Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tanácselnökként kezdte egy elmaradott faluban, ami azóta az ország egyik leggazdagabb települése lett

Szeptember 1-jén van az ötvenedik évfordulója annak, hogy Pásztor Béla irányítja Veresegyházat – számolt be az RTL Klub. Hetvenhét évesen – már független polgármesterként – változatlanul ő áll a város élén, a fél évszázados jubileum alkalmából sok helyi fel is köszöntötte.


Az ellenzéki párt visszaadná az oktatási kérdésekbe való beleszólás jogát az önkormányzatoknak

Az LMP az elmúlt évek „túlzott államosítása után” visszaadná az oktatási kérdésekbe való beleszólás jogát az önkormányzatoknak. Az ellenzéki párt törekvését Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője és Gerstmár Ferenc önkormányzati szakszóvivő ismertette egy 2015. szeptember 1-jén, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.


A pályázatokat 2015. szeptember 24-től 2017.szeptember 25-ig lehet benyújtatni

Megjelent a fejlesztési kötelezettséggel rendelkező települések számára szennyvízelvezetéssel és kezeléssel kapcsolatos fejlesztések megvalósítását támogató kiemelt felhívás a kormány hivatalos oldalán. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 69 milliárd forint, pályázni pedig 2015. szeptember 24-től 2017.szeptember 25-ig lehetséges. 


Az átalakítás nyolc jelenlegi felsőoktatási intézményt érint, s a jövőben három új intézmény létrehozására kerül sor

Megszületett a javaslat az állami felsőoktatási intézmények átalakulásáról. A változtatás célja strukturáltabb, hatékonyabban működő, Magyarország térszerkezetéhez jobban igazodó, koncentrált képzési profillal rendelkező intézményrendszer létrehozása. Az átalakításokra vonatkozó államtitkársági javaslat hosszas egyeztetéseket követően, az intézmények által kidolgozott elemzések, hatástanulmányok figyelembe vételével történt.


Tarlós István: migránsügyben a Fővárosi Önkormányzatnak semmilyen törvényi kötelezettsége és feladata nincsen

​Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakításával és működésével összefüggésben megtett intézkedésekről szóló tájékoztatót. A Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, valamint Láng Zsolt szakbizottsági elnök által jegyzett előterjesztés szerint több mint 29 millió forintba került a fővárosi cégeknek a budapesti ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakítása és működtetése augusztus közepéig.


Az önkormányzatok esetében főként a vidéki alapszolgáltatásokat javító beruházások támogatására lehet számítani

Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára első kézből tájékoztatta a Heves megyei önkormányzatokat és gazdálkodókat a Vidékfejlesztési Program lehetőségeiről a 2015. szeptember 3-án, Egerben szervezett szakmai fórumon. Az államtitkár a program keretében elsőként megjelenő pályázatokról is beszámolt.


A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. összesen 182 millió forintot költött a fejlesztésekre

A XVII. Csókakői Várjátékok kezdetét megelőzően, 2015. szeptember 3-án L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, valamint Törő Gábor országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adták át a felújított Csókakői Várat.


Bevezetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát – Válsághelyzetben igénybe vehetők önkormányzati vagyontárgyak

Tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, létrejön egy új jogi kategória, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és módosul a büntető törvénykönyv (Btk.) – egyebek mellett ezt tartalmazza a tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomag, amelyet 2015. szeptember 4-én, kivételes eljárásban fogadott el az Országgyűlés.


Az MNB által nyilvántartott önkormányzati betétállomány 49,8 százaléka lekötetlenül pihen

Lekötés nélkül, folyószámláikon tartják pénzük közel felét a helyi önkormányzatok annak ellenére, hogy betétállományuk jelentősen nőtt az elmúlt két év alatt. Értékpapírokban viszont alig néhány tízmilliárd forintot tartanak a települések, pedig elvben komoly hitelezői lehetnének az államnak is – írja a Világgazdaság.


Tarlós István mostantól kéthetente pénteken sajtótájékoztatót tart az aktuális fővárosi eseményekkel kapcsolatosan

Szeptember 10-15 között készülhet el a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk, ahol 800 embernek tudnak alvási lehetőséget biztosítani – jelentette be Tarlós István főpolgármester 2015. szeptember 4-én tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester hangsúlyozta: a blokk ideiglenes lesz, és a legfőbb cél a budapestiek védelmének a fokozása.


A Magyar Államkincstár intézkedése miatt meghozott döntés a fővároson kívül 11 megye 273 települését érinti

Több településen is felmondta a Baptista Szeretetszolgálat a házi segítségnyújtásra vonatkozó, önkormányzatokkal kötött feladatellátási szerződést, miután a Magyar Államkincstár (MÁK) költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen, majd augusztus elején leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását – közölte a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-vel.


A kiadott társasházi lakások és apartmanok ellenőrzését még nem sikerült megoldani

Szezonális adóellenőrök járták idén nyáron is a balatoni településeket, hogy a szállásadókat „ösztönözzék” a közterhek befizetésére. A kiadott társasházi lakások és az apartmanok ellenőrzése azonban továbbra is megoldatlan. Főként azért, mert ezekbe nem tudnak bejutni a revizorok – írja a Magyar Idők.


Elképzelhető, hogy a kormány létrehoz egy központi távhőholdingot, s annak az „alvállalkozóivá” válnak a helyi távhőszolgáltatók

A Magyar Nemzet információi szerint továbbra sem zajlanak egyeztetések az önkormányzatokkal a távhőcégeik átadásáról. Holott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter még májusban bejelentette, hogy megkezdődtek a helyhatóságokkal azok a tárgyalások, amelyek nyomán mintegy kilencven, önkormányzati távhőszolgáltató vállalat kerülhet állami érdekkörbe. Így az új nemzeti közműszolgáltató holding egyszerre kínál majd olcsó gázt, áramot és távhőt.


A 10 aláíró település szerint „kormányzati segítség nélkül tehát nem valósulhat meg a kerékpárút-fejlesztésre irányuló jogos igény”

Közös nyilatkozatot írt alá kilenc dunakanyari település, valamint Óbuda 2015. augusztus 5-én, Szentendrén a nemzetközi kerékpárút dunakanyari szakaszának mielőbbi megépítéséért. A dokumentumot, amelyet a hetedik Pilisi Tekerő kerékpáros rendezvény keretében írtak alá, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez juttatják majd el.


A Komárom-Esztergom megyei községben a korábbi településvezető halála miatt kellett időközi választásokat kiírni

A Komárom-Esztergom megyei Csémen a független Dián Erzsébetet, a község korábbi alpolgármesterét választották polgármesterré a 2015. szeptember 6-i időközi voksoláson – közölte Füles Zoltán, a település jegyzője. Elmondta: a 394 szavazásra jogosult állampolgárból 241 jelent meg, közülük 236 érvényes szavazatot adott le. A posztért három független jelölt indult. Dián Erzsébet 125 szavazatot kapott, Mándi Lászlóné 86, Dián-Ézsi Mónika 25 voksot szerzett.


Hazánk 28 börtönében jelenleg 17 és fél ezer elítéltet őriznek

Az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt a büntetés-végrehajtási (bv) intézetekben fogva tartottak száma, ami különösen nagy terhet jelent a szervezet személyi állománya számára – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2015. szeptember 7-én, az állampusztai bv-intézetben tartott Szent Adorján-napi ünnepségen.


A támogatással a csarnoképítési program keretében közel 200 új munkahely létesülhet a városban

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015. szeptember 7-én megbeszélést folytatott Balaicz Zoltánnal, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármesterével, amelynek eredményeképpen a kormány rendkívüli pénzügyi támogatást nyújthat Zalaegerszeg önkormányzatának.


Szakmai napot tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Öko Water Management Kft. Darvason

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és az Öko Water Management Kft. „Vidékfejlesztés és környezetvédelem” címmel szakmai napot tartott a Hajdú-Bihar megyei Darvason. A rendezvényen – többek között – az új vidékfejlesztési tervről, a 2015-ös közmunkaprogramokról, valamint a hatósági engedélyeztetési eljárás átkerült feladatairól hangzottak el előadások, majd a résztvevő polgármesterek a helyi bio szennyvíztisztító telep működésével is megismerkedhettek.


A rendezvény szeptember 12-én egész napos programokkal várja az érdeklődőket a Szent István Bazilika előtti téren

Immár minden megyében van megyei, és 600 településen helyi értéktár – mondta Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Értékek Napjának sajtótájékoztatóján, Budapesten a Szent István téri Bazilika előtt. A szeptember 12-én már második alkalommal megrendezésre kerülő eseményen Magyarország 19 megyéje és a határon túli magyarság szervezetei mutatják be a nemzeti kultúra kincseit, hagyományait és emblematikus értékeit.


Abda önkormányzata közleményt adott ki: lehetőleg senki ne adja ki ilyen célra ingatlanjait

Menekültstátust kapott külföldiek letelepedésétől tartanak Abdán, ezért az önkormányzat közleményt adott ki: lehetőleg ne adják ki ilyen célra ingatlanjaikat a lakók. A megkérdezett polgármesterek véleménye is beszédes korrajzot ad – írja a Kisalföld.


Idén először rendezik meg a szeptember 11-től október 3O-ig tartó kulturális eseménysorozatot

Gödöllő városa első alkalommal rendezi meg a GödöllŐsz Fesztivált, ami szeptemberben és októberben a megszokottnál is színesebbé varázsolja a kulturális kínálatot. A 2015. szeptember 11-től október 3O-ig tartó rendezvénysorozat az újdonságok mellett összefog több már népszerű gödöllői rendezvényt, mint például a Belvárosi Napok, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a Liszt Fesztivál eseményeit.


Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. jövő januárban veszi át az ELMŰ-ÉMÁSZ egyetemes szolgáltatási üzletágát

A gázpiac után az árampiacon is megjelenik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában, a tervezett ütemezést tartani tudják – mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára 2015. szeptember 9-én sajtótájékoztatón, Budapesten.


A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint még nem született döntés az építendő büntetés-végrehajtási intézetek helyéről

Bár a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint még nem született döntés arról, hogy 2019-ig hol épülhetnek új börtönök, több induló tudni véli, hogy megvannak a nyertes pályázók. Dombóvár polgármestere úgy értesült, hogy az ország északkeleti részében épülhet a legtöbb bv-intézet. A Magyar Idők által megkeresett polgármesterek elmondták: azért szeretnék, ha börtön létesülne náluk, mert jótékony hatással lenne a foglalkoztatásra, és javítana a közbiztonság helyzetén is.


Hatályon kívül helyezték a Zala Megyei Kormányhivatal döntését

Hatályon kívül helyezte a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2015. szeptember 9-én a Zala Megyei Kormányhivatal azon döntését, amellyel Szentkozmadombja és további négy község önkormányzati hivatalát Söjtörhöz csatolta. Az esettel kapcsolatban az Alkotmánybíróság (Ab) jogszabályalkotásra szólította fel az Országgyűlést.


A Belügyminisztérium egy 600 ember befogadására alkalmas nyitott gyűjtőpontot tervez a Vas megyei településen

Újabb gyűjtőpontot létesít a Belügyminisztérium, a körmendi rendészeti szakközépiskola területén – erősítette meg a tárca. Az MTI tudósítója az intézmény kerítésénél azt látta, hogy az iskola területén sátrakat állítottak fel. Bebes István , Körmend polgármestere megerősítette: szeptember 10-én kapott tájékoztatást a belügyi tárcától arról, hogy egy 600 ember befogadására alkalmas nyitott gyűjtőpontot terveznek a településen, átmeneti jelleggel.


A Belügyminisztérium javaslatáról szeptember 15-én dönt a kabinet

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet a szeptember 15-i ülésén dönt erről – mondta Lázár János 2015. szeptember 10-i sajtótájékoztatóján. Arról is beszámolt, hogy szeptember 15-ig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél, a vasúti sínen is, illetve hogy jelzések érkeznek arról, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon.


Az ellenőrzött testületek 2008-tól kerültek be az önkormányzati alrendszerbe, előtte egyesületi jelleggel működtek

A szlovén, a horvát, a szerb és a szlovák országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzése során kisebb szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék, a szervezet az önkormányzatokat azonos szempontok alapján vizsgálta – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke 2015. szeptember 10-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


Az ideiglenes szálláshelyet a város külterületén, az osztrák határ közelében alakítják ki

Négyszáz ember egyidejű befogadására alkalmas gyűjtőpont építése kezdődött meg 2015. szeptember 12-én, Szentgotthárdon az ipari park területén – közölte az MTI-vel a város polgármestere. Huszár Gábor elmondta: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól szeptember 11-én kapott tájékoztatást arról, hogy másnap reggel megkezdik a gyűjtőpont építését, amely a tervek szerint egy napot vesz igénybe.


A volt monoki polgármestert azzal gyanúsítják, hogy pénzért ígért segítséget ukránoknak a magyar állampolgárság megszerezésében

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert, az élettársát és annak fiát, mert azzal gyanúsítják őket, hogy több száz ukrán állampolgárnak ígértek pénzért közbenjárást a magyar állampolgárság megszerzésében – írja az Origo.


Az építkezők a jövő év végétől Nemzeti a Mintaterv-katalógusból is választhatnak lakástervet

A jegyzők helyett a járási hivatalok adják ki az építési engedélyt, a családi házak építéséhez elegendő lesz a terv hatóság általi tudomásul vétele, és újra lesznek típustervek is – egyebek mellett ezeket tartalmazza az építésügy átalakításáról szóló kormányhatározat, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.


A támogatási kérelmek benyújtására 2015. szeptember 14-15-én van lehetősége az önkormányzatoknak

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi költségvetési szervek tulajdonában álló uszodák technológiai hő- és villamosenergia igényének kielégítése megújuló energiaforrások alkalmazásával” című (KEOP-2015-4.10.0/U) kiemelt felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló keret összesen 3 milliárd forint. A támogatási kérelmek benyújtása 2015. szeptember 14-15-én lehetséges.


A szeptember 18. és 20. közötti fesztiválon 72 település lovasa mérheti össze tudását

Összesorolták a nyolcadik Nemzeti Vágta futamainak résztvevőit, a szeptember 18. és 20. közötti fesztiválon 72 település képviselője mérheti össze tudását a Millenniumi emlékmű körül felépített speciális ívű versenypályán – tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t. 


MÖSZ konferencia a bevándorlók okozta világpolitikai kihívásokról

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) második konferenciáját szervezi migrációs témakörben a „Világpolitikai kérdések és kihívások, a menekültek és a migráció hatása Európára” címmel, 2015. szeptember 23-án, Gödöllőn. A rendezvény célja, hogy párbeszéd jöjjön létre, lehetőség nyíljon az előremutató javaslatok megvitatására, kiemelve az EU tagállamok, köztük Magyarország és egyúttal a helyi önkormányzatok előtt álló összetett politikai és társadalmi-gazdasági kihívásokat a migrációval összefüggésben.


A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája lesz

Október 18-ig lehet szavazni online szavazás útján az Év Fájára, amely címért idén tizenöt fa „vetélkedik”. A versenyre májusban több mint 60 olyan fát neveztek szerte az országból, melyeknek története van. Ezek közül az Ökotárs szakmai zsűrije választott ki tizenötöt a döntőbe. A döntőbe olyan fák kerülhettek, melyek története legjobban kifejezi a jelölő közösség elkötelezettségét a nevezett fa iránt.


Két tevékenységi kört hoznak létre – Megemelik a bejegyzés nélkül működők büntetésének mértékét

Jövő év januárjától két tevékenységi kört hoznak létre a házi segítségnyújtás szolgáltatáson belül. Az egyik a szociális segítés, amelyhez az alacsony szükséglet kielégítését szolgáló, szakképzettség nélkül is ellátható tevékenységek tartoznak. A másik a személyi gondozás, amelyben „intenzív” szükségletet kielégítő gondozási tevékenységek és az ápolói kompetenciának megfelelő ápolási feladatok végezhetőek a megfelelő szociális vagy egészségügyi szakképesítés birtokában – írja a Magyar Idők.


Főként felzárkóztató és a munkaerő-piaci igényeknek is megfelelő OKJ-képzéseket, illetve betanító képzéseket indítanának

Mintegy 30 milliárd forintos kerettel, uniós támogatással indulhat jövőre a közfoglalkoztatottak képzését célzó program. A tervek szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezik – írja a Magyar Idők.


Bács-Kiskun és Csongrád megyében addig marad érvényben a rendkívüli állapot, amíg szükség van rá

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyében – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő 2015. szeptember 15-én, Szegeden. A kormányszóvivő közölte: a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Hangsúlyozta: mindenkinek – a valódi menekülteknek is – elemi érdeke, hogy véget érjen az illegális migráció.


Szeptember végén Baja, októberben Debrecen és Sopron ad otthont a programoknak

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának, fogyasztásának, vásárlásának ösztönzésére, ezért 2015-öt a Helyi termék évének nyilvánította. A tavasszal indult Helyi termék éve programsorozat egyik kiemelt célja, hogy a helyi termékek gyártóinak szakmai ismeretei bővüljenek, elsősorban élelmiszerbiztonsági, helyi értékesítési feltételek, adózási és piacra jutási lehetőségek témakörben.


A támogatás összege attól függ, hogy az adott önkormányzat mekkora adóerő-képességgel rendelkezik

Döntött a kormány az iskolákat működtető önkormányzatoknak járó támogatás mértékéről. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a támogatás összege attól függ, hogy az adott helyhatóság mekkora adóerő-képességgel rendelkezik. Ezt az egy főre eső iparűzésiadó-alap alapján számolják ki. Négy kategóriába sorolták az önkormányzatokat – írja a Magyar Idők.


Önálló főosztályt hívtak életre és 300 új alkalmazottal bővítették a létszámot a TOP pályázatainak kezeléséhez

Szeptember végén megjelennek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első pályázatai, ezek végrehajtásában jelentős feladatokat kapó Magyar Államkincstár (MÁK) felkészülten, 300 új munkatárssal kiegészülve várja a startot – jelentette ki Dancsó József, a MÁK elnöke.


Kübekháza polgármesterét a BM államtitkára tájékoztatta, hogy a román-magyar határon is lesz kerítés a Maros torkolatáig

Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése 2015. szeptember 16-án a román határnál, a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Egyelőre az látható, hogy facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb-magyar határra kiépített műszaki zár. Az érintett román-magyar határszakaszt rendőrök és katonák biztosítják.


Horváth Ádám a lejtős úton gurulni kezdő járművet próbálta megállítani, amikor a súlyos baleset érte

Elgurult a falubusz, és elgázolta Dozmat polgármesterét, Horváth Ádámot, aki súlyosan megsérült. A Vas megyei település 2015. szeptember 15-én kapta meg a vadonatúj, kilenc személyes mikrobuszt. A polgármester háza előtt parkolt, amikor váratlanul gurulni kezdett a lejtős kapubejáróról. A buszt többen is próbálták megállítani, köztük a polgármester, aki végül az autó alá szorult, a tűzoltók szabadították ki.


Gémesi György az egy- és kétpólusú demokráciáról, a kormány és az önkormányzatok közötti érdekegyeztetésről

Nem lát előrelépést a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke az új együttműködési tervezet tekintetében, amely a települések hatékonyabb érdekérvényesítését tűzte ki célul. Mint azt Gémesi György a Rádió Orient műsorában leszögezte, a MÖSZ csak akkor fogja aláírni az együttműködési nyilatkozatot, ha abban biztosítva van az önkormányzatok felterjesztési joga, így a kormánynak kötelessége lenne tárgyalni és a parlamentnek benyújtani javaslataikat. 


A két főváros idén májusban kötött testvérvárosi megállapodást

Tarlós István, Budapest főpolgármestere 2015. szeptember 16-án hivatalában fogadta Dr. Mohammad Baqer Ghalibafot, Teherán főpolgármesterét. A két főváros között májusban jött létre testvérvárosi megállapodás. A Tarlós István vezette budapesti delegáció május elején tett hivatalos látogatást az iráni fővárosban. 


Az Elektronikus Aukciós Rendszeren az állami feladatok ellátásához nem szükséges állami vagyontárgyakra lehet licitálni

Az állami vagyon költségtakarékos, értékmegőrző felhasználása mellett a magyar kormány kulcsfontosságúnak tartja a közös tulajdon hatékony, gyors értékesítését, ezért a vagyontörvény módosításával lehetővé tette, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elindítsa elektronikus árverési portálját – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára 2015. szeptember 16-án, az e-licit felület ünnepélyes átadásán.


A Nemzeti Befektetési Ügynökség a nemzetközi és hazai beruházások fogadására készítené fel az önkormányzatokat

Szeptember végéig jelentkezhetnek az önkormányzatok arra a képzésre, amelyen felkészítik a településeket a nemzetközi és hazai befektetők megnyerésére. A beruházások ösztönzésének elméleti alapismeretei mellett gyakorlati tanácsokkal is ellátja a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a települések képviselőit. 


Idén már száznyolcvanegy hazai település csatlakozott az országos szemléletformáló kampányhoz

„A kormány környezetvédelmi, egészségügyi, közlekedésszervezési és közérzeti okokból is elkötelezetten támogatja a fenntartható közlekedési módok minél szélesebb körű térnyerését” – mondta Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár 2015. szeptember 16-án, az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap nyitórendezvényén.


A Párbeszéd Magyarországért fel akarja kérni a jobb helyzetben lévő önkormányzatokat, hogy segítsenek a menekültek ellátásában

A Párbeszéd Magyarországért azt javasolja, hogy a szerencsésebb helyzetben lévő önkormányzatok vegyenek részt a menekültválság megoldásában – közölte az MTI-vel 2015. szeptember 16-án a párt szóvivője. A PM szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány nemcsak „embertelen”, de alkalmatlan is a menekültválság kezelésére – mondta Tordai Bence, aki szerint az állam feladatát önszerveződő mozgalmak látják el.


A Klik teljes adósságállománya jelenleg 7,9 milliárd forint, ebből 719 millióval az önkormányzatoknak tartozik az intézményfenntartó

Jelentősen csökkent nyár végére az állami iskolafenntartó adósságállománya, de augusztus végén még mindig csaknem nyolcmilliárd forintnyi tartozása volt. Az elmaradások legnagyobb része áruszállításokhoz köthető, az államháztartási szereplőknél felhalmozódott adósság kevesebb, mint egymilliárd – írja a Magyar Nemzet.


Csongrád és Bács-kiskun után Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területén is kihirdették a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Baranya megye, Somogy megye, Zala megye és Vas megye területére történő kihirdetéséről, valamint a válsághelyzet elrendelésével, fennállásával és megszüntetésével összefüggő szabályokról szóló 270/2015. (IX. 18.) Korm. rendelet értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány újabb négy megyére.


A görögök, az örmények, az ukránok és a romák gazdálkodásában fedezett fel szabálytalanságokat az ÁSZ

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a görög, az örmény, az ukrán és a roma országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásában; vezetőiknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az ÁSZ a négy önkormányzat 2010 és 2014 első féléve közötti belső kontrollrendszerét, pénzügyi és vagyongazdálkodását értékelte annak az átfogó vizsgálatnak a részeként, amely mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatra kiterjed.


A következő öt évben Kovács Ferenc, Nyíregyháza első embere áll a Magyar Röplabda Szövetség élén

Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester lett a Magyar Röplabda Szövetség új elnöke. Nyíregyháza fideszes polgármesterét a szervezet 2015. szeptember 18-i tisztújító közgyűlésén 65 tagból 62-en választották meg a posztra. Kovács Ferencnek nem volt ellenfele, miután egyetlen korábbi kihívója, Vass Zoltán két napja visszalépett.  


Tarlós István levélben fordul a miniszterelnökhöz – Kétlépcsős javaslatot dolgoztak ki a dugódíj bevezetésére

Levélben fordul a főpolgármester a miniszterelnökhöz a BKV finanszírozása, az utazási kedvezmények átalakítása és a dugódíj ügyében – jelentette be 2015. szeptember 18-án, szokásos kéthetenkénti sajtótájékoztatóján Tarlós István.


Idén összesen 141 630 rászoruló gyermek részesülhetett ingyenes étkezésben a nyári szünidő folyamán

A jövő évi költségvetésben az idei 58 milliárdról 71,7 milliárd forintra nő a gyermekétkeztetés támogatására szolgáló keret – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára. Az államtitkár kitért arra is: a rászoruló gyermekek szünidei gyermekétkeztetését kötelező önkormányzati feladatként szükséges definiálni, mely feladat ellátásához a költségvetési fedezetet meg kell teremteni.


Varga Zsanett, az MSZP és a Lokálpatrióták Egyesületének közös képviselőjelöltje a szavazatok 60,5 százalékét szerezte meg

Varga Zsanett, az MSZP és a Lokálpatrióták Egyesületének közös jelöltje nyerte 2015. szeptember 20-án a főváros XIII. kerületében tartott időközi önkormányzati választást, amelyet a szocialista Bodorné Farkas Zsuzsanna önkormányzati képviselő halála miatt írtak ki.


A pályázatok benyújtásénak határideje: 2015. október 16.

Az art filmek forgalmazására, valamint az art mozik szakmai tevékenységének a támogatására 69,8 millió forint keretösszeggel pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkársága. A pályázatok benyújtásénak határideje: 2015. október 16.


Mit jelent a migráció a szakértők és a polgármesterek szemszögéből?

Az Európai Unió történetének legnagyobb kihívását jelentő tömeges migráció hatékony kezelésére csak a 28-ak közös fellépésével lehet megoldást találni. Addig azonban tagállami szinten kell kezelni a kérdést, amelyben meghatározó szerepük van az önkormányzatoknak is – derült ki többek között azon a konferencián, amelyet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Hanns-Seidel Alapítvány szervezett „Világpolitikai kérdések és kihívások, a menekültek és a migráció hatása Európára” címmel 2015. szeptember 23-án, Gödöllőn. 


Az ifjú agrárszakemberek mintegy 37,8 milliárd forint uniós forrásból növelhetik gazdaságuk versenyképességét

A Miniszterelnökség az ifjú, képzett agrárvállalkozók helyzetbe hozása és a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszak maximális forráskihasználása céljából ötödik alkalommal írt ki pályázatot a fiatal gazdák számára. Ennek köszönhetően a kormány összesen több mint 8000 fiatal termelőt támogatott mintegy 97 milliárd forinttal, amelyet az induló gazdaságok fejlesztésére és versenyképességük növelésére fordíthatnak a nyertes pályázók.


Az EMMI szerint az ORÖ 272 millió forintot költött el szabálytalanul a „Híd a munka világába” program keretein belül

Nem vehet részt a jövőben a kiemelt uniós projektek lebonyolításában az Országos Roma Önkormányzat – erről döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a több mint tízmilliárd forint nagyságrendű, főként romáknak szóló programok a Türr István Képző és Kutató Intézethez kerülnek – tudósít a Hír TV. 


Keretösszeg: 50 millió forint – Benyújtási határidő: 2015. október 5.

A nemzetgazdasági miniszter – a belügyminiszterrel egyetértésben – pályázatot hirdet a települési önkormányzatok számára az önkormányzati adatszolgáltatások minőségének javítása támogatására. A 2015. évi központi költségvetés 50 millió forint összegben – az önkormányzati adatszolgáltatások minőségének javítása érdekében – támogatást biztosít az államháztartási adatszolgáltatásokat rendszeresen határidőre, valós tartalommal teljesítő települési önkormányzatok számára. 


Balatongyörök aranyérmet, Siófok pedig ezüstérmet és különdíjat nyert meg az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén

Idén az Egyesült Királyságban, Bristolban tartották meg az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének díjkiosztó ünnepségét, ahol a hazánk képviseletében induló Balatongyörök és Siófok szép eredményt ért el, hiszen a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2014. évi nyertesei, Balatongyörök aranyérmet, Siófok pedig ezüstérmet és különdíjat nyertek az európai megmérettetésen.


A Battonyáról átköltözött gyermekfaluban a nevelőcsaládok nem elkülönülten, hanem a településen elszórtan élnek

A magyar kormány gyermekvédelmi politikájának középpontjában a család biztosítása áll, ahogyan ez a fő célkitűzése az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványának is – mondta 2015. szeptember 28-án Balog Zoltán miniszter, a Battonyáról átköltözött SOS Gyermekfalu megnyitóján. Balog Zoltán közölte: a család alapvető emberi jog, ha valakinek nincs sajátja, akkor meg kell próbálni nevelőcsaládot vagy legalább nevelőanyát adni a gyermekeknek.


A magyar-horvát határon elsősorban ott kell ideiglenes határzár, ahol a Mura nem jelent elegendő természetes védelmet

Regisztrációs pontként is szolgáló tranzitzónát alakítanak ki Letenyén az illegális bevándorlóknak – közölte a Zala megyei kormánymegbízott 2015. szeptember 24-én, a magyar-horvát határon tartott sajtótájékoztatón. Rigó Csaba szerint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal konténereket állít fel, amelyben az ígéretek szerint egyszerre több migráns regisztrációjára nyílik lehetőség.


Az ÁSZ a bolgároknál, a lengyeleknél, a németeknél, a románoknál, valamint a ruszinoknál talált problémákat

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a bolgár, a lengyel, a német, a román és a ruszin országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásában. Az ÁSZ az MTI-hez 2015. szeptember 24-én eljuttatott közleményében azt írta, azonos szempontok szerint, önálló témaként első alkalommal értékelte mind a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzat tevékenységét. 


A 3,5 milliárd forintos beruházást európai uniós forrásból, a Pécsi Hőerőmű közelében valósítják meg

Közép-Európa egyik legnagyobb, hét megawatt teljesítményű naperőműve épül meg Pécsett, a december közepére megvalósuló beruházás 3,5 milliárd forintba kerül – jelentette be Csizi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője 2015. szeptember 24-én, a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.


Idén rekordszámú – 1775 – pályázat érkezett a Földművelésügyi Minisztérium Tanyafejlesztési Programjára

A tanya a magyar nemzeti örökség része, fennmaradása és fejlesztése nemzeti érdek – jelentette ki V. Németh Zsolt a 77. OMÉK-on megrendezett konferencián. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program keretében 2011 óta mintegy 6,2 milliárd forint támogatást biztosított a tárca, ebben az évben pedig 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre. 


A 2014-2020-as ciklusban a teljes európai uniós keret 20 százaléka közvetlenül az önkormányzatokhoz jut el

A következő hetekben 650 milliárd forint területfejlesztési forrást nyit meg a kormányzat – mondta Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális programokért felelős helyettes államtitkára 2015. szeptember 24-én, Szekszárdon, a Tolna megyei Önkormányzat területfejlesztési konferenciáján.


A jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot különítettek el az intézmény tervezésére és előkészítésére

Egyre több jel utal arra, hogy a Sportkórház lesz az új fővárosi „szuperkórház”, ami a Testnevelési Egyetem kiürülő Alkotás úti telkét és épületeit is bekebelezheti. Korábban szeptember végi határidőt emlegettek az új fővárosi kórház helyszínét kijelölő kormánydöntés kapcsán. Ha addig nem is, de idén mindenképpen megszületik a döntés, mivel a jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot különítettek el az intézmény tervezésére és előkészítésére – írja a Magyar Idők.


Szeptember 28-tól november 15-ig százötven múzeum várja az érdeklődőket – Tavaly már 150 ezren vettek részt a fesztiválon

Mintegy 1600 program várja az érdeklődőket országszerte 150 múzeumban 2015. szeptember 28. és november 15. között a tizedik Múzeumok őszi fesztiválján. A rendezvény célja a múzeumlátogató közönség szélesítése és a kulturális értékekhez való hozzáférés bővítése – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatóján, 2015. szeptember 24-én, Budapesten.


A Nógrád megyei faluban sikerült értékőrzésből merítve hiteles, új turisztikai értékeket teremteni

Kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztést adtak át 2015. szeptember 25-én, világörökségi Hollókőn. A másfél évig tartó kiemelt beruházásban többek között felújították a középkori várat, emellett mesejátszótér és táncház is épült. Hollókő Nógrád megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, a világörökségi falut évente 100 ezernél is többen keresik fel.


Az 1989-ben életveszélyessé nyilvánított huszonöt emeletes épület elbontására 1,256 millió forint átcsoportosítását rendelték el

A hosszú évek óta üresen álló és pusztuló pécsi Magasház elbontása érdekében 1,256 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány. Ezt a pénzt a belügyminiszter külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, előfinanszírozás keretében és egy összegben nyújtja Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának. 


A felvételt nyert ösztöndíjas egy évig dolgozhat a fővárosi vagy egy megyei kormányhivatalnál

A Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogram a Kormány által alapított közigazgatási ösztöndíj, melynek célja a megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a területi közigazgatás iránt elkötelezett szakember-utánpótlás biztosítása. A program keretében a felvételt nyert ösztöndíjas 12 hónapig dolgozhat a fővárosi vagy egy megyei kormányhivatalnál. 


Schmidt Jenő szerint az áram- és a földgázellátáson kívül minden közszolgáltatást vissza kellene adni az önkormányzatok kezébe

Egyre tarthatatlanabb gazdasági helyzetbe kerülnek az önkormányzati közműcégek – állítják szakértők. A kormány nem egyeztet a helyhatóságokkal az ilyen társaságokkal kapcsolatos terveiről. Így a polgármesteri hivatalok nem tudják, mi lesz a rezsicsökkentések miatt a csőd felé sodródó vállalkozásaik sorsa – írja a Magyar Nemzet.


Az Országos Erdészeti Egyesület által indított rendezvénysorozat szeptember 28-tól október 4-ig várja a természetbarátokat

Szeptember 28. és október 4. között idén a 19. alkalommal várják az Erdők Hete rendezvényei az érdeklődőket. Országszerte több mint százötven programot kínálnak a szervezők közös kincsünk, a magyar erdők megismerésére. Az Országos Erdészeti Egyesület által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy erdeinket, a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek értő módon mutassák be a nagyközönség számára. 


Dicső László, Alsómocsolád polgármester egy apró falu nagyívű kezdeményezésére szeretné felhívni a figyelmet

A Magyar Népmese napjára – szeptember 30-ra – készülve, egy apró falu nagyívű kezdeményezésére szeretné felhívni a polgármesterek figyelmét Dicső László, Alsómocsolád első embere. A Baranya megyei község önkormányzata és a település lakói ugyanis egy olyan világot teremtenek, Mocsoládiát, „ahol a mesék valóra válnak”. Aki szereti a meséket és felkeltette az érdeklődését Mocsoládia, Dicső László üzenetében olvashat bővebben a kezdeményezésről.


Négyszázezer hektárnyi termőföld eladását megcélzó programról született kormányhatározat

Előreláthatóan már ez évben elkezdődhet az állami földterületek értékesítése, derült ki a mintegy 400 ezer hektárnyi termőföld eladását célzó program részleteit tartalmazó kormányhatározatból – írja a Magyar Idők. Mint írják, a Magyar Fejlesztési Bank már dolgozik a kedvezményes hitelkonstrukció kialakításán, a részletes kondíciók hamarosan nyilvánosak lesznek. 


A keretösszegre összesen 1050 pályázat érkezett, közülük 620-at támogatott az EMMI

Pályázati úton háromszázmillió forinttal támogatja 620 települési önkormányzat közművelődési intézményét illetve közösségi színterét az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága. A leghátrányosabb helyzetű pályázók és az újonnan létrejött közművelődési színterek külön méltányossági eljárásban részesültek a pályázati eljárás során.


Végh Tamásné társadalmi megbízatású vezetőként irányítja majd a Veszprém megyei kistelepülést

Végh Tamásné független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást 2015. szeptember 27-én, a Veszprém megyei Óbudaváron. A választáson ketten indultak, Végh Tamásné 19, a szintén független Pintér László 16 szavazatot kapott. Végh Tamásné társadalmi megbízatásúként tölti majd be a posztot.


Az ellenzéki párt tiltakozó akciókat helyezett kilátásba az állami földterületek eladása miatt

A Lehet Más a Politika arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul halassza el a termőföldek privatizálását, ellenkező esetben a párt megtartja tiltakozó akcióját. Az ellenzéki politikai tömörülés közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint 2015. október 5-én félpályás útlezárásra és tiltakozó akcióra készül az ország több pontján.


Mind a hét régióban, mind a 19 megyében tapasztalni késést – Az elmaradásban összesen 14 program győztes pályázói érintettek

Szorít a határidő, mert a 2007–2013-as európai uniós ciklus fejlesztéseit legkésőbb az idei év végéig meg kell valósítani. Szeptember közepén azonban még 823 olyan projekt volt, amit nem sikerült lezárni, pedig nem kevesebb, mint 974 milliárd forint EU-s támogatást kaptak. A késlekedő beruházások összértékének közel a feléért a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. a felelős – írja Magyar Nemzet.


Az „egy kártya - egy alkalmazás” elvét egy új, felhasználóbarát kártyarendszer válthatja fel

Lezárult a nemzeti egységes kártyarendszer (NEK) informatikai hátterének kialakítása, ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy az állampolgárok több különböző szolgáltatást egyetlen elektronikus kártyával vehessenek igénybe – jelentették be a Központi Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) budapesti sajtótájékoztatóján.


A MÖSZ és a KÖSZ elnöke nem írta alá az „ÖNET megújítását”

A rendszerváltó polgármesterek, valamint az 1990-es önkormányzati törvény (Ötv.) megszületésében közreműködő politikusok és más szakemberek részvételével ünnepi megemlékezést tartottak az első szabad önkormányzati választások 25. évfordulóján, 2015. szeptember 30-án, a Belügyminisztériumban. A rendezvényen került sor a kormányzat és a nyolc önkormányzati érdekszövetség közötti megállapodás aláírására is, amelyet azonban csak hat érdekvédelmi szervezet elnöke látott el kézjegyével…


Ismét számos nagy horderejű döntést hozott a Fővárosi Közgyűlés

Több mint 50 napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés a 2015. szeptember 30-i ülésén. Határoztak a Ho Si Minh​ várossal és Ulánbátorral való együttműködésről, döntöttek a BKK feladatainak átszervezéséről, a Mahir Cityposter Kft-vel kötött szerződés felmondásáról, egy Konrad Adenauer-szobor felállításáról, négy fővárosi színház igazgatói posztjáról, valamint több kitüntető díj adományozásáról.


Az Európai Unióban átlagosan harminc százalék az önkormányzati bérlakások aránya, míg hazánkban még a tízet sem éri el

Legalább háromszázezer család várna Magyarországon szociális bérlakásra, ám ilyen itthon szinte csak mutatóban akad. Gond van a piaci bérleményekkel is: a felkapottabb területeken már a tehetősebbek is alig tudják megfizetni ezeket, a szegényebbek pedig már mindenhol esélytelenek. Győr és Kecskemét külön kategória, a két településen az autógyárak miatt a fővárosinál is durvább lakásínség van – írja a Magyar Nemzet.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu