Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A BÖSZ, a MÖSZ és a TÖOSZ vezetőivel is folynak az egyeztetések

Szinte már az összes érdekképviselettel tárgyalt a kormány az iskolák átvételéről, közölte az oktatásért felelős államtitkárság az MTI-vel. Fontosnak tartják, hogy az önkormányzatok és az önkormányzati szövetségek pontos tájékoztatást kapjanak az iskolák állami átvételének folyamatáról.


Polgármesteri vélemények az oktatás teljes államosításáról és a szolidaritási adóról

Több polgármester szerint nem szólt előre a kormány, hogy az iskolák államosítása nem lesz ingyen, de ez azért sejthető volt. Jön a szolidaritási hozzájárulás, amelyről Gémesi Györgynek a szocializmus jut eszébe. Schmidt Jenő és Szita Károly szerint pedig csak annyi pénzt szabadna elvonni az önkormányzatoktól, amennyit eddig fizettek, és ráadásul csak azoktól kellene, amelyeket a mostani államosítás érint – olvasható a hvg.hu cikkében.


A kutyafürdető létesítésével piaci igényre reagált az önkormányzat

Régóta megvolt már az igény arra, hogy kijelöljenek olyan partszakaszokat a Balatonon, ahol a lakók és a nyaralók legálisan is beengedhetik kutyáikat a vízbe. Erre egészen 2016. június 1-ig kellett várni, amikor is megnyílt az első kutyabarát fürdőhely Fonyódon. Hidvégi József polgármester jelezte: további két szakasz kijelölését is tervezik, amennyiben kedvező lesz az első fogadtatása.


Az önkormányzat 3850 hasznosított lakásából csak 1200-ban él rendezett jogviszonnyal és hátralék felhalmozása nélkül a bérlő

Bérlővédelmi és otthonfelújítási programjával a józsefvárosi önkormányzat biztonságos, hosszú távú és méltányos segítséget akar nyújtani a bérlőknek és megteremteni a vagyongazdálkodás egyensúlyát is – tájékoztatta Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere 2016. június 1-jén közleményben az MTI-t.


A XII. kerület vezetője szerint lehetőséget kellene adni az önkormányzatoknak az iskolák működtetésére

Fel kellene kínálni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ha kívánják, akkor működtethessék és fenntarthassák az iskoláikat – jelentette ki Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere 2016. június 1-jén a városrész iskolai menzáinak és közösségi tereinek újragondolásáról szóló konferencián.


Lázár János: nem tudnak kivételt tenni egy-egy jó oktatási rendszert működtető kerülettel vagy településsel

Véglegesnek nevezte a kormány döntését az iskolák állami fenntartásáról és működtetéséről Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2016. június 2-i Kormányinfón azt mondta: nem tudnak kivételt tenni egy-egy kerülettel vagy településsel, amelyek jó oktatási rendszert működtetnek, a kormánynak az ország egészét kell néznie.


Az arculatnak mindig igazodnia kell a tartalomhoz – Színek, betűk, képek, arányok, elrendezés

Egy önkormányzati honlapnál alapelv, hogy mindig a tartalom a legfontosabb, hiszen ezért keresik fel a látogatók, de a dizájnnak is meghatározó szerepe van abban, hogy igazán versenyképes lehessen. Az arculatnak igazodnia kell a tartalomhoz, kiegészítve azt, ugyanis az emberek olyan mennyiségű információt kapnak a mindennapokban, hogy csak azt tudják befogadni, amire valóban szükségük van, vagy amit célirányosan eléjük teszünk.


Az önkormányzati tulajdonú vállalat elmúlt évi nyeresége meghaladta a félmilliárd forintot

A csőd széléről hozta vissza a gyulai húsüzemet az önkormányzat, a 2014-es szerény eredmény után a múlt évet már több mint félmilliárdos nyereséggel zárta a vállalat – tudta meg a Magyar Idők. A sikeres gazdálkodás eredményének a Gyulahús alkalmazottai is örülhetnek, a nyereségnek köszönhetően az idén nagyobb fizetést vihetnek haza.


Gémesi György szerint a feladatokat sokkal hatékonyabban lehet helyben ellátni

Indokolatlannak tartja a kormány jelenlegi tervét Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, miszerint 2017-től minden iskola működtetését és fenntartását az állam látná el. Úgy véli, az elmúlt három évben nem volt probléma az önkormányzat által működtetett intézményekkel, a feladatokat pedig sokkal hatékonyabban lehet helyben ellátni.


Ideiglenes szolgáltatókat jelölhet ki a katasztrófavédelem

Levélben tájékoztatta az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Kft. az érintett polgármestereket arról, hogy júliustól nem szállítják el a szemetet. A cégnek ugyanis nyár végén fizet csak az állami holding. Ha egyes településeken valóban leállnak a kukásautók, a katasztrófavédelem jelöl ki ideiglenes szolgáltatót – tudósít a HírTV.


Szita Károly: még ebben az évben megkezdődhet a Modern városok program végrehajtása

Hamarosan az évszázad legnagyobb beruházási programja indul az önkormányzatoknál: várhatóan még az idén megkezdődhet a Modern városok program végrehajtása – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere 2016. június 3-án, Szombathelyen, a szervezet kétnapos ülése után tartott sajtótájékoztatón. 


A választókerület korábbi képviselője, a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland lemondott mandátumáról

A Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást Dunaújvárosban – közölte a helyi választási iroda vezetője 2016. június 5-én este az MTI-vel. Vargáné Sürü Renáta jegyző a helyi választási bizottság ülését követően elmondta, hogy a körzet 3671 szavazásra jogosult polgára közül összesen 1177-en járultak az urnákhoz, ami 32,06 százalékos részvételi arányt jelent.


A Zala megyei településen azért kellett időközi választást tartani, mert a korábbi polgármester az év elején váratlanul elhunyt

Három jelölt közül Kereszturi Józsefet (független) választották meg vasárnap a Zala megyei Zebecke új polgármesterének – tájékoztatta az időközi választás eredményéről a kistelepülés jegyzője az MTI-t. Kovácsné Horváth Anikó elmondta: a szavazásra jogosultak névjegyzékében 61-en szerepeltek, közülük 49-en adták le voksukat valamelyik jelöltre. 


A hulladékgazdálkodási rendszer átalakításának elsődleges célja a költséghatékony működés megteremtése – közli a holding

A jelenlegi jogszabályi környezet megfelelő alkalmazásával nem fordulhat elő olyan eset, hogy a hulladékszállítás megszűnik bármely településen – közölte 2016. június 6-án a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. A társaság szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának elsődleges célja a költséghatékony működés megteremtése.


A nemzetközi nívódíjjal az ingatlanfejlesztési csúcsteljesítményeket ismerik el

A közel negyed évszázada indult ferencvárosi tömbrehabilitációs program nyerte el a szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését a FIABCI Prix d Excellence 2016. évi nagydíját. A szakma „Oscar-díjának” számító nemzetközi nívódíj az ingatlanfejlesztési csúcsteljesítményeket ismeri el, melynek 61 éves fennállása során elsőként díjazott magyar pályázatot az úgynevezett „Master Plan” (Településfejlesztés) kategóriában.


A pécsi porcelánmanufaktúra 130 dolgozója szüntette meg a munkaviszonyát és lépett be az új önkormányzati cégbe

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. mintegy százharminc alkalmazottja szüntette meg munkaviszonyát azonnali hatállyal a vállalatnál 2016. június 7-én reggel – közölte Szabó Iván ügyvéd, a cégben 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője.


Vidéken négy-öt település, Budapesten pedig akár 20 ezer ember is juthat egy lelkipásztorra

Nagy a római katolikus papok hiá­nya az ország településein. Vidéken ez azért is szembetűnő, mert az egy templomra eső papok száma alacsony – sokan négy-öt falu között ingáznak. Ezzel szemben a városokban úgy tűnhet, minden rendben van: minden templomra jut pap. Ez viszont az állandó diakónusok képzésével foglalkozó Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatója szerint nem azt jelenti, hogy például Budapesten nincs teendő – írja a Magyar Idők. 


A fesztivál történetében most fordul először elő, hogy ugyanott rendezik meg két egymást követő évben

Úgy tűnik, vége az EFOTT vándorlásának, és az évről-évre új helyszín keresése helyett Velencén állapodhat meg a rendezvény. Ez még nem 100 százalék, de mind a fesztiváligazgató, mint a település polgármestere nyitott a letelepedésre, melynek első lépése, hogy a tavalyi év után idén is Velencén lesz a fesztivál. Lesz azért némi változás: nő a rendezvény és a kemping területe, több helyszín és program lesz, mint tavaly – írja a Mandiner.


Az intézmények július végéig pályázhatnak a Minősített Könyvtár címre és Könyvtári Minőségi Díjra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2016-ben ismételten pályázatot hirdet a Minősített Könyvtár cím és a rangos Könyvtári Minőségi Díj elnyerésére. A Minősített Könyvtár cím a könyvtárhasználók számára nyújtott könyvtári szolgáltatások minőségi színvonalának elismerését jelenti, amely címet az intézmény öt évig birtokolhat.


A Pest megyei városban körülbelül kétszázan demonstráltak az iskolák teljes államosítása ellen

Wittinghoff Tamás polgármester nem fogja aláírni a város iskoláiról szóló átadási megállapodást, mert több száz szülőhöz és tanárhoz hasonlóan ő sem ért egyet azzal. Körülbelül kétszázan demonstráltak az iskolák teljes államosítása ellen 2016. június 7-én a budaörsi városháza előtti téren – tudósít a hvg.hu. 


A Balaton parti települések mellett Makó, Szentes, Orosháza, Pécs, Miskolc és Győr csapata is képviselteti magát a versenyen

Nemzeti Vágta a vízen: Nemzeti Regatta először a Balatonon, 2016. június 11-12-én, Siófokon. Harminc település, közte hét somogyi nevezett a vitorlás erőpróbára és megtörtént az előfutamok sorsolása. E szerint az első előfutamba került Balatonboglár, Balatonföldvár, Kaposvár és Siófok, a másodikba Balatonmáriafürdő, Fonyód és Zamárdi – írja a Somogyi Hírlap. 


Az érintettekkel senki sem egyeztetett előzetesen az új tervekről – Hatástanulmányt követelnek

Hatalmas a fejetlenség a fővárosi kórházak kormány által tervezett átszervezése körül: a nemrég a Szent János kórház megújításáért 13 ezer aláírást gyűjtő, most a bezárás ellen tiltakozó civilek Balog Zoltán miniszterhez fordulnak, és hatástanulmányt készítenek. Az érintettek véleménye megoszlik a hivatalosan be sem jelentett tervekről, azonban az egyik kórház igazgatója és több fideszes önkormányzati vezető is egységesen állítja, velük senki nem egyeztetett – írja a Magyar Nemzet.


Fénysebességű fejlődésbe kezd település, ha megnyeri azt a fél tucat közpénzes pályázatot, amelyre rástartolt az önkormányzat

Alig több mint két éve vált külön Balatonkenesétől Balatonakarattya, de úgy tűnik, máris repülőrajtot vesz. A Matolcsy György jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi vezette önkormányzat költségvetése az idén durván 350 millió forint, jövőbeni beruházási-beszerzési tervei azonban ennél nagyságrenddel nagyobbak – írja a Világgazdaság. 


A három tavalyi nyertes Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda volt

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány idén is meghirdeti az UNICEF Gyerekbarát Település pályázatát önkormányzatok számára. A pályázatot az alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával tavaly indította útjára. A Gyerekbarát Település címet évente három olyan település nyerheti el, ahol a gyermekek jogait kiemelt kérdésként kezelik.


Nem fogadható el, hogy a kormány csak az állami igazgatásban dolgozó közszolgák bérét emeli

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök Tanácsa 2016. június 7-i ülésén áttekintette az önkormányzati köztisztviselői életpálya kérdését. A megbeszélésen jelen volt és tájékoztatást nyújtott Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. Az Elnökök Tanácsa képviselői a szövetségek nevében szolidaritásukról biztosították a 2016. június 22-i önkormányzati köztisztviselői sztrájkban résztvevőket.


Az időközi választások megtartásáig Szabó László alpolgármester vezeti tovább a községet

Betegségben elhunyt Banka Ferenc (Fidesz-KDNP), Jászszentandrás polgármestere – erősítette meg a szoljon.hu információit a mintegy 2500 lakosú község jegyzője 2016. június 8-án az MTI-nek. Márkus Erika elmondta: a 60. életévében elhunyt politikust a település önkormányzata saját halottjának tekinti.


Közel 100 napirendi pontról határozott a Fővárosi Közgyűlés

Csaknem száz napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés 2016. június 8-i rendes ülésén. Döntöttek az M3-as metró felújítása miatti járműpótlásról, létrejött az Alstom-vizsgálóbizottság, amely az év végéig készíti el jelentését. A közgyűlés a Főkertet bízta meg a Római-parti partrendezés tervezésével, hat fővárosi helyszínen zöldfelületi fejlesztésekre csaknem 300 millió forintot fordítanak.


Az MKKSZ polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetei közül mintegy száz csatlakozott a június 22-i munkabeszüntetéshez

Sztrájkra készül a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A június 22-én 8 és 10 óra között tartandó munkabeszüntetéshez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott – közölte 2016. június 8-i sajtótájékoztatóján a szakszervezet elnöke Budapesten.


A nyolcszáz ágyas szuperkórház Dél-Budán épülhet majd fel

A kormány úgy döntött, hogy Budapesten négy nagy, kiemelt egészségügyi centrumra van szükség – közölte Lázár János 2016. június 9-én, az 53. Kormányinfón. Kiemelte: végső döntés született arról, hogy északon a Honvédkórházat kell megerősíteni, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosít ellátást, Dél-Budán pedig új, 21. századi szuperkórházat építenek Kelenföld térségében. Észak-Budán egy következő fejlesztési periódusban új kórház létesülhet.


A Pest megyei nagyközségben közvélemény-kutatást tartottak az oktatási intézmények állami kézbe vételét illetően

Budaörs után egy másik település intett be a kormánynak; a Csömörön tartott közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek nem kérnek az iskolák totális államosításából. A település polgármestere azt mondja, ők sem fogják aláírni az állami működtetést szentesítő szerződést – írja a hvg.hu.


Dombóvár önkormányzata szeretné szervezetbe tömöríteni azokat a településeket, amelyekhez az Aranycsapat játékosai kötődtek

Az Aranycsapat Települések Szövetségének létrehozását kezdeményezte a dombóvári önkormányzat. Azokat településeket, fővárosi kerületeket szeretnék szervezetbe tömöríteni, ahol az 1952-es olimpián nyertes és az 1954-es világbajnokságon ezüstérmes magyar labdarúgó-válogatott tagjai születtek, éltek, illetve amely meghatározónak bizonyult a sportpályafutásuk szempontjából – írja a Tolnai Népújság.


A Gémesi György által alapított Magyar Szabadságért Díjat minden évben a Magyar Szabadság Napjához kapcsolódóan adják át

Halász Judit Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, énekesnő, érdemes művész vehette át idén a Magyar Szabadságért Díjat. Az átadó ünnepségre 2016. június 11-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban, a Barokk Színházban került sor. A Gémesi György által 2000-ben megalapított Magyar Szabadságért Díjat minden esztendőben a Magyar Szabadság Napjához kapcsolódóan adják át.


A nemzetgazdasági miniszterhez fordult Balatoni Szövetség

A Balatoni Szövetség (BSZ) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult az idegenforgalmi adó (ifa) mellé járó állami kiegészítés tervezett csökkentése miatt, ami a szövetség szerint ellehetetlenítené a balatoni önkormányzatokat – közölte a Magyar Távirati Irodával Balassa Balázs, a szövetség elnöke.


Toroczkai László polgármester olyan területet választott, ahol állandóan lakott tanya nincs a közelben

„Nem örülünk annak, hogy tranzitzóna létesülhet Ásotthalomnál, de az ügyben valóban egyeztetek Csampa Zsolttal, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkárával” – reagált Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. június 9-i bejelentésére.


Tarlós István elhibázottnak tartja a szemétszállítás átszervezését – Gémesi György szerint egy év kell az új rendszer felállításához

Az alkalmazottak bérelt autóit még májusban beszerezte az állami hulladékgazdálkodási cég, a számlázóprogramra viszont csak most írták ki a közbeszerzést – tudósít a HírTV. A szemétszállítás átszervezésével a főpolgármester sem ért egyet, Gödöllő polgármestere pedig azt mondja: a kormány törvénybe iktatta a működésképtelenséget.


Másodikként az alsóörsiek, harmadikként csopakiak hajója futott be

A házigazda Siófok nyerte meg 2016. június 12-én az idén először megrendezett Nemzeti Regattát, Magyarország településeinek vitorlásfesztiválját. A kétnapos rendezvényre 30 település 300 versenyzője nevezett. Június 11-én két előfutamot tartottak, majd a legjobb 12 hajó állt rajthoz a június 12-i döntőben. A siófoki egység mögött Alsóörs végzett a második, Csopak pedig a harmadik helyen.


Mindkét településen a képviselő-testület önfeloszlatása miatt kellett kiírni az időközi voksolást

Két településen tartottak időközi polgármester és képviselő választást 2016. június 12-én. A Zala megyei Vaspörben Németh Noémi Judit, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vágáshután Csorba György Józsefné lett a településvezető. Mindketten független jelöltekként indultak a voksolásokon. 


A nyolc országos önkormányzati érdekszövetség közül öt biztosította szolidaritásáról a béremelésért küzdőket

Megosztottak az önkormányzati érdekszövetségek abban, hogy támogatni kell-e a helyhatóságoknál 2016. június 22-re meghirdetett sztrájkot. Nyolcból öt szervezet a szolidaritásáról biztosította a béremelést követelő helyhatósági közszolgákat, három azonban nem csatlakozott a szolidaritási nyilatkozat aláírásához – írja a Népszabadság.


A fideszes képviselő egyetért a Klik decentralizálásával, a működtetés állami kézbe vételét azonban nem támogatja

Bár a kormánypárti politikusok szinte mind igennel szavaztak az oktatási törvények módosítására, egyetlen fideszes képviselő, Bencsik János tartózkodott. Attól tart, hogy az iskolák működtetésének államosítása miatt az önkormányzatok teret veszítenek a helyi közügyekkel kapcsolatos aktív feladatvállalásban – írja a Magyar Nemzet.


Tizenöt százalékos béremelést jelentett be 2017-től az emberi erőforrások minisztere

A kulturális ágazat több mint 20 ezer közalkalmazottját érintő, 15 százalékos béremelést jelentett be 2016. június 13-án, Budapesten az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: a kulturális kormányzat számára az infrastrukturális beruházások és a művészeti fesztiválok támogatása mellett fontos a kultúrában dolgozók jövedelmének emelése is. 


A miniszterelnök helyettese vezette testület feladata a helyi és a nemzetiségi önkormányzatok címereinek véleményezése

A helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati címerek szakszerű és a címertani hagyományoknak megfelelő megalkotásának elősegítése érdekében Nemzeti Címer Bizottságot hoz létre a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny 2016. június 13-i számában jelent meg.


Idén kétmilliárd, jövőre 14 milliárd, aztán 2021-ig évente 16 milliárd forint fejlesztési pénzt kap a megye a központi költségvetésből

Hat részletben kaphatja meg Pest megye a nyolcvanmilliárd forint fejlesztési pénzt az államtól, idén kétmilliárd forintot különíthetnek el erre a célra a költségvetésben. A gazdaságélénkítő és turisztikai programokat várhatóan nevesítik, az önkormányzati fejlesztésekre szabadon pályázhatnak a települések – írja a Magyar Idők.


Idén közel 300 település jelentkezett – Az európai megmérettetésen Mosonmagyaróvár és Dunakiliti képviseli hazánkat

Közel 300 település jelentkezett az idén 23. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre a május végén zárult nevezési határidőig, a résztvevők száma a tavalyi megmérettetéshez képest egyharmadával nőtt – közölte a szervező Magyar Turisztikai Ügynökség 2016. június 13-án az MTI-vel. 


A pécsi porcelánmanufaktúra főtulajdonosa szerint „megtámadták a gyárat” és „zűrzavart keltenek körülötte

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa, Bachar Najari szerint támadás indult a Zsolnay ellen, azért keltették rossz hírét a cégnek, mert az uniós támogatások, épület-felújítási projektek és a pirogránit üzletágban rejlő üzleti lehetőségek miatt azt meg akarja szerezni egy lobbicsoport.


Budafok-Tétény polgármestere szerint eddig semmi nem igazolja, hogy az állam jobb iskolafenntartó lenne az önkormányzatoknál

Cinikus az a kormányzati álláspont, hogy az önkormányzatok azután is költhetnek saját forrásból az iskolákra, hogy az állam teljesen átveszi majd azok működtetését is – mondta a HírTV „Magyarország élőben” című műsorában Karsay Ferenc. Budafok-Tétény fideszes polgármestere szerint „az iskolafenntartás komoly feladat”, és eddig semmi nem történt, ami meggyőzte volna, hogy az állam erre jobb minőségben képes, mint az önkormányzatok.


Az elmúlt öt évben mintegy nyolcszáz kék kút megszüntetését kezdeményezték az illetékes önkormányzatok

Folytatódik az utcai kék kutak, hivatalos nevükön a közkifolyók számának zuhanása – derült ki a Magyar Idők által megkeresett vízműtársaságok válaszaiból. Az elmúlt öt évben a Fővárosi Vízműveknél mintegy 800 nyomós kút megszüntetését kezdeményezték az illetékes önkormányzatok, 1911 darab után ma már csak 1114 szerepel a nyilvántartásban – közölte a társaság.


Az átalakítás több mint 50 szervezetet érint – Az intézmények döntő többsége várhatóan jogutódlással szűnik meg

Megjelent a kormány határozata a központi hivatalok és minisztériumi háttérintézmények átalakításáról, amely több mint ötven szervezetet érint. Az intézmények döntő többsége várhatóan jogutódlással megszűnik. A 2016. június 13-i Magyar Közlönyben közzétett döntés tárcánkénti bontásban közli az egyes intézmények sorsát.


Mind több településen tenyésztenek struccot a közmunkaprogramra kapott forrásból

Egyre több önkormányzat tenyészt struccot Magyarországon, vannak olyan települések, ahol közmunkaprogramra kapott forrásból – írja a Magyar Nemzet. Strucctenyésztők arról számoltak be a lapnak, hogy az utóbbi öt-hat évben megduplázódott a strucchús iránti kereslet Nyugat-Európában. Svájc az egyik fő fogyasztó, de Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is szívesen fogyasztja az elit.


A település önkormányzata június 16-án félpályás útlezárással hívja fel a figyelmet a falu fejlesztését veszélyeztető problémára

„Nem hagyjuk elveszni a jövőnket. Nem várunk tovább. Nincs mire várni” – jelentette ki a Kisalföldnek Rinczki Lajos, Mosonudvar polgármestere. Továbbra sem jártak sikerrel annak érdekében, hogy megakadályozzák a falu területe nagy részének eladását. Ezért 2016. június 16-án félpályás útlezárással tiltakoznak a 86-os főúton.


Az önkormányzatok abban bíznak, hogy a fejlesztésekhez további források is rendelkezésre állnak majd

Felkészültek az állami fejlesztési támogatások fogadására Pest megye települései – derült ki a Magyar Idők körkérdéséből. Az önkormányzatok szeretnének minél nagyobb összeget megszerezni a hat év alatt rendelkezésre álló nyolcvan milliárd forintból, és reménykednek abban, hogy a keret még bővülhet.


Az elismerő oklevelet 34 település képviselője vehette át

Lezárult a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Befektetőbarát Település Programja, a 2016. június 16-i zárórendezvényen 34 település vette át a képzés sikeres teljesítését elismerő oklevelet. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kiemelte: 2015 a külgazdasági rekordok éve is volt, Magyarország egyre vonzóbb befektetési helyszín a befektetőknek, és 2016 is jó esztendőnek mutatkozik az eddigi befektetési adatok alapján.


A MEKH javaslata szerint a kalkuláció alapja nem a vezeték hossza, hanem az ellátott település lakosainak száma lenne

Az eddiginél igazságosabb közműadó-számítási módot vinne az ősszel a kormány elé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az MTI-vel ismertetett javaslata szerint a kalkuláció alapja nem a víz-, csatorna-, áram- vagy gázvezeték hossza lenne, mint eddig, hanem az ellátott település lakosainak száma. 


Balatonvilágos az elmúlt években több mint negyven milliót költött saját erőből a helyi általános iskola fejlesztésére

A balatonvilágosi képviselő-testület határozatban fejezte ki tiltakozását az iskolák teljes államosítása miatt – írja a Somogyi Hírlap. Viszt Attila képviselő (Jobbik) előterjesztését öt igen szavazattal, két tartózkodás mellett fogadták el. A község az elmúlt hat évben több, mint negyvenmilliót költött saját erőből a Mészöly Géza Általános Iskola fejlesztésére – emlékeztet a tiltakozás.


Idén 5,3 milliárd forintot fordítanak a hátrányos helyzetű gyerekek tavaszi, nyári, őszi és téli szünidei étkeztetésére

Akár 208 ezer gyerek kaphat a nyári szünet hétköznapjain ebédet, miután a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára a díjmentes étkeztetés biztosítását, és az ehhez szükséges forrást is biztosítja – közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár annak apropóján, hogy 2016. június 16-án kaptak először a fiatalok szünidei ebédet.


Az április óta tartó átmeneti időszak országszerte egyre több helyi és regionális szolgáltatót tesz próbára

Országszerte már 56 hulladékszállítással foglalkozó vállalkozás kért szolgáltatási díj előleget a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-től. A pénzügyi nehézségeket az okozza, hogy április óta csak az állami cég adhatna számlát a szolgáltatásról, de az NHKV Zrt. számlázási programja még nem elérhető. Debrecenben épp ezért úgy döntöttek, a cég továbbra is számláz, ezért nincsenek finanszírozási problémái, így előleget sem kért az állami cégtől.


Kormányzati források szerint a lépéssel az állam elejét akarja venni annak, hogy az önkormányzatok túlköltekezzenek

A kormány rövid pórázra fogja az önkormányzatokat: közel 600 milliárd forintnyi betétet venne ki a bankokból és helyezne állami fennhatóság alá – írja a Figyelő települési vezetők elmondása alapján. A lap eheti száma szerint informálisan arról tájékoztatták a Magyar Államkincstár munkatársai az önkormányzatok pénzügyi vezetőit, hogy 2017. január 1-jével végrehajtanák az intézkedést: 580 milliárdos betétállomány helyeznek át bankoktól a MÁK-hoz. 


A Zöld Híd Régió Kft. hiába kért 300 millió forint támogatást a működéséhez, egy fillért sem kapott az NHKV Zrt.-től

Július elsejétől átadhatja a katasztrófavédelemnek a szemétszállítási kötelezettséget a gödöllői Zöld Híd Régió Kft. Az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató ugyanis hiába kért 300 millió forint támogatást működésének finanszírozására, egy fillért sem kapott a Nemzeti Hulladék-gazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. Az állami szemétholdingnál elismerték, hogy nem minden pályázatot engedtek át – tudósít a HírTV.


Nem kell kétségbeesni az idegenforgalmi adó állami támogatásának csökkenése miatt

Támogatás-elvonás vagy forrásteremtés? A turizmusból élő önkormányzatoknak van választási lehetőségük. Egy online szoftver alkalmazásával nem hogy csökkenni fog, hanem növekedhet is a települések IFA-bevétele az előző évi eredményekhez képest.


Tarlós István: egészséges lelkű, valódi példaképekre van szükség

Átadták Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés ünnepi, a szabadság napja alkalmából, 2016. június 17-én tartott ülésén. Az elismerő címmel a kulturális, a tudományos és a sportélet nyolc kiemelkedő képviselőjét tüntették ki. Az átadón a főpolgármester azt mondta: egészséges lelkű és valódi példaképekre van szükség, akiket lehet és érdemes követni, mert értékteremtő tevékenységükkel és erkölcsi normáikkal taníthatják, összetarthatják a közösséget, a nemzetet, a várost.


Tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

A magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hungarikum Bizottság 2016. június 17-i, kisvárdai ülését követően az MTI-vel.


A Hajdú-Bihar megyei településen azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a képviselő-testület feloszlatta önmagát

Bereginé Szegedi Hajnalka független jelöltet választották 2016. június 19-én a hajdú-bihari Bojt település új polgármesterének. Juhász Marica, a helyi választási iroda vezetője elmondta, hogy az időközi polgármester- és képviselő-választást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület feloszlatta önmagát.


Július 1-től a katasztrófavédelemnek adhatja át szemétszállítási kötelezettséget a hulladékgazdálkodási társulás

Ha nem kapja meg sürgősen a működéshez szükséges forrást a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től a gödöllői központú Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., július 1-jétől a katasztrófavédelem veheti át a szemétszállítási kötelezettséget, mert a kft.-nek elfogyott a pénze – mondta 2016. június 20-án egy sajtóbeszélgetésen Gémesi György, az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató társulás elnöke, Gödöllő polgármestere.


A piacvesztés elsősorban a jutalékbevételek kiesése miatt érintené érzékenyen a pénzintézeteket

Bő fél év múlva elbukhatják a bankok az önkormányzati ügyfeleik zömét, 2017. január 1-jétől ugyanis a Magyar Államkincstárhoz kerülnek az önkormányzati számlák. Az, hogy a kormány államosítaná az önkormányzati számlákat, részben érthető: tavaly Buda-Cash érdekeltségébe tartozó négy DRB-s banknál 84 település nagyjából 2 milliárd forintnyi betétje veszett oda. Az önkormányzati számlák többségét egyébként nagybankok vezetik – írja a Világgazdaság.


Az érintettek véleménye szerint meg akarják őket félemlíteni, mert tevékenységük sérti valakiknek az érdekeit

Mályi négy Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjét munkájuk miatt összehangolt, a tulajdonukat, otthonukat érintő fizikai támadás érte az elmúlt héten, emiatt feljelentést tettek a rendőrségen – közölte Sömjéni Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település héttagú önkormányzatának egyik érintett képviselője 2016. június 20-án az MTI-vel. A képviselő négyük véleményét tolmácsolva azt mondta: „nyilvánvalóan meg akarnak bennünket félemlíteni.” 


A falu központjából induló, három kilométeres útvonalon mintegy másfél órás séta tehető a múltba és a jelenbe

Hétállomásos tanösvényen, egy képzeletbeli család történetén keresztül mutatja be a pilisszentiváni németek múltját a település helyhatósága, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a helyi német nemzetiségi önkormányzat a Pest megyei községben.


A programra 16 és 25 év közötti, tanulói jogviszonnyal rendelkező, tehát nappali tagozatos iskolába járó diákokat várnak

Mostantól lehet már jelentkezni nyári diákmunkára önkormányzati intézményeknél. A program a béreket támogatja, száz százalékban – tudatja az InfoRádió. Területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél lehet jelentkezni munkára a diákoknak június 20-tól – mondta a program meghirdetésekor a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, Cseresnyés Péter.


A hulladékholding közleményben reagált Gémesi György állításaira

A hatályos jogszabályok szerint semmilyen körülmények között nem állhat le a hulladékszállítás – közölte a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. 2016. június 21-én az MTI-vel, hangsúlyozva, hogy jelenleg nincs ellátatlan település.


A nagyhódosi templomtorony, az épülő csengeri tanuszoda és több középület is megrongálódott

Tizenhárom szatmári településről érkeztek kárbejelentések a 2016. június 21-i vihar és jégeső miatt, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg. A viharban senki sem sérült meg – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


A vak komondoros esetről ismertté vált Balogh József 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott súlyos testi sértésért

Lemondott polgármesteri tisztségéről Balogh József, Fülöpháza exfideszes polgármestere, akit súlyos testi sértés vádjával másodfokon is elítélt a bíróság, az első ítéletet szigorítva 10 hónap szabadságvesztésre, 2 évre felfüggesztve. A feleségét durván bántalmazó politikus 2016. június 21-én, az ítélet estéjén, írásban küldte meg lemondó nyilatkozatát a képviselő-testületnek – tudta meg az Index. A lemondás a benyújtás napjától hatályos.


Az egyenként százezer forintos vételáron megvásárolható pályázatok szeptember 27-én, illetve 28-án nyújthatók be

Tíz magyarországi területre jelentek meg új, nyilvános bányászati koncessziós pályázati felhívások. A lehetséges befektetők szénhidrogén kutatása, feltárása és kitermelése céljából Bázakerettye, Bucsa, Heves, Jászárokszállás, Körösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat, geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására pedig Győr területére nyújthatnak be pályázatot.


Gyulaj, Jánoshida és Tiszatenyő közfoglalkoztatási programjai példaértékűek lehetnek más települések számára

Állatokat gondoznak, növénytermesztéssel foglalkoznak, hús- és sajtüzemben vagy malomban dolgoznak, valamint házakat építenek a közfoglalkoztatásra támaszkodva több településen. Jánoshidán megváltozott munkaképességű embereket is bevonnak a helyi gazdálkodásba. Sokan azok közül, akik bizonyítanak, piaci alapon is el tudnak helyezkedni – olvasható a Magyar Idők cikkében.


Gémesi György: ha szemétszállító vállalatok nem jutnak bevételhez, hamarosan működésre sem lesz pénzük

Az önkormányzati szemétszállító cégek kivéreztetését jelenti, hogy egy április elsejével életbe lépett jogszabály értelmében, a továbbiakban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási, Koordináló és Vagyongazdálkodási Zrt. végzi a szolgáltatást. Gémesi György, a MÖSZ elnöke az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a törvénymódosítás következtében az önkormányzati cégek április elseje óta nem számlázhatnak, ha pedig nem jutnak bevételhez, hamarosan működésre, felújításra és új eszközök beszerzésére sem lesz pénzük.


A kétórás munkabeszüntetésben a harminchétezer önkormányzati köztisztviselő körülbelül 15 százaléka vett részt

Kétórás sztrájkot tartott 2016. június 22-én reggel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A sztrájk célja, hogy a kormány 2016. október 1-jétől biztosítson átlagosan 30 százalékos béremelést és életpályamodellt az önkormányzati tisztviselők számára. A kormány szerint azonban az önkormányzati köztisztviselők béremelése települési, és nem kormányzati kompetencia. 


A fizetések emelésére fordítják háttérintézmények átszervezése során felszabaduló pénzeket

Béremelésre fordítja az állam a minisztériumi háttérintézmények rendszerének átszervezéséből származó több milliárd forint megtakarítást, a bérek átlagosan 30, de egyes kormányhivatali ügyintézőknél akár 50-70 százalékkal emelkednek majd – nyilatkozta a Magyar Időknek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.


Az összes önkormányzati szolidaritási hozzájárulás több mint 10 százalékát a Pest megyei városnak kell befizetnie

A városi képviselő-testület szerdai ülésén „elvi nyilatkozatot” fogadott el, amelyben tiltakozik „a várost sújtó 2,3 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulás” és „iskolái teljes államosítása miatt". Úgy fogalmaztak: a kormányzat a 30 ezer lakosú Budaörstől kívánja elvonni annak 21 milliárd forintnak több mint tíz százalékát, amelyet az összes magyar önkormányzatra vetettek ki.


Az önkormányzatok, az önkormányzatiság jelene és jövője volt a fő téma a Magyar Polgármesterek XI. Világtalálkozóján

Tizenegyedik alkalommal találkoztak a magyarországi és a határon túli magyar településvezetők a 2016. június 24-én és 25-én, Gödöllőn, a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szervezte kétnapos szakmai találkozón számos előadás és kerekasztal beszélgetés hangzott el – többek között – az állam és az önkormányzatok feladatmegosztásáról, az EU-n belüli magyar-magyar kapcsolatokról, az ASP-rendszer fejlesztésének irányairól és a fenntartható vidékfejlesztésről. 


A XXII. kerület vezetője szeretné, ha iskolafenntartással összefüggő feladatok visszakerülnének az erre vállalkozó önkormányzatokhoz

Budafok-Tétény önkormányzata szeretné elérni, hogy július elsejével jöjjön létre egy dél-budapesti tankerületi központ, XXI.-XXII.-XXIII. kerületi illetékességgel, emellett az iskolafenntartói feladatokból is többet adnának az erre vállalkozó helyhatóságoknak. Az iskolák ügyében Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester levélben fordul Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.


A borsodi településen lesz a két lépcsőben megvalósítandó kezdeményezés egyik közfoglalkoztatási központja

Speciális közfoglalkoztatási program indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban, a település lesz ugyanis az egyik helyszíne az újonnan, kísérleti jelleggel elindított programnak – mondta a település polgármestere, Szabó Gergely (Fidesz-KDNP) 2016. június 24-én az MTI-nek. A polgármester elmondta: a speciális közfoglalkoztatási programot két lépcsőben valósítják meg.


Az ítéletidő tizenhárom szatmári településen csaknem ezer épület rongált meg

Még legalább két hétig gyűjt adományokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a június 21-i szatmári jégverés károsultjainak – közölte a szervezet ügyvezető alelnöke az M1 aktuális csatorna 2016. június 26-i műsorában. Győri-Dani Lajos elmondta, hogy eddig nagyjából egymillió forintot kaptak a vihar és jégeső okozta károk enyhítésére. Tizenhárom szatmári településen csaknem ezer épület rongálódott meg.


Mindkét településen független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Két időközi polgármester választást tartottak 2016. június 26-án az országban. A Komárom-Esztergom megyei Dunaalmásin Ollé Árpádot, a Nógrád megyei Kutasón pedig Noskó Sándor Gábort választották településvezetőnek. Mindketten független jelöltként indultak a képviselő-testületek feloszlatása miatt kiírt voksolásokon.


Komárom-Esztergom megyében már több rendőrségi ingatlant felújítottak közmunkások segítségével

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 2012 óta havonta átlagosan 120 közfoglalkoztatottnak biztosít munkát, közülük 2015 óta 24 embert vettek fel főállásba – mondta a főkapitányság gazdasági vezetője. Buzonics Ferenc tájékoztatása szerint 2015 márciusától a rendőrségnél végzett közmunka után további 80 ember talált munkalehetőséget a versenyszférában, ők főként szakmunkások voltak.


Júliustól 1835 településen veszi át a lakossági kéményseprést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Napokon belül csaknem kétezer településen veszi át a lakossági kéményseprőipari szolgáltatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szervezet megbízott főigazgatója szerint a kritikák ellenére felkészültek a feladatra. Tollár Tibor arról is tájékoztatta a Magyar Időket, hogy a kormányváltás előtti elhanyagoltság után az elmúlt hat évben jelentős lépéseket tettek az önkéntes tűzoltóságok megerősítésére, melyek támogatása idén már eléri a 600 millió forintot. 


Botka László a szocialista párt jelenleg legsikeresebb embere

Az MSZP frissen megválasztott elnöke azt várja Botka László szegedi polgármestertől, hogy irányítsa a párt felkészülését a kormányzati munkára. Molnár Gyula 2016. június 27-én az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta: a választmányi elnöki pozícióból távozó Botka Lászlónak azt ajánlja, ne kifelé, hanem felfelé mozogjon a pártban. 


Második esély a XIV. és XV. kerületben – A lakhatási szegénység mintegy 1,5 millió embert érint Magyarországon

Rászoruló kisgyermekes családok költözhetnek felújított önkormányzati lakásokba a főváros XIV. és XV. kerületében a Habitat for Humanity Magyarország Második esély programjának segítségével – közölte Szekér András, a szervezet igazgatója 2016. június 29-én, Budapesten.


Benyújtási határidő: 2016. július 15. – A vissza nem térítendő költségvetési támogatás minimális mértéke 100 ezer forint

Háromszázmillió forint keretösszegű közművelődési érdekeltségnövelő pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma olyan települési önkormányzatok számára, amelyek közművelődési intézményt, közösségi színteret saját fenntartásban vagy közművelődési megállapodás keretében működtetnek. 


Jövőre 105,5 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak majd az állami fenntartású oktatási intézmények, mint az idén

A kormányzat célja, hogy az iskolák biztonságos működtetése mellett biztosítsa azok folyamatos korszerűsítését is – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára 2016. június 30-án a halimbai általános iskola felújításának megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen. Rétvári Bence közölte, a kormány elsődleges célja a kis iskolák megmentése volt, most pedig megkezdődik az intézmények korszerűsítése.


Az intézmény interaktív kiállítása a balatoni hajózást és vitorlázást mutatja be terepasztalokkal, filmvetítésekkel, szimulátorokkal

Hajózástörténeti Látogatóközpont nyílik 2016. július 1-jén Balatonföldváron. A hajó formájú épületben interaktív kiállítás és filmvetítések mellett a Balaton legnagyobb épített kilátója és egy panorámateraszos kávézó is várja a vendégeket. Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a különleges látogatóközpontot Balatonföldvár emblematikus épületének szánták.


A jogszabály július 1-jén lép életbe, de egyes rendelkezései csak 2017 januárjától hatályosak

Július elsején lép életbe az állami tisztviselőkre vonatkozó új illetményrendszer. Az állami tisztviselőkről szóló jogszabályt 2016. május 24-én szavazta meg az Országgyűlés a fővárosi és megyei kormányhivatalok állami tisztviselői és ügyintézői szolgálati jogviszonyának szabályozására. A jogszabály július 1-jén lép életbe, de egyes rendelkezései csak 2017 januárjától hatályosak.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu