Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A város közgyűlése egyik napról a másikra döntött a polgármester által beterjesztett javaslatról

A fideszes többségű bajai önkormányzat 50-67 százalékkal emelte fel a településen kommunális adót Fercsák Róbert polgármester javaslatára. A hír derült égből villámcsapásként érte a bajaiakat – írja a Népszabadság. A helyi kommunális adó Baján a lap szerint gyakorlatilag egy ingatlanadó. A telkek után eddig évente 8 ezer forintot kellett fizetni, ami ezentúl 12 ezerre emelkedik.


„Ön leradírozta a kistelepüléseket Magyarország térképéről!” – fogalmaz Üveges Gábor polgármester

Üveges Gábor, Hernádszentandrás község polgármestere 2014. december 1-jén nyílt levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben a kistelepülések sajátos helyzetének figyelmen kívül hagyására hívja fel a figyelmet, továbbá az önkormányzati törvény módosításának kezdeményezésére kéri a miniszterelnököt.


A Miniszterelnökség 2014. december 14-ig várja a jelentkezőket

Ötödik alkalommal hirdetik meg a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramot. A kiválasztottak hét hónapot egy hazai központi államigazgatási szervnél, három hónapot pedig egy európai ország közigazgatási intézményénél töltenek el. A közigazgatási ösztöndíjprogramra 2014. december 14-ig lehet jelentkezni.


Az NVB elnöke szerint nem a népszámlálás adataitól kellene függővé tenni a voksolások megtartását

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt lenne, hogy ne a népszámlálás adataihoz kössék, mely településeken tartható nemzetiségi választás. Patyi András a parlament honlapján 2014. december 1-jén közzétett, a nemzetiségi választás tapasztalatairól szóló beszámolójában összegezte a választási bizottság tapasztalatait és – a kitűzött és megtartott nemzetiségi önkormányzati választások alapján – jogszabály-módosításra tett javaslatot.


Gémesi György: az önkormányzatiság halála, ha az iparűzési adót elsősorban szociális támogatásokra kell fordítani

Azzal, hogy a szociális támogatások jelentős részének folyósítását önkormányzati faladattá csoportosítja át az állam, jelentősen csökken az önkormányzatok autonómiája, és a komolyabb iparűzési adóbevétellel rendelkező települések is elveszíthetik gazdaságfejlesztési képességüket – mondta el Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke 2014. december 2-án az ATV Start című műsorában, amelyben a kistelepülési polgármesterek fizetésének drasztikus csökkentéséről is szó esett.


Szita Károly szerint nyilvánvaló, hogy a nagyvárosoknak adniuk kell az iparűzési adójukból a kisebb településeknek

Módosulhat a jövő évi költségvetés önkormányzatokra vonatkozó passzusa – hangzott el 2014. december 3-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: amikor a kormány beterjesztette a költségvetést, azzal a felelősséggel tette, hogy ne kerüljenek újból adósságcsapdába az önkormányzatok.


A város önkormányzata helyi civil szervezetek kezdeményezését támogatva pályázza meg az egy éven keresztül viselhető címet

Kecskemét megpályázza a 2018-as Európa ifjúsági fővárosa címet, amelyet a strasbourgi Európa Tanács mellett működő Európai Ifjúsági Fórum adományoz – jelentette be 2014. december 2-án Szemereyné Pataki Klaudia, a város polgármestere. Hozzátette: az önkormányzat és az idősebbek feladata, hogy biztosítsák a megfelelő környezetet ahhoz, hogy a fiatalok kreativitásukkal, ötleteikkel bemutassák a város ifjúsági életét.


A XVI. kerület polgármestere örülne, ha a fővárosi önkormányzat is csatlakozna szövetséghez

A XVI. kerület polgármesterét választotta soros elnökévé a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ). A szervezet 2014. december 3-i tájékoztatása szerint a döntést egyhangúlag hozták meg a kerületi polgármesterek. Az alelnöki tisztséget a következő egy évben Hassay Zsófia VI. kerületi, Hoffmann Tamás XI. kerületi és Riz Levente XVII. kerületi polgármester – a leköszönő elnök – látja el.


Felmondtak Vitézy Dávidnak – Hét új bizottságot hoztak létre – Módosították a hajléktalanrendeletet

Csaknem hatvan napirendi pontot tárgyalt meg 2014. december 3-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák több személyi kérdésben is döntöttek: új vezetője lett a Budapesti Közlekedési Központnak és Budapest Főváros Vagyonkezelő Központjának. Döntöttek az új bizottsági struktúráról és tagokról. 


Gémesi György felháborítónak tartja, hogy az iparűzési adóból kellene fedezni a szociális támogatásokat

A szociális feladatok áthárításával közel 30 milliárddal kapnak kevesebbet jövőre az önkormányzatok – közölte a Rádió Orientben Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke felháborítónak tartja, hogy az iparűzési adóból kellene fedezniük a hozzájuk kerülő szociális támogatásokat, ezzel ugyanis a helyi fejlesztések maradnának el. Kérdés az is, hogy a szegényebb települések milyen kritériumok alapján jutnak majd kormányzati többletforráshoz.


Bevezetik a szakorvosi minimálbért – Jövő júliusra lefektetik az orvosi életpályamodell alapjait

Mindenképpen javítani szeretne a kormányzat a lakosság egészségi állapotán, ezért átalakítják az alapellátást és több lesz a népegészségügyi szűrés és a szűrőhely – erről Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár beszélt az Országgyűlés népjóléti bizottságának 2014. december 3-i ülésén.


A 12 milliárdos pluszforrásból a támogatott önkormányzatok átlagosan 10 millió forintot kapnak

Több mint 12 milliárd forint rendkívüli önkormányzati támogatásról döntött a kormány. A forrást 1175 pályázó település között osztotta fel Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A támogatást haladéktalanul átutalják. Az intézkedés Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érinti a legtöbb települést: előbbiben 214-et, utóbbiban 153-at.


Pogácsás Tibor: fontos, hogy az önkormányzatok nyertesei legyenek a fejlesztési pályázatoknak

Pogácsás Tibor fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok nyertesei legyenek a 2014 és 2020 közötti uniós ciklus fejlesztési pályázatainak, s ezzel hozzájáruljanak a gazdaságélénkítéshez. Pogácsás Tibor 2014. december 4-én, egy önkormányzati vezetőknek szóló, budapesti konferencián azt hangoztatta: a lezárt ciklus sok újdonságot és eredményt hozott, ugyanakkor voltak kevésbé sikeres projektek is. 


Bán Róbert a falu lélekszámának csökkenését állítaná meg a „régi öregek” példáját követve

A napokban rendeztek közmeghallgatást a Bács-Kiskun megyei Tázláron, ahol Bán Róbert polgármester elmondta, hogy helyi adó nem lesz, bár szerinte hasznos lenne a nőtlenségi adót bevezetni a régi öregek példája alapján – írja a baon.hu. A polgármester a falu elöregedésének megállítása kapcsán vetette fel az ötletet.


A Tolna Megyei Közgyűlés elnöke szerint az érdekérvényesítéshez egységre van szükség

Fehérvári Tamást (Fidesz-KDNP), a Tolna Megyei Közgyűlés elnökét választotta meg a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének közgyűlése a szervezet elnökévé – közölte a Tolna Megyei Önkormányzat 2014. december 5-én az MTI-vel.


Sok helyen nincs összhang a nem azonos pártszínű polgármesterek és képviselő-testületek között

Az ország több települését összevetve felemásan alakul a nem azonos pártszínű polgármesterek és képviselő-testületek együttműködése: Ózdon még a bizottságok felállításáról sem sikerült dönteni, Szombathelyen a Fidesz-KDNP-nek egyeztetési kényszere van a független képviselővel, Szentesen, Gyöngyösön és Tapolcán viszont a pártérdekeken felülemelkedve tudják meghozni a döntéseket a képviselők – derül ki az MTI tudósítóinak beszámolóiból.


Gémesi György szerint a szociális támogatások átrendezésével „kiszivattyúzzák” jól működő önkormányzatok iparűzési adóját

Nem tartja jó ötletnek a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, hogy az önkormányzatoknak az iparűzési adóbevételeikből kellene fedezniük a szociális támogatásokat. Gémesi György 2014. december 6-án a Lánchíd Rádióban kifejtette: így a jól működő önkormányzatok vezetői elveszíthetik a motivációjukat. 


A párt a budapesti korrupciógyanús ügyek miatt átláthatóbbá tenné az önkormányzati ingatlanértékesítéseket

Az LMP az elmúlt időszak budapesti korrupciógyanús ügyeire hivatkozva azt kezdeményezi, hogy a fővárosban tegyék kötelezően nyilvánossá az értékbecslést minden önkormányzati ingatlanértékesítéskor. Ezt Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi közgyűlési képviselője és Csonka Krisztián, az LMP V. kerületi önkormányzati képviselője mondta újságíróknak 2014. december 6-án, Budapesten.


Az önkormányzatok és az állami cégek most is kitehetik a devizaadósokat a lakásukból

2014. december 6-án lépett hatályba a végrehajtási törvény újabb módosítása, amely kimondja: nem akad meg a devizahiteles lakással kapcsolatos végrehajtás akkor, ha a végrehajtást helyi önkormányzat, illetve az önkormányzat vagy az állam kizárólagos tulajdonában lévő cég kéri, vállalva az ingatlan felújítását és munkaerő-piaci célú bérbeadását.


A 2011-ben bevezetett és fél év múlva visszavont adót a kerület 35-40 ezer lakója fizette be

Visszakaphatják a volt fideszes vezetés alatt beszedett kommunális adót a zuglóiak – közölte 2014. december 7-én Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, aki Tóth Csabával, az MSZP XIV. kerületi elnökével tartott sajtótájékoztatót. Karácsony Gergely elmondta: egyik legfontosabb választási ígéretük volt a helyi kommunális adó visszatérítése. 


A közös kasszába 34 milliárd forint kerül jövőre, s ha szükséges, további öt milliárdra lehet majd pályázni

3200 önkormányzat közül 3000 szorulhat állami támogatásra, hogy a segélyeket ki tudja fizetni. A szociális ellátások többsége januártól a helyhatóságokhoz kerül, a jövedelempótló támogatásról viszont 2015-től már nem a jegyzők, hanem a kormányhivatalok döntenek majd.


A BM elismerésében negyvennyolc kiemelkedő teljesítményt nyújtó önkormányzat részesült

A közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységért adományozott miniszteri okleveleket 2014. december 8-án a Belügyminisztérium (BM). Ennek keretében negyvennyolc önkormányzat, valamint két, önkormányzat által üzemeltetett szervezet közfoglalkoztatási programja részesült elismerésben.


Az adósságátvállalásból kimaradt települések támogatásának nincs nyoma a jövő évi büdzsé tervezetében

Négy évre 50 milliárd forintot ígértek korábban az adósságátvállalásból kimaradt településeknek, de ennek nincs nyoma a jövő évi büdzsé tervezetében. A kormányzat szerint jövőre is prioritást kap az ügyük – írja a Világgazdaság. A Belügyminisztérium által a lapnak elküldött adatok szerint 2014-ben a támogatásban részesült önkormányzatok száma 1055 volt, melyből 1017 önkormányzat volt 2000 fő lakosságszám alatti.


Mostantól azonos számú kormánypárti, illetve jobbikos képviselő ül a borsodi város képviselő-testületében

Három képviselő kilépett az ózdi Fidesz-KDNP-frakcióból – tájékoztatta közleményében az észak-borsodi város jobbikos polgármestere az MTI-t. Janiczak Dávid 2014. december 8-án azt írta: a három képviselő közül két városatya egyébként sem Fidesz-tag, de a Fidesz támogatásával indult, míg a harmadik képviselő, bár meg kívánja tartani Fidesz-tagságát, nem szeretne az ózdi frakció tagja lenni.


A vizsgálatok eredménye szerint javultak a pénzügyi stabilitás fenntarthatóságának feltételei

Javultak a pénzügyi stabilitás hosszú távú fenntarthatóságának feltételei az Állami Számvevőszék (ÁSZ) utóellenőrzésében érintett városi önkormányzatoknál. Erről Domokos László, az ÁSZ elnöke beszélt a számvevőszék 2014. december 8-i budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta: az önkormányzatok költségvetési beszámoló adatainak elemzése alapján 2011-ről 2013-ra pozitív elmozdulás történt a működési jövedelem növekedésében, a kötelezettségek csökkentésében.


Jövő márciustól radikálisan átszabják a jelenlegi rendszert, de még sok a kérdőjel

Ötféle szociális támogatási forma szűnik meg, a rendszeres szociális segélyt alaposan átszabják jövő márciustól. Onnantól kezdve az állam az önkormányzatokra hárítja a szociális segélyezés feladatát, amihez részben maga is hozzájárul – igaz, egyelőre senki sem tudja, mennyivel. Néhány hónapon belül jelentősen átalakul Magyarországon a szociális támogatások rendszere, de a tervezett új irány körül még nagyon sok a kérdőjel – írja a Világgazdaság.


Puskás Tivadar polgármester megnevezte azokat, akik a városházi vizsgálat szerint elkövethették a bűncselekményt

Büntetőfeljelentéssel zárult az a vizsgálat, amelyet Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar indított, miután november 20-án tudomást szerzett arról, hogy meg akarták szerezni a szolgáltatótól az önkormányzati hivatal több dolgozójának mobiltelefonos adatait – tájékoztatta Angyal László, a szombathelyi városháza kommunikációs vezetője 2014. december 9-én az MTI-t.


A körgyűrű uniós forrásból épült vagy megújult szakaszai az EU támogatási szabályai miatt továbbra is ingyenesek maradnak

Megszűnik januártól az M0-s általános díjmentessége – erősítette meg 2014. december 10-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya a nol.hu értesülését. A tárca tudatta: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd. „Az arányos közteherviselés érdekében az M0-s egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehető szakaszok díjmentessége” – közölte a tárca.


A hivatali dolgozók és a közmunkások fizetése mellett a BM-es forráskiegészítés is „bent ragadt” a Tisza Takarékszövetkezetnél

Tiszatenyő önkormányzata gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a tiszaföldvári Tisza Takarékszövetkezet működésének felfüggesztése miatt, miután ez a pénzintézet a több mint 1600 lelket számláló település számlavezetője. A faluban azonban nem állt meg élet, mert néhány beszállító továbbra is vállalta a legfontosabb egységek ellátását – közölte Kazinczi István (Fidesz) polgármester 2014. december 10-én az MTI-vel.


Wittinghoff Tamás polgármester szerint az intézkedés „egyszerre tisztességtelen, káros és végrehajthatatlan”

A kormány ne tegye fizetőssé az M0-ás autóutat, követeli a Budaörsön élők érdekében Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), a település polgármestere, mert szerinte ez az intézkedés „egyszerre tisztességtelen, káros és végrehajthatatlan”.


Az operatív fejlesztési programok kialakításánál figyelembe vették a megyei jogú városok programjait

Felértékelődött a megyeszékhelyek szerepe, a nagyvárosoknak a jövőben nagyobb szerepet kell vállalniuk térségük gazdaságának alakításában – hangsúlyozta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Megyei Jogú Városok Szövetsége kétnapos tisztújító közgyűlésének 2014. december 11-i megnyitóján, Debrecenben.


Idén már a NAV is válaszolt az ÁSZ által kiküldött, korrupciós kockázattal kapcsolatos kérdéssorra

Korrupciós tesztet végzett – évről évre visszatérő módszerrel – az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az eredményeket december első hetében publikálták. Pulay Gyula, a szervezet felügyeleti vezetője, a program koordinátora 2014. december 11-én a Kossuth Rádió a 180 perc című műsorában elmondta, a közszféra több mint tízezer intézményéből hatezer fölött van azok száma, amelyeknek kiküldik kérdőívüket, a válaszolók száma pedig idén meghaladta a másfél ezret.


Az érintettek aggódnak – Az ellenzék pénzbehajtásról beszél – A BÖSZ tárgyalni akar

A hírt, hogy januártól megszűnik az M0-s általános díjmentessége, több érintett önkormányzat, illetve az ellenzéki pártok nagy elégedetlenséggel fogadták. A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) tárgyalásokat kezdeményez a kormányzattal, mert a tervezett formában nem tartja bevezethetőnek az útdíj kiterjesztését – olvasható a Magyar Hírlap összeállításában.


Gémesi György szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek mindössze pontosítania kell a vagyonnyilatkozatát

Következmény jogszabályban nincsen meghatározva, tehát, ha kijavítja és beírja a pontos adatokat, ajkkor gyakorlatilag minden megy a régiben – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke 2014. december 11-én az RTL Klub Híradónak, azzal kapcsolatban, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester 1 milliárd forintot elfelejtett beírni a vagyonnyilatkozatába.


A bizalmas köztisztviselői és kormánytisztviselői munkakört betöltők vagyoni helyzetét is nyilvánossá tenné az igazságügyi tárca

Az Igazságügyi Minisztérium „ésszerű kereteken belül” kiterjesztené a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget a fontos és bizalmas köztisztviselői és kormánytisztviselői munkakört betöltőkre. Erről Répássy Róbert, a tárca államtitkára beszélt 2014. december 11-én, az állami szervek 2011-ben kötött antikorrupciós együttműködésének évfordulóján tartott eseményen. A változtatást az egyes jogállási törvények év végére tervezett módosítása tartalmazhatja.


Az ügyvezető alelnök Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, a társelnök Cser-Palkovics András, Székesfehérvár első embere lett

Szita Károlyt (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármesterét választotta új elnökévé a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) 2014. december 12-én befejeződött tisztújító közgyűlése Debrecenben. Kósa Lajos eddigi elnököt, fideszes országgyűlési képviselőt, Debrecen volt polgármesterét egyhangúlag a szövetség tiszteletbeli elnökévé választották a 23 megyei jogú város képviselői.


Az Földművelésügyi Minisztériumban nem szeretnék, ha a földadó hozzájárulna a vidék elnéptelenedéséhez

A saját földjükön gazdálkodókat mentesítené az önkormányzatok által kivetett földadó megfizetése alól a szaktárca javaslata. Eddig hét település élt a teher kivetésének lehetőségével, az adó behajtása azonban ott sem lesz egyszerű. Eszerint tehát nem érinti a földtulajdonosok többségét a helyi önkormányzatok adókivetési szabadsága – írja a Magyar Nemzet.


Pintér Sándor szerint, ha az önkormányzatok magukat nem tudják, akkor eladósítják vállalataikat

Az önkormányzati vállalatok adóssága több mint 1000 milliárd forint, miközben a teljes önkormányzati rendszer működtetésére 781 milliárd forint jut – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Állami Számvevőszéknek az önkormányzatok ellenőrzésének tapasztalatairól, a jó gyakorlatokról szervezett 2014. december 12-i, budapesti szemináriumán.


Budapest és Moszkva főpolgármestere a magyar és az orosz főváros közötti együttműködési megállapodásról egyeztetett

A magyar és az orosz főváros közti együttműködés előkészítéséről egyezett meg 2014. december 12-én, moszkvai látogatása során Tarlós István budapesti főpolgármester Szergej Szobjanyinnal, az orosz főváros vezetőjével. A megállapodást várhatóan 2015-ben fogják aláírni. Tarlós István elmondta, biztosította Szobjanyint arról, hogy mint azt Budapest évekkel ezelőtt megígérte, méltó helyet találnak a Moszkva tér elnevezésnek a magyar fővárosban – ha nem is a régi helyén.


A nagyközség lakóinak mostanáig a közel 43 ezer forintos országos éves matricát kellett megváltaniuk a sztrádahasználatért

Tárnok lakói is olcsóbban és kényelmesebben autózhatnak a jövő évtől az útdíjrendszer változásainak köszönhetően – közölte a Pest megyei település polgármestere 2014. december 13-án az MTI-vel. Szolnoki Gábor azt írta: Tárnokról eddig csak díjköteles szakaszokon lehetett eljutni az M7-es fővárosba, Érdre vagy Székesfehérvárra tartó, jelenleg még díjmentes részeire. A nagyközségben élőknek ezért mostanáig a közel 43 ezer forintos országos éves matricát kellett megváltaniuk a sztrádahasználatért.


A legtöbb helyen hektáronként vagy aranykoronánként határoznák meg az adó mértékét

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Település Agrárgazdasági Bizottságok elnökeinek bevonásával – országosan felmérte az önkormányzatok földadóval kapcsolatos elképzeléseit. A visszajelzések alapján mintegy félszáz település tervezi a földadó kivetését. Az érintett önkormányzatok nem egységes elvek mentén állapítanák meg földadót, a legtöbb esetben hektáronként vagy aranykoronánként határoznák meg az adó mértékét.


Gémesi György elmondaná a kormányzatnak, hogy mit gondol a többség, ha valaki ebben értő partner lenne

„Ha a helyi és a központi adóteher egyszerre növekszik, ahogyan most, az kicsaphatja a biztosítékot a lakosságnál. Ráadásul sok-sok települést ma is kizárólag az állami támogatás tart életben, hiszen semmilyen más bevételük nincs” – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a Vasárnapi Hírek 2014. december 14-i számában megjelent interjúban.


A Bécsből hozott lángot az ország számos településének vezetői vitték tovább, hogy saját városukba, falujukba Gödöllőről

Ahogy az elmúlt évek adventjén, úgy idén is ünnepélyes keretek között érkezett meg Gödöllőre, és indult innen tovább számos településre a Betlehemi láng. A főtéren több százan gyűltek össze, hogy otthonukba vigyék a Születés templomában lévő örökmécsesről gyújtott lángot, amely a szeretetet és a békét,  a karácsony valódi üzenetét hirdeti szerte a világon. A 2014. december 14-i eseményen Pelyhe József alpolgármester mondott beszédet.


Az NFM tájékoztatása „alapvetően” meggyőzte az érintett kerületek és települések vezetőit

Érdekes végeredményt hozott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által 2014. december 15-én, az M0 körgyűrűre kivetendő útdíj, illetve a megyei matricák bevezetése kapcsán tartott tájékoztató. Az NFM közleményt adott ki az eseményről, melyből az tudható, hogy tizenkilenc települési önkormányzat képviselői kaptak tájékoztatást az útdíjrendszer változásairól. 


A fővárosi többség egyéves próbaidőt javasol – Az ellenzék és az agglomeráció elutasító – Vannak, akiknek előnyös a változás

Tarlós István az útdíj tervezett bevezetése miatt a kerületi polgármesterekkel 2014. december 15-én folytatott egyeztetés után azt mondta: azt kérik a kormánytól, hogy ha bevezetik az útdíjat, akkor legyen egy egyéves próbaidőszak, ezalatt mérjék a forgalmat, vizsgálják az útdíj hatásait. Ezután összegezzék a tapasztalatokat, és ha kell, akkor változtassanak – fűzte hozzá. Tarlós István azt mondta: a 17 fideszes kerületi polgármester többségével alakították ki az álláspontot.


A kiírók szeretnék, ha a hungarikumok mellett megyei márkák, például „somogyikumok” is megjelennének

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság pályázatot hirdet nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megismertetésének, gondozásának támogatására – jelentette be 2014. december 15-én V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.


Lázár János szerint a minisztériumokban és a főhatóságoknál sokan vannak, de helyi szinten nem lehet létszámot csökkenteni

2016 júliusában bevezetik a közszolgálati életpályamodellt, és 30-40 százalékkal emelkedik a járási hivatalokban dolgozók bére – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. december 16-án reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


A kitüntetett települések többéves küzdelem árán harcolták ki visszacsatolásukat Magyarországhoz

Az Országgyűlés 2014. december 16-án elfogadta a hűség falvairól szóló törvényt, amelynek értelmében Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti megkapta a „Leghűségesebb Falu” címet. A jogszabállyal a parlament fejet hajt a nyugat-magyarországi területek elszakítása ellen 1921-ben kibontakozó fegyveres küzdelem résztvevői és az 1922. évi népszövetségi döntést kikényszerítő falvak lakosainak bátor magatartása előtt, amellyel kivívták településeik Magyarországhoz tartozását.


Egyre kevesebb hulladékot termelünk – Nem növekszik az úthálózat hossza – Hét városban nincsen szennyvízelvezető rendszer

Tudta Ön, hogy hét magyar városban máig nincsen közüzemi szennyvízelvezető rendszer, hogy 2010 óta nem nőtt egyáltalán az úthálózat, vagy hogy Komárom-Esztergom megyében csupán a lakások 44 százalékába van bekötve a vezetékes gáz? – ezek mind kiderülnek a KSH „A települések infrastrukturális ellátottsága, 2013” elnevezésű kiadványa alapján készült napi.hu összeállításból.


A pályázat kiírói három témakörben, 2015. április 15-ig várják az önkormányzatok jelentkezését

Megjelent a Példát átadó gyakorlatok pályázat – Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2014-2015. évi pályázati kiírása. A program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival. A pályázat beadásának határideje: 2015. április 15.


A 2. Erzsébet bál bevételét Gémesi György, Gödöllő polgármestere adta át az alapítvány kuratóriuma elnökének

Másfél millió forintot adott át  a Magyar Mentőmotor Alapítványnak Gémesi György, Gödöllő  polgármestere 2014 december 18-án az Országos Mentőszolgálat központjában, ugyanis a november 15-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban tartott 2. Erzsébet bál bevételét az alapítvány támogatására ajánlották fel.


Az EMMI jövőre újra meghirdeti 100 milliós art mozi pályázatát

Az emberi erőforrások minisztere megbízásából Dr. Hoppál Péter döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről. A pályázat keretösszege 100 millió forint. A digitális fejlesztésre tízen pályáztak, a jelentkezők mindegyikének megítélte a támogatást a kultúráért felelős államtitkár.


Az érintett települések vezetői az előzetes hatástanulmányt és az egyeztetést hiányolják

Előzetes hatástanulmány, valamint szakmai és társadalmi egyeztetés hiányában a fővárosi agglomerációs települések és Budapest érintett kerületeinek képviselői elutasítják a kormány azon tervét, hogy a Budapestre befutó autópályák körgyűrűn belüli részei, valamint az M0 egyes szakaszai fizetőssé váljanak.


Első körben a 75 pályázó közül 40 település közvilágításának energiatakarékos átalakítását támogatja az NFM

A napokban várhatóak a „Közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című pályázat (KEOP-2014-5.5.0/K) támogatói döntéseiről szóló értesítések. A helyi önkormányzatok közvilágítási feladatainak 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatását célzó pályázatot a fejlesztési tárca a Széchenyi 2020 program keretében írta ki.


Az FM államtitkára reméli, hogy majd a multinacionális cégek bolthálózataiban is megjelenhetnek az erdőgazdaságok termékei

Az országban elsőként nyílt erdei delikátesz bolt 2014. december 19-én, Székesfehérváron, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. üzletében az állami erdőgazdaságok által előállított vadhúsok és erdei termékek – lekvárok, konzervek, gyümölcslevek – vásárolhatók meg.


A volt V. kerületi polgármester szerint a belvárosi önkormányzatot azóta támadják, amióta ő a Fidesz frakcióvezetője

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kész arra, hogy a bíróság előtt is megvédje a korábban általa vezetett V. kerületi önkormányzatot a „nyilvánvaló rágalmakkal” szemben. A Fidesz-frakció által az MTI-hez 2014. december 20-án eljuttatott közleményében Rogán Antal arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szerint ki kell vizsgálni a fővárosi V. kerületi „ingatlanpanamát”. Az ellenzéki párt ezzel kapcsolatban már feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.


Hogyan jutott működőképességének határához a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft.?

A kormány rezsicsökkentési kényszere döntött már be kéményseprő vállalkozást és hulladékkezelő szolgáltatót is, a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. (ZHK) azonban úgy ért el egy év alatt a működőképességének határára, hogy arra a központi árcsökkentés csak részben ad magyarázatot – írja a hvg.hu.


A félmilliárd forintos létesítmény állami és uniós támogatások nélkül, önkormányzati forrásokból épült meg

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő részvételével 2014. december 21-én átadták a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda bővítésével kialakított új élményfürdőt, a beruházásra félmilliárd forintot fordított az önkormányzat. Lázár János az avatóünnepségen emlékeztetett rá, a hódmezővásárhelyi fürdőkultúra hagyományai száz évre tekintenek vissza, a mai fürdő építése pedig a két világháború között kezdődött el.


Az ellenzéki párt szerint a települések egyre több feladatot és egyre kevesebb pénzt kapnak

Az LMP szerint vissza kell adni a helyhatóságoknak a feladatokat, hatásköröket és forrásokat, meg kell akadályozni „az önkormányzatiság felszámolását”. Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője 2014. december 22-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 2013-as változások – például az iskolák állami kézbe adása és adóváltozások – 100 milliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól, jövőre pedig további 29 milliárddal csökkennek a terület forrásai.


Lázár János az egészségügyi, az oktatási és a szociális rendszerrel hozná összhangba az ország közlekedési térképét

Járási szinten akarják megszervezni az állami szolgáltatásokat, így alakítják majd ki az egészségügyi, oktatási centrumokat – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hírlapnak. A lap 2014. december 22-i számában megjelent interjúban Lázár János elmondta: addig már sok kormány eljutott, hogy átalakítsa az egészségügyi, az oktatási és a szociális rendszereket, de ezt még soha senki nem egyeztette az ország közlekedési térképével.


A város körzetében huszonnyolcan betegedtek meg, hunytak el mellhártyadaganatban 2007 óta

Kormányzati segítséggel megtisztulhat a korábbi cementgyár azbesztjétől a település és környéke jövőre – hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkárának és Lőrinci polgármesterének 2014. december 22-i sajtótájékoztatóján. Víg Zoltán polgármester bejelentette: kormányzati segítséggel elkezdődhet az egykori selypi cementgyár romjainak eltakarítása. 


Vizsgálni fogják a Magyar Államkincstárt és a Budapesti Közlekedési Központ ellenőrzése is megkezdődik

A számvevőszék 2015. első félévi ellenőrzési terve alapján jövőre folytatódnak a kockázatos területeket érintő ellenőrzések; így további önkormányzati gazdasági társaságokat, a központi alrendszer egyes intézményeit és állami tulajdonban lévő társaságok gazdálkodását értékeli az Állami Számvevőszék (ÁSZ).


Szegvári Péter, Zongor Gábor és Szmetana György a települési önkormányzatok jelenéről és perspektíváiról

A 2011-ben elfogadott Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (Mötv) 2012. október 12-ével lépett teljes körűen hatályba. Bevezetése három lépcsőben zajlott: 2011-ben a gazdálkodással kapcsolatos elemek, 2012-ben a feladatokra vonatkozó szabályozások és végül a testületre vonatkozó változások. A törvény kapcsán a téma szakértőivel – Szegvári Péterrel, Zongor Gáborral és Szmetana Györggyel – hangzott el beszélgetés a Rádió Orientben.


Nemzeti Választási Iroda elnöke alapvetően elégedett, de néhány ponton azért változtatna

A 2013-ban elfogadott új választási eljárási törvény összességében jól vizsgázott az idei négy országos választáson (országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati, nemzetiségi), ugyanakkor néhány ponton indokolt lenne a jogszabály módosítása – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-nek adott év végi interjújában.


Juhász Péter különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás gyanúja miatt tett feljelentést

Feljelentést tesz bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás gyanúja miatt Belváros-Lipótváros Önkormányzatának ingatlaneladási gyakorlata miatt Juhász Péter, az Együtt társelnöke. A politikus 2014. december 29-i, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: több tucat ingatlaneladást vizsgáltak, és minden esetben kiderült, hogy az adott ingatlan valamilyen módon „jogtalan, törvénytelen módon” került az új birtokos tulajdonába.


A kormány ígéri, támogatni fogják a szegényebb önkormányzatokat

Jövő március 15-étől lép életbe a segélyezés új rendszere, amelyben jelentős anyagi teher is hárul majd az önkormányzatokra – írja a Világgazdaság. A TÖOSZ elnöke szerint a kérdés nem oldható meg azokon a településeken sem, ahol van érdemi saját bevétel, de azokon a helyeken, ahol amúgy sincsen saját bevétel, csak a konfliktus további mélyítését eredményezné, ha az állam látványosan kivonulna egyes szociális támogatások mögül.


A legnagyobb összegű támogatást Szombathely városa kapta

Több település önkormányzatának anyagi helyzetén segít a kormány összesen több mint tízmilliárd forinttal. Szombathely 8,7 milliárd, Miskolc és Nyíregyháza egy-egy milliárd, Zalaegerszeg 800 millió, Szekszárd 700 millió, Nagykanizsa 500 millió, Kaposvár 400 millió, Sopron 70 millió, Várpalota 300 millió, Ősi 200 millió, Alsóörs 150 millió, Litér pedig 82 millió forintot kapott.


A december 30-án közzétett térképek a megyei matricák területi érvényességéről szolgálnak hasznos információkkal
Gyökeres újítást jelent a hazai gyorsforgalmi úthasználatban az autósok költségeit jelentősen csökkentő megyei matrica 2015. január elsejétől történő bevezetése. Az időalapú – heti, havi, éves – matricák mellett évi ötezer forintos áron elérhető területi alapú matrica nagyobb kényelmet – gyorsabb, biztonságosabb közlekedést – nyújt. A matricák megyei területi érvényességéről szolgálnak hasznos információkkal a 2014. december 30-án közzétett térképek.

Keretösszeg: 642 millió forint – A benyújtás határideje: január 31.

A parlagfű elleni védekezést végző civil szervezetek parlagfű irtására alkalmas eszközbeszerzésre 2015. január 1-jétől 2015. január 31-ig nyújthatják be pályázataikat. A rendelkezésre álló pályázati forrás összege 642 millió forint. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 1.000.000 forinttól 5.000.000 forintig terjedhet.


A legtöbb közfoglakoztatott Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozott

Mintegy 364 ezren vettek részt a közfoglalkoztatási programban november végéig – közölte az MTI érdeklődésére a Belügyminisztérium (BM) írásban. Január-novemberben a közfoglalkoztatásban töltött átlagos időtartam 4,2 hónap volt. A 2014. évi közfoglalkoztatásra biztosítható teljes előirányzat 231,1 milliárd forint volt. A jövő évi közfoglalkoztatási célok megvalósítására 270 milliárd forintot irányzott elő a költségvetés.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu