Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. december 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Javában tart az árvíz elleni védekezés Pest megyében
Tarnai Richárd kormánymegbízott szerint biztosítani tudják a megyei gátak védelmét
Az utóbbi évtizedek legnagyobb áradása várható Pest megyében is, ezért a megfelelő intézkedéseket már tegnap meghozták - közölte Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke 2013. június 4-én, Szentendrén. Szentendre polgármestere arról számolt be, hogy a Duna vízmagassága a városnál óránként 2 centiméterrel növekszik. A tetőzést szombat éjjelre várják 7 méter 60 centiméterrel.

Pest megye egyik legveszélyeztetettebb térségében tartott sajtótájékoztatón Tarnai Richárd, a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta: eddig 200 ezer homokzsákot szállítottak ki, és az igények felmérése alapján további 460 ezer érkezik a következő órákban. Hozzátette: elzárás veszélyezteti Kisoroszit, míg Százhalombattán és a patak kiáradásával fenyegetett Budakalászon már zajlanak a védekezési munkálatok.

Tarnai Richárd kiemelte: „biztosítani tudjuk a gátak védelmét, a szakemberek folyamatosan tájékoztatnak, és a döntések idejében megszületnek". Kiemelte: a védekezés állami feladat lett, ugyanakkor önkormányzatokkal a legmesszebbmenőkig együttműködnek. Kérdésre válaszolva a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy a megyében egy kitelepítés történt biztonsági okokból: a váci járásban egy értelmi fogyatékosoknak otthont adó intézményt kellett kiüríteni.

Tarnai Richárd kitért arra is, hogy a megyei rendőrkapitányság vezetőjének tájékoztatása szerint több száz emberrel készek azonnal az útlezárásoknál és a kimenekítéseknél közreműködni, és a megfelelő helikopterek rendelkezésre állnak.

Arra is felhívta a figyelmet, jogszabály alapján katasztrófahelyzetekben a megyei bizottság elnökének lehetősége van arra, hogy magánszemélyek és cégek gépeit védekezésre használják, ha erre szükség van.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere arról számolt be, hogy jelenleg 4 méter 56 centiméter a Duna vízmagassága a városnál, és óránként 2 centiméterrel növekszik. A tetőzést szombat éjjelre várják 7 méter 60 centiméterrel, „de maga a gát 8 méter 40 centiméter, tehát bőséges a védelem" - tette hozzá.

Elmondta: a mobilgáttal védett szakasz mellett a város más területén is védekeznek, az árterületen pedig homokzsákokkal, konténerekkel szolgálják ki a lakosságot. A polgármester közölte: a koordinációs bizottság június 3-án felmérte a készleteket, a műtárgyakat és lezárták a zsilipeket. Úgy fogalmazott, „maximálisan felkészültünk az árvízi védekezésre". Megjegyezte: jelenleg kétezer homokzsák készült el, de napi ezer zsák megtöltését tervezik, amihez a lakosság segítségét várják.

Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a környékbeli települések helyzetéről szólva azt mondta: Szigetmonostornál és Visegrádnál komoly védekezésre kell felkészülni, Dunabogdányban pedig nincs védekezési vonal, a 11-es úttól a Duna felé eső területek nem védhetők, így ott jelentős károkra kell felkészülni.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte: 500-700 ember védekezésével számolnak, folyamatosan vezénylik ki őket. Már megkezdődött a váci és az érdi kirendeltség megerősítése. Elsősorban hivatásos erőket vezényelnek ki, ezt követi a mentőszervezetnek, valamint további polgári védelmi egységeknek az igénybevétele. Azokból a megyékből, amelyeket nem érint a dunai árvíz, szükség esetén a katasztrófavédelem erőit átvezénylik a veszélyeztetett térségbe - fűzte hozzá.

Június 5-én dél körül valószínűleg elönti a Duna a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti utat - közölte Tarnai Richárd Pest június 4-i megyei körútjának második állomásán, Kisorosziban.

A kormánymegbízott elmondta: árvízi szempontból Kisoroszi most az egyik legkritikusabb pont a megyében, mert június 5-én estére az oda vezető közút szintjénél egy méterrel magasabb lesz Duna vízszintje. Hangsúlyozta: ennek ellenére biztosítják az ott élők ellátását és a közbiztonságot.

Mostantól „nem engedik ki a községből" a háziorvost, a súlyosabb betegek Vácra szállításához pedig helikopterek állnak készenlétben. A várhatóan egy hétig tartó elzártság idején is gondoskodnak kellő mennyiségű élelmiszerről, és a közbiztonságot is garantálják.

Pest megyében összesen körülbelül 660 ezer homokzsákot helyeznek majd el a legkritikusabb pontokon (Kisoroszin túl például Szentendrén, Budakalászon, Sződligeten, Százhalombattán) az elkövetkező napokban.

Hamarosan le kell zárni a 11-es út bizonyos részeit és a 2-es utat Sződligetnél - mondta.

Molnár Csaba, a Szentendrei-sziget csücskében elterülő Kisoroszi független polgármestere elmondta, hogy a csaknem ezer lakosú községbe szerdától Visegrádról komppal szállítják át az élelmiszert. Már mindent megszerveztek, hiszen a település nem először néz elébe ekkora áradásnak, a lakosság viszonylag nyugodtan „várja a vizet" - jegyezte meg.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a honlapjukon naponta frissülő, útlezárásokra vonatkozó információkra hívta fel a figyelmet. Kitért arra is, hogy a hullámtérben ingatlannal rendelkezők mielőbb mentsék értékeiket, majd hagyják el a területet.

Június 5-től várhatóan rendkívüli árvízvédelmi készültség lesz érvényben egész Pest megyében. A legveszélyeztetettebb területeken, Vác és Érd térségében csaknem harminc településen lehet nagyobb gondokra számítani - közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem. Erre a napra a Duna Pest megyei szakaszán a legmagasabb vízállás meghaladhatja a 2002-ben mért értékeket, Nagymarosnál ez 707 centiméter volt.

Jelenleg Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten, Tahitótfaluban és Verőcén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek, míg a szentendrei járáshoz tartozó Kisoroszi polgármestere június 4-én délután másodfokúra emelte a készültséget - olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján.

Az MTI a helyszínen szerzett információk alapján úgy tudja, hogy a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat június 5-én dél körül már ellepheti a víz, estére a vízszint akár egy méterrel magasabb is lehet út szintjéhez képest. Ezen az útszakaszon most még lehet autózni, de a közeli 11-es főúton Leányfalu és Tahitótfalu között gátépítés miatt félpályás zárás van érvényben, a forgalmat rendőrök irányítják - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Hasonló a helyzet Visegrádnál, a 42-43-as kilométerszelvény közelében. Mivel már javában tartanak az ideiglenes gátépítés előkészületei a 2-es főút mentén Sződligetnél, június 5-én dél körül a főutat itt teljes szélességében lezárják, a kerülési lehetőségről később adnak információt - tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

Forrás: MTI - Stop.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu