Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A német Thyssenkrupp csaknem ötszáz új munkahelyet teremt 2019-ig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban

Több mint 30 milliárd forintos autóipari beruházással csaknem 500 új munkahelyet teremt 2019-ig a Thyssenkrupp német konszern Jászfényszarun – közölte a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója 2016. március 1-jén, a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. és a település önkormányzata által szervezett projektindító rendezvényen.


A magyar GDP-ben a turizmus 10 százalékos hányadot tesz ki, de van olyan közép-európai ország, ahol ez az arány 15 százalék

A kormány már március 9-i ülésén döntést hozhat az új turisztikai ügynökség létrehozásáról, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerülhet – jelentette be 2016. március 1-jén, az Országmárka 2.0 konferencián, Budapesten a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere.


VII. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia – Budapest, 2016. április 14.

Az önkormányzati gazdálkodásban mind jelentősebb a vagyongazdálkodási tevékenység, amelynek eredményessége nagymértékben függ az helyi szakemberek tájékozottságától. Ebben szeretne segíteni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által 2016, április 14-én, Budapesten rendezendő VII. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia.


Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 500 ezer forinttól 2,5 millió forintig terjedhet

A kormány 150 millió forinttal támogatja testvér települési programok és együttműködések megvalósítását, a pályázatokat március 31-ig lehet benyújtani – közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár 2016. március 1-jén rendezett budapesti sajtótájékoztatóján.


Czeglédi Zoltán polgármester szerint a képviselők nem a falu érdekeit tartják szem előtt

Feloszlatta magát Dunaalmás képviselő-testülete csütörtökön rendkívüli ülésen – tájékoztatta a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere 2016. március 4-én az MTI-t. Czeglédi Zoltán (független) polgármester hozzátette, a március 3-i ülésen egyetlen napirendi pontként ő terjesztette elő a testület feloszlatását, mert az utóbbi hónapokban már a második jelentős befektetőt utasították el a képviselők.


Völner Pál: az állampolgároknak az a jó, ha vitás ügyeiket hozzájuk minél közelebb bírálják el

Törvénykezési helyek jöhetnek létre a járásbíróságok illetékességi területén a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvények – az Országgyűlés által 2016. március 2-án tárgyalt – módosításával.


Lengyel Róbert polgármester nem érti, miért váltották le a helyi rendőrkapitányt, és azt sem, miért a sajtóból értesült erről

Siófok független polgármestere nem érti, miért váltották le a helyi rendőrkapitányt. Lengyel Róbert az MTI-hez 2016. március 2-án eljuttatott közleményében azt írta, megdöbbentette a lépés, másrészt nem tartja elegánsnak, hogy a város vezetőjeként a sajtóból szerezzen tudomást egy ilyen horderejű, a települést markánsan érintő döntésről.


A fejlesztés 440 milliós állami támogatással indul a hatezer fős Baranya megyei kisvárosban

Kétezer fő befogadására alkalmas, 800 ülőhellyel rendelkező futballstadion épül fel az év végéig 440 millió forintos állami támogatással Kozármislenyben – hangzott el 2016. március 2-án a baranyai városban tartott sajtótájékoztatón. Az év végére felépülő új létesítmény kivitelezését nyílt közbeszerzési eljárásban nyertes Baranya megyei székhelyű társaság végezheti.


A kormány várja a szakszervezeti és az önkormányzati oldal javaslatait a bürokráciacsökkentésre

A kormány örömmel veszi a szakszervezeti és az önkormányzati oldal részéről a bürokráciát csökkentő konkrét javaslatokat – mondta Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár 2016. március 2-án, a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum plenáris ülését követő sajtótájékoztatón.


A stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a GDP-ben a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig

Az Irinyi-terv célja, hogy megteremtse a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének hajtóerejét – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2016. március 2-án, a kormány iparstratégiáját bemutató sajtótájékoztatón. A dokumentumban megfogalmazott program szerint Magyarország 2020-ra az unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd.


A tábor megközelítőleg 300 menekült elhelyezésére alkalmas

Elkészült Körmenden az ideiglenes migrációs befogadóállomás – tájékoztatott 2016. március 2-án a Vas megyei város önkormányzata. A katasztrófa­védelem munkatársai a helyi rendészeti szakközépiskola területén húzták fel azt az öt fűtött, téliesített sátrat, amely megközelítőleg 300 ember befogadására alkalmas.


A háziorvosok és védőnők számos településen mentesülnek már a helyi iparűzési adó megfizetése alól

Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthettek arról, hogy januártól elengedik a háziorvosoknak és védőnőknek a helyi iparűzési adót. A kép felemás: több nagyváros határozott úgy, hogy eltekint az orvosonként átlagosan évi 100-150 ezer forinttól, ám Budapest egyelőre még csak komolyan fontolóra sem vette a javaslatot.


Kilenc súlyos jogsértést tártak fel – A Belügyminisztérium több mint 156 millió forintot követel vissza

Több mint 156 millió forintot követel vissza a Belügyminisztérium az egyes közfoglalkoztatóktól a források szabálytalan felhasználása miatt – derül ki a szaktárca Magyar Nemzet által megismert beszámolójából. Az ellenőrök kilenc súlyos jogsértést tártak fel, négy esetben pedig büntetőfeljelentést tettek. 


Pályázati felhívás a TOP keretében – A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100 százaléka

A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megjelent pályázati felhívás közvetlen célja a helyi foglalkoztatási együttműködések (paktumok) képzési és foglalkoztatási programjainak támogatása, tevékenységi körük, eredményességük, hatékonyságuk növelése, továbbá a foglalkoztatás helyi szintű akciótervek megvalósításával való bővítése, az álláskeresők munkához juttatása.


Pályázati felhívás a TOP keretében – A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100 százaléka

A Széchenyi 2020 keretében a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megjelent pályázati felhívásának célja a lakhatást, foglalkoztatást, közösségfejlesztést és közbiztonság fejlesztését célzó komplex projektek megvalósítására leromlott városi területeken.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége visszautasítja Palkovics László államtitkár által mondottakat

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) az önkormányzatok nevében visszautasítja Palkovics László államtitkár nyilatkozatában mondottakat, miszerint a 2012. előtti, az önkormányzatok fenntartása alatt működő közoktatási rendszer megbukott. Az önkormányzati szövetség szerint az igazság az, hogy a 2013-tól működő Klik bukott meg és ezért kényszerül most a kormányzat a tarthatatlan helyzet megoldására – áll a MÖSZ 2016. március 3-án kiadott nyilatkozatában.


Összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 iskola épülhet meg a következő tanév végéig

Több mint 38 milliárd forintból összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épülhet meg a következő tanév végéig a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban. A felgyorsult fejlesztéseknek köszönhetően sok esetben már idén használatba vehetik a létesítményeket az iskolások – jelentette be 2016. március 3-án Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár.


Sopronban jelent meg először a reformáció Magyarországon – Hazánkban már Sárvár és Debrecen is megkapta a címet

Sopron is megkapta az európai reformáció városa címet, ezáltal csatlakozott egy 12 ország 52 települését magába foglaló hálózathoz – közölte a város polgármestere 2016. március 3-i sajtótájékoztatóján. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta: jövőre lesz a reformáció 500. évfordulója, ebből az alkalomból az evangélikus egyházközösséggel együttműködve kulturális programokat szerveznek.


A városban letelepülő családok akár 1,1 millió forint támogatáshoz is juthatnak, ha gyermekeik a város óvodáiba, iskoláiba járnak

Komló önkormányzata kilenc telket bocsát ingyenesen azok rendelkezésére, akik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevételével új ingatlan építése mellett döntenek. A baranyai város önkormányzatának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint – igény esetén – a dávidföldi városrészben található kilenc telek mellett további kilenc házhely kialakítására is lehetőség van.


Cél a fenntartható közlekedésfejlesztés, valamint a leromlott településrészeken élők életkörülményeinek javítása

Több mint 22 milliárd forint értékben jelentek meg pályázati felhívások a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – tájékoztatta Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-t. Mostantól elérhetőek a fenntartható közlekedésfejlesztést támogató felhívások és „A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja” című felhívás.


Gémesi György szerint a polgármestereknek jobban ki kellene állniuk az érdekeikért

Alapvető bizalomhiány van az önkormányzatok és a kormány között az elmúlt évek olyan gyakorlata miatt, ahol a pályázati forrásokat sokszor pártpolitikai és nem pedig szakmai alapon osztották szét, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) véleményét, javaslatait pedig szinte sosem hallgatta meg a kormány – mondta a Rádió Orientnek Gémesi György. A MÖSZ elnöke szerint a polgármestereknek jobban ki kell állniuk az érdekeikért, e célból jött létre a szövetség Polgármesteri Tagozata.


A párt szerint érdekeltté kellene tenni az önkormányzatokat a bérlakás-üzemeltetésben

Az LMP szerint lakhatási válság van Budapesten, amelynek felszámolása érdekében érdekeltté kell tenni az önkormányzatokat a bérlakás-üzemeltetésben – közölte az ellenzéki párt fővárosi közgyűlési képviselője 2016. március 6-i sajtótájékoztatóján. Csárdi Antal elmondta: a fővárosban mintegy 40-50 ezer új bérlakásra lenne szükség, ezért az LMP kidolgozott egy olyan programot, amely megoldást kínálhat a mostani helyzetre.


Eddig 871 település kötelezte el magát nyilatkozat elfogadásával a kormány bevándorlás-ellenes politikája mellett

Konferenciára hívják össze 2016. március 12-re azoknak a településeknek a vezetőit, amelyek kiálltak a kormány bevándorlás-ellenes politikája mellett – közölte Kocsis Máté, Józsefváros kormánypárti polgármestere március 6-án, Budapesten, sajtótájékoztatón, amelyen részt vett a szintén Fidesz-KDNP-s Papp László debreceni és Ferenczi Ferenc tiszaszigeti polgármester is.


Népszavazást kezdeményeznek a településre tervezett lőszergyárral, illetve lőszerraktárral kapcsolatban

Mindkét korábban benyújtott népszavazási kérdés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Veszprémi Törvényszékhez, így a bíróságon folytatódik az ügy – közölte a Magyar Nemzettel Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere. Ettől még lehet, hogy helyi népszavazás dönt a településre tervezett lőszergyár és raktár újranyitásáról, a bíróságnak 30 napja van határozatát meghozni. 


Tápiószentmártonnak, Péterinek, Fancsalnak, Rigyácnak, illetve Karancskeszinek van új vezetője

Öt településen tartottak időközi polgármester választást 2016. március 7-én az országban. A Pest megyei Tápiószentmártonban Györe Lászlót, a szintén Pest megyei Péteriben Petőné Vizi Valériát, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalon Isóczki Lajost, a Zala megyei Rigyácon Kántor Lászlót, Nógrád megyei Karancskeszin pedig Királyhegyi Gyulát választották településvezetőnek. Mindannyian független jelöltként indultak.


Érvénytelen lett a megyeváltásról szóló népszavazás – Kevesen voksoltak, de ők is főként nemmel

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a szentlőrinckátai népszavazás, amely arról döntött volna, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez csatlakozzon-e a Pest megyei település – közölte 2016. március 6-án az MTI-vel Mezeiné Kovács Margit, a község jegyzője.


A vasúttársaság újraindítja és kibővíti az együttműködési programját a településekkel

Újraindítja és kibővíti együttműködési programját a településekkel a MÁV. Az első megállapodást 2016. március 7-én írta alá ünnepélyesen Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója és Pápai Mihály polgármester (Fidesz-KDNP) Gyálon, a vasúttársaság által tavaly felújított állomás épületében.


Az LMP a megyei jogú városokban kezd akcióba egy optimális oktatási rendszer érdekében

Az LMP aláírásgyűjtésbe kezd a megyei jogú városokban annak érdekében, hogy a települések visszakaphassák oktatási intézményeiket, abban a tizenkét megyei jogú városban pedig, ahol a párt képviselettel rendelkezik, határozati javaslatot is benyújtanak ennek érdekében. 


Vidékfejlesztés – Közfoglalkoztatás – Társadalmi felzárkóztatás

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2016-ban is megrendezi vidéki kistelepülési integrációs konferencia-sorozatát. A rendezvénysorozat tavaszi helyszínei: Nagyréde (Heves megye), Jánoshida (Jász-Nagykun-Szolnok megye), Etyek (Fejér megye), Sárisáp (Komárom-Esztergom megye), Rimóc (Nógrád megye), Kistokaj (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Mosonudvar (Győr-Moson-Sopron megye), Zalaszántó (Zala megye), Kübekháza (Csongrád megye) és Berettyóújfalu (Hajdú-Bihar megye). 


Az elmúlt években több mint 1000 hazai és határon túli háziorvos és nővér vehetett részt a nemes versengésben

Hatodik alkalommal indult útjára, ezúttal az Országos Tisztifőorvosi Hivatal védnökségével „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat. Az elmúlt években – öt esztendő alatt – több mint 1000 hazai és határon túli remek háziorvos, és legalább ennyi nővér élvezhette páciensei és tágabb környezete elismerését, vehetett részt a nemes versengésben. 


Balogh János elnök szerint már elkezdődött az ehhez szükséges szemléletváltás a szervezetben

Teljesen új alapokra helyezik az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) működését – jelentette ki az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának 2016. március 8-i ülésén az ORÖ másfél héttel ezelőtt megválasztott vezetője. Balogh János közölte: a kormányzattal és a bizottsággal is együttműködnek. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyarországi cigányság becsülete, hitele helyreálljon” – fogalmazott.


A 2017. február 28-ig tartó program több mint 2090 településen mintegy 13 ezer ember foglalkoztatását biztosítja

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma negyedik alkalommal indította el a Kulturális Közfoglalkoztatási Programot március elsejétől, amelynek keretében a Belügyminisztérium által biztosított 12,1 milliárd forint keretösszegből 8333 résztvevő foglalkoztatására nyílik lehetőség kulturális területen – mondta el 2016. március 8-án Pogácsás Tibor.


A résztvevők szerint szükség van állami intézményfenntartóra

Egyetértés mutatkozott a köznevelési kerekasztal 2016. március 8-i ülésén abban, hogy a jövőben is szükség van az állami intézményfenntartóra – állapították meg a tanácskozás résztvevői. Palkovics László oktatási államtitkár a kerekasztal ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta: megkezdték az intézményfenntartó július 1-jei átalakításával összefüggő kérdések megbeszélését.


Egy 60 négyzetméteres lakást a családi kedvezmény és önerő 20 millió forintos összege körüli áron lehet majd megvásárolni

Kilencven lakásos lakóparkot épít és kedvezményesen kínál építési telkeket a tamási önkormányzat a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénylőknek – közölte a város polgármestere 2016. március 8-án. Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) a terveket ismertető sajtótájékoztatón elmondta, az érdeklődéstől függően három ütemben épül meg a lakópark a város üdülőterületéhez közel eső, három és fél hektáros, zöldövezeti területen.


Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet – Somogyban megduplázódott az üres körzetek száma

Közzétette honlapján a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listáját az Országos Alapellátási Intézet (OALI), arra hivatkozva, hogy a hozzájuk érkezett növekvő megkeresések száma miatt tették elérhetővé a felsorolást. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján a listára azok a praxisok kerülnek fel, amelyeknek az önkormányzattal kötött szerződése legalább hat hónapja megszűnt – írja a Magyar Hírlap.


Az ország negyedik helyi fizetőeszközét Tokaj-Hegyalja 27 településén lehet majd használni

Hamarosan használatba kerül Tokaj-Hegyalja 27 településén a tokaji dukát, a vidék helyi fizetőeszköze. A míves bankók megjelenésben semmiben sem maradnak el a forinttól, sőt egy az egyben váltják majd a kettőt. Aki viszont dukáttal fizet, az kedvezményekre számíthat Hegyalja szerződött kereskedőinél és szolgáltatóinál.


Az új szervezet legfontosabb célja, hogy javítsa az önkormányzati működés átláthatóságát

Az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban tartotta meg első előkészítő ülését a Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubja 2016. március 9-én, az eDemokrácia Műhely Egyesület szervezésében. A Klub alapvető célja, hogy javítsa az önkormányzati működés átláthatóságát és segítse az önkormányzatokat a jogszabályok által előírt, közérdekű adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettség teljesítésében.


A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Premier Kultcafe az egykori Vörösmarty mozi helyén várja a vendégeket

Megnyílt Budapesten az egykori Vörösmarty mozi tereiben a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Premier Kultcafe, amely többek közt filmvetítéssel és kávéházi szolgáltatásokkal várja a látogatókat. A megnyitón jelen volt mások mellett Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Kuncze Gábor volt országgyűlési képviselő és Andy Vajna kormánybiztos.


Lázár János: elvárás, hogy csak állami tisztviselő értékeljen, a pályázatértékelésnél nem lesz kiszervezés

Az uniós pályázatok értékelésére új rendszert dolgoznak ki – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. március 10-én, az uniós forrásokról rendezett Portfolió konferencián, Budapesten. A Miniszterelnökség április 15-ig javaslatot tesz a kormánynak az értékelési rendszer átalakításra. Lázár János hangsúlyozta: elvárás, hogy csak állami tisztviselő értékeljen, a pályázatértékelésnél nem lesz kiszervezés. 


Döntéstámogató megoldások a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetésig vezetékes közműszolgáltatóknak

Digitális átTÉRés címmel rendeznek konferenciát 2016. április 7-én, Budapesten. A konferencia az egységes elektronikus közműnyilvántartáshoz és az ehhez kapcsolódó e-közmű adatszolgáltatási kötelezettségekhez nyújt segítséget a vezetékes közműszolgáltatók – elsősorban a távhő ellátó,- és vízi közmű cégek, vezetékes hírközlés szektor illetve az önkormányzatok, városüzemeltetők – számára.


Támogatott tevékenységek: kultúra és a közösségépítés, városi kulturális intézmények felújítása, helyi identitás erősítése

Regisztrációt hirdet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a közösségi szinten irányított városi fejlesztések megvalósítása érdekében létrejövő helyi akciócsoportok megalakítására – tájékoztatta Rákossy Balázs, a tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára 2016. március 11-én az MTI-t. A 45,6 milliárd forintos keretösszegű program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében valósul meg.


Kocsis Máté szerint, ha az ellenzéken múlt volna, mára az egész ország egy nagy Keleti pályaudvar lenne

„A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen” címmel tartott konferenciát a Megyei Jogú Városok Szövetsége 2016. március 12-én, Budapesten. „Elfogadhatatlan, hogy Magyarországra százezres nagyságrendben telepítenének bevándorlókat a magyar parlament, az önkormányzatok, a helyi lakosok megkérdezése, jóváhagyása nélkül” – fogalmaznak nyilatkozatukban a betelepítési kvóta elleni fellépést szorgalmazó önkormányzatok. 


Mindkét településen független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Két időközi polgármester-választást tartottak 2016. március 13-án az országban. A Békés megyei Dombiratoson a függetlenként induló Fehérné Andorka Ildikó, a Baranya megyei Szentkatalinban pedig a szintén független Varga Éva kapta a legtöbb szavazatot. Dombiratoson a képviselő-testület feloszlása, Szentkatalinban a korábbi polgármester halála miatt kellett időközi voksolást tartani.


Az EMMI idén is folytatni kívánja a művészmozik támogatását

A kultúráért is felelős tárca harmincegy art mozi szakmai tevékenységét támogatta pályázati úton összesen 38 millió forinttal. Emellett hatvankét, art besorolású filmalkotás forgalmazásához 31,8 millió forint támogatást nyújtott. Az art mozik és az art filmalkotások forgalmazásának támogatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is folytatni kívánja.


Mosonudvar példája valószínűleg nem egyedi eset – A rendezési tervekben fejlesztésre szánt földeket is értékesítheti az állam

A hatóságok által jóváhagyott helyi rendezési tervekben fejlesztésre szánt földeket is elárvereznek, ezáltal néhány település belátható jövőkép nélkül marad – olvasható a Népszabadság cikkében. „Elmegyünk a falig, de attól tartok, más érdekek erősebbek lesznek nálunk” – nyilatkozta a lapnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.


A települések kedvezményeket ígérnek a nagycsaládosoknak, a bankok feltételeinek viszont nem könnyű megfelelni

Milliókat áldoznak a költségvetésükből egyes önkormányzatok arra, hogy segítsék azokat a párokat, amelyek a családok otthonteremtési kedvezményével új lakást építenének a településen. A legkreatívabbak a Csongrád megyei polgármesterek, egymásra ígérnek, hogy őket válasszák azok, akik megfelelnek a CSOK és a bankok feltételeinek. Ez utóbbi egyébként nehezebb, mint sokan gondolnák – írja a VS.hu.


A zalai faluban már egy repülőtér építésén sem lepődnének meg

Ha valaki azt hallja, hogy egy önkormányzatnak logisztikai, turisztikai és innovációs központja, napelemparkja, apartmanháza és kávézója van, akkor bizonyára egy nagyváros képe rajzolódik ki előtte. Még inkább így van, ha megtudja, hogy a település biogázerőművet és multifunkcionális sportközpontot épít, valamint kiterjedt nemzetközi kapcsolatai vannak. Nagyvárosról azonban szó sincs, riportunk egy zalai kis faluban készült – írja a Magyar Idők.


A 2057 kilométer hosszú útvonal 121 települést érint és hazánk mind a 22 borvidékén áthalad

Lehet regisztrálni az idei év legnagyobb országos közösségi és szabadidősport-rendezvényére, a Nemzeti Bor Maratonra. A május 13. és 22. között megrendezésre kerülő Nemzeti Bor Maraton 2057 kilométer hosszú útvonala Magyarország 121 települését érinti, és hazánk mind a 22 borvidékén keresztülhalad – adja hírül a Bor és Piac.


Minden iskolai szünetben biztosítani kell egyszeri meleg ételt a rászorulóknak

Több százezer rászoruló gyermek részesülhet ingyenes étkezésben a jövő héten kezdődő tavaszi szünetben. Ez lesz ugyanis az első olyan iskolai szünidő, amikor az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell minden hátrányos és halmozottan hátrányos tanuló térítésmentes étkezését. A költséget az állam állja – írja a Magyar Idők.


Gödöllő polgármestere egyetlen politikai szereplővel sem elégedett

A józan ész 12 pontját akarja megfogalmazni jövő március 15-ére Gémesi György. A független gödöllői polgármester a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának „Mi a teendő?” című rovatában azt mondta, nem akar zászlót bontani és nem új pártot akar gründolni, csak arra kíváncsi, hogy az emberek fel tudnak-e sorakozni egy olyan zászló mögé, melyre az van írva, hogy a Józan Ész. 


Egyetlen kis bakhátból indult a mára 20 ezer köbméteresre nőtt kráter – Önmagát falja fel a homokos föld Somogyban

Taxival jött Budapestről a legutóbbi katasztrófaturista a pamuki szakadékhoz, sokan járnak a veszélyes természeti jelenség csodájára. Önmagát falja fel a homokos somogyi föld, egy év alatt a duplájára nőtt az óriási hasadék. időközben a domb túloldalán megjelent egy újabb kráter, amely már a vasutat veszélyezteti. Sőt egy harmadikat is jósoltak a geológusok. Az lesz a legizgalmasabb, jegyezte meg a település polgármestere, mert ott húzódik a villamos vezeték – írja a Somogyi Hírlap.


A TOP-1.4.1.15 pályázat csoportszoba bővítésre, eszközbeszerzésre, valamint játszótér felújításra is lehetőséget nyújt

Számos önkormányzat küzd avval, hogy a három év feletti gyermekek kötelező óvodai elhelyezéséhez megfelelő infrastruktúrával és elegendő férőhellyel rendelkezzen. Erre a problémára nyújt fejlesztési lehetőséget a most megjelenő TOP-1.4.1.15 pályázat, melynek keretében lehetőség nyílik az önkormányzatok részére csoportszoba bővítésre, eszközbeszerzésre, játszótér felújításra.


A két város együttműködési megállapodását még ebben az évben testvérvárosi kapcsolattá emelik

Budapest és Krakkó még ebben az évben testvérvárosi kapcsolatra lép – jelentette be Tarlós István főpolgármester a Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban című kiállítás 2016. március 18-i megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM). „Krakkó és Budapest, az Európai Unió két gyorsan és egészségesen fejlődő, egyszersmind királyi városának története a múltból építkezik, és várhatóan a jövőben folytatódik” – hangsúlyozta Tarlós István. 


Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város rendelkezik az országban a legnagyobb, 341 hektáros egybefüggő ipari területtel

Tokaj és Szikszó képviselőtestülete közösen döntött arról, hogy a szikszói ipari területen épül majd fel a tokaji ipari park, az erre alapított cég nyereségén osztozik majd a két város, ezzel is támogatva egymást – közölte Füzesséri József (független), Szikszó polgármestere 2016. március 20-án az MTI-vel.


A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 20 pályázat jelent meg, amelyek közül több, már le is zárult

A Vidékfejlesztési Program már megjelent pályázatairól, az agrárium új lehetőségeiről, és a gazdálkodókat érintő aktualitásokról számolt be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozatának 22. pódium-beszélgetésén.


Elképzelhető, hogy a soproni kékfrank, a balatoni korona vagy a tokaji dukát bekerülhet kafetéria-elemek közé

Miután az Európai Bizottság – Orbán Viktor minapi megfogalmazása szerint – „szétzúzta” a magyar kafetériarendszert, a kormányfő felvetette az utalványok készpénzesítésének ötletét. A bejelentés hatására újra felvetődött, hogy akár a helyi pénzek is bekerülhetnének az átszabandó kedvezményrendszerbe. Így a legfrissebb tokaji dukát vagy a legrégebbi soproni kékfrank is a béren kívüli juttatások egyik választható eleme lehetne – írja a Magyar Nemzet.


Schmidt Jenőt a Klik-re emlékezteti az NHKV – Gémesi György szerint a változtatás átgondolatlan, előkészítetlen és fölösleges

Két hét múlva indul az állami szemétholding, amely a kormány rezsicsökkentési portfóliójának egy újabb darabja. Az atv.hu információi szerint az önkormányzatok egy része és a csaknem 200 közműszolgáltató többsége rossz ötletnek tartja a hulladékszállítás centralizálását, ezért amellett, hogy Alkotmánybírósághoz fordultak, az új rendszer bojkottjára készülnek.


Ötszörös volt a túljelentkezés, 38 pályázó kezdheti el a programot

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram keretében a közigazgatás iránt érdeklődő, felsőfokú iskolai végzettséggel, nyelvtudással rendelkező, 30 év alatti fiatalok számára nyílik lehetőség szakmai gyakorlat szerzésére. Az immár 6. éve sikeresen működő program keretében, a diákok 7 hónapig egy központi államigazgatási szervnél, és 3 hónapig valamely európai ország közigazgatási szervénél szerezhetnek munkatapasztalatot.


A magán- és az önkormányzati erdőgazdálkodók területalapú, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak

A magán, vagy önkormányzati tulajdonú erdők tisztításához, ápolásához is igényelhető támogatás a Miniszterelnökség által mintegy 2,7 milliárd forintos kerettel meghirdetett vidékfejlesztési pályázaton. A foglalkoztatás-bővítés előnyt jelent az elbírálásnál. A Miniszterelnökség várakozása szerint 750 pályázó támogatására nyílik majd lehetőség. A támogatási kérelmet első alkalommal április 1-je és április 30-a között lehet benyújtani.


A megyék mintegy 680 milliárd forintra, míg megyei jogú városok közel 300 milliárdra nyújthatnak be támogatási kérelmet idén

Módosította a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program idei éves fejlesztési keretét a kormány, a döntés értelmében 173 milliárd forinttal emelkedtek meg a már megjelent felhívások keretösszegei, így összesen 1025 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre 2016-ban – tájékoztatta Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-t.


Késik az állami szemétszállítás – Gémesi György az új rendszerrel kapcsolatos problémákról az ATV-ben

Nem egészen két hét múlva, 2016. április 1-jén megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), amely a hazánkban jelenleg működő 171 közszolgáltató csúcsszerveként foglalná egységes rendszerbe a szemétszállítást. Amit egyébként továbbra is a jelenlegi cégek végeznek majd. Az új rendszerrel kapcsolatban azonban még számos kérdés tisztázatlan – ezekre világított rá 2016. március 22-én az ATV Start című műsorában Gémesi György, a MÖSZ elnöke. 


Rétvári Bence: a kormányzat nem tér vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez

Noha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára 2016. március 22-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Rétvári Bence elmondta, hogy a kormányzat nem tér vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez, a döntéseknek azonban közelebb kell kerülniük az intézményekhez.


Eddig a hármas fokozat volt érvényben – Fokozott ellenőrzések a metróknál és a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Magyarországon a reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe – közölte 2016. március 22-én az MTI-vel a Belügyminisztérium. A tárca közleménye szerint Pintér Sándor utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintű szolgálatot lásson el.


Orbán Viktor Schmidt Csaba polgármesterrel megállapodást írt alá a Modern városok programban megvalósuló helyi fejlesztésekről

Tatabánya az ország első tíz városa közé tartozik, ami nagy dolog, mert a szocialista nagyipar tönkremenetelével a város is megroppant – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök 2016. március 22-én a Tatabányai Közösségi Televíziónak nyilatkozva azután, hogy Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármesterrel megállapodást írt alá a Modern városok programban megvalósuló helyi fejlesztésekről.


Az egyeztetéseken az érintett szakmai és civil szervezetek mellett valamennyi önkormányzati szövetségnek ott a helye

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) kezdeményezi az államnál az oktatás ügyében a korábban és jelenleg sem fellelhető érdemi és valós konzultációt az érintett szakmai, civil szervezetek, az állam és valamennyi önkormányzati szövetség részvételével – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet Gémesi György, a MÖSZ elmöke és Wittinghoff Tamás, a MÖSZ Polgármesteri Tagozata elnöke adott ki 2016. március 23-án a kezdeményezéssel kapcsolatban.


Keretösszeg: 4,5 milliárd forint – A pályázók 200 millió – 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek

Nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztésére nyílik lehetőség 4,5 milliárd forintos keretösszegig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.


Elszámoltatnak és rendet teremtenek az ország minden jobbikos vezetésű településén

A Jobbik minden általa vezetett településre kiterjeszti a Tiszavasváriban bevezetett, Rend és tisztesség nevet viselő programját – közölte Volner János, a párt alelnöke 2016. március 23-án, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A program többek között a bűncselekmények visszaszorítását és egy antikorrupciós központ felállítását tartalmazza.


Szabó Rebeka alpolgármester szerint a határozat több törvénybe is beleütközik, ezért azt vissza kellene vonni

Fellebbez a budapesti Városliget negyven fájának kivágása ellen a zuglói önkormányzat, mert szerintük az erről szóló határozat több ponton törvényellenes – mondta el 2016. március 23-án, a Városligetben az MTI-nek be Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere. Az alpolgármester szerint a határozat több törvénybe is beleütközik, ezért azt vissza kellene vonni.


Sok önkormányzatnak jól jönne az 50 embernek munkát adó és évente 100 millió adóbevételt jelentő gumifeldolgozó üzem

Azután, hogy Százhalombatta nem kért abból, hogy a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Homatech Recycling Zrt. ott építse fel a használtgumi-feldolgozó gyárat, most óriási a tülekedés más önkormányzatok között az üzem fogadásáért. A Világgazdaságot arról tájékoztatta a cég, hogy már 33 település kínálkozott fel, hogy telephelyet biztosítson.


Szintről-szintre haladva darabolják szét az épületszerkezeti elemeket – Év végéig eltűnik mind a huszonöt emelet

Befejeződtek a Magasház bontásának előkészületei, és 2016. március 25-én immár a tényleges munkálatok is elkezdődnek. A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint pénteken tíz órakor indul az első, az épület bontásából származó törmelékkel megpakolt teherautó a Megyeri térről. A 25 emeletes épületének bontása várhatón év végéig tart.


Köteles Istvánt a kormánypárti többségű ügyrendi bizottság javaslatára függesztette fel állásából a képviselő-testület

A Cívishír információi szerint 2016. március 16-án, a fideszes többségű ügyrendi bizottság javaslatára a képviselő-testület felfüggesztette állásából Köteles Istvánt, Álmosd polgármesterét és fegyelmi bizottságot állítottak fel, aminek 30 nap áll rendelkezésre a vizsgálta lefolytatásához. Az ügy érdekessége, hogy a hat fős testület három tagja és az alpolgármester is a Fidesz-KDNP színeiben politizál, így párttársai „álltak bele” a polgármesterbe – írja a Hírhatár Online.


Az ellenzéki párt Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos közéletből való távozását is követeli

„Olcsó Romavoksok Önkormányzata” feliratot helyezett el 2016. március 24-én az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) székházának ajtaján Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, és egy bilincset akasztott a kilincsre. A Jobbik szerint a csalásgyanús ügyekből az következik, hogy úgy, ahogy van, meg kell szüntetni a roma érdekképviseletet. Farkas Flórián lemondását is követelik.


A két új felhívás keretében összesen csaknem 90 milliárd forintra pályázhatnak a települések április 22-től szeptember 30-ig

Összesen 89,1 milliárd forint értékben két energetikai felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében önkormányzati energetikai fejlesztésekre – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.


Pénzügyi intézmények is nyújthatnának majd postai szolgáltatást kistelepüléseken

Jelentős megtakarítással járna, ha pénzügyi intézmények is nyújthatnának postai szolgáltatásokat egyes, tízezer lakos alatti településeken – legalábbis Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerint, aki 2016. március 24-én beszélt erről az MTI-nek.


Lázár János módosító javaslata szerint a tízezer főnél kisebb településeken pénzügyi intézmények is működhetnének postaként

Nem a pénzügyi szolgáltatások költöznének a kisebb településeken a postákra, ahogyan ez logikus volna, hanem éppen fordítva, a takarékok kapnák meg a postai szolgáltatások egy részét. Úgy látszik, a kormány az állami vállalat helyett többségben magáncégeket juttatna üzleti lehetőséghez – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. 


A Fejér megyei település képviselő-testületének egy része nem tud együtt dolgozni Egriné Ambrus Andrea polgármesterrel

A 2016. március 25-i testületi ülésen feloszlatta magát a Fejér megyei Szabadegyháza önkormányzata, miután annak négy tagja – Dókáné Szaniszló Krisztina, Szaniszló Attila, Szegi Ferenc és Szeipné Dérfi Márta – kezdeményezte a képviselő-testület önfeloszlatását. A képviselők azzal indokolták javaslatukat, hogy nem tudnak és nem is akarnak a továbbiakban együtt dolgozni a polgármesterrel. 


Az LMP szerint sokan a nagyobb városokba való költözéshez használják majd az otthonteremtési kedvezményt

Felgyorsíthatja a vidék elnéptelenedését a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), mert sokan arra használják majd azt, hogy egy kistelepülésről egy nagyobba költözzenek – mondta Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati szakszóvivője 2016. március 26-án, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában.


Nyáron is gondoskodni kell a gyerekek napközbeni felügyeletéről

A gyermekek napközbeni felügyeletének januárban induló új rendszerét készíti elő a bölcsődéket érintő szabályozás, a Magyar Közlönyben megjelent módosítás értelmében már minden településen biztosítani kell az ellátást – olvasható a Magyar Idők 2016. március 27-i cikkében.


A Miniszterelnökség módosította két vidékfejlesztési pályázatnak a beadási határidejét

Két pályázati felhívás beadási határidejének módosításáról döntött a Miniszterelnökség, melynek köszönhetően több ideje lesz az ügyfeleknek a szükséges dokumentumok előkészítésére, így a rendelkezésre álló összesen mintegy 40,9 milliárd forintos keret sikeres lekötésére.


Pécs, Győr és Szeged is az első száz között szerepel a listán

Egy nemrég megjelent lista szerint a világ száz legvonzóbb települése között három magyar város van: Pécs, Győr és Szeged, egy másik, japán turisták számára összeállított lista szerint pedig a harminc legszebb európai település között szintén van egy magyar: Sopron. Mint a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elhangzott, alapvetően háromféle lista létezik: szerkesztői, vagyis egy újság által összeállított, közönségszavazatokon alapuló, vagy fizetett.


Veszélyes belügyek, fadöntő polgármesterek – Minden szempontot mérlegelni kell a döntés előtt

Az öreg fák tudnak veszélyesek lenni, az más kérdés, hogy kivágásuk előtt mennyit és miért tesznek mérlegre a tulajdonosok. Ha útban van, vagy ha kell, nem nehéz visszaélni a helyzettel egy településen, ezért is érzékeny téma a belterületi fakivágás, szinte mindenhol szemet szúr, s azonnal a közvélemény célkeresztjébe találja magát a polgármester és a képviselő-testület – írja a sonline.hu.


A Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer májustól segíti a településeket és a kormányzatot a tervezésben

A Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer az éghajlatváltozásra való felkészülést támogató eszköz. A döntéshozást segítő térképes rendszert és adatbázist 2016. március 24-én, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben mutatták be az államigazgatás, illetve önkormányzatok számára. A leendő felhasználók már regisztrálhatnak a rendszerbe.


Félmilliárd forintos turisztikai beruházást adtak át a Nógrád megye turisztikai kapujának tekinthető Katalinpusztán

Félmilliárd forintos turisztikai beruházást, kerti kisvasutat, kilátót, szálláshelyeket adtak át 2016. március 29-én a Nógrád megyei Szendehely-Katalinpusztai Kirándulóközpontban, ahol megállapodást írtak alá az erdei kisvasutak népszerűsítéséről is. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ünnepségen kiemelte, az állami és magán erdőgazdaságok soha nem látott mértékben vállaltak az elmúlt hat évben közjóléti, turisztikai fejlesztéseket.


Lázár János szerint ez akár az árak csökkenéséhez is vezethetne

Állami kézbe venné a kormány a közétkeztetést, beleértve a gyermekek étkeztetését is – tudta meg a Magyar Idők. A lap információi szerint már tárgyaltak is a javaslatról, amely szerint teljes egészében elvennék a terület felügyeletét az önkormányzatoktól. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ha jól szervezik meg a szolgáltatást, akár csökkenhetnek is az árak.


A tervezett fórumra az országos önkormányzati szövetségeket és az egykori oktatási minisztereket is meghívják

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége továbbra is aggodalommal figyeli a közoktatás körül kialakult rendkívül feszült helyzetet, ezért  egy oktatási konzultációs fórum összehívását kezdeményezi 2016. április 15-én, melyre meghívást kap a kormány oktatásért felelős minisztere és államtitkára, a két reprezentatív oktatási szakszervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar, az országos önkormányzati szövetségek, az egykori oktatási miniszterek és az oktatási civilszervezetek.


Fővárosi Közgyűlés: nyolc új díszpolgár, kevesebb bűncselekmény, módosuló a parkolási rendelet, Göncz Árpád városközpont

Több mint félszáz napirendi pontot tárgyalt meg 2016. március 30-i, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Nyolc új díszpolgárt választottak, döntöttek arról, hogy Budapest is elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. Göncz Árpád volt köztársasági elnök nevét városközpont veszi fel a XIII. kerületben, módosult a parkolási rendelet, visszakerült a jogszabályba az ötperces türelmi idő.


Az NHKV nonprofit módon fog működni, tényleges közszolgáltatási feladatokat azonban nem fog végezni

Április elsejétől indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), a lakosság szempontjából sem a díjak, sem a szolgáltatások nem változnak – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón 2016. március 30-án, Budapesten.


Beindul az NHKV Zrt. – A MÖSZ elnöke szerint az önkormányzatoké marad a felelősség, míg a bevétel az állami kukaholdingé lesz

Április 1-jétől elkezd működni a nemzeti kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint az új állami szemétgyűjtési rendszer – állítja a kormányzat. Az önkormányzatok szerint viszont ez lehetetlen – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.


Elkészült a térkép, amelynek segítségével mindenki könnyen megtudhatja, hogy lakóhelye mennyi EU-pénzt kapott

Elkészült az az interaktív térkép, amelyen keresztül nyomon követhetjük az elmúlt években elköltött uniós pénzek sorsát – írja az atlatszo.hu. A térképről könnyen kiderítheti, hogy lakóhelye mennyi uniós pénzt kapott és azt mire költötte el, illetve, hogy más megyékben vagy esetleg a szomszéd településeken mire költötték el az unió pénzét.


Idén több mint 80 milliárd forintot fordít a bölcsődék és óvodák korszerűsítésére, illetve a férőhelyek számának emelésére

A kormány idén több mint 80 milliárd forintot fordít a bölcsődék és óvodák korszerűsítésére, valamint a férőhelyek számának emelésére – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2016. március 31-én, a tárca felügyeletével kiírt pályázatokat ismertető sajtótájékoztatóján. A gyermekintézmények fejlesztésére központi költségvetésből, illetve uniós forrásokból biztosítja a szükséges fedezetet a kabinet.


Az 56 méter hosszú CAF járművek az 1-es vonalán közlekednek

Fővárosi Önkormányzat 2016. március 31-én forgalomba állította a világ leghosszabb villamos-szerelvényeit, a CAF URBOS 3/9 típusú járművet az 1-es vonalon. Az első szerelvényt nyárig további tizenegy jármű követi. A gyártó CAF a tizenkettőből tizenegy darabot már a fővárosba szállított, az utolsó szerelvény áprilisban érkezik majd meg Budapestre. 


A vállalkozások üdvözlik, az önkormányzatok viszont ellenzik a közétkeztetés állami kézbe vételének tervét

Az önkormányzatok ellenzik, a vállalkozások üdvözlik a kormány tervét, mely szerint állami kézbe kerülne a közétkeztetés. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint – aki már februárban felvetette az államosítást –, ha jól szervezik meg a szolgáltatást, akár csökkenhetnek is az árak, hiszen a közétkeztetésben jelenleg részt vevő magáncégek főképp a profit megszerzésében érdekeltek – írja a sonline.hu.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu