Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A fővárosi közösségi közlekedés éves finanszírozásához minimum 30 milliárd forint hiányzik

Törvény van rá, hogy az önkormányzatok idén nem termelhetnek tervezett költségvetési hiányt, de ha ezt Budapest be akarja tartani, akkor a BKV-közlekedésre az év egy részében nem jutna pénz. Budapest így most csak fél évig kér szolgáltatást a BKV-tól - írja a Népszabadság.


Az önkormányzati támogatás megszűnt, az állami normatíva pedig még a bérekre sem elég

Január elsejével megtörtént az eddig az önkormányzatok által működtetett iskolák állami fenntartásba vétele, ám az erről rendelkező törvényből kimaradtak az alapítványi intézmények. Ezeknek most anyagi gondokkal kell szembenézniük - olvasható a Zalai Hírlap 2013. február 2-i számában.


Boldog István, Kétpó polgármestere sokkal szigorúbb büntetéssel sújtaná az emberéleteket veszélyeztető fémtolvajokat

A fémtolvajlás legveszélyesebb műfaja számítson súlyosan elítélendő terrorista bűncselekménynek - mondta az Új Néplapnak elgondolásáról Boldog István, Kétpó polgármestere. A fideszes honatya szerint a közüzemet, azaz emberek életét veszélyeztető bűncselekményeknél évtizedes börtönbüntetéseket kellene kiszabni. Dr. Kolláth György alkotmányjogász kissé erőltetettnek érzi a javaslatot, Pócs János, az Alsó-Jászság országgyűlési képviselője viszont egyetért vele.


A borsodi kistelepülésen a képviselő-testület önfeloszlatása miatt kellett időközi választást kiírni

Bárdos István Gusztávné Bolega Marianna lett Lénárddaróc új polgármestere - mondta Szűcs-Tardi Beáta körjegyző az MTI-nek a 2013. február 3-án megtartott időközi önkormányzati választás voksainak összeszámlálása után. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen az önkormányzat képviselő-testülete feloszlatta magát, ezért írták ki az időközi választást.


Tiszaszőlös önkormányzata megnyerte a város ellen indított vagyonrészkiadási pert
Tiszafüred önkormányzatát 412 millió forint megfizetésére kötelezte jogerősen a Debreceni Ítélőtábla a Tiszaszőlős önkormányzata által indított vagyonmegosztási perben - közölte 2013. február 4-én Fórizs Ildikó, a táblabíróság sajtószóvivője. A múlt héten meghozott határozatával az ítélőtábla helyben hagyta a Szolnoki Törvényszéknek a vagyonrészkiadás iránt indított perben 2012 májusában hozott ítéletét - tette hozzá a szóvivő.

Az EU következő költségvetési ciklusában a fenntarthatóságra irányul inkább az agrártámogatás

Az Európai Unió következő költségvetési ciklusában nem csökken az agrártámogatás, de inkább a fenntarthatóságra irányul, a magyar tanyák is ezért juthatnak támogatáshoz - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tanyapedagógiai program első évét értékelő konferencián, 2013. február 4-én, Budapesten.


Somogyi körkép: Csurgó és Tab átadja, Fonyód és Balatonboglár megtartja járóbeteg-szakrendelőjét, Barcs még nem határozott
Lemondott Csurgó a járóbeteg szakellátásáról, mert nem tudják előteremteni a havi több mint 700 ezer forintot, amit a működéshez kellett biztosítani. Ezért azt átadják az államnak - írja a KaposPont. Somogy megyében még négy városban döntenek a járóbeteg szakellátás jövőjéről, de azt mondják: bárki is lesz a fenntartó, a betegek nem fognak változást érezni az ellátásban. 

Már több önkormányzat csatlakozott az erdélyi magyar települések jogaiért kiálló kezdeményezéshez

Budafok-Tétény önkormányzatának vezetői 2013. február 5-én kitűzték a polgármesteri hivatal falára a székelyek lobogóját, szolidaritást vállalva az erdélyi településekkel, akiket korlátozni próbálnak jelképeik, szimbólumaik szabad használatában. „Minden kitűzött zászlónak üzenetértéke van Székelyföld számára" - mondott köszönetet Bíró Zsolt, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke az akcióért, amelyhez már több település és fővárosi kerület is csatlakozott.


A Régiók Bizottsága hangsúlyosabbá tenné a helyi és regionális politikában is az európai dimenzió fontosságát
A Régiók Bizottsága (RB) konkrét intézkedéseket javasolt az uniós polgárság megerősítésére és a regionális és helyi szintű politikán belül az európai dimenzió előmozdítására. Legutóbbi, 2013. január 31-i plenáris ülésén az RB azt kérte, hogy a regionális szintű politikai képviseletet nagyobb mértékben vegyék figyelembe az európai politikai pártként történő bejegyzés kritériumai között, s kinyilvánította támogatását az uniós polgárok szavazati jogának a regionális választásokra történő kiterjesztése iránt.

A településektől elvonták a pluszjuttatásokhoz szükséges forrásokat
Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak - írta a Népszava. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arra hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét, hogy hiába adnának a települések, nincs miből, mivel a feladatokat és a hozzájuk rendelt pénzt nem egyenlő arányban vonták el az önkormányzatoktól.

A megyei jogú városok vezetői féltik a kommunális szolgáltatásokat végző önkormányzati cégeket

Kompenzációt szeretnének a megyei jogú városok vezetői a tervezett újabb rezsicsökkentés miatt - mondta a Németh Szilárd 2013. február 6-án reggel újságíróknak a Fidesz-KDNP-frakció gyulai kihelyezett ülésén. A Fidesz elnökségének javaslata szerint tavasszal 10 százalékkal csökkenne a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja.


Gyulán és térségében 280 munkahelyet sikerült megőrizni, és van esély a sertéstenyésztés újraélesztésére is

A minőségi élelmiszertermelés nagy jövő előtt áll Magyarországon - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor erről 2013. február 6-án beszélt Gyulán, ahová a húsüzem újraindítása alkalmából látogatott el Budai Gyula államtitkárral. Közölte: a minőségi élelmiszertermelés pozícióinak erősítése a kormány kiemelt célja, igyekeznek kedvezőbb jogi és piaci környezetet teremteni a gyulaihoz hasonló termékeket gyártó hazai vállalkozások számára.


A kisebb önkormányzati víziközmű szolgáltatóknál már a közműadó is meghaladhatja az éves árbevételt

Ezrek veszthetik el az állásukat, ha a vízszolgáltatásoknál is bevezetik a rezsicsökkentést - mondta Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének új elnöke egy 2013. február 6-i háttérbeszélgetésen. Székely Tamás szerint, ha a kormány nem módosít a szabályozáson, és kitart a rezsicsökkentés mellett is, akkor két lehetőségük marad a szolgáltatóknak: megpróbálnak beolvadni egy-egy nagyobb, már regionálissá alakult szolgáltatóba, vagy csődbe mennek - írja a Napi Gazdaság.


A baloldali pártok szerint az alaptörvényben kell meghatározni az önkormányzatok alapvető jogait

Az önkormányzati rendszeren végrehajtott változásokat bírálták az ellenzéki egyeztetések újabb fordulóján, 2013. február 18-án. A baloldali pártok alkotmánymódosítást tartanak szükségesnek az önkormányzatiság védelme érdekében. A megbeszélésen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt és a Munkáspárt 2006 képviselői vettek részt.


Szita Károly úgy látja, a baloldali pártok jelentik az igazi veszélyt az önkormányzatokra

Szita Károly, a Fidesz önkormányzati tagozatának elnöke szerint a magyar települések nem kérnek többet a baloldal önkormányzati politikájából, amely veszélybe sodorta normális működésüket, veszélybe sodorta az óvodák, az iskolák, a kórházak fenntartását, a szociális ellátásokat és a helyi közszolgáltatásokat. A kormánypárti politikus ezt az ellenzéki egyeztetések 2013. február 18-i fordulóján elhangzottakra reagálva közölte az MTI-vel.


Tállai András ígéri: nem kell jogi, anyagi szankcióra számítaniuk az ÖTV 111-es paragrafusát megsértő településeknek

„Azzal, hogy nem lehet hiányt tervezni a költségvetésben, egy gondolkodásbeli változást szeretnénk elérni. Amennyiben egy önkormányzatnak hiánya lesz, megszegi az önkormányzati törvény 111-es paragrafusát, a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez, és felszólítja az önkormányzatot a költségvetés rendezésére" - magyarázta Tállai András 2013. február 18-án az M1 „Ma reggel" című műsorában, majd hozzátette: semmilyen jogi, anyagi szankcióra nem kell számítani.


A hét kinevezett országgyűlési képviselő megőrizheti mandátumukat a következő parlamenti választásig
Lemondott polgármesteri tisztségéről az a 11 településvezető, akiket december 17-én járási hivatalvezetővé neveztek ki - derül ki a választási iroda honlapjáról. Az önkormányzati vezetőknek összeférhetetlenség miatt kellett lemondaniuk. Az MTI úgy tudja, helyükre a helyi választási irodák már ki is írták az időközi választásokat.

Az önkormányzat a lehető legegyszerűbben szeretett volna eleget tenni törvényi kötelezettségének

Levélben tettek panaszt a siófoki Fürst Sándor utca lakói, miután az önkormányzat a törvényi kötelezettségének eleget téve Füstre változtatta a kommunista vezetőről elnevezett közterület nevét - írta a sonline.hu Somogy megyei híroldal. A város vezetése a tiltakozás után másodszor is új név mellett döntött, immár Sándor utcának hívják a területet.


Nyártól a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz- és a kéményseprési díjakat csökkentené e kormány

Újabb rezsicsökkentés jön július 1-jétől. A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén arról döntött, hogy a víz, a csatorna, a szennyvízelvezetési, a szemészállítási és kéményseprési díjaknak, valamint a palackos gáz árának is csökkennie kell mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1 „Az Este" című műsorának 2013. február 7-i adásában. A Fidesz frakcióvezetője szerint átlagosan 10 százalékos mérséklés a cél mindegyik díj esetében.


A MÖSZ szerint a további rezsicsökkentés előtt ki kell dolgozni a többletterhek kiegyenlítésének lehetőségeit

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egyetért a kormány rezsicsökkentési terveivel, de csak úgy, ha megvalósításuk előtt megvizsgálják és figyelembe veszik a már különadókkal terhelt önkormányzati közműcégek további terhelhetőségét és az új többletterhek kompenzációs lehetőségeit, melyeknek kidolgozásában a szövetség a szakembereivel készséggel áll a Kormány rendelkezésére - áll a MÖSZ 2013. február 8-án kiadott közleményében.


A város továbbra is tőkeemelésre törekszik, hogy a cégben többségi tulajdonossá válhasson

Mivel közvetlenül nem nyújthat tagi kölcsönt, saját cégén keresztül segíti 650 millió forinttal a pápai önkormányzat a Pápai Hús 1913 Kft.-t - tájékoztatta a képviselő-testület 2013. február 8-i ülése után Áldozó Tamás a város fideszes polgármestere az MTI-t.


A kisebbik kormánypárt vezetőinek tervei között szerepel, hogy az önkormányzati szövetségekkel is felvegyék a kapcsolatot

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) által delegált polgármesterek is elhelyezik településeiken a székely lobogót az elkövetkező napokban - mondta Pálffy István, a párt szóvivője 2013. február 8-i budapesti sajtótájékoztatón. A politikus példaként említette Barcsot, Óbudát, Tatát, Somogyvárt, Tökölt, Vácot és Ceglédet, ahol már kitűzték, illetve a napokban elhelyezik a székely zászlót szolidaritásuk jeléül és a nemzeti összetartozás kifejezéséül.


Az utolsó héten négy megyében, valamint budapesti kerületekben folytak egyeztetések

Lezárult a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőinek a több mint ötezer lakosú önkormányzatokkal folytatott szakmai konzultációsorozata az állami adósságátvállalásról - közölte a belügyi tárca 2013. február 8-án az MTI megkeresésére. A héten Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Pest megyében, valamint budapesti kerületekben folytak egyeztetések.


A közel 10 ezer fős Pest megyei nagyközség vezetői benyújtották kérelmüket a kormányhivatalhoz

A városi címre pályázik Diósd. Spéth Géza, a település független polgármestere elmondta, hogy a Budapest közeli, kisvárosi jellegű, ám a városokra jellemző szolgáltatásokat nyújtó Diósd lélekszáma folyamatosan nő, havonta 50-60 ember költözik a településre. A helyi képviselő-testület határozatának megfelelő kérelmet januárban nyújtották be a kormányhivatalhoz.


Márciusban kezdődhetnek az egyeztetések a törvénymódosításról
Még idén felügyelet alá vezeti az állam a fémfelvásárlást - mondta a Magyar Nemzetnek Pócs János (Fidesz-KDNP). A honatya már tavaly kezdeményezte a fémtörvény módosítását.  Mint mondta, a Fidesz parlamenti frakciója eldöntötte, hogy egy új, az önkormányzati intézmények átvételének szabályaihoz hasonló jogszabályt alkot. Ezzel a fémlopások célját, a továbbértékesítést nehezítjük meg - tette hozzá. Pócs János tájékoztatása szerint az egyeztetések márciusban kezdődnek meg.

Egyelőre még nem született kormányzati döntés a jól gazdálkodó önkormányzatok „jutalmazásáról”

Kár volt óvatosan bánni a pénzzel - gondolhatják most Csongrád megye tizennégy önkormányzatánál. Mivel nem volt adósságuk, az államnak nincs helyettük fizetnivalója. Cserébe valamilyen gesztust várnának. A hírek szerint talán nem hiába, de írásba foglalt konkrétumról senki nem tud - írja a Délvilág.


A TÖOSZ gyorsjelentése szerint a feladat alapú finanszírozás sok helyen csak fokozta a gondokat
Újabb települések adósodhatnak el, mert az új, feladatfinanszírozású rendszerben nem biztosított a biztonságos működéshez szükséges forrás - állapította meg a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) az ez évi önkormányzati költségvetésről szóló gyorsjelentése. A szövetség szerint a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak sürgősen fel kell mérnie az önkormányzatok tényleges költségvetési helyzetét.

Konferencia a turisztikai vállalkozások gazdaságfejlesztő szerepéről

Számos önkormányzatok  érdeklődésére is számot tartó kérdés kerül napirendre „A turizmus helyi gazdaságfejlesztő hatása - turisztikai szervezetek, vállalkozások gazdaságfejlesztő szerepe" című konferencián, amelyet az idei Utazás kiállítás keretében rendeznek 2013. március 1-jén, Budapesten.  


Nagy Imrét jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében találták bűnösnek

A Balassagyarmati Törvényszék helybenhagyta az Egri Városi Bíróság elsőfokú ítéletét, amelyben Nagy Imrét, Eger korábbi szocialista polgármesterét jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében találták bűnösnek, így az ítélet jogerőssé vált - közölte Barsi József, a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője.


Békés megyében Gyomaendrőd, Békés és Mezőberény megtartja, Sarkad állami kézbe adja intézményét
Ezekben a hetekben döntenek véglegesen az érintett Békés megyei településeken is, hogy április 30-a után is vállalják-e az önkormányzati tulajdonú, járóbeteg-szakellátást nyújtó intézmények működtetését, fenntartását - írja a Békés Megyei Hírlap. Békésben egyelőre vegyes a kép, akadnak települések, amelyek átengedik az államnak az intézményeket, de többen a lakosság helyben történő ellátása miatt ragaszkodnak a létesítményekhez.

Kósa Lajos szerint a tavaly bevezetett adónemből levonható lenne a támogatás mértéke

A közműadóból kompenzálhatják az önkormányzati cégeket a rezsicsökkentés miatt - ezt a lehetőséget sem zárta ki a Fidesz ügyvezető alelnöke 2013. február 11-én a HírTV „Kontraszt" című műsorában. Kósa Lajos szerint az elképzelés mellett szól, hogy ezt az adónemet ugyanazok a közszolgáltató cégek fizetik, amelyeknek a tízszázalékos árcsökkentést kell végrehajtaniuk.


Hogyan tervezhetnek az önkormányzatok, ha a központi források nem fedezik a kötelező feladatok ellátásának költségeit?
Már közel félezer település vezetője jelezte részvételi szándékát arra a konferenciára, amit a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) rendez holnap Gödöllőn. A konferencia azért kerül megrendezésre, mert a szövetséghez beérkezett mintegy 200 önkormányzati vélemény szerint a központi költségvetésből biztosított források a települések jelentős részében nem fedezik a kötelező feladatok ellátásának költségeit, így a települések nem tudják a 2013. évi költségvetésüket hiány nélkül tervezni.

Kilencven civil szervezet és önkormányzat fordult Orbán Viktorhoz, hogy vizsgálja felül a döntést
Nyílt levélben kérte a miniszterelnököt kilencven civil szervezet és önkormányzat, hogy vizsgálja felül a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) egyik, egészségnevelési célra kiírt pályázatának a folyamatát, mivel a keretből egyetlen szabályosan pályázó önkormányzat vagy civil szervezet sem kapott támogatást. A döntéssel párhuzamosan a vállalkozások számára - ugyanerre a célra biztosított - keretösszeget közel háromszorosára emelte az NFÜ.

Szabó Erika szerint a módosítást a törvényességi ellenőrzés 2010-es visszaállítása utáni tapasztalatok indokolják

Az alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezésének módját, a felügyeleti bírság kiszabását és az önkormányzati társulások törvényességi ellenőrzését is pontosítja az önkormányzati törvény módosítása, amelynek célja, hogy a helyhatóságok a jogszabályoknak megfelelően működjenek - mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára 2013. február 12-én az Országgyűlés előtt.


Péntekig az utolsó önkormányzatok is meghozzák a döntést járóbeteg-szakrendelőikről

Február 15-ig dönthetnek az önkormányzati testületek arról, megtartják-e a szakrendelőket. A május elsejei rendelő-államosítás előtt eldől, hogy az átvett szakrendelők mely kórházakhoz kerülnek. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség felmérése néhány hete azt vizionálta, hogy a többség nemet mond majd az államosításra. Gémesi György , a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke viszont úgy látta: anyagi okok miatt sokan szabadulnak majd a szakrendelőktől. 


Százötven milliárd forint hiányzik az önkormányzati rendszerből

Az idei költségvetés tervezésénél a polgármesterek rádöbbentek, mit is jelent a gyakorlatban a két éve még tökéletes megoldásként hirdetett feladatfinanszírozás. Az önkormányzatoktól elkerülő feladatok költségét meghaladó központi forráselvonás következtében ugyanis a települések többségében jelenleg még a kötelező feladatok ellátásának sincs meg a fedezete - derült ki a MÖSZ önkormányzati költségvetésről rendezett konferenciáján, 2013. február 13-án, Gödöllőn, ahol közel félezer polgármester szembesítette a valósággal a belügyi és a gazdasági tárca képviselőit.


Minden tízedik magyarországi önkormányzatot fenyegeti a veszély, hogy még az év vége előtt működésképtelenné válik
Legalább 150 milliárd forint hiányzik az önkormányzatoktól, emiatt a települések az idén rendkívüli megszorításokra kényszerülnek, de minden tízedik így sem tud majd működni az év végéig. Sok helyen a kötelezően ellátandó feladatokra sincs elég pénz, mert az állam több forrást vont el, mint amennyi feladatot átvett. Az önkormányzatok jelentős része most talán nagyobb bajban van, mint amikor tavaly ősszel Orbán Viktor a „megmentésükre" tett ígéretet: az adósságkonszolidáció ráadásul csalódás volt a kistelepüléseknek - írja a Népszava.

A jövőben már csak a nyertes ajánlattevőtől követelhető meg a mérnök kamarai tagság

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NGM) 2013. február 1-jei hatállyal módosította azt a közbeszerzési gyakorlatot, amely szerint az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárások során az ajánlattevőknek már az ajánlattételi szakaszban rendelkezniük kell mérnök kamarai tagsággal. A jövőben ez a feltétel kizárólag a nyertes ajánlattevőtől követelhető meg - olvasható az NGM közleményében.


Különösen bajba kerülhetnek azok az önkormányzatok, amelyek egyetlen nagyvállalat adóitól függenek

Ezer baj éri az adósságban fuldokló önkormányzatokat a válságban, de különösen nagy bajban vannak azok, amelyek egy-egy nagyvállalat adóitól függenek. Komáromot a leépítő Nokia, Budaörsöt az elköltöző Pannon GSM-Telenor szorította meg leépítések, elmaradó beruházások formájában. Van olyan város is, amelynek arra kell figyelnie, hogy a hirtelen beeső nagy pénz miatt el ne bízza magát - írja az Origo.


A maximális vissza nem térítendő támogatás 3 millió forint lehet munkavállalónként

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is meghirdeti a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely azt várja, hogy a támogatásoknak köszönhetően 5200 új munkahely jön létre a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál - jelentette be Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára 2013. február 13-án, Budapesten, sajtótájékoztatón.


Gémesi György szerint több száz település képtelen hiány nélkül tervezni az idei költségvetését

Az önkormányzatok költségvetéséről tartott konferenciát 2013. február 13-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ).  A településvezetők a gödöllői értekezleten a tárcák képviselőivel tárgyaltak, de a felmerülő kérdésekre érdemi válasz nem érkezett - mondta el a MÖSZ elnöke február 14-én az ATV-ben. Gémesi György szerint már a kötelező feladatok finanszírozására sincs pénz, hiszen az erre a célra szánt állami támogatás a legtöbb település számára nem elegendő.


A MÖSZ elnöke úgy látja: amennyiben nem lesz megoldás, valóban bedőlhetnek az önkormányzatok

A helyi oktatási intézmények államosítása és az új járási hivatalokhoz kerülő több szolgáltatás miatt elvont összegek miatt 150 milliárd forint hiányzik a rendszerből, amit az adósságkonszolidáció sem tud pótolni - mondta 2013. február 14-én az M1 „Ma reggel" című műsorában Gémesi György. A gödöllői polgármester szerint a települések a jelen helyzetben nem tudnak hiánymentes költségvetést tervezni, ahogy azt a stabilitási törvény előírja számukra.


A Magyar Államkincstár honlapján megtalálhatók az összes magyar település helyi adói

Magyar Államkincstár honlapján elérhető átlátható felületen a hazai vállalkozások és magánszemélyek néhány kattintással, egyszerűen juthatnak információhoz az adott önkormányzatok helyi adóinak mértékéről, az adómentességekről, illetve az egyéb adókedvezményekről - olvasható az államkincstár közleményében.


Több száz település vezetője szeretné megtudni, hogyan tudná hiány nélkül megtervezni költségvetését

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2013. február 13-án országos konferenciát rendezett az önkormányzatok költségvetésének elkészítését megnehezítő problémákról. Az 500 polgármester részvételével lezajlott rendezvény kapcsán a MÖSZ elnöke az alábbiakban olvasható közleményt adta ki:


A Belügyminisztériumban várják a MÖSZ szakmai javaslatait

A Belügyminisztérium felhívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége figyelmét, hogy szakmai javaslatait eljuttathatja a minisztériumhoz, ahogy azt más önkormányzati érdekszövetségek már megtették.  A beérkezett javaslatokat a minisztérium rendszerezi és értékeli, ezt követően a belügyminiszter dönt az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa összehívásának szükségességéről - olvasható a szaktárca közleményében.


Navracsics Tibor szerint a közigazgatás szereplőinek össze kell hangolniuk stratégiáikat a közjó érdekében

A közigazgatás főbb szereplőinek, a központi és a területi államigazgatásnak, valamint az önkormányzati szférának nem egymással szemben kell megfogalmazniuk érdekeiket, stratégiáikat és fejlődési lehetőségeiket, hanem összefogva együttesen - hangoztatta 2013. február 15-én, Budapesten a közigazgatási és igazságügyi miniszter.


Az állam által átvett feladatok miatt kell megválni a dolgozóktól

Húszszázalékos létszámleépítést terveznek a Városházán tavasszal - írja a Népszabadság. A lap szerint Tarlós István is megerősítette az értesülést, de azt mondta, „nem egyszerűen elbocsátásokról van szó". A lépés az állam által átvállalt önkormányzati feladatokkal függ össze.


Tállai András úgy véli, a konszolidáció után tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok

Az önkormányzati államtitkár szerint történelmi léptékű az önkormányzati adósságok állami átvállalása, a helyhatóságok tiszta lappal tudnak indulni a konszolidáció után. Tállai András az MTI-nek elmondta: a feladatfinanszírozásra való áttérés célja, hogy a kötelező feladatok forrása biztosított legyen, az önként vállaltakat pedig a saját bevételekből állják a települések. Az átalakítás során felbukkanó nehézségek kezelésére 45 milliárd forintot különítettek el.


Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester szerint ez a budai Vár átfogó rekonstrukciójának első lépése
A második Orbán-kormány és a budavári önkormányzat közös sikere, hogy egy éven belül állami beruházásban, uniós forrásokból újulhat meg a Várkert bazár - mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Gábor Tamás. Az I. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere szerint ez a budai Vár átfogó rekonstrukciójának első lépése.

Az időközi választást azért írták ki, mert a borsodi település képviselő-testülete tavaly ősszel feloszlatta magát

Verbinyecz Andrásnét választották a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisrozvágy új polgármesterévé a 2013. február 17-én tartott időközi választáson - közölte Dékány Zsolt körjegyző. A posztért a korábbi polgármester, Petraskó Tamás Tibor is indult, mindketten függetlenként mérettették meg magukat.


Tarlós István szerint a főváros esetében magasabb lesz az állami adósság-átvállalás aránya, mint a kerületeknél

Az adósságátvállalási ráta a főváros esetében nem 40 százalék lesz, hanem ötven és hatvan százalék közötti - mondta Tarlós István főpolgármester 2013. február 18-án reggel az ATV Start című műsorában. Az adósságátvállalás mértékéről a nemzetgazdasági miniszter és a belügyminiszter legkésőbb február végéig egyezik meg az önkormányzatokkal.


Felhívás a legjobb éghajlatvédelmi tevékenységért járó elismerésért
A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség második alkalommal hirdeti meg a KlímaSztár felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. Ismét szeretnék kiválasztani és díjazni a legjobb megvalósított helyi - önkormányzatok közreműködésével megvalósított - projekteket, emellett továbbra is szeretnék bemutatni a hazánkban megvalósult jó példákat.

Hunvald György és Weinek Leonárd tanácsadóként foglalkoztatták egymás bizalmasait

Százezreket hozott a Gondolatok köve Zugló volt szabad demokrata frakcióvezetőjének. Killik Jenőt is tanácsadóként foglalkoztatta Hunvald György. Budapest VII. kerületének korábbi szocialista polgármestere több mint két órán át bizonygatta a bíróságon, hogy a tanácsadói megbízásokkal közpénzt takarított meg.


Tavasztól az autósok egészítik ki a civil szervezetek önkormányzati támogatását Dombóváron

Adományperselyekké alakítják Dombóváron a használatból kivont parkolóautomatákat, a zöld parkolásnak nevezett rendszerrel a város civil szervezeteit, intézményeit lehet majd támogatni. A tervek szerint tavasszal induló rendszerben 19 automatát alakítanak át - mondta Tóth Zoltán (Fidesz-KDNP), a Tolna megyei város városgazdálkodási bizottságának elnöke az MTI-nek.


Orbán Viktor levélben tájékoztatja a kistelepüléseken élőket a hitelkonszolidáció lényegéről és fontosságáról
Miniszterelnöki levélben tájékoztatják az ötezernél kisebb lélekszámú településeken élőket az önkormányzati adósságok állami konszolidációjának részleteiről. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny 2013. február 19-i számában jelent meg. A tájékoztatás sikeres lebonyolításáért Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár felel.

Tizedére csökkenhet a vízszolgáltatók száma – Hatósági áras lehet a palackos gáz – Áprilisra születhet konkrét javaslat

Megtartotta első ülését az újabb rezsicsökkentést, a víz-, a csatorna-, a szemétszállítási és a kéményseprési díjak, valamint a pb-gáz-palackok árának mérséklését előkészítő munkacsoport. A tervezett tízszázalékos csökkentést elsősorban a szolgáltatói struktúra átalakításával érnék el.


Magyar szabadalmú víztisztító berendezéseket helyeznek el 150 arzénes vizű településen június végéig

Június végéig 150, arzénnal szennyezett vizű településen helyez el magyar szabadalmú, saját gyártású víztisztító berendezést a Magyar Honvédség - közölte a honvédelmi miniszter 2013. február 19-én, a Békés megyei Medgyesegyháza-Bánkúton. Hende Csaba az első ilyen komplex arzénmentesítő berendezés átadásán azt mondta, az európai uniós követelményeknek nem megfelelő vízminőségű településeken június 30-ig állítják fel ezeket a konténereket.


Tiszainoka, Tiszaroff és Cserkeszőlő első embere nem veszi fel, vagy jótékony célra fordítja havi illetményét

Nemrég jelentette be Szendreiné Kiss Erzsébet tiszainokai polgármester, hogy lemond fizetéséről, így próbálja segíteni szűkös költségvetésű települését. Példája bár szokatlanul nagyvonalú, mégsem egyedi Jász-Nagykun-Szolnok megyében - írja az Új Néplap.


Mostantól már csak a nagykőrösiek döntésén múlik a megyeváltás
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés egyhangúlag támogatta Nagykőrös csatlakozási kérelmét. Ha az április 7-én megtartandó helyi népszavazás eredményes és érvényes lesz, vagyis a Pest megyei város lakói támogatják a megyeváltást, akkor Nagykőrös és Bács-Kiskun megye is erősödni fog. Ezt Nagykőrös polgármestere, Czira Szabolcs mondta az előterjesztés tárgyalásakor.

A hiányzó 15 milliárd forintot a városvezetés áttolta a BKV-ra
A fővárosi önkormányzat úgy készítette el 2013-as költségvetését, hogy a közösségi közlekedés finanszírozásához papíron se talált 15 milliárd forintot. A hatályos jogszabályok értelmében az önkormányzatok nem tervezhetnek forráshiányt, így a városvezetés jövő héten tárgyalandó idei költségvetésében egyetlen huszárvágással a BKV-hoz „telepítette" a problémát. A működési hiány ilyenformán a BKV büdzséjét terheli, és nem a városét - írja a Népszabadság.

A százhuszonhárom önkormányzati járóbeteg-szakrendelőből egyelőre mindössze tizenegyet adnak át az államnak

Közel sem lesz teljes körű a szakrendelők államosítása, miután az érintett önkormányzatok mintegy 90 százaléka úgy döntött: megtartja a rendelőt. Erről Pásztélyi Zsolt, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke számolt be 2013. február 20-án, az egészségügyi vezetők szaklapjának konferenciáján.


Ivan Gasparovic a magyar és a szlovák települési önkormányzatok együttműködésének lehetőségeiről tárgyalt Gémesi Györggyel

Magyarországi hivatalos látogatásának második napján, 2013. február 20-án Gödöllőre látogatott Ivan Gasparovic szlovák államfő, ahol Gémesi György polgármesterrel a magyar és szlovák önkormányzatok együttműködésének lehetőségeiről valamint az európai uniós magyar elnökségi félév tapasztalatairól tárgyalt. A Városházán tartott megbeszélés után megszólaltatta a főtéren álló Világbéke Gongot, majd látogatást tett a Gödöllői Királyi Kastélyban. 


A hátrányos helyzetű térségekben induló program 101 település 2657 családjának nyújt segítséget

A vidékfejlesztés a foglalkoztatáson túl a közösségek életben tartásáról is szól, a helyi közösségek összetartó ereje pedig segíti a hátrányos helyzetben élőket - mondta Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára azon a workshopon, amelyet társadalmi felzárkózásban érintett szakembereknek szervezett a tárca. A kormány mintegy 101 település 2657 családjának nyújt segítséget a Szociális Földprogram jóvoltából.


Több sebből is vérzik a közfoglalkoztatási program mintaprojektje

Elképzelhető, hogy könnyebben teljesíthető feltételekkel egy újabb fordulót hirdetnek az ócsai szociális lakópark házaira - írja Népszabadság. A 170 ezer devizahitel-adósból 588-an jelentkeztek a pályázatra, közülük sokan már a jogosultsági feltételeknek sem felelnek meg. Ha a pályázatokat szigorúan a kiírásban közöltek alapján bírálják el, akkor az ócsai lakópark első ütemének 80 házából legfeljebb a fele népesülhet be.


A határidők betartása érdekében az állam átveszi a projektek menedzselését az önkormányzatoktól

A kormánynak elfogyott a türelme: egy kormányhatározattal úgy döntött, hogy 58 uniós önkormányzati szennyvíz- és csatornaprojektek központi felügyelet alá von, s a jövőben saját határkörében gondoskodik megvalósulásukról. Az ok, hogy a szennyvíz- és csatorna-beruházások önkormányzatok általi határidőben történő teljesítése veszélybe került - írja a Világgazdaság.


A szövetség szerint a korábban hiány nélkül gazdálkodó települések vizsgálatával lehet feltárni a valóságos helyzetet

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) tagönkormányzatai körében kérdőíves felmérést végzett a 2013. évi önkormányzati költségvetés változásairól. A feldolgozás eredményéből egyértelműen kitűnik, hogy a mostani számítások alapján a feladatfinanszírozás új rendszerében nem biztosított a működés pénzügyi biztonsága - áll a szövetség közleményében.


A Főpolgármesteri Hivatal szerint A Párbeszéd Magyarországért nem felel meg az szmsz-ben támasztott kritériumoknak

A Párbeszéd Magyarországért (PM) nem alakíthat frakciót a Fővárosi Közgyűlésben, mert a Főpolgármesteri Hivatal szerint nem felel meg az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának. Szegvári Péter önkormányzati főtanácsadó az MTI érdeklődésére jelezte: a frakcióalapításra vonatkozóan a fővárosi szmsz két feltételt szab: az egyik, hogy a fővárosi listáról mandátumot szerzett jelölő szervezethez tartozzanak a frakciótagok, a másik pedig, hogy elérjék a háromfős létszámot.


Hogyan tudnak a forráshiányos települések a költségvetésük elkészítésénél a jogszabályban előírtaknak megfelelni?
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) sem a 2013. február 13-án megtartott „Önkormányzatok költségvetése 2013" konferencián, se azóta nem kapott érdemi választ a Belügyminisztériumtól azzal kapcsolatban, hogyan tudnak a forráshiányos települések a költségvetésük elkészítésénél a jogszabályban előírtaknak megfelelni, ezért február 22-én az alábbi közleményt adta ki:

A 2011-ben átvállalt hitelekből idén 17,6 milliárd forint törlesztés és 1,74 milliárd forint kamat esedékes

Csaknem húszmilliárd forintot fizet ki az idén az állam a megyei önkormányzatoktól átvett hitelek törlesztésére és a kamatokra - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az MSZP-s Varga Zoltán írásbeli kérdésére adott válaszából. A parlamenti honlapon, 2013. február 22-én közzétett dokumentumban az olvasható, hogy a központi költségvetés ugyanolyan feltételekkel, kamatkondíciókkal törleszti az adósságot, mint az önkormányzatok tették volna.


Márciusban és áprilisban hat településre látogatnak el a szövetség szakemberei
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. március 6. és április 9. között hat vidéki helyszínen szervez a településvezetők számára konzultációt, melyen a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, lehetőségekről, jó gyakorlatokról. A rendezvények során megszerzett információkat, tapasztalatokat április 23-án, Gödöllőn záró konferencián összegezi a szövetség.

A városatyák a római-parti árvízvédelmi mű továbbtervezéséről és a margitszigeti szabadtéri színpad felújításáról is határoztak

Mintegy hetven előterjesztést tárgyalt meg 2013. február 22-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák - egyebek mellett - elfogadták az LMP tájékoztatását arról, hogy megszűnt a párt fővárosi frakciója, döntöttek a római-parti árvízvédelmi mű továbbtervezéséről, a margitszigeti szabadtéri színpad és szökőkút felújításáról, valamint a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos díj változatlanul hagyásáról.


Bere Károly polgármester szerint tavaly több településen volt már hasonló turisztikai projekt

A több mint egy éve bezárt füzesabonyi Hotel Gara újranyitásáról tárgyalt befektetőkkel a település polgármestere. A Világgazdaság szerint a szálloda becsukásával 35 ember munkahelye szűnt meg, 65-80 beszállító sorsa vált bizonytalanná. A polgármester úgy véli: közmunkások bevonásával is újra lehetne nyitni a szállodát.


Jövőre már megkezdődhet a 800 ezer köbméter víz befogadására lesz alkalmas tározó kivitelezése

Helyszíni szemlét tartottak az illetékes katasztrófavédelmi, vízügyi és önkormányzati szakemberek a hasznosi víztározónál, illetve a tervezett mátrakeresztesi záportározó környékén 2013. február 23-án, mivel rövidesen nagyarányú hóolvadás kezdődhet a Mátrában. A szemlét követő sajtótájékoztatón Sisák Imre, Pásztó polgármestere elmondta: megnyugtató megoldást csak a Mátrakeresztes mellett megépítendő tározó üzembe helyezése hozhat. Az építkezés 2014-ben megkezdődhet.


Szabadszentkirályon, Csurgónagymartonban, Révfülöpön és Pázmándon is független jelölt lett a befutó

Négy helyen tartottak időközi önkormányzati választást 2013. február 24-én az országban: Pázmándon és Révfülöpön polgármestert és képviselőket, Csurgónagymartonban és Szabadszentkirályon csak településvezetőt választottak. Mind a négy településen független jelöltek nyerték el a választók bizalmát.


Gémesi György képviselte a Régiók Bizottságát az Európai Parlament és az Európai Bizottság nyilvános meghallgatásán

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság 2013. február 19-én - Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős európai biztos részvételével - közös, nyilvános meghallgatást tartott Brüsszelben az uniós polgárság jogairól. A meghallhatáson a Régiók Bizottságát (CoR) Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke képviselte, és mondott beszédet az uniós polgárság erősítése és az uniós polgárok választójogainak támogatása témakörében.


Együtt a NATO-ban – Fiatalok Magyarország helyéről a transzatlanti kapcsolatrendszerben

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége „Együtt a NATO-ban - Fiatalok Magyarország helyéről a transzatlanti kapcsolatrendszerben" című nyertes pályázata keretében, a Külügyminisztérium együttműködésével 2013. február 27-én tartja nyilvános rendezvényét a NATO szerepéről, Magyarország helyéről a transzatlanti kapcsolatrendszerben, közös európai védelempolitika kérdésköreiben a Művészetek Házában Gödöllőn.


Az országos tiszti főorvos kéri a településvezetők támogatását a TÁMOP koragyermekkori program megvalósításában
Az egészségügyi alapellátás működésének biztosítása önkormányzati feladat, így a polgármestereknek is segítséget jelent a TÁMOP 6.1.4/12/1-2012-0001 koragyermekkori (0-7 év) program, melynek célja a 0-7 éves gyerekek alapellátásának korszerűsítése, fejlesztése. Az alábbiakban Dr. Bánóczy Sándorné Dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos településvezetők részére írt levele olvasható.

Milyen növekedési és forrásteremtési lehetőségeket lehetne a magyarországi szélipar fejlődésével realizálni?

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) „Helyi munka, helyi adóbevétel - a szélenergia hozzájárulása a helyi növekedéshez" címmel szakmai reggelit rendez 2013. február 27-én, Győrben, ahol polgármesterek, szakértők mutatják be és elemzik a magyarországi szélipar helyi hatásait, s számba veszik, milyen további növekedési és helyi forrásteremtési lehetőségeket lehetne a magyarországi szélipar fejlődésével realizálni.


Az évi tízmilliós üzemeltetési költségből hatmilliót fedez a MÁV, a többit a város teremti elő

Tatabánya önkormányzata április elsejétől átveszi a városközpontban található vasútállomás és egy vasúti megállóhely üzemeltetését a MÁV-tól - tájékoztatta a polgármester 2013. február 25-én az MTI-t. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta: hosszú ideje jelentős lakossági elégedetlenség forrása mindkét létesítmény műszaki, esztétikai és higiéniai állapota, azonban míg a létesítmények a MÁV Zrt. kezelésében állnak, az önkormányzatnak nem lehet beleszólása az üzemeltetésbe.


Ha elfogadják a villamos energia törvény módosítását, év végéig meg kell történnie az átruházásnak

Meglepő és érthetetlen szakmai vélemények szerint az, a villamos energia törvényt (Vet) módosítani szándékozó javaslat, amely szerint közvilágítási közmű kizárólag az állam és az ellátásért felelős önkormányzatok tulajdonába tartozhat - írja a Napi Gazdaság.


Az oktatási intézmények idén is a korábbi állami normatívát kapják
A köznevelési rendszer átalakításának egyik kiemelt célja a nevelés-oktatás eszközeivel a társadalmi leszakadás megakadályozása, egy biztonságos és igazságos, minden gyermek számára hozzáférhető, magas színvonalú iskolarendszer megteremtése - áll az EMMI Közleményében. Ennek tükrében, az alapítványi és magániskolák 2013. január 1-től pontosan ugyanazt az állami normatívát kapják, amelyet korábban, a finanszírozásuk szabályait a 2013. évi költségvetési törvény rögzíti.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös pályázata

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. pályázatot hirdet „Az év önkormányzati vagyongazdálkodója 2012" cím elnyerésére. A pályázat benyújtásának határideje: 2013. március 24. A díj ünnepélyes átadására április 11-12-én, a IV. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencián kerül sor.


A kivitelezői szerződést ősszel köthetik meg a főváros, s még idén elvégezhetik az első kapavágást
A főváros a római-parti árvízvédelmi mű ügyében szakvéleményt kér a Magyar Tudományos Akadémiától és a Műszaki Egyetem geotechnikai tanszékétől - jelentette be Tarlós István. A főpolgármester 2013. február 25-i sajtótájékoztatóján azt is elmondta: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a Római-partot olyan építési övezetbe lehessen sorolni, ahol kizárólag sport- és rekreációs célú építmények emelhetők. 

Az új szervezet tevékenyen közreműködik majd a bűnmegelőzésben, a katasztrófa-, környezet- és ifjúságvédelemben

A városőrség létrehozásának eredményeként március elsejétől rendezettebb, biztonságosabb település lehet Siófok - mondta 2013. február 26-án Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere. A városőrség új szervezetként a rendőrséggel együttműködve végzi majd munkáját, amelynek hivatalos kereteit teremtette meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és Siófok önkormányzata a megállapodás aláírásával. Ez a törvényi alapfeltétele a városrendészet létrehozásának.


Előadások kínai ügyletekről magyar üzletembereknek a ChinaCham Hungary klubestjén

Lengyel László, az Eximbank Zrt. Nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója és Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank Vezérigazgató helyettese lesz a vendége a ChinaCham Hungary következő - 2013. március 6-án rendezendő - üzleti klubestjének, ahol ezúttal a kínai befektetések és üzletek finanszírozásáról kaphatnak naprakész információkat az érdeklődők.


Új felelőse van a kultúrának, a köz- és felsőoktatásnak, illetve a társadalmi felzárkóztatásnak

Államtitkári esküt tettek és átvették kinevezésüket 2013. február 27-én a Köztársasági Elnöki Hivatalban az Emberi Erőforrások Minisztériumának új államtitkárai. A miniszterelnök javaslatára Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Dr. Kovács Zoltánt társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárrá, Dr. Klinghammer Istvánt felsőoktatásért felelős államtitkárrá, Doncsev Andrást pedig parlamenti államtitkárrá nevezte ki - áll az EMMI közleményében.


Budapest hiteleinek hatvan százalékát konszolidálják – Hamarosan kezdődik az egyeztetés a bankokkal

Újra napirenden volt az önkormányzatok adósságrendezése a kormány 2013. február 26-i ülésén, ahol 600 milliárd forintnyi adósság átvállalását hagyták jóvá. Budapesttel, ahol 60 százaléknyi adósságot vesz át az állam, a tervek szerint március 8-án állapodik meg a kabinet egy nagyobb együttműködési csomagról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök február 27-i budapesti sajtótájékoztatóján.


A kizárólag vasúti teherszállításra szánt vasútvonal Tatabánya és Cegléd között épül kínai vagy uniós forrásból

A kormány döntött a Budapestet elkerülő, úgynevezett „V0-s" tehervasúti körgyűrű megépítéséről - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár 2013. február 27-i kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az államtitkár elmondta: a beruházás során 113 kilométer hosszú, kétvágányos, villamosított, két Duna-hidat is tartalmazó, nyílt vágányon óránként 160 kilométeres sebességet lehetővé tevő folyosót építenek meg.


Polics József komlói városvezető arcán csattant a pofon

Egy elkeseredett, volt bányász pofon ütötte Polics Józsefet, Komló fideszes polgármesterét. Mindez 2013. február 27-én, egy lakossági fórumon történt, amit az egykori bányászok járadékával kapcsolatban rendezték a komlói polgármesteri hivatalban. A résztvevők között csaknem félszáz volt bányász is megjelent, ők először csak kérdéseket tettek fel, ám amikor nem érezték kielégítőnek Polics József válaszait, kiabálni kezdtek, majd egy rokkant bányász a polgármester asztalához ment, és arcon ütötte őt - adta hírül a bama.hu.


A TÖOSZ elnöksége az önkormányzatok költségvetési helyzetének felmérését szorgalmazza

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége február 26-i kibővített elnökségi ülésén számos önkormányzatokat érintő aktuális kérdésről fogalmazott meg kezdeményezéseket, többek között azt, hogy mielőbb történjen meg az önkormányzatok költségvetési helyzetének kormányzati felmérése, mivel a mostani számítások alapján a feladatfinanszírozás új rendszerében az önkormányzatok sokasága számára nem biztosított a működés pénzügyi biztonsága.


Aros János polgármester felhívás útján keresi az újfajta bűnözési hullám károsultjait

Sárospatakon idősekre szállnak rá a bűnözők. A nyugdíjat és a szabadságot is elveszik. Egy idős asszonyt menekített ki a sárospataki önkormányzat „modernkori rabszolgatartók" kezéből, egy másik emberen viszont még nem sikerült segíteniük - közölte a Hír24 tudósítójával Aros János polgármester. A rendőrség egyelőre nem nyomoz az ügyben, mert a sértettek nem tettek feljelentést.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége interaktív konzultációt rendezett az Észak-atlanti Szerződés Szövetségéről

Magyarország lassan másfél évtizede a NATO tagállama, egy átlagos magyar diáknak mégis alig van valami fogalma a világ legerősebb katonai szövetségéről és ebben tagként hazánk szerepéről. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) azzal, hogy az "Együtt a NATO-ban - Fiatalok Magyarország helyéről a transzatlanti kapcsolatrendszerben" című projektjének rendezvénysorozatát egy interaktív konzultációval indította 2013. február 27-én, Gödöllőn.


A közbeszerzési érték csak 8,5 százalékkal marad el a tavalyitól

Az elmúlt évben 8451 eredményes közbeszerzés zajlott hazánkban, ez 22,6 százalékkal kevesebb a 2011. évinél, az 1333,5 milliárd forint közbeszerzési érték viszont csak 8,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól - mondta Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság elnöke 2013. február 27-én, sajtótájékoztatón, Budapesten.


Az ügyfélszolgálati munkatársak több mint 20 különböző ágazathoz tartozó feladatot és hatáskört látnak majd el

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezésében a megyeszékhelyeken és a fővárosban megkezdődött a leendő kormányablak ügyintézők képzése, melynek keretében öt modulban széleskörű tudásra tesznek szert. A sikeres végzéshez a tanulóknak záróvizsgát kell teljesíteniük, majd egy 40 órás munkába illesztő képzésen is részt kell venniük olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


A XXI. kerület adósságainak hetven százalékát átvállalja az állam

Míg a többi budapesti kerület adósságának 40 százalékát vállalja át az állam, Csepel esetében ez az arány 70 százalék - írta a Csepel.info 2013. február 28-án. A helyi portál a képviselő-testület február 28-i ülésén Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) polgármester által elmondottakra hivatkozva közölte: a megállapodás értelmében 644,5 millió forint banki hitel visszafizetését vállalta át az állam. Az önkormányzat az MTI-nek megerősítette a hírt.


A kormány több önkormányzatnál jelentősen eltért a törvényben előírt algoritmus szerinti mértékű adósság-átvállalásnál

Sutba dobták a törvényben előírt algoritmust több város esetében is az önkormányzati adósságok átvállalásánál. És bár a jogszabály tartalmazza, hogy a törvényi mértéktől felfelé el lehet térni, egyes városok akár az adósságállomány 20-25 százalékát is megnyerhették bónuszként a kormánnyal folytatott alkuban. Több esetben ugyanis ekkora a különbség aközött, amennyi a törvény alapján járt volna egyes településeknek, és amennyit végül a városvezetőknek sikerült kialkudniuk - írja a hvg.hu.


Kósa Lajos szerint semmi nem indokolja, hogy egy kétszázezres városban három elkülönült egészségügyi szolgáltató legyen

A debreceni járóbeteg-szakellátás integrációját sürgette a város fideszes polgármestere 2013. február 28-án a hajdú-bihari megyeszékhely ez évi költségvetéséről szóló közgyűlési vitát megelőző felszólalásában. Kósa Lajos szerint semmi nem indokolja, hogy egy kétszázezres lakosú városban három elkülönült egészségügyi szolgáltató - önkormányzat, Kenézy kórház, egyetemi klinika - legyen.


Az 1160 jól adósság nélkül gazdálkodó települést a későbbiekben várhatóan „előnyhöz” juttatja a kormány

Új életet kezdhetnek, tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok a kormány adósságkonszolidációs programja után - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő 2013. február 28-án, a Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu