Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Banki támogatás a hatékony és racionalizált önkormányzati működéshez
Energiahatékonysági projektek finanszírozásához nyújtott hitellel és a hozzá kapcsolódó akár 20 százalékos vissza nem térítendő támogatással kívánja ösztönözni a hazai önkormányzatokat az Erste Bank Hungary Zrt. az EBRD együttműködésével. Ennek a hitelprogramnak a kapcsán beszélgettünk Redling Károllyal, az Erste Bank önkormányzati igazgatójával a szektor finanszírozásáról, az önkormányzatok számára elérhető új lehetőségről.

Racionalizált betegutak – Térségi egységek – Rejtett tartalékok

A Semmelweis Terv tartalmazza a betegutak racionalizálását, az intézményrendszerben rejlő tartalékok felszabadítását, új források bevonását, állami egészségszervező intézmény felállítását és az üresen álló állami egészségügyi ingatlanok hasznosítását is. A Semmelweis Tervet kormányszóvivői tájékoztatón ismertette június 1-jén Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Nagy Anna kormányszóvivő.


A Juniperus Egyesület felhívása önkormányzatoknak és civileknek

A sepsiszentgyörgyi Juniperus Környezetvédő és Hagyományőrző Egyesület az Úz-völgyében, Csinódon erdei iskola építésébe kezdett. Az épület áll, de belső munkálatok elvégzését és a villany bevezetését anyagi problémák késleltetik. Ennek megoldására az egyesület magyarországi támogatókat és partnereket - civil szervezeteket, önkormányzatokat és magánszemélyeket - keres, akikkel kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési szerződést kötne.


Tárcaközi munkacsoportot alakul a kezdeményezés megvalósítására

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős valamint egészségügyért felelős államtitkára és a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára üdvözli a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és az oktatási jogok biztosa közös állásfoglalását, mely az egészséges, helyi termékek megjelenését sürgeti a közétkeztetésben. A két tárca együttműködve kívánja segíteni e cél megvalósulását, ezért tárcaközi munkacsoport létrehozását kezdeményezik.


Az önkormányzatok összesen 227 millió forintra pályázhatnak

A nemzeti erőforrás miniszter június 2-án közzétette az önkormányzati fenntartású múzeumok szakmai támogatásának idei feltételeit. Az önkormányzatok idén összesen 227 millió forint központi költségvetési támogatásra pályázhatnak az általuk fenntartott muzeális intézmények új, állandó kiállításaira, illetve Pest megyében és Budapesten múzeumpedagógiai foglalkoztatók kialakítására. A kérelmeket június 23-ig, illetve június 24-ig kell benyújtani a miniszterhez.


Kárpát-medencei borászok találkozója Budafok–Tétényben

Hatodik alkalommal találkoznak a Kárpát-medence magyar borászai június 4-5-én, Budapesten a Budafok-Tétényi Rozáriumban. A kétnapos rendezvényen - ahova 28 borász hozza el termékeit - a Határon Túli Borászok Egyesülete tiszteletbeli tagjává választja Tőkés Lászlót és Németh Zsolt államtitkárt. A fellépők között szerepel a Ferenczi György és a Rackajam, a Csík zenekar, Bognár Szilvia és zenekara, a Makám, a Vivat Bacchus és a Dűvő Népzenei Együttes.


Játszva tanulás természetközelben, falusias hangulatban

Ismét itt a nyár, a nyaralás, a táborozás ideje, amikor mindenki igyekszik gyermekének valami kellemes és hasznos nyári elfoglaltságot találni. Egy ilyen lehetőség a csödei alkotó- és oktatóház, amely Zala megyében, a szlovén határ közelében fekszik, s a természet közelségének és az alkotás varázsának együttes élményét kínálja. Az alkotóházban idén augusztusban is lesznek táborok, ahol számos kézműves mesterség mellett a színjátszás alapjaival is megismerkedhetnek a gyerekek.


A VideoGate-tel többszáz kilométerről is be lehetet kapcsolódni az eseményekbe

„A közoktatási rendszer átalakításának irányai" címmel országos konferenciát szervezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége május 26-án, Gödöllőn. A rendezvénybe a Magyar Telekom és a KFKI VideoGate szolgáltatásának köszönhetően, élő videokapcsolat segítségével az ország további öt helyszínéről - Győrből, Kistokajból, Pécsről, Szolnokról és Zalaegerszegről - kapcsolódtak be hallgatók és hozzászólók. De vajon hogyan is működik ez a szolgáltatás, és milyenek voltak a külső helyszínek moderátorainak tapasztalatai?


Gémesi György az új ÖTV. koncepció lehetséges következményeiről

Noha az Európai Unió inkább az önkormányzatiságot támogatja, Magyarország az új önkormányzati koncepció szerint központosítana. A Belügyminisztérium által tervezett változásokról, azok lehetséges hatásairól, következményeiről, illetve az erős önkormányzatok fontosságáról beszél Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a mindennapi.hu hírportálnak adott, június 3-án megjelent interjújában.


Ne zárjuk ki a településeket a kéményseprő-ipari közszolgáltatás szervezéséből!
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló T/3352 számú törvényjavaslat kizárja a községi és városi önkormányzatokat és azok társulásait a közszolgáltatás ellátásából. A szövetség ezért sajtóközleményben fordul a nyilvánosság, illetve ezen keresztül a kormányzat felé, hogy az a benyújtott törvényjavaslatot ne támogassa.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége véleménye az NFM koncepciójáról

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészítette, és társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti Energiastratégiát, amelynek legfontosabb feladata az energetika jövőképének meghatározása, a fenntartható, megfizethető és biztonságos szektoriális működés irányvonalainak rögzítése. A dokumentumot a Magyar Önkormányzatok Szövetsége energetikai, megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szakemberei is véleményezték. A MÖSZ véleménye itt olvasható:


Libegővel a Duna fölött – A Budapest Kártya tiszteletbeli nagykövete

Budapestinfo Nap 2011 címmel rendezték meg június 7-én az Első Budapesti Turisztikai Konferenciát a Parlament Felsőházi termében. A tanácskozáson szó esett a hamarosan megalakuló Budapesti Turisztikai Desztinációs Menedzsmentről, az engedélyeztetés alatt álló, Várkabin elnevezés libegőről, amely a Vigadó tér és a Budai Vár között közlekedne, és az idén 14 éves Budapest Kártyáról, amelynek egymilliomodik példányát Perczel András, Bolyai-díjas professzor vehette át.


Konferencia az országépítő magyar-cigány együttélés lehetőségeiről

Érpatak község önkormányzata kétnapos konferenciát rendez június 8-9-én „Országépítő Együttélés" címmel, ahol a magyarok és a cigányok közötti konfliktusok megoldásának egy, pályázati pénzek nélkül is működő példájával ismerkedhetnek meg a gyakorlatban az érdeklődők. A konferencia előadói: Dr. Morvai Krisztina, büntetőjogász, európai parlamenti képviselő, Nagy Pál történész, Fekésházi Szabolcs rendőrőrnagy és Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere.


Tanácskozás az önkormányzatokra váró változásokról Esztergomban

Az önkormányzatok jövőjét meghatározó törvénytervezet, valamint a települések finanszírozási gondjai kerülnek napirendre a Polgármesterek Országos Találkozóján, amit június 10-én rendeznek az esztergomi Vármegyeháza dísztermében. A rendezvényre látogatóknak nemcsak az új önkormányzati törvény tervezetével, hanem egymás aktuális problémáival is alkalmuk lesz megismerkedni, s ezekből levonni a megfelelő tanulságot.


Közel nyolcvan napirendi pontról döntött a Fővárosi Közgyűlés

Rendkívüli ülést tartott június 8-án a Fővárosi Közgyűlés, ahol mintegy 80 napirendi pontról  döntöttek a városatyák. Egyhangúlag megszavazták, hogy árvízvédelmi mű épüljön a Római-parton, elfogadták a BRFK tavalyi évi tevékenységéről szóló beszámolót. Döntöttek 19 közoktatási intézmény vezetői pályázatáról, további 37,5 milliót szavaztak meg a műjég rekonstrukciójára. Arról is szavaztak, hogy Budapest legalább 32 milliárdot kér a közösségi közlekedés támogatására.


Bemutatták az első magyar internetes önkormányzati ügyfélszolgálatot
Egyedülálló szolgáltatást vezet be a Hegyvidéki Önkormányzat. Pokorni Zoltán polgármester és dr. Váczi János alpolgármester mutatta június 9-én az első magyar internetes önkormányzati ügyfélszolgálatot. Ezzel a digitális világban ismét újabb csúcsot ért el a XII. kerület: 2011. június 14-től egy innovatív, ügyfélbarát szolgáltatással bővül a Hegyvidéki Önkormányzat honlapja, ezen keresztül a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati rendszere.

Az Ötv. koncepcióval kapcsolatos egyeztetések lezárása június 16-án várható

Az önkormányzatok komoly működési nehézségekkel küzdenek, azonban a Belügyminisztérium a költségvetése adta keretein belül kezeli azok fejlesztési igényeit, támogatását - hangsúlyozta Tállai András június 9-én, az önkormányzati pályázatokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, a mai napig közel 3,4 milliárd forintot fizettek ki a három pályázatra jelentkezőknek.


A támogató szolgáltatásoktól a természetes fürdővizek minőségéig

A minisztériumok számos jogszabályt jelentettek meg véleményezés céljából a kormányzati portálon. Ezek között található például a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról, a támogató szolgáltatás és a közösségi ellátások finanszírozásának rendjéről, valamint a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről szóló kormányrendelet módosításáról szóló határozat tervezete is.


Tizenöt település képviselteti magát a Testvérvárosi Fesztiválon

Testvérvárosi Fesztivált rendez a Gödöllői Testvérvárosi Egyesület június 24-25-én. A rendezvényen Gödöllő mind a tizennégy testvérvárosa - Wageningen, Aiach, Zywiec, Turnhout, Csíkszereda, Dunaszerdahely, Forssa, Giessen, Laxenburg, Valdemoro és Brandys nad Labem-Stara Boleslav, Zenta és Beregszász, valamint az olasz partnertelepülés, Ronci is képviselteti magát. A találkozó annak köszönhetően valósulhat meg, hogy az egyesület tavaly 12 600 eurót nyert az Európai Unió testvérvárosi pályázatán.


Navracsics Tibor: „Az erős ország megteremtését a közigazgatás is elősegítheti”

„Mindannyiunk közös célja, hogy olyan közigazgatás jöjjön létre, amely barátja az állampolgároknak" - jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter június 14-én a Magyary Zoltán Közigazgatási-fejlesztési Program bemutatóján. „A cél az, hogy a Magyary Program egy folyamatosan frissülő, a kor követelményeihez és céljaihoz igazodó cselekvési program legyen, amely prognosztizálhatóvá teszi a közigazgatás fejlesztését."


A TÖOSZ regionális önkormányzati fórumokat szervez minden régióban

„Veszélyben a települési önkormányzatok autonómiája, lépjünk fel közösen a magyar önkormányzatiság védelme érdekében!" címmel a Belügyminisztérium által közzétett új önkormányzati törvény vitaanyagáról a TÖOSZ elnöksége mind a hét régióban polgármesterek, jegyzők részvételével önkormányzati fórumot szervez. Az első két rendezvény már lezajlott, tapasztalatait a szövetség sajtóközleményben összegezte.


A most benyújtott törvényjavaslat teljesen felválthatja a jelenleg hatályos szabályozást

A Kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új közbeszerzési törvényre vonatkozó javaslatát, amely elfogadása esetén teljes egészében felváltja a jelenleg hatályos szabályozást. A javaslat hatékonyan segíti a korrupció elleni harcot, egyszerűbb és rugalmasabb eljárásokat, gyorsabb jogorvoslatot eredményez, és támogatja a kis- és közepes vállalkozások részvételét a közbeszerzésekben.


Holnap folytatódik az egyeztetés a Belügyminisztérium és az önkormányzati szövetségek között

Közös állásfoglalás született az új önkormányzati törvény munkaanyagáról, amelyet hazánk négy önkormányzati szövetségének vezetője - Wekler Ferenc, a KÖSZ, Schmidt Jenő, a TÖOSZ, Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség és Gémesi György, a MÖSZ elnöke - írt alá, és juttatott el Pintér Sándor belügyminiszternek. Ez az állásfoglalás képezi majd az önkormányzati oldal részéről annak a tárgyalásnak az alapját, amelyet a hét önkormányzati szövetség vezetői folytatnak majd az új Ötv. tervezetről június 16-án, a Belügyminisztériumban.


Lehet-e egy kisvárosi példa alapján országos programot építeni?

Roma Fórumot rendeznek június 17-én Esztergomban, a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában. A rendezvényen szó esik majd az Esztergom által elindított roma-ösztöndíjról, s egy olyan akkreditációs programról, melynek segítségével a roma mindennapokkal ismerkedhetnek meg mindazok, akiknek fontos a köztünk élő népcsoport integrációja. A rendezvény választ adhat arra, hogyan lehet egy kisvárosi példából országos programot építeni.


Hoffmann Rózsa találkozott a megyei önkormányzatok elnökeivel

Az önkormányzati rendszer és a közoktatás újjászervezéséről, a megyék lehetséges szerepvállalásáról, a közfeladatok hatékonyabb, gazdaságosabb és eredményesebb megszervezéséről tanácskozott június 16-án a megyei önkormányzatok elnökeivel Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára.


Megalakult az Önkormányzatok Nemzeti Egyeztető Fóruma

Magyarország megújításának részeként a kormány határozott szándéka az önkormányzati rendszer átalakítása úgy, hogy minél több véleményt, javaslatot megismerhessen - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára június 16-án az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumának (ÖNEF) megalakulását követő sajtótájékoztatón.


Július végéig lehet pályázni az „Év ökoturisztikai létesítménye 2011” címre

Az ökoturizmus és a természetvédelem kérdéseiről szóló konferenciával elindult a Nemzeti Parkok Hete országos rendezvénysorozat június 17-én, Pécsett. A vidék természeti örökségeit bemutató eseményt Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. A konferencián szó esett az „Év ökoturisztikai létesítménye 2011" címre kiírt pályázatról is.


A Norvég Alap támogatásával újjászületett épületben közlekedési és helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket

Óriási érdeklődés mellett adták át Gödöllőn a Norvég Alap támogatásával megújult Királyi Várót június 18-án. A január közepén megkezdett munkák eredményeként ma eredeti állapotában láthatják az érdeklődők az épületet, ami egykor Erzsébet királyné és Ferenc József számára készült. A rendezvényt Siri Ellen Sletner, Norvégia nagykövete és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt vezérigazgatója is megtisztelte jelenlétével.


Híres fiatalok adják az arcukat az üzenetek közvetítéséhez

A cél az, hogy az év második felére olyan ifjúságpolitikai programtervezetet tegyünk a kormány asztalára, amely megfelelő iránymutatást tud adni a fiataloknak készülő új koncepcióhoz - mondta el június 18-án Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos azon a Nagy Anna kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón, ahol bemutatták az ifjúságpolitkai stratégiai vitairatot.


ÁSZ-jelentés a helyi önkormányzatok fejlesztési célú támogatási rendszere ellenőrzésének tapasztalatairól

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az éves ellenőrzési tervében foglaltak szerint ellenőrizte a helyi önkormányzatok fejlesztési célú támogatási rendszerét. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a tisztán hazai fejlesztési célú támogatások eredményesen és hatékonyan járultak-e hozzá az Országgyűlés által meghatározott fejlesztési és területfejlesztési, valamint a helyi célok megvalósításához.


A román kormány miniszterelnök-helyettese elsősorban a tárgyalás és a párbeszéd eszközeivel igyekszik élni

Markó Béla író, költő, az RMDSZ egykori elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese vette át június 19-én a 13. alkalommal átadott Magyar Szabadságért-díjat a Gödöllői Királyi Kastélyban Gémesi Györgytől, a Magyar Szabadságért díj Alapítvány elnökétől. A díjat azok kaphatják, akik nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják.


Tarlós István azt kérte a cím új birtokosaitól, hogy ezután is azt tegyék, amit eddig

A Fővárosi Közgyűlés június 19-i ünnepi ülésén átadták a budapesti díszpolgári címeket. A rendezvényen Tarlós István főpolgármester elmondta: nem azt kéri a díszpolgároktól, hogy politizáljanak, hanem, hogy tegyék, amit eddig. Budapest új díszpolgárai között van Balczó András olimpiai bajnok öttusázó, Csukás István író, Eperjes Károly színművész, Kovács Kati énekes, Makovecz Imre építész és Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója.


Hatályba lépett a Vidékfejlesztési Minisztérium tisztújítás és tagfelvételről szóló rendelete

Életbe lépett a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete, mely szabályozza, hogy LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) címmel 2011. december 31. után kizárólag egyesület rendelkezhet. A tisztújításról és a korlátozásoktól mentes tagfelvételről szóló jogszabályi változtatás célja, hogy az akciócsoportokhoz bárki szabadon csatlakozhasson, és részt vehessen a helyi fejlesztések tervezésében, megvalósításában.


Kósa Lajos tíz évre „kivonná a forgalomból” az adósságfelhalmozó polgármestereket

Kósa Lajos szerint tíz évre el kellene veszítenie a választhatóságát a települését csődbe vivő polgármesternek és önkormányzati testületnek. Debrecen polgármestere erről a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt, amelyben elmondta azt is, hogy legfeljebb kétezer településen lehet szükség hivatalra, polgármester viszont mindenhol lesz.


Független Polgármesterek a Településekért néven alakítanának szervezetet egyes független városvezetők

Országos Polgármesteri Találkozót tartottak június 10-én Esztergomban, hogy a városvezetők a készülő önkormányzati törvény, az adósságrendezési törvény, valamint a várható közigazgatási reform hatásaival kapcsolatban egyeztessenek. A rendezvényen többek között Visegrád, Lábatlan, Fertőd polgármestere képviseltette magát, akik beszámoltak arról, hogy településeiken milyen a viszony a testület és a polgármester között.


Meghirdették a Fővárosi Környezetvédelmi Alap 2011 pályázatait

Tekintettel a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról szóló 12/2009. (III.13.) Fővárosi. Közgyűlési rendelet 4.§ (2) bekezdés a) pontja alapján, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvénynek és végrehajtási rendeletének megfelelően Budapest Főváros Közgyűlése nyílt pályázatot hirdet Budapest általános környezetvédelmi problémáinak megoldásán belül:


Kihelyezett ügyfélszolgálati irodák és polgárbarát ügyintézés a baranyai megyeszékhelyen

Páva Zsolt korábbi ígéretéhez híven, kihelyezett ügyfélszolgálati irodákat nyit az önkormányzat Pécs városrészeiben, hogy megkönnyítse és kényelmesebbé tegye a pécsiek ügyintézését. Emellett a Városháza földszintjén kinyit az „Megoldatlan Ügyek Irodája" is, ahová azon pécsieket várják majd, akiknek elintézetlen városi ügyeik vannak, olyan problémáik, amelyek elakadtak a városi közhivatalok útvesztőiben.


A FAÖT a közösségi közlekedés kérdésének megoldását tekinti egyik legfontosabb feladatának

Gyálon megalakult a Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás (FAÖT). A tizenkilenc, a fővároshoz közvetlenül kapcsolódó település célja, hogy a Budapestet körülölelő agglomerációs települések szövetsége a megyével összefogva képviselje közös érdekeiket a fővárosnál, a minisztériumoknál és a kormánynál. Az egyik legfontosabb megoldásra váró feladat a közösségi közlekedés kérdése, amely az összes, Budapesttel közvetlenül érintkező település közös érdeke.


Első integritás jelentés a magyarországi költségvetési szervek működésében rejlő

„Térképen a korrupciós kockázatok - Első integritás jelentés a magyarországi költségvetési szervek működésében rejlő korrupciós kockázatokról" címmel tartott sajtótájékoztatót az Állami Számvevőszék (ÁSZ) június 23-án, ahol Dr. Sántha György osztályvezető főtanácsos, projektiroda-vezető és Dr. Pulay Gyula, az ÁSZ Kutató Intézetének főigazgatója ismertette az első országos adatfelvétel eredményeit, s bemutatta a Korrupciós kockázati térképet.


„Ezertizenegy év a Szabadság útján” – Gödöllő búcsúzik az uniós elnökségtől

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Szabadság Napja emlékműsorát június 24-én este, a gödöllői Alsóparkban. A rendezvényen - amelynek keretében határon túli magyarok tesznek ünnepélyes állampolgársági esküt - Gémesi György polgármester mond beszédet, majd Román Sándor „Ezertizenegy év a Szabadság útján" című koreográfiáját mutatja be az ExperiDance Társulat. Június 25-én európai kulturális fesztivállal búcsúzik Gödöllő a magyar uniós elnökségtől.


A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége állásfoglalása
A régóta betegeskedő egészségügy helyzete az önkormányzatokat súlyosan érintő probléma. A Magyar önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nagy súlyt fektetett a kérdésre a „Az önkormányzati rendszer átalakításának irányai" című konferenciáján, s ennek kapcsán adunk helyt a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége állásfoglalásának is. A MÖSZ várja a további észrevételeket, hozzászólásokat.

A Fővárosi Önkormányzat támogatása az épített környezet védelme érdekében

Budapest Főváros Önkormányzata a Fővárosi Közgyűlés 54/1993. (1994.II.1.) sz., a főváros városképe és történelme szempontjából meghatározó épített környezet védelméről szóló rendeletének 14-17. paragrafusai értelmében a rendelet hatálya alá tartozó épületek, épületegyüttesek, azok szűkebb környezete, illetve tartozékaik felújítása, rekonstrukciója érdekében végzett munkák segítésére "települési értékvédelmi támogatás"-t hozott létre.


Táncbemutató, ünnepélyes állampolgársági eskü, Európai Identitás Nap és Testvérvárosi Fesztivál

Nagy sikert aratott Gödöllőn a június 24-én a Magyar Szabadság Napja emlékműsora, amelyen Gémesi György polgármester a nemzeti összefogás szükségességére hívta fel a figyelmet, zentai magyarok tettek állampolgársági esküt, majd az ExperiDance Társulat műsorát tekinthették meg az egybegyűltek. Másnap, hasonlóan nagy érdeklődés mellett zajlott az Európai Identitás Fesztivál is, ahol Gödöllő testvérvárosaiból érkezett művészek bemutatóival búcsúzott el a város az európai uniós elnökségi eseményektől. 


Nemzetközi szimpózium a hazai közigazgatás és a tudományos szektor képviselőinek

„Szoftverminőség-biztosítási szolgáltatáscsomag a nyílt dokumentumformátum alkalmazásaira" címmel rendeznek nemzetközi szimpóziumot június 28-án, Budapesten. Az esemény célja, hogy lehetőséget teremtsen a hazai közigazgatás, a tudományos szektor, valamint az IT eszközeit felhasználó vállalatok képviselői számára a konzorcium desktop, szerver, mobil és telekommunikációs szoftvereszközökhöz kapcsolódó K+F tevékenységéből származó eredményeinek megismerésére.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége rövid közvélemény kutatása az új Ötv. koncepcióról
2011. június 16-án Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a Kormány képviselői és az önkormányzati szövetségek vezetői megalakították az Önkormányzatok Nemzeti Egyeztető Fórumát (ÖNEF), amelyben a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) is helyet kapott rendes tagként. Az első ülésen a tárcák képviselői és az önkormányzati szövetségek vezetői megvitatták az önkormányzati reform elképzeléseket, néhány kérdésben ugyan volt egyetértés, de sok kérdésben - különösen a közoktatásra váró változásokat illetően - továbbra sem közelednek az álláspontok.

A cél, hogy ügyintézés miatt 15-20 kilométernél távolabb senkinek ne kelljen utaznia

A tervek szerint 200-250 járási ügyfélszolgálat alakulhat meg 2013-ig annak érdekében, hogy az állam minél közelebb kerülhessen az állampolgárokhoz - fogalmazott Szabó Erika június 28-án, miután meglátogatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt és Kormányablakot. A területi közigazgatásért felelős államtitkár emlékeztetett: rendet kellett tenni a helyi közigazgatás szintjén azért, hogy az állampolgárok érezzék, az állam értük működik.


Stratégiai témák a Régiók Bizottsága plenáris ülésének napirendjén

A régiók és települések képviselői június 30-án véleményezik az új uniós költségvetéssel kapcsolatos terveket, és Jutta Hauggal, az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának alelnökével megvitatják a pénzügyi prioritásokat. A Régiók Bizottsága plenáris ülésének napirendjén szerepel még egy vita a közlekedési ágazat jövőjéről, valamint az Európa környezetvédelmi teljesítményének javítását célzó helyi szintű javaslatok megtárgyalása.


Kiírták a Fővárosi Városrehabilitációs Keret idei pályázatát

Döntött a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Városrehabilitációs Keret idei pályázati kiírásáról. A pályázat a volt állami tulajdonú lakások privatizációja során alakult társasházas, valamint az úgynevezett tanácsi célcsoportos formában megvalósult lakásszövetkezeti lakóépületek felújítási költségeinek támogatására szól. Pályázatot a hat vagy több lakásos társasházas és lakásszövetkezeti lakóépületek nyújthatnak be.


Kormányzati segítség a nehéz helyzetbe került települések számára

Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június 30-án döntöttek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásának I. ütemében. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közleményben adott tájékoztatást a nyertes pályázatokról. A Kormány segít „a talpra állásban azoknak a helyhatóságoknak, amelyek saját hibájukon kívüli okok sodortak a szakadék szélére" - hangsúlyozza az államtitkár.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu