Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jövő októberig valamennyi önkormányzatnak csatlakoznia kell

Egy éven belül valamennyi önkormányzat csatlakozik a települések gazdálkodásához, illetve adózásához számítógépes támogatást nyújtó ASP informatikai rendszerhez, közben a kormány részéről folyamatosan egyeztetnek az érdekvédelmi szervezetekkel – tudta meg a Magyar Hírlap.


Évek óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyéte az ország legszegényebb települése

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyéte az ország legszegényebb települése, a községben egy év alatt keresnek annyit az emberek, mint a Pest megyei Telkiben egy hónap alatt – írja az Észak-Magyarország. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint havi 36 ezer forint a Csenyétén élők havi átlagjövedelme.


A verseny lebonyolítói december 11-ig várják a fenntarthatósági, illetve energiahatékonysági projekteket
Vállalkozások és önkormányzatok, valamint a fiatalokat is bevonó programjaikkal a civil-, oktatási és diákszervezetek pályázhatnak december közepéig a fenntarthatósági és energiahatékonysági projektjeikkel, az Energy Globe Magyarország-díjra. A nyertes projektek vállalkozói és a jövő generációja kategóriában is 3-3 millió forintban részesülhetnek.

Keretösszeg: 24,4 millió forint – Benyújtási határidő: november 25.

A Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága pályázatot ír ki 1000 fő alatti kistelepülések számára kulturális alapellátás támogatására. A 24,4 millió forintos keretösszegre 1000 fő alatti lélekszámú, hátrányos helyzetű magyarországi települések önkormányzatai pályázhatnak.


Nemzetközi konferencia a „Legjobb Női Munkahely 2015” díjak ünnepélyes átadásával

„Munka és családi élet egyensúlya – minden korban” címmel rendez nemzetközi konferenciát a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) a Personal Hungary Szakkiállításon 2016. november 17-én, ahol a „Legjobb Női Munkahely 2015” díjak ünnepélyes átadására is sor kerül. 


Januártól 18 százalékra csökkentik az internet-előfizetés forgalmi adóját és bevezetik a Digitális Jólét Alapcsomagot

A Szupergyors internet programhoz kapcsolódóan 2018 végéig 2500-nál több településen történik fejlesztés mintegy 150 milliárd forintos ráfordítással – mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos 2016. november 3-án, Tatabányán, országjáró konzultációjának második állomásán.


Boldog István: már kialakulóban van az a megállapodás, amelyet mind az öt párt képviselője aláírhat

Egyetértés volt a 2016. november 2-i ötpárti egyeztetésen arról, hogy szükséges a kistelepülési polgármesterek bérét rendezni – közölte Boldog István fideszes parlamenti képviselő a tanácskozás után tartott budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus emlékeztetett, hogy a legutóbbi önkormányzati választás után csökkent az 1500-nál kevesebb lakosú települések polgármestereinek bére. 


A döntést a mélyszegénységben élők élethelyzetének javítására kiírt pályázat körüli problémákkal indokolták a képviselők

Feloszlatta magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályi képviselő-testülete – tájékoztatta a község polgármestere 2016. november 3-án az MTI-t. Erdélyi Miklós (független) azt írta közleményében: a képviselők a november 2-i ülésen hat igen és egy nem szavazattal döntöttek a feloszlatás mellett, ezért a háromezer lelkes községben időközi polgármester- és képviselő-választást kell tartani.


A TÖOSZ szerint a települések többsége nem tud eleget tenni az új jogszabály előírásainak

Nem tudnak megfelelni a települések a bölcsődei ellátásról szóló új jogszabálynak – véli a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). A szervezet elnöke szerint anyagi, infrastrukturális és szervezési problémák vannak. A családügyi államtitkár szerint azonban sok lehetőségük van az önkormányzatoknak, hogy megfeleljenek a szabályoknak, miközben a finanszírozás is emelkedik.


Már nem Józsefváros a legveszélyesebb környék – A főváros belső városrészekben főképp a turisták vonzzák a tolvajokat

A fővárosban sokkal több bűncselekmény történik, mint a vidéki településeken, míg Budapesten tízezer emberre tavaly több mint 500 regisztrált eset jutott, a vidéki településeken ez a szám 300 volt – írta a HVG. A cikkből az is kiderül, hogy Budapest belvárosa vezet a bűnügyi statisztikában, és a hírhedt VIII. kerületet még Terézváros is megelőzi. 


Érvényes pályázatot 1895 önkormányzat adott be, amelyek közül 400 részesült támogatásban

Hétmilliárd forintos pályázati támogatást kapott több mint 400 kistelepülés önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására – ismertette a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor sajtótájékoztatóján elmondta: a BM által kiírt, főként óvodák, iskolák, sportlétesítmények, utak felújítására szolgáló pályázat eredményeként kiosztott támogatások közül a legnagyobb 30 millió, a legkisebb 1 millió forintos volt.


Ha a kormány is jóváhagyja, a jelenleginek a duplájára emelkedhet az 500 fő alatti települések polgármestereinek fizetése

Ha a kormány biztosítani tudja a forrást a kistelepülési polgármesterek bérének emeléséhez, akkor rendeződhet az érintett falvak vezetőinek helyzete. Ötpárti egyeztetésen született ugyanis egyezség arról, hogy az 500 lakos alatti települések polgármestereinek bére a jelenlegi duplájára emelkedhet – írja a Magyar Idők.


Még idén további pályázati felhívások megjelenésére számíthatnak a gazdálkodók és a vidéki települések

A kormány célkitűzéseinek megfelelően még az idei évben több pályázati felhívást ismerhetnek meg az érintettek. A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében három új pályázat került kiírásra mintegy 24 milliárd forint értékben. Ezzel a három felhívással a VP keretében összesen 41 pályázat jelent meg. A rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretből a Miniszterelnökség eddig 966 milliárd forintot hirdetett meg.


Berczik Ábel: a kormány biztosítja a települések működéséhez és fejlődéséhez szükséges költségvetési forrásokat

Az önkormányzatok gazdasági önállósága nemcsak a települések fejlődésének egyik garanciáját jelenti, hanem a helyi közösség mindennapjait szolgáló közfeladat-ellátás felelősségét is takarja. Ehhez a kormány minden évben biztosítja a szükséges költségvetési forrásokat – hangsúlyozta Dr. Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára a XVII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferencia sajtótájékoztatóján, Egerben.


A hat vidéki városban nyíló központok ügyfélszolgálati irodaként és a térségi kapcsolatépítés intézményeként is működnek majd

Autizmussal élőknek, családtagjaiknak, szakembereknek, valamint laikus érdeklődőknek nyit hat információs központot vidéken novemberben az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) kormányzati támogatással – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Kővári Edit, a szervezet elnöke 2016. november 10-i budapesti sajtótájékoztatójukon.


A 2007-2013-as ciklusban 300-350 milliárd forintnyi támogatást használtak fel hét határ menti program 1418 projektjében

A 2014-2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban közel 400 milliárd forint áll rendelkezésre a határ menti települések infrastruktúrájának, környezeti állapotának, egészségügyi rendszerének fejlesztésére, az uniós források felhasználhatók még az oktatás, a turisztika és a kutatás területén is – mondta a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára 2016. november 10-én az MTI-nek.


A program során májusig 1400 kerületi óvodás ismerkedhet meg a zenei anyanyelvvel, illetve a népi hagyományokkal

Bús Balázs Óbuda‒Békásmegyer polgármestere és Szerényi Béla, az Óbuda Népzenei Iskola igazgatója közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a III. kerületben már az óvodákban megkezdik a gyermekek népzenei nevelését ‒ olvasható Óbuda‒Békásmegyer Önkormányzat közleményében. Mint fogalmaztak, az óbudai népzenei oktatás ügyének képviselete egyszerre jelent hagyományőrzést, hiánypótló képzési formát és a régizenéhez kapcsolódó kultúra értékmentését.


A 2014 és 2020 közötti uniós ciklus forrásaiból a legelmaradottabb térségek kapnak a legtöbbet – Pest megye és Érd városa kimarad

Több mint 1203 milliárd forintos uniós fejlesztési forrás szétosztásáról döntött a napokban a kormány az önkormányzatok között – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A legtöbb támogatást, csaknem 800 milliárdot tizennyolc megyei önkormányzat kaphatja majd meg a terület- és településfejlesztési operatív program keretéből, amelyből 374 milliárd huszonkét megyei jogú városnak is jut – írja az MNO. 


Baranya megyében folytatta konzultáció-sorozatát a MÖSZ

A Baranya megyei Mánfán folytatta a Hanns Seidel Alapítvány által támogatott kistelepülési integrációs konzultáció-sorozatát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A találkozón egyebek mellett olyan, a vidék sorsát meghatározó kérdések kerültek terítékre, mint az önkormányzatok érdekérvényesítő képességének növelése, a közfoglalkoztatás társadalmi felzárkóztatásban betöltött szerepe, vagy a kistelepülési polgármesterek fizetése.


Az önkormányzat az épület elbontása mellett döntött, a végleges megoldáshoz kormányzati segítségre lenne szükség

A fonyódi magaspart tetején megdőlt a Valkó kilátó, a város képviselő-testülete legutóbbi ülésén nyolcmillió forintot szavazott meg a közvetlen balesetveszély elhárítására, de a végleges megoldáshoz állami segítségre van szükség – mondta Hidvégi József (Fidesz-KDNP) polgármester 2016. november 10-én az MTI-nek.


A Miniszterelnökség rendezvényének célja a fejlesztéspolitika aktualitásainak első kézből történő bemutatása

Egész napos fejlesztéspolitikai konferenciát szervez a Miniszterelnökség 2016. november 24-én, a budapesti Premier Kultcaféban. A konferencia során előadást tart Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Parragh László, az MKIK elnöke, valamint Jaksa János, az MKB elnöke.


További huszonöt településen létesül tanuszoda – ígérte meg Balog Zoltán a Magyar Diáksport Szövetség konferenciáján

A kormány célja, hogy 2018-ra ne legyen olyan járás Magyarországon, ahol nincs tanuszoda, így minden iskolás gyerek megtanulhat úszni – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere erről 2016. november 10-én beszélt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által szervezett, kétnapos budapesti nemzetközi konferencián. 


A Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételen az ORÖ hivatalvezetője beszél a szervezetben folyó pazarlásról

Elképesztő pazarlás folyik az Országos Roma Önkormányzatnál, ami egyúttal családi kifizetőhellyé vált – erről panaszkodott a szervezet hivatalvezetője egy július végi, szakmai bizottsági értekezleten. A Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételen Cserháti Tiborné arról is beszél, hogy a képviselők rokonokat, illetve barátokat tesznek be jól fizető állásokba, de dolgozni egyikük sem akar. 


A nyerteseknek február 15-éig kell kiszállítani a tüzelőanyagot

A Belügyminisztérium által meghirdetett szociálistüzelőanyag-pályázaton 2289 önkormányzat nyert. A nyerteseknek február 15-éig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2016. november 11-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Pogácsás Tibor felidézte: a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához a minisztérium idén is hárommilliárd forintos támogatást biztosít.


„Társadalmi felzárkózás és integráció”: szakmai előadások és panelbeszélgetés Veszprémben

Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2016. november 15-én tartja Veszprémben a településvezetők számára a „Társadalmi felzárkózás és integráció” című szakmai konferenciáját. A rendezvény keretében a társadalmi felzárkózás és a közoktatás témakörében hangzanak el előadások. 


Egy falusi polgármester alig keres többet, mint egy közmunkás

Talán rendeződik a kistelepülések polgármestereinek méltatlanul alacsony fizetése: jelenleg egy faluvezető alig keres többet, mint egy közmunkás – írja a Szabad Föld. A kérdéséről ötpárti egyeztetés folyik. Akinek van családja, gyermekei, nyilvánvalóan képtelen megélni nettó 100 ezer forintból, tette egyértelművé álláspontját érdeklődésünkre Reiz Tamás, a Somogy megyei kétszáz lelkes Potony polgármestere.


Az MKKSZ szerint fenntarthatatlanok a szociális ágazatban tapasztalható munkafeltételek

Országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A sztrájk elsődleges célja, hogy november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete.


A tankerületi központok mindenütt helyi szinten döntenek a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról

Elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalaku­lás alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez pont az olyan alacsony keresetük miatt kiszolgáltatottabb dolgozókat érinti, mint amilyenek a takarítók, a portások vagy a karbantartók. 


Tótkomlós, Kiskunmajsa, Bugac, Kisszálás, Kelebia – Ötre nőtt az érintett magyarországi települések száma

Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. A Nébih 2016. november 14-i tájékoztatása alapján ezzel ötre emelkedett az érintett magyarországi települések száma.


Veszprémben zárult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége őszi kistelepülési integrációs konzultáció sorozata

A „Társadalmi felzárkózás és integráció” című, Veszprémben rendezett szakmai konferenciával zárult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Hanns-Seidel Alapítvány által támogatott őszi kistelepülési integrációs konzultáció-sorozata. A rendezvényen a társadalmi felzárkóztatás, a roma integráció, az önfenntartás és a közoktatás témakörében hangzottak el előadások, amelyeket panelbeszélgetés és a megjelent polgármesterekkel folytatott konzultáció követett.


A Kúria Ajka javára döntött a Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben

Az ajkai önkormányzat javára döntött a Kúria, fizetnie kell a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek. A vállalat a kormányhivatalon keresztül támadta meg a város adórendeletét, mert szerinte a kivetett telek-, illetve építményadó túl nagy mértékű, és a város büntetésként alkalmazza – tudósít a HírTV.


A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke szerint december közepére átveszik az iskolák működtetését

„Összesen 437 önkormányzat esetében már a megállapodás végénél járunk az iskolák működtetésének átvétele kapcsán, a végső simításokat végezzük a szerződéseken – közölte a Magyar Idők érdeklődésékre Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke 2016. november 15-én, a XIII. pedagógiai napokon. 


A III. kerületben 30 százalékos ágazati pótlékot vezetnek be, amíg állami szinten is rendeződnek a bérek

„Személyes meggyőződésem, hogy a szakma és az érintettek érdekeit figyelembe véve kell a problémára fókuszálni. Az önkormányzat ezért 2017. január elsejétől Óbudai pótlék néven a III. kerületi szociális szférában harmincszázalékos ágazati pótlékot vezet be, amíg állami szinten is rendeződnek a bérek” – jelentette be Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.


A három legfontosabb módosítás a sóbevitel mértékének változása, a mesterséges édesítőszerek tiltása és a tej zsírtartalmának emelése

Lezárultak a szakmai egyeztetések, napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet új változata – mondta a család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár 2016. november 16-án, Budapesten. Novák Katalin egy szakmai programon közölte, a hosszú előkészítő munka után tavaly januárban megjelent rendelet óta eltelt 1,5 évben gyűjtötték a tapasztalatokat, sok „építő kritikát” is kaptak, és ezek mentén születtek meg a változtatások a jogszabályban.


A cél, hogy egyetlen gyerek se kerüljön veszélyeztetett helyzetbe anyagi okok miatt

Pályázatot hirdet a gyermekotthonokban elhelyezettek életkezdési feltételeinek javítására, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatok fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mindkét pályázat keretösszege egymilliárd forint – jelentette be 2016. november 16-án Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.


Negyvenhárom milliárdot kaptak 2014 óta adósságkonszolidációban nem érintett önkormányzatok

Lezárult az adósságkonszolidációban nem érintett települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatását célzó többéves program, 2014 óta 43 milliárd forintot kapott csaknem 1200 település – közölte Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2016. november 16-án, sajtótájékoztatón.


Lezárult a 2016-os Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program

Tizenegy önkormányzat pályázata kapott elismerést 2016. november 17-én, a Belügyminisztériumban megtartott ünnepi záró konferencián, ahol kihirdették a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok idei nyerteseit. Ebben az évben a közfoglalkoztatási témakörön túl, két új területen is – A roma nők társadalmi szerepvállalásának jó példái és Az önkormányzatok és a helyi polgárőrség együttműködése témában – pályázhattak az önkormányzatok.


Hadházy Ákos szerint nem fog semmit megoldani az, ha az önkormányzatok is részt vesznek a szövetkezetekben

Az LMP társelnöke szerint ma Magyarországon tömegesen hoznak létre szociális szövetkezeteket európai uniós pénzek „lenyúlására” és adókedvezmények igénybevételére. Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke 2016. november 17-én, Budapesten sajtótájékoztatón közölte, ezeknek a szövetkezeteknek a helyi közösségek tagjainak kellene segíteniük, ha ezek az emberek máshol nem kapnak munkát.


Fónagy János: az ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adása jelenleg nem támogatott

Elárverezné a kormány azokat az állami és önkormányzati üdülőket, amelyet most az állam az Erzsébet-programon belül üzemeltet - írja a hvg.hu. Mindez abból a válaszból derült ki, amit Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára adott 2016. november 17-én Kepli Lajos jobbikos képviselő kérdésére. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a kormány 3-4 év alatt, két lépcsőben privatizálja a valaha az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanokat – írja az Index.


Budapestinfó: csillaghegyi árvízvédelemtől a központi kórházon át az illemhely-helyzetig

Jövő ősszel kezdődhet a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét biztosító parti védmű építése, amelynek átadása 2019. március 31-ig várható – jelentette be a 2016. november 18-i Budapestinfón Tarlós István főpolgármester. A 3-as metró alagúti munkákra a végleges kiviteli tervek birtokában új tendert írnak ki, amelyre ha „nem irracionális, hanem kezelhető” ajánlatok érkeznek, a felújítás jövő júniusban indulhat.​​


A szakszervezet garanciát kér arra, hogy a működtetői feladatokban részt vevők ne járjanak rosszul az iskolák átadásával

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nyílt levélben fordult a települési önkormányzatokhoz az intézmények átadás-átvétele miatt, mert fontosnak tartja, hogy a jövőben a tankerületi központ biztosítsa a dolgozók számára a foglalkoztatás biztonságát és a változatlan munkafeltételeket.


Beszkid Andor egy ittas kerékpárost akart kikerülni, amikor frontálisan ütközött egy szembejövő autóval

Autóbalesetben elhunyt Beszkid Andor, Rimóc polgármestere. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, hogy az 54 éves településvezető egy találkozóra tartott 2016. november 19-én késő délután, és azért ütközött frontálisan a szemből érkező autóssal, mert egy kerékpárost akart kikerülni a Rimóc és Szécsény közötti úton. 


Gémesi György szerint a falvaink olyan értékeket hordoznak, amelyeket egy nagyváros nem tud biztosítani az embernek

Magyarországon a községek több mint kétharmada kétezer fő alatti. Sokuknál a népességfogyás mellett az elvándorlás is komoly problémát jelent, miközben évről évre egy városnyi emberrel csökken hazánk lélekszáma – közölte a Rádió Orient műsorában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.


Cserhátszentivánban, Hernádkércsen, Palotáson és Várbalogban is független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Négy településen tartottak időközi polgármester választást 2016. november 20-án: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádkércsen Kozma István, a Győr-Moson-Sopron megyei Várbalogban Ódorné Bodor Klára, a Nógrád megyei Cserhátszentivánban Siraky Attila, míg a szintén Nógrád megyei Palotáson – ahol új képviselő-testületet is választottak – Szabó Mihály kapta a legtöbb szavazatot. Mindannyian független jelöltekként indultak.


Cserébe viszont a közszolgálati tisztviselők napja nem lenne munkaszüneti nap

Egy Lázár János és Balog Zoltán által benyújtott törvényjavaslat szerint a szociális dolgozóknak munkaszünet lenne november 12-e, a szociális munka napja. Cserébe július 1-je, a közszolgálati tisztviselők napja nem lenne munkaszüneti nap, kivéve, ha az önkormányzatok saját zsebből fizetve a költségeket így döntenek.


Az „Év legvirágosabb étterme” díjat a székesfehérvári Diófa étteremnek ítélték

Kaposvár és Tihany kapta idén a Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő verseny fődíját, így a somogyi megyeszékhely és a Veszprém megyei község képviselheti Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-t.


A nemzetgazdasági miniszter mostani döntésének köszönhetően további 42 intézmény konyhája újulhat meg

A nemzetgazdasági miniszter újabb egymilliárd forint támogatás odaítéléséről döntött a gyermekétkeztetés technikai feltételeinek javítására kiírt pályázaton, ennek köszönhetően további 42 óvoda konyhája újulhat meg. Ezzel együtt az idén 4,27 milliárd forint költségvetési forrást nyerhettek el pályázaton a feladatot ellátó önkormányzatok – tájékoztatta Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára 2016. november 21-én az MTI-t.


Jövőre huszonegy milliárd forintot fordít a kormány az ágazatra

Jövőre minden eddiginél többet, 21 milliárd forintot fordít a kormány a turisztikai célelőirányzaton és az újonnan létrehozott turizmusfejlesztési célelőirányzaton keresztül az ágazat fejlesztésére – közölte Kövér László 2016. november 20-án Lentiben, az önkormányzati beruházásban készült Thermal Hotel Balance és a gyógyfürdő fejlesztésének avatásán.


Az EFOP keretében elnyerhető támogatás 34,4 milliárd forint

Az iskolák 34,4 milliárd forint értékben pályázhatnak digitális kompetenciafejlesztésre egy uniós program keretében – közölte Czunyiné Bertalan Judit, a digitális oktatás tartalomfejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón. Mint elmondta, az EFOP keretében elnyerhető támogatás révén a tanárok képzésére, továbbképzésére, eszközbeszerzésre, illetve tantermi kommunikációs eszközök beszerzésére, telepítésére lesz lehetőség.


A rekonstrukció négy iskolát, két óvodát, két művelődési házat, illetve két szociális intézményt érint

Tatabánya önkormányzata egymilliárd forint uniós forrást nyert el tíz oktatási, nevelési és szociális intézmény energetikai korszerűsítésére – ismertette 2016. november 22-i sajtótájékoztatóján a város polgármestere. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta, a felújítások négy iskolát, két óvodát, két művelődési házat és két szociális intézményt érintenek. 


A vasi megyeszékhely mellett Tokaj, Debrecen, Eger, Veszprém és Gödöllő is bejelentette már, hogy indul a pályázaton

Szombathely is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre – mondta el az MTI érdeklődésére 2016. november 23-án Koczka Tibor, a vasi megyeszékhely kultúráért felelős alpolgármestere, aki hangsúlyozta: a város tervei között nem pusztán egy nagyszabású rendezvénysorozatot szerepel, sokkal inkább egy hosszú távú városfejlesztési programról van szó.


A kulturális szférában utoljára 2008-ban történt kisebb béremelés

Az alapbéren felül 15 százalékos bérpótlékban részesül 2017. január 1-jétől a kulturális ágazatban dolgozó több mint 20 ezer közalkalmazott. A kultúráért felelős államtitkár, Hoppál Péter mondta ezt egy 2016. november 22-i budapesti sajtóbeszélgetésen. Szó esett a kormányzat kulturális decentralizációs programjáról is, melynek során többek között megemelték 1700 kistelepülés kulturális normatíváját.


Közel 44 milliárd 400 millió forintnyi ingatlanvagyont kaptak az önkormányzatok 2008 és 2016 között

Az elmúlt évtizedben 653 önkormányzat 1117 állami ingatlan tulajdonjogát szerezte meg ingyenesen, 2008 és 2016 között pedig az állam összességében több mint 62 milliárd 260 millió forint értékű ingatlanvagyont adott át ingyen különböző szervezeteknek, ezen belül közel 44 milliárd 400 millió forintnyit az önkormányzatoknak – derül ki az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvénytervezethez készült képviselői tájékoztatóból. 


Az egyesület közel 120 település csaknem 200 nagyáruházában várja a lakosság élelmiszeradományait

Idén is megszervezi hagyományos, karácsonyi élelmiszeradomány-gyűjtését a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely 2016. november 25-én, 26-án és 27-én országszerte csaknem 120 település majdnem 200 nagyáruházában várja a lakosság élelmiszeradományait.


A felhívásra vidéki térségben működő települési önkormányzatok, önkormányzati társulások nyújthatják be támogatási kérelmüket

A vidéki térség életminőségének javítását, valamint az alapvető szolgáltatások elérhetőségének fejlesztését támogatja a Miniszterelnökség 2016. november 23-án megjelent pályázata. A külterületi helyi közutak fejlesztésére, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére mintegy 18,4 milliárd forint áll rendelkezésre.


Újpest az Aquaworld mellett, Zugló Rákosrendezőn, a XVI. kerület a mátyásföldi reptér területén látná szívesen az intézményt

Több kerület is szívesen befogadná a három éve bezárt vidámparkot. Keresik a nagy beruházáshoz a legjobb ingatlant – olvasható az Esti Újság cikkében. Újpest két területet, Zugló Rákosrendezőt, a XVI. kerület a mátyásföldi reptér területét találná alkalmasnak a városligeti Budapesti Vidám Park utódintézménye helyszínül. 


Patthelyzet a Balaton partján: a földek birtokosai lakóövezeti besorolás reményében parkoltatják elhanyagolt parcelláikat

Miközben a borászok azért küzdenek Csopak és Füred környékén, hogy területeket szerezhessenek, azok tulajdonosai szabadulnának tőkéiktől. A két igény mégsem találkozik: a földek birtokosai lakóövezeti besorolásban reménykedve parkoltatják az egyre elhanyagoltabb parcellákat, a bortermelők és a településvezetők pedig csak reménykednek abban, hogy ezt egyszer feladják. A patthelyzetet nem könnyű feloldani – írja a Magyar Nemzet.


A jobbikos Toroczkai László vezette csongrádi település példát szeretne példát mutatni az önkormányzatoknak

„Úttörő jelleggel szeretnék példát adni más önkormányzatoknak, miként védjék meg magukat külső betelepítési vagy bármilyen felforgató szándéktól” – vezette fel javaslatát Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos polgármestere a 2016. november 23-i testületi ülésen. A képviselők két tartózkodás mellett megszavazták, hogy tiltsák meg a településen a mecset- és minaretépítést, a müezzin működését és a teljes testet fedő muszlim női viseletet – írja a Délmagyar. 


A felújításáról a fővárosnál, illetve a BKV-nál készült tervek közül átveszik, amelyik hasznosítható

Megnyílnak az uniós források is a HÉV-vonalak fejlesztése előtt azzal, hogy a fővárostól a MÁV-csoporthoz került a HÉV, és elővárosi vasútként működik tovább – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára 2016. november 24-én az M1 aktuális csatornán. 


Sokkal több megfizethető bérlakásra lenne szükség – Szociális Lakásügynökségeket állítanának fel

A bérlakás-rendszer hiányosságaira, az átalakításához szükséges új szemléletmódra hívták fel a figyelmet civil, vállalati, kormányzati és önkormányzati szakértők a Wienerberger Zrt., a Habitat for Humanity Magyarország és a Társaság a Lakásépítésért (TLE), Lakásfelújításért Egyesület közös konferenciáján.


„A vidék teszi a dolgát” címmel tartott konferenciát a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) szerint a megyék szerepe megváltozott, egyik új feladatuk a vidéki Magyarország érdekében való fellépés lehet. Erről Szabó István (Fidesz), a MÖOSZ társelnöke, a Pest megyei közgyűlés elnöke beszélt A vidék teszi a dolgát című konferencia megnyitása előtt tartott sajtótájékoztatón, 2016. november 24-én, Budapesten.


Tarlós István: a Székelyudvarhellyel kötött szerződés tulajdonképpen egész Székelyföldnek szól

Testvérvárosi szerződést kötött Budapest és Székelyudvarhely – közölte 2016. november 24-én a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A dokumentumot a székelyudvarhelyi önkormányzati testület ünnepi, rendkívüli ülésén írta alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere, és Gálfi Árpád Székelyudvarhely polgármestere.


Tíznapos kínai tanulmányúton vett részt a MÖSZ munkatársa

Három nagyváros – Peking, Chengdu és Sanghaj – nevezetességeinek megtekintése szerepelt az EUCOME Group Kínai Turisztikai Hivatal 2016. november 4-14. között megrendezett tanulmányútjának a programjában, amelyen a Magyar Önkormányzatok Szövetsége munkatársa, Sándor Zsuzsanna is részt vett. Az élményekben gazdag 10 napról készült beszámolójával valószínűleg sokaknak meghozza a kedvét arra, hogy akár magánemberként, akár településvezetőként felkeressék a csodák országát.


Szuhakállón, Markócon, Erdőtarcsán és Pálosvörösmarton választottak új településvezetőt

Négy településen tartottak időközi polgármester választást 2016. november 27-én az országban: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhakállón Dávid István, a Baranya megyei Markócon Kovács Sándor, a Nógrád megyei Erdőtarcsán Csizmár Gyula, Heves megyei Pálosvörösmarton Bene-Sinkó Beáta kapta a legtöbb szavazatot. Mindannyian független jelöltekként indultak.


A kutatók szerint az önkormányzati modell többek között azért nem érvényesülhetett, mert nem volt eléggé kipróbálva

„Miért hagytuk, hogy így legyen? – A magyar decentralizáció kudarca nyomában” címmel jelent meg Pálné Dr. Kovács Ilona szerkesztésében az a tanulmánykötet, amely az MTA KRTK pécsi intézetének hároméves, empirikus kutatási eredményeire támaszkodik, s amelyet Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára mutatott be a szakma neves képviselőiből álló közönségnek a TÖOSZ Önkormányzati Koordinációs és Információs Központban. 


Egyelőre nem tudni, mikor emelkedhet a köztisztviselők fizetése

Bár folynak a tárgyalások az önkormányzati hivatalokban dolgozók béremeléséről, egyelőre nem lehet tudni, mikor emelkedhet a köztisztviselők fizetése – ezt jelezte a Magyar Időknek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) alelnöke és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. Utóbbi, Schmidt Jenő azt mondta, hogy nem tud fejleményekről beszámolni.


Sikeresen zárult a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi jótékonysági akciója

Mintegy 120 településen 226 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi jótékonysági akcióján. Az adományokból összeállított csomagokból 35 ezer rászoruló család részesül – közölte a szervezet. A kezdeményezést idén csaknem 200 budapesti és vidéki élelmiszerüzletben szervezték meg, a vásárlók három napon át, 2016. november 25. és 27. között ajánlhatták fel adományaikat. 


Az alelnöki tisztséget Kovács Péter XVI. kerületi, Riz Levente XVII. kerületi és Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester tölti be

Hassay Zsófiát (Fidesz-KDNP), Terézváros polgármesterét választották a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) társelnökévé. A VI. kerületi vezető és Tarlós István főpolgármester, a BÖSZ elnöke 2016. november 28-án azt közölte az MTI-vel, hogy a szervezet közgyűlésén egyhangúlag hozták meg a személyi döntést.


Elképzelhető, a jövő évre működtetésre tervezett összeg kevés, de ígéret van arra, hogy pótolják a hiányzó összeget

Gyorsabban halad az önkormányzati működtetésű oktatási intézmények állami működtetésbe vétele, mint arra előzetesen számítottak – erről Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Kifejtette, kevés önkormányzatnál van konfliktus, többségében zökkenőmentesen zajlik az átadás-átvétel.


A két szervezet közösen keresi a válaszokat a települési vízgazdálkodás kihívásaira

A Budapest Water Summit Vízipari Szakkiállítás keretében tartott szakmai megbeszélést Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és Kovács Károly, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) elnöke. A találkozó során megvitatták a települési vízgazdálkodás kihívásait és egyúttal együttműködési megállapodást aláírására került sor a MÖSZ és a MaSzeSz között. 


Év elején 139 járásban kezdődnek meg a szupergyors internet program kivitelezési munkái

Jövő februárban, márciusban kezdődnek el 139 járásban a Szupergyors internet program hálózatépítési munkái – közölte a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos 2016. november 28-án, Szegeden. Magyarország lesz az első uniós országok egyike, ahol a közös európai határidőnél két évvel korábban, már 2018 végére valamennyi végponton – háztartásban, gazdasági társaságnál, közintézményben – elérhetővé válik a szupergyors internetszolgáltatás – mondta Deutsch Tamás.


A pályázatra települési önkormányzatok is benyújthatják kérelmüket 2017. január 16. és 2019. január 16. között

A Miniszterelnökség 1,26 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrár-erdészeti rendszerek létrehozásának támogatása céljából 2016. november 30-án. A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló összeg az agrár-erdészeti rendszerek létrehozásával a faji, a populáció szintű és a tájképi sokféleség megőrzését hivatott támogatni. 


A Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze szerint a 120 méteres épület belelátszana Budapest világörökségi panorámájába

A fővárosi városfejlesztési bizottság ugyanis nemet mondott az újbudai önkormányzat javaslatára, így egyelőre nem épülhet 120 méter magas felhőkarcoló a Kopaszi-gáton épülő lakó-, iroda- és szórakoztató negyedben – tudta meg a Magyar Nemzet.


A 2017-es év kiemelt témája: „Hasznos rovarokat a kertbe”

Hatodik alkalommal hirdették meg a Magyarország legszebb konyhakertjei programot. A Herman Ottó Konferencia Központban megrendezett ünnepségen Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere elmondta: a 2017-es év kiemelt témája a „Hasznos rovarokat a kertbe” elnevezést kapta.


A közigazgatási és munkaügyi bíróság döntésétől függ, meddig maradhat posztján Kisléta és Gyömrő első embere

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán és a Pest megyei Gyömrőn is a közigazgatási és munkaügyi bíróság döntésétől függ, hogy meddig maradhat polgármester két elítélt helyi politikus: a független Madácsi Imre, illetve Gyenes Levente, a Gyömrő 2000 Kör támogatottja. A Magyar Nemzet megtudta: végzés még egyik méltatlansági ügyben sem született; az ügyeket a megyei kormányhivatalok indították.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu