolitikai célok megvalósítását és az állami földhaszonbérleti rendszer sikeres működését koordinálja és felügyeli - Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


A testület feladata, hogy a veszélyhelyzetben összehangolja a karitatív tevékenységeket

Létrejött a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT), amely feladata, hogy a veszélyhelyzetben összehangolja a karitatív tevékenységeket - jelentette be 2013. június 5-én, Budapesten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az NHKT létrehozásának célja, hogy veszélyhelyzet kihirdetését követően összehangolja a karitatív segítségnyújtást, valamint figyelemmel kísérje a veszélyhelyzetben folytatott adományozási gyakorlatot.


Jövőre csak olyan cég végezhet közszolgáltatást, mely legalább 51 százalékos önkormányzati vagy állami tulajdonban van

A július 1-jétől 10 százalékkal csökkenő lakossági szemétszállítási díjak a következő években akár további 30-40 százalékkal is csökkenhetnek a hulladékgazdálkodásban bevezetett vagy bevezetés előtt álló új rendelkezések köszönhetően - jelentette ki 2013. június 5-én Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a kormányszóvivővel együtt tartott sajtótájékoztatóján, Pusztazámorban.


A rendezvénysorozat Erzsébet királyné korába repíti a látogatókat

Erzsébet királyné korába repítik a Gödöllői Királyi Kastély látogatóit a „Koronázási hétvége" programjai 2013. június 7-9-én. Az eseményen felelevenedik a koronázási szertartás, amely után koronázási ajándékként került a fiatal magyar királyné használatába a gödöllői Grassalkovich-kastély. A háromnapos rendezvénysorozaton kiállítások, koncertek, gasztronómiai különlegességek, operettgála és látványos koronázási menet várja a közönséget.


Idén – június 7-16. között – immár hetedik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatát

A közelmúltban összesen nyolc nemzeti park igazgatósága tett közzé pályázati felhívást a Nemzeti Parki Termék védjegy használati jogának megszerzésére. A pályázatok eredményeként a Nemzeti Parki Termék címet mára 70 pályázó több mint 150 terméke nyerte el. A tanúsító oklevelet a győztes pályázók ünnepélyes keretek között vehetik át 2013. június 7-én, Debrecenben, a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 rendezvénysorozat keretében.


Ha életbe lép a fuvarozók és az állam megállapodása, az adóból levonható lesz az útdíjbefizetések 7,5 százaléka

Az önkormányzatok többségének módosítania kell a helyi iparűzési adóról szóló rendeletét, ha életbe lép a fuvarozók és az állam kompenzációról szóló megállapodása, amely szerint a vállalkozók évi 10-15 milliárd forintot visszakaphatnak az útdíjból úgy, hogy a helyi iparűzési adóból levonhatják az útdíjbefizetések 7,5 százalékát - írja a Napi Gazdaság.


China SMart Expo Budapesten a kínai partnert kereső vállalkozóknak

Kiállítással és konferenciával egybekötött háromnapos vásárt rendeznek China SMart Expo néven 2013. június 13-15-én, Budapesten. A nagyszabású rendezvény együttműködési lehetőséget teremt mindazoknak a vállalkozóknak, akik finanszírozási háttértámogatással, kínai partnerek bevonásával szeretnének nemzetközileg sikeresekké válni. A szakmai konferencia házigazdája: Nógrádi György, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.


Azerbajdzsán magyarországi nagykövete örül, hogy az elmúlt három évben hazája és Magyarország kapcsolatai szorosabbá váltak

Testvérvárosi kapcsolatfelvételről szóló szándéknyilatkozatot írt alá Fülöp Erik (Jobbik), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári és Sadiqov Nizami, az azeri Agdam polgármestere 2013. június 6-án a Tisza-parti kisvárosban. A megállapodás aláírásakor Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke kijelentette:„meggyőződésünk, hogy ezzel nemcsak egy testvérvárost, hanem egy testvérnemzetet kapunk ajándékba".


A nagymarosi városközpont megmentésére szervezett akcióhoz Gémesi György, Gödöllő polgármestere is csatlakozott

Közel hetvenen mentek 2013. június 6-án Gödöllőről Nagymarosra, hogy segítsenek az árvízi védekezésben. A Gödöllői Lokálpatrióta Klub felhívására jelentkezők reggel hét órakor indultak el, s jelenleg a Duna parton a mobilgátak erősítésén dolgoznak. A résztvevőkhöz a délelőtt folyamán Gémesi György polgármester is csatlakozott.


Hazánk jogosult arra, hogy forrásokat hívjon le az EU szolidaritási alapjából a helyreállítási munkálatok költségeire
A kormány várja a dunai árvíz miatt kárt szenvedő magánszemélyek és vállalkozók jelentkezését a Belügyminisztérium által létrehozott euszacivil@bm.gov.hu címen - közölte a kormányszóvivő 2013. június 6-i budapesti sajtótájékoztatóján. Giró-Szász András elmondta: Magyarország európai uniós tagállamként jogosult arra, hogy forrásokat hívjon le az EU szolidaritási alapjából a károk utólagos felszámolására, a helyreállítási munkálatok költségeinek fedezésére.

A találkozón több mint ötven környezetbarát fejlesztésekért elkötelezett nagyváros képviseltette magát

Több mint 50 nagyváros képviseltette magát a "Smart Cities - Intelligens városok" konferencián 2013. június 5-6-ánj, Budapesten. A Smart Cities - Intelligens városok platformjának alapvető célja az innováció ösztönzése, az energiahatékony és alacsony széndioxid-kibocsátású technológiai alkalmazások fejlesztésének és elterjesztésének felgyorsítása nagyvárosi környezetben. A rendezvényen előadóként részt vett Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.


A jelenleg 35 százalékban elkészült nagyberuházást 10 hónap alatt múlva kell átadnia az új kivitelezőnek

Közel két év után folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt uniós projekt, és 10 hónap alatt, az eredeti tartalommal valósul meg - jelentette be a település polgármestere 2013. június 6-án, Velencén. A beruházás leállása miatt jelentősen emelkedett a tényleges bekerülési érték, de - mint Oláhné Surányi Ágnes leszögezte: az önkormányzat saját költségvetéséből biztosítja a keletkezett pluszköltségeket, a város nem adósodott el a többletforrás biztosítása miatt.


Az MJVSZ, a BÖSZ, a MÖOSZ, a KÖOÉSZ és a TÖOSZ lakosonként 50-100 forint felajánlására kérik tagtelepüléseiket

Több önkormányzati szövetség is arra kéri tagtelepüléseit, hogy felajánlásaikkal támogassák a dunai árvíz elleni védekezést. A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ), a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ), a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége (KÖOÉSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) felhívását Kósa Lajos ismertette 2013. június 7-i budapesti sajtótájékoztatóján.


Orbán Viktor vezeti az árvízi védekezés irányítását – Június 8-tól hívható a Nemzeti Összefogás Vonala

A miniszterelnök szerint mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni. Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de sajnos nem sikerült: a határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás feletti vízszintet mértek a folyón, amely még árad - mondta Orbán Viktor 2013. június 7-én Győrben, utalva arra, hogy Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje.


Pesti Imre: a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztekor sincsenek veszélyben a közszolgáltatások

A fővárosi önkormányzati, illetve az állami tulajdonú közműszolgáltatók is felkészültek a Duna magas vízállására, jelenleg az látszik, hogy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztekor sincs veszélyben a szolgáltatás - mondta Pesti Imre, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke 2013. június 7-én, Budapesten, a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.


Az utasok a tesztidőszak alatt továbbra is a jelenlegi, papíralapú menetjeggyel vagy bérlettel utazhatnak

Az M3-as metró Corvin-negyed állomáson 2013. június 8-ától - kísérleti, átmeneti jelleggel - beléptető kapukat szerel fel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tapasztalatszerzés céljából. A tesztidőszak előreláthatólag három hónapig tart, amit a BKK döntése szerint további három hónappal meghosszabbíthat - tudatja a Budapesti Közlekedési Központ.


Falumegújításra és fejlesztésre pályázhattak önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek

Négymilliárd forinttal több támogatást nyújt a vidékfejlesztési szaktárca azoknak a pályázati céloknak a megvalósítására, amelyeket falumegújításra és fejlesztésre, a vidéki örökség megújítására nyújtottak be önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár 2013. június 7-én, Szombathelyen.


Az önkormányzatok csak az éjszakai nyitva tartás okozta, lakosságot zavaró tünetek megoldására fordíthatnák a többletforrást

Augusztus 1-től naponként és vendégenként 20 forint felügyeleti díjat kérhetnek az önkormányzatok a „világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletektől" - ez derül ki Rogán Antal V. kerületi polgármester 2013. június 7-én benyújtott törvénymódosító javaslatából.


A pénzt a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére utalja megyei önkormányzat

A Csongrád Megyei Közgyűlés 2013. június 7-i ülésén döntött arról, hogy egymillió forinttal segíti a Dunán levonuló rekordárvízzel szembeni védekezést. A pénzt az általános tartalék terhére biztosítja az Önkormányzat. Ezt az összeget a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére utalja el a hivatal várhatóan június 10-én.


A természeti csapások kárainak enyhítésére több milliárd forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére

A vis maior keret terhére megkezdődik az árvízi károk felmérése azon önkormányzatok számára, amelyek védekezési költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat költségvetési lehetőségeit - tájékoztatta a Belügyminisztérium (BM) 2013. június 8-án az MTI-t.


Illés Zoltán: az árvíz nem jelentetett veszélyt, de a létesítménynél állandóan fennáll környezetvédelmi probléma
Nem okozott veszélyt az árvíz az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára 2013. június 9-én az MTI-nek. Illés Zoltán a francia Le Monde című napilap cikkére reagált, amelyben a Greenpeace-re hivatkozva azt írták, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározókat és más ipari létesítményeket is veszélyeztet a Duna áradása.

Orbán Viktor szerint leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, meg tudják-e védeni Budapestet
Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök 2013. június 9-i esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik. Döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy haláleset továbbra sem történt, senki sem sérült meg, eltűnt emberről nem érkezett bejelentés.

A nagyszabású eseménysorozatra Gödöllő több testvérvárosából is érkeztek delegációk

Nagy sikerrel zajlott le az idei koronázási hétvége 2013. június 7-9-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A háromnapos rendezvénysorozat Ferenc József szobrának avatásával kezdődött, majd koronázási menet, koronázási operettgála, kutyás divatbemutató és számos más színes program várta az érdeklődőket. Az eseményeken Gödöllő több testvérvárosából is érkeztek delegációk. 


Újraválasztották Novák Lajost, a korábbi független polgármestert

Az árvíz által elzárt Dömösön tartottak időközi választást 2013. június 9-én. A voksoláson újraválasztották a korábbi polgármestert, Novák Lajost - mondta el a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek hétfőn. Baltás-Kapornai Szilvia tájékoztatása szerint a település szavazati joggal rendelkező 959 lakosa közül 511 fő vett részt a választáson.


Orbán Viktor a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, a dunaföldvári híd környékét és Baját sorolta a veszélypontok közé
Orbán Viktor tájékoztatása szerint stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt. A miniszterelnök 2013. június 10-i reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé. A mai nap a súlypontáthelyezésé: a főváros is túl van a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani - mondta a kormányfő Budapesten, a Római-parton.

Tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járáson vezettek be rendkívüli intézkedéseket

Pest megyében a szigetszentmiklósi, a ráckevei és az érdi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi járás, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi járás, Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére is vonatkozik a veszélyhelyzet. A kormányrendelet 15 napig hatályos, meghosszabbítására az Országgyűlés adhat felhatalmazást.


A pénzadományokon kívül sok természetbeni felajánlás is érkezett a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácshoz

Mintegy 100 millió forint pénzadomány gyűlt eddig össze az árvízkárosultak megsegítésére a nemzeti összefogás vonalán keresztül - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013. június 10-én az MR1 Kossuth Rádió „180 perc" című műsorában. A tárcavezető a műsorban elmondta: a pénz a nemzeti összefogás 1357-es vonalán, illetve annak 11711711-2222222-es banki számlaszámán keresztül gyűlt össze.


A gépjárműadót és a környezetterhelési díjat továbbra is a XIII. kerület szedheti be

A fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül a Margitsziget, miután az Országgyűlés 2013. június 10-én 252 igen, 54 nem szavazattal, 44 tartózkodás mellett elfogadta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát. A gépjárműadót és a környezetterhelési díjat továbbra is a XIII. kerület szedheti be.


A 2,4 milliárd forintnyi támogatási keretből idén is minden pályázó önkormányzat megkapja az általa igényelt pénzt

A nyári szünidőben a kormány az idén is biztosítja a gyermekétkeztetéshez szükséges összeget - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013. június 10-i budapesti sajtótájékoztatóján. Az Erzsébet program keretében több mint százezer gyermek táborozhat, üdülhet kedvezményesen.


Egymillió aláírásra van szükség a sajátos nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés támogatására

Románia kormánya - megszegve nemzetközi kötelezettségvállalásait - nem kéri ki Székelyföld 800 ezer lakosának a véleményét a közigazgatási határok kialakításáról. A sajátos nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés támogatásához egymillió aláírást szeretne összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács, ezért Izsák Balázs, a szervezet elnöke a magyarországi önkormányzatokhoz fordult segítségért.


Sokan elköltöztek Devecserről és Kolontárról – Mindkét településen nőtt az asztmások és a magas vérnyomásúak száma

Elkészült a 2010. október 4-én Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet sújtó vörösiszap-katasztrófa komplex társadalmi hatástanulmánya. A devecseri önkormányzat megbízásából a Monitor Társadalomkutató Intézet és Módszertani Központ által készített 172 oldalas tanulmányt a kutatás két vezetője - Ferencz Zoltán és Bartal Anna Mária - 2013. június 10-én mutatta be a Veszprém megyei településen.


Jelenleg 14 olyan parlamenti képviselő van, aki választhatott a főállású és társadalmi megbízatású polgármesterség között

Nagyon szerethetik falvaikat a polgármesterként is dolgozó honatyák! Többségük akkor is főállásban vezeti a települést, ha a törvény megengedné: csak társadalmi megbízatásban tevékenykedjenek. Erre akkor lenne lehetőség, ha háromezer főnél kisebb helységet vezetnek. Igaz, utóbbi esetben jóval kevesebb pénzt kapnának. Így sokaknál inkább a vonzóbb fizetés, mint a hivatal fontossága lehet a fő ok a döntéskor - írja a Blikk.


A kormány 15 milliárd forinttal túlléphetővé tette a belügyi tárca kárelhárítási előirányzatának keretét

Van miből fedezni az árvíz költségeit, csak a katasztrófavédelemnél több mint 51 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek egy részét a helyreállítási munkákra lehet költeni, a Belügyminisztériumnál és a helyi önkormányzatoknál vis maior keret van, ezek 8 milliárd forintot tesznek ki - írja a Magyar Hírlap 2013. június 11-i számában.


A programokban 2080 millió forint áll a települések rendelkezésére

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelentek a „Szervezetfejlesztés a Közép-magyarországi régióban levő önkormányzatok számára" című, ÁROP-3.A.2-2013 kódszámú és a „Szervezetfejlesztés konvergencia régiókban levő önkormányzatok számára" című, ÁROP-1.A.5-2013 kódszámú felhívások. A fejlesztésekre összesen 2080 millió forint áll rendelkezésre a programokban.


A települések nehezen tudják fizetni a konyhai alkalmazottak bérét, a dologi kiadásokat és a máshonnan bejárók étkeztetését

Az idei év második felében a központi tartalék terhére segítséget kaphatnak a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok a közétkeztetés biztosítására. A településeknek a gyermek és a szociális étkeztetés összesen közel 116 milliárd forintba került - írja a Világgazdaság.


Eddig a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozott ez a feladat

A kormány 2013. június 11-i ülésén döntött arról, hogy a szúnyogirtási teendőket a jövőben központilag, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítása alatt oldja meg - tájékoztatta az MTI-t a Kormányszóvivői Iroda.


Nincs már akadálya a közös önkormányzati hivatal megalakításának

Akár a „fehér füst" is felszállhatott volna a nagykállói városházáról a napokban, jelezvén, hogy végre megszületett a nagykállói és az érpataki önkormányzat közötti megállapodás, s immár semmi akadálya nincs annak, hogy pár hónapos csúszás után megalakuljon Nagykálló és Érpatak közös polgármesteri hivatala - írja a Szabolcs Online.


A köznevelési törvényt módosító jogszabály 2014. szeptember 1-jén lép majd életbe
Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség a gyermek hároméves korától - döntött a parlament 2013. június 11-én, egyhangúlag elfogadva az LMP-hez tartozó független képviselők javaslatát a köznevelési törvény módosítására. A jogszabály 2014. szeptember 1-jén lép hatályba, mivel a köznevelési törvény ettől fogva vezeti be a hároméves kortól kötelező óvodáztatást.

A kabinet várja az önkormányzatok helyreállítási igényeit

Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte Orbán Viktor miniszterelnök 2013. június 12-i győrújfalui sajtótájékoztatóján. A kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra - mondta a kormányfő.


350 önkormányzat vár 300 millió forintra – A Belügyminisztérium nem akar ugyanazért kétszer fizetni

Bár szorgalmasak voltak az önkormányzatok, amikor a márciusi hóhelyzetben nem önkormányzati fenntartású utakról is letakarították a havat, lehet, hogy most leshetik a pénzüket. Hiába kellene őket kifizetni a vis major alapból, a Belügyminisztérium dönthet úgy, hogy nem adja oda a kért összeget, mert például a hóeltakarítás nem a település megközelíthetőségét szolgálta. A Belügyminisztérium közleménye szerint a közútkezelőt azért fizetik, hogy takarítson, és nem fognak kétszer ugyanazért fizetni.


Számos kisebb település életét megnehezíti a hulladékszállításra vonatkozó szabályozás

Több hulladékszállító cég is felmondta szerződését a településekkel, amiatt a kormányzati kezdeményezés miatt, amelynek célja végső soron, hogy ne termelhessenek profitot. Az év második felében sok helyen az önkormányzatoknak kell így biztosítani ezt a szolgáltatást, de nem látszik még, hogy milyen fedezetből - írja a Magyar Nemzet.


Gyenesei Istvánt kilencszázezer forintos pénzbüntetésre ítélte a Kaposvári Törvényszék

Jogerősen is pénzbüntetésre - 900 ezer forint megfizetésére - ítélte magánokirat-hamisítás miatt Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét, volt önkormányzati minisztert 2013. június 13-án a Kaposvári Törvényszék. A bíróság döntésével helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Kaposvári Járásbíróság határozatát. 


A hamarosan megjelenő, harmadik Tanyafejlesztési Program is kiemelten fogja kezelni a tanyavillamosítást
Magyarország Kormánya az Országgyűlés részére benyújtott eddigi tanyafejlesztési intézkedésekről szóló jelentésében kiemelt feladatként rögzíti azon célt, hogy 2020. év végéig valósuljon meg minden tanya elektromos árammal történő ellátása, továbbá hogy minden tanya járható utakon legyen megközelíthető - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Több mint száz napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés több mint száz napirendi pontot tárgyalt meg 2013. június 12-i ülésén. A városatyák egyebek mellett döntöttek a taxirendelet módosításáról, a Vígszínház és az Operettszínház igazgatói posztjának megpályáztatásáról, a József Attila Színház felújításáról, a közterület-használati díjak inflációkövetővé tételéről, a közterület-felügyelet átnevezéséről, a kéményseprés díjának 44 százalékos csökkentéséről és a Vidám Park végelszámolásáról.


Elkészült az MTA szakvéleménye a római-parti mobilgát ügyében

Összesen 3,2 milliárd forint értékű kárt mértek fel az önkormányzati létesítményekben a dunai árvízzel összefüggésben, ezt az igényt regisztráltatta a főváros a vis maior alapnál - mondta Tarlós István főpolgármester 2013. június 12-én újságíróknak. A városvezető szavai szerint a tényleges veszély megszűnt Budapesten, a közlekedési helyzet is normalizálódik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az altalaj alakváltozásai megterhelhetik a vízcsöveket, emiatt csőtörésekre kell számítani.


A fertőtlenítés hatékony eszköze a biológiailag teljesen lebomló Sagewash fertőtlenítőszer

Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféregpeték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az árvíz utáni fertőtlenítés hatékony eszköze a biológiailag teljesen lebomló Sagewash fertőtlenítőszer.


Négy feladatra 17 milliárd forintos többletfinanszírozást kapnak az önkormányzatok

A következő hónapokban négy feladatra tizenhét milliárd forintos többletfinanszírozást kapnak az önkormányzatok - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2013. június 13-án az MTI-nek. Tállai András jelezte, hogy a feladatfinanszírozásra való áttérés miatt az Országgyűlés csaknem 45 milliárd forintos általános és szerkezetátalakítási tartalékot határozott meg. Elmondta, az önkormányzatok visszajelzései alapján a kormány a finanszírozás korrekciójáról döntött.


Az első a közlekedés biztosítása, ezután következik az elöntött területek mentesítése és a szúnyogirtás

A közutak és a vasútvonalak felszabadítását nevezte a legsürgősebb feladatnak az árvízi helyreállítási megbízottnak kinevezett Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató a 2013. június 13-i kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón elmondta, hogy a kabinet keddi döntése értelmében megkezdődik az árvíz okozta károk felmérése és a helyreállítás.


A nemzeti védőnői szolgálat veheti majd át az önkormányzatok helyett a védőnők munkáltatójának szerepét

Jogszabályban kívánja garantálni az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a védőnők megkapják béremelésüket - mondta Lengyel Györgyi, a minisztérium közigazgatási államtitkára 2013. június 13-án, a védőnők napja alkalmából rendezett ünnepségen, Budapesten. Szomorúnak nevezte, hogy a tavalyi 14 százalékos béremelést a védőnők többsége nem kapta meg, mert az önkormányzatok többsége nem fizette ki nekik az emelés összegét.


Az NGM támogatni fogja a helyi önkormányzatokat, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak
A Nemzetgazdasági Minisztérium két új foglalkoztatási programot indít: az „Út a szakmaválasztáshoz" című program keretében a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását támogatják, a helyi önkormányzatokat pedig abban segítik majd, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak.

Gémesi György jó iránynak tartja az önkormányzatok 17 milliárd forintos többletfinanszírozását

Már februárban, az önkormányzati költségvetések elkészítésekor látszott, hogy sok településnek el fog fogyni a pénze az év második felére - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke 2013. június 13-án a Hír TV „Magyarország élőben" című műsorában az önkormányzatoknak nyújtandó 17 milliárdos többletfinanszírozással kapcsolatban. A MÖSZ elnöke szerint az irány jó, de a rendszer egyensúlyba hozására 40-50 milliárd forintra lesz szükség.


A XIII. kerület vezetése egy népszavazás kiírását és a BÖSZ-ből való kilépést is tervezi

A XIII. kerületi önkormányzat a Margitsziget ügyében beadvánnyal fordulna az Alkotmánybírósághoz, illetve azt tervezi, hogy kilép a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéből (BÖSZ) - mondta Tóth József (MSZP) polgármester 2013. június 14-én újságíróknak, hozzátéve, mindkét kérdésben június 27-én hozza meg a döntést a képviselő-testület.


A legjobb minősítést elnyerő helyszínek a kiíró szervezetek vezetőinek elismerésében részesülnek

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, és a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) pályázatot ír ki „Az év ökoturisztikai létesítménye" cím elnyerésére.


A VIII. kerület önkormányzata négymilliárdos fejlesztést tervez a bűnözés melegágyának számító Négy Sárkány piac helyén

A józsefvárosi piac üzemeltetője bérleti szerződésének felmondását kéri Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától. A VIII. kerület vezetője 2013. június 16-i sajtótájékoztatóján bejelentette: mindkét felet nyomatékosan kéri, hogy vegye figyelembe a vonatkozó közbiztonsági, adóhatósági problémákat, és kezdeményezze a felmondást.


A lehetőséggel azok élhetnek, akiknek mezőgazdasági területét az elöntéssel vagy a védekezéssel kapcsolatos kár érte

A 2013. júniusi dunai árvízi védekezést követő helyreállítási feladatvégzés részeként megkezdődött az elöntéssel érintett mezőgazdasági területek és károk felmérése. A kárbejelentéseket legkésőbb 2013. június 24-ig a falugazdásznál személyesen tehetik meg az érintettek Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjáról is letölthető adatlap kitöltésével.


Tállai András: adósság és hiány nélküli önkormányzati rendszer jön létre egy éven belül Magyarországon

Működőképes, adósság és hiány nélküli önkormányzati rendszer jön létre egy éven belül Magyarországon - mondta Tállai András 2013. június 14-én, Békéscsabán, a városi polgármesterek randevúján az MTI-nek. A rendezvényen adták át az év polgármestere díjat, amelyet Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), Budapest II. kerületének polgármestere vehetett át. Az év alpolgármestere a Békés városi Pálmai Tamás (Jobboldali összefogás), az év jegyzője Szvercsák Szilvia, Békéscsaba jegyzője lett.


A somogyi településvezetők bíznak benne, hogy nem ez volt az utolsó segítség idén, amelyet kaptak a kormánytól
A kormány döntése értelmében 17 milliárd forintos többletfinanszírozásra jogosultak az önkormányzatok. A főként kistelepüléseket érintő intézkedést üdvözlik a somogyi polgármesterek, azt mondják: hatalmas szükségük van a pénzre. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke úgy véli: ez a pénz csak két hónapig jelent gyógyírt a helyhatóságoknak, ezután újabb forrásra lesz szükség a biztonságos működéshez.

Gencsapátiban polgármestert és képviselő-testületet, Solymáron képviselőt választottak a hétvégén

Két helyen tartottak időközi választást 2013. június 16-án: a Pest megyei Solymár 2-es számú egyéni választókerületének önkormányzati képviselője Törcsi Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje lett, míg a Vas megyei Gencsapátiban a független Bodorkós Ferencet választották meg polgármesternek, s új képviselőtestület is alakult.


A közösségi vagy vállalkozási célú helyi fejlesztésekhez 200 ezertől 50 millió forintig igényelhető támogatás

Mától - 2013. június 17-étől - lehet pályázni az idén harmadszor meghirdetett LEADER Program összesen 30 milliárd forintos támogatására, a forrás kimerüléséig, de legkésőbb augusztus 31-én 18 óráig. A kérelmeket elektronikus úton kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


Alacsony energiaigényű épületeket keres a GreenDependent Intézet

„Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!" címmel kampány kezdődött Magyarországon és az Európai Unió további kilenc országában. A kampány legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony, vagy közel nulla energiaigényű épületekről minden érdeklődő számára.


Díjátadással és ünnepi műsorral emlékeznek Gödöllőn a Magyar Szabadság Napjára

Idén Sólyom László, volt köztársasági elnöknek, az Alkotmánybíróság első elnökének ítélte oda idén a Magyar Szabadság Napja Alapítvány Magyar Szabadságért díját, amit a kitüntetett 2013. június 29-én, Gödöllőn vehet át. A díjátadás után kerül sor a Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorára, melyben Gémesi György, Gödöllő polgármestere mond beszédet, majd Koltay Gergely - Szűts István: „Honfoglalás - A szabadság legyél te magad" című darabját láthatják az érdekélődők.


Az NGM cáfolja a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója „szelektív államcsődre” vonatkozó állítását

Nem jelent szelektív államcsődöt az önkormányzati adósság átvállalása, illetve a bankok díjfizetési kötelezettsége, az adósságátvállalással összességében a bankok is jól járnak - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek 2013. június 18-án eljuttatott közleményében.


Összetett programmal vonnák be az időskorúakat a közösségi életbe

Tizennégy önkormányzat kötött együttműködési keretmegállapodást az idősek helyzetének javításáért 2013. június 17-én, Budapesten. Az összetett program célja, hogy az időseket bevonják a közösségi életbe, és tehermentesítsék az ellátórendszert, s hogy az érintett önkormányzatok a továbbiakban is megosszák egymással tapasztalataikat.


A Nemzeti Eszközkezelőnek is juttatnak ingatlanokat, hogy azokkal a nehéz helyzetbe jutott devizahiteleseket segítse

Több mint ezer használaton kívüli ingatlant ad át az állam ingyenesen az önkormányzatoknak. Erről az év végéig kell szerződést kötniük a helyhatóságoknak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel. A Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezte törvénymódosítást 2013. június 17-én 275 igen szavazattal, 39 nem ellenében, 7 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.


Követelmények és megoldások az épülethangosító és tűzjelző rendszerek együttműködésére
Napjainkban a korszerű hangosítási rendszerekkel szemben támasztott követelmények túlmutatnak a tiszta hang és jó beszédérthetőség alapfunkciókon. Három részből álló cikksorozatunk bevezetőjében arra szeretnénk rávilágítani, miért van egyre inkább létjogosultsága egy korszerű, tűzjelző rendszerbe integrált vészhangosító rendszernek.

Vidámpark, kocsiszín és kínai negyed után most kulturális- és sportberuházásokat tervez a kerület
A bürokrácia és a hivatalos ügyek intézése hónapokba is kerülhet. Nem így vannak ezzel az illetékesek, amikor a józsefvárosi piac felszámolásáról van szó. A VIII. kerület polgármestere kérte, a vagyonkezelő és a MÁV szinte 24 órán belül végrehajtotta Kocsis Máté kérését. Hamarosan kiderül, hogy mi lesz a Négy Tigris helyén.

Az adakozásból befolyt pénzt karitatív szervezeten keresztül használják fel
Az árvízzel összefüggésben 362 millió 930 ezer forint adomány érkezett a nemzeti összefogás számlaszámára és SMS-eken keresztül - jelentette be Balog Zoltán 2013. június 18-án, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ülését követően. Tájékoztatása szerint a 1357-es SMS-számra több mint 607 ezer ember küldött üzenetet, ennek értéke 145 millió 156 ezer forint. A nemzeti összefogás számlaszámára pedig 217 millió 101 ezer forint folyt be.    

A feleslegessé vált zsákok egy részét megkapják a területileg illetékes önkormányzatok, a többit az állam szállítja el
Az árvízi védekezés során felhasznált több mint 10 millió, már kiürített homokzsákot és a homokot külön kell deponálni, ezeket a kormány a területileg illetékes önkormányzatoknak ajánlotta fel újbóli felhasználásra. A települések már nyilatkoztak arról, hogy mekkora részre tartanak igényt, jelenleg ennek összesítése zajlik - írja 2013. június 19-i számában a Napi Gazdaság.

Az önkormányzat szerint a tábor aránytalanul nagy érdeksérelmet jelentene a településnek

Nem akar menekülttábort Vámosszabadi, ezért a település önkormányzata 2013. június 18-én éjjel úgy döntött, felkéri a kormányt, hogy azonnal álljon el a tervtől, amely szerint 216 bevándorló elhelyezésére alkalmas tábort alakítanak ki, az egykori határőr laktanya területén. A település vezetői közmeghallgatást tartottak, a vámosszabadiban élők pedig félnek a befogadó állomástól.


A védekező települések közül 43-ban már befejeződtek, 52-ben még folynak a mentesítési munkálatok

Befejeződtek az árvíz elleni, védelmi jellegű tevékenységek és intenzíven zajlanak a helyreállítási munkák az országban - mondta Bakondi György helyreállítási megbízott Nagymaroson. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője a 2013. június 18-i országos záró adatokat ismertetve elmondta: az állami védművek több mint 42 százalékát bontották már le, és a védekező települések közül 43-ban fejeződtek be és 52-ben folynak még a helyreállítási-mentesítési munkálatok.


Országosan 150 milliót fordít az állam a rovarirtásra és az érintett önkormányzatok is ugyanennyit adnak össze

Az idén a korábbinál több pénz, 100 millió forint áll rendelkezésre a balatoni szúnyogirtásra és a térség lárvatenyésző helyeiről készült térképeinek frissítésére - közölte a Balatoni Szövetség. A tónál 2013. június 19-én indult az újabb kémiai szúnyogirtás. Lázár János, a szövetség titkára szerint a csapadékos időjárás miatt az idei turisztikai szezonban több beavatkozásra lesz szükség, mint a korábbi években.


A fővárosban az elmúlt két és fél évben a konszolidáció volt a legfontosabb – mondta ünnepi beszédében Tarlós István

Tizenöten kapták meg 2013. június 19-én a Budapest díszpolgára címet, az elismeréseket Tarlós István főpolgármester adta át a díjazottaknak a szabadság napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen. A főpolgármester felidézte: a polgári kormány tíz éve ezért nyilvánította nemzeti emléknappá június 19-ét, Budapest Főváros Közgyűlése pedig úgy határozott, hogy szintén ezen a napon adják át a díszpolgári címeket.


A négymilliárdos létesítmény kivitelezése legkorábban 2015 októberében fejeződhet be

Több mint négymilliárd forint értékű fejlesztést tervez a józsefvárosi önkormányzat a jelenlegi Négy Tigris piac területének egy részén; a tervek szerint sportközpontot és szabadidőparkot hoznának létre. A fejlesztési terv szerint a sportfunkciókat a pályaudvar Fiumei úti, nyugati szélétől a Posta telkének végéig tartó területen valósítanák meg.


Székesfehérváron a helyközi buszjáratok egyfajta gyorsjáratként lesznek használhatók a helyi közlekedésben

Megállapodást kötött 2013. június 19-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Székesfehérvár önkormányzata és az Alba Volán Zrt. arról, hogy július 1-jétől a megjelölt regionális helyközi buszjáratok a településen belüli közlekedésre is igénybe vehetők legyenek pluszköltségek nélkül.


A felcsúti polgármester közvetlen környezetéig ér a trafikbotrány

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester testvére, Mészáros János fideszes önkormányzati képviselő, illetve az alpolgármestere, Mészáros László családi üzletei árulhatják a dohányt az Auchan áruházaiban - írja a Népszabadság.


Kétszáznegyven kilométer szennyvízcsatorna épül a fővárosban, ebből kilencven a XVIII. kerületben

Aláírták a támogatási szerződést Budapest komplex integrált szennyvízelvezetéséről (BIKSZ) 2013. június 25-én. A projekt nettó beruházási összköltsége 34,1 milliárd Ft, ebből 27,6 milliárd Ft az uniós támogatás. Tarlós István főpolgármester az ünnepélyes aláíráskor elmondta: a következő két évben 240 kilométer szennyvízcsatorna épül Budapesten, ebből 90 kilométer a XVIII. kerületben.


A települések az árvízi védekezés teljes költségét is megkaphatják

Kilencvenöt, az árvízben közvetlenül érintett település adott be pályázatot vis maior-támogatásra, az önkormányzatok összesen 9 milliárd 723 millió forint visszatérítését remélik - közölte 2013. június 20-án az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az OKF kiemelte: az önkormányzatok akár az árvízi védekezés teljes költségét megkaphatják a vis maior-keretből, ha a károk a kormány által kihirdetett árvízi veszélyhelyzet időszakában és területén keletkeztek.


Tormay Cécile és Tom Lantos esetében jelenleg sem elfogadó, sem elutasító döntés nincs érvényben

Nem lesz több utcaátnevezés ebben a fővárosi önkormányzati ciklusban. Tarlós István főpolgármester bejelentette, hogy nem terjeszt több közterület-elnevezési kérelmet a közgyűlés elé, és javasolja, hogy a testület hozzon olyan határozatot, miszerint az ilyen kezdeményezéseket ebben a ciklusban nem is tűzi napirendre. 


Eddig a legtöbb nevezés Nagykanizsáról, Jászapátiról, Csongrádról, Encsről, Komlóskáról és Karcagról érkezett

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos programhoz eddig hatvanegy település csatlakozott, a helységekben közel nyolcszázan művelik egymással versengve ház körüli kertjeiket - közölte az első visszajelzések alapján Kovács Szilvia, a vetélkedő ötletgazdája, Karcag alpolgármestere 2013. június 20-án az MTI-vel.


Áder János az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Európai Chartájára hivatkozva visszaküldte a törvényt

Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a júniusban elfogadott javaslatot, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat a Margitszigetet. Az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Európai Chartája értelmében ugyanis a helyi önkormányzatok határait nem lehet megváltoztatni az érintett közösségekkel folytatott előzetes konzultáció, vagy helyi népszavazás nélkül.


Az egyezmény a két város között 2007-ben aláírt általános barátsági és együttműködési szerződés kiszélesítése

Xavier Trías i Vidal de Llobatera, Barcelona polgármestere és Tarlós István, Budapest főpolgármestere kulturális megállapodást írt alá 2013. június 21-én Barcelonában. A megállapodás a két város között 2007-ben aláírt általános barátsági és együttműködési szerződést szélesíti ki a kultúra területén.


Sokan inkább autómosásra használták a kutak vizét, és emiatt több milliós számlák keletkeztek

A debreceni önkormányzat három éve elzárta az összes közkutat és csak ott nyitotta meg, ahol a lakók kifejezetten kérték, mert nem juthattak máshonnan egészséges ivóvízhez. A takarékoskodás oka az volt, hogy sokan inkább autómosásra használták, és emiatt több milliós számlák keletkeztek. A belvárosban jobb a helyzet ott könnyen találni egy kis hűsítő friss vizet - írja a dehir.hu.


Fazekas Sándor: „a magyar gazdák ettől a pillanattól kezdve jelen vannak a plázák világában”

Az első, bevásárlóközpont mellett működő gazdapiacot nyitotta meg 2013. június 21-én a fővárosban a WestEnd City Center Váci út felőli oldalán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Megnyitójában a tárcavezető hangsúlyozta: a magyar gazdák ettől a pillanattól kezdve jelen vannak „a plázák világában". Ez pedig azt jelzi, hogy tovább erősödik a vidék és a nagyvárosok kapcsolata Magyarországon.


A Jobbik képviselői az elnöki pulpitusra vonultak tiltakozásul – Ángyán József kilépett Fidesz parlamenti frakciójából

A magyar föld védelmére az új földtörvény a legnagyobb garancia - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. június 21-én a Parlamentben, miután az Országgyűlés elfogadta a földforgalmi törvényt. A jogszabály elfogadása előtt a Jobbik képviselői az elnöki pulpitusra vonultak a földtörvény elleni tiltakozásul. A törvény elfogadása után Ángyán József, a VM tavaly lemondott államtitkára kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából.


Augusztustól naponként és vendégenként 20 forintot fizethetnek a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek
Felügyeleti díj bevezetését tette lehetővé az önkormányzatoknak a parlament augusztus 1-jével: a díjat a Budapest belvárosában, világörökségi területen éjszaka is működő, szeszes italt árusító szórakozóhelyektől szedhetik be. Az Országgyűlés 2013. június 21-én 250 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, belvárosi polgármester erről szóló indítványát.

Láng Zsolt szerint a települések egyenesbe kerülése komoly lépés az egész gazdaság egyenesbe kerüléséhez

Lezárul a napokban az önkormányzatok adósságátvállalásának folyamata - mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt önkormányzati találkozóján 2013. június 22-én a fővárosban.  A főpolgármester-helyettes a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartják a képviselő-testületek működőképességét, és ehhez járult hozzá az önkormányzatok adósságátvállalása.


A voksolást a korábbi településvezető lemondása miatt kellett kiírni

A független Kovács Csaba Károlyt választották Balatonhenye új polgármesterének a 2013. június 23-i időközi választáson - tájékoztatta Szabó Tímea körjegyző az MTI-t. Elmondta: a 110 választásra jogosult balatonhenyei közül 73-an adták le szavazatukat, Kovács Csaba Károly 59, míg a szintén független Homokvári Lajos 14 voksot kapott.


A civilek, a vállalkozók és az önkormányzatok július 15-éig tölthetik fel javaslataikat a megyei önkormányzat webes felületére
Július közepéig tart azoknak a javaslatoknak, ötleteknek az összegyűjtése, melyek alapján várhatóan pályázatokat írnak ki és támogatást kaphatnak a Pest megyei önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek közölte a megyeháza hivatalának sajtófőnöke 2013. június 24-én az MTI-vel. Ambrus András tájékoztatása szerint így szeretnék elérni, hogy a 2014-2020 közötti időszakra megjelenő pályázatok a valós igényekhez igazodjanak.

A város önkormányzata 500 ezer forinttal támogatja az emlékház átalakítását és felújítását

Kiskunfélegyháza önkormányzata mintegy ötszázezer forinttal támogatja a Petőfi Emlékház felújítását és a jelenlegi tárlat bővítését. Emellett a Kiskun Múzeum egy sikeres pályázatnak köszönhetően négyszázezer forinttal egészítheti ki a rendelkezésre álló keretet. A tervek szerint az emlékház átalakítása szeptember közepére fejeződik be.


Az adatbázisból megtudhatjuk, hogy milyen bűncselekménytípusok fordulnak elő leggyakrabban lakhelyünkön

A lakosság mellett elsősorban az önkormányzatok érdeklődésére tarthat számot az a bűntérkép, melyet a múlt év végén hozott nyilvánosságra, és tett mindenki számára elérhetővé - folyamatosan frissülve - az Országos Rendőr-főkapitányság. A Robotzsaru nevet viselő számítógépes rendőrségi nyilvántartáson alapul az az adatbázis, amely ezután a nyilvánosság számára is hozzáférhető - írja az Ügyvédvilág.


Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el

A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért több megyei kormányhivatal erdészeti igazgatósága az érintett megyék erdőterületein, az erdő és fásítások kétszáz méteres körzetében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


Központi költségvetésből fizetik a Suez Environnementnek járó hárommilliárdos kompenzációt

Az idei költségvetés helyi önkormányzatok támogatásai című fejezetében új cím nyílik „Pécs Megyei Jogú Város önkormányzata feladatainak támogatása" címmel, erre kerül az a három milliárd forint, amely a pécsi vízmű visszavásárlásához, kompenzációként szükséges. Az erről szóló kormányhatározat a 2013. június 24-i Magyar Közlönyben jelent meg.


Az árvíz miatt lezárt utak 97,3 százaléka járható, a kitelepítettek 85 százaléka visszatérhetett, a fertőtlenítés 87 százalékos

A 95 közül 66 településen már befejeződött a dunai árvíz utáni helyreállítás - közölte a helyreállítási miniszterelnöki megbízott 2013. június 24-i sajtótájékoztatóján, a Fejér megyei Kisapostagon. Bakondi György elmondta: az országos védvonalakon az ideiglenes gátak visszabontása ütemesen halad, eddig a munka 61,4 százalékával készültek el. Amint befejezik a visszabontást, hozzákezdenek a gátak sérüléseinek javításához.


A TÖOSZ elnöke szerint eleinte biztosan nem lesz nyereséges a szemétszállítási tevékenység

Részben az önkormányzatok fizethetik meg a szemétszállításban július 1-jén életbe lépő rezsicsökkentés árát - írja 2013. június 25-i számában a Magyar Nemzet. Van olyan önkormányzat, amelyik saját üzemeltető céget sem bírt alapítani, mert a korábban jelentkező szakmai befektetők később elálltak a szerződéstől.


A X. kerület 2400 bérlakása évente 700 millió forintos veszteséget „termel” – A bérlők sokszor egyáltalán nem fizetnek

Nemrégiben nagy port kavart egy hatgyermekes kőbányai család nyilvánosság előtt zajló kilakoltatása. A család komoly tartozást halmozott fel, ezért került sor a kilakoltatásra.  Valószínűleg erre is reagált a kerületi önkormányzat, amikor megfogalmazta közleményét a kerületi bérlakások helyzetéről:


Ha nem csak egyenes ági rokonokat hívunk meg, idegenforgalmi adót kell fizetnünk vendégünkért az önkormányzatnak

Jól megérdemelt pihenését töltötte egy Balaton-parti településen a saját nyaralójában egy férfi, amikor azzal csöngettek be hozzá, hogy jöttek az adót beszedni. Kilenc éve van meg a nyaralója, de még nem hallott arról, hogy a saját nyaralójába meghívott vendégei után idegenforgalmi adót kellene fizetnie - olvasható az FN24 cikkében.


A 40 milliárdos költségvetési bevételkiesést más formában pótolja majd a kormány

A Portfolio.hu információi szerint a kormány letett arról a tervéről, hogy az állam által az önkormányzatoktól átvállalt adósság után hét százalékos hozzájárulást fizettessen a bankokkal. A 40 milliárd forintos plusz költségvetési bevételt azonban mindenképp be akarja szedni a kormány, így a bankokat más formában fogja új teher sújtani.


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint egységes védekezési szervezetre és szemléletre van szükség

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) jogszabály-módosítást javasol annak érdekében, hogy a Duna völgyében ne lehessenek önkormányzati védvonalak, csak államiak - mondta az OVF vezetője a dunai árvízi helyzetet értékelő sajtótájékoztatóján 2013. június 25-én, Budapesten. Molnár Béla kiemelte, hogy egységes védekezési szervezetre és szemléletre van szükség. Fontos, hogy a hullámtérbe csak olyan épületek épülhessenek, amelyek nem jelentenek akadályt a védekezésben.


Tanyató mintaprogramot indított a Vidékfejlesztési Minisztérium

A „Komplex vidékfejlesztési lehetőségek a vízbázisok hasznosításán keresztül" elnevezésű szakmai tanácskozás keretében Halászati Génmegőrzési Kutató, Képzési és Szolgáltatási Programközpontot adtak át 2013. június 25-én, Gödöllőn. A Halászati Programközpontot a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK, korábbi nevén KÁTKI), a Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszéke, az Aranyponty Zrt. és az Iszapfaló Kft. hozta létre.


A Klik együttműködik az önkormányzatokkal a gyermekek nyári felügyeletének megszervezésében

A gyermekek nyári felügyelete, a napközis táborok megszervezése továbbra is a települési önkormányzatoknak a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényből fakadó feladata - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 2013. június 25-én az MTI-vel. Kiemelték: a nyári napközis tábor megszervezési kötelezettsége nem tartozik a köznevelési törvény és annak végrehajtási rendeleti szabályozási tárgykörébe, továbbá a Klik feladati körébe sem.


A kormánypárti honatyák változatlan tartalommal ismét elfogadták a Margitsziget-törvényt

Bár Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte, a parlament kormánypárti többsége 2013. június 26-án változatlan tartalommal fogadta el azt a törvényt, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet. Csak a hatályba léptető rendelkezés változott.


Nem az önkormányzati konszolidáció utáni kezelési költség, hanem egyszeri befizetési kötelezettség terheli majd a pénzintézeteket

Mégsem kell fizetniük az állam által átvállalt önkormányzati hitelek után a bankoknak a nemzetgazdasági miniszter által a 2013-as költségvetést módosító törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány szerint.  A hét százalékos kezelési díjat a tranzakciós illetékből várt bevétel elmaradása miatt egyszeri befizetési kötelezettség válthatja ki, melynek összege a január-április hónapokra együttesen megállapított tranzakciós illeték összegének 208 százaléka.


A 240 millió forint összértékű állami forrásból 632 település részesül

Összesen 240 millió forintos támogatást kap 632 önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságától arra, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére pluszforrásokat tudjon fordítani a helyi olvasási lehetőségek bővítésére, így a nyilvános könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére, a megjelenő új könyvek és egyéb információhordozó könyvtári dokumentumok beszerzésére.


Elfogadták a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás minősítéséről szóló törvényjavaslatot

Elfogadta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatot 2013. június 27-én az Országgyűlés. A jogszabály jóváhagyásával 2014. január 1-jétől olyan cégek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást Magyarországon, amelyek rendelkeznek hulladékgazdálkodási- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség által kiállított minősítő okirattal, s ezek birtokában szerződést kötöttek a települési önkormányzattal.


A talajszondás hőszivattyúval fűtött épületben 15 ezer forint lesz évente egy 50 négyzetméteres lakás fűtésköltsége

Évi 15 ezer forintból lehet majd fűteni egy 50 négyzetméteres átlagos lakást abban a Budapest XIII. kerületi 100 lakásos passzív bérházban, amelynek alapkövét 2013. június 27-én rakta le Tóth József kerületi polgármester és Tolnay Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Balatonszemes polgármestere szerint mindenütt létezik ez az adóforma, s csak azt kérik, amit a törvény megenged

Nem új az adóellenőr, de nagyon odafigyelnek a kúrtaxa-beszedésre - válaszolta Takács József balatonszemesi polgármester a Somogyi Hírlapnak, annak kapcsán, hogy több hírportálon is téma egy balatonszemesi nyaralótulajdonos facebook-bejegyzése: kollégáit, barátait látta vendégül ingyenesen és utánuk is idegenforgalmi adót fizettetett vele a helyi önkormányzat kúrtaxaellenőre.


Alkotmánybírósághoz fordul és kilép a BÖSZ-ből a XIII. kerület

Alkotmányjogi panasszal fordul az XIII. kerületi önkormányzat az Alkotmánybírósághoz a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítására vonatkozó törvény miatt. Erről 2013. június 27-i ülésén határozott a kerületi képviselő-testület. Tóth József (MSZP) polgármester az ülésen kifejtette, hogy a módosítás az Európa Tanács önkormányzati chartáját és a jogalkotási törvényt is sérti.


Hadházy Ákosnak „kellemetlenné vált a jelenléte” a szekszárdi Fidesz-frakcióban

A szekszárdi Fidesz-frakció helyi trafikpályázókról folytatott megbeszéléséről korábban a hvg.hu-nak nyilatkozó önkormányzati képviselő a közgyűlés 2013. június 27-i ülésén jelentette be távozását. Hadházy Ákos azzal indokolta döntését, hogy a trafikügy kapcsán több képviselő és a polgármester azt állította, hogy hazudott. „Nem én hazudtam, hanem önök hazudtak" - jelentette ki, hozzátéve, mindez „kellemetlenné tette jelenlétét" a frakcióban.


Kübekháza polgármestere szerint a 17 milliárdos pótfinanszírozás messziről sem oldja meg a kistelepülések problémáit

A probléma lényegét nem értette, vagy nem akarja megérteni a Belügyminisztérium - így reagált a Pintér Sándornak levelet író kübekházi polgármester a 17 milliárd forintos pótfinanszírozásról szóló BM rendeletre. Ha valóban 3000 forint jár Kübekházának a következő hónapra, ahogy a munkatársaim azt kiszámolták, visszaküldöm Orbán Viktornak - felelte a Belügyminisztérium pótfinanszírozására Molnár Róbert. 


Gémesi György szerint európai uniós pályázatokat veszélyeztet a szemétdíj csökkentése

Nem kell nyereség a hulladékon, de a szolgáltatás költségeit uniós szabály szerint a szennyezőnek kellene fizetnie - reagált Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke a szemétszállítási díjak várható csökkentésére a Rádió Orienten. Az uniós pályázatból létrehozott társulásoknak ráadásul rögzített költségei vannak, amelybe nem fér bele a rezsicsökkentés.


Esetenként kínosan is elsülhet az összebarkácsolt városmarketing

Eger városa nemrégiben igazi „álommelót" hirdetett meg: bloggereknek nyújt teljes ellátást, költőpénzt a nyáron, s cserébe mindössze azt várja el a nyertes pályázóktól, hogy tegyék közzé az élményeiket az interneten. A cél nyilván az, hogy a beszámolókból tűnjön ki, milyen jó hely a hevesi megyeszékhely. Himnuszok, könyvek, bloggerek, fesztiválok - városaink szeretnék saját jó hírüket kelteni. Ám néha az összebarkácsolt városmarketing egészen kínosan sül el - olvasható a hvg.hu cikkében.


Evakuáció hangrendszer segítségével – EN 60849 után EN 54-16

A létesítmény kiürítése, a veszélyeztetett jelenlévők biztonságának megőrzése kettős jelentőségű. Egyrészt megóvja az ott tartózkodók életét, egészségét, másrészt minél előbb történik meg a kiürítés, annál gyorsabban és hatékonyabban lehet elkezdeni a veszély elhárítását (például az oltást), így csökkenthető az épületelemek és a berendezési tárgyak károsodása.


Áder János szerint sem tartalmi, sem formai szempontból nem kifogásolható a jogszabály

Áder János köztársasági elnök 2013. június 28-án aláírta a múlt héten elfogadott új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe. Az államfő hangsúlyozta egyúttal: nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.


Kitüntetések a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából

Dr. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára 2013. június 28-án, a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából rendezett ünnepségen miniszterelnöki és miniszteri elismeréseket adott át a közigazgatásban kiemelkedően teljesítő dolgozóknak.


A hátra lévő feladatokkal jövő héten végeznek – Felfüggesztik a 1357-es Nemzeti Összefogás Vonalát

A befejezéshez közeledik a helyreállítás a dunai árvíz által érintett területeken - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője 2013. június 28-án, a baranyai Dunaszekcsőn. Bakondi György a munkálatokat értékelő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 95 érintett településből 85-ben már megtörtént a helyreállítás, a hátralévő feladatokkal a jövő hét végére végeznek. Június 28-án éjfélkor felfüggesztik a Nemzeti Összefogás Vonala 1357-es hívószámát.


Az állam közel 700 milliárd forint adósságot vállalt át, s még 400 milliárdot cipelnek a települések

Az eredeti terveknek megfelelően, 2013. június 28-án lezárult az ötezer fő feletti települések adósságkonszolidációja is. A kistelepülésekkel együtt az átvállalás mértéke közel 700 milliárd forint volt, az összeg járulékokkal és kamatokkal együtt elérheti az ezermilliárd forintot - írja a Világgazdaság.


Elindul a „200 falu” projekt modellprogramja – Az EMMI július 31-ig várja a pályázatokat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013. június 28-án Hejőkeresztúrra látogatott, hogy hivatalosan is bejelentse a települések elnéptelenedési folyamatainak megfordítására kihirdetett pályázatot, amely a 2014-2020 között zajló „200 falu" projekt modellprogramjaként szolgál majd.  A program keretein belül összesen a közép-magyarországi régióban több mint 350 millió forintra, a konvergencia régiókban 500 millió forintra pályázhatnak a települések.


A főpolgármester megkötheti a közösségi közlekedés támogatási szerződését a kormányzattal

Megkötheti a fővárosi közösségi közlekedés tízmilliárd forintos támogatási szerződését Tarlós István főpolgármester az állammal. Erről 2013. június 28-án döntött a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi és költségvetési bizottsága. A fővárosi önkormányzat a kötelezően ellátandó helyi közlekedési feladatokra tízmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesül a központi költségvetésből, az összeget az idei működésre fordíthatják.


Kósa Lajos a Belügyminisztériumhoz fordul a hosszú távon nem fenntartható állapotok miatt

Kósa Lajos polgármester a debreceni Sámsoni úti menekülttáborban 2013. június 28-án kitört tömegverekedés kapcsán elmondta: az afgánok és a pakisztániak, valamint az afrikai menekültek között tört ki ellentét, akik összeverekedtek. Több száz rendőr vigyázza most a rendet, de mint megjegyezte, hosszú távon ez nem fenntartható állapot. „Attól lehet tartani ugyanis, hogyha a rendőrök elmennek, akkor újra kirobban a tömegverekedés."


A legvalószínűbb fejlemény ezután az, hogy a Pécsi Vízmű beolvad a Tettye Forrásházba
Lezárult a pécsi vízműcsata, átutalták a hárommilliárd forintot a Sueznek - számol be róla a Magyar Nemzet. A pécsi önkormányzat megkapta az államtól a minap megjelent kormányhatározat alapján azt a hárommilliárd forintot, amely a Pécsi Vízmű volt kisebbségi tulajdonosának, a Sueznek jár kompenzációként. A pénzt már át is utalták a francia cégnek, így a város tulajdonába kerültek a suezes részvények.

Az országos polgárőrnapon Kazincbarcika és Bonyhád polgárőr város, Balotaszállás és Nemeskocs polgárőr község címet kapott

Ha egy kistelepülésen az önkormányzat, a polgárőrség, a körzeti megbízott összegfog, akkor azon a településen nem lehet gond a közbiztonsággal - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter az országos polgárőrnapon, 2013. június 29-én, Pannonhalmán.  Ha mégis kevés lenne ez az erő, „akkor ott van a készenléti rendőrség ereje, hogy megjelenjen, és biztosítsa a közbiztonságot" - tette hozzá.


Molnár Róbert polgármester szégyenteljesnek és a falun élőkkel szemben diszkriminatívnak tartja ezt a bánásmódot

Képviselő-testületi döntés alapján visszaküldte a kormánynak a júliusra járó nettó állami finanszírozást, 3480 forintot a kübekházi önkormányzat - közölte 2013. június 29-én Molnár Róbert, a Csongrád megyei község független polgármestere. A politikus úgy fogalmazott: sajnálattal vették tudomásul, hogy Magyarország kis falvai - hiszen Kübekháza esete nem egyedi - ezt érdemlik.


Az időközi voksolást a képviselő-testület áprilisi önfeloszlatása miatt kellett kiírni a Fejér megyei településen

A két független jelölt közül Nagy Attilát választották meg 2013. június 20-án a Fejér megyei település vezetőjének.  A helyi választási iroda vezetője, Horváth Zsolt elmondta, hogy az időközi önkormányzati választáson Nagy Attila 313, míg a település eddigi vezetője, a szintén független Schreiner Béla 272 szavazatot kapott a választópolgároktól.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu