Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Új ÁSZ jelentés a háziorvosi rendszer működésének ellenőrzéséről

A jelentés szerint a háziorvosi rendszer működését romló feltételrendszer mellett stagnáló minőségű ellátás jellemzi. Az ÁSZ javasolta a Nemzeti Erőforrás Miniszternek, hogy dolgoztasson ki szakmai programot a háziorvosi ellátás szakmai, fejlesztési irányainak meghatározása érdekében, valamint alakítsa át, szabályozza újra a működtetési jogot.


Boldog István módosító javaslata az önkormányzati érdekképviselet teljessé tételéért

A legkisebb települések érdekérvényesítésének lehetővé tétele a célja Boldog Istvánnak, a hétszáz lelkes Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpó község polgármesterének, aki a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség parlamenti képviselőjeként a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Házszabályáról szóló 46/1994.(IX.30.) OGY határozat 94.§ (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzatokról szóló T/4864. számú törvényjavaslathoz, a következő módosító javaslatot terjesztette elő:


Közösségi politika workshop az Ökopolisz Alapítvány rendezésében

Mit jelent az állampolgárok részvétele lakóhelyük ügyeiben? Milyen formái vannak? Miért hasznos ez az önkormányzat számára? Hogyan lehet közösen döntést hozni? Milyen jó példák vannak erre? Ilyen kérdésekre ad választ az Ökopolisz Alapítvány workshopja, amelyen a téma tapasztalt szakértői beszélnek a részvétel jelentéséről és jelentőségéről, lehetséges módszerekről, jó gyakorlatokról és előnyökről, december 3-án, Budapesten.


Döntöttek a főösszeg nagyságát érintő módosítókról, jövő héten következnek a részletek

A Magyar Országgyűlés november 29-én döntött Magyarország 2012. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott azon módosító indítványokról, amelyek a fejezeti főösszegek nagyságát, a hiány vagy a többlet mértékét érintik. Ezt követően a javaslat tárgyalása során már csak fejezeten belüli átcsoportosításokra nyílik lehetőség.


A következő években az EGT és Norvég Alapok keretében mintegy 40 milliárd forint válik hozzáférhetővé Magyarországon

A zöld ipar, az innovatív technológiák és a magyar-norvég együttműködés kérdései is megvitatásra kerültek azon a magyar államigazgatási szervek, helyi önkormányzatok és önkormányzati szövetségek, valamint vállalatok részvételével zajló rendezvényen, amelyet „Zöld ipari innováció - Zöldebb város" címmel rendeztek november 30-án, Budapesten, a Norvég Királyi Nagykövetségen.


December 5-én Eperjesre látogatnak Magyar Önkormányzatok Szövetsége vezetői

Az Országgyűlés új önkormányzati törvény megalkotását tervezi, amelynek következtében a szabályozásban jelentős változások várhatók. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) az egyeztetések során hitelesen és erős felhatalmazással szeretne segítséget nyújtani a törvény megalkotásához, ezért december 5-én folytatja megyei konzultáció-sorozatát, hogy a csongrádi önkormányzati vezetők észrevételeit, véleményét is összegyűjthesse az ÖTV tervezettel kapcsolatban.


Megalakult a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda

A helyi Széchenyi Programirodán belül Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda alakult Tokaj-Hegyalján december 2-án. Az Országgyűlés júniusban döntött a világörökségi törvény elfogadásáról, amely számtalan állami feladatot és fejlesztéspolitikai lehetőséget von maga után. Ezek helyi szintű koordinálását és támogatását végzi a Dr. Takács András által vezetett Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda.


Ünnepi esttel emlékeztek meg a Nemzeti Együvé Tartozás Napjáról Gödöllőn
Ünnepi beszélgetést tartottak a Nemzeti Együvé Tartozás Napja alkalmából december 4-én, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ konferenciatermében. A megemlékezésen Dr. Gémesi György, a város polgármestere tartott ünnepi beszédet, felelevenítve a Nemzeti Együvé Tartozás Napja, és az ehhez kapcsolódó alapítvány létrehozásának körülményeit.

Kaposvár, Hódmezővásárhely és az V. kerület az adóssághegy csúcsán

A 23 megyei jogú település közül tavaly 18 verte újabb adósságokba magát, s mindössze öt - Salgótarján, Szekszárd, Tatabánya, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely - úszott szemben az árral, vagyis mérsékelte tartozását - derül ki a Magyar Progresszív Intézet (MPI) nemrég közzétett kutatási jelentéséből, amely több aspektusból is elemezte a vidéki centrumok és a fővárosi kerületek helyzetét, az érintettek által közölt adatok alapján.


Fellegi Tamás racionalizálná a széttagoltan működő területi területfejlesztés szervezetet
Jövőre megszűnnének a korábban kötelezően létrehozott regionális és kistérségi fejlesztési tanácsok, valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, és a területfejlesztési feladatok egységesen a megyei önkormányzatokhoz kerülnének majd; az önkéntes térségi tanácsok alakításának lehetősége ugyanakkor megmaradna. Az erről szóló, a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosítását célzó javaslatot Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Az önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik gyűjtőkéményeinek felújítására pályázhatnak

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 700 millió forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi Terv keretében egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatására. A december 5-én megnyíló konstrukciónak - melyre a társasházak és lakásszövetkezetek épületeik, a helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik gyűjtőkéményeinek felújítására nyújthatnak be pályázatot - a többlakásos lakóépületekben üzemelő, fűtő- vagy vízmelegítő-berendezések égéstermékeit elvezető egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai korszerűsítése a célja.


Négy óra húsz perc jut a helyi önkormányzatokról szóló tervezetre

Időkeretben tárgyal a parlament több fontos törvényjavaslatot, így a felsőoktatási törvényjavaslat, az önkormányzatokról szóló előterjesztés vagy az új választási törvényjavaslat részletes vitáját, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslat és a ország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztés általános vitáját is - erről döntött december 5-én az Országgyűlés kormánypárti többsége.


ÁSZ-tájékoztató az EU-s támogatások 2010. évi felhasználásáról

Megjelent meg az európai uniós támogatások 2010. évi felhasználásának ellenőrzéséről szóló Tájékoztató. Az ÁSZ a Tájékoztatóban néhány kiemelt indikátor mentén és azok értékelése útján mutatja be az elmúlt évek főbb tendenciáit, többek között Magyarország támogatás-felhasználását (abszorpciós képességét), nettó pozícióját, a támogatások feltételrendszerét, valamint a szabálytalanság-kezelést, s felhívja a figyelmet az uniós források gyorsabb és eredményes felhasználásának szükségességére.


Tanúsítvány alapján készül majd a legélhetőbb városaink listája

Tanúsított rangsorolást kapnak a legélhetőbb magyar városok a SRHungary és a TÜV Reinland Intercert megállapodásának eredményeként - tájékoztatta Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezetője az MTI-t. Az első listát 2012. március 31-ig teszik közzé. Ebben a 20 ezer lélekszám feletti városok fizikai és anyagi feltételei mellett a szellemi-kulturális szférát is felmérik az „élhetőség szempontjából".


MÖSZ-konferencia a településüzemeltetés aktuális feladatairól

Az önkormányzatok számára időzített bombaként ketyegő távhőrendszertől a Nemzeti Energia Stratégia települési önellátás irányába mutató célkitűzésein át, a készülő hulladékgazdálkodási törvény drákói szigorúságú rendelkezéseiig számos izgalmas téma került terítékre a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által szervezett „A településüzemeltetés aktuális feladatai" című konferencián, december 6-án, Gödöllőn.


December 8-án Pápán, 9-én pedig Győrben folytatódik a Magyar Önkormányzatok Szövetsége konzultáció-sorozata

Az Országgyűlés új önkormányzati törvény megalkotását tervezi, amelynek következtében a szabályozásban jelentős változások várhatók. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) az egyeztetések során hitelesen és erős felhatalmazással szeretne segítséget nyújtani a törvény megalkotásához, ezért december 8-án és 9-én folytatja megyei konzultáció-sorozatát, hogy a Veszprém és a Győr-Sopron-Moson megyei önkormányzati vezetők észrevételeit, véleményét is összegyűjthesse az ÖTV tervezettel kapcsolatban.


Öt érintett érdekvédelmi szervezet közös állásfoglalást adott ki a közoktatás államosításáról

Az állam közoktatásban betöltött szerepét át kell tekinteni, de ennek nem lehet az eredménye az, hogy a települési önkormányzatok elvesztik érdemi befolyásukat az illetékességi területükön működő közoktatási intézmények működését meghatározó döntések meghozatalában - többek között ez áll abban a közoktatás államosításáról szóló együttes állásfoglalásban, amit öt érintett érdekképviseleti szervezet vezetője írt alá egy közös konzultációt követően, december 7-én, Budapesten.


Polgármesterek a Falukért Egyesület javasolja, hogy az alapfokú oktatás a jövőben is maradjon önkormányzati feladat

A Komárom-Esztergom megyében működő Polgármesterek a Falukért Egyesület szerint a tervezett önkormányzati reform csaknem teljesen ellehetetlenítené a falvakat, ezért javaslatokat készített az új önkormányzati törvényhez; a megye hatvanhat kistelepülésének vezetői közül huszonnyolcat tömörítő szervezet elnöke, Maszlavér István december 7-én, Környén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy javaslataikat a megye további 21 kistelepülésének polgármestere is támogatja.


A dokumentum bevezeti az átlátható hátterű cégek fogalmát

Csővezetékes szállítás, a törzshálózati vasútpályákon történő személyszállítás és árufuvarozás, vagy éppen a közterek alatti mélygarázsok építése és működtetése - néhány dolog, amelyek a nemzeti vagyonról szóló, a parlamentnek beterjesztett törvény tervezetének értelmében az állam vagy az önkormányzatok kizárólagos gazdasági tevékenységei közé tartozik majd.


A 930 millió forintos keretösszegű Programból 201 pályázó nyert állami támogatást
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a nyertes tanyapályázatokat. Az idén első alkalommal, kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forintos keretösszegű Tanyafejlesztési Programból összesen 201 pályázó nyert állami támogatást. A Kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása.

Önkormányzati szűrőprogram és életmód-tanácsadás általános iskolásoknak

Rengeteg szó esik mostanság az általános iskolások mindennapos testedzésének fontosságáról, az egészséges életmódra nevelésről. Ehhez kínál segítséget az önkormányzatok számára az az országosan egyedülálló egészségmegőrző szűrőprogram, amivel nemcsak az esetleges tartáshibák és a kialakulóban lévő keringési betegségek szűrhetők ki, de lehetővé teszi a gyermek alkatának leginkább megfelelő sportág, illetve életpálya kiválasztását is.


December 12-én Mátyásdombra és Pécsre látogatnak a Magyar Önkormányzatok Szövetsége vezetői

Az Országgyűlés új önkormányzati törvény megalkotását tervezi, amelynek következtében a szabályozásban jelentős változások várhatók. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) az egyeztetések során hitelesen és erős felhatalmazással szeretne segítséget nyújtani a törvény megalkotásához, ezért december 12-én folytatja megyei konzultáció-sorozatát, hogy a Fejér és a Veszprém megyei önkormányzati vezetők észrevételeit, véleményét is összegyűjthesse az ÖTV tervezettel kapcsolatban.


Pintér Sándor szerint összefogással oldható meg a hajléktalanprobléma

„Biztonságot, törvényességet és élhető körülményeket kívánunk teremteni a főváros lakosságának és a hajléktalanoknak is" - hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter, miután december 9-én megtekintette a budapesti Aszódi utcai és Feszty Árpád utcai hajléktalanszállókat. Pintér Sándor emlékeztetett: a kormány rendet ígért, és ezt be is tartja. „Ez az elvárás a lakosság részéről, és ennek az elvárásnak meg is kívánunk felelni."


Megszületett a Fidesz-KDNP frakció döntése az ÖTV tervezetéhez érkezett módosító indítványokkal kapcsolatban

Lazulnak a helyi képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi rendelkezések, ugyanakkor szigorodnak az önkormányzati hitelfelvétel szabályai, továbbá önkormányzati feladat lesz az ivóvízellátás, a szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás, a távhőszolgáltatás és a hajléktalan-ellátás - egyebek mellett erről döntött a Fidesz-KDNP-frakció, amely december 12-i ülésén megvitatta az önkormányzati törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokat.


Gémesi György az ÖTV tervezetének MÖSZ által támogatott és elutasított elemeiről
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a települési önkormányzatokat érintő törvényváltozások közül a magyar egészségügy államosítását és a járások kialakítását elfogadhatónak, a kétezernél kevesebb lakosú községek „körjegyzőségbe kényszerítését" és az iskolák állami fenntartását azonban elfogadhatatlannak tartja - mondta Gémesi György, a MÖSZ elnöke december 12-én, Mátyásdombon.

Cséfalvay Zoltán szerint az önkormányzatoknak a jövőben szigorú költségvetési fegyelmet kell gyakorolniuk

A jövőben nem tervezhetik deficittel költségvetésüket a települések és önállóan nem dönthetnek hitelek felvételéről sem - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára újságíróknak december 9-én, Pécsett. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak a jövőben szigorú költségvetési fegyelmet kell gyakorolniuk.


ÁSZ-jelentés a térségek felzárkóztatása érdekében 2005-2010 között tett intézkedésekről
A térségek felzárkóztatása érdekében meghozott központi és helyi döntések, a kialakított szabályozási és támogatási rendszer nem járult hozzá eredményesen a kitűzött célok megvalósításához. Az ellenőrzést a 2005-2010 közötti időszakra, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, a Belügyminisztériumnál, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, 35 helyi önkormányzatnál és kilenc többcélú kistérségi társulásnál folytatta le az Állami  Számvevőszék (ÁSZ).

Rátóti Zoltán színművész helyét ezen túl Tolnai Istváné tölti be

A független Tolnai Istvánné váltja Magyarföld polgármesteri székében a december 11-én megtartott időközi választás eredményeként a színművészként ismert Rátóti Zoltánt, aki színigazgatói elfoglaltságai miatt szeptemberben lemondott. Horváth Attila körjegyző az MTI-nek elmondta: a zalai település 57 választópolgára közül 48-an szavaztak: 27-en támogatták Tolnai Istvánnét, a szintén függetlenként indult Kállai Csaba 21 voksot kapott.


A korrupcióról és az átláthatóságról rendez konferenciát a Transparency International magyar és szlovák tagozata, Budapesten

A Transparency International magyar és szlovák tagozata közös, „Transzparens önkormányzatok hálózatának építése" elnevezésű uniós projektje keretében, december 14-én, Budapesten konferenciát szervez „A korrupció elleni fellépés lehetőségei és átláthatóság a változó önkormányzati rendszerben" címmel. A rendezvény annak az átfogó kutatási programnak a zárórendezvénye is, amelynek során a két tagozat egy, a helyi önkormányzatok korrupció elleni fellépésének elősegítését célzó, határon átnyúló együttműködéseket támogató európai uniós projektben vett részt.


Hat hónap alatt 114 törvényjavaslat, kormányhatározat és rendelet megalkotása szerepel napirenden

Feszes munkatempót diktál, és jelentős vállalásokat tartalmaz a kormány jövő félévi munkaterve:  2012. június 30-ig 114 törvényjavaslat, kormányhatározat és rendelet - egyebek mellett az új Büntető Törvénykönyv, az új Polgári Törvénykönyv, számos hatékonyabb gazdaságműködést segítő javaslat, a Széll Kálmán Terv végrehajtásához  szükséges intézkedések, illetve a már újjászervezés alatt álló területeket érintő jogszabályok - megalkotása szerepel napirenden.


Több kérdés is pontosításra vár a jövő évi közfoglalkoztatással kapcsolatban

A jövő évi közfoglalkoztatással kapcsolatban több kérdés pontosítására lenne szükség - véli Tóth István, Bogyiszló polgármestere, egyben a szintén sok közmunkást foglalkoztató Duna-Sió menti Vízitársulat elnöke. Szerinte nem világos például, hogy a közmunkások a foglalkoztatásuk lejárta után milyen gyorsan állhatnak újra munkába. Visszavehetik őket akár egy nap munkanélküli regisztráció után, vagy ki kell tölteniük az ellátás teljes időtartamát?


Az Országgyűlés döntött az ÖTV-tervezethez és a köznevelési törvényjavaslathoz érkezett módosítókról

A Magyar Országgyűlés számos törvényjavaslat kapcsán hozott döntést december 12-i ülésnapján, köztük két, az önkormányzatok jövőbeni lehetőségeit nagyban meghatározó javaslathoz benyújtott módosítókról is. Mint ismeretes, a helyi önkormányzatokról szóló előterjesztéshez közel 700, míg a nemzeti köznevelésről szóló előterjesztéshez több mint 300 módosító javaslat érkezett.


107 civil szervezet 116 millió forintot kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól
Összesen 116 millió forinttal segíti a Vidékfejlesztési Minisztérium 107 civil szervezet munkáját a Zöld Forrás pályázattal. A nyertesek átlagosan egymillió forintot kapnak, hogy környezetvédelmi céljaikat megvalósítsák. Ilyen program lehet például a hulladékképződés csökkentése, a környezettudatos szemlélet erősítése, az ökoszisztéma értékeinek megőrzése, vagy a kedvenc állatok okozta környezetvédelmi és természetvédelmi problémák megelőzése. 

Kósa Lajos közleménye az új ÖTV legfontosabb intézkedéseiről
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke december 13-án az alábbi közleményt adta ki abból az alkalomból, hogy a Parlament döntött az ÖTV módosító javaslatairól. Hangsúlyozza: az új törvény az önkormányzás jogának messzemenő figyelembevételével olyan működést szeretne elérni, amely a városok, a falvak lakóinak biztonságot, méltóságot és önbecsülést ad. Ezzel a magyar önkormányzati rendszer túljutott a rendszerváltás első korszakán, a nehéz serdülő éveken, és felnőtt korba lépett. 

A szakemberek a szélesebb körű nyilvánosság megteremtésének lehetőségét szorgalmazták az új ÖTV-ben
Szakemberek szerint törvényben kellene biztosítani az önkormányzatok működésének átláthatóságát, így például a közmeghallgatás vagy a lakossági fórum intézményét. A Transparency International Magyarország szerdai budapesti konferenciáján felszólalók egyebek mellett a szélesebb körű nyilvánosság megteremtésének lehetőségét szorgalmazták a parlament előtt lévő új önkormányzati törvényben (ÖTV).

Újabb közterület-átnevezések – Emelkedő víz-, csatorna- és szemétdíj – Önálló Szent Margit Kórház

Mintegy 80 előterjesztést tárgyalt meg december 14-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az ülésen a köztársasági elnök, Schmitt Pál kijelentette, hogy nem 23 kerületre felosztott, hanem egységes fővárosra van szükség. Díjemelésekről is döntött a közgyűlés, infláció alatti mértékben drágul jövőre a víz- és a csatornadíj, a kegyeleti közszolgáltatások díja és a kéményseprési díj. Elfogadták a városatyák a jövő évi költségvetés koncepcióját, s határoztak kilenc új utcanévről is.


Megalakult a Városfejlesztő Társaságok Országos Szövetsége
Kecskemét városának kezdeményezésére tizenhárom település önkormányzata december 14-én megalapította a Városfejlesztő Társaságok Országos Szövetségét (VÁTOSZ), az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében. A szervezet vezetőjévé Uhlig Ritát, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjét választották meg.

A TÖOSZ-elnökség állásfoglalást adott közre a járásokkal kapcsolatban

„Mindenki abban érdekelt, hogy az új közigazgatási és önkormányzati rendszer kialakulása a lehető leggördülékenyebb legyen, ezért mielőbb szükséges az egyeztetési folyamat megkezdése" - áll abban az állásfoglalásban, amit december 13-án tartott ülésén fogadott el, majd adott közre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöksége. Az állásfoglalás teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható.


A TÖOSZ-elnökség állásfoglalása az önkormányzati vagyonról

A TÖOSZ elnöksége az új önkormányzati rendszerről tartott konferencián elhangzott javaslatok és észrevételek figyelembevételével ismételten áttekintette az önkormányzati vagyont érintő kérdéseket, s megállapította, hogy az új önkormányzati törvényjavaslat (T/4864. számú) országgyűlési tárgyalása időszakában több olyan törvényjavaslat is beterjesztésre került sürgősséggel, amelyek jelentős mértékben érintik és korlátozzák az önkormányzatok tevékenységét, tulajdonát és vagyonát.


A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásában 22 szervezet részesült

Döntött a vidékfejlesztési miniszter az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó támogatásokról. Minden beérkezett, érvényes pályázat kapott forrást a tárcától. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összesen 22 szervezetet támogat együttesen mintegy 32 millió forinttal. A VM a közterületen elhagyott szemét felszámolását: a hulladék felszedését, kezelését és ártalmatlanítását támogatta a pályázattal.


A végső döntést december 19-én hozza meg a Parlament

A Magyar Országgyűlés honlapján megtalálható A helyi önkormányzatokról, továbbá A nemzeti köznevelésről szóló törvény javaslatának elfogadott módosító javaslatokkal összeszerkesztett változata, melyről december 19-én szavaz a Parlament. Az egységes javaslatot ugyanakkor a Házszabály szerint bizonyos feltételek esetén zárószavazás előtti módosító javaslattal még van lehetőség korrigálni.


Államosítanak minden iskolát – Pokorni Zoltán nemmel szavazott

Elfogadta a parlament az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza. A jogszabály három éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.


Ismeretterjesztés, közös pályázatok, együttműködés a közfoglalkoztatási feladatokban

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő december 20-án átfogó együttműködési szerződést írt alá a Magyar Állam tulajdonában lévő 22 erdőgazdaság vezetőivel. A felek többek között a közösen elérhető pályázati források elérése és az új közcélú közfoglalkoztatásra vonatkozó feladatok végrehajtása érdekében működnek majd együtt.


Nem szólalt fel magyar előadó a Páneurópai Romastratégiával kapcsolatosan az Európai Régiók Közgyűlésének konferenciáján

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége  üdvözli a Régiók Bizottsága által  december 14-én elfogadott „A Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Uniós keretrendszere 2020-ig"  véleményét, melyet az Európai Unió bizottsága  hasonló címen ez év 2011. április 5-én elfogadott  közleményével  kacsolatosan fogalmazott meg, (COM 2011 173).


Komlóska, Kunsziget és Paloznak is elismerésben részesült

Megszületett a Magyarországi Falumegújítási Díj végeredménye. A belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből álló bizottság falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért a Pest megyei Újszilvást tüntette ki a fődíjjal, de további 12 település is elismerésben részesült.


Gémesi György csalódott és aggódik az elfogadott törvények miatt
Nem túl nyugodt a jövő évet illetően Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke, mert - mint a Rádió Orientben elmondta - az elfogadott törvények, módosítások némi csalódottságot és aggodalmat váltottak ki belőle. A MÖSZ elnöke a közigazgatás rádiójában arról is beszélt: a jelenlegi vidékfejlesztési stratégia nagyon jó, azonban ha az önkormányzati rendszert leépítjük, ne is álmodjunk annak megvalósulásáról.

Négyágyas szobák és tisztálkodási lehetőség a fedél nélkülieknek

Több mint hetven ember befogadására alkalmas, új, komfortos fővárosi hajléktalanszállás várja a fedél nélküli embereket karácsonytól - közölte a Fővárosi Önkormányzat. A Fővárosi Vízművek használaton kívüli épületét a Fővárosi Önkormányzat a kormány támogatásával felújította, és a kor színvonalának megfelelő éjjeli menedékhelyet alakított ki a külső Váci úton. A főzési és tisztálkodási lehetőségekkel felszerelt épületben, négyágyas szobákban fogadják a beköltözőket.


ÁSZ-jelentés a Nemzeti Civil Alapprogram ellenőrzéséről
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december 15-én sajtótájékoztatón számolt be az Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) működésének ellenőrzéséről. A rendezvényen Dr. Elek János főigazgató és Horváth Balázs felügyeleti vezető sajtótájékoztatón ismertette az NCA ellenőrzésének legfontosabb céljait és megállapításait, a feltárt mulasztásokat, valamint a Számvevőszék által tett intézkedési javaslatokat. 

Testre szabható szolgáltatásokkal jelentkezik a Hungary Card 2012

Nem akármilyen év az idei a Magyar Turizmus Kártya történetében, hiszen idén ünnepli 15. születésnapját a különböző utazási és kulturális kedvezményekre jogosító kártya, amely az elmúlt éveket kísérő válság ellenére is népszerű útitársa a belföldi utakra indulóknak. A máig egyetlen országos hatáskörű turisztikai kártya történetéről, a szektorban tapasztalható változásokról, illetve a Hungary Card 2012 legújabb szolgáltatásairól Holczerné Szentirmai Ágnessel, a Hotelinfo Kft. PR-igazgatójával beszélgettünk.


Zárószavazás előtti módosítás: bizonyos esetekben el lehet térni a 2000 fős létszámtól

A Magyar Országgyűlés 259 igen, 97 ellenszavazattal (kormánypárti képviselők támogatásával) december 19-én elfogadta A helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatot, ami alapvetően átrendezi az állam és az önkormányzatok közötti feladat-, és hatáskörmegosztást.  A szavazást megelőzően zárószavazás előtti módosító javaslatokról is döntött a Parlament. Ezek egy része nyelvhelyességi okból, valamint a hatályos törvényekkel való összhang megalkotása miatt vált szükségessé. 


Cél a folyamatos távhő-, földgáz- és villamosenergia-ellátás biztosítása

Az Országgyűlés a Kormány és a szaktárca törekvéseivel összhangban az ágazati törvények egyidejű módosításának elfogadásával gondoskodik egyes állami vagy önkormányzati közintézmények folyamatos távhő-, földgáz- és villamosenergia-ellátásának biztosításáról. A döntés nyomán a fűtési szezon ideje alatt nem kapcsolthatók ki a szolgáltatásból az egészségügyi, közoktatási és szociális közintézmények.


Rendkívüli ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés

A fővárosi kórházak és egészségügyi intézmények állami kézbe adásáról, a fővárosi teherforgalmi behajtási rendszer felülvizsgálatáról is döntött a Fővárosi Közgyűlés december 21-én megtartott rendkívüli ülésén. Mindemellett a városatyák szavazata alapján százmillió forint kamatmentes tulajdonosi kölcsönt kap a Budapesti Vidám Park Zrt. is a jövő évi biztonságos szezonkezdéshez.


Az ÁSZ elektronikus sajtótájékoztatót tartott megyéink pénzügyi ellenőrzéséről

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elvégezte a megyék pénzügyi helyzetének ellenőrzését, majd a jelentéseket december 21-én, szinkronban, egyszerre hozta nyilvánosságra egy - úttörő kezdeményezésként megtartott - „elektronikus sajtótájékoztató" keretében. A helyi médiumokat a saját megyéjükre vonatkozó megállapításokról, javaslatokról az adott megye ellenőrzésében részt vevő munkatársak közvetlenül tájékoztatták, mindenkinek biztosítva a kérdezés lehetőségét.


A súlyos likviditási gondokkal küzdő települések is tiszta lappal kezdhetik a jövő évet

A Kormány 20,4 milliárd forintos többlettámogatást juttat az önkormányzatoknak. A pénz az önkormányzatok számláján lesz még ebben az évben, így a 2012-es évnek tiszta lappal indulhatnak a helyhatóságok. Az önkormányzati rendszer a rendszerváltás óta nem részesült ilyen jelentős támogatásban - jelentette ki Tállai András a december 22-én megtartott kormányszóvivői tájékoztatón.


Megalakult az Önkormányzati Idősügyi Tanácsok Együttműködési Fóruma
Az aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai évének eseményeinek összehangolása céljából a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az önkormányzati idősügyi tanácsok képviselői létrehozták az Önkormányzati Idősügyi Tanácsok Együttműködési Fórumát (ÖITEF) - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága december 22-én az MTI-vel.

Hetvenhat önkormányzat jelezte szándékát 1151 hektár termőföld igénybevételére

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) március 16-án felhívást tett közzé, hogy felmérje, hány önkormányzat kíván részt venni a szociális földprogramban. Közel 200 település jelezte, hogy igényelne állami termőföldet, majd az előzetes konzultáció alapján végül 76 önkormányzat erősítette meg a szándékát, mintegy 1151 hektár termőföld igénybevételére. 2006-ban az előző kormányzat hasonló programjában összesen 145 hektár termőföldet adott át 12 településnek.


ÁSZ-jelentés az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos 2010. évi tevékenységről

Az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos 2010. évi tevékenységet ellenőrizte az Állami Számvevőszék. A jelentés megállapította: az átadás-átvételi eljárás az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az Magyar Fejlesztési Bank Zrt. között 2010. év végéig hiánytalanul lezárult, azonban a Nemzeti Föld Alapkezelő Szervezet (NFA) esetében lassú volt a folyamat.


Bevezetik a „szabad vállalkozási zóna” fogalmát
A parlament december 23-i döntése értelmében jövőre megszűnnek a korábban kötelezően létrehozott regionális és kistérségi fejlesztési tanácsok, a területfejlesztési feladatok egységesen a megyei önkormányzatokhoz kerülnek, a regionális fejlesztési ügynökségek pedig állami kézbe kerülnek. Mindemellett bevezetik a „szabad vállalkozási zóna" fogalmát is.

Kisebb, 199 tagú Országgyűlés – Új választókerületek – Szavazati jog a határon túl magyaroknak

A következő általános választás eredményeként 199 tagú lesz az Országgyűlés - döntötte el a Parlament december 23-án.  A vegyes választási rendszer egyfordulóssá alakul, a győztes egyéni jelölt után is jár majd töredékszavazat, a határon túli magyarok pedig csak pártlistára szavazhatnak. A mostani 176 egyéni választókerület helyett a jövőben 106 lesz, a számuk a fővárosban 32-ről 18-ra csökken.


A nemzeti vagyon körét három „védelmi szinten” különböztetik meg

Az Országgyűlés december 23-án sarkalatos törvényben rögzítette az állami és a helyi önkormányzatok vagyonáról rendelkező szabályokat. A nemzeti vagyonról szóló törvény az alaptörvény kötelezettségének megfelelően meghatározza az állami és az önkormányzati közfeladatok ellátásának infrastruktúráját jelentő nemzeti vagyon védelmének és a vagyonnal történő gazdálkodásnak az általános alapelveit.


Közigazgatási bírósághoz fordult a Kovászna megyei prefektúra

A közigazgatási bíróságon támadta meg a Kovászna megyei prefektúra azt a népszavazást, amelyet a magyarok által többségben lakott megye önkormányzata a Székelyföld nevű közigazgatási egység létrehozásáról írt ki. György Ervin, a román kormányt képviselő Kovászna megyei prefektus december 27-én, egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Kovászna megyei tanács határozata több formai hibát tartalmaz, így a közigazgatási bírósághoz fordultak.


Az ingatlanok az átvevők feladatellátását szolgálják
Ingyenesen kerül országszerte huszonkilenc önkormányzat tulajdonába ötvenhárom, eddig nem hatékonyan hasznosított állami ingatlan, összesen mintegy 922 millió forint forgalmi értékben. A kormány határozata alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2012. június 30-ig köti meg az ingatlanok tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződéseket.

Az elsősorban állattartásra szakosodott vállalkozás dolgozói kitermelik saját bérüket

Önfenntartó gazdaságot hozott létre a szabadkígyósi önkormányzat - írja a Békés Megyei Hírlapra hivatkozva az Agromonitor. A dolgozók kitermelik a saját bérüket, így az önkormányzatnak nem teher, hanem segítség a „vállalkozás", amellyel munkahelyeket teremtettek, illetve mintegy hetven közmunkásnak biztosítottak munkát. Jövőre - a tervek szerint - keltetőket létesítenek, s tovább bővítik az állatállományt.


Átlagosan 1-10 millió forint belügyminisztériumi támogatást kaptak a települések rövidlejáratú hiteleik törlesztéséhez

Az 51 milliárdos rövidlejáratú hiteleik törlesztéséhez hét milliárd forintos támogatást kaptak az önkormányzatok - az erről szóló belügyminiszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. Azok az önkormányzatok kaptak támogatást, amelyek a háromnegyed éves mérlegjelentésükben 20 millió és két milliárd forint közti rövidlejáratú hitelt mutattak ki.


Elkészült az Állami Számvevőszék 2012. első félévi ellenőrzési terve

Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kiépítettségének, pénzügyi gazdálkodási helyzetének, vagyongazdálkodásának, és ezek szabályosságának ellenőrzése is szerepel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2012. első félévi gördülő tervezéssel készült ellenőrzési tervében, amelyet Domokos László, a szervezet elnöke jóváhagyott és átadott az Országgyűlés alelnökének, Jakab Istvánnak.


Zöld utat kapott az Auchan – Precedens értékű lehet a döntés

A plázastopot nem nagyon szeretné Győr városa: a közgyűlés nemrég lényegében egyhangúlag zöld utat adott az Auchannak ahhoz, hogy a város határában újabb bevásárlóközpontot építsen. Az önkormányzat azt követően fogadta el a már korábban a város stratégiai bizottságán is átment  előterjesztést, hogy az országgyűlés már korábban megszavazta a plázastopot - írja a napi.hu. 


2012 áprilisától a helyközi közlekedésnél az állam, a helyinél az önkormányzat alakíthatja ki z árakat a szolgáltatóval közösen
A vasúti és autóbuszos helyi, helyközi közösségi közlekedési szolgáltatás kikerül a hatósági áras körből jövő áprilisban, ettől kezdve a helyközi közlekedésnél az állam, a helyinél pedig az önkormányzat a szolgáltatókkal közösen alakítja ki az árakat a közszolgáltatási szerződésben. Az Országgyűlés december 23-i ülésén fogadta el az egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló javaslatot, amely több közlekedési tárgyú törvényt módosít.

Tilos galambokat etetni, a Gellérthegyen sziklát mászni és az utcai tereptárgyakat „leküzdeni”

Átfogó rendeletben szabályozza a közterületen való viselkedés rendjét az I. kerületi önkormányzat. A városrészben korábban külön rendeletben szabályoztak egyes eseteket, így a játszótéri dohányzás és a közterületi szeszesital-fogyasztás tilalmát, a zajvédelmet és az állattartási szabályokat. A január 1-jén hatályba lépő rendelet azonban ezek mellett több új elemre is kiterjed.


Városrészi rehabilitáció – Gyakorlatorientált képzések – Roma szakkollégium

Mélyszegénységben élőket segítő mintaprogram indul Nyíregyházán. A lakhatási és a foglalkoztatási körülményeket javító tervek megvalósítására az önkormányzat és az érintett szervezetek - a helyi cigány kisebbségi önkormányzat, a budapesti Türr István Képző- és Kutató Intézet, a hajdúdorogi görög katolikus egyházmegye, a Humán-Net Alapítvány, valamint a helyi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. - konzorciumot hoztak létre.


A „Vissza az utcáról” pályázatra 2012. január 31-ig lehet jelentkezni

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából a Hajléktalanokért Közalapítvány, mint lebonyolító szervezet, „Vissza az utcáról" címmel nyílt pályázatot hirdet az életet veszélyeztető krízishelyzetek megelőzésére és felszámolására az utcán élő hajléktalan emberek számának csökkentését célzó programok megvalósítására. A pályázatok benyújtásának határideje: 2012. január 31.


A jogszabályok a Magyar Közlöny 161. és 162. számában olvashatók

Kövér László, az Országgyűlés elnöke december 22-én aláírta és a köztársasági elnöknek aláírása megküldte Magyarország helyi önkormányzatairól, valamint A nemzeti köznevelésről szóló törvényt. A jogszabályok azóta kihirdetésre kerültek, előbbi december 28-án a Magyar Közlöny 161. számában CLXXXIX, míg utóbbi december 29-én a Magyar Közlöny 162. számában CXC számon.  A két törvény szövege a MÖSZ honlapján is megtalálható.


ÁSZ-jelentés a megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetéről

Az ÁSZ december 30-án nyilvánosságra hozta a megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő ellenőrzéséről készült jelentést, melyből kiderült: Győr, Zalaegerszeg, Veszprém, Salgótarján, Kecskemét, Székesfehérvár és Eger városán kívül, rövidtávon sehol sem biztosított a pénzügyi egyensúly fenntarthatósága. Gyakorlatilag az összes város adóssága nőtt az elmúlt 3-4 évben: Debrecené például 2007 és 2010 között több mint háromszorosára, 27,5 milliárd forintra emelkedett.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu