Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A falurehabilitációs programnak köszönhetően újjászületett a település

Ebben az évben a legkisebb magyar falu, a Veszprém megyei Megyer is ringbe száll az Europa Nostra díjért az „Egy falu újraszületik" elnevezésű 2010-2011 között megvalósult falurehabilitációs programjával. A program keretén belül szinte az egész falu visszakapta 19. század végi hangulatát, és az épületek túlnyomó többsége részben vagy egészben meg is újult.


A Fidesz jelöltje 49, a jobbiké 29, a szocialista 16 százalékot szerzett

Ismét érvénytelen volt a püspökladányi időközi képviselőválasztás, amit a fél éve, autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor megüresedett helyére írtak ki. Két hét múlva, negyedszerre már biztos sikerül, érvényességi küszöb már nem lesz, csak akkor lehet eredménytelen a választás, ha az élen végzők ugyanannyi szavazatot kapnak. Erre kevés az esély, a Fidesz jelöltje 49 százalékot szerzett az érvénytelen választáson, a második jobbikos 29-et.


A véleményének összegyűjtése és a hiteles érdekképviselet a cél
A Magyar Országgyűlés az ősszel új önkormányzati törvény megalkotását tervezi, melynek következtében a szabályozásban jelentős változások várhatók. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) annak érdekében, hogy az egyeztetések során hitelesen és erős felhatalmazással nyújthasson segítséget a törvény megalkotásához, októberben megyei konzultációkon kívánja az önkormányzati vezetők észrevételeit, véleményét összegyűjteni.

A megyei közgyűléseknek januártól a fejlesztéspolitika összehangolása lesz a fő feladatuk

Megállapodást írt alá október 3-án a kormány a megyei közgyűlések képviselőivel, melynek értelmében 2012. január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket - jelentette be a kormányfő. A kormányzat átvállalja a megyék által felhalmozott adósságot is, mintegy 180 milliárd forintot. Az átszervezést azzal indokolta a miniszterelnök, hogy a rendszerváltáskor kialakult hibás modellt számolják fel ezzel.


A polgármesterek az ország tizenegy pontjáról kapcsolódhatnak a rendezvényhez

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége - tekintettel a településvezetők önkormányzati törvény tervezetével kapcsolatos nagyfokú érdeklődésére - országos konferenciát szervez „Az önkormányzati rendszer átalakítása" címmel, október 14-én, Gödöllőn. Annak érdekében, hogy a polgármesterek minél nagyobb számban kapcsolódhassanak be az előadásokba, a központi helyszín és az ország további 12 másik helyszíne között, a rendezvény idejére interaktív videókapcsolat létesül.


A VM támogatja a kistermelők életét megkönnyítő javaslatot

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatja Font Sándor képviselő kezdeményezését, hogy könnyebben lehessen helyi termelői piacot nyitni, és egyszerűbb legyen a működési szabályzatuk. A javaslat szerint a helyi termelői piac üzemeltetéséhez elegendő lenne a bejelentés a kereskedelmi hatóságnak, ellentétben a vásárral és piaccal, amelyek csak a kereskedelmi hatóság által kiadott vásár-, illetve piacüzemeltetési engedéllyel üzemeltethetők.


On-line foglalási rendszer a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségénél

Beindult a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége on-line foglalási rendszere, amit a FATOSZ a falusi turizmus igényeinek megfelelően fejlesztett ki. Ez a rendszer teljesen különbözik a többi foglalási rendszertől, hiszen a FATOSZ összes megyei szervezetét magában foglalja, így a folyamatosan bővülő weboldalon is már minden megye, és azon belül számos település szálláshelyei szerepelnek.


Az Önkormányzati Szemle hat évtizede tátongó űrt tölt be a sajtópiacon

Önkormányzati Szemle címmel, a Pro Civis Polgári Társulás gondozásában, szeptember utolsó napján piacra került a II. világháborút követő több mint hat évtizednyi időszak első önállóan szerkesztett magyar nyelvű közigazgatási-önkormányzati szaklapja. A lap első száma háromezer példányban jelent meg, s a szerkesztőség megküldte valamennyi olyan település önkormányzatához, ahol a magyarok aránya eléri, vagy meghaladja a lakosság 20 százalékát.


Szűcs Lajos: A fenntartótól függetlenül el kell látni valakiknek a feladatokat

Nem kell egzisztenciális bizonytalanságtól tartaniuk az állami átvétel után a megyei fenntartású intézmények dolgozóinak - mondta október 4-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke - a területfejlesztés a tervezéstől a program alapú finanszírozás megteremtéséig a megyékre hárul.


Holland-magyar Testvérvárosi Találkozót rendeznek Gödöllőn

Öt holland és öt magyar település képviselőinek részvételével holland-magyar testvérvárosi találkozót rendeznek október 6-7-én, Gödöllőn. A kétnapos rendezvénysorozaton - ahol egyebek mellett szakmai előadásokon, kiállításokon és művészeti bemutatókon vehetnek részt az egybegyűltek - megjelenik Peter Knip, a VNG International holland önkormányzati szövetség elnöke is, aki a testvérvárosi kapcsolatokról tart előadást.


Számos újdonságot tartalmaz a most megjelent törvénytervezet

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013. január 1-jétől állami kézbe kerül, és csak olyan gazdálkodó szervezetek végezhetik, amelyek többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban vannak - egyebek mellett ezt az előírást is tartalmazza az új hulladékgazdálkodási törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.


Konferencia a biomassza hasznosításáról önkormányzatoknak

Mit tehet egy önkormányzat, ha csökkenteni szeretné a közintézmények fűtési költségét? Mit tud kezdeni a rengeteg helyben képződő zöldhulladékkal? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a „Biomassza hasznosítás önkormányzatoknak - tervezés, technológia, tőke" című konferenciával egybekötött workshopon, amelyet az Energiaklub a gödöllői Szent István Egyetemmel közösen szervez október 20-án, Szekszárdon.


Az önkormányzat védi a hétvégi nyugalmat és a helyi termékeket

Rendeletben tiltja meg a vasárnapi munkavégzést a hódmezővásárhelyi önkormányzat, hogy a munkavállalók családjukkal tölthessék a hétvégét, a városi beruházások közelében lakóknak pedig legalább a vasárnap legyen nyugalmuk. A képviselő-testület azt is elrendeli a városvezetésnek, hogy részesítse előnyben a helyi termékeket a városi beruházásoknál, védve a helyi vállalkozásokat, munkahelyeket.


A gödöllői Zöld óvoda Építészeti Nívódíjat kapott

Nagykovácsi és Zebegény kapja meg idén a Kulturált Települési Környezet Díjat. Nagykovácsi főterének megújításával az első helyen, míg Zebegény a Petőfi tér felújításával a második helyen végzett - tudatta a Pest Megyei Önkormányzat. Pest Megye Építészeti Nívódíj pályázatán a „Középületek" kategória győztese a gödöllői Zöld óvoda lett, „Lakóépületek" kategóriában a szentendrei Vadász-ház bizonyult a legjobbnak.


Konferencia a MÖSZ és a TÖOSZ szakmai támogatásával

„Önkormányzati Megújulás 2011” címmel rendeznek konferenciát a MÖSZ és a TÖOSZ szakmai támogatásával november 3-án 4-én, Balatonfüreden, ahol az új önkormányzati törvény elfogadása előtt utoljára kínálkozik lehetőség a törvényalkotókkal való találkozásra, s kérdések feltételére. A konferencia fővédnöke: Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A konferencia védnökei: Dr. Gémesi György, MÖSZ elnöke és Schmidt Jenő, TÖOSZ elnöke.


Deregulációs felülvizsgálat: úton az egyszerűbb állam felé

Nyolcszázhatvanöt országgyűlési határozat hatályon kívül helyezéséről döntött október 3-án az Országgyűlés, miután a kormány júliusban elfogadta a Magyary Programhoz kapcsolódó, deregulációs felülvizsgálatról szóló javaslatot. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium deregulációs programjának célja, hogy az értelmetlen, elavult, alkalmazhatatlan jogszabályok kikerüljenek a rendszerből, s a jogalkotás átláthatóbbá váljon.


Az MSZP és a Fidesz Somogy megyei elnöke merőben másképp értékeli a helyzetet

„Rengeteg a bizonytalanság, az önkormányzatoknál nagy az elkeseredés, nem tudják mi lesz a jövő" - mondta Kolber István október 7-én, Kaposváron. Az MSZP Somogy megyei elnöke szerint drámai és kaotikus az önkormányzatok helyzete, és „illúzió" az államra várni, hiszen az, hogy az intézmények máshol vannak, nem jelenti azt, hogy a szolgáltatások színvonala automatikusan emelkedne. Jakó Gergely, a Fidesz Somogy megyei elnöke másképp látja a helyzetet.


Kaposvár polgármestere szerint a városi tulajdonú cégek árérzékenyebbek a piaci szektorban működőknél

A városi tulajdon a leghatékonyabb eszköz arra, hogy gátat tudjunk szabni az áremelkedésnek - mondta október 6-án Szita Károly, Kaposvár polgármestere egy, az állami és önkormányzati cégekről tartott, budapesti konferencián, a közösségi tulajdonlás előnyeiről szólva. A városvezető úgy fogalmazott: „Vannak olyan területek - és ilyen a közszolgáltatások területe - ahol a közösségi tulajdon mindenképpen indokolt a magánszektorral szemben." 


A két ország városai számos területen működnek együtt

Holland-magyar Testvérvárosi Konferenciát rendeztek október 7-én, Gödöllőn.  A tanácskozáson Gödöllő és testvértelepülése Wageningen mellett  Pápa és Kampen,  Keszthely és Hof van Twente valamint Hatvan és  Maassluis képviseltette magát. A rendezvényen részt vett Peter Knip, a VNG International elnöke , valamint képviseltette magát a Holland Királyság Nagykövetsége és hazánk külügyminisztériuma is.


Konferencia mindenről, ami e-vel kezdődik

„E-közigazgatás 2011 - Az elektronikus közigazgatás új irányvonalai" címmel rendez konferenciát az ETK Önkormányzati Klub október 18-19-én, Budapesten. A rendezvényen mindenről szó lesz, ami e-vel kezdődik, többek között a közigazgatás átszervezése, a feladatok újraosztása, és ennek mentén az új államigazgatási infrastruktúrához kapcsolódó elektronikus ügyintézés, az elektronikus közigazgatás újraszabályozása.


November végéig határoz a nyertesekről a vidékfejlesztési miniszter

A Tanyafejlesztési Programra a megadott szeptember 30-i határidőig összesen 460 pályázat érkezett 2 milliárd 525,4 millió forintos összegre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatokat feldolgozó Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézetéhez (VKSZI). A két célterület 930 millió forintos keretére közel háromszoros volt a túljelentkezés.


Az Országgyűlés novemberben tárgyalja a törvényjavaslatot

A kormány honlapján már elolvasható az új önkormányzati törvény normaszöveg-tervezete. A javaslat a kötelező önkormányzati feladatok jelenleginél pontosabb, meghatározását nevezi kiemelt célnak, mivel az önkormányzati rendszer kialakításakor a szükségesnél kisebb mértékben vették figyelembe a gazdaságossági, hatékonysági, valamint szakmai szempontokat. A következő hetek egyeztetései után az Országgyűlés novemberben tárgyalja, és várhatóan még ebben az évben elfogadja a törvényjavaslatot.


A kormány célja: 300 ezer nyolcórás közfoglalkoztatott a Startmunka programok keretében

A Startmunka keretében történő közfoglalkoztatás során súlyponti kérdés az önkormányzatokkal történő együttműködés – hangsúlyozta a munkaügyi központok közfoglalkoztatásért felelős vezetői részvételével a Belügyminisztériumban tartott országos értekezleten Pintér Sándor belügyminiszter, aki előadásában kifejtette: a kormány célja az, hogy a 2012-ben 300 ezer fő legyen nyolc órában foglalkoztatva a Startmunka programok keretében.


Hat megyében tartott konzultációt október elején a MÖSZ

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) hitelesen és erős felhatalmazással kíván segítséget nyújtani az egyeztetések során az új önkormányzati törvény megalkotásához, ezért Dr. Gémesi György, a szövetség elnöke október 3-án és 4-én Nógrád, Békés, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében konzultációt tartott a helyi polgármesterek részére. A találkozókat mindenütt élénk érdeklődés kísérte, és számos kritikus vélemény is megfogalmazódott.


Önkormányzati munkaerő-közvetítő központot nyílhat januárban, a budai kerületben
Januárban megnyílhat a XI. kerületben az az önkormányzati finanszírozású munkaerő-közvetítő és tanácsadó központ, amelynek elsődleges célja, hogy a helyi lakosok a kerületen belül találjanak munkát - közölte Milassin Levente, az önkormányzat kommunikációs vezetője október 6-án az MTI-vel. A XI. kerületben mintegy 2700 regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván, de jóval többen élnek nehéz körülmények között.

Ramocsaházán jól működött az Élelmiszerlavina Önkormányzati Programja

A halmozottan hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ramocsaházán közel 30 ember dolgozott rendszeresen az önkormányzati földeken a jó termés érdekében. A munkához a vetőmagot és a növényvédő szert az Élelmiszerlavina Önkormányzati Programja keretében a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület biztosította a munkanélküliséggel küzdő település számára.


Lezárult Budapest átfogó ÁSZ-vizsgálata, s már folyik a BKV ellenőrzése

A fővárosi fejlesztések kockázatait, a források szűkülését, a PPP-konstrukciók előnytelenségét, továbbá a közútfenntartással kapcsolatos szerződések célszerűtlen elszámolási gyakorlatát állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a főváros 2007-2010 közötti gazdálkodását vizsgáló, most elkészült jelentésében, amit Tarlós István főpolgármester és Domokos László, az ÁSZ elnöke október 10-én közösen ismertetett a sajtó képviselőivel.


Nő a kötött normatívák aránya a 2012-es önkormányzati költségvetés-tervezetben

Mint a 2012-es költségvetés nemrégiben benyújtott tervezetének önkormányzati fejezetéből kiderül, jövőre mintegy 3200 milliárd forinttal gazdálkodhatnak a helyi önkormányzatok, amihez a központi költségvetés 1140 milliárd forintot biztosít. Ez az összeg 0,7 százalékos növekményt tartalmaz a korrigált bázishoz képest, ám a tervezett 4,2 százalékos inflációt figyelembe véve mintegy 35-40 milliárdos mozgástér-szűkülést eredményez majd a szférában.


Együttműködési megállapodást kötött a TÖOSZ, a Hangya-2010 Szövetkezet és a Magyar LEADER Szövetség

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), a Megújuló HANGYA-2010 Szövetkezet, és a Magyar LEADER Szövetség a Vidék Megújításáért szervezetek vezetői partnerséget tanúsító okmányt írtak alá október 12-én Budapesten, a fenntartható vidék fejlesztési problémáinak megoldás érdekében történő együttműködés, az Agrár-Vidék Dinamikus Gazdaságfejlesztő Klaszter Szövetkezet Program hazai és a Kárpát-medencében történő megvalósítása céljából.


A kötvényállomány fele év végére törlesztési szakaszba kerülnek Kormányzati Karrier Expo-t

Az 550 milliárd forintos önkormányzati kötvényállomány fele már törlesztési szakaszban lesz 2011 végén, s 2013 végére az arány elérheti a 90 százalékot is, miközben már az idei év közepén a kötvényállományon belül a 90 napon túli késedelem aránya 3 százalék, azaz közel 16,5 milliárd forint volt - áll az MNB Szemle október 12-én megjelent tanulmányában, amely az önkormányzati szektor eladósodottságának kockázatait elemzi.


TÖOSZ-vélemény a helyi önkormányzatok 2012. évi költségvetési kondícióiról

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elkészítette gyors jelentését a helyi önkormányzatok 2012. évi költségvetési kondícióiról.  Ennek alapján az önkormányzatok 150 Mrd Ft hiánnyal vannak számításba véve, ami vélhetően több lesz! A prognózis részleteinek ismerete nélkül is leszögezhető, hogy a bevételek felül a kiadások alul vannak becsülve.


Önkormányzati szabadegyetemet rendeznek Nagymegyeren

A szlovákiai Pro Civis Polgári Társulás az idén szervezi meg első ízben a szlovákiai magyar önkormányzatok találkozóját, az I. Önkormányzati Szabadegyetemet, október 13-a és 16-a között a dél-szlovákiai Nagymegyeren. A szabadegyetemen előadások hangzanak el – többek között - a települési önkormányzatok jogköreiről, az együttműködési lehetőségekről és ezek formáiról, továbbá a határon átnyúló kapcsolatok kialakításáról.


Újabb fontos projektek valósulhatnak meg hazánkban az EGT-nek és Norvég Alapnak köszönhetően

Siri Ellen Sletner, Norvégia nagykövete, Stefan Skjaldarson, Izland nagykövete és Dr. Kovács Tamás Iván, a NFM helyettes államtitkára október 12-én, Gödöllőn, a Királyi Váróban aláírta az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok újabb időszakáról szóló megállapodásokat. A mintegy 43 milliárd forint értékű megállapodások a magyar-norvég együttműködés szempontjából kiemelt fontosságú kezdeményezések támogatását teszik lehetővé.


Az Országgyűlés kéri az önkormányzatokat, hogy rendeljenek el tilalmat a területükön

Határozatot szavazott meg az Országgyűlés, felkérve az önkormányzatokat, hogy – egy horvátországi kezdeményezéshez csatlakozva – közigazgatási területükön tiltsák meg a genetikailag módosított szervezetek alkalmazását az agrárgazdaságban. A fenntartható fejlődés bizottság előterjesztését 346 szavazattal, egyhangúlag fogadta el a Tisztelt Ház.


Idén második alkalommal rendeznek Kormányzati Karrier Expo-t

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium október 15-én második alkalommal is megrendezi a Regeneráció - Kormányzati Karrier Expót a Millenárison. A közigazgatás fiatalosítása, a fiatalok bevonása, a „Regeneráció” kezdeményezője Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, aki szerint a magyar közigazgatás megújításához nagy szükség van a jól képzett, dinamikus fiatalokra.


A megyei és fővárosi intézmények átvétele több tízezer alkalmazottat fog érinteni

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter október 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatát, ami tartalmazza mindazokat a törvénymódosításokat, amelyek az intézményeknek az állam által történő átvételéhez, és az átvett intézmények további működtetéséhez szükségesek.


Kritikus és elkeseredett hangok a MÖSZ országos konferenciáján

Egyes polgármesterek sokismeretlenes egyenlethez, mások egy - elsősorban a kistelepüléseket - büntető törvénykönyvhöz hasonlították az új Önkormányzati Törvény Belügyminisztérium által készített normaszövegét október 14-én, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Az önkormányzati rendszer átalakítása" címmel szervezett országos konferenciáján, ahol felmerült annak gondolata is, hogy a polgármesterek közös petícióban tiltakozzanak az elfogadhatatlan feltételeket tartalmazó törvénytervezet ellen.


A gyógyszertámogatási segélytől a fogyasztóvédelmi panaszokig

Harmincegy új ügykör kerül a kormányablakokhoz, úgyhogy október 17-étől már 61 féle - nagy érdeklődésre számot tartó - ügyet intézhetnek az állampolgárok egy helyszínen - jelentette be október 13-án Szabó Erika. Az új ügyek a kormányhivatalok szakigazgatási szervezeteinek hatáskörébe tartoznak, így ezek bevezetése a kormányablakokba nem járt külön költségekkel - hangsúlyozta a területi közigazgatásért felelős államtitkár.


Elkészült a költségvetési javaslatról szóló számvevőszéki szakvélemény

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke október 14-én sajtótájékoztatót tartott, amelynek témája Magyarország 2012. évi költségvetési javaslatáról készített számvevőszéki vélemény volt. Az ÁSZ elnöke kiemelte: krónikus probléma, hogy a nem megfelelő tervezési folyamat miatt szinte minden évben korrekcióra szorul a költségvetés. Pozitív változás, hogy javult a költségvetés tervezetének átláthatósága.


Gémesi György szerint az ÖTV tervezett mögött politikai centralizációs folyamat húzódik meg

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szerint a kormány ledegradálja az önkormányzati rendszert, és egy politikai centralizációs folyamat húzódik meg a törvény mögött, holott Európában épp a decentralizáció a jellemző. Ha az önkormányzati törvényt a jelenlegi formájában fogadják el, akkor Gémesi György valószínűleg lemond polgármesteri tisztségéről – erről Gödöllő polgármestere beszélt október 14-én az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


Ismeretbővítési lehetőség a köz-és kormánytisztviselőknek

A Nemzeti Közigazgatási Intézet – a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal és a Közbeszerzések Tanácsával együttműködve október 20-án, a Budapesti Corvinus Egyetemen konferenciát rendez, hogy a köz-és kormánytisztviselőket megismertesse az új közbeszerzési törvénnyel.


Ezentúl nem lehet majd trükközni az ipával és a súlyadóval

Az október 14-én benyújtott adócsomag egyik rendelkezése, a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény módosítása szerint a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművet, autóbuszt üzemeltető tulajdonos székhelyként, telephelyként csak olyan címet adhat meg, ahol a gépjárművek tényleges tárolása, karbantartása zajlik. Ezzel véget ér az a gyakorlat, hogy a nulla százalékos iparűzési adó ígéretével a kisebb települések magukhoz csábítják papíron a fuvarozókat, akiknek így csak súlyadót kellett fizetniük.


Az önkormányzati bizottság támogatta a konszolidációs törvényjavaslatokat

Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága támogatta a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei intézmények, valamint a főváros egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. A testület október 17-i ülésén ugyancsak kormánypárti szavazatokkal többséget kapott az intézményátadáshoz szükséges alkotmánymódosítási javaslat parlamenti vitára való alkalmassága is.


A megyei önkormányzat és a Tigáz Zrt. megkezdte a tárgyalást a tartozás rendezéséről

Nem sikerült még helyreállítani a gázszolgáltatást, s nincs fűtés 18 Pest megyei közoktatási intézményben, így azokban rövidített tanórákban folyik az oktatás, vagy rendkívüli szünetet rendeltek el október 17-21. között. Az intézkedésekre az 1993. évi LXXIX. Törvény 54. paragrafus (1) bekezdése alapján került sor, amely előírja a rendkívüli szünet elrendelését, ha a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem biztosítható. Az elmaradt tanórákat később pótolják.


Gémesi György és Szita Károly meglátásai az ÖTV tervezetéről

Gémesi György gödöllői és Szita Károly kaposvári polgármester október 18-án nyilatkozott a Kossuth Rádiónak az önkormányzati törvény tervezetéről, ami olyan heves reakciókat váltott ki az érintettekből, hogy két önkormányzati szövetség is petícióval fordul a kormányhoz a javaslat visszavonása érdekében. Mindeközben elkészült az a törvényjavaslat is, amely lehetővé teszi a megyei fenntartású intézmények állami kézbe adását.


Hulladékgazdálkodási Nap – Nemzetközi Konferencia Budapesten

Idén - október 20-án, Budapesten - negyedik alkalommal rendezik meg a Hulladékgazdálkodási Nap - Nemzetközi Konferenciát. A rendezvényen lehetőség nyílik a környezetvédelemben és hulladékgazdálkodásban érdekelt vállalkozások és intézmények tapasztalatcseréjére, illetve a hazai hulladékgazdálkodás aktuális kérdéseinek megvitatására. Mindemellett az idei Arany Hangya-díjak is gazdára találnak.


A víz- és a csatornázási művek magánosítása kapcsán a hűtlen kezelés gyanúja merült fel
Budapest Főváros Önkormányzata feljelentést tett  a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek privatizációjával kapcsolatban - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága. Sajtóinformációk szerint a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el a két cég 1997-es privatizációja miatt. A hűtlen kezelés gyanúja miatt folyó eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya folytatja, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

TÖOSZ-javaslatok az önkormányzati törvény normaszövegéhez

A Belügyminisztérium (BM) új ÖTV tervezete nem oszlatta el a településvezetőkben kialakult bizonytalanságot, nincs megfelelő számításokkal megalapozva, és nem elemezték a várható hatásokat sem - legalábbis a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) október 19-én közzétett közleménye szerint, amely az új önkormányzati törvény szabályozásához készült TÖOSZ-javaslatokat is tartalmazza. A BM október 21-ére hívta a szövetségek elnökeit egyeztetésre.


Állami fenntartás esetén nem fordulhat elő többé ilyesmi – ígéri a kormányszóvivő

A kormány felkérte a belügyminisztert, hogy a holnapi nap folyamán oldja meg azoknak a nehéz helyzetbe került Pest megyei iskoláknak a helyzetét, amelyekben nincs jelenleg fűtés, mivel az önkormányzatok tartoznak a szolgáltatónak - jelentette be október 19-én Giró-Szász András. A kormányszóvivő elmondta: miután a megyei önkormányzati intézmények állami fenntartás alá kerülnek, ilyen anomáliák nem fordulhatnak elő többé.


Többszörös volt a túljelentkezés a VM vidéki turizmust ösztönző pályázatára

A Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcseleme a falusi és tanyasi turizmus fejlesztése - mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) október 19-i budapesti küldöttgyűlésén. A FATOSZ és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja minden lényeges kérdésben megegyezik a falusi turizmus helyzetével és jövőjével kapcsolatban.


Az új adószabályozás sok helyen az ellehetetlenüléshez vezetne

Meglehetősen rosszul érintené a sikertelepüléseket az offshore ügylet lehetőségének eltörlése - derül ki az érintett települések vezetőinek reagálásából. „Ha megvonnák az önkormányzattól az iparűzési adó elengedésének lehetőségét, akkor be fog zárni az iskola és az óvoda is" - nyilatkozta Petrányi Tamás újlengyeli polgármester, míg Komlóska első embere, Köteles László szerint a szigorítás a hátrányos helyzetű falvak „kivégzésének" számítana.


A leglényegesebb polgármesteri kérdések, amelyeket a MÖSZ eljutatott a belügyminiszterhez

A MÖSZ, a TÖOSZ-szal együttműködve az ÖTV tervezet megvitatása céljából videó konferenciát rendezett október 14-én, gödöllői közponntal, 13 településen, amelyen összesen közel 500 polgármester vett részt. A megjelent polgármesterek elmondták véleményüket, és megfogalmazták kérdéseiket az önkormányzati rendszer átalakításának tervezetével kapcsolatban. Az alábbiakban olvasható leglényegesebb kérdéseket a MÖSZ elküldte Pintér Sándor belügyminiszternek, annak reményében, hogy elősegíti az ÖTV tervezetének jobbítását, minél szélesebb körű elfogadtatását.


Gémesi György szerint nem lehet tovább terhelni az embereket

Nem lát esélyt arra a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, hogy a települések helyi adókat tudnának kivetni a következő 3-5 évben, hiába ad lehetőséget a kormány arra, hogy a közigazgatási egységek akár ebadó, kéményadót vagy megemelt ingatlanadót vessenek ki. Gémesi György a Klubrádió Ötös című műsorában azt mondta, a lakosság olyan szinten van elszegényedve, hogy képtelenség a központi adókon kívül is tovább terhelni őket.


Megszületett a megállapodás a BM, a Tigáz és a megyei önkormányzat között

Megkezdte a fűtés visszaállítását a Tigáz azokban a Pest megyei iskolákban, amelyekben eddig hidegek voltak a radiátorok - közölte október 20-án a miniszterelnök szóvivője, miután megállapodás született a gázszolgáltató, a megyei önkormányzat és a Belügyminisztérium között. Szijjártó Péter újságírók előtt azt mondta, van olyan iskola, ahol már működik a fűtés, és ez legkésőbb október 21-én délelőttre minden intézményben így lesz.


Szeptemberben már támogatta a kezdeményezést a megyei közgyűlés

Átvenné és üzemeltetné Kőszeg önkormányzata a város egyetlen uszodáját. A felújítás előtt álló létesítmény a Nagy László Gyógypedagógiai Intézményhez tartozik, s jelenleg a Vas Megyei Közgyűlés tulajdonában van. Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg alpolgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: az átvételről még folynak a tárgyalások, de szeptemberi ülésén már támogatta az elképzelést a megyei közgyűlés.


A MÖSZ elnöke úgy véli, a jelenlegi tervezetből semmit sem fog engedni a kormány

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint a kormány nem tekinti partnernek az önkormányzatokat. Mint Gémesi György a Duna Televízió október 20-i Közbeszéd című műsorában kifejtette, az önkormányzatok legfőbb problémája a felhalmozott adósság. Az új törvény lehetőséget ad a spórolásra, azonban ki is üríti az önkormányzati rendszert, például elkerül az alapfokú oktatás az önkormányzatok hatásköréből.


A Belügyminisztérium mintegy hétmilliárd forintot fizetett ki

Újabb kormányzati ígéret teljesült: a Belügyminisztérium mintegy hétmilliárd forintot fizetett ki azoknak a tűzoltóknak, akik 2004. május 1-je és 2007. december 31-e között túlszolgálatot teljesítettek - húzta alá Kontrát Károly parlamenti államtitkár október 20-án, a Bakondi Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatón.


A kerületi önkormányzat pénzzel is támogatja a rászorultakat

Helyi adósságkezelési programot indított Ferencváros: az önkormányzat a nehéz helyzetben lévő kerületi családoknak a tanácsadáson túl több százezer forint pénzbeni támogatást is biztosít. Budapest IX. kerülete MTI-nek küldött közleményében azt írta, a devizahiteleseket támogató állami intézkedések, akciótervek mellett a kerület vezetése is arról határozott, hogy új adósságkezelési szolgáltatást kínál a legnehezebb helyzetben lévő családoknak.


Nem minden javaslatot tud elfogadni a minisztérium

Tállai András szerint véleményezték az érdekszövetségek javaslatait, de azt már nem közölte az önkormányzati államtitkár a Duna Televízió október 21-i Közbeszéd című műsorában, hogy azok közül melyeket fogadták el. Mint az államtitkár elmondta: más a megyei jogú, más a kistelepülési, és más a kisvárosi önkormányzatok igénye, s a nyolc érdekszövetség javaslatai közül sem igazán tudják, melyiknek higgyenek.


A Balatoni Szövetség is kezdeményezi az ÖTV tervezet felülvizsgálatát

A Balatoni Szövetség október 21-i alsóörsi elnökségi ülésén kezdeményezte, hogy a kormány az új önkormányzati törvényjavaslatban vizsgálja felül azt a rendelkezést, amely szerint önálló önkormányzati hivatalt csak azokon a településeken lehetne létrehozni, ahol több mint háromezren élnek. A balatoni települések önkormányzatait tömörítő szövetség elnöksége javasolja, hogy önálló önkormányzati hivatalt már akkor létre lehessen hozni, ha az 1500-t meghaladja a lakosok száma.


A MÖSZ és a TÖOSZ is bőven talált javítani valót a normaszövegben

„A készülő önkormányzati törvényt jelenlegi formájában nem tudjuk támogatni" - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke október 21-én, Budapesten, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumának (ÖNEF) szünetében tartott sajtótájékoztatón, ahol Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke is ismertette szövetsége kritikai észrevételeit a Belügyminisztérium által készített tervezettel kapcsolatban.


Tűzoltó laktanyák – Hajléktalan program – Autista központok

Csaknem nyolcvan előterjesztést tárgyalt meg október 21-i, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Támogatást szavaztak meg négy fővárosi tűzoltólaktanya felújításához, elfogadták a 2015-ig szóló közoktatási-, és az autistákat segítő koncepciót. A IX. kerületben az Aszódi úton létesülhet hajléktalanszálló, eladják a Hunnia mozi egykori épületét, új szemlélet alapján készítik elő a jövő évi útfelújításokat.


Üdülőt, kempinget, kastélyt próbálnak értékesíteni az eladósodott települések

Az egyre növekvő finanszírozási gondok miatt szerte az országban egyre több önkormányzat bocsátja áruba üdülőjét, gyermektáborát, továbbképzési központját, amelyek jelentős része devizahitellel terhelt. Az árak is csökkennek, hiszen számos helyhatóság eladóként immár egymás konkurenciája - írja a Napi Gazdaság.


A Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetségének nyilatkozata

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetése hosszú idő után pozitív egyenleget mutat. Hivatalos magyarázat szerint ez az alacsonyabb táppénz-kiadásoknak, illetőleg a gyógyszer gyártók jelentősebb befizetéseinek köszönhető. De vajon valóban csak ennek köszönhető ez a „kedvező" helyzet? Erre a kérdésre keresi a választ az alábbiakban a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége.                                            


A Magyar Önkormányzatok Szövetségének véleménye a helyi önkormányzatokról szóló törvénytervezetről

„Az új önkormányzati törvény koncepciója azzal az igénnyel fogalmazódott meg, hogy az önkormányzati szférában kialakult válsághelyzeten alapvetően változtasson. A jelenleg bemutatott törvénytervezet ezt a feladatot nem oldja meg" - állapítja meg a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szakértői által készített vélemény, amelyet az érdekszövetség eljuttatott Pintér Sándor belügyminiszternek, s amelynek kivonata az alábbiakban olvasható.


Megyei körkép az önkormányzatok munkahelyteremtő módszereiről
Ha az önkormányzatok adóbevételt és munkahelyeket akarnak, kedvezniük kell a vállalkozásoknak. Sok helyen meg is teszik. Akár egy olyan, 300 fős baranyai falu, mint Kiskassa is vonzó lehet a befektetők számára, ha megfelelő adókedvezményeket kínál a vállalkozásoknak. Úgy tűnik, más lehetőség a vidéki baranyai városok számára sem adott, mindenhol hasonló kedvezményekkel próbálják a településekre csábítani a cégeket - írja a baon.hu.

Teljes az egyetértés a főpolgármester és a kormánybiztos között
Támogatja a főváros az új Fradi-pálya, az Erzsébet téri Gödör, a Ludovika egyetemi fejlesztése és a Művészetek Palotája környékén felépítendő konferenciaközpont beruházásokat - hangzott el október 25-én, Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs, Budapesten megvalósuló állami beruházásokat felügyelő kormánybiztos megbeszélése során.

Az ÖTV tervezete szerint jóval kevesebbet keresnének a polgármesterek és a jegyzők

Igencsak rosszul járnak a polgármesterek és a települési jegyzők 2013-tól, ha a Parlament változatlan formában fogadja el az új önkormányzati törvény tervezetének az illetményekre vonatkozó pontjait. A kisebb községekben a településvezetők az eddigi fizetésük harmadát sem kereshetnék majd meg - olvasható a Népszabadság október 26-i számában.


Változik a falumegújítás és a vidéki örökség megőrzése pályázatok beadási ideje

Jövő februárra módosul a Falumegújításra és -fejlesztésre, illetve a Vidéki örökség megőrzésére kiírt pályázatok beadási ideje. A benyújtási időszak változtatásával a vidékfejlesztési tárca célja, hogy elegendő időt hagyjon az önkormányzatoknak, az önkormányzati társulásoknak, a nonprofit szervezeteknek és az egyházaknak a felkészülésre.


Új turisztikai stratégia kialakítását tűzték ki célul

Megalakult a Balaton parti településeket összefogó balatoni regionális turisztikai szervezet. Az ország első térségi TDM szerveződése a remények szerint valódi fejlődést indíthat el a Balatonnál. A szervezet - amelyhez az összes, a régió területén már működő helyi és térségi TDM csatlakozott - átfogó koncepció, turisztikai stratégia kialakítását, és a Balaton márka újrafogalmazását tűzte ki célul.


Családi gazdálkodók, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelentkezését várják
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elkezdte az állami földterületek haszonbérleti pályázatainak közzétételét. A pályáztatás fő célja a kis és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése, így a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást állattartáshoz köti.

Az ellenzéki párt képviselője szerint a tervezet „veszélyes hulladéknak” minősül

A Jobbik szerint a kormány önkormányzati törvénytervezete „veszélyes hulladéknak" minősül, hiszen a Ceaucescu-féle falurombolásnál is nagyobb kárt okoz a magyar vidéknek - jelentette ki október 26-i sajtótájékoztatóján Hegedűs Lórántné. A jobbikos politikus szerint a tervezet gyakorlatilag halálra ítéli a 3000 főnél kisebb településeket, vagyis mintegy 2656 falut, az összes település 85 százalékát.


Hogyan lehet a jelenleginél hatékonyabb és finanszírozhatóbb a településfejlesztés?
A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT), úgy döntött, hogy soron következő, azaz a XVII. Országos Urbanisztikai Konferenciáját, Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Bóbita Bábszínházban rendezi meg október 27-28-án. A MUT a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, mint a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának fejlesztéseiért felelős társaságot kérte fel a konferencia társrendezőjének.

Elmarasztaló megállapítások az autópálya beruházásokat vizsgáló ÁSZ-jelentésben

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közzétette jelentését a 2009-2010-es autópálya beruházások és pénzügyi folyamataik ellenőrzéséről. Az ÁSZ többek között azt állapította meg, hogy a jelenlegi jogi szabályozás szerint az autópálya-projektek megvalósításához kapcsolódó, a közpénzek hatékony felhasználásához fűződő érdekek háttérbe szorulnak az önkormányzati hatósági, szabályozási döntések, valamint a régészeti feltárások során.


Gödöllő és Telki polgármestere az önkormányzati és a közoktatási törvénytervezet hatásairól

A teljes közoktatási rendszer államosításával a minőség és a plusz szolgáltatások tűnnének el a rendszerből. Az oktatási színvonal alsó határának meghúzása helyes lépés, de a felső limit kijelölése veszélyeket rejt magában. Fontos a rossz helyzetbe került önkormányzatok megmentése, de ez nem járhat együtt a differenciálás hiányával - elemezte Gémesi György Gödöllő polgármestere és Deltai Károly Telki első embere a Rádió Orientben az önkormányzati és a közoktatási törvénytervezet jövőbeni hatásait.


Az NFM december 31-ig várja a pályázatokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,97 milliárd forint keretösszegben írt ki pályázatot az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszerek beszerzésére, és telepítésére, amelynek forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. A pályázatok december 31-ig nyújthatók be.


Kolbászkészítés – Borvigalom – Disznótoros – Térzene

Idén - október 28-31. között - immár 15. alkalommal rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált, ami mára hazánk és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, jelentős turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális fesztiváljává nőtte ki magát. A négynapos rendezvényen többek között kolbászkészítő verseny, borvigalom, térzene, szárazkolbász-verseny, disznótoros készítés és kóstolás várja a látogatókat Békéscsabán.


Első lépés a környezetkímélő CNG üzemanyag elterjesztése felé
A főváros úttörő szerepet akar betölteni a CNG üzemanyagkutak elterjesztésében - mondta György István főpolgármester-helyettes október 27-én, Budapest első sűrített-földgázüzemanyag (CNG) töltőberendezésének átadásán. A MOL kőbányai úti töltőállomásán üzembe helyezett CNG kúton egy személyautót három perc alatt lehet feltankolni.

A Székely Nép minden második-harmadik székely családhoz eljut
Székely Nép címmel jelent meg újság a magyar többségű Székelyföldön, amelynek célja az autonómiatörekvések népszerűsítése. A 70 ezres példányszámú lap a tervek szerint negyedévente jelenne meg, és a Székely Nemzeti Tanács települési küldöttei juttatnák el a székely családokhoz. Bíró Zsolt, a lap főszerkesztője az MTI-nek elmondta: a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) jelenteti meg a lapot, amelynek felelős kiadója Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Beigazolódott, hogy kellenek kockázatalapú kiválasztás szerinti ellenőrzések
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte Gyöngyöspata önkormányzata gazdálkodásának 2007-2011. év I. negyedéve közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését, amelynek során értékelte a gazdálkodás stabilitását, vizsgálta a belső kontrollok biztosítottságát, a vagyongazdálkodás szabályosságát, eredményességét. A község gazdálkodási rendszerének 2011. évi ellenőrzésénél beigazolódott, hogy szükség van a kockázatalapú kiválasztás szerinti ellenőrzésekre.

A 34 milliós projekt európai uniós támogatással valósult meg

Az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Programjának keretében valósult meg Budafok-Tétényben a „Kozmutza Flóra Általános Iskola komplex akadálymentesítése" című projekt. Az október 28-án tartott hivatalos átadóünnepségen Szabolcs Attila polgármester kiemelte: Az intézmény akadálymentesítése kiemelten fontos beruházás, ugyanis a kerületi sajátos nevelési igényű tanulók ellátását biztosítja.


Sikeres konferenciát tartott az Energiaklub és a gödöllői SZIE

Az önkormányzati biomassza hasznosítás témában szervezett sikeres konferenciát és workshopot az Energiaklub és a gödöllői Szent István Egyetem. A száznál több érdeklődő, közöttük félszáznál több önkormányzati vendég előtt lezajlott szekszárdi eseményen szó volt többek között a villányi szőlészeti hulladék hasznosítási terveiről, a devecseri mintaprojektről, illetve a magyarországi biomassza hasznosítás helyzetéről.


Idén összesen 315 magyar önkormányzat nevezett a versenyre

Megszületett a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2011-es végeredménye. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Százhalombattának, falu kategóriában Lövőnek ítélték oda, így ez a két település indul Magyarország képviseletében az Entente Florale Europe elnevezésű európai környezetszépítő versenyben.


Csökkenő illetmény, növekvő terhek és kiszolgáltatottság

A Jegyzők Országos Szövetsége érdekelt abban, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása és a közigazgatás átszervezése a kormány által kitűzött célokkal összhangban valósuljon meg, ugyanakkor a szakmai szervezet aggályosnak tartja a helyi önkormányzatokról szóló törvénytervezetet, többek között azért, mert álláspontja szerint annak elfogadása esetén növekedne a jegyzők munkaterhe, kiszolgáltatottsága, miközben illetményük „drasztikusan" csökkenne.


Hatezer diplomás hallgatót képeznek ki a 300 kormányablakhoz

2013-ra az egész országban kiépítjük azt a rendszert, amellyel minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet a kormányablakoknál lehet intézni - fogalmazott Szabó Erika, miután október 28-án látogatást tett a Baranya Megyei Kormányhivatalban. Mint azt a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár elmondta, a járások felállása után országos szinten körülbelül háromszáz kormányablakot működtetnek majd 2013 végétől.


Újabb helyi adókkal kapcsolatos képviselői módosító javaslat

Elvileg az egyházakra, közszolgáltató szervezetekre és központi költségvetési szervekre is vethetnének ki adót a helyi önkormányzatok, ha bekerül a jövő évi adótörvények közé Lázár János és Rogán Antal javaslata. Az előterjesztésben szerepel az is, hogy csak az adópolitikáért felelős miniszter engedélyével léphetne hatályba a vállalkozások helyi adójáról szóló önkormányzati rendelet, ha abban az előző évinél 20 százalékkal magasabb adót állapítanak meg.


Hatvan településről érkeztek vendégek a jeles eseményre

Szentendre Magyarország egyik olyan városa, amely színességét, gazdag kulturális életét többek között az ott élő sokféle nemzetiségnek köszönheti. Ilyenek a szerbek is, akik gazdag történelmi kincsekkel ajándékozták meg a települést. Ezért, valamint a jövőben várható Európai Uniós csatlakozás miatt döntött úgy Dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere, hogy városában ad otthont az első szerb-magyar testvérvárosi találkozónak, egy konferencia keretén belül.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu