Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyelőre nem tervezik a Közép-magyarországi régió szétválasztását

Reményeink szerint az egyik első ország lehetünk, ahol megjelennek a 2014 és 2020 között elérhető uniós források - jelentette be 2013. december 3-i sajtótájékoztatóján Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke.


Várépítő pályázat: idén tizennyolcra emelkedett a termékeiket, szolgáltatásaikat felajánló cégek száma

Gyermekintézmények és műemlékek fenntartói pályázhatnak 13 millió forint értékben építőanyagokra, világítástechnikai eszközökre, beltéri festékekre és nyílászárókra a Várépítő pályázat keretében február 28-ig. Az elmúlt években az állagmegóvást szolgáló felújítások mellett az energetikai korszerűsítést célzó beruházások voltak a legnépszerűbbek a pályázó gyermekintézmények és műemlékek kezelőinek körében.


Szakmai workshop közbeszerzésért, vállalati beszerzésért felelős szakembereknek

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ szakmai workshopot rendez „Amit a zöld beszerzésről tudni kell" címmel, 2013. december 11-én, Budapesten, hogy közbeszerzési eljárásokban ajánlatkérőként vagy ajánlattevőként részt vevő szakemberek, valamint vállalati beszerzők számára bemutassa a környezetbarát, energiahatékony beszerzésben rejlő lehetőségeket.


Schmidt Jenő szerint igazságosabb lenne, ha a kötvényből származó betétállomány egy részét az állam a konszolidációhoz csapná
Könnyen jött pénzhez juthatnak azok az önkormányzatok, amelyek a harmadik körös adósságkonszolidáció előtt azért vettek fel hitelt, hogy azt betétként lekössék. Az állam ugyanis 2014. február 28-áig úgy vállalja át a harmadik körben összesen 420 milliárd forint tartozást, hogy a betéteket - elvileg - a helyhatóságoknál hagyja - írja a Napi Gazdaság.

A MÖSZ elnöke az adósságrendezésről, a jövő évi költségvetésről és a rezsicsökkentésről a Rádió Orientben

Újabb 400 milliárdos adósságkonszolidációt jelentett be a kormány 2014 februárjáig. A döntés szinten tartja az államháztartási hiányt, és mentőövet jelent a településeknek, a feladatfinanszírozás szűkülő önkormányzati forrásait azonban nem pótolja, figyelmeztetett Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke a Rádió Orientben. A takarékos települések plusz 10 milliárdos keretét viszont jó ötletnek tartja, amit a jövőben bővíteni is lehetne.


A Budapest Környéki Törvényszék egy magánszemély felülvizsgálati kérelmére megváltoztatta a tvb határozatát

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást a Budapest Környéki Törvényszék 2013. december 1-jei döntése értelmében - tájékoztatta a bírói tanács ülése után a törvényszék szóvivője az MTI-t.


Egy somogyi és egy veszprémi településen tartottak időközi választást

Két helyen tartottak időközi választást 2013. december 1-jén az országban: a Somogy megyei Kutason a korábbi településvezetőt, a fideszes Ütő Szabolcsot választották polgármesternek, s voksoltak az új képviselő-testületet tagjairól is, míg a Veszprém megyei Uzsán Perger István, a volt alpolgármester lett a település első embere.  


Az Első Egerszegi Hitel Zrt. elsősorban a kisvállalkozások számára szeretne segítséget nyújtani

Az országban elsőként Zalaegerszeg alapított önkormányzati tulajdonú hitelintézetet. Az Első Egerszegi Hitel Zrt. fejlesztési, beruházási forrásokkal segíti a város vállalkozásait. Csak forint alapon hiteleznek, a piacinál alacsonyabb költségek mellett. A vállalkozások kiszámítható, fix feltételek mellett, árfolyam- és kamatkockázat nélkül juthatnak forráshoz - írja a zalaegerszeg.hu.


Gémesi György volt a házigazdája a Régiók Bizottsága brüsszeli konferenciájának

Az Európai Unió Régiók Bizottsága (CoR) delegáltjaként Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke volt a házigazdája annak a konferenciának, amit 2013. december 3-án, Brüsszelben, a CoR épületében rendeztek, számos európai uniós döntéshozó, nemzeti parlamenti képviselő, valamint a civil szféra képviselőinek a részvételével.


A tervezet célja a közpark hosszú távú fejlesztése, megújítása, illetve az ehhez szükséges feltételek törvényi biztosítása

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a területileg illetékes helyi önkormányzat, Zugló polgármestere által benyújtott, a Városliget hosszú távú fejlesztését és megújítását célzó törvényjavaslatot. A törvénytervezet célja a közpark hosszú távú fejlesztése és megújítása, az ehhez szükséges feltételek törvényi biztosítása, különös tekintettel az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttest is magába foglaló Liget Budapest projekt megvalósítására - áll az EMMI közleményében.


A Dunakanyar hajóközlekedésének visszaállítását kéri a térség tizenegy településének önkormányzata

A kormány több tagjához levelet juttatott el 11 település polgármestere és a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány, amelyben azt kérik, hogy a kormány éljen a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. többségi tulajdonrészének megvásárlásával megnyílt lehetőséggel, és kezdje meg a Dunakanyar menetrend szerinti személyhajózásának újjászervezését.


Több minisztérium és önkormányzat írt alá nyilatkozatot a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról

Az eddigiek mellett még legalább két megváltozott munkaképességű ember alkalmazásáról írt alá szándéknyilatkozatot 2013. december 3-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Belügyminisztérium, valamint budapesti és nagyvárosi önkormányzatok.


Az Együtt-PM szövetség vezetője álhírnek nevezte az esetleges főpolgármester-jelöltségéről szóló értesüléseket

Kormányzásra készül Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, aki 2013. december 3-án azt közölte az MTI-vel: egyetlen háttérbeszélgetésen, politikai egyeztetésen sem hangzott el az, hogy főpolgármester-jelölt lenne. Bajnai Gordon az esetleges főpolgármester-jelöltségéről szóló értesüléseket álhírnek minősítette, terjesztésük szerinte csak a kormányoldal érdeke.


Gyptone Active Air – az esztétika, akusztika és egészség ötvözete
A különböző intézetek mérési eredményei kimutatták, hogy a zárt belső terekben, különösen a hivatalokban és a középületekben nagy koncentrációban fordulhatnak elő szennyező anyagok. Ezeknek  a levegőbe jutását teljesen nem lehet megszüntetni, hatásuk azonban tartósan csökkenthető. Erre megoldás a Rigips által forgalmazott Gyptone Active Air perforált akusztikus gipszkarton lemez.

Domokos László szerint lényegesen csökkent az államigazgatási és önkormányzati szektor pénzügyi kiszolgáltatottsága

2010 szeptemberére állt helyre a törvényesség ellenőrzési rendszere, míg a 2011 tavaszán elfogadott új alaptörvény biztosította, hogy Magyarországon a törvényességi ellenőrzést felváltsa a törvényességi felügyelet, s a korábbi 6 helyett 16 eszközt kaptak az önkormányzatok törvényes működésének vizsgálatára, segítésére - mondta Szabó Erika, a KIM államtitkára Domokos Lászlóval, az ÁSZ elnökével tartott sajtótájékoztatóján, 2013. december 5-én, Debrecenben.


Az önkormányzat megállapodna a Vértes Volánnal egy új járat jövő januári indítása érdekében

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere a helyi képviselő-testület 2013. december 5-i ülésén arra kérte a testület tagjainak többségét adó Fidesz-KDNP-frakciót, hogy a nyolc nap múlva ismét tárgyalják meg a frakció javaslatát a helyi buszközlekedés újraindításáról. A városban 2011. július 4-én megszűnt a helyi járatú közlekedés.


Az első – és idáig egyetlen – önkormányzati természetvédelmi őrszolgálatnak 700 hektár védett terület megóvása a feladata

A fővárosi helyi jelentőségű védett természeti területek és értékek védelme, kezelése és őrzése érdekében Budapest Főváros Közgyűlése létrehozta a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálatot. Ez a döntés úttörő kezdeményezés volt Magyarországon. Bár a természet védelméről szóló törvény több mint 16 éve lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak természetvédelmi őrszolgálat működtetésére, ezzel a jogával mostanáig csak a Fővárosi Önkormányzat élt.


A négymilliárdos beruházással épülő Gellért hegyi sikló a Rác Fürdőtől a Citadella sétányig szállítja majd utasait

Egy év múlva siklóval utazhatunk a Gellért hegy tetejére. A négy milliárd forintos beruházást közpénz nélkül valósítja meg a magánbefektető. Az összes engedély birtokában akár már holnap startolhat a Gellért hegyi sikló építése. A négymilliárd forintos beruházás alapját saját erő és banki hitel felhasználásával teremi meg a magánbefektető - amely azonos a Rác Fürdő beruházójával - írja a napi.hu.


A szocialisták várospolitikai stratégiája „egyértelműen meghatározza Budapest újraindításának programját”
Ellenszavazat nélkül választotta főpolgármester-jelöltté Horváth Csabát és egyhangúlag fogadott el várospolitikai stratégiát az MSZP 2013. december 5-i, budapesti küldöttértekezlete. A tanácskozásról a szocialista párt december 6-án közleményben számolt be. A tájékoztatás szerint 99 százalékos többséggel fogadták el a szocialisták fővárosi önkormányzati listáját.

Az idén első ízben meghirdetett címet négy települési és két kisebbségi önkormányzatnak ítélték oda

Első alkalommal ítélték oda a Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzat címet. A Magyar Nemzeti Múzeumban, 2013. december 6-án tartott díjátadón az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára azt mondta, hogy vannak közösségek, amelyek felismerték a tehetséggondozás jelentőségét, és hajlandóak ezért áldozatot is hozni.


Nyáron országosan 95 roma referens kezdhette meg munkáját a járási és fővárosi kerületi hivatalokban

Bevált a járásokban bevezetett roma referensi rendszer, akik a járási hivatalok mindegy felében nyár óta működnek közre a hatósági ügyintézésben- közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára 2013. december 6-i budapesti sajtótájékoztatóján.


A nyolc éve átadott élményfürdő mindig veszteségesen üzemelt

4,1 millió forintért kínálja az önkormányzati tulajdonú Esztergomi Fürdő Zrt. felszámolóbiztosa a cég ingóságait - írja az Index a HVG-re hivatkozva. A cég 2009 óta jelentős veszteségeket halmozott fel, miközben árbevétele folyamatosan apadt. 2009-ben 634 millió forint árbevétel mellett 113 millió veszteséget termelt.


Jelenleg 125 önkormányzat kezdte meg az idős emberek önálló életvitelét segítő program végrehajtását

Lezárult az országos mintaprogram szükséglet-felmérési szakasza, jelenleg a közel 25 ezer kérdőív feldolgozása és összesítése zajlik. Egyre több önkormányzat kész csatlakozni a mintaprogramhoz, hogy segítse az időseket - mondta Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos 2013. december 6-án, a Király Klub - Idősek nappali klubjában tartott sajtótájékoztatón.


Szepessy Zsolt áfa-kártya bevezetésével fehérítené a gazdaságot

A szociális után most egy újabb kártyát vezetne be Monok volt polgármestere, az Összefogás Párt elnöke. Szepessy Zsolt szerint, ha az emberek egy kártyán gyűjtenék vásárlásaik után az áfa összegét, akkor azzal fehéredne a gazdaság. „Az a lényege, hogy minden embert ebben az országban jövedelemhez juttassunk, méghozzá abból, amit egész évben áfaként az államnak befizet" - mondta Szepessy Zsolt.


Módosul a köznevelési intézmények működtetésének támogatása, illetve a KLIK-ről szóló kormányrendelet

Módosult a köznevelési intézmények működtetésének támogatása, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról (KLIK) szóló kormányrendelet. Az ezekről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 2013. december 7-i számában jelentek meg.


A 48 milliós beruházásra a tanyafejlesztési programból nyert támogatást a város önkormányzata

Vásárcsarnok épül a gyulai piacon 48 millió forintból. Az önkormányzat sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Minisztérium tanyafejlesztési program keretére, és a költségek kilencven százalékára nyert támogatást - jelentette be Görgényi Ernő polgármester 2013. december 8-án, a beruházás helyszínén rendezett sajtótájékoztatón.


Folyamatosan ellenőrzik a vetőmagokat és az élelmiszereket

Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől (GMO), e tekintetben ugyanis fennmarad a zéró tolerancia - jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára 2013. december 8-án, Budapesten, a szaktárca „Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért" elnevezésű rendezvénysorozata lezárása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.


Az ügydöntő voksolást egy olyan beruházásról tartották, amelyről már letett az észak-borsodi város önkormányzata

Érvénytelennek bizonyult a korábban Ózdra tervezett roma kulturális központról tartott népszavazás, miután 2013. december 8-án 5867-en éltek szavazati jogukkal, az érvényességhez azonban több mint 14 ezer embernek kellett volna részt vennie a referendumon - közölte Almási Csaba, a város jegyzője az MTI-vel.


László Zoltán kétszer annyi szavazatot kapott mint Dóra Dezső

László Zoltánt, Pálfiszeg eddigi alpolgármesterét választották meg 2013. december 8-án, a Zala megyei település új polgármesterévé - tájékoztatta a falu aljegyzője az MTI-t. Salamon Henrietta elmondta, hogy a két független jelölt közül László Zoltán 64, míg Dóra Dezső 32 érvényes szavazatot kapott. A település 136 választópolgára közül 97 vett részt a voksoláson, a szavazatok összeszámlálásakor egy érvénytelen űrlapot találtak.


A rendezvényt a Régiók Bizottságát képviselő Gémesi György bevezető előadása nyitotta meg

A Régiók Bizottsága (CoR), az Európai Polgári Kezdeményezés, valamint európai és civil szervezetek együttműködésével választójog és részvételi demokrácia Európában címmel rendeztek konferenciát, panelbeszélgetést Brüsszelben, ahol a Régiók Bizottságát képviselve Gémesi György köszöntötte a résztvevőket és bevezető előadásában kiemelte annak jelentőségét, hogy az uniós polgárok részt vegyenek az Európai Unió életében, nem utolsósorban a lakóhelyük szerinti országukban is.


A MÖSZ elnöke elhatárolódik Gyurcsány Ferenc kijelentésétől

A Magyar Hírlap szerint Gémesi György neve is szerepel Király Júlia, Tétényi Éva, Felcsúti Péter, Antall Péter és Róna Péteré mellett azok között, akiknek a nevét bedobná miniszterelnök-jelöltként a köztudatba Gyurcsány Ferenc. Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke a hír megjelenését követően sajtónyilatkozatot tett közzé, melyben elhatárolódik a Demokratikus Koalíció elnökének kijelentésétől.


Pintér Sándor szerint egyes vállalatok esetében központi szervezet általi irányítás volna megfelelő

A Belügyminisztérium vizsgálja az eladósodott önkormányzati cégek helyzetét, 2014-re lesz elegendő információ arról, hogy esetükben is szükséges-e kormányzati segítség - mondta Pintér Sándor 2013. december 9-én az InfoRádió Aréna című műsorában. A belügyminiszter hozzátette: vizsgálják azt is, hogy milyen mértékű ezen önkormányzati vállalatok működési költsége, lehet-e finanszírozni a bevételeikből, illetve az önkormányzati adókból.


Ők már választottak polgármesteri és a képviselői szék között

Nyilvánosságra hozta a Fidesz a párt egyéni országgyűlési képviselő-jelöltjeinek névsorát. Az inforádió.hu összefoglalójából kiderül, hogy melyik körzetekben indulnak a legismertebb kormánypárti politikusok, és kik azok, akiknek az összeférhetetlenségi szabályok szigorodása miatt választaniuk kellett a polgármesteri poszt és a parlamenti mandátum között.


Harmincnyolc település kérte már, hogy ideiglenesen jelöljenek ki számukra szemétszállító szolgáltatót

Eddig harmincnyolc település kérte már, hogy ideiglenesen jelöljenek ki számukra szemétszállító szolgáltatót, s még mindig huszonhét olyan település van, ahol a kérdést még átmenetileg sem tudták megoldani. Önkormányzati cégek kevés helyen fogják vissza-vagy átvenni a szolgáltatást a kényszerből kijelöltektől, mivel a hulladéktörvény szerint a költségek folyamatosan emelkednek - írja a Napi Gazdaság Online.


Közös helyzetértékelés a korrupció ellenes küzdelem világnapján

Az a cél, hogy lehetőség szerint megelőző csapást mérjünk a korrupcióra - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 2013. december 9-én, Budapesten a korrupció ellenes küzdelem világnapján.  A tárcavezető Domokos Lászlóval, az ÁSZ elnökével, Kónya Istvánnal, a Kúria elnökhelyettesével, Polt Péter legfőbb ügyésszel és Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével értékelte közösen a korrupció ellen tett lépéséket.


Minden hazai panellakás energetikai korszerűsítése megvalósulhat 2020-ra

A 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra meghirdetett Panel III. program keretében mintegy 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítése kezdődhet meg országszerte - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2013. december 10-én, Budapesten. Az Panel I-II. programok eredményeit is figyelembe véve így a teljes 700 ezres magyarországi panel épületállomány energiahatékonysági felújítását biztosítja 2020-ig a kormány.


A volt erzsébetvárosi polgármester által követelt 32 millió helyett 810 ezer forint kártérítést ítéltek meg

A Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármesterrel szemben megfogalmazott gyanú súlyossága megfelelő indok volt ugyan a politikus vizsgálati fogságba helyezéséhez, ám önmagában nem elegendő ahhoz, hogy igazolja, miért kellett Hunvaldot 31 hónapig rács mögött tartani - állapítja meg 2013. december 10-i ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.


Módosultak a kormányhivatalok működésével összefüggő törvények

Módosította az országgyűlés a kormányablakok kialakításával, valamint a kormányhivatalok működésével összefüggő törvényeket. A kormányablakokban a jelenleginél több ügyet lehet majd intézni, és ingyenes lesz a bűncselekmény miatt elvesztett vagy megrongálódott személyi okmányok pótlása is. Az önkormányzatok által kiszabható közigazgatási bírság összege magánszemélyeknél legfeljebb kétszázezer forint, jogi személyeknél pedig legfeljebb kétmillió forint lehet.


A belföldiektől származó idei szállásdíj-bevételek mintegy negyede a SZÉP-kártyának köszönhető

Kiírták a 2014-ben harmadik évébe lépő az Erzsébet-program jövő évi pályázatait. A programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány - jelentette be Navracsics Tibor 2013. december 10-én, Budapesten az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Cafeteria 2014 című konferenciáján.


A JOSZ elnöke a járások felállítását pozitívnak, míg a közoktatási reformot átgondolatlannak tartja

Megoldásra vár a jegyzők jelenlegi instabil helyzete a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke szerint. Nánási Éva a Rádió Orientnek elmondta, hogy bár az eredeti szándékkal ellentétben nem kell kevesebb államigazgatási feladatot ellátniuk, munkáltatójuk továbbra is az önkormányzat, így ki vannak szolgáltatva a polgármestereknek. Nánási az idei változásokról szólva pozitívumként emelte ki a járások felállását.


Az Együtt-PM szövetség visszaadná az önkormányzatok súlyát a helyi ügyek intézésében

Korszakváltásra van szükség az önkormányzatok világában is, a kiüresített önkormányzatoknak vissza kell kapniuk valódi súlyukat a helyi ügyek intézésében - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője 2013. december 10-én, Szentendrén. Bajnai Gordonnal a megszűnés várna az önkormányzatokra - ezt a nagyobbik kormánypárt közölte az MTI-vel a volt miniszterelnök nyilatkozatára reagálva.


Az Országos Területfejlesztési Tanács helyett létrejön az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum

A területi önkormányzatokhoz kerülnek jövőre a regionális fejlesztési ügynökségek, az Országos Területfejlesztési Tanács helyett pedig létrejön az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum a területfejlesztésről és -rendezésről szóló törvény módosításával.  A területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős nemzetgazdasági miniszternek 2014. február 28-áig kell összehívnia az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum alakuló ülését.


Közel 120 napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés

Csaknem 120 napirendi pontot tárgyalt meg 2013. december 11-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek a BKK igazgatóságának kibővítéséről és új tagjairól. Határoztak arról is, hogy 17 újabb középület, emlékmű, szobor kaphat díszkivilágítást, további 80 millió forint jut a hajléktalan-ellátás bővítésére, kiírhatják a közbeszerzést a Széll Kálmán tér megújítására, felújítják a Lánchíd budai villamos-aluljáróját is, valamint a margitszigeti futókört.


Összesen 2,2 milliárd forint értékű ingatlan kerül majd közösségi tulajdonba

A Kormány határozata alapján Kőbánya, Dombóvár, illetve Miskolc önkormányzata vasutas sporttelepeket - futball- és teniszpályákat, edzőtermeket, csónakházat, kiszolgáló épületeket - vehet át, míg Hatvan városa egy középiskolai épületet hasznosíthat kulturális, oktatási és sporttal kapcsolatos célokra. A szolnoki önkormányzat pedig csaknem 1,2 milliárd forint értékben a kiemelt turisztikai beruházásként nevesített Interaktív Repülőmúzeum megvalósításához szükséges területekkel gazdagodik.


Augusztus óta egyetlen bűncselekményt sem jelentettek a Somogy megyei településen

Jól működik a balatonszárszói bűnmegelőzési modellprogram, amelynek augusztusi indulása óta nem történt bűncselekmény a Somogy megyei településen, azaz senki nem tett ezzel kapcsolatban feljelentést vagy bejelentést - közölte Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) kommunikációs igazgatója az MTI-vel.


A kormánypárt idén is ragaszkodik hozzá, hogy az általa jelölt településvezetők ne vegyenek fel nagy összegű jutalmat

Nemcsak az állami cégek vezetőitől, hanem a polgármesterektől és alpolgármesterektől is önmérsékletet vár a Fidesz. Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója a Hír TV „Magyarország élőben" című műsorában azt mondta: minden érintettet arra kérnek, ne vegyenek fel nagy összegű jutalmat, vagy ha ezt már megtették, fordítsák a pénzt jótékony célra.


Siófok polgármestere szerint a balatoni önkormányzatok nem kezdeményezték a halászati jog megszerzését

Nem az önkormányzatok kezdeményezték a balatoni halászat leállítását, és a halászati-horgászati jog megszerzését sem kérték - nyilatkozta Balázs Árpád (Fidesz), Siófok polgármestere a Balatoni Szövetség alelnöke a szervezet 2013. december 11-i ülését követően az MTI-nek.


A szervezetet 18 baranyai és régióbeli vállalkozás, öt önkormányzat, illetve a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hozta létre

Bányászati klaszter alakult baranyai vállalkozások, önkormányzatok és az iparkamara részvételével Komlón - jelentette be közleményben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A Mecsek Bányászati Klasztert a kormányzati döntésekkel párhuzamosan Komló város kezdeményezésére alakították meg 2013. december 12-én, 18 baranyai és régióbeli vállalkozás és öt önkormányzat, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara részvételével.


Jövőre folytatódik az MNV „Országos Vagyongazdálkodási Roadshow” elnevezésű eseménysorozata

Idén 195 önkormányzat részére 484 ingatlant ad át ingyenesen az MNV, míg műemléki felújításokra 2013-ban összesen 3,2 milliárd forintot fordítottak. A MNV 2013. december 12-i közleménye szerint a társaság októberében elindított, „Országos Vagyongazdálkodási Roadshow" elnevezésű eseménysorozata idén 12 megyébe látogatott el, a találkozók alkalmával az MNV a helyi vagyongazdálkodás aktualitásairól, az ingyenes tulajdonba adás menetéről tájékoztatott.


Halász János bejelentette: 2014-ben 65 milliós többletforrásra számíthatnak az intézmények

A könyvtárak állami finanszírozásáról, társadalomban betöltött szerepéről és jövőjéről beszélt Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára 2013. december 12-én, az Informatikai és Könyvtári Szövetség éves közgyűlésén. Az államtitkár bejelentette: a területet érintő idei 1,7 milliárd forintos támogatást sikerült tartóssá tenni, 2014-ben pedig 65 millió forintos többletre lehet számítani.


Jelenleg a fogvatartottak 70 százaléka végez valamilyen munkát

A belügyminiszter közlése szerint 2014 végéig el kell érni, hogy a 13 ezer, jogerősen elítélt fogvatartott közül a munkaképesek dolgozzanak.  Pintér Sándor 2013.december 12-én, Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei I. számú Büntetés-végrehajtási Intézet beruházásainak átadásakor kiemelte: a magyarországi börtönökben a jogerősen elítélt fogvatartottak 70 százaléka már munkát végez, és ezzel hozzájárul az eltartásához.


Az önkormányzat a turisztikai és gazdasági célú szolgáltatásokat szeretné majd bővíteni

Átveszi a békéscsabai repülőtér tulajdon- és üzemeltetési jogát a békéscsabai önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV). A város közgyűlése 2013. december 13-án bízta meg Vantara Gyula polgármestert, hogy indítsa el a tárgyalásokat a tulajdon- és az üzemeltetés jog ingyenes átadásáról a többségi tulajdonos MNV-vel.


Borkai Zsolt szerint ezzel az intézkedéssel tovább élénkítenék a jelenleg is pezsgő helyi gazdaságot

Január elsejétől 2-ről 1,8 százalékra csökkenne a helyi iparűzési adó Győrben, legalábbis ezt javasolja a városvezetés a közgyűlésnek - mondta Borkai Zsolt (Fidesz) polgármester. Közölte, azzal számolnak, hogy az amúgy is pezsgő helyi gazdaságot tovább élénkíti az intézkedés, így a kieső 1,5 milliárd forintos adóbevétel zöme később visszakerül a város költségvetésébe. Elmondta, a lépés hatásait elemezve elképzelhető, hogy a jövőben további csökkentésről határoznak.


Az Állami Számvevőszék folyamatosan hozza nyilvánosságra az elkészült jelentéseket a honlapján

A gazdálkodást érintő hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a vizsgált nemzetiségi önkormányzatoknál - mondta Warvasovszky Tihamér, a szervezet alelnöke 2013. december 13-i, budapesti sajtótájékoztatóján. A megállapítások között szerepel a költségvetési, zárszámadási határozatok határidőn túli elfogadása, a törvény által előírt elszámolási kötelezettség elmulasztása, a támogatások jogosulatlan vagy nem szabályszerű felhasználása.


Az állam a 2013. december 31-éig keletkezett adósságot a már konszolidált települések esetében is átvállalja

A kormány döntésének köszönhetően mostanra 2007 település vált teljesen adósságmentessé, a többi önkormányzat pedig 2014. február 28-áig szabadul meg terheitől. Erről Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt 2013. december 14-én, Mezőkövesden - közölte a helyi önkormányzat az MTI-vel.


Toroczkai László 71,5-28,5 százalékos arányban nyert a korábbi polgármester, Petró Ferenc ellenében

Három időközi választást tartottak 2013. december 15-én az országban. A Csongrád megyei Ásotthalmon a függetlenként induló jobbikos önkormányzati képviselőre, Toroczkai László lett a polgármester, s szavaztak az új képviselők személyéről is. A Komárom-Esztergom megyei Máriahalmon a független Knyezlné Drobinoha Erzsébet kapott bizalmat, s megválasztották a falu új képviselő-testületét. A Baranya megyei Almáskeresztúron a szintén független Veriga Lajos lett az új településvezető.


Az MSZP szerint mielőbb meg kellene jelentetni a veszteséges hulladékkezelők kárpótlását biztosító pályázatot

Az MSZP szerint 524 településen nem tudni, hogy januártól ki, milyen szerződés alapján és mennyiért szállítja el a szemetet. Szabó Imre országgyűlési képviselő 2013. december 16-i sajtótájékoztatóján azt mondta: a több mint félezer településen csaknem egymillió ember él, ők még nem tudják, településük hogyan oldja meg a kötelező hulladékszállítást.


Vannak, akinek a jelenlegi 1,8 milliós havi juttatás után „be kell érniük” 750 ezer forinttal

A képviselőknek választaniuk kell a parlamenti és az önkormányzati tisztségek között. A Blikk végignézte a pozícióhalmozó kormánypárti jelöltek listáját, s megbecsülték: milyen fizetésre számíthatnak a 2014-es választások után. A fő vesztesek havi bruttó egymillió forintot is bukhatnak.


A budai Millenárishoz hasonló zöldterületet hoznának létre a Nyugati pályaudvar melletti telken

Közpark jöhet létre a Nyugati pályaudvar mögötti, korábban az új kormányzati negyednek szánt területen - írja a Heti Válasz. Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere a lapnak azt mondta, javaslatot tettek a telek átmeneti hasznosítására, e szerint első lépésben egy 15 ezer négyzetméteres új közparkot hoznának létre, amelyhez a szükséges kiszolgáló funkciókat a Podmaniczky utca melletti, csak a szükséges mértékben tatarozott épületekben helyeznék el.


A rendszerváltó polgármester 1990 és 2002 között állt a Bács-Kiskun megyei település élén
Elhunyt Anka Balázs, Lakitelek rendszerváltó - a Bács-Kiskun megyei települést 1990 és 2002 között irányító -polgármestere.  Anka Balázs 2013. december 14-én, hosszan tartó, súlyos betegséget követően az Amerikai Egyesült Államokban halt meg. Az utolsó pillanatig hitt abban, hogy le tudja győzni betegségét. Elutazásakor azt mondta, hogy másfél év múlva visszatér Lakitelekre, addig az USA-ban gyógykezelésen vesz részt. Sajnos a betegség volt erősebb.

A hazai közbeszerzési eljárások 10 százaléka tekinthető zöldnek

Az Energiaklub által szervezett „Minden, amit a zöld beszerzésről tudni kell" konferencián az NFM helyettes államtitkára a résztvevőknek elmondta, hogy a minisztérium még ebben a kormányzati ciklusban szeretné megjelentetni a zöld közbeszerzésekről szóló kormányrendelet.


Lakatos Béla ki is lép a pártból, ha a 2014-ben nem szavazhat pártlistára az, aki nemzetiségiként akar voksolni

Felfüggesztette Fidesz-tagságát Lakatos Béla, Ács roma polgármestere, és ki is lép a pártból, ha a 2014-es választáson nem szavazhat pártlistára az, aki nemzetiségiként akar voksolni - írta az Index. „Az új választási törvény csak álmegoldást nyújt a kisebbségeknek, miközben hátrányosan megkülönbözteti és meghasonlásra kényszeríti őket" - mondta a portál szerint Lakatos Béla.


Felvidéki magyar polgármesterekkel találkozott a MÖSZ vezetősége Dunaszerdahelyen

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, Gödöllő polgármestere és Tóth Tibor, Gödöllő polgármestere MÖSZ vezetőségének tagjainak kíséretében 2013. december 18-án Gödöllő testvérvárosába, Dunaszerdahelyre látogatott, ahol a találkoztak, s megbeszélést folytattak számos felvidéki magyar település polgármesterével, illetve részt vettek a „Gazdasági együttműködés a szlovák-magyar határmente térségében"című konferencián.


A frissen felújított, nemzetközi minősítésű Gyulai Várfürdő is önkormányzati tulajdonba kerül

A Kormány döntése alapján tizenhat önkormányzat jut ingyenesen negyvenegy ingatlanhoz, összesen 1,6 milliárd forint értékben. Gyula híres várfürdőjét üzemeltető gazdasági társaság állami tulajdonban lévő kisebbségi társasági részesedésével válik gazdagabbá - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.


A bölcsődei dolgozók bére 5,4 - 11,3 százalékkal lesz magasabb a szociális életpálya modell első lépéseként

A kormány folytatja a bölcsődefejlesztéseket, és jövőre háromezer új bölcsődei férőhelyet adnak át - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013. december 18-án az MTI-vel. A tárca azt követően adott ki közleményt, hogy Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Pest megyei Solymáron egy új önkormányzati bölcsődét látogatott meg.


Újabb növényeket telepítettek, felújították az aszfaltburkolatokat, éjjel-nappal látó kamerarendszert építettek ki

Több mint 200 millió forintból megújult a XII. kerületi Városmajor park,  a területen térfigyelő kamerarendszert is kiépítettek. A kerületi önkormányzat 2013. december 18-án arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyár óta egyebek mellett új növényeket telepítettek, felújították a gumi- és aszfaltburkolatokat, körbekerítették a focipályát, valamint kerékpártárolót alakítottak ki.


Húsz Budapest környéki településen építenek buszmegállókat, parkolókat és kerékpártárolókat 2014 végéig

A jövő év végére húsz településen mintegy 1800 P+R parkoló, 790 kerékpártároló, 15 rövid idejű várakozást lehetővé tevő K+R megállóhely, 20 buszmegálló, 8 buszforduló, illetve 8 busztároló épül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában. A kivitelezés 2014 tavaszán kezdődik. A településeken biztonságossá teszik a kapcsolódó út- és járdaszakaszokat is, térfigyelő rendszert alakítanak ki, és ahol szükséges, közvilágítást telepítenek - áll a NIF közleményében.


A legtöbb pénzt Miskolc kapja, de Hódmezővásárhely, Kaposvár és Veszprém is toplistás

A kormány 63 vidéki település számára csoportosít át 28,5 milliárd forintot az egyes önkormányzatok feladatainak támogatása érdekében. A legtöbb pénzt Miskolc kapja, kétmilliárd forintot, de toplistás még Hódmezővásárhely, Kaposvár, Veszprém (1,5-1,5 milliárd), Zalaegerszeg (1,3 milliárd), Székesfehérvár (1,25 milliárd), Eger (1,1 milliárd) és Debrecen (1,0 milliárd) is.


A 302 milliós projekt során új falak, tetők, tornyok épültek, illetve egy kápolnát és egy kovácsműhelyt kialakítottak

Átadták a 302 millió forintból megújított szigligeti várat. A 2013. december 19-i ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a vár fejlesztése szép példája annak, hogy a Balaton egyik legszebb pontján élő közösség hogyan tud élni a történelmi múlt adta lehetőséggel.


A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatának 428,6 milliós keretösszege januárban várhatóan kiegészül

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás zavartalanságának biztosítása érdekében pályázatot hirdet a Vidékfejlesztési Minisztérium. A „Hulladéklerakási járulékból finanszírozott feladatok" előirányzatból mintegy 428 592 000 forint támogatásra lehet pályázni egészen január 20-ig. A támogatás keretösszege várhatóan januárban kiegészül - még a pályázati felhívás idején belül -, amelyről a pályázókat közleményben értesíti a szaktárca.


A vidéki nagyvárosok önkormányzatai változatos megoldásokkal igyekeznek életet lehelni az elnéptelenedett belvárosokba

A plázák és bevásárlóközpontok mostanra szinte minden település és nagyváros arculatát átrajzolták és annyira nagy a „leszívó" erejük, hogy gyakran a milliárdos beruházásokkal átalakított belvárosi sétálóutcák sem képesek ellensúlyozni a szerepüket. A pécsi Király utca az elmúlt évtized végére szinte teljesen elnéptelenedett és hasonló helyzet alakult ki Kaposvárott, Szekszárdon, Szombathelyen, Székesfehérváron, Szegeden, Miskolcon, s számos kisebb városban is - írja a Napi Gazdaság.


A Normafa Idősek Otthonában üzembe helyezett gázmotoros erőmű egyszerre termel hőt és elektromos áramot

Elindult a FŐGÁZ első háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje 2013. december 20-án, a Normafa Idősek Otthonában. A társaság legújabb üzletágának célja, hogy háztartási méretű kiserőmű beépítésével, intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő- és áramtermelési lehetőséget hatékony és költségtakarékos finanszírozásban.


Soltész Miklós: a szociális ágazatban dolgozók 5-11 százalék közötti bérpótlékot kapnak jövő márciusban, januártól visszamenőleg

A kormány ebben a ciklusban több mint tízmilliárd forintot fordított, illetve fordít szociális intézmények felújítására, korszerűsítésére - mondta a szociális és családügyi államtitkár 2013. december 20-án, Hajdúböszörményben. Soltész Miklós a helyi idősek otthona korszerűsítésének alapkőletételén emlékeztetett a kormány döntésére: e szerint jövőre a szociális ágazatban dolgozókat is megilleti a bérpótlék, márciusban fizetik ki először, de januártól visszamenőleg.


A XI. kerület vezetése úgy határozott, visszaadja a novemberben átvett, határozatlan időre szóló vagyonkezelői jogot

Újbuda önkormányzata visszaadja a Citadella vagyonkezelői jogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. A XI. kerületi önkormányzat 2013. december 19-én született testületi döntéséről december 20-án, közleményben tájékoztatta az MTI-t. Azt írták, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a XI. kerület határozott időre, 50 évre vegye vagyonkezelésbe a Citadellát, melynek turisztikai fejlesztése, kulturális célú hasznosítása, hosszú távú üzemeltetése így nem biztosított.


A tervezett keret 70 millió forint – Egy jelentkező minimum 400 ezer, maximum 2 millió forintot igényelhet

A Vidékfejlesztési Minisztérium meghirdeti a Zöld Forrás 2014 pályázatot. A tervezett keret 70 millió forint. Egy jelentkező legalább 400 ezer, legfeljebb 2 millió forintot igényelhet. Támogatást azok a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósításában közreműködő, környezet- vagy természetvédelmi célú közhasznú társadalmi szervezetek - egyesületek vagy alapítványok - kaphatnak, amelyek közhasznúsági jelentést fogadtak el.


A vádlott enyhítésért fellebbezett, a per a Kaposvári Törvényszéken folytatódik

Első fokon tizenkét éves fegyházbüntetésre ítélték Páva Zsolt pécsi polgármester lányának támadóját - közölte 2013. december 21-én a bama.hu Baranya megyei híroldal. A bíróság a bő három és fél órás, zárt ajtók mögött lezajlott tárgyalást követően hirdetett ítéletet - közölte a bama.hu. Ny. Zoltánt különös visszaesőként 12 év fegyházra és tíz év közügyektől eltiltásra ítélték.


A párt szerint azok a többségében fideszes vezetésű nagyvárosok jártak jól, ahol felelőtlenül vették fel a hiteleket

Gerstmár Ferenc, az LMP választmányi tagja, szakszóvivője 2013. december 321-i, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az állam 420 milliárd forint értékben vállalja át az önkormányzatok adósságát, vagyis ennek az összegnek a törlesztése az ország egészére, adófizetőire hárul.


Az art mozik és az art filmalkotások forgalmazásának támogatását 2014-ben is folytatni kívánja az EMMI

Az art mozik szakmai tevékenységére kiírt pályázatra 27 mozi, míg az art besorolású filmalkotások forgalmazására kiírt pályázatra 40 alkotás forgalmazásának támogatásáról döntött az emberi erőforrások minisztere nevében eljárva Halász János kultúráért felelős államtitkár 2013. december 21-én.


Az Állami Számvevőszék több mint százhetven jelentést hozott nyilvánosságra 2013-ban – Az ellenőrzőket is ellenőrzik

Az év legnagyobb eredményének nevezte Domokos László, hogy a közpénzügyekkel kapcsolatban megkerülhetetlen viszonyítási ponttá vált az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka. A szervezet elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában arról is beszámolt, hogy az ÁSZ 2013-ban több mint 170 jelentést hozott nyilvánosságra, szemben a 2012-es 112 jelentéssel.


Az aláírók szerint a kerékpáros közlekedésnek nagyobb hangsúlyt kell kapnia 2014-2020 között

Már 21 honi települési önkormányzat csatlakozott a Kerékpáros Kerekasztal szervezetei által 2013 őszén elkészített Kerékpáros Charta-hoz. Az aláíró önkormányzatok többek között azt szeretnék elérni, hogy a településeket összekötő helyközi és a helyi kerékpáros közlekedési fejlesztésekre legalább 20 milliárd forintot tartalmazzanak a 2014-2020 közötti időszakot meghatározó Európai Uniós operatív programok - értesült az Objektív Hírügynökség.


Milyen eredmények születtek 2013-ban, a 10 ezer főnél népesebb településeken tartott időközi önkormányzati választásokon?

Idén a 10 ezer főnél népesebb településeken tartott időközi önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP szerepelt a legjobban, míg az MSZP és a független jelöltek némileg erősödtek 2010-hez képest. Az MNO megvizsgálta azt a tizenhárom választókerületet, ahol 2013-ban az emberek az urnákhoz járulhattak.


A BM 890 kérelmet támogatott – A települések főként ár- és belvízi munkálatokhoz, utak helyreállításához kértek segítséget

Összesen 9 milliárd 240,9 millió forint vis maior támogatásban részesültek az önkormányzatok az idén Pintér Sándor belügyminiszter döntései alapján. A tárca összesítése szerint a települések előlegként, védekezéshez vagy helyreállításra használhatták fel az igényelt összegeket. A megítélt forrásokat egyebek mellett ár- és belvízi munkálatokra, utak, önkormányzati épületek és partfalak helyreállítására fordították.


Az önkormányzat a lakossági bojkott hatására visszavonta a fizetős parkolásról szóló rendeletét

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei város képviselő-testülete 2013 áprilisában vezette be a pénzdíjas parkolást a városban. Rövidesen azonban az önkormányzat azzal szembesült, hogy a lakosok bojkottálják a korábban ingyenes beállók használatát, inkább távolabb álltak le még a leggyakoribb úti céltól, a piactól is, vagy átváltottak a kerékpáros közlekedésre.


Budai Gyula: a tanyán élők 2014-ben is legalább akkora pályázati forrásra számíthatnak, mint 2013-ban

Az elmúlt három évben csaknem hat milliárd forint jutott a tanyákon a népesség megtartását szolgáló feltételek fejlesztésére, azonban Budai Gyula államtitkár szerint még több éven át szükség van a Tanyafejlesztési Program forrásaira ahhoz, hogy a tanyák mintegy 300 ezer lakosa számára biztosítottak legyenek a belterületeken élőkéhez hasonló életkörülmények.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu