Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Januártól a gyermekvédelmi intézmények, illetve a pszichiátriai és a szenvedélybetegeket ellátó otthonok is az államhoz kerültek

Állami fenntartásba kerültek 2013. január 1-jével a volt önkormányzati köznevelési intézmények, amelyek ezzel beolvadtak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Az iskolák feladatainak ellátását szolgáló ingó- és ingatlanvagyon szintén a központ ingyenes használatába, kezelésébe került. Januártól állami fenntartásba kerültek az eddig a települési önkormányzatoknál működő gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, a pszichiátriai és a szenvedélybetegeket ellátó otthonok is.


A hivatalvezetőnek választott 11 polgármesternek január közepéig meg kell szüntetnie az összeférhetetlenségét

Harminc évvel a járási rendszer megszüntetése után 2013. január 1-jével - új szervezeti rendben és új célokkal - ismét létrejöttek a járási hivatalok. Vidéken 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal alakult meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy a megyeinél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat ellássák.


A járási hivatalok a települési önkormányzatoktól az államigazgatási feladatok 40 százalékát és mintegy tízezer dolgozót vettek át

A járási hivatalok felállítása az utolsó előtti lépés volt, az államigazgatás teljes átalakítása a kormányablakok országos rendszerének létrehozásával az év végéig befejeződik - mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára Móron, a járási hivatal felújított épületének 2013. január 1-jei átadásán.


Ezentúl az elsőfokú hatáskörbe tartozó ügyekben a joghatályos beadványok az interneten keresztül is kézbesíthetők

A 2013. január 1-jétől életbe lépő új jogszabályok folytán számos változás lesz a bíróságokon: létrejönnek a járásbíróságok, az új közigazgatási és munkaügyi bíróságok, illetve működésbe lép az e-bíróság. A helyi, városi bíróságok ezentúl járásbíróságok lesznek, a fővárosi kerületi bíróságok viszont megőrzik eddigi elnevezésüket.


Pecze Dániel megválasztásával a város mindkét alpolgármestere tagja a képviselő-testületnek

A Gödöllői Lokálpatrióta Klub (GLK) színeiben eddig képviselőként dolgozó Pecze Dánielt választotta meg alpolgármesternek 2013. január 2-i rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület, miután a korábbi alpolgármester, Fábián Zsolt (GLK) lemondott posztjáról - közölte a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.


Tavaly minden eddiginél több kormányrendeletet és törvényt hirdettek ki

Az elmúlt évben majdnem húsz százalékkal több jogszabályt alkotott a kormány, mint egy évvel korábban, kormányhatározatból pedig harmadával több született, mint egy évvel ezelőtt. A törvények száma már a második egymást követő évben haladta meg a kétszázat - olvasható - olvasható a CompLex Kiadó 2013. január 2-án az MTI-hez eljutatott közleményében.


Az ÁSZ elsősorban költségvetési szerveket, önkormányzatokat és a közmédiát ellenőrzi majd
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2013 első félévében a központi költségvetési szervek és az önkormányzatok kiemelt ellenőrzése mellett elvégzi a közmédia, és a közbeszerzési rendszer kontrollját is. A következő hat hónap ellenőrzési tervét Domokos László, az ÁSZ elnöke a múlt év végén adta át Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének. Az ÁSZ harmadik alkalommal készített, féléves ellenőrzési tervet, az úgynevezett gördülő tervezés módszerének alkalmazásával.

Zsiga Tamás a pásztói járási hivatal vezetőjeként dolgozik tovább
Összeférhetetlenség miatt lemondott a Nógrád megyei Egyházasdengeleg polgármestere, Zsiga Tamás, aki januártól a pásztói járási hivatal vezetőjeként dolgozik - közölte a község jegyzője 2013. január 3-án az MTI-vel. Dukáné Unghy Erzsébet elmondta: Zsiga Tamás független polgármester december 31-én írásban jelentette be lemondását.

Szabó Tibor a januárban életbe lépett ÖTV-vel, valamint az ártéri házak problémájának kezelésével indokolta döntését

Lemondott a Nógrád megyei Ipolytarnóc Fidesz-KDNP-s polgármestere. Szabó Tibor a januárban életbe lépett önkormányzati törvény, valamint az ártéri házak problémájának kezelése miatt döntött így - tájékoztatta a község alpolgármestere 2013. január 3-án az MTI-t.


A közszférában dolgozók egy részénél a kompenzáció biztosítja a bérek szinten tartását

A Kormány rendeletet fogadott el a közszférában és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók 2013. évi kompenzációjának részletszabályairól. A rendelet biztosítja a nettó, kézhez kapott rendszeres kereset szinten tartását azoknál a foglalkoztatottaknál, akiket a 2011. és a 2012. évi adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenének.


Megjelent a hulladéktörvény végrehajtási rendeleteinek egy része

Megjelent a január elsején hatályba lépett hulladéktörvény végrehajtási rendeleteinek egy része. A szabályozások egyebek mellett a csomagolószerek forgalmazását, a csomagolóanyagok visszavételét és hasznosítását, a hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezések átvételét, illetve a forgalomból kivont autók kezelését határozzák meg.


Önkormányzati portás, állami kréta – Fél év kell, míg minden kialakul
Zavartalanul kezdték meg működésüket a téli szünet után az immár állami fenntartásba került iskolák. Igaz, minden részlet még mindig nincs tisztázva. 2013. január 1-jétől állami fenntartásba kerültek az eddig önkormányzati köznevelési intézmények. A téli szünet utáni első napon, január 3-án a Délmagyarország című lap azt vizsgálta, mit jelent a gyakorlatban a váltás.

Az állam leemelheti az államosított iskolák intézményfenntartója számára fizetendő havi hozzájárulást

Elméletileg fennáll a lehetősége annak, hogy állami inkasszó kerüljön azoknak az  önkormányzatok bankszámláira, amelyek képtelenek kifizetni a rájuk kirótt havi hozzájárulást az államosított iskolák intézményfenntartójának, derült ki Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkárnak a Népszavának küldött válaszleveléből.


Navracsics Tibor szerint a Járási hivatalok felállításával „ér le az állam lába a helyi szintre”

Az államigazgatási reform a finiséhez érkezett Navracsics Tibor megállapítása szerint, aki úgy látja, 2014 tavaszán kijelenthető lesz: a magyar állam teljesen megújult. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 2013. január 4-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, a járási hivatalok január 1-jei létrejötte az államigazgatási reform egyik alapvető pillére, „ezzel ér le az állam lába" a helyi szintre.


Kovács Mirella nem tudja felvállalni a feladattal járó követelményeket

Még el sem kezdte a munkát, máris lemondott posztjáról a mohácsi járás frissen kinevezett vezetője, Kovács Mirella, Mohács korábbi jegyzője - közölte 2013. január 4-én a bama.hu Baranya megyei hírportál. Kovács Mirella visszalépésének hivatalos magyarázata az, hogy mégsem tudja felvállalni a munkakörrel járó követelményeket - mondta a bama.hu-nak Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.


Az új választási szisztéma többi elemét nem befolyásolja az Alkotmánybíróság döntése

Nem lesz választási regisztráció 2014-ben - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője 2013. január 4-i, budapesti sajtótájékoztatóján, miután alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését az Alkotmánybíróság (AB) Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán. Rogán Antal azt mondta, a regisztráció esetleges alkotmányba foglalása a zűrzavar érzését kelthetné a szavazók körében.


Idén már nem viselheti egyetlen közterület sem önkényuralmi rendszerhez kapcsolódó személy nevét

Országszerte több száz olyan utcanevet kell átkeresztelni, amely önkényuralmi rendszerhez kapcsolódó személyről van elnevezve, ugyanis a Parlament döntése szerint közterület, közintézmény, sajtótermék, civil szervezet, de még cég sem viselheti már idén olyan személy nevét, akinek a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerben vezető szerepe volt - idézte fel 2013. január 4-én az MR1-Kossuth Rádió. Erre a beszámoló szerint egy éve van az önkormányzatoknak, intézményeknek.


A májustól életbe lépő változások kilenc Budapest környéki települést érintenek

A hazai és uniós jogszabályi előírásokhoz igazodva 2013. május 1-jétől a BKV helyett a Volánbusz végzi kilenc agglomerációs településre közlekedő autóbuszjáratok üzemeltetését. A megoldás hatékonyabb és gazdaságosabb üzemeltetési kereteket, magasabb ellátási színvonalat biztosít majd a Budapest elővárosi forgalomban, ezzel is javítva a fővárosban és környékén lakók életminőségét - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.


A Pest megyei városban a képviselő testület tavaly októberi önfeloszlatása miatt kellett időközi voksolást kiírni

A független Hutter Jánosnét választották polgármesternek a Pest megyei Zebegényben, ahol az új képviselő-testület összetételéről is döntött a lakosság a 2013. január 6-i időközi önkormányzati választáson. Közel 60 százalékos volt részvételi arány, mert a szavazásra jogosult 1062 választópolgárból 634 jelent meg; a voksolások során a képviselők esetében 13, a polgármester esetében 10 érvénytelen szavazat érkezett.


Az egyfordulós eljárásban a pályázatok 2013. február 28-áig nyújthatók be

Az utcán, közterületen élő emberek társadalmi integrációjának elősegítésére, a hajléktalan emberek számának csökkentésére az Új Széchenyi Terv most megjelenő pályázatában 917 millió forintot fordít a kormány. A kiírás legfontosabb célja, hogy a hajléktalanok önálló életvitelének, lakhatásának támogatásával, személyre szabott képzésekkel és egyéni fejlesztési tervekkel foglalkoztathatóságuk alapját teremtse meg.


A település lakói további négy kérdésben is dönthetnek majd

Nagykőrösön 2013. április 7-én lesz népszavazás arról, hogy Pest megye helyett a jövőben Bács-Kiskun megyéhez tartozzon-e a település. Ha érvényes és eredményes lesz a szavazás, a parlament 2013 őszén hagyhatja azt jóvá, a csatlakozás leghamarabb 2014 tavasza, az országgyűlési választások után történne meg, így nem kellene átrajzolni a mostani választási körzettérképet - tájékoztatta Czira Szabolcs polgármester az MTI-t.


A százezreket érintő felvetésről január végén tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés

Ha a BKV-s elővárosi buszok üzemeltetését a Volánra, akkor a Budapest határát átlépő HÉV-ek működtetését különösen a MÁV-ra kell bízni - nyilatkozta Tarlós István. A százezreket érintő közlekedési ügyről január végén tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés. „Még a héten tárgyalást kezdeményezek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternél a főváros környéki BKV-járatok ügyében" - mondta Tarlós István.


A város önálló társaságot alapít, száz százalékos tulajdonrésszel
A gyulai önkormányzat önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére - mondta Görgényi Ernő polgármester 2013. január 7-én, Gyulán a városi képviselő-testület és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. egyeztető ülését követően. A tanácskozáson részt vett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, aki hangsúlyozta: a kormány fontos feladatot teljesített, forrást biztosított a gyulai húsipar részére a munkahelyek megőrzése és a működtetés fenntartása érdekében.

Az önkormányzat kétmilliárdos tulajdonrészt vásárol a Kométa’99 Zrt.-ben, ha a cég és a beszállítók teljesítik a feltételeit

Kaposvár önkormányzata kész kétmilliárd forintos értékben tulajdonrészt vásárolni a Kométa '99 Zrt.-ben annak érdekében, hogy ezzel biztosítsa a húsipari cég hosszú távú, biztonságos működését, az ötszáz dolgozó munkahelyét és mintegy négyszáz beszállító megélhetését - jelentette be Szita Károly, a város fideszes polgármestere 2013. január 7-én, a városházán tartott sajtótájékoztatón.


Jegy vagy bérlet helyett csak a lakcímkártyát kell felmutatni a helyi lakosoknak helyi buszjáraton
Nem kell jegyet váltaniuk januártól a dunakeszi helyi buszjáraton utazó városlakóknak, miután a körjáratot üzemeltető kft. költségeit az önkormányzat átvállalta - tájékoztatta a városüzemeltetési és beruházási osztály vezetője 2013. január 7-én az MTI-t. Manhalder Zoltánné elmondta: az önkormányzat az összehangoltabb helyi buszközlekedés érdekében bízta meg a Komo-Sky Kft.-t a több hipermarketet és az Alagliget lakóparkot is érintő körjárat működtetésével.

Négy éve sztrájkveszélyt okozott a HÉV kiszervezésének gondolata

A Népszava információi szerint a BKV-t, annak vagyonkezelőjét, a BKK-t és a MÁV-ot is váratlanul érte Tarlós István főpolgármester ötlete, hogy a Budapest határát átlépő HÉV-vonalak működtetését vegye át az állam. A napilap 2013. január 8-i számában arról ír, hogy a javaslat - a dugódíj kiváltására a főpolgármester által „bedobott" hídpénzhez hasonlóan - előkészítetlen.


Budai Gyula: a pápai, a gyulai és a kaposvári húscég ezentúl is külön-külön gazdálkodik majd

A hazai húsipari vállalkozások rendelkeznek saját termékekkel és piacokkal, ezért nem indokolt, hogy az állami-önkormányzati kézbe került társaságok szorosabbra fűzzék az együttműködést - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.


Közfoglalkoztatási körkép Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A közfoglalkoztatás lehetőségét több településen is olyan feladatok megoldására használják fel a Jászságban, amelyek eredményeként a remények szerint pénzt spórolhatnak meg az önkormányzatok, máshol pedig plusz bevételt is hozhat a vállalkozás - írja 2013. január 8-i számában az Új Néplap.


A közösségi közlekedés és a hulladékkezelés ára emelkedett meg
Drágult a közösségi közlekedés és a hulladékkezelés az év elején Egerben. Az önkormányzat csak a feltétlenül szükséges díjemeléseket hagyta jóvá - tájékoztatta a polgármesteri hivatal médiareferense 2013, január 8-án az MTI-t. Zentai László közölte: a döntés nyomán egy elővételben váltott buszjegy az eddigi 240 forinttal szemben 255 forintba kerül, a hulladékszállítási díj pedig átlagosan 13,3 százalékkal emelkedett.

Pécs önkormányzata kölcsönös előnyökön alapuló megállapodása a város sörgyárával
Szorosabbra fűzi a 2011 novemberében kötött megállapodását a Pécsi Sörfőzde Zrt. és a város önkormányzata, eszerint egyre több helyen olthatják Szalonnal vagy Pécsi Sörrel majd szomjukat a városlakók és az ide látogatók. A pécsi fesztiválok sörkínálatában és a Zsolnay Kulturális Negyedben bizonyos, hogy túlsúlyban lesznek a itt gyártott italok, de a város egyéb módokon is igyekszik helybe hozni a gyártót. A sörfőzde pedig megfizeti ennek ellenértékét.

A vagyon használatáról, kezeléséről január 15-ig köt megállapodást az intézményfenntartó központ az önkormányzatokkal

Menetrendszerűen, pontosan és zökkenőmentesen zajlott az iskolák állami fenntartásba vétele - jelentette ki Hoffmann Rózsa 2013. január 8-i budapesti sajtótájékoztatóján. Az államtitkár hangsúlyozta: a fenntartói feladatok átvételével nagyon fontos állomásához érkezett a köznevelési rendszer két és fél évvel ezelőtt megkezdett átalakítása.


Sok a bizonytalanság az oktatási intézmények működtetése körül

Káoszt nem, de jogi bizonytalanságot bőven okozott az oktatási intézmények átvétele. Az iskolák szerint a tankerületi vezetők igyekeznek megválaszolni a rájuk záporozó kérdéseket. A korábbi igazgatók mindent úgy intéznek, ahogy eddig, csakhogy ez már nem jogszerű - írja a Világgazdaság.


Gémesi György és Gyutai Csaba eltérően vélekednek az államosított közoktatásról és a járási hivatalokról

Az állami adósságátvallást és bizonyos feladatkörök átvételét üdvözlik a polgármesterek, ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy az iskolák állami kézbe vétele jó döntés volt-e. A járások kialakítása ügyében sem értettek egyet 1013. január 9-én az InfoRádió Aréna című műsorának vendégei: Gödöllő polgármestere szerint előkészítetlen, Zalaegerszeg első embere szerint azonban még jobban polgárbarát ügyintézést biztosít.


Tarlós István szerint van lehetőség arra, hogy a főváros csak a városhatárig közlekedtesse a helyi érdekű vasutakat

A főpolgármester szerint a régi önkormányzati törvényben is volt arra lehetőség, hogy a HÉV-szerelvényeket a BKV Budapest határáig közlekedtesse. Ha az ezzel kapcsolatos egyeztetéseken bárki „le akarja söpörni" a fővárost, akkor Budapest kezében erős „ütőkártya" van, mert szabályosan leállíthatja a HÉV-eket - mondta Tarlós István 2013. január 9-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 


A KIM kéri, hogy az önkormányzatok ismét regisztrálják részvételi szándékukat
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), illetve a Kínai Külföldi Baráti Társaságok Szövetsége szervezésében, 2013. április 24-én, Magyarországon kerül megrendezésre a II. Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciája. A rendezvény sikerének és a magyar-kínai kapcsolatok ápolásának elősegítése érdekében, a KIM felkészítő előadást szervez január 18-án az önkormányzatok számára.

A konszolidáció mértéke az egy főre eső iparűzési adó függvényében 40-70 százalékos lehet

Útmutatót tettek közzé a kormányzati honlapon az ötezresnél nagyobb települések adósságának részleges átvállalásáról. Ebből kiderül, hogy az egyes önkormányzatok adósságának várhatóan mekkora részét vállalja át az állam. Az adósságátvállalás mértékéről a nemzetgazdasági miniszter és a belügyminiszter legkésőbb február végéig egyezik meg az önkormányzatokkal.


A Gyulahús Kft. a termelés felfutásának függvényében veszi majd át a dolgozókat a felszámolás alatt álló húskombináttól

Gyulahús Kft. néven megalapította önálló húsipari cégét Gyula város önkormányzata. A cégalapításról szóló előterjesztést a képviselő-testület 2013. január 9-i rendkívüli közgyűlésen, zárt ülésen fogadta el - jelentette be sajtótájékoztatón Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester. Görgényi Ernő elmondta: a társaság tulajdonosa száz százalékban az önkormányzat, a jegyzett tőke kétmillió forint.


Márciusban a tervezett közigazgatási határról tartanak népszavazást a keneseiek és az akarattyaiak

A 2014-es önkormányzati választás napjától lesz önálló település a jelenleg Balatonkeneséhez tartozó, 820 lelkes Balatonakarattya. Áder János köztársasági elnök ezt jóváhagyó határozata a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A községgé nyilvánítás nem érinti Balatonkenese városi címét.


A konszolidáció első lépcsője a tervezett 95-100 milliárd forint helyett 74 milliárdba kerül

A korábbi tervekhez képest végül kevesebbe, 74 milliárd forintba kerül az államnak az 5000 fő alatti települések adósságának konszolidációja, ami 1710 önkormányzatot érintett - írja 2013. január 10-i számában a Világgazdaság.


Navracsics Tibor elképzelhetőnek tartja, hogy idővel mégis csak hét járásközpont lesz Budapesten

A járások létrejöttével a jövőben más karakterű polgármesteri és megyei közgyűlési elnöki munkára lesz szükség Navracsics Tibor szerint. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Közszolgálat című lap 2013. január 10-i számában elképzelhetőnek nevezte, hogy minisztériuma egy idő után megállapodjon a kerületi polgármesterekkel arról, hogy mégis az eredetileg tervezett hét járási központ legyen Budapesten.


A Volán-járatok is megállnak majd mindenütt és továbbra csupán egyféle bérletre lesz szükség

„Garanciákat kaptam, hogy az utazóközönség semmit nem fog megérezni abból, ha a Volánbusz átvesz egyes agglomerációs BKV-járatokat, a továbbiakban is csak egyféle bérletre lesz szükség. A sárga buszok Budapesten belül is minden megállót érinteni fognak, és a HÉV-ek is közlekedni fognak a budapesti városhatáron túlra" - válaszolta újságírói kérdésre Tarlós István főpolgármester 2013. január 10-én, a Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel és Völner Pál államtitkárral folytatott megbeszélés után.


A minisztériumokban a vezetői munkakörök aránya nem haladhatja meg a 15 százalékot

Azonnali hatállyal megszüntetik az államigazgatásban a betöltetlen álláshelyeket. A kormány erről szóló határozata a 2013. január 10-i Magyar Közlönyben jelent meg, amely egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy a minisztériumokban a vezetői munkakörök aránya nem haladhatja meg a 15 százalékot.


Gulyás Gergely szerint adja magát a lehetőség, de a döntés a köztársasági elnök kezében van

„Adja magát a lehetőség", hogy egymáshoz igazítsák a 2014-es országgyűlési és EP-választások időpontjait, rá öt évre pedig az önkormányzati választásokkal lehetne összehangolni az uniós választásokat - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese 2013. január 10-én az InfoRádió Aréna című műsorában. Dönteni a köztársasági elnök fog.


A V-4-ek fővárosainak legfontosabb célja, hogy nagyvárosok is részesülhessenek az uniós fejlesztési forrásokból

A Visegrádi Négyek országainak fővárosai szorosan együttműködnek, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban a nagyvárosok és a fővárosok is részesülhessenek uniós fejlesztési forrásokból - ezt célozza az a szándéknyilatkozat, amelyet 2013. január 10-én, a budapesti Városházán fogadott el Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói, Milan Ftáčnik pozsonyi és Tarlós István budapesti főpolgármester.


Hamarosan kiderül, mennyire válik be a gyakorlatban a most életbe lépett hulladékgazdálkodási törvény – Csongrád megyei körkép

Csak néhány napja kapták kézhez az új hulladékgazdálkodási törvény végrehajtási rendeleteit a szemétszállítással foglalkozó megyei cégek. A jobbára önkormányzati vállalkozások az idén mindössze 4,2 százalékos áremelést hajthatnak végre, kiadásaik azonban ennél jóval nagyobb mértékben nőhetnek - írja a Délmagyarország.


Néhány kistelepülés adósságából egyelőre még semmit nem vállalt át az állam

Tucatnál több önkormányzat maradt ki a kormány 2012-ben meghirdetett adósságrendezéséből - írja a hvg.hu. Az érintett települések hírportál által megkérdezett polgármesterei idáig nem kaptak semmiféle tájékoztatást arról, milyen szempontok alapján kerültek hátrányba. Hangsúlyozzák, ők jól gazdálkodtak, munkahelyteremtő beruházásokat hoztak tető alá, akik viszont gyengébben teljesítettek, most jutalmat kaptak. Hivatalos indoklás a megkülönböztetésről a mai napig ismert.


Gémesi György szerint tisztázatlan, mi lesz az önkormányzatok által korábban felvállalt, nem kötelezően ellátandó feladatokkal

Az iskolák kóstolgatják, milyen az államosítás. Csomó minden nem volt előkészítve, sok kérdés megválaszolatlan, sikertörténetnek nem nevezném - fejti ki véleményét Gémesi György a Népszabadság megkeresésére. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az egyik legnagyobb problémának azt látja, nincs tisztázva, mi lesz az önkormányzatok által korábban felvállalt, de nem kötelezően ellátandó feladatokkal. 


Ha a mulasztás kiderül, 45 ezer forint is lehet a szabálysértési bírság

Egyelőre mindenütt másképp ellenőrzik a kutyachipeket az országban, a legtöbb önkormányzatnál még tervezik, hogyan kérhetik számon a kutyatulajdonosokat, máshol január elsejétől folyamatos a kontroll. A Hegyvidéken például kézi műszereikkel folyamatosan ellenőrzik a közterület-felügyelet munkatársai a kutyákat. Akárhogyan is van: ha a mulasztás kiderül, 45 ezer forint is lehet a szabálysértési bírság - írja a Népszava.


Csak az idegenforgalmi bevételek elosztásában találtak hibát

Több mint 200 milliárd forintot oszthattak meg 2012-ben a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok a forrásmegosztási törvény értelmében. Az Állami Számvevőszék évente felülvizsgálja a bevételek felosztásának szabályosságát. Kiderült, hogy összességében betartották a szabályokat és határidőket. Az ÁSZ jelezte, hogy egy, január elsején hatályba lépett törvénymódosítás következtében szükségtelenné válhat az ellenőrzés évenkénti elvégzése.


Független jelölt lett a Veszprém megyei település új polgármestere

Straub Dávid független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a Veszprém megyei Csehbányán - tájékoztatott 2013. január 13-án Ádám Renáta városlődi körjegyző. Elmondta: Straub Dávid 100, míg a másik független jelölt, Rovenszki András 94 szavazatot kapott; a választásra jogosult 246 csehbányai lakos közül 195-en keresték fel az önkormányzati irodában kialakított szavazóhelyiséget, és 194-en érvényes szavazatot adtak le.


Megjelentek az új pályázatok – Az önerő 1000 - 10 ezer forint

Az idén is folytatódik az Erzsébet-program, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) 2,5 milliárd forint értékű üdülési támogatásról döntött. A 2,5 milliárd forintból 1,1 milliárd forint értékben szociális üdülési pályázatokat, 1,4 milliárd forint értékben elsősorban gyermekek számára meghirdetett táborokat, valamint kirándulásokat finanszíroznak.


A megyei önkormányzatok vezetőivel tárgyalt miniszterelnök
Orbán Viktor kormányfő 2013. január 14-én délután az Országházban fogadta a megyei közgyűlési elnököket. A megbeszélésen - melyen részt vett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is - a felek konstruktív megbeszélést folytattak a megyék jövőbeni szerepéről.

Az Állami Számvevőszék felmérte a vállalkozók, az önkormányzatok és a civil szervezetek tapasztalatait

Az egyszerűsítés és gyorsítás teheti hatékonyabbá az európai uniós források felhasználását - derült ki abból a felmérésből, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) készített egy tizenhárom országra kiterjedő ellenőrzés részeként. Az előzetes megállapításokat a számvevőszék honlapján tették közzé.


Az egészségügyi alapellátásban vagy a járóbeteg-szakellátókban nyugdíjkorhatár után is lehet dolgozni

Az önkormányzatok által fenntartott intézményekben, így például az egészségügyi alapellátásban vagy az önkormányzati járóbeteg-szakellátó intézményekben dolgozókat nem érinti a kötelező nyugdíjazás rendszere. Az egészségügyért felelős államtitkárság erről szóló közleménye 2013. január 15-én jelent meg a kormány honlapján.


Az Orbán Viktor által falajánlott „uniós tized” elosztásakor a méret lesz a lényeg
Mintegy 600-800 milliárd forintra számítanak a megyei önkormányzatok az Unió keretéből - mondta el 2013. január 15-én az OrientPressnek Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. A teljes összegről márciusban dönthet az EU, s ehhez kell igazítani a beruházások terveit is. A területfejlesztés az önkormányzatok hatásköre marad, ám úgy tudni, a megyei vezetők „kívánságlistával" fordultak Orbán Viktorhoz, amin a fejlesztéshez kapcsolódó más feladatkörök is szerepeltek.

Egy hangfelvétel szerint 2010-ben, Kiskunfélegyházán láncszavazást szerveztek Kapus Krisztián javára

Feljelentést tesz választási csalás miatt a Jobbik és az Együtt 2014 választói mozgalom. Egy hangfelvétel szerint ugyanis láncszavazást szerveztek a 2010-es önkormányzati választáson, Kiskunfélegyházán a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje javára.


Gémesi György szerint most beigazolódik, hogy elkapkodott volt a járások rendszerének kidolgozása
Az információs háttér hiányáról, a járási rendszer előkészítetlenségéről, s az ügyfelek részéről érkező panaszáradatról számolt be a Napi Gazdaságnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere a járási rendszer januári startolásával kapcsolatban.

Polányi Sándor úgy véli, mostantól más településeken is szükség lenne gazdasági alpolgármesterre

Csaknem egy éve járta be a hír a magyar sajtót: a Raiffeisen Bank „jelöltjét", Polányi Sándort választotta meg Szentendre város új alpolgármesterének, hogy vele hozassa rendbe saját pénzügyeit. Akkoriban ez meglehetősen sokatlan lépésnek számított, mára azonban egyre többen egyetértenek Polányi Sándorral abban, hogy a szentendreihez hasonló radikális szemléletváltás már nem halogatható tovább.


Az önkormányzati adósságok átvállalásának valóságos mértéke csak február végére derül majd ki

A múlt héten közzétette a kormány, hogy az 5000 főnél nagyobb települések adósságának hány százalékát venné át az állam. A végleges mértékeken a tárcák és az önkormányzatok még február végéig elreszelgethetnek. A törvényi mértékek alapján a csúcsaadósok közül a legnagyobb nyertes Kaposvár és Hódmezővásárhely, de szinte valamennyi megyei jogú város legalább tízmilliárdot írhat le az adósságából, így lesz olyan város, amely még náluk is jobban járhat - írja a hvg.hu.


A kiválasztott önkormányzatok már megkezdték adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítését

Az ÁSZ 2012. december 31-ig négy ütemben, összesen 16 községi és nagyközségi önkormányzatnál fejezte be a belső kontrollrendszer kialakítása, valamint egyes tevékenységek és a belső ellenőrzés működése megfelelőségének helyszíni ellenőrzését. A közpénzekkel való gazdálkodás alapvető feltételét jelentő belső kontrollrendszer értékelésére irányuló ellenőrzések - a 2012-ben jóváhagyott ellenőrzési program alapján - újabb két ütemben, 17 önkormányzatnál folytatódnak.


Kiskunfélegyháza polgármestere szerint a láncszavazásról szóló hangfelvételt személyének lejáratására készítették

Feljelentést tesz Kiskunfélegyháza polgármestere a személyét érintő rágalmazások miatt. Kapus Krisztián (Fidesz), aki egyben a választókerület országgyűlési képviselője is, 2013. január 16-án elmondta, hogy a kiskunfélegyházi önkormányzati választással kapcsolatban megjelent hangfelvételben elhangzott állítások valótlanok, ahogy azt maga a hangfelvételen hallható Ajtai Tibor, a megyei cigány önkormányzat elnöke is elismerte.


A kormány három hónappal meghosszabbította a határidőt
Eredetileg január elsejétől már az új fenntartóknak kellene üzemeltetni a megyei önkormányzat egykori intézményeit, ám egy kormányrendelet március 31-ben jelölte meg az új határidőt. Addig továbbra is a megyei intézményfenntartó felel értük. Mátrahalmi Tibor, a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője elmondta, a következő hetek feladata az egykor a megyei önkormányzathoz tartozó közoktatási intézmények átadása a területileg illetékes tankerületeknek - számol be a feol.hu.

Budapest és Pest megye szétválasztása elsősorban az európai uniós támogatások miatt lenne indokolt

A kormány határozatot fogadott el a Budapestből és Pest megyéből álló közép-magyarországi régió esetleges kettéválasztásának lehetőségéről. A jogszabály a 3013. január 16-i Magyar Közlönyben jelent meg. Határozatában arra kéri fel a minisztereket a kormány, hogy 2015. december 15-éig vizsgálják meg a régió kettéválasztásának lehetőségét.


Több település vezetője is a MÖSZ-höz fordult, miután képtelenek segíteni a tartósan munka nélkül élőknek
Nagyon súlyos gondok vannak, elképesztő az elkeseredettség a közfoglalkoztatással kapcsolatban is - egyebek között ezt mondta a Népszavának Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke megjegyezte, egyelőre összegyűjtik a problémákat a településvezetőktől, február elején pedig egy konferencia keretében várnak kérdéseikre választ az érintett tárcák vezetőitől és a döntéshozóktól.

A Raiffeisen Bank International osztrák vezérigazgatója szerint a pénzintézetek nem tudnak lenyelni több veszteséget

A magyar kormánynak el kell kerülnie, hogy követelés-leírásra (haircut) kötelezze a bankokat az önkormányzati hitelekre vonatkozóan. A rendkívüli bankadó miatt már most nyereség nélkül működő bankok számára nincs további tér ilyen jellegű veszteségek lenyelésére - nyilatkozta a Bloombergnek Herbert Stepic, Raiffeisen Bank International osztrák vezérigazgatója. 


Az önkormányzat a hallgatók képzési díjának felét tudja átvállalni, egészen a diplomaszerzésig

Ösztöndíjkeretet hozott létre a csömöri önkormányzat a térítéses felsőoktatási szakokra készülő, de tanulmányaikat önerőből finanszírozni képtelen helyi fiataloknak - közölte a község polgármestere 2013. január 17-én az MTI-vel. Fábri István (Csömöri Civil Egyesület) tájékoztatása szerint egyelőre 10-15 leendő csömöri hallgató 150-300 ezer forintos féléves képzési díjának a felét tudják átvállalni egészen a diplomaszerzésig.


Gémesi György szerint, ahol van rá lehetőség, meg kell jutalmazni a jól teljesítőket

A polgármesterek, alpolgármesterek és más önkormányzati vezetők év végi jutalmairól, valamint az önkormányzati adósságok átvállalásának módjáról és mértékéről mondta el a véleményét Dr. Gémesi György elnök, Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke 2013. január 17-én, az ATV Híróra című műsorában.


Együtt fejlesztenék a légi kikötő vonzáskörzetének gazdaságát az érintett önkormányzatok

Az érintett önkormányzatok együtt fejlesztenék a Liszt Ferenc repülőtér térségének gazdaságát. Az ehhez szükséges tudásbázis összegyűjtéséről Budapesten tartottak konferenciát 2013. január 17-én, Budapesten. Az úgynevezett airLED projektről szóló konferencián négy térség képviselői vettek részt: Budapest, a lengyel Mazovina, a szlovén Gorenjska és az olasz Emilia-Romagna tartomány.


A kultúráért felelős államtitkár szerint közvetlenül kellene kinevezni az állami és önkormányzati kulturális intézmények vezetőit

„Álszent procedúrákat" is megelőzhetne, ha nem lenne kötelező pályázat útján kiválasztani az állami, illetve önkormányzati kulturális intézmények vezetőit - írja frissen indult blogjában az EMMI kultúráért felelős államtitkára. L. Simon László szerint így egyszerűbb lenne a mindenki által elismert vezetők megbízatását meghosszabbítani, ráadásul könnyebbé válna külföldi szakemberek meghívása is a hazai intézmények élére.


A főváros ezentúl 47 helyett 51 százalékban, míg a kerületek 53 helyett 49 százalékban részesülnek a közös bevételekből

Elkészítette és megküldte a kerületi önkormányzatoknak a forrásmegosztásról szóló rendelettervezetet a főváros. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes javaslatáról 2013. január 26-án, rendkívüli ülésen dönt a Fővárosi Közgyűlés. Az új önkormányzati finanszírozási struktúra január elsején lépett hatályba, ez érinti a fővárosi forrásmegosztás rendszerét is.


Miskolc több mint egymilliárd forintot nyert turisztikai pályázatokon
Idegenforgalmi, turisztikai fejlesztésekre több mint egymilliárd forintot nyert Miskolc pályázaton - közölte 2013. január 18-án a város önkormányzat. Az észak-magyarországi régió települései a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) turisztikai attrakciók és szolgáltatások című pályázatán 6 milliárd 90 millió forintot nyertek, három miskolci projekt 1 milliárd 158 millió forintot kap.

Gyűlnek az aláírások Budapestet Pest megyéről való leválasztásáért

Több mint kilencven, Pest megyei önkormányzat küldte el a közép-magyarországi régió kettéválását támogató testületi határozatát január közepéig az aláírásgyűjtést kezdeményező Gomba községnek - közölte 2013. január 18-án Lehota Vilmos (független), a település polgármestere az MTI-vel. Több helyen a jövő hét közepéig tárgyalnak a kérdésről - tette hozzá.


A város beleszólást és döntési jogosultságot is kér a Kométa 99 Zrt. irányításában

Kaposvár közgyűlése úgy döntött, hogy kétmilliárd forint értékben tulajdonrészt vásárol a Kométa 99 Zrt.-ben - jelentette be 2013. január 18-án Szita Károly polgármester. A cég értékelése után új alapító okirat és szindikátusi szerződés készül. A részvényvásárlásokra várhatóan február elején kerül sor.


A Város Mindenkié elnevezésű szervezet szerint a fővárosban 10 ezren élnek az utcákon, míg 2000 önkormányzati lakás üresen áll
A rendőrök 28 embert állított elő 2013. január 19-én este a budapesti Csányi utcából, ahol egy demonstráció keretében civil és hajléktalan aktivisták elfoglaltak egy üresen álló, önkormányzati épületet. A police.hu/brfk alportálon közzétett tájékoztatás szerint 27 ember ellen jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés miatt a gyorsított eljárást a VII. kerületi rendőrkapitányság már lefolytatta, valamennyiüket pénzbírsággal sújtották.

Az „informatikuskölcsönzés miatt sérülhet a titkosság elve és csúszhat a virtuális iktatási rendszerek összehangoltsága

Néhány héten belül alakulhat ki a „teljes káosz" a budapesti járási hivatalok rendszerén belül a struktúra előkészítetlensége miatt - mondta a Napi Gazdaságnak egy neve elhallgatását kérő kerületi illetékes. Az önkormányzattól „kölcsönzött" informatikusok miatt ugyanis sérülhet a titkosság elve, illetve csúszhat a virtuális iktatási rendszerek összehangolása is.


Az önkormányzatok, mint védekezési költségeket hívhatják le a felmerült pluszkiadásokat

A vis maior alapból hívhatják majd le az indokolt kiadásaikat azok az önkormányzatok, amelyeknek pluszköltségei adódtak a rendkívüli hóhelyzet miatti védekezés során - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője 2013. január 19-én, Zalaegerszegen.


A független jelölt nagy szavazatkülönbséggel nyert ellenfelei előtt

Csányi Kálmán független jelölt nyerte a 2031. január 20-i időközi polgármester-választást a Fejér megyei Pusztaszabolcson - tájékoztatta Vezér Ákos jegyző az MTI-t. A szavazásra jogosult 5025 választópolgár közül 1998 járult az urnákhoz. A Fidesz támogatásával induló független jelölt, Csányi Kálmán 909, Miklósi Péter (Demokratikus Koalíció) 482 szavazatot kapott.


A múzeumokra 4 milliárd, a megyei könyvtárakra 2,8 milliárd, a mozgókönyvtárakra 1,7 milliárd forint jut idén

Rendben lezajlott a vidéki kulturális intézmények átadás-átvétele, a megyei, majd állami fenntartásban lévő közgyűjtemények települési fenntartásba vételét az emberek többsége helyes döntésnek tartja - hangzott el a kulturális államtitkár és az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottsága elnökének közös, 2013. január 20-i sajtótájékoztatóján.


Összesen 800-1000 szakértőt képeznek, akik egy-egy megyében évente átlagosan 1200-1400 ellenőrzést végeznek majd

Az átalakulóban lévő köznevelési rendszer egyik legfontosabb állomásának nevezte a tanfelügyelet 2013. szeptember 1-jei elindítását Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár 2013. január 21-i sajtótájékoztatóján. A tanfelügyelet célja hogy biztosítsa a köznevelési rendszer egységesen magas színvonalát és minőségét.


Közel félmilliárdot költhet Balatonfüred turisztikai fejlesztésekre

A Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközponthoz és sétányfelújításhoz nyert 450 millió forint pályázati forrást a balatonfüredi önkormányzat - tájékoztatta 2013. január 21-én a város fideszes alpolgármestere az MTI-t. Hári Lenke elmondta: a európai uniós forrást turisztikai attrakciók kategóriában nyerte az önkormányzat, ebből valósítják meg a Tagore sétányon az ökoturisztikai látogatóközpontot.


Elégedetlenek a feladat alapú finanszírozással Hajdú-Biharban

Legyen az város vagy falu, kisebb vagy nagyobb település, a polgármesterek - legalábbis akiket a Hajdú-Bihar Megyei Napló megkérdezett - finoman szólva is elégedetlenek az úgynevezett feladat-alapú finanszírozással. Pontosabban azzal, hogy az állam által egy-egy önkormányzati feladatra juttatott támogatás nyilvánvalóan nem fogja fedezni a valós költségeiket.


A nyertesek betekintést nyerhetnek helyi közigazgatás rendszerébe

Budapest Főváros Önkormányzatának Főpolgármesteri Hivatala a 2013. évi Budapest Ösztöndíj Program keretében pályázatot hirdet első diplomás felsőfokú képzésben résztvevő, nappali tagozatos, 2013 szeptemberétől utolsó tanulmányi évüket megkezdő hallgatók számára.


Hogyan tervezhetnek az önkormányzatok, ha a központi források nem fedezik a kötelező feladatok ellátásának költségeit?

A Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez (MÖSZ) érkezett önkormányzati vélemények szerint a központi költségvetésből biztosított források a települések jelentős részében nem fedezik a kötelező feladatok ellátásának költségeit, így a települések nem tudják a 2013. évi költségvetésüket hiány nélkül tervezni. Mit lehet tenni ebben a helyzetben? A kérdés megválaszolására, a lehetséges megoldások megtalálására a MÖSZ konferenciát szervez 2013. február 13-án, Gödöllőn.


A térség országgyűlési képviselője a kormány segítségét kéri

Váratlanul bezárt a Zemplén-Hús Kft. sátoraljaújhelyi üzeme, az önkormányzat a kormány segítségét kéri az üzem megmentéséhez. A munka hetek óta szünetelt, a korábban több mint száz embert foglalkoztató, 124 éves gyárban az utóbbi hónapokban már csak harmincan dolgoztak - ismerteti 2013. január 22-i számában a Népszabadság.


Hiller István szerint a közoktatási intézmények államosítása 120 milliárd forintot meghaladó pénzkivonással jár

Az állam az önkormányzatokkal együtt a tavalyihoz képest másfél milliárd forinttal nagyobb összeget biztosít idén a köznevelési intézmények fenntartására és működtetésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága 2013. január 2-én az MTI-vel.


Rósa Viktor úgy véli, a központosítással az a baj, hogy nem tesz különbséget az intézmények között

Azoktól az önkormányzatoktól, amelyek eddig fenn tudták tartani az iskoláikat, semmi értelme nem volt elvenni az intézményeket - mondta Rósa Viktor, a II. kerületi Klebersberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a Hír24-nek adott interjúban. Rósa Viktor sajnálja, hogy az igazgatók véleményét senki sem kérte ki a közoktatás átalakítása előtt, hozzátette: az, ami „történik, nem válik a mi iskolánk, a mi gyerekeink, az itt dolgozó tanárok hasznára".


Az ötszintes, multifunkcionális központ a térség legkorszerűbb, új kulturális intézménye

A térség legkorszerűbb, új kulturális intézményének számító Csabagyöngye Kulturális Központ Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere adta át. Az ötszintes, több mint hatezer négyzetméteres multifunkcionális kulturális központ, az EU Társadalmi Integrációs Operatív Program 1,79 milliárd forintos támogatásából valósult meg, 260 millió forint önkormányzati önerő hozzáadásával.


A „Lebendige Stadt” Alapítvány pályázati felhívása önkormányzatok számára, az alapítvány 2013-as díjára

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz érkezett megkeresés és tájékoztatás alapján a „Lebendige Stadt" Alapítvány felhívást tett közzé önkormányzatok számára a 2013-as Díjra, amelyre jó gyakorlati példaként lehet pályázni már megvalósult, vagy végrehajtási folyamatban lévő fesztiválokkal. A cél olyan fesztiválok bemutatása, amelyek tükrözik a városképet és az adott városban, kerületben, vagy negyedben élő helyi lakosok identitás tudatát támogatja, erősítik.


A miniszterelnök visszafizettetné a jutalmakat a településvezetőkkel
Orbán Viktor vissza akarja fizettetni a kormánypárti városvezetők által felvett önkormányzati jutalmakat - olvasható a Blikk 2013. január 23-i számában. A Blikknek Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, akik nem fizetik vissza jutalmaikat, azok számolhatnak a következményekkel. Természetesen a jutalom visszafizetése helyett a mandátum visszaadása is lehetséges alternatíva - tette hozzá.

Konferencia a program céljáról, a kísérleti szakasz tanulságairól és folytatásáról a 2013-2020-as időszakban

Konferenciát rendeznek „Mezőgazdálkodási gyakorlat magyar iskolai oktatásban - A tanyapedagógia első évének tapasztalatai" címmel 2013. február 4-én, Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A konferencián - melyet a szervezők elsősorban a városi iskolák vezetőinek figyelmébe ajánlanak - a hazai tanyapedagógiai program céljaival, jelentőségével és eddigi tapasztalataival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


Júliustól elsősorban a munkaköri leírásban foglaltak teljesítését és a munkához való hozzáállást vizsgálják majd

Megváltozik 2013. július 1-jétől a közszolgálati tisztviselők teljesítményének értékelése, gyakrabban és más szempontok alapján mérik majd a munkájukat. Hasonló értékelést vezetnek be a rendvédelmi dolgozók körében is. Az új rendszerben - amely 2014-től a katonákra is érvényes lesz - elsősorban a munkaköri leírásban foglaltak teljesítését és a munkához való hozzáállást vizsgálják majd a szervezeti vezetők - mondta a KIM közigazgatási államtitkára az MTI-nek.


Az önkormányzatokat rendkívül kedvező részvételi feltételekkel várják a szervezők

A Hungexpo Zrt. és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont második alkalommal szervezi meg az URB:ICON Nemzetközi településfejlesztési kiállítást és projektvásárt 2013.  április 10-13 között, a Hungexpo Vásárközpontban. A rendezvény a Construma és Hungarotherm kiállításokkal együtt kerül megrendezésre, így a lehető legalkalmasabb környezet lehet az önkormányzati fejlesztési elképzelések és a megvalósításhoz szükséges partnerek egymásra találásához.


Gémesi György véleménye szerint nincsen meg a forrás a kötelező feladatok ellátásához

Megoldhatatlannak tűnő feladat elé állították az önkormányzatokat a törvényhozók a 2013-as költségvetés elkészítésénél. Mínuszos büdzsével nem lehet tervezni, miközben jókora összegeket vontak el a településektől. Az elmúlt évek folyamatos megszorításai után mobilizálható vagyonuk már szinte nem is maradt, így számos helyen a felelősségteljes tervezés helyett nem marad más hátra, mint játék a számokkal, ami főként a várható bevételek túltervezését jelenti - írja a hvg.hu.


Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnöke szeretné, ha minél több önkormányzat és civil szervezet követné példájukat

„Fogadj örökbe egy határon túli magyar falut!" elnevezéssel mozgalmat indított a Sümegiek a Nemzetért Egyesület és a város önkormányzata - tájékoztatta az MTI-t az 2013. január 23-án egyesület elnöke. A határon innen és túl élő magyarok közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését célzó kezdeményezéshez a sümegi civil szervezet február 5-éig várja a felajánlásokat.


Naprakész információk a ChinaCham Hungary üzleti klubestjén

Lengyel László, az Eximbank Zrt. Nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója és Polonyi Katalin Főosztályvezető, a Magyar-Kínai Kétoldalú Kapcsolatokért felelős Kormánybiztos Titkárságának vezetője lesz a vendége a ChinaCham Hungary következő - 2013. január 30-án rendezendő - üzleti klubestjének, ahol a magyar-kínai kapcsolatokban történt fejleményekről és a kínai piacra való kijutás feltételeiről tájékozódhatnak az érdeklődők.


Az önkormányzatoknak február 15-ig kell nyilatkozniuk a folytatásról

Tavaly december 28-ától hatályos az önkormányzati járóbeteg-szakellátási kötelezettség átadását előkészítő törvénymódosítás. Ezt a feladatot 2013 májusától már állami irányítás mellett látják el azok az intézmények, ahol azt az érintett önkormányzat a továbbiakban nem vállalja.


Az új eljárásrenddel és feltételrendszerrel hatékonyabbá válhat az uniós források felhasználása

Egyszerűsítette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a pályázatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulások kiadását, és jelentősen csökkentette a szükséges dokumentumok számát is, amivel hatékonyabbá válhat az uniós források felhasználása - közölte közleményében a vagyonkezelő.


Az önkormányzata tagi kölcsönnel segíti termelés beindítását

A Gyulahús Kft. 114 millió forint tagi kölcsönt kapott a tulajdonos önkormányzattól a kolbászgyártás beindításához, a forrásjuttatásról az önkormányzat képviselőtestülete 2013. január 24-én zárt ülésen hozott döntést. A termelés a Gyulai Húskombináttól bérelt eszközökkel február negyedikén indul - közölte Görgényi Ernő polgármester. Az önkormányzattól a forrást a Gyulahús Kft. alapanyagok vásárlására kapta. 


Az InfoRádió úgy tudja: az önkormányzatok 90 százaléka megtartja járóbeteg-szakellátó intézményeit
Az önkormányzatoknak 2013. február 15-éig kell jelezniük, hogy átadják-e a szakellátási feladatokat az államnak vagy sem. Az állam májustól venné át az intézményeket; az üzemeltetés mikéntjét rögzítő szabályozás előkészítés alatt van. Az InfoRádió szakmai forrásból úgy értesült: az érintett települési önkormányzatok előzetesen, nem hivatalosan nyilatkozott, és 90 százalékuk afelé hajlik, hogy megtartja járóbeteg-szakellátó intézményét.

Pintér Sándor baromfivágóhidat avatott az állampusztai börtönben

A fogvatartottak önellátása, valamint teljes foglalkoztatása kormányzati cél - mondta Pintér Sándor belügyminiszter 2013. január 24-én az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetben felépített baromfivágóhíd átadásakor. A belügyminiszter közölte: nemcsak egy gazdasági sikerről van szó, hanem egy olyan új szemlélet egyik állomásáról, amelynek célja, hogy a 28 bv-intézetben elhelyezett mintegy 17 ezer fogvatartott ellátását önfenntartó módon biztosítsa.


Közel hárommilliárd forintból folytatódik a városrehabilitációs program a Ferencvárosban

Több mint 2,8 milliárd forintot kapott Ferencváros városrehabilitációs programjának folytatására az Új Széchenyi Terv keretében. A támogatási szerződést 2013. január 24-én írta alá Bácskai János, a főváros IX. kerületének polgármestere (Fidesz-KDNP) és Bozzay Péter, a Pro Régió Ügynökség ügyvezetője Budapesten.


Február 6-án zárulnak az adósságkonszolidációról folyó konzultációk

Az állam az érintett 1710 település vonatkozásában 74 milliárd forint összegű adósság visszafizetéséhez nyújtott támogatást. Az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról négy fővárosi kerülettel és tizenegy megye 116 településével egyeztettek a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői a héten - tudatta a belügyi tárca 2013. január 25-én az MTI-vel.


Gémesi György úgy látja, anyagi okok miatt sok település lemond a szakintézményről

Három hetük van az önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: megtartják-e szakrendelőjüket. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elmérése szerint a többség nemet mond az államosításra, Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége(MÖSZ) elnöke viszont úgy látja, anyagi okok miatt sokan szabadulnak a rendelőktől.


A bérletigazolványt chipkártya váltja fel, míg a papír bérletszelvény helyett virtuális bérletek lesznek
Mintegy 54 millió euróval az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is finanszírozhatja az elektronikus jegyrendszer bevezetését a budapesti közösségi közlekedésben - közölte 2013. január 25-én a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Turisztikai központ, csillagvizsgáló, tanösvény és vízi terasz is épül az ország legmagasabban fekvő mesterséges tavánál
Akár már a tavasszal elkezdődhet Sástó megújulása, miután Gyöngyös önkormányzata csaknem 300 millió forintot nyert a feladat ellátására. Az Európai Unió által is támogatott beruházás egy két évig tartó előkészítő munka eredménye, melynek nagyon fontos része volt, hogy tavaly nyáron az önkormányzat megvásárolta Sástó mesterséges tavának déli részét - írja a Heves Megyei Hírlap.

A 2014-2020 közötti költségvetési ciklusra az NFÜ-től a tárcákhoz kerülnek az uniós támogatású projektek

Ezerötszáz milliárd forintnyi európai uniós fejlesztési támogatást akar kifizetni idén a kormány, lendületet adva ezzel a gazdasági növekedésnek - mondta Lázár János 2013. január 26-án az MTI-nek adott interjújában. Az EU-támogatások elosztását is felügyelő Miniszterelnökség vezetője azt is jelezte: az uniós forráselosztást irányító intézményrendszer a jövőben jelentősen átalakul: a fejlesztési ügynökségtől a tárcákhoz kerülnek a projektek.


A főváros és a kerületek 51-49 százalékos arányban részesülnek a megosztandó bevételekből

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésen tizennyolc igen, nyolc nem szavazattal, öt tartózkodás mellett elfogadta a forrásmegosztási rendeletet. Eszerint a kerületi önkormányzatokat összesen 92,6 milliárd forint, a fővárosi önkormányzatot pedig 96,4 milliárd forint illeti meg a megosztandó bevételekből.


A kerület képviselő-testülete a lakosság biztonságos, jó színvonalú járóbeteg-szakellátása érdekében döntött így

A főváros XIII. kerülete 2013. május elseje után is ellátja a járóbeteg-szakellátással kapcsolatos feladatokat - tájékoztatta az önkormányzat 2013. január 26-án az MTI-t. a szakrendelő megtartása mellett - áll a közleményben.


Legutóbb 80 éve épült Budapesten temploma a zsidó közösségnek

Új zsinagóga épül Csepelen - Budapesten erre 80 éve nem volt példa. Az alapkövet 2013. január 27-én tették le a kijelölt területen, amelyet Csepel önkormányzata ingyen adott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének. A költségek nagy részét például magánszemélyi hagyatékból, a hitközség anyagi támogatásából és gyűjtésből finanszírozzák. A tervek szerint legkésőbb jövő ősszel adják át az új csepeli zsinagógát.


A 114 jutalmazott településvezető közül 93 azonnal jótékonysági célra ajánlotta fel az összeget

Visszafizették vagy jótékony célokra fordították a számukra megítélt jutalmakat az érintett önkormányzati vezetők - olvasható a 2013. január 28-i Magyar Hírlapban. A Magyar Nemzet szerint valamennyi főpolgármester-helyettes jótékony célokra költi a pénzt.


Az önkormányzat 60 szűrőkancsót osztott ki a kisebb gyermekeket nevelő családoknak

Lajtoskocsi helyett arzénszűrő kancsókkal biztosítják az egészséges ivóvizet Kunszálláson - közölte a baon.hu Bács-Kiskun megyei híroldal. A portál szerint, a tisztiorvosi szolgálat által bevizsgált és engedélyezett szűrőkancsókból hatvanat osztott ki az önkormányzat 2013. január 29-én, azoknál a családoknál, ahol három évesnél kisebb gyermeket nevelnek.


A XXII. kerület vezetése arra kéri az önkormányzatokat, kövessék példájukat az erdélyi magyar településekért

Budapest XXII. kerületének önkormányzata arra kéri a magyarországi településeket, hogy tűzzék ki hivatalaikra a székely zászlót, szolidaritásuk jeleként. Budafok 2013. február 5-én tűzi ki ünnepélyesen a zászlót. „Nem csak a nemzeti szolidaritás kötelez bennünket erre, hanem az is, hogy kerületünk egyik testvérvárosa, Barót, a Székelyföld szívében található" - jelentette ki Szabolcs Attila polgármester.


Varga Zoltán szerint az önkormányzatok 150 milliárd forinttal többtől estek el idén, mint amit a feladatok központosítása indokolna

Az MSZP önkormányzati kabinetvezetője, Varga Zoltán szerint a kormány becsapta az önkormányzatokat, és az elvont feladatok finanszírozásához szükségesnél több pénzt vett el tőlük, míg Láng Zsolt, az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának fideszes elnöke úgy véli: a kormány soha nem látott mértékű segítséget nyújt a településeknek adósságkonszolidáció formájában.


Gémesi György szerint inkább szociális támogatásokon keresztül kellene segíteni a rászorulókat
A rezsiköltségek csökkentése a távhőszolgáltatás esetében negatívan érinti az önkormányzatokat. A Rádió Orient műsorában Gémesi György polgármester a kötelező díjcsökkentés helyett a rászorulók szociális ellátórendszeren keresztüli támogatását javallta. Az új hulladéktörvényt Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Régió Kft. ügyvezetője értékelte, céljai tekintetében pozitívnak ítélve azt, ám a finanszírozás bizonytalanságára és díjemelés veszélyére is felhívta a figyelmet. 

A Zemplén-Hús Kft. tulajdonosai stratégiai döntést hoztak arról, hogy ki akarnak vonulni a húsfeldolgozásból

A sátoraljaújhelyi Zemplén-Hús Kft. megmentésén és a mintegy harminc munkahely megtartásáért küzd a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata. A cég az idén év elején szüntette be termelését miután évek óta komoly értékesítési nehézségekkel küzdött a piac jelenlegi körülményei és a húsipar országos válsága miatt.


A Hungary Card több szempontból hasznos lehet önkormányzatok, területi TDM szervezetek számára

A turizmus fejlesztéséhez, a helyi szolgáltatások népszerűsítéséhez, s ezzel a helyi adóbevételek növeléséhez lassan másfél évtizede járul hozzá a Magyar Turizmus Kártya, azaz a Hungary Card, amely a turizmushoz kapcsolódó kedvezmények széles skáláját biztosítja az ország egész területén. A helyi kártyarendszerek kiegészítésére is alkalmas kedvezménykártya több szempontból is hasznos lehet a települési önkormányzatok és a területi TDM szervezetek számára.


Schmidt Jenő számításai szerint a kistelepüléseknek még 15-20 milliárd forintra lenne szükségük

Nem fedezi a települések fenntartását az erre a célra szánt idei költségvetési támogatás - állítja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő szerint a legnagyobb problémát különösen a kistelepülések számára a kötelező feladatok finanszírozása jelenti, ennek rendbetételéhez szerinte országos szinten mintegy 15-20 milliárd forintra lenne szükség.


Az új pályázati kiírás nyár közepén, ősz elején jelenik majd meg
Tavaly több mint 240 önkormányzat pályázott sikeresen 1,5 milliárd forintra a tanyaprogramon keresztül, melyben a tanyai termékek piacra segítése, a dűlőutak javítása és a tanyagondnoki hálózat fejlesztése is hangsúlyos feladat. Közel 300 ezer ember él tanyán, akiknek ugyanolyan életminőséget kell biztosítani, mint a városban élőknek - hangsúlyozta 2013. január 29-én a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A településvezetőknek egyelőre nem kell választaniuk a nyugdíj és az illetmény között
A Parlament tavaly decemberben döntött arról, hogy a közszférában megtiltja a dupla juttatást, azaz a törvényben meghatározott jogviszonyban álló személyek illetményük mellett öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban és szolgálati járandóságban nem részesülhetnek, azokat a nyugdíjfolyósító a jogviszony fennállásának időtartamára hivatalból szünetelteti. A dupla ellátás tilalma a főállásban és a társadalmi megbízatásban betöltött polgármesteri tisztségre nem vonatkozik.

Áttekintés hazánk régiós beosztásának problémáiról a közép-magyarországi régió szétválasztása kapcsán

Ismét felmerült a közép-magyarországi régió kettéválasztása, hiszen így több uniós pénz jutna a Pest megyei településeknek. A változással azonban amellett, hogy a budapestiek is buknának, összességében az ország is kevesebb európai forráshoz jutna. A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint a jelenlegi régiós besorolás miatt számos problémával kell megküzdeni, változtatni azonban igencsak nehézkes folyamat.


Az ország társadalmi-gazdasági leszakadással leginkább érintett 47 térsége lesz szabad vállalkozási zóna

A kormány döntése értelmében az ország társadalmi-gazdasági leszakadással leginkább érintett 47 térsége lesz szabad vállalkozási zóna. Ezek jelentős része Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, de vannak Heves, Nógrád, Somogy, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Baranya megyékben is. Később, egyedi kormánydöntéssel további térségekben is létrejöhetnek szabad vállalkozási zónák - tudatja a Nemzetgazdasági Minisztérium.


A Hortobágyi Nemzeti Park, a matyó népművészet és a mohácsi busójárás is szerepel a listán

A Hungarikum Bizottság a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai termében megtartott ezévi első ülésén összeállította a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket összesítő első listát. Ezen mások mellett szerepel például Hollókő ófalu, vagy a Hortobágyi Nemzeti Park - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


Miért magas az egy főre jutó adósság Bükkszéken és Poroszlón?

Országszerte tizennégy, Hevesben pedig két olyan ötezernél kevesebb lakosú település vár adósságrendezési megállapodásra, ahol korábban jelentős munkahelyteremtő beruházást hajtottak végre - tájékoztatták az érintett Bükkszék és Poroszló vezetői 2013. január 31-én az MTI-t. A belügyi tárca arra hivatkozik, hogy túl magas az egy főre jutó adósságuk, ezért nincs egyezség.


Gémesi György és Sértő-Radics István indítványa is támogatásra talált a Régiók Bizottsága plenáris ülésén

Két magyar polgármester, a néppártiak politikai csoportjához tartozó Gémesi György, valamint a liberális Sértő-Radics István előterjesztését is elfogadta 2013. január 31-én Brüsszelben a Régiók Bizottságának plenáris ülése. A gödöllői polgármester az uniós polgárság erősítéséről, az uniós polgárok választójogának támogatásáról dolgozott ki állásfoglalást, Uszka első embere pedig azt az uniós tervezetet véleményezte, amely az európai politikai pártok és alapítványok alapszabályáról és finanszírozásáról szól.


A XV. kerület programja szociális városrehabilitációnak tekinthető

Csaknem 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Zsókavár projekt harmadik üteméhez a XV. kerületi önkormányzat. A támogatási szerződést 2013. január 31-én írta alá László Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester és Bozzay Péter, a Pro Régió Ügynökség ügyvezetője.


A tanács elnöke a miniszterelnök, társelnöke az Országos Roma Önkormányzat elnöke

A kormány 2013. január 29-i ülésén döntés született a Cigányügyi Egyeztető Tanács létrehozásáról, amely a legmagasabb szintre emeli a felzárkózás ügyét. A testület fő feladata a felzárkózási és cigányügyi politika stratégiai irányaira vonatkozó javaslatok kidolgozása, valamint a végrehajtás nyomon követése - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkársága közleményében.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu