Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mind a két településen korábban képviselőként tevékenykedő, független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Két időközi polgármester-választást tartottak 2015. október 4-én az országban. A Békés megyei Hunyán Hegedüs Rolandot, a Zala megyei Becsvölgyén pedig Bicsák Richárdot választották meg településvezetőnek. Mindketten az önkormányzati képviselőként tevékenykedtek korábban, s független jelöltként indultak a választáson.


Az igazságügyi miniszter elképzelése szerint a felső bíróságon intéznék a közigazgatási szempontból kiemelt ügyeket

Szükség van Magyarországon egy közigazgatási felső bíróságra, amely csúcsszervként működne; oda kerülnének a közigazgatás legfontosabb ügyei – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter 2015. október elsején, Miskolcon, „A közigazgatási perrendtartás koncepciója” című konferencián.


Az Alkotmánybíróság döntése alapján a települési önkormányzatok rendelkezhetnek „a közösségi együttélés alapvető szabályairól”

Az Alkotmánybíróság elutasította az alapvető jogok biztosa és a Kúria javaslatát, és nem minősítette az Alaptörvénybe ütközőnek azt, hogy az önkormányzati törvény szerint helyi rendeletek határozhatják meg „a közösségi együttélés alapvető szabályait”, illetve ezek megszegésének jogi következményeit – írja a hvg.hu.


A nagyobb települések hajléktalanokat is alkalmazhatnak majd közfoglalkoztatottként, a karitatív szervezetek bevonásával

A jövő évi költségvetés 340 milliárd forintot biztosít közfoglalkoztatásra, ez 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter 2015. október 2-án, Budapesten, az Országos közfoglalkoztatási kiállítás ünnepélyes megnyitóján. 


Idén Karcag, Lenti, Orosháza, Szanda, valamint a Budapest III. és XII. kerülete kapta meg a díjat

Balog Zoltán 2015. október 2-án beszédet mondott az Idősek Tanácsa ülésén, valamint a tanácsülés keretében szervezett ünnepségen átadta az Idősbarát Önkormányzat és az Idősekért díjakat a Pesti Vigadóban. Hangsúlyozta: hazánk negatív kihívás előtt áll, ugyanis a migráció súlyos demográfiai hatásával is számolnia kell.


A Széll Kálmán tértől a Mahír-szerződésig – Izgalmas témák a főpolgármesteri sajtótájékoztatón

Budapesti Közfejlesztési Tanács létrehozását javasolja a főpolgármester a kormánynak. A Podmaniczky szervezte egykori Közmunkák Tanácsa mintájára létrehozandó testület feladata a fővárosi fejlesztések rangsorolása, összehangolása és a források koordinációja volna – jelentette be 2015. október 2-án, szokásos pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós István.


Nem éri meg bővíteni az ócsai szociális lakóparkot, ez az állami segítségnyújtás ugyanis nem gazdaságos

Ígéret maradt a bölcsőde és az iskola a fizetésképtelenné vált lakáshiteleseknek felhúzott ócsai lakóparkban. A Pest megyei település polgármestere a HírTV Látótér című műsorában arról beszélt: nem bánja, hogy a 80 ház mellé nem épül újabb 420. 120 ezer olyan ingatlan van Magyarországon, amelynek törlesztőrészletét nem fizetik. Az adósok felének jelent megoldást a magáncsődvédelem és a Nemzeti Eszközkezelő.


A kormány elszánt, hogy 2021-re az EU-s források tekintetében leválassza a fővárosról Pest megyét

Jelentős lökést adhat a Pest megyei települések fejlesztésének, ha 2020-ban sikerül leválasztani a megyét Budapestről. A jelenlegi uniós ciklusban ugyanis a teljes központi régiót kizárták a támogatásokból. Szakértők szerint, ha a következő kilenc hónapban csúcssebességbe kapcsol az intézményrendszer, nem kizárt a Lázár János által felvázolt 2000 milliárd forintos kifizetés a következő évben – írja a Magyar Idők.


A 6,3 milliárd forintos, 150 ezer embert kiszolgáló létesítmény 118 település összefogásával valósult meg

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megépített komplex hulladékkezelő központot adták át 2015. október 5-én, Kaposváron. A nettó 6,3 milliárd forintból, mintegy 150 ezer embert kiszolgáló létesítmény a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásban résztvevő 118 település összefogásával valósult meg.


Idén kilenc településen adtak át tanterem-fejlesztési beruházásokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányítása alatt felgyorsult a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-Fejlesztési Program végrehajtása. A tárca 2015 szeptemberében négy helyszínen tartott egyeztető fórumokat az érintett önkormányzatok részvételével a közös feladatokról. Boros Anita helyettes államtitkár elmondta: kilenc településen a diákok már használatba is vehették az átadott tantermeket, és a tervek szerint a 2016/2017-es tanévre minden létesítmény elkészül.


Az önkormányzati fenntartású könyvtárak és kultúrházak számára november 2-16 között térítésmentesen elérhető az új szolgáltatás

Korunk kihívásait és a megváltozott olvasói szokásokat figyelembe véve saját fejlesztésű és működtetésű internetes könyvtárat hozott létre Robert’s Találmány és Szabadalomhasznosító Kft. Az Ebook Extra Elektronikus Könyvtár – amely elsősorban iskolák, oktatási intézmények, önkormányzatok fenntartásában működő könyvtárak, közösségi és kultúrházak számára készült – 2015. november 2-án nyílik meg az érdeklődők előtt, és 15 napig térítésmentesen lesz elérhető az olvasók számára.


Művészeti albumok – Önkormányzati fenntartású könyvtáraknak és kultúrházaknak november 2-16 között térítésmentesen

Saját fejlesztésű és működtetésű internetes könyvtárat hozott létre Robert’s Találmány és Szabadalomhasznosító Kft., amely 2015. november 2-án nyílik meg az érdeklődők előtt, és 15 napig térítésmentesen lesz elérhető. Az Ebook Extra Elektronikus Könyvtárban a művészet, a tudomány, az ismeretterjesztés és a pedagógia témakörök szerint csoportosított albumokat várják majd az olvasókat, akik most a művészeti albumokkal ismerkedhetnek meg.


A program mintegy 50 ezer földterületet érint – A törvény szerint egy gazda maximum 300 hektárt vásárolhat

November közepétől indulhat a licit az állami földekért nyilvános árverésen, ami gazdabarát program, a tüntetések pedig gazdaellenesek – mondta a földművelésügyi miniszter 2015. október 6-án, az M1-en. Fazekas Sándor hozzátette: ez egy újabb lépés a Földet a gazdáknak programban. A cél, hogy a magyar földművesek minél több állami területet béreljenek, és ahol erre van lehetőség, megvásároljanak.


Kadarkút, Pacsa és Törökbálint gazdálkodását 2009-2012 közötti vizsgálta az Állami Számvevőszék

Az Állami Számvevőszék három város pénzügyi utóellenőrzését fejezte be. Az ÁSZ még 2009. január és 2012. december közötti időszakban értékelte Kadarkút, Pacsa és Törökbálint önkormányzatainak pénzügyi gazdálkodási helyzetét és szabályszerűségét. A mostani utóellenőrzések a javaslatok hasznosítására elkészített intézkedési tervek végrehajtásának értékelésére irányultak.


A kormány 2016 végéig 540 millió forintot fordít a jelenleg működő szolgálatok finanszírozására

A kormány megerősíti a hajléktalanokat ellátó utcai szociális szolgálatokat, valamint jogszabályba foglalja a „veszélyeztetettség” fogalmát – jelentette be 2015. október 6-án Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.


Brüsszelt már értesítették a jelenlegi régiós határok 2020-tól való megváltoztatásának szándékáról

Egy-két éven belül el kell indítani azt a folyamatot, amelynek eredményeként Pest megye leválhat Budapestről, a régiós határok újragondolásával – mondta a Magyar Időknek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.


Schmidt Csaba polgármester színvonal-emelkedést és 10 százalékos költségmegtakarítást vár a változtatásoktól

Tatabánya önkormányzata saját kezébe veszi a tömegközlekedés ellátását, az új autóbusz-vállalat alapításától színvonal-emelkedés és tízszázalékos költségmegtakarítás várható – mondta el Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), a város polgármestere az MTI-nek. A polgármester tájékoztatása szerint a megalakítandó vállalkozás költségei egymilliárd forintra tehetők, ez tíz százalékkal alacsonyabb, mint a jelenleg szolgáltató Vértes Volán költsége. 


Jelenleg a polgármester és az alpolgármester alkotja a Tolna megyei város képviselő-testületét

A polgármesteren kívül csupán egy tagja maradt a nagymányoki képviselő-testületnek, a másik öt, listán bejutott önkormányzati képviselő különböző okokra hivatkozva lemondott mandátumáról. Klausz Judit jegyző 2015. október 7-én az MTI megkeresésére közölte: nem okoz zavart a város, az önkormányzat működésében az, hogy öt helyi képviselő lemondott. Megerősítette: különböző okokra hivatkozva valamennyien ugyanazon a testületi ülésen jelentették be távozásukat.


Az elmúlt években csaknem a kétszeresére, nyolcvan ezerre nőtt a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak száma

A rehabilitációs foglalkoztatáshoz jövőre 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt pályázati úton az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 5,3 milliárd forinttal többet az idei összegnél – közölte 2015. október 7-én Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.


Ahol nyáron még fürödtek, most víz helyett 50-80 centiméteres iszap fogadja a látogatót

Vastag iszap borítja a Balatont. A legkritikusabb helyzet Máriafürdőnél a Hullám utcai strandnál van, ahol nyáron még fürödhettek a vendégek, most pedig víz helyett 50-80 centiméter mély iszap fogadja a látogatót. Emiatt a horgászok sem tudnak közlekedni a csónakokkal és a stégek is megközelíthetetlenek – tudósít a Somogy TV. 


Az érintettek november 7-től december 7-ig, elektronikus úton nyújthatják be pályázatukat

Az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása címmel jelentek meg azok a felhívások, amire elsőként pályázhatnak az aktív mezőgazdasági termelők a Vidékfejlesztési Program keretében a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban.


Ez a megoldás a rozsdaövezet zöld rehabilitációjával integrálhatná a területet a Belváros és a Városliget közé

A Demján-csoport üdvözli, hogy felmerült a Múzeumi negyed lehetséges helyszíneként a Nyugati pályaudvar, Podmaniczky utca és Dózsa György út által határolt terület, ugyanakkor emlékeztet: az ötlet nem új, hanem még tizenöt évvel ezelőtt született Orbán Viktor miniszterelnök megbízására. 


A végső döntést várhatóan október végén a Fidesz budapesti választmánya mondja majd ki

Várhatóan Kocsis Máté lesz a Fidesz budapesti elnöke – értesült a Magyar Idők. A lap értesülései szerint a párt 2015. október 7-i országos elnökségi ülésén egyhangú döntés született arról, hogy Józsefváros polgármesterét javasolják a tisztség betöltésére. A végső döntést várhatóan október végén a Fidesz budapesti választmánya mondja ki.


A Magyarországi Falumegújítási Díj idei mottója: „nyitottnak lenni” – A pályázatok benyújtásának határideje: 2015 november 2.

A belügyminiszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter közösen meghirdeti a Magyarországi Falumegújítási Díj 2015 pályázatot, amelynek mottója „nyitottnak lenni”. A pályázat ezúttal is az Európai Falumegújítási Díj pályázati kiírás követelményein alapul, amelyet az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség írt ki.


A Jobbik minden politikai, erkölcsi és szakmai támogatást meg fog adni a MÖK-nek

Országos önkormányzati érdekképviseleti szervezetet hoztak létre jobbikos és nemzeti gondolkodású független önkormányzati képviselők – jelentette be 2015. október 9-én a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A Magyar Önkormányzati Képviselők Közösségének (MÖK) célja, hogy az önkormányzatokban folyó szakmai munkát egy országos szervezet keretében koordinálják – mondta el Szávay István, a Jobbik alelnöke. 


Szita Károly polgármester szerint „várostörténeti pillanat” a most aláírt megállapodás

Több mint 120 milliárd forintos fejlesztési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök 2015. október 9-én, Kaposváron Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. A kormányfő, aki a Modern városok program részeként látogatott Kaposvárra, a megállapodásról kifejtette: a 67-es út négysávos autóúttá fejlesztésével Kaposvárt összekötik az ország gyorsforgalmi úthálózatával, ami legkésőbb 2019-re valósulhat meg teljes egészében.


A szervezetet hét dél-nógrádi település 50 gazdálkodója hozta létre

A Nógrád megyei Héhalomban, hét település gazdálkodóinak részvételével alakult meg 2015. október 9-én az ország első termelői közössége. Nagy István, a Földművelési Minisztérium államtitkára kiemelte: azt várják a termelői közösségektől, hogy jelentős változásokat indukáló új szemléletet hoznak a magyar vidékre, amely változtathat azon, hogy méltatlanul háttérbe szorult a kertkultúra.


Józsefváros önkormányzata feljelentést tett a magára hagyott épületben tapasztalható jelenségek miatt

Feljelentést tett a Józsefvárosi Önkormányzat a II. János Pál pápa (korábban Köztársaság) téri egykori MSZMP, majd az MSZP volt székházával kapcsolatban, mert a kerülethez és a rendőrséghez egyre több lakossági panasz érkezik az elhanyagolt épületben uralkodó állapotok miatt.


Az adatgyűjtést október 10-e és november 30-a között végzik, mintegy 500 településen, 20 ezer háztartás bevonásával

A háztartások lakáskörülményeit feltáró országos felmérést indít Miben élünk? – Lakásviszonyok, 2015 címmel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – közölte a szervezet 2015. október 9-én az MTI-vel. Az adatgyűjtést október 10-e és november 30-a között végzik, az ország csaknem 500 településén, 20 ezer, véletlenszerűen kiválasztott háztartás bevonásával.


Szavazategyenlőség tette eredménytelenné a Somogy megyei településen tartott időközi voksolást

Érvényes, de szavazategyenlőség miatt eredménytelen volt a 2015. október 11-i polgármester-választás a Somogy megyei Böhönyén, ezért 120 napon belül újabb időközi választást kell tartani. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert júliusban a hat tagú képviselő-testület feloszlatta magát, azzal az indokkal, hogy nem tudnak együttműködni a tavaly októberben megválasztott Zsoldos Márta Piroska (független) polgármesterrel.


Az UNICEF és az EMMI elismerését Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata nyerte el

Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata nyerte el az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága által idén áprilisban első alkalommal meghirdetett Gyermekbarát település díjat. A 27 pályázó közül kiválasztott nyertes települések polgármesterei az „UNICEF Gyerekbarát Település” díszoklevél mellett két-kétmillió forintot is átvehettek.


A műtő és a radiológia korszerűsítéséhez, valamint az intézmény energiahatékony felújításához hét milliárd forintra van szükség

Az Óbuda Baráti Kör Egyesület aláírásgyűjtést kezdeményezett, azzal a céllal, hogy megnyerje a kormányzat támogatását a Szent Margit Kórház fejlesztési ügyének. Az egyesület kezdeményezése mellé állt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata mellett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, több agglomerációs település polgármestere, valamint közismert személyiségek, művészek, színészek. 


Magyarország 3153 települése közül 107 községnek nem ismert, vagyis valószínűleg nincs címere

Több éven át tartó munkával elkészült Magyarország legteljesebb és legpontosabb címeradatbázisa, amely az ország 19 megyéjének és 3046 településének címere mellett – szöveges magyarázattal kiegészítve – a történelmi Magyarország valamennyi királyi, állami és vármegyei jelképét is bemutatja.


A megvásárolható földrészletekkel kapcsolatban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján lehet tájékozódni

Október 13-ával a Nemzeti Földalapba tartozó, 3 hektár alatti földterületek meghirdetésével indul el az állami földek egy részének tulajdonba adása a magyar gazdák számára a Földet a Gazdáknak Program folytatásaként. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a mintegy 2700 darab 3 hektár alatti földrészlet hirdetményét jelenteti meg a honlapján. 


A debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal 54-re nőtt a hungarikumok száma

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája – jelentette be a földművelésügyi miniszter 2015. október 13-án, Debrecenben. Ezzel ötvennégyre nőtt a hungarikumok száma – tette hozzá Fazekas Sándor a Hungarikum Bizottság debreceni ülését követő sajtótájékoztatón a helyi városházán.


Nyugat-Magyarországon folytatta „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozatát a MÖSZ

Veszprém, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében folytatta „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozatát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A Szigligeten, Keszthelyen, Bükön és Rábaszentmihályon megtartott rendezvényeken – egyebek mellett – az agrártámogatások új rendszeréről, az aktuális vidékfejlesztési pályázatokról és a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségekről hallgathattak előadásokat a polgármesterek.


A jövő héten elkezdődik a fejlesztésre fordítható pénz kiutalása a pályázó önkormányzatoknak

Az idén 9,5 milliárd forintot használhatnak fel fejlesztésekre azok a települések, amelyek nem részesültek adósságkonszolidációban – jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2015. október 14-én, Budapesten. Pogácsás Tibor hozzátette: a pénz kiutalása a pályázó önkormányzatoknak már a jövő héten elkezdődik.


Beküldési határidő: november 6. – Önkormányzatok jelentkezését is várja a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) idén nyolcadik alkalommal írt ki pályázatot a „Legjobb Női Munkahely” díj elnyerésére. A pályázat kiírói két kategóriában, a 20-250 fő közötti és 250 főnél több foglalkoztatottal működő munkahelyek kategóriájában várják azoknak a pályázóknak – köztük a települési önkormányzatoknak – a jelentkezését, akik a legtöbbet tesznek a női munkavállalókért.


Schmidt Jenő szerint 30-50 milliárd forint hiányzik a rendszerből

A magyar települések alig 10 százaléka képes valódi önkormányzásra – mondta a napokban Schmidt Jenő. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke szerint az a gond, hogy sok településen egyáltalán nincsen adóbevétel, így a helyhatóságok a központi költségvetéstől és a mindenkori kormánytól függnek. Somogyban vegyes a kép, a kistelepülések egy része még fejleszteni is tud, ám valahol már-már a fennmaradásért küzdenek – tudósít a Somogy TV.


Ötvenhét olyan település van az országban, ahol jelenleg működik okmányiroda, de nem létesül kormányablak

Noha Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ügyintézés megkönnyítését tűzte ki célul a közigazgatásban, a jelek szerint bizonyos településeken egyre nehezebb az állampolgárok dolga. Az okmányirodák egymás után zárnak be, s akad olyan település is, ahol annak ellenére húzták le a rolót, hogy a helyette létesülő kormányablak megnyitására csaknem fél évet kell várni – írja a Magyar Nemzet.


A pétfürdői kivételével az összes adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzat részesülni kívánt a fejlesztési keretből

A Veszprém megyei Pétfürdő kivételével minden, az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzat igényelt támogatást a kormány 50 milliárd forintos fejlesztési keretéből – mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzatokért felelős államtitkára 2015. október 15-én az M1 aktuális csatornán.


Az állam, az egyházak, az önkormányzatok és a civil szervezetek szerepe, együttműködése

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Hanns-Seidel Alapítvány együttműködésével az „Állam - Önkormányzat - Egyház: szociális feladatok összehangolása” címmel konferenciát szervez 2015. október 27-én, a Gödöllői Művészetek Házában. A rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a katolikus és az evangélikus egyház, illetve települési önkormányzatok képviselői tartanak előadásokat, majd konzultációra, tapasztalatcserére is lehetőség nyílik.


A 2019-es pályázatban a magyar főváros Malagával verseng

A Fővárosi Önkormányzat pályázatot nyújtott be, hogy Budapest 2019-ben elnyerhesse az Európa Sportfővárosa címet. A European Capitals of Sport Association (Európai Sport Fővárosai Bizottság – ACES) 2001-ben hirdette meg először az Európa Sportfővárosa címet, a 2019-es pályázatban a magyar főváros Malagával verseng. A brüsszeli székhelyű ACES 2015. október 26. és 28. között hirdeti ki a győztest.


A vizsgálat célja, hogy megállapítsa az önkormányzati alrendszer éves beszámolói valós képet mutatnak-e

Az államháztartásról szóló törvény 2015. január 1-jei hatállyal, európai uniós kötelezettségnek eleget téve, új ellenőrzési feladatot írt elő a Magyar Államkincstár (MÁK) számára: a pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzés végzését az államháztartás önkormányzati alrendszerében. A 2015. évben közel 200 önkormányzatot érintően kezdődik el az kincstári pénzügyi ellenőrzés.


Gyöngyösfalunak, Ambrózfalvának, Szalaszendnek, Maklárnak, valamint Újkenéznek van mostantól új településvezetője

Öt időközi polgármester-választást tartottak 2015. október 18-án az országban. A Vas megyei Gyöngyösfaluban Kiss Tibort, a Csongrád megyei Ambrózfalván Csirik Lászlót, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalaszenden Tóth Istvánt, a Heves megyei Makláron Hanuszik Csaba, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenézen pedig Dicső Zoltánt választották polgármesternek.


A polgármesterek úgy vélik, elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhető a pozitív tendencia

Vidéken egyre többen találnak vissza a hagyományos életformához, és művelnek veteményeskertet, valamint tartanak állatokat – ez a Magyar Időknek nyilatkozó polgármesterek szerint egyértelműen a közfoglalkoztatásnak köszönhető. Sok múlik azon is, hogy milyen egy-egy település vezetése, mert a jó példa ragadós. Ha egy faluban az önkormányzat gazdálkodik, akkor a lakók is inkább kertészkednek otthon.


A támogatásnak 2016. február 15-ig mindenhova meg kell érkeznie, az önkormányzatok elszámolási határideje: április 15.

Összesen 2185 önkormányzatnak ítélt meg szociális tüzelőanyag-támogatást Pintér Sándor belügyminiszter. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára 2015. október 15-i budapesti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ötezer lakosnál kisebb települések összesen 3 milliárd forint értékben kapnak támogatást, amit helyi rendeletük alapján juttathatnak el a rászorulóknak tűzifa vagy barnakőszén formájában.


Az elmúlt években vizsgált hulladékgazdálkodó és távhőszolgáltató társaságok működésében számos kockázatot azonosított az ÁSZ

Egyértelmű teljesítménykövetelményeket kell felállítani az önkormányzati cégek menedzsmentjével szemben és a teljesítménykritériumok teljesülését folyamatosan értékelni kell - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a „Jó gyakorlatok – Fókuszban a közszolgáltatás” című konferencián.


Vannak olyan kistelepülések, amelyek a lakosságuk 40 százalékát veszítették el az elmúlt évtizedben

Somogy településeinek több mint felében – 132-ben – több mint tizedével csökkent a lakosság száma egy évtized alatt, derül ki a Lechner Központnak a hazai népességváltozást bemutató térképéről. Az elnéptelenedés – mellyel a somogyi falvak és városok 92 százaléka küzd – legjobban a megye nyugati és déli határát, és Külső-Somogyot érinti, ezzel szemben 20 településen nőtt a lélekszám tíz év alatt, a Balaton parton, és néhány Kaposvár-környéki faluban – írja a sonline.hu.


Több mint húsz településről van szó, a legnagyobb támogatási igény 118 millió forint

A migránsválságban érintett települések minden olyan többletfeladatra támogatást kapnak a következő hetekben, amelyek a bevándorlás miatt jelentkeztek – közölte Pogácsás Tibor önkormányzatokért felelős államtitkár a Magyar Idők 2015. október 16-i számában megjelent interjúban. A lap arról ír, hogy több mint húsz településről van szó, a legnagyobb támogatási igény 118 millió forint.


Csampa Zsolt: a migráció a polgárőrséget is nagy kihívás elé állította

A polgárőrség a kormányzat olyan stratégiai partnere, amelyre a jövőben is számítanak – hangsúlyozta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára 2015. október 16-án, Budapesten, az Országos Polgárőr Szövetség október 23. alkalmából tartott díszünnepségén. Hozzátette, hogy ez az elismerés a jövő évi költségvetésben is megjelenik, és emlékeztetett arra: az idén 439 gépjárművet kapott a polgárőrség.


Nyitrai Zsolt: „Ma hasonló a feladatunk, csak más eszközökkel, mint anno az egri várvédőknek”

Nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét avattak az egri várban 2015. október 17-én, az Egri Vár Napján. Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelés miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: ma hasonló a feladatunk, csak más eszközökkel, mint az egykori várvédőknek. Meg kell védenünk Magyarországot és Európát.


Kezdődnek a területre tervezett két új bemutatóhely, a Mesepark és a Pannon Park kivitelezésének munkálatai

November 1-ig tart a szezon a Holnemvolt Parkban. A játéküzemek szokásos szezonvégi leállása után azonban nem egyszerűen téli szünet kezdődik, hanem megindulnak a területre tervezett két új bemutatóhely, a Mesepark és a Pannon Park kivitelezésének munkálatai. Ezek várhatóan 2016 végéig, illetve 2019-ig tartanak. A munkálatok csak az új területet érintik, az állatkert klasszikus, régi területe a továbbiakban is zavartalanul látogatható lesz az év minden napján.


Ismeretterjesztő albumok – Önkormányzati könyvtáraknak és kultúrházaknak november 2-16 között térítésmentesen

Saját fejlesztésű és működtetésű internetes könyvtárat hozott létre Robert’s Találmány és Szabadalomhasznosító Kft., amely 2015. november 2-án nyílik meg az érdeklődők előtt, és 15 napig térítésmentesen lesz elérhető. Az Ebook Extra Elektronikus Könyvtárban a művészet, a tudomány, az ismeretterjesztés és a pedagógia témakörök szerint csoportosított albumokat várják majd az olvasókat, akik most az ismeretterjesztő albumokkal ismerkedhetnek meg.


Ünnepi megemlékezés a Magyar Önkormányzatok Szövetsége megalakulásának negyedszázados évfordulója alkalmából

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2015. november 18-án ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Ez alkalomból a szövetség az eseményhez méltó, nagyszabású rendezvény keretében szeretné megköszönni a huszonöt éve polgármesteri tisztséget betöltő településvezetők munkáját és áttekinteni az önkormányzatiság két és fél évtizedét az önkormányzati törvény megalkotásától napjainkig, különös tekintettel a MÖSZ tevékenységére.


A szocialisták azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok is vásárolhassanak az eladásra szánt állami földekből

Az MSZP törvénymódosítást kezdeményez, hogy elővásárlási joguk legyen az önkormányzatoknak a földek eladásakor – mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese 2015. október 19-én, Budapesten, sajtótájékoztatón. Gőgös Zoltán közlése szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványuk alapján az állam után az önkormányzat kapna elővásárlási jogot a földekre. 


A kérelmező településeknek 173 millió forint támogatást ítéltek meg

Húsz egyedi támogatási kérelem érkezett a Földművelésügyi Minisztérium által idén először elindított Termelő falu programra, a településeknek 173 millió forint támogatást ítéltek meg – mondta az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. V. Németh Zsolt hozzátette: önkormányzatok nyújthattak be vissza nem térítendő támogatásra kérelmet a két alprogramban, az egyik a baromfitartást, a másik a zártkerti földrészletek revitalizációját szolgálja.


Bevezetnék a minibölcsődét, a munkahelyi bölcsődét, illetve a családi bölcsődét, viszont megszűnnének a családi napközik

Mini-, munkahelyi és családi bölcsődék létrehozásával érné el a kormány, hogy 2018-ig a jelenleginél tizenhétezerrel több férőhely legyen a három évnél fiatalabb gyermekek számára a nappali ellátásukat biztosító intézményekben – derül ki egy törvénytervezetből. Míg jelenleg csak a tízezernél több lakossal rendelkező városoknak kell bölcsődét üzemeltetniük, a jövőben mindenhol kell majd ilyen intézményt fenntartani, ahol legalább öt gyermek után igénylik – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.


Az LMP csak azokat az állami földterületeket privatizálta volna, amelyekre az önkormányzatok nem tartanak igényt

Az LMP lehetővé tette volna, hogy az állam ne értékesítsen olyan termőföldeket, amelyeket önkormányzatok vagy bárki más vidékfejlesztési céllal hasznosítana, az Országgyűlés kormánypárti többsége azonban ezt elutasította – fogalmazta meg bírálatát sajtótájékoztatóján Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt képviselője.


Az évente 300 ezer beteget ellátó hatvani intézményben csaknem ötven esztendeje nem volt hasonló léptékű felújítás

Három és fél milliárd forintból újult meg a hatvani Albert Schweitzer Kórház. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára 2015. október 20-i ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy az évente 300 ezer beteget ellátó hatvani kórházban csaknem ötven esztendeje nem volt hasonló léptékű felújítás.


Lezárult Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága börtönépítési telekpályázata

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2015. január 26-án pályázati felhívást tett közzé „A börtön építése céljából önkormányzati tulajdonú beépítésre szánt terület térítésmentes felajánlása” címmel, amelyre a megadott határidőig negyven település nyújtott be pályázatot, amelyek közül a tervek szerint Kunmadarason, Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón épülhet börtön a következő években.


Izgalmas turisztikai attrakció létrehozásával hasznosítják a népszerű gyógyfürdő elfolyó meleg vizét

A zalakarosi fürdő elfolyó meleg vizét hasznosító termáltó és ökopart beruházásának keretében a helyi természeti értékeket bemutató tanösvényt is kialakítanak a fürdőhelyen – közölte a beruházásról a város önkormányzata. A turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztését segítő, az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjának keretéből 322 millió forint támogatásból valósul meg a zalakarosi termáltó és ökopart.


Csődbe juttatják az önkormányzati cégeket, majd jöhet az állam – írja a Népszabadság

Az energiaszolgáltatás után a hulladékos szektort is államosítja a kormány: megindult a helyi társaságok beolvasztása az állami kukáscégbe – írja a Népszabadság. A recept pofonegyszerű: ha egy hulladékkezelő már nem tudja ellátni a közszolgáltatást, a katasztrófavédelem kényszerszolgáltatót jelölhet ki – annak pedig semmi akadálya, hogy mindenütt az új állami vállalat kerüljön helyzetbe.


Mosonmagyaróvár és Dunakiliti indul az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén

Az idén 22. alkalommal megrendezett „Virágos Magyarországért” verseny győzteseit díjazták 2015. október 21-én a Pesti Vigadó Dísztermében. A fődíjakat Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese és dr. Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője, míg a miniszterelnöki különdíjat Orbán Viktor nevében dr. Kovács Zoltán államtitkár adta át a települések polgármestereinek.


A két pályázatra száztíz millió forintos keret áll rendelkezésre – Pályázatonként 1-3 millió forint nyerhető

A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihaló félben lévő hagyományos népi mesterségek tovább örökítésére október 26-án, hétfőn megjelennek az idei hungarikum pályázatok – jelentette be 2015. október 21-én V. Németh Zsolt államtitkár A két pályázatra 110 millió forint áll rendelkezésre, mindkét pályázatnál 1 millió és 3 millió forint közötti támogatást lehet nyerni.


Idén húsz település nyert összesen 173,5 millió forint támogatást

Húsz település önkormányzata nyert idén összesen 173,5 millió forint támogatást a Földművelésügyi Minisztérium által indított programban, amelynek célja a falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök, a települések határában lévő egykori zártkertek, sokszor gondozatlan földrészleteinek megújítása – közölte V. Németh Zsolt, a szaktárca államtitkára 2015. október 21-én, a Vas megyei Oszkón.


Tudományos albumok – Önkormányzati fenntartású könyvtáraknak és kultúrházaknak november 2-16 között térítésmentesen

Saját fejlesztésű és működtetésű internetes könyvtárat hozott létre Robert’s Találmány és Szabadalomhasznosító Kft., amely 2015. november 2-án nyílik meg az érdeklődők előtt, és 15 napig térítésmentesen lesz elérhető. Az Ebook Extra Elektronikus Könyvtárban a művészet, a tudomány, az ismeretterjesztés és a pedagógia témakörök szerint csoportosított albumokat várják majd az olvasókat, akik most a tudományos albumokkal ismerkedhetnek meg.


Az ÁSZ a bonyhádi, a sárospataki és a soproni távhőszolgáltató vállalat 2008 és 2013 közötti gazdálkodását ellenőrzése

Eltérő mértékben tárt fel szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a bonyhádi, a sárospataki és a soproni távhőszolgáltató vállalat ellenőrzése során – közölte 2015. október 22-én az ÁSZ az MTI-vel. A számvevőszék az önkormányzati cégek ellenőrzésének részletes tapasztalatait az ÁSZ hírportálján tette közzé. 


A projekt keretében az érintett területek fejlesztéseit meghatározó, átfogó szakértői anyagok készülnek majd

Átfogó projekt indult az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinálásában, amely részletesen felméri és jól kezelhető, hozzáférhető, a gazdasági és műszaki jellemzőket integráltan tartalmazó adatállományba rendezi a jelenleg működő és derogációs kötelezettséggel érintett hazai ivóvízközmű-vagyont. 


Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legrosszabb a helyzet

Már csak pár napig pályázhatnak a háziorvosok letelepedési, illetőleg praxisvásárlási támogatásra, amelyeknek célja, hogy csökkentse a tartósan betöltetlen praxisok számát. Eddig azonban mindössze 39 orvos jelezte, hogy ezekben a körzetekben vállalna munkát, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az összesen 750 millió forintos keret több mint fele idén is kihasználatlanul marad – tudta meg a Magyar Nemzet.


Sok helyen állami földeken termelnek a Start-munkaprogramban foglalkoztatott emberek

Ha az állam eladja földjeit, mihez kezdenek azok a falvak, amelyek ezeken teremtettek munkát az állástalanoknak? – figyelmeztet Forgó Henrik, a Csongrád megyei Csanytelek polgármestere. A falu korábban miniszteri jutalmat kapott a munkanélküliek foglalkoztatásáért – olvasható a delmagyar.hu cikkében.


A MÖSZ elnöke szerint „nem szerencsés, hogy a kistelepüléseknek csupán a maradékelv alapján osztanak ki forrásokat

Két év csúszásban vannak az európai uniós források felhasználását célzó pályázatok kiírásai, amelyek megvalósítására így már a 2020-ig tartó ciklus végéig alig öt év maradt – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gémesi György. Kiemelte: a pályázatokat úgy kell kiírni, hogy a hátrányban lévő kisebb települések – és ne csak nagyvárosok - is nyerhessenek, hogy fejlesztéseiket meg tudják valósítani. 


Az állam több mint ezerötszáz milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2015. október 26-án a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével, Szita Károllyal, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnökével, Fehérvári Tamással. 


A Magyar Posta Zrt. levélben kereste meg a jegyzőket a postások munkájának biztonságosabbá tétele érdekében

Számos településen a helytelenül, szabálytalanul tartott kutyák miatt veszélyes munkának számít a postai kézbesítés. Legutóbb Pécsen küldtek körlevelet a kutyatulajdonosoknak, és kérték őket együttműködésre a postásokat ért nagyszámú kutyatámadás miatt – olvasható a Magyar Idők cikkében.


Az intézmény 2000 négyzetméteren mutatja majd be a Föld tíz világörökségi borterületét

Megújul Tokajban a romos Serház, az épület a jövőben a világörökségi borterületek kiállítóhelyeként, bormúzeumaként működik – közölte az önkormányzat az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Tokaj egy megnyert uniós pályázatnak köszönhetően újítja fel és ad új funkciót az egykori Serháznak több mint 500 millió forintból.


Az elnökség tagjai: Hassay Zsófia, Rónaszékiné Keresztes Mónika, Bácskai János, Fónagy János, Kucsák László és Láng Zsolt

Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert választotta a Fidesz budapesti választmánya a párt fővárosi elnökévé – közölte a nagyobbik kormánypárt 2015. október 27-én az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az elnökség tagjai: Hassay Zsófia, Rónaszékiné Keresztes Mónika, Bácskai János, Fónagy János, Kucsák László és Láng Zsolt. 


A legkiválóbb ösztöndíjasok számára a kormánytisztviselői karrier megkezdésére is lehetőség nyílik

Hatodik alkalommal hirdeti meg a kormány a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramot. Az ösztöndíjat elnyerő jelentkezők hét hónapot egy hazai központi államigazgatási szervnél, három hónapot pedig egy európai ország közigazgatási intézményénél töltenek el. A jelentkezéseket 2015. november 17-ig várják.


Jövőre mintegy 880 millió forint lesz a nemzetiségi intézmények felújítására, fejlesztésére fordítható támogatási keret

Két év alatt duplájára növelte a kormány a nemzetiségi iskolák, önkormányzatok, médiumok és intézmények támogatását – erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt 2015. október 27-én, Budapesten, sajtótájékoztatón.


A MÖSZ elnöke a hulladékgazdálkodással foglalkozó társaságok esetében is öt százalékra csökkentené az áfát

Padlóra küldené a kormány a szemétszállító cégeket, ha januártól ismét megemelné a hulladéklerakási díjakat. A lerakói tarifák az idei év elején növekedtek a korábbi tonnánkénti háromezer forintról hatezerre. A jövő év elejétől viszont a tervek szerint már kilencezer forintot kellene fizetniük a zömében most is a csőd szélén álló hulladékszállító vállalkozásoknak egy tonna szemét elhelyezéséért – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.


A 376 millió forintos beruházással épült erőmű 620 megawattóra áramot termelhet majd évente

Európai uniós támogatással, nettó 376 millió forintból napelemes kiserőmű épült a Csongrád megyei Mórahalmon. Évente 25 millióért termelhetnek áramot. Az önkormányzat közleménye szerint a homokháti kisváros külterületén egy 1,25 hektáros területen 1800 darab, déli irányba fordított, 30 fokban megdöntött monokristályos napelemet helyeztek el. A napelemblokkok 30 volt feszültségű egyenáramot szolgáltatnak, amit 15 inverter alakít át váltóárammá.


A nagyobbrészt az EFOP keretében kiírt programokkal főként a hátrányos helyzetűeket segítenék

Idén decemberig 200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás nyílik meg szociális, társadalmi-felzárkózási, család- és ifjúságügyi, köznevelési, felsőoktatási, egészségügyi és egyházi területen – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2015. október 27-én, sajtótájékoztatón, a Nyíregyházi Főiskolán.


A Fővárosi Közgyűlés határozott a közösségi közlekedés átmeneti finanszírozásáról és taxirendeletet is módosította

Több mint félszáz napirendi pontot tárgyalt meg 2015. október 28-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek arról, hogy közterületet neveznek el Göncz Árpádról, a köztársaság rendszerváltás utáni első elnökéről a fővárosban és hogy központi közbeszerző szervezetet hozzon létre a Főváros, miután a közgyűlés elfogadta ennek koncepcióját. Határoztak a közösségi közlekedés átmeneti finanszírozásáról és módosították a fővárosi taxirendeletet is.


Toroczkai László igazságtalannak tartja, hogy csak az ő migrációs helyzetben nyújtott tevékenységét nem ismerték el

Kisstílű igazságtalanságnak és történelemhamisításnak tartja Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, hogy a határ menti települések vezetői közül egyedül ő nem kapott kitüntetést a migrációs helyzetben nyújtott tevékenységéért – olvasható a Délmagyarország cikkében.


Pécs önkormányzata jóváhagyta az állami támogatás felhasználásáról és az elszámolás feltételeiről szóló szerződést

Megkaphatja az 1 milliárd 256 millió forintos állami támogatást Pécs önkormányzata a több mint negyedszázada üresen álló magasház bontásához, miután a város közgyűlése 2015. október 29-én jóváhagyta a pénzfelhasználás, valamint az elszámolás részletes feltételeiről szóló szerződést.


A kormánynak 2016. februárig jeleznie kell az Európai Uniónak, ha módosítani kíván a régióhatárokon

A Pest Megyei Közgyűlés 2015. október 30-án egyhangúlag támogatta, hogy a megye önálló régióvá váljon – tájékoztatta a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t. Ambrus András elmondta: a jelen lévő 27 képviselő mindegyike támogatta szavazatával, hogy a következő uniós költségvetési ciklustól (2021-től) Pest megye ne a közép-magyarországi régióhoz tartozzon, hanem – Budapesttől elválva – 1,2 millió lakosával önálló régiót alkosson.


A Conde Nast Traveller listáján fővárosunk Sydneyt, Szingapúrt, Tokiót, Londont, Párizst és Amszterdamot is megelőzte

Budapest lett a világ második legjobb város a vezető amerikai utazási magazin, a Conde Nast Traveller internetes szavazásán. A magyar főváros több mint 86 ezer szavazatot kapott, alig maradva le a győztes Firenzétől a 25 városból álló listán.  A Magyar Turizmus (MT) Zrt. az MTI-hez eljuttatott hírlevelében tájékoztat arról is, hogy az olvasók ítélete alapján a harmadik hely az idén Bécsnek jutott.


A Klik májustól augusztus végéig 2,7 milliárd forintos uniós forrásból végezte el a fejlesztéseket

Tizennyolc település 21 oktatási intézményének energiahatékonysága javult annak a beruházás-sorozatnak köszönhetően, amelyet 2,7 milliárd forintos uniós forrásból a projektgazda Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hajtott végre. A KEOP keretében megvalósult projekt ünnepélyes záróeseményét 2015. október 30-án tartották a Pest megyei Turán, ahol 150 millió forintból korszerűsítették a Hevesy György Általános Iskola energetikai rendszerét.


Az olimpiai pályázatról, a Városliget beépítéséről és a Római-parti mobilgátról rendezne voksolást a PM

Karácsony Gergely (PM) zuglói polgármester a fővárosiak életét jelentősen befolyásoló kérdésekben, az olimpiai pályázatról, a Városliget beépítéséről és a Római-parti mobilgátról helyi népszavazásokat kezdeményez. E szándék értelmében a PM rendeletmódosítást kezdeményez a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a testület a 2024-es nyári olimpiáról, a Városligetbe tervezett új múzeumépületekről és a Római-parti mobilgátról népszavazást kezdeményezzen.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu