Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Bükkösdön sajátos módját választják a helyi bevételek növelésének

Pálinka forgalmazásával tervezi kiegészíteni költségvetését a Baranya megyei Bükkösd - jelentette be a település független polgármestere. Az önkormányzat augusztusban állást hirdetett pálinkafőző, gyümölcspálinka-gyártó munkakör betöltésére közalkalmazotti jogviszonyban. A polgármester elmondta, két évtizedes hagyománya van Bükkösdön az önkormányzati fenntartású pálinka-bérfőzőüzemnek, a korábbi főzőmester azonban a nyáron elhagyta a település üzemét, ezért kerestek, s találtak új alkalmazottat.


A volt alpolgármester folytatni fogja az elődje által megkezdett utat

Almási Istvánt (Fidesz-KDNP) választották Hódmezővásárhely polgármesterévé, a szeptember 2-i időközi választáson a Fidesz-KDNP jelöltjét a voksolók 52,31 százaléka támogatta - derül ki az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott nem hivatalos végeredményből. Kis Andrea, az MSZP jelölte 22,72 százalékot, a jobbikos Kovács Sándor 14,1 százalékot, a függetlenként induló Nagy László 10,95 százalékot kapott.


A MIÉP-es politikus huszonnégy éve állt a bodrogközi település élén
Súlyos betegségben, szeptember 3-án hajnalban meghalt Barati Attila, a bodrogközi Pácin MIÉP-es polgármestere, 46 éves volt. Barati Attilát 1990-ben, 24 éves korában választották meg először a másfélezer lakosú Pácin polgármesterévé, azóta minden választáson nyert, 2010 őszén a hatodik ciklusát kezdte a település élén.

A Tagore sétány oldalában épülő intézmény látogatói akváriumokban tekinthetik majd meg a magyar tenger élővilágát

A Balaton élővilágát, a balatoni halakat bemutató ökoturisztikai látogatóközpontot tervez a balatonfüredi önkormányzat a Tagore sétányon. A Balaton-parti település hivatalos honlapja szerint a tájba illő, teraszos épületben egyebek mellett több látványos akvárium és foglalkoztató terem várná az érdeklődőket.


A Váci Világi Vigalom zárónapján kitört vihar 20 milliós kárt okozott

Tizenkét és fél millió forintnyi vis maior támogatás iránti kérelmet nyújtott be Vác önkormányzata a Magyar Államkincstárhoz, miután a városra július 29-én lecsapó vihar körülbelül húszmillió forintos kárt okozott a helyhatóságnak, s a helyreállításra önerőből nem futja - tájékoztatta a polgármesteri hivatal titkárságvezetője szeptember 3-án az MTI-t. 


Az ügyfélszolgálati tapasztalat és a nyelvvizsga előny, de nem feltétel
Szeptember 15-éig meghosszabbították a jelentkezési határidőt, így még mindig él a lehetőség minden közszolgálatban dolgozó számára, hogy részt vegyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megyeszékhelyeken ősszel induló képzésén. A részt vevők és sikeresen vizsgázók a 2013 végére megnyíló Kormányablakokban dolgozhatnak, ahol közel 2500 ügyet lehet majd egy helyszínen intézni.

„Tétényi számára a valós munkavégzésnél fontosabbnak tűnik folyamatos szereplési kényszerének kiélése” – fogalmaz a frakció
Hamis állításokkal akarta új adósságrendezési eljárás indítására kérni a képviselő-testületet Tétényi Éva polgármester a Fidesz esztergomi frakciója szerint, a kormánypárti képviselőcsoport ezért lemondásra szólítja fel a városvezetőt. Tétényi Éva az MTI-nek elmondta, 90 napon túli, lejárt tartozások esetén a polgármesternek kötelező az adósságrendezési eljárás megindítását kezdeményezni.

Molnár Gyula szerint egyes politikai szereplők büntetőfeljelentésekkel kívánnak pozíciókat szerezni

A Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori szabaddemokrata alpolgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól keddi első fokú, nem jogerős ítéletében. A harmadrendű vádlott ügyvédet a bűnsegédlet vádja alól mentette fel a bíróság - ez az ítélet sem jogerős.


„Befektetőbarát önkormányzat” program az észak-magyarországi önkormányzatoknak

Az észak-magyarországi önkormányzatok számára is elindítja a Befektetőbarát önkormányzat elnevezésű programot a Nemzeti Külgazdasági Hivatal - jelentette be szeptember 5-én Egerben a szervezet osztályvezetője. A sikeresen teljesítő önkormányzatok megkapják a Befektetőbarát önkormányzat címet, és a hivatal továbbra is együttműködik velük - közölte Galambos Judit. A szeptember 12-én induló program regionális központja Eger, illetve a Heves Megyei Önkormányzat lesz.


A vidékfejlesztési miniszter október 31-ig hoz döntést a nyertesekről

Összesen 416 pályázatot fogadtak be a Tanyafejlesztési Program keretében a közel kéthónapos pályázati időszak alatt, július eleje és augusztus vége között - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szeptember 5-én Budapesten. A program két pályázati célterületére - a települési és térségi fejlesztésekre, valamint a tanyagazdaságok korszerűsítésére - összesen mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, kizárólag nemzeti forrásból.


A mezőnyt a főváros vezeti, de Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye is „dobogós helyen” végeztek

Békés megyében a legalacsonyabbak az átlagkeresetek és még mindig a fővárosban keresnek a legtöbbet a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérinformációs portál legújabb kutatása szerint. A fizetési felmérés alapján kapott adatok szerint átlag 2,9 százalékkal nőttek a bérek Magyarország megyéiben 2012 első félévében a 2011-es év ugyanazon időszakához képest.


A polgármester úgy véli, hogy a település pénzügyi „zavarai” miatt várható megszorítások állnak a lemondás-sorozat hátterében

Augusztus eleje óta négy pilisborosjenői önkormányzati képviselő - közöttük az alpolgármester - mondott le az eredetileg héttagú testületből - erősítette meg az MTI információját szeptember 5-én a Pest megyei település független polgármestere. Paksi Imre szerint a kistelepülés pénzügyi helyzetében bekövetkezett „zavarok" miatt várható megszorítások, illetve a helyzet kezelése kapcsán kialakult személyes ellentétek vezettek az egység megbomlásához.


A miskolci Fidesz-KDNP frakció városházi vizsgálatot kezdeményez Avas-ügyben

Molnár Péter és Kiss János frakcióvezetők, a KDNP és a Fidesz miskolci frakciója nevében arra kérik a város jegyzőjét, hogy folytasson le vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy Miskolc Város Önkormányzatánál a rendeletben előírt értékbizonyítványok kiadása során milyen gyakorlat érvényesült azokban az években, amikor a fészekrakó probléma kialakult - írja a MiNap Online.


Lázár János újabb feladatot kapott - Településeink 1200 milliárdos adóssága a magyar adósságállomány 4,5 százalékát teszi ki
Orbán Viktor miniszterelnök megbízására az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről és adósságállományáról készít jelentést Lázár János Naszvadi Györggyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén elmondta: javaslatot kell tenniük a mintegy 1200 milliárd forintos, 98 százalékában 2010 előtt keletkezett önkormányzati hitelállomány kezelésére.

Tóth József polgármester 31 indokkal érvel az oktatási intézmények önkormányzati fenntartásban maradása mellett
Megtartaná a jelenleg önkormányzati fenntartású általános iskoláit és gimnáziumait a főváros XIII. kerülete, s Tóth József (MSZP) polgármester erre biztatja a többi polgármestert is. Az önkormányzat közölte az MTI-vel, hogy a kerület képviselő-testülete szeptember 6-án kinyilvánította: továbbra is fenntartaná iskoláit. Emellett kifogásolták, hogy az átadásról szóló köznevelési törvény nem helyi közügyként kezeli a közoktatást.

Településeink többek között termálvíz, földhő, biomassza, illetve nap- és szélenergia segítségével spórolnak

A közüzemi költségek mérséklése érdekében egyre több önkormányzat igyekszik alternatív energia felhasználásával csökkenteni a kiadásait; vannak, amelyek a napenergia hasznosítását tartják üdvözítőnek, mások a dráguló gáz kiváltására a geotermikus energia felhasználására tértek át, illetve a biomasszából energiát előállító technikai megoldások is terjednek - derült ki az MTI által készített körképből.


A német polgármester szerint a két város problémái hasonlóak

Budapest és Stuttgart fürdővárosi kapcsolatának 25. jubileuma alkalmából szeptember 9-én közös sajtótájékoztatót tartott Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Wolfgang Schuster, Stuttgart főpolgármestere. A két városvezető arról tárgyalt, hogy integrációs programokban, kulturális területen, valamint a gyógyfürdők fejlesztésében működik együtt szorosabban Budapest és Stuttgart a továbbiakban.


Az új választási eljárási törvény a kampányfinanszírozás és a jelöltállítás terén is jelentős változásokat hozhat

2013. szeptember 1-jén indul majd az önkéntes feliratkozás a 2014-es választásra - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 10-én, amikor újságírók előtt ismertette a választási eljárás tervezett változásait. Beszámolt arról is, hogy a 2014-es választáson nem lesz kampánycsend, átalakul a kampányfinanszírozás rendszere, és a kampányeszközök is korlátozottabbak lehetnek a jelenleginél.


Üzleti klubest a Linyi vásár gyakorlati tapasztalatairól és Kína logisztikai sajátosságairól

Hogyan mérhetjük fel reálisan a kínai piaci környezetet, igényeket? Hogyan alkothatunk képet a helyi forgalmazókról, gyártókról és lehetséges versenytársakról? Milyen sajátosságai vannak a logisztikának Kínában? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a ChinaCham Hungary legközelebbi üzleti klubestjén, szeptember 20-án, Budapesten.


A települési önkormányzatokhoz kerülnek a múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak

Szakmailag és finanszírozási szempontból is évtizedekig működőképes lehet az a rendszer, amely a korábban megyei fenntartású múzeumokat és könyvtárakat a települési önkormányzatokhoz rendeli január 1-jétől - mondta el L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára szeptember 10-én az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságában a törvényjavaslatról.


Hogyan segíthető elő önkormányzati élelmiszertermelő vállalkozások piacra jutása?

A magyar termékek piaci szerepének erősítését és a honi élelmiszer kereskedelem fellendítését célul kitűző Magyar Gasztro Térkép Klaszter Egyesülés és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Magyar Élelmiszer és Hazai Ízek Fesztivált, illetve Magyar élelmiszeripari beszállítói fórumot és konferenciát rendez szeptember 22-én, Szegeden. A rendezvényen többek között az önkormányzati élelmiszertermelő vállalkozások piacra juttatásának segítéséről is hangzanak el előadások.


Varga László szerint döntéshozóknak meg kellene kérdezniük azokat, akik közvetlenül érzik a változások következményeit

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége „Önkormányzatok szerepe a Vidékstratégia megvalósításában" címmel, augusztus 29-én, Gödöllőn rendezett konferenciájának egyik leginkább elgondolkodtató előadása Varga László taktaharkányi polgármesteré volt, aki az alábbiakban a településén folytatott gazdálkodásról, közmunkával kapcsolatos tapasztalatairól, a tragikussá váló demográfiai folyamatokról, és a krízisből való kilábalás lehetőségeivel kapcsolatos gondolatait osztja meg olvasóinkkal.


Láng Zsolt a szerkezetátalakítási tartalék rovására emelné a települések működési támogatását

Láng Zsolt (Fidesz) úgy módosítaná a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, hogy a települési önkormányzatok működésének támogatására fordítható összeget 25 milliárd forinttal emelné, a szerkezetátalakítási tartalékot pedig ugyanennyivel csökkentené.


Pécsett történt a legtöbb gyilkosság, Székesfehérvár végzett az élen
Különös fátum ül évek óta a Dunántúl legnagyobb városán: a gyilkosságok tavaly is Pécsett adták a legtöbb munkát a rendőrségi szakértőknek. Miközben a 23 megyei jogú városnak több mint a felében egyetlen emberölési ügyben sem kényszerültek eljárni 2011-ben a büntető hatóságok, további fél tucat vidéki központban pedig egy-egy ilyen bűntény történt, a Mecsek alján nem kevesebb, mint hat „kivégzés" aktáját zárta le a múlt évben a rendőrség.

Kevesebb a fa- és terménylopás mióta mezőőrök járják a Vas megyei település határát

Sőre Zoltán egyházasrádóci polgármester szerint itt volt az ideje a mezőőrség felállításának. Amióta a zöld ruhás ember járja a  rádóci és a szomszédos települések határát, érezhetően csökkent a fa- és a terménylopás. De más vonzata is lett a szolgálatnak.  A gazdálkodók eddig nem nagyon ügyeltek az utakra,  volt, hogy eső után nehéz gépekkel szinte széttaposták. Ez most drága mulatság, a mezőőr jelentése nyomán a rongáló fizeti a helyreállítás költségét.


Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság módosító javaslata tizenöt százalékkal emelné a települések részesedését

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő 40 százalékról 55 százalékra növelné a gépjárműadóból befolyt összeg önkormányzatokat megillető hányadát az parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának módosító javaslata.


A Verók-perben futnak össze a terézvárosi ingatlanok áron aluli értékesítése ügyében folytatott nyomozások szálai

Magyarország legnagyobb ingatlaneladási büntetőperévé alakul a Verók István, Terézváros volt MSZP-s polgármestere és társai elleni eljárás. A Fővárosi Törvényszék ugyanis egyesíti a VI. kerületi ingatlanügyekben indult büntetőeljárásokat, és megvárja a következő hónapokban várható újabb vádemeléseket. Ezt a Verók-per decemberre napolt tárgyalásán, szeptember 12-én jelentette be Tóth Erzsébet bíró.


Az óbudai önkormányzat nem támogatja a terület átsorolását

Nem támogatta az óbudai képviselő-testület szeptember 13-i ülésén, hogy a Római-partot lakóövezetté sorolják, és újabb lakóépületek épüljenek a gát megépítése után. Az önkormányzat közleménye szerint a képviselők az üdülőövezet fenntartása mellett foglaltak állást, a parton a szabadidős és sporttevékenységeket, a vendéglátást és az idegenforgalmat erősítik tovább.


Ismét nagy horderejű kérdésekben döntött a Fővárosi Közgyűlés
Több mint 80 napirendi pontról tárgyalt szeptember 13-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Ötmilliós támogatást szavaztak meg a rendőrségnek a falfirkák visszaszorítására, döntöttek arról, hogy a vízművekbe olvadjon be a főváros szennyvíztisztító cége, hogy bővítetik a fizetőparkolási zónát két kerületben, hogy szeptember 15-től ismét emelt szinten üzemeltetik a közvilágítást, és arról is, hogy a főváros 10 milliárd forintos hitelt vehet igénybe a jövő évi gazdálkodásához.

Az új megyei rendőrfőkapitány látja a hibákat és a hiányosságokat

Bemutatkozott Fülöp Valter, Zala megye új rendőrfőkapitánya szeptember 13-án, Zalaegerszegen, a Zala Megyei Önkormányzat ülésén, valamint a kormányhivatal által a zalai polgármestereknek, jegyzőknek összehívott értekezleten is. A Zala Megyei Közgyűlés ülésén a testület véleményezési jogával élve egyetértett Fülöp Valter kinevezésével.


107,9 milliárd helyett 112,6 milliárdot adnának az általános igazgatási és működési feladatok ellátásához

A helyi önkormányzatoknak az eredeti 107,9 milliárddal szemben összesen 112,6 milliárd forint állami támogatást adna általános igazgatási és működési feladatok ellátásához az a bizottsági módosító javaslat, amelyet az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága nyújtott be az Országgyűlésnek.


A város ingatlanhasznosítási koncepciójában sikerült megegyeznie a képviselőknek

Az esztergomi képviselő-testület szeptember 13-i ülésén megegyezés született az ingatlanhasznosítási koncepcióról, miszerint - többek között - az Aquasziget élményfürdőt is eladnák. A képviselő-testület ülésén 17 előterjesztésből kettőt Tétényi Éva független polgármester vont vissza, a fennmaradók mintegy felét a többségben lévő Fidesz-frakció nem vette napirendre. Elmaradt többek között a grémium önfeloszlatásáról, az adósságrendezéssel kapcsolatos kérdésekről szóló vita.


A BM tervezete idegenforgalmi és árvízvédelmi szempontokkal érvel az átadás mellett

Jövő január 1-jével ingyenesen a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába kerülnének a budapesti kerületi önkormányzatoknak a Duna partvonalával közvetlenül határos ingatlanjai egy - a kormányzati honlapon szeptember 13-án közzétett belügyminisztériumi (BM) törvénytervezet szerint.


A diákok szeptember végéig pályázhatnak a 125 ezer forintos önkormányzati ösztöndíjra

A hatvani önkormányzat - egy ösztöndíjprogram keretében - félévenként 125 ezer forinttal támogatja az első diploma megszerzését - tájékoztatta a település polgármestere szeptember 13-án az MTI-t. Szabó Zsolt (Fidesz) közlése szerint a feltétel csupán az, hogy a támogatott annyi ideig dolgozzon az oklevél megszerzése után a városban, amennyi ideig igénybe vette az ösztöndíjat.


Bakondi György szerint jól vizsgázott az új, integrált rendszer

Évi kétmilliárd forinttal támogatja az önkormányzati tűzoltóságokat az állam - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója szeptember 14-én, Balatonfüreden, a Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóság új épületének avatásán. A főigazgató közlése szerint az elmúlt két év beteljesítette a törvényben foglaltakat, miszerint a katasztrófák elleni védekezés nemzeti ügy.


A Virtuális Falu Programhoz 18-26 éves fiatalok csatlakozhatnak

Virtuális Falu néven új programot indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), melynek célja, hogy minél több vidéki fiatalt bevonjon a falusi közösségek életébe. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja, az akció védnökei V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.


Számítások szerint mintegy tízezer közszolga elbocsátásával 40–45 milliárd forint spórolható meg évente

A jövő évre tervezett hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálásra lehet számítani a közszférában - írta szeptember 14-i számában pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülését a Magyar Hírlap. A lap szerint egyfelől megszüntetik azokat a státusokat, amelyeket jelenleg sem töltenek be, másfelől több ezer fős leépítés is megvalósulhat mind az államigazgatási apparátusban, mind pedig az önkormányzatoknál.


A BM és az NFÜ 400 millió forintot ajánlott fel a projektre

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent az "Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése" című, ÁROP-1.1.20 kódszámú kiemelt felhívás dokumentációja, amelyben a rendelkezésre álló keretösszeg 400 millió forint. A Belügyminisztérium (BM) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a projekt segítségével kívánja nyomon követni az önkormányzatok által tervezett és végrehajtott fejlesztéseket.


Kósa Lajos szerint saját bevételeikből nem lesznek képesek a működésük finanszírására a települések

A bankok úgy döntöttek, hogy a meglévő hiteleket ugyan nem számolják föl, de újabb pénzeszközöket már nem helyeznek ki a hazai önkormányzatokhoz. Ha nem lesz pénz, jövő januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll - nyilatkozta a Népszabadságnak Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. Mint mondta, a megoldás hamarosan ott lesz a kormány előtt.


A legkisebb településen is lennie kell legalább háromfős polgári védelmi szervezeteknek

Hiába létezik már egy éve a törvény, néhányan komolyan meglepődtek, mikor levelet kaptak az önkormányzattól arról, hogy polgári védelmi kötelezettség terheli őket. Az új rendszer már majdnem teljesen felállt, elvileg százezer felesketett embert lehet majd bevetni a következő nagy árvíz idején. Aki nem megy el homokzsákot pakolni, komoly bírságra számíthat - írja a hvg.hu.


A román állami rendfenntartással elégedetlen székelyföldi községben helyi rendőrséget szerveznek
Helyi rendőrséget szerveznek a székelyföldi Gyergyóalfaluban a cigány bűnözők megfékezésére. önkormányzata saját maga akar felelni a közbiztonságáért. Gyergyóalfalu kezdetben három helyi rendőrt alkalmazna, idővel pedig akár hatra is növekedhetne a számuk. A helybéliek azt mondják: a településen szolgáló román rendőrök semmit sem tesznek a bűnözés ellen, de ugyanez a helyzet más székelyföldi településeken is.

Az önkormányzati dolgozók elsősorban a fizetéscsökkentéstől, illetve a kötelező főiskolától tartanak

Az önkormányzati dolgozók egy része attól tart, hogy el kell végeznie az Államigazgatási Főiskolát, mások 20-40 százalékos fizetéscsökkenésre számítanak - írja a Népszabadság . A polgármesteri hivatalok dolgozói nem szívesen igazolnak át a járásokhoz - írta a Népszabadság több megkérdezett véleményét összegezve. A lap szeptember 17-i számában megjelent cikkben azt írták: október közepéig dől el, hogy „ki kerül át" a járásokhoz.


A települések három, a munkahelyek négy kategóriában indulhatnak

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén hatodik alkalommal hirdette meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. A kiírásokon a kerékpározás elterjedését szolgáló, feltételeit javító önkormányzati és munkáltatói intézkedéseket ismerik el. A biciklizést bátorító helyi és munkahelyi kezdeményezések hagyományos megmérettetésére 2012. szeptember 28-ig várják a jelentkezéseket.


A MÖSZ-t nem érte váratlanul a bankok döntése – A TÖOSZ kifutó rendszerben csökkentené az önkormányzati hitelállományt

A települések hitelezési szabályainak módosítását kérik a legnagyobb önkormányzati szövetségek vezetői. Így valószínűleg ezek a szövetségek is támogatnák Kósa Lajos debreceni polgármestert, aki azt nyilatkozta: törvénymódosítást dolgoznának ki. Enélkül ugyanis szerinte akár le is állhat az önkormányzati rendszer a 2013-tól életbe lépő törvények miatt.


Az MJVSZ a kormánnyal együttműködve készít javaslatot, amit novemberben terjesztenek elő

A megyei önkormányzatok után a többi helyhatóság konszolidációját javasolják az érintettek, jövő év elejére ugyanis a bankok hiteleinek elmaradása és a szigorúbb kölcsönfelvételi szabályok miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek a települések. Az önkormányzati szövetségek szerint több megoldás is létezik a baj elkerülésére.


A Parlament oktatási bizottságának vezetője szerint a választók jövő szeptembertől szembesülnek majd a valódi változásokkal

Hiába egyezett meg a kormány és a Fidesz-frakció arról, hogy az önkormányzatok visszaszerződhetnek az iskolák működtetésére, végül más döntés született, amelyben meghatározó volt Orbán Viktor kormányfő személyes érvelése - mondta a hvg.hu-nak Pokorni Zoltán. A Fidesz elnökségi tagja, a parlament oktatási bizottságának vezetője szerint a választók 2013 szeptemberétől szembesülnek majd a valódi változásokkal, ami politikailag már kockázatos lehet a 2014 tavaszi parlamenti választás előtt.


Budaörsön másképp gyűjtik be a szolgálatba hívhatók adatait, Pécsett inkább az önkéntesekre számítanak

Több önkormányzat is elutasítja a polgári védelmi adatkérő levél kiküldését. Nem tervezi a toborzást Budaörs, Pécs és több fővárosi kerület - írja szeptember 18-i számában a Népszava. A védelmi szolgálatba toborzáshoz szükséges adatküldésre felszólító levél rosszul előkészített, megfogalmazott és feleslegesen fenyegetőző volt - idézi a lap Tóth Ferencet, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) polgári védelmi szolgálatának főigazgatóját.


Az önkormányzati választásra a parlamenti voksolás után is fel lehet iratkozni – Megszűnik az ajánlószelvény és a kampánycsend
A Fidesz javaslata szerint a megszűnő ajánlószelvények helyett a jövőben kétszáz aláírást kell majd összegyűjteni a parlamenti választáson való képviselő-jelöltséghez - közölte Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke szeptember 17-én az M1 Az este című műsorában, amelyben kijelentette azt is: a parlamenti választás után is lesz lehetőség a feliratkozásra.

Ezúttal ötvenmilliós hűtlen kezelés vádjával indul büntetőeljárás a volt erzsébetvárosi polgármester és társai ellen

Összesen mintegy ötvenmilliós hűtlen kezelés vádjával indul újabb büntetőper Hunvald György, a korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester, országgyűlési képviselő, Gál György, az egykori kerületi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, korábbi párttársa, Weinek Leonárd volt zuglói polgármester és társaik ellen szeptember 19-én, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.


A kormány igyekszik megtalálni a módját, hogy a járásoknál ne csökkenjen senkinek a bére

Kormányzati célkitűzés, hogy a járási hivatalokhoz kerülő köztisztviselők bére ne csökkenjen - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára szeptember 19-én, Szekszárdon. Zöld-Nagy Viktória a Tolna megyei kormányhivatalnak a járások kialakításáról rendezett konferenciáján kifejtette: jelenleg nem kiegyenlített az illetményrendszer az önkormányzati és az államigazgatási rendszer között.


Védettséget kapott a budapesti Orczy-kert, a balatonföldvári kikötő és a felsőszölnöki turbinaház is

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szeptember 17-én hatályba lépett rendeletének értelmében ötvenegy objektum - ez összesen százhét ingatlant érint - egyedi műemléknek, egy terület pedig - amely összesen kilencvenhárom ingatlant érint - műemléki jelentőségű területnek minősül a jövőben.


Az 50 milliárd forintos alap főként a súlyos anyagi gondban lévő településeknek nyújtana segítséget

Napokon belül megjelenik az Államháztartási Önerő Alap működésének megkezdését lehetővé tevő rendelet - közölte Földi Enikő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) plenáris ülésén, ahol a 2007-2013-as időszak EU-forrásainak felhasználásáról, valamint a következő hétéves uniós költségvetési időszak tervezéséről számolt be.


A szocialisták önkormányzati felelősöket jelölnek ki, jövőre pedig a polgármester- és képviselőjelöltjeiket is megnevezik

A szocialisták elnöksége - az MSZP-ben folyó programalkotás részeként - felkérte a Baloldali Önkormányzati Közösséget, hogy az év végéig dolgozzon ki olyan programot, amely a párt önkormányzati politikájának alapját képezheti. Simon Gábor elnökhelyettes szeptember 19-én újságíróknak emellett arról is beszámolt, hogy a parlamenti választási felkészülés megkezdése után az MSZP hozzálát a 2014-es önkormányzati választásokra való felkészüléshez is.


Egyhangú döntés született – Az elnökség változatlan maradt

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármestert, az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának elnökét választották a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) soros elnökévé. A 23 kerületi polgármesterből álló érdekképviselet szeptember 19-én egyhangúlag döntött az évente esedékes tisztújításról.


Gémesi György szerint sok mindent át kellene néznie a kormánynak az önkormányzati törvénnyel kapcsolatban

Nemcsak fejlesztési hiteleket, hanem működési hiteleket sem adnak a bankok az önkormányzatoknak 2013-tól, így pedig a települések űködésképtelenné válhatnak  - mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szeptember 19-én az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


Minimum 4,5 milliárd forintos bevételkiesést okozna, ha több Duna parti kerület is megtiltaná a szállodahajók kikötését
Félő, hogy több Duna-parti kerület is követi a Budavári Önkormányzat példáját és megtiltja a hozzá tartozó partszakaszon az úszó szállodák kikötését, s így Budapest gyakorlatilag kiszorul az Európa-szerte egyre népszerűbb folyami hajós turizmusból. Egyes számítások szerint ezzel milliárdos nagyságrendű üzletből zárja ki magát a főváros - írja a hvg.hu.

Felújítják Nagytétény központját, új piac épül Budafokon, óvodai férőhelyeket létesítenek

Megkezdődött Nagytétény központjának felújítása, piac épül Budafokon, új lakóövezet jöhet létre a Duna-parton - közölte Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület polgármestere. A kerület vezetője elmondta: a közelmúltban kötötték meg a szerződést a kivitelezővel Nagytétény központjának felújítására. A beruházás 830 millió forint uniós támogatást kapott, amely mintegy 250 millió forint önrésszel egészül ki.


A négy éve megkezdett, méregdrága beruházás miatt megszűnt a környéken a forgalom, s számos üzlet ment csődbe

Hatalmas lyuk tátong a váci belváros közepén, ezért a környéken lakók és a boltosok petíciót adtak át a polgármesternek. Még az előző városvezetés döntött úgy, hogy egy 230 férőhelyes mélygarázst épít ide, de ennek már négy éve. Azóta se garázs, se parkoló, csak egy gödör van. A forgalom megszűnt, több üzlet bezárt és a lakóházakat is csak egy sártengeren keresztül lehet megközelíteni. A TV2 Tények című műsorának riportja az áldatlan helyzet okaira próbál rávilágítani.


A tervezett új segélytípus az átmeneti segélyt, a temetési segélyt és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást váltaná fel

Egy név alatt, önkormányzati segélyként vonná össze a kormány a krízishelyzettel és a temetéssel kapcsolatos segélyeket egy, a kormany.hu-n szereplő előterjesztés szerint. Mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) előterjesztéséből kiderül, a segélyek összevonása és megszüntetése a Magyary Program Egyszerűsítési Programjának végrehajtásával kapcsolatos, és az eljárások egyszerűsítésére törekszik.


A Zempléni Településszövetség elnöke szeretné, ha a demokrácia nem létszámfüggő lenne
A kistelepülések korábban bezárt postahivatalainak újranyitását szorgalmazza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska - írja szeptember 21-i számában az Észak-Magyarország. A település és a Zempléni Településszövetség 2003-ban indította útjára a kisposta-mozgalmat azért, hogy ne a falvakban, községekben élők számától függjön, hogy a posta hol üzemeltet hivatalokat, hanem azok legyenek mindenütt, ahol azt az ott lakók igénylik.

A Fejér megyei kisváros ezer szállal kötődik Pest megyéhez

Jelenleg még csak képviselői felvetés, hogy a Ercsi Fejér megyéből átkerüljön Pest megyéhez. Az önkormányzat addig érdemben nem foglalkozik az üggyel, míg meg nem ismerik a lakosság véleményét. A városi önkormányzat ülésén Wimmer Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő vetette fel a megyeváltás lehetőségét. A képviselők úgy döntöttek, hogy az ügyről megkérdezik a lakosságot - írja szeptember 21-i számában a Fejér Megyei Hírlap.


A kormány megfontolja a TÖOSZ hitelfelvételre vonatkozó javaslatát

Fontolóra veszi a kormány a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) minapi javaslatát, amely szerint a települések hitelképességük megtartása érdekében ne csak a naptári évhez köthető kölcsönhöz folyamodhassanak, hanem akár éven belül is megkaphassák a pénzügyi mentőövet - írja szeptember 21-i cikkében a Napi Gazdaság.


A megegyezés szerint az állam és az önkormányzat közösen rendezi az elmúlt években felhalmozódott hiányt

A felhalmozott 1,7 milliárd forintos hiányt rendező megállapodást kötött az Alba Volán Zrt. és Székesfehérvár önkormányzata. A szerződés szeptember 21-i aláírásakor Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a hosszú tárgyalások után létrejött megállapodás mérföldkőnek tekinthető. Kiemelte: ez az első alkalom, hogy egy nagyvárosban ilyen szerződést kötnek.


Gyanús tanácsadói szerződések miatt áll a bíróság előtt Zugló és Erzsébetváros volt polgármestere

Weinek Leonárd Zugló egykori SZDSZ-es polgármestere szerint, ahogy őt meggyanúsították, úgy szinte bármelyik önkormányzati politikus ellen eljárás indulhatna tanácsadó alkalmazása miatt. A 2006 és 2010 közötti polgármester annak a büntetőpernek a szeptember 21-i második tárgyalásán tett vádlotti vallomást a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, amely Hunvald György volt szocialista erzsébetvárosi polgármester és társai ellen indult.


Görbeháza, Gyula, Kerekegyháza, Miskolc, Szolnok és Vászoly lettek az idei kitüntetettek

Idén Görbeháza, Gyula, Kerekegyháza, Miskolc, Szolnok és Vászoly kapta meg az Idősbarát önkormányzat díjat. Az elismerést minden évben azok a települések nyerhetik el, melyek a legtöbbet tették az ott élő idősek anyagi, fizikai, lelki egészségéért, aktivitásuk megőrzéséért.


A tervezett önkormányzati segély kifizetésének módját a településeken határozhatják meg

Kölcsön formájában kaphatnának önkormányzati segélyt ezentúl a rászorulók a kormany.hu oldalon olvasható előterjesztés szerint és azt is csak akkor, ha vissza tudják fizetni. Az előterjesztést a kormány társadalmi vitára bocsátotta, ennek határideje szeptember 21-én járt le. Az ATV által megkérdezett szakemberek és érdekvédő szervezetek jó része azonban még nem is hallott róla.


Ínyencfalatok, kitűnő italok, ismeretterjesztő előadások és bemutatók várják a vendégeket

Immáron második alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Bor - Szarvasgomba Hétvégét. A kezdeményezést a gödöllői Erzsébet Királyné Étterem hagyományteremtő szándékkal hívta életre négy éve, amihez a Gödöllői Szarvasgombász Egylet tavaly csatlakozott. Az szeptember 28-29-30-án rendezendő esemény helyszíne a város megújult főtere, illetve az Erzsébet királyné szálloda környéke.


A tartozásállomány alakulásában az időjáráson kívül meghatározó, hogy a települések rapszodikusan jutnak forrásokhoz

Az energiaszolgáltatók adatai szerint javult az önkormányzati fizetési hajlandóság, jobb a helyzet, mint tavaly, de a kintlevőségek csökkenése mellett arra is volt példa, hogy jelentősen növekedett a tartozás. A lakossági szektorhoz hasonlóan a fűtési idény indulásával várhatóan romlik a helyzet - írja a Napi Gazdaság.


A pályázatokat 2012. október 15-től november 15-ig várja a Vidékfejlesztési Minisztérium

Összesen mintegy 13 milliárd forinttal támogatja a vidékfejlesztési tárca a vidéki életminőség javítását. A Darányi Ignác Tervben falumegújításra és fejlesztésre nyolc milliárd, a vidéki örökség megőrzésére pedig öt milliárd forint jut - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szeptember 24-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.


AZ LMP ellenőrző albizottságot hozna létre az ilyen tárgyú bejelentések kivizsgálására

Albizottság összehívását kezdeményezi az LMP a parlament önkormányzati bizottságában, itt vizsgálnák azt a gyakorlatot, hogy egyes helyhatóságok közmunkásokra cserélik alkalmazottaikat. Erről az ellenzéki párt két képviselője, Szél Bernadett és Szilágyi Péter szeptember 24-én, sajtótájékoztatón beszélt.


A kormányszóvivő elképzelhetőnek tartja, hogy összevonnak egyes minisztériumi háttérintézményeket

A kormányszóvivő közlése szerint jelenleg is zajlik annak felmérése, hogy a közszféra egyes területeinek feladatai milyen létszámmal végezhetőek, pontosabb kép év végére alakulhat ki; Giró-Szász András erről szeptember 24-én, az M1 Ma Reggel című műsorában beszélt, a közszolgálati leépítés lehetséges mértékét firtató kérdés kapcsán.


Ügyintézés virtuális 3D-ben a budaörsi önkormányzat tesztelés alatt álló ügyfélfogadási felületén

A világon egyedülálló módon használják fel a közigazgatásban a számítógépes játékokból jól ismert virtuális valóságot és 3D-s technológiát abban a programban, ami a budaörsi önkormányzat legújabb, tesztelés alatt álló ügyfélfogadási felületének motorja. Az ingyenesen letölthető program használatával az ügyfelek rajzolt figurák, úgynevezett avatárok formájában tudnak mozogni a valósághűen megrajzolt hivatalban, és valós időben tudnak beszélni a szintén avatár ügyintézővel.


Az Országgyűlés elfogada a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat
A parlament szeptember 24-én elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, ezekben szerepel többek közt az előadó művészet támogatása és az önkormányzatok kötelezettségei is. A képviselők 249 igen szavazattal, 94 nem ellenében hagyták jóvá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részeit.

A rendezvény jó alkalom lehet a kínai gyártókkal és gyártmányaikkal való megismerkedésre

A ChinaCham Hungary Magyar Kínai Gazdasági Kamara és a Budapest China Mart kínai partnereivel közösen „Mi otthonunk" címmel építőipari és lakberendezési szakmai kiállítást és vásárt rendez október 4-6. között, Budapesten. A kiállítás különleges alkalmat teremt a magyar építőipari beszerzők számára, hiszen megismerkedhetnek, és üzleti kapcsolatokat építhetnek ki kínai gyártókkal.


Két kilométer hosszan, 300 méter szélességben, 30-50 centiméter mélyen ellenőrzik a partvonalat

Balatonlelle önkormányzata október elsejétől 18-20 honvédségi tűzszerésszel átvizsgáltatja strandjainál a Balaton medrét, mert garantálni kívánja vendégeinek biztonságát - közölte Kenéz István, a város független polgármestere. Indoklásként utalt arra, hogy a nyáron öt bombariasztás volt ezen a partszakaszon, s közülük kettő nem bizonyult vaklármának.


A főpolgármester számára a stratégiai fontosságú közszolgáltató cégek visszaszerzése a legnagyobb siker

Ahhoz képest, hogy Budapestnek milyen körülmények között kell ma működnie, a városvezetés elmúlt két évének eredményei nem lebecsülendőek - mondta szeptember 25-i sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester, bemutatva az elmúlt két évet összefoglaló, „Félidőben" című fővárosi kiadványt.


Jogszabályi háttér – Véleményezés – Módszertani kérdések

A Kormány által létrehozott Földrajzinév-bizottság a hivatalos földrajzi nevek elnevezésével, megváltoztatásával kapcsolatos gyakorlatot elemezve szükségesnek tartotta, hogy a Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztályával együttműködve az önkormányzatok számára módszertani útmutató anyagot készítsen.


Az önkormányzati információk mellett közel félezer intézmény és nevezetesség is megtalálható az alkalmazás segítségével

A Budapest XII. kerületének önkormányzat régóta kiemelt feladatának tekinti a digitális csatornák használatát a kerületiek tájékoztatásában. E célt szolgálja a hegyvidéki okostelefonos applikáció is, amely egy tartalmas online útikönyv és egy naprakész információs adatbázis telefonon tárolható egysége. Az alkalmazást Pokorni Zoltán polgármester, Dr. Váczi János alpolgármester és Nyírő András, a fejlesztő cég ügyvezetője szeptember 26-án mutatta be.


A szocialista politikus halálát három hétig tartó betegség előzte meg

Hatvankét éves korában, szeptember 26-án meghalt Verók István - számolt be a Népszava. A szocialista politikus 2002-től, két cikluson át volt Terézváros vezetője. Az MSZP terézvárosi szervezetének egyik elnökségi tagja a hvg.hu-nak azt mondta: a tragédiát három hétig tartó betegség előzte meg.


A bevételt a koraszülöttek mentésének támogatására, a Peter Cerny Alapítvány javára ajánlották fel a rendezők

A királyné emlékéhez méltó Erzsébet-bálnak lesz a helyszíne november 17-én a Gödöllői Királyi Kastély. A bevételt a koraszülött mentést támogatására, a Peter Cerny Alapítvány javára ajánlották fel a rendezők. A bál egyben a „Híres Hölgyek Gödöllőn - 2012 a Nők Éve" tematikus év záróeseménye lesz. A részletekről szeptember 26-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban tájékoztatták a sajtó képviselőit. 


Az okiratot a Pest megyei kormánymegbízott és Nagykőrös Város polgármestere látta el kézjegyével

Az országban elsőként írt alá megállapodást járási hivatal felállításáról a Pest Megyei Kormányhivatal és a nagykőrösi önkormányzat szeptember 27-én - közölte a kormányhivatal az MTI-vel. Az okirat hitelesítői, Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott és Czira Szabolcs (Fidesz) polgármester arról állapodtak meg, hogy januártól 22 önkormányzati köztisztviselő folytatja munkáját a járási hivatalban - áll a közleményben.


A jelentkezőnek a Raiffeisen Bank tanácsára kinevezett válságmenedzser által kiépített rendszert kell működtetnie

Magyarországon még nem volt arra példa, hogy álláshirdetés útján keressen egy város alpolgármestert. Szentendre azonban több hetilapban is olyan hirdetést adott fel, melyben gazdasági alpolgármestert keres. Az ideális jelöltnek egyebek mellett koordinálnia, menedzselnie kellene a város gazdasági teendőit, az önkormányzat és a polgármesteri hivatal pénzügyeit, a város tulajdonában álló szervezetek kasszáit, valamint felügyelnie a fejlesztéseket.


Számvetés és helyzetértékelés a Magyar Önkormányzatok Szövetsége konferenciával egybekötött közgyűlésén

Az önkormányzati és közigazgatási reform jelenleg folyó lépései, az önkormányzati érdekérvényesítés helyzete és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elmúlt évi tevékenységének értékelése voltak a fő témái a MÖSZ konferenciával egybekötött közgyűlésének, amit szeptember 28-án rendeztek Gödöllőn, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Virág Rudolf részvételével.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége állásfoglalása az önkormányzatiság ünnepnapja alkalmából

Az Országgyűlés egy 2000. évi határozata a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította szeptember 30-át, annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége ünneplés helyett ez alkalommal az alábbi állásfoglalást tette közzé.


Tállai András kitüntette az Megyei Jogú Városok Szövetségét a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából

Alapvető nemzeti ügynek nevezte a helyi közhatalom gyakorlását Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából tartott szeptember 28-i ünnepségen. Az államtitkár az önkormányzati rendszer megújításával összefüggésben a települések életminőségének javítását, a lakosság biztonságának erősítését, az elérhető legmagasabb szintű közszolgáltatások biztosítását emelte ki.


A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság határozata szerint nem lőttek rá a gyöngyöspatai polgármesterre
A rendőrség szerint kizárt, hogy valóban rálőttek a gyöngyöspatai polgármesterre - írja a Magyar Nemzet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság határozatára hivatkozva. A jobbikos Juhász Oszkár tavaly novemberben tett feljelentést, mivel állítása szerint az életére törtek.

A települések fizetési moráljának romlásával összhangban az E-Star növekedő likviditási problémákkal szembesül
Az E-Star Alternatív Nyrt. felmondja a cégcsoporttal szemben lejárt tartozásokat felhalmozó önkormányzatokkal kötött szerződéseit - derül ki az energiaszolgáltatónak a tőzsde honlapján szeptember 29-én közzétett rendkívüli tájékoztatójából. A közlemény szerint a cég felfüggeszti, illetőleg szünetelteti az érintett önkormányzatoknak nyújtott szolgáltatásait.

Üdülők, művelődési házak, sportpályák kerülhetnek az önkormányzatokhoz

A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz az Országgyűlésnek benyújtott egyik módosító indítvány 20 milliárd forintra emelné az önkormányzatoknak ingyenesen átruházható állami vagyontárgyak értékét, hogy a MÁV Zrt. könyveiben lévő, például sportingatlanok minél nagyobb számban kerülhessenek az önkormányzatokhoz. A nemzeti vagyonkezelőnél a korábbinak többszörösére nőtt az önkormányzati igénylések száma és értéke.


Három időközi választást tartottak szeptember utolsó napján

Három hazai településen tartottak időközi polgármester választást szeptember 30-án. A Tolna megyei Dunaföldváron Horváth Zsolt független jelöltet, az MSZP Tolna megyei elnökhelyettesét, a Vas megyei Gersekaráton a szintén független Kovács Lászlót, míg a Vas Megyei Vaskeresztesen az egyedül induló, Balázs János független jelöltet választották polgármesternek.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu