Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A TÖOSZ szerint a 17 milliárd két hónapra elegendő
A somogyi településvezetők bíznak benne, hogy nem ez volt az utolsó segítség idén, amelyet kaptak a kormánytól
A kormány döntése értelmében 17 milliárd forintos többletfinanszírozásra jogosultak az önkormányzatok. A főként kistelepüléseket érintő intézkedést üdvözlik a somogyi polgármesterek, azt mondják: hatalmas szükségük van a pénzre. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke úgy véli: ez a pénz csak két hónapig jelent gyógyírt a helyhatóságoknak, ezután újabb forrásra lesz szükség a biztonságos működéshez.

Márciusban arra panaszkodtak a településvezetők, hogy nem elég az állami forrás a feladatok finanszírozásra. Sokan azonnali segítséget sürgettek, mondván, ha nem lesz plusz pénz nyárra, akár csődöt is jelenthetnek. Az első pluszforrás megérkezett, a kormány döntése értelmében 17 milliárd forintot kapnak a települések.

„Első körben biztos, hogy ez egy-két hónapra elegendő lesz, de ebbe a rendszerbe még pumpálni kell - állítja Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. „Mint mondtam mindig, hogy egy ilyen finomhangolása folyik ennek a feladatfinanszírozásnak, én azt látom, hogy a 17 milliárd forint az durván 30-35 százaléka annak, amit gondolunk, amit én is gondolok, hogy egy ötven milliárd forintra szükség lesz az évben."

Körülbelül ekkora összeget különített el a kormány a költségvetésben, és még az államháztartásnak is vannak tartalékai. A 17 milliárd forintból jut többek között az iparűzési adó visszapótlására, a gyermekétkeztetésre, valamint szociális és gyermekjóléti feladatokra. Schmidt Jenő szerint, ez jó irány, hiszen épp ez okozott fejfájást az adóbevétel nélküli kistelepüléseknek.

Bárdudvarnokon is örülnek a pluszforrásnak. „A gyermekétkeztetésnek a támogatásához a költségeknek körülbelül a kétharmadát kellett az önkormányzatnak hozzátenni egyharmada volt az, ami államilag támogatott, tehát nagyságrendekbe ekkor a plusz költséget jelentett - mondjaMester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere.

A gyermekétkeztetésre rendelkezésre álló négymilliárd forintból azok a települések kaphatnak, ahol a helyi iparűzési-adóalap nem éri el a fejenkénti 25 ezer forintot. Eszerint erre 1700 önkormányzat jogosult, köztük Csokonyavisonta is. Csík Lászlópolgármester azt mondja számított a kormányzati segítségre. Hiszen tudták, hogy ez egy kísérleti év lesz a feladatfinanszírozás tekintetében.

„Figyelembe vettük a takarékossági intézkedéseket, figyelembe vettük azokat a lehetőségeket, amelyek a működéshez szükségesek most pedig, hogy lehetőség lesz a feladatok bővítésére én úgy látom, hogy nem lesz akadálya, hogy jó működjön az a rendszer, amely az önkormányzatok feladata lesz - mondja Csík László.

A településvezetők abban bíznak, hogy idén nem ez volt az utolsó segítség, amelyet kaptak a kormánytól. A biztonságos működés záloga pedig csak az lehet, ha az idén kiosztott forrásokat a jövő évi finanszírozásba beépítik - vélik a polgármesterek.

Forrás: Somogy TV


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu