Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A bankoknak is jó az önkormányzati konszolidáció
Az NGM cáfolja a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója „szelektív államcsődre” vonatkozó állítását

Nem jelent szelektív államcsődöt az önkormányzati adósság átvállalása, illetve a bankok díjfizetési kötelezettsége, az adósságátvállalással összességében a bankok is jól járnak - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek 2013. június 18-án eljuttatott közleményében.


Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója, a bankszövetség egykori vezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a június 17-én bejelentett, az állam által átvállalt önkormányzati adósság után kivetett 7 százalékos fizetési kötelezettségre utalva azt mondta: ha az állam 100 forint helyett 93 forintot fizet ki a bankoknak az önkormányzati adósságátvállalás során, az bizony szelektív államcsőd.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: ha az önkormányzatok által felhalmozott hitelek egy részét átveszi a magyar állam, a bank  jobb adóst, az önkormányzat pedig jobb adósbesorolást kap. 

Kiemelik: a bank részéről az önkormányzati adósság után képzett céltartalék így felszabadítható, hiszen a magyar állam 100 százalékos garanciája fogja majd biztosítani, hogy a hitelt visszafizessék, így van a banknak kerete arra, hogy a kezelési költség egy részét megfizesse az államnak.

Ezen felül a tőkekövetelmény számításánál is jobb helyzetbe kerülnek a hitelintézetek, hiszen az önkormányzati követelés állami követeléssé válásával csökkenhet a követeléshez előírt, a Bázel II. előírások szerinti banki tőkekövetelmény. 

Így egy egyszeri befizetési kötelezettség nem tekinthető aránytalan tehernek, azaz az intézkedéssel nemcsak a magyar állam tesz szert bevételre, de a bankok is jól járnak - olvasható az NGM közleményében. Azáltal, hogy mind időben, mind jogilag elválik egymástól az adósságátvállalás és a díjfizetés, szelektív csődeseményről sincs szó - állítja az NGM közleménye.

A kormány június 17-én nyújtotta be a parlamentnek a pénzügyi intézkedéseket megalapozó törvénymódosításokat. Ezek részeként a kormány azt indítványozta, hogy a bankoknak egyszeri, az állam által már korábban átvállalt önkormányzati hitelösszeg 7 százalékát kitevő befizetést írnak elő.

Ezen túl azoknak a hitelező pénzintézeteknek, amelyek az államnál ez év október 31-ig kezdeményezik a még meglévő önkormányzati adósságállományuk állami átvállalását a még fennálló tartozás hét százalékának megfelelő összeget kell befizetniük a költségvetésbe.

Az átvállalás feltétele: a hitelező nyilatkozatban vállalja, hogy az összeget a központi költségvetésbe forintban befizeti 2013. december 20-áig. A devizában fennálló adósságrész után fizetendő befizetési kötelezettséget a 2013. június 28-i, Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani. 

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu