Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A település polgármestere nyolc éve harcol a borsodi település nyugalmáért, biztonságáért és tisztaságáért
A közbiztonság romlása, a bűncselekmények megállítása miatt demonstráltak mintegy kétszázan 2014. március 1-jén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbányán, a megmozdulást az önkormányzat is támogatta. Sike Ferencné polgármester és képviselő-testülete évek óta harcol a településen tapasztalható tarthatatlan állapotok ellen.

A KSH adatai szerint tavaly Budapest mellett Hajdúszoboszlóra, Hévízre, Siófokra és Bükre látogatott a legtöbb turista

Összesítés készült Magyarország legvonzóbb településeiről. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013-as előzetes statisztikai adatai alapján a legtöbb turista tavaly Budapest mellett Hévízre, Hajdúszoboszlóra, Siófokra és Bükre látogatott. Az élbolyban szerepelt még Balatonfüred, Sárvár, Gyula, Győr, Sopron, Miskolc, Debrecen és Egerszalók is.


A Pest megyei település Fidesz által támogatott alpolgármestere a szavazatok 50,12 százalékát szerezte meg

A független, de a Fidesz-KDNP, valamint a Kisgazda Polgári Egyesület támogatását is maga mögött tudó jelölt kapta a legtöbb, 2261 voksot, a leadott érvényes szavazatok 50,12 százalékát a 2014. március 2-án tartott fóti megismételt időközi polgármester-választáson - közölte a Pest megyei város jegyzője az MTI-vel.


Tudományos konferencia a Kúria dísztermében a jogterületen végbement változásokról

A Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete (MKBE) és a Magyar Jog- és Államtudományi Társaság (MJÁT) „Új utak a helyi önkormányzati rendeletalkotás törvényességi felügyeletében" címmel tudományos konferenciát rendez 2014. március 10-én, Budapesten, a Kúria Dísztermében.


Reisert László, az Öko Water Management Kft. tulajdonosa a gyökérzónás víztisztítási rendszer működéséről

Biológiai szennyvíztisztítás. Míg nyugat-európában széles körben elterjedt a rendszer, hazánkban kevésbé ismert a fogalom. Az Öko Water Management Kft. tulajdonosát, Reisert Lászlót kérdezzük a biológiai, gyökérzónás szennyvíztisztítási rendszer működéséről.


Az Összefogás szabálytalanságok és kampánycsendsértések miatt nyújt be kifogást a helyi választási bizottságnál

Legutóbb a baloldali jelölt nyert az időközi polgármester-választáson, de a jobboldali óvás miatt megismételték a szavazást. Most a fideszes támogatottságú jelölt győzött Fóton, de ezúttal az Összefogás pártjai emelnek kifogást - írja a Népszabadság.


A 150 milliárd forintos Liget Budapest projekt keretében tervezett öt új épületben hat intézmény kap majd helyet

A kormány várakozásai szerint a Liget Budapest projektben olyan új múzeumépületek jönnek létre a Városligetben, amelyek a 21. század színvonalán járulnak hozzá a főváros építészeti örökségének gazdagításához, ugyanakkor tisztelettel kezelik a történeti örökséget - mondta el a projekt 2014. március 3-i budapesti sajtótájékoztatóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.


Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a volt településvezető személye összeférhetetlenné vált tisztségével

Orsós Margit független jelölt nyerte a 2014. március 3-i időközi polgármester-választást a Baranya megyei Piskón. Kiss Mónika, a helyi választási iroda vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az eddig alpolgármesterként dolgozó győztes 86, míg szintén független vetélytársai közül Kolompár Péter helyi képviselő 43, Ignác Ferenc Viktor pedig 29 érvényes szavazatot kapott.


Több mint kétszázan küldtek be terveket a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. januárban kiírt ötletpályázatára

Már a jövő hónapban elkezdődhet a volt Ipari Minisztérium Margit körúti épületének bontása a II. kerületben, ahol egy nagy közpark jöhet majd létre. Láng Zsolt, a városrész polgármestere 2014. március 3-án a most zárult eredményhirdetésről az InfoRádiónak elmondta: összesen mintegy 230 pályázat érkezett, ebből 23-at minősítettek nyertesnek, ezekből készül el a végleges terv.


A TÖOSZ elnöke szerint az önkormányzati rendszer finanszírozási hiánya 50-70 milliárd forint lehet majd

Egyedi kormánydöntések révén három év alatt 140,6 milliárd forint támogatást kaptak az önkormányzatok részben működésre, részben az önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó fejlesztésekre - áll a Belügyminisztérium által elküldött adatokban. Tavaly ezen a módon 65,2 milliárdot osztottak szét, ez az összeg mintegy a tizedét teszi ki a központi költségvetés által az egész önkormányzati szférára 2103-ra tervezett 643,3 milliárdos (idén 703 milliárdos) összegnek - írja a Világgazdaság.


Ezzel párhuzamosan adománygyűjtést is indítanak a kárpátaljai testvérváros számára

Kecskemét az önkormányzati tartalékából egymillió forintos gyorssegélyt juttat testvérvárosának, a Kárpátaljai Beregszásznak, ezzel párhuzamosan adománygyűjtést is indít - közölte Zombor Gábor (Fidesz) polgármester 2014. március 3-án, a kecskeméti városházán tartott sajtótájékoztatón.


A keret több mint egy milliárd forint – A stratégiák kidolgozásakor elsődleges szempont a megvalósíthatóság

Százhetvenöt járásszékhelynek nyújt támogatást a Belügyminisztérium településfejlesztési stratégia kidolgozásához több mint egymilliárd forint értékben - tájékoztatta a tárca 2014. március 3-án az MTI-t. A támogatásból a nem megyei jogú, vagyis kis- és középvárosok, illetve fővárosi kerületek részesülhetnek.


Balatonfenyvesen 50-150 ingatlant is elérhet a víz, ami jelentős anyagi károkat okozhat

Felkészülnek a Balaton kiöntésére a helyi hatóságok, mert az előrejelzések szerint 2014. március 5-én estétől északi szél várható, amely a mélyebben fekvő településrészekre kinyomhatja a tó vizét. Balatonfenyvesen március 4-én bejárást tartott a település vezetése a katasztrófavédőkkel és a vízügyesekkel, Siófokon pedig figyelőszolgálatot rendelt el a polgármester.


Volt, hogy éjjel kellett kitelepíteni több családot, mert a fémtolvajok letéptek a falról egy nyomás alatt lévő gázcsövet

Fényes nappal, téglánként hordják szét a somogyszili házakat a bűnözők, erről panaszkodnak a helybeliek. Sok a lopás a településen, a tolvajok pedig már annyira elszemtelenedtek, hogy egész házsorokat tüntetnek el - írja a Somogyi Hírlap. A település polgármestere szerint azért lopják szét az épületeket, mert tulajdonosaik évek óta felé sem néznek ingatlanaiknak.


A prognosztizáltnál némiképp magasabb összegű adósságátvállalás nem jelent költségvetési kockázatot

A becsültnél harminc-negyven milliárd forinttal többe, 456 milliárd forintba került az adósságkonszolidáció február 28-án záruló, utolsó köre, a teljes átvállalás költsége végül 1344,4 milliárd forint lett - írja 2014. március 5-i számában a Világgazdaság.


Soltész Miklós: a több mint hatezer új bölcsődei férőhely jött, illetve jön létre ebben a ciklusban

Ebben a kormányzati ciklusban több mint hatezer új bölcsődei férőhely jött, illetve jön létre, és további több mint ötezer bölcsődésnek a korábbinál korszerűbb körülményeket biztosíthatnak a régi intézményekben - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára a salgótarjáni Százszorszép Bölcsőde alapkőletételén, 2014. március 5-én, Salgótarjánban.


Az első alacsonypadlós járművek 2015 őszén állhatnak forgalomba

Elindulhat az évtized legnagyobb budapesti villamosjármű-fejlesztése: 2014. március 5-én aláírták ugyanis a Városházán a spanyol gyártóval, a CAF-fal az erről szóló szerződést. A 27 milliárd forintos beruházás eredményeként a 37 új villamos közül az első alacsonypadlós járművek 2015 őszén érkezhetnek Budapestre.


Döntött a kormány: a jövőben a szolgáltatókat terheli a fejlesztési költségek fele

A kormány a 2014. március 5-i ülésén tárgyalt a rezsicsökkentéssel kapcsolatos további lépésekről. Döntött arról, hogy a lakosság a civil szervezetek, az önkormányzatok és a vállalkozások számára a teljesítménybővítés, a fejlesztési hozzájárulás, a hálózat bővítés, csatlakozás, bekötés, mérőhely kialakítással kapcsolatos területeken, a méltányos tehermegosztást tűzi ki célul.


Minden második nyilvántartásba vett szervezet tudott listát állítani

Az áprilisi országgyűlési választásra nyilvántartásba vett jelölőszervezetek fele országos listát tudott állítani. Az országgyűlési választáson indulni szándékozó pártoknak és nemzetiségi önkormányzatoknak nyilvántartásba kellett vetetniük magukat a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Az első jelölőszervezeteket 2014. január 23-án vette nyilvántartásba az NVB, az utolsót pedig február 25-én.


Az önkormányzat üdvözli a kormány döntését és bízik abban, hogy szakmailag segítheti a beruházás megvalósulását

Nemzetközi úszó- és vízilabda-események megrendezésére is alkalmas, 50 méteres medencével ellátott versenyuszoda épül Gödöllőn, várhatóan 2,5-3 milliárd forintból, állami finanszírozásban - jelentette be 2014. március 6-i, gödöllői sajtótájékoztatóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az elhangzottakkal kapcsolatban Gödöllő Város Önkormányzata nyilatkozatot adott ki, amelyben örömmel üdvözli a kormány döntését, egyben sajnálja, hogy arról előzetes egyeztetés nem történt.


Kínai-magyar üzleti fórum a sikeres kínai piacbővítés lehetőségeiről

Milyen a kínai gazdaság jelenlegi helyzete? Milyen hatása van a februári magyar miniszterelnöki látogatásnak a kínai-magyar kapcsolatokra? Milyen termékekkel, milyen szolgáltatásokkal lehet Kínában sikereket elérni? Hogyan működik a Kínai Karantén Hivatal? Többek között ezek a kérdések kerülnek napirendre 2014. március 20-án, Budapesten rendezendő, „A hazai kkv-k üzleti esélyei Kínában és itthon" című kínai-magyar üzleti fórumon.


Magyarország 300 ökoturisztikai létesítményének felét a nemzeti parkok üzemeltetik

Magyarország ökoturisztikájának legnagyobb letéteményesei a nemzeti parkok - jelentette ki Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára 2014. március 6-án, a magyar nemzeti parkok ökoturisztikai kampányáról szóló sajtótájékoztatón, a Természettudományi Múzeumban, ahol átadták a Varázslatos Magyarország fotópályázatának díjait is.


Navracsics Tibor: a 2014-2020 közötti fejlesztési időszak nagy feladata a reform befejezése lesz

Magyarországnak jó esélyei vannak arra, hogy a közigazgatási reformban Európa éllovasa legyen, hiszen az OECD már referenciaként ajánlja a többi ország számára a magyar közigazgatási reformot - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Partnerségi program konferencián, 2014. március 6-án, Veszprémben.


Legnagyobb számban a romák, a németek, a horvátok, illetve a szlovákok élnek a lehetőséggel

Eddig több mint 18 ezer választó jelezte, hogy április 6-án nem a párt, hanem a nemzetiségi listára szeretne szavazni. Erre március 21-ig van lehetőség. A Nemzeti Választási Bizottság adatai szerint 2014. március 5-ig 18 550-en kérték, hogy nemzetiségi listára szavazhassanak. A legtöbben - csaknem 8500-an - azt kérték, hogy a roma névjegyzékbe vegyék fel, de sok német, horvát és szlovák nemzetiségű választó is beadta a kérelmet.


A pénzt első körben a 2000 lakosúnál kisebb települések kapják meg, ami 1018 önkormányzatot érint

Postai úton 2014. március 7-ig kellett eljuttatni mintegy 1200 településnek a kompenzációs kérelmét arra az idei 12,5 milliárd forintra, amit fejlesztési támogatásként adnak az adósságátvállalásból kimaradt önkormányzatoknak. „Nem lesz olyan település, amely ne jelentkezne az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatoknak nyújtott fejlesztési támogatásra" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.


OEP finanszírozás kontra Best Doctors Egészségbiztosítás

Az elégedett munkavállaló kiemelkedő teljesítményre képes, ezért megéri befektetni a dolgozók egészségébe. A dolgozói elégedettség persze aligha vehető meg pénzen. A legkisebb magánvállalkozástól a nagyvállalatokig folyamatos fejtörést okoz a tulajdonosoknak és a menedzsmentnek a munkavállalók motiválása. A megoldásban segíthet A Best Doctors, amelynek szolgáltatásaihoz több mint 30 millió embernek van hozzáférése a világ több mint 40 országában.


Nem találta minden kétséget kizárónak a kampánycsendsértés tényét a testület

A helyi választási bizottság (hvb) 2014. március 6-én elutasította a baloldali összefogás polgármester-jelöltjeként induló Takács István beadványát, amelyben több kifogást is emelt a múlt vasárnapi fóti időközi önkormányzati választással kapcsolatban. Takács István erről március 7-én tájékoztatta az MTI-t, hozzátéve, hogy fellebbeznek a hvb döntése ellen a területi választási bizottságnál.


A jelentkezők küldöttségek számára külön szektort hoznak létre a Múzeumkertben az állami ünnepség szervezői

A kistelepülések lakóival kívánja megosztani idén a március 15-ei közös ünneplést a kormány, amely 2014. március 11-ig várja a tízezernél kevesebb lakosú települések polgármestereinek jelentkezését - számolt be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azon a március 7-i sajtótájékoztatón, amelyen az állami ünnepségsorozat részleteit ismertették.


A projekt keretében hét település nyolc temploma újul majd meg

A „Tisza-tavi templomok útján" című projekt keretében hét településen összesen nyolc templom újul meg, amelyek rekonstrukciója és látogatóbarát fejlesztése mellett vallási turisztikai szálláshelyek kialakítását is magába foglalja a 13 fejlesztési helyszínt felölelő projekt - mondta Fazekas Sándor a projekt nyitórendezvényén, 2014. március 8-án, Tiszaszentimrén.


Öt vélemény az önkormányzati konszolidáció várható hatásairól

A kormány átvállalta az önkormányzati szektor adósságát, és azt várja, hogy felelősebben gazdálkodnak majd a települések. Azok, akik eddig sem szórták a pénzt, most vesztesnek érezhetik magukat. Szakértők szerint a kormány megtakarítást érhet el az adósságátvétellel, az önkormányzatok viszont pénzszűkével nézhetnek szembe - írja a Világgazdaság Online.


Két plenáris és három szekcióülés – Polgármesteri Ezüstlánc- és aranygyűrű-díjak átadása – Magyar Szabadság Napja

A Magyar Önkormányzatok szövetsége 2014. június 28-29-én tizedik alkalommal rendezi meg a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját Gödöllőn, a Királyi Kastély Lovardájában. A rendezvénynek - amelynek plenáris és szekcióülésein ismét az önkormányzatiság legfontosabb, legaktuálisabb kérdései kerülnek napirendre - Dr. Paczolay Péter, a Magyar Alkotmánybíróság elnöke vállalta el a találkozó fővédnöki tisztét.


Időközi voksolásokat tartottak a hétvégén Velemben, Gagyapátin, Kispálin és Kapolyon

Négy településen tartottak időközi választást 2014. március 9-én az országban. A Vas megyei Velemben Szél Józsefnét, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagyapátin Hédervári Nikolett, a Zala megyei Kispáliban Horváth Zsuzsannát, Somogy megyei Kapolyon Vidus Lajost választották polgármesternek. Mindannyian független jelöltekként indultak. A településvezető mellett Velemben a képviselő-testület tagjait is megválasztották.


Március-április hónapokban több termékcsalád 5-10 százalékkal olcsóbban kapható a Meva-Hu Kft-nél

Tavaszi akció indult a közel egy évtizede környezetvédelemmel kapcsolatos termékeket értékesítő Meva-Hu Kft-nél. A 2014. március 3-től - április 30-ig tartó akció ideje alatt a komposztáló edények és a hamutartók 10 százalék, a fém- és műanyag gyűjtőkádak, illetve a kárelhárító készletek 5 százalék engedménnyel kaphatóak.


Új cél a színházi előadások akadálymentesítése – A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. március 26.

A hazai professzionális színházak és táncegyüttesek idén 170 millió forintos keretösszegre pályázhatnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán kiemelt művészeti célú programjaik megvalósítására. Új pályázati cél a színházi előadások akadálymentesítése, valamint a színházi nevelési programokkal foglalkozó színházak munkatársainak önképzése. Benyújtási határidő: 2014. március 26.


A szakértők szerint körülbelül 19-24 ezer szavazat kell egy-egy kedvezményes kisebbségi mandátum megszerzéséhez

A cigány nemzetiségi lista helyett a pártszíneket választotta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Lungo Drom elnöke: marad a Fidesz parlamenti képviselője. A roma listát egy másik Farkas, a máskülönben szintén fideszes Farkas Félix, az ORÖ alelnöke vezeti - írja a NOL.


A rendelkezésre álló források hatvan százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordíthatja Magyarország

Magyarország március 7-én benyújtotta a 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak, várhatóan ősztől kezdődhet a pályázatok kiírása - jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára 2014. március 11-i budapesti sajtótájékoztatóján.


A MÖOSZ együttműködési megállapodást kötött a CIPA-val a kínai beruházások előmozdítása érdekében

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) 2014. március 11-én együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Kereskedelmi Minisztérium Befektetést Elősegítő Igazgatósága Európai Hivatalával, a CIPA-val a magyarországi kínai beruházások előmozdítása érdekében - közölte a MÖOSZ az MTI-vel.


A tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzat közül legtöbb támogatásban a roma, a legkevesebben a bolgár részesül

Kampánycélokra 298,5 millió forintot kapnak az április 6-ai országgyűlési választásra listát állító nemzetiségi önkormányzatok a központi költségvetésből a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2014. március 11-i határozata alapján. A legtöbb költségvetési támogatást a roma önkormányzat kapja, összesen több mint 101 millió forintot, míg a legkevesebbet a bolgár önkormányzat, csaknem 8,4 millió forintot.


Nyáron már szabadon járhat a levegő Buda legforgalmasabb körzetének szélcsatornájában

Már a napokban megkezdődhet a fővárosban a Margit körúti volt Ipari Minisztérium épületének bontása, mert 2014. március 10-én megkötötték az erről szóló szerződést - mondta el március 11-én a Kossuth rádió Krónika című műsorának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.


A IV. kerület vezetője szerint az MLSZ-nek lehetősége van arra, hogy megakadályozza az Újpest FC felszámolását

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere szerint a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) törvény adta lehetősége van arra, hogy megakadályozza az Újpest FC felszámolását. A IV. kerület vezetője 2014. március 12-i közleményében úgy fogalmaz, hogy „az MLSZ-nek döntenie kell: a magyar labdarúgás ügyét szolgálja, vagy hozzájárul az egyik legnagyobb múltú magyar labdarúgó egyesület tönkretételéhez".


Csaknem minden kompenzációra jogosult önkormányzat rögzítette fejlesztési támogatási kérelmét március 7-ig

Egy kivételével mind az 1018 kompenzációra jogosult, adósságkonszolidációban részt nem vett önkormányzat határidőre rögzítette fejlesztési támogatási kérelmét - írja 2014. március 13-i számában a Magyar Nemzet. Arról, hogy melyik település pontosan mekkora összeget kap, a belügyminiszter március 24-ig dönt.


Erős Apolka pályaművén a dunyha alatt szunnyadó rét és a vadakat terelő juhász is megjelenik

Gödöllő Város képviselő-testületének döntése alapján Erős Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész készítheti el József Attila Altató című verséből ismert kis Balázs alakját, ha a város sikeresen szerepel az NKA-pályázatán. A szoborterv egy kisfiút ábrázol, aki egy üveggolyót tart az ég felé, rácsodálkozva a világra. A szobor talapzatán a versből ismert motívumok is megjelennek, így látható a dunyha alatt szunnyadó rét, a tűzoltó és a vadakat terelő juhász. 


Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője vizsgálatot kezdeményez a XVIII. kerületben

A Fidesz országgyűlési képviselője, Kucsák László azt kezdeményezi, folytasson le belső vizsgálatot a fővárosi XVIII. kerületi önkormányzat annak kiderítésére, hogy az MSZP volt elnökhelyettesének, a korábban helyben is politizáló Simon Gábornak az eltitkolt vagyona származhat-e esetleg kerületi pénzekből.


Bácskai János szerint elképzelhetetlen a magyar futball a lila-fehér csapat nélkül

Bácskai János IX. kerületi városvezető újpesti kollégája, Wintermantel Zsolt 2014. március 12-i közleményére reagálva jelezte, hogy Ferencváros szolidaritását fejezi ki Újpesttel, és bizakodóan várja a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) „helyes értékítélettel, a sporttörvény alapján meghozott pozitív döntését" a nehéz helyzetbe került klubbal kapcsolatban.


Idén tizenöt milliárd forint értékű állami ingatlan kerülhet térítésmentesen az önkormányzatokhoz

A parlament határozata alapján tavaly 1174 ingatlan került ingyen önkormányzati tulajdonba, az idei költségvetési törvény pedig 15 milliárd forint értékű térítésmentes ingatlan átadásról intézkedik - mondta Marjay Gyula, az MNV ingó és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója 2014. március 13-án, az MNV országos vagyongazdálkodási roadshow-jának utolsó állomásán, Budapesten.


Április közepétől tíz Budapest környéki település és a főváros között a VOLÁNBUSZ Zrt. veszi át a járatok üzemeltetését

Százötven vadonatúj busz és magas szintű szolgáltatás jellemzi majd az agglomerációs vonalakat az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) példaértékű együttműködésének köszönhetően - jelentette be Tarlós István 2014. március 13-i sajtótájékoztatóján.


A munkálatok júniusi befejezése után még két használaton kívüli épület marad a területen, ahol közparkot alakítanak ki

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának és Láng Zsolt, a II. kerület polgármesterének szimbolikus közreműködésével 2014. március 13-án megkezdődött a Margit körúti volt Ipari Minisztérium bontása.


A nyertesek között van Budaörs, Gödöllő és Miskolc önkormányzata, Veszprém és Mezőhegyes különdíjat kapott

Átadták „A Holnap városáért" díjakat. A 2014. március 13-án, Budapesten tartott díjátadó ünnepségen dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke IS részt vett. A zsűri „A Fenntartható városért", „A Zöld városért", „Üzlet a városért", illetve „A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért" kategóriákban értékelte a pályázatokat. A nyertesek között van Budaörs, Gödöllő és Miskolc önkormányzata is.


A WWF Föld Órája Fővárosa versenyt 2012-ben Nyíregyháza, 2013-ban Szigetszentmiklós nyerte meg
A WWF Magyarország idén harmadik alkalommal hirdeti meg a WWF Föld Órája Fővárosa versenyt. A www.foldoraja.hu weboldalon hivatalosan regisztráló önkormányzatok mérettetnek meg, hogy kiderüljön, hol lakik a legtöbb természetvédelem iránt elhivatott ember. A településeknek ezt követően nem kell mást tenniük, csupán regisztrációra buzdítaniuk lakóikat.

A veszprémi intézményben már középfokon is lehetőség nyílik a professzionális közigazgatási ügyintézők képzésére

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 2014. március 14-én a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola zászlóavató ünnepségén azt mondta: „a közigazgatásban azért tanulunk, dolgozunk, hogy ne csak saját magunk váljunk gazdagabbá, hanem az egész nemzet éljen jobban".


Az itteni lehet Budapest első olyan megújult aluljárója, amit éjszakára akár le is lehet zárni a rongálások ellen

Átadták a megújult Ferenciek terét és környékét. A 2014. március 14-i rendezvényen - amelyen részt vett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Tarlós István főpolgármester is - Rogán Antal (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a Belváros komoly változáson ment át az elmúlt 7,5 évben, a megújuláshoz, vagyis a közterületek élettel való megtöltéséhez azonban idő kell.


Az Adó Online letölthető táblázatából megtudható, hogy az egyes önkormányzatok milyen és mekkora helyi adókat vetnek ki

Március 15-éig kellett befizetni a helyi adók előlegét, illetve első részletét, május 31. pedig a helyi iparűzési adó bevallásának határideje. Az Adó Online letölthető táblázatából településenként, illetve fővárosi kerületenként megtudható, hogy az egyes önkormányzatok 2008-2014 között, milyen helyi adókat és milyen mértékben vetettek, illetve vetnek ki.


Kétnapos szakmai fórum az önkormányzati gazdálkodás aktuális kérdéseiről

Az önkormányzatok gazdálkodásában egyre jelentősebb a vagyongazdálkodási tevékenység, amelynek eredményessége nagymértékben függ az helyi szakemberek felkészültségétől, tájékozottságától. Ebben szeretne segíteni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által március 27-28-án, Budapesten rendezendő V. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia.


A miniszterelnök-helyettes országgyűlési képviselőként sokat tett a városért az elmúlt nyolc esztendőben

Semjén Zsoltot Kalocsa díszpolgárává választották. Az elismerést 2014. március 14-én, adták át az érseki városban a miniszterelnök-helyettesnek. Semjén Zsolt az elmúlt nyolc esztendőben országgyűlési képviselőként Kalocsa javára végzett felelősségteljes, hathatós munkájával olyan kimagasló eredményeket ért el, melyek hosszú távon meghatározzák városunk mindennapi életét, jövőjét - mondta méltatásában Török Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester.


Megszülettek a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok 2014. évi feladatalapú költségvetési támogatásának eredményei

A nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről szóló 428/2012 (XII. 29.) Kormányrendelet rendelkezései alapján az emberi erőforrások minisztere, mint Támogató meghozta a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú költségvetési támogatásáról szóló döntéseit.


Az új Polgári Törvénykönyvvel összhangban módosultak az állami vagyongazdálkodással kapcsolatos végrehajtási szabályok
A nemzeti vagyonról szóló törvény (Nvtv.) elfogadásával az Országgyűlés lefektette az állami és az önkormányzati vagyon védelmének legmagasabb szintű alapelveit, és egyúttal megteremtette az állami vagyon felügyeletének egységes rendszerét is. Az új jogszabályhoz az elmúlt években több lépcsőben igazították hozzá az állami vagyonról szóló törvényt (Vtv.) is.

Az akció első, miskolci szakaszában 17 ezer laptopot adnak át a rászorulóknak

A digitális világban való aktív részvételhez tudást, képességet és lehetőséget kínáló programot idén ősz elejével a nógrádi megyeszékhelyre is kiterjesztik - jelentette be Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár 2014. március 18-án, Miskolcon abból az alkalomból, hogy az elsők között sikeresen pályázóknak átadták a Digitális Közösség Programban elnyert eszközöket.


Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Pick téliszalámi és a 100 tagú cigányzenekar is felkerült a listára

Hungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay porcelán és kerámia, a 100 tagú cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke 2014. március 18-án, Budaörsön, a bizottság ülését követően.


Rábai József a fürdőváros díszpolgára volt, s a hévízi Tóvédelmi Program is a nevéhez kötődik
Hévíz Város Önkormányzata mély fájdalommal vette tudomásul a hírt, hogy 2014. március 18-án reggel, 68 éves korában elhunyt Rábai József, környezet- és természetvédelemért felelős alpolgármester, a város díszpolgára. Hévíz Város Önkormányzata őszinte részvéttel adózik emléke előtt.

A testület korábban Országos Kisebbségi Bizottság elnevezéssel működött

Megtartotta alakuló ülését az Országos Nemzetiségi Tanács, amely korábban Országos Kisebbségi Bizottság elnevezéssel működött - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztérium köznevelésért felelős államtitkársága 2014. március 18-án az MTI-t. A tanács munkájában a 13 országos nemzetiségi önkormányzat által delegált tagok vesznek részt - közölte az államtitkárság.


Strukturális, kohéziós és beruházási alapok 2014-2020 között
Az idei évtől kezdődő új hétéves EU költségvetési ciklusban, 2014-2020 között új uniós rendeletek szabályozzák a gazdasági, társadalmi és területi kohézió erősítése érdekében megvalósuló beruházásokat. A kohéziós politika 351,8 milliárd EUR-t biztosít az EU tagállamok régióiba, városaiba és a reálgazdaságba történő beruházásokra.

A 2014-es európai választásokat május 22-25. között tartják az EU 28 tagállamában

Az Európai Unió a választójogi kérdéskörben a helyi önkormányzati és az európai parlamenti választásokat szabályozza irányelvekben. A szabad mozgás az uniós polgársághoz tartozó egyik alapjog, többek között szabadon telepedhetünk le az uniós tagállamokban és részt vehetünk a lakóhelyünk szerinti helyi önkormányzati, valamint az európai parlamenti választásokon.


A környezetkímélő autókkal harmadannyiba kerül egy kilométert megtenni, mint a hagyományos meghajtásúakkal

New York, Hong Kong, Hamburg, London, Lisszabon és a világ számos más nagyvárosa után Budapesten is elindul a zöld taxizás. A hazai taxitársaságok közül elsőként bővíti a Budapest Taxi a flottáját két elektromos és ötven CNG-, azaz gázüzemű járművel. A környezetbarát autókat 2014. március 19-én, sajtótájékoztatón mutatták be.


A tervek szerint hét regionális OHÜ-iroda jön létre 80-100 emberrel – A jövőben a kék gazdaság kerül majd előtérbe

Gyökeres és korszakalkotó változások zajlottak Magyarországon a hulladékgazdálkodásban, ezen belül is a lakossági szemét begyűjtésében és elszállításában - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára 2014. március 19-én, Gödöllőn, az „Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás" című konferencián. Illés Zoltán hozzátette: az új hulladékról szóló törvény és a hozzá tartozó rendeletek új alapokra helyezték az ágazatot.


Gémesi György Gödöllő „Zöld városért” díjáról, a rezsicsökkentésből adódó önkormányzati többletkiadásokról és a tervezett uszodáról

Régóta uszodát szeretett volna Gödöllő, a kormány pedig építtetne is egyet a városban - csak nem úgy és nem akkor, ahogy a település elképzelte. A polgármester nem tiltakozik, de hiányolja az egyeztetést, és nem szeretné, ha a fejlesztés politikai üggyé válna. Gémesi György az egyszerre ipari és zöld városmodellről és a szemétszállítás egyre nehezebbé váló feladatáról is nyilatkozott a Rádió Orientnek.


Az akcióterv keretében idén és jövőre legkevesebb 30 turistaház fejlesztését, felújítását végzik el

A kormány 2013. március 19-i ülésén döntött a Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program megvalósításáról. A program célja a felelős és gondos vagyonkezelés az állami ingatlanokon, a turistaútvonal rendszerhez kapcsolódó szállás, infrastruktúra megteremtése, a túrázáshoz, természetjáráshoz kapcsolódó szolgáltatások kialakítása és azok magas színvonalának biztosítása.


Eddig mintegy 30 ezren regisztráltak nemzetiségi névjegyzékbe – Március 21-én délután lejár a feliratkozás határideje

A nemzetiségi választópolgárok 2014. március 21-én délutánig még eldönthetik, pártlistára vagy nemzetiségük listájára kívánnak majd szavazni az április 6-i országgyűlési választáson. A korábban magát nemzetiségiként regisztrált választónak van lehetősége arra, hogy ugyanazon az adatlapon, amelyen regisztrációját kérelmezte, töröltesse névjegyzéki adatait az országgyűlési választásra vonatkozóan.


A kétezer főnél kevesebb lakosú települések összesen 8,7 milliárd fejlesztési támogatáshoz jutnak

Mintegy 9 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesül 1017 kétezer lélekszám alatti település - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2014. március 20-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Tállai András elmondta: az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatoknak március 6-ig lehetett pályázni fejlesztési támogatásra. Ezt, egy kivételével mind az 1176 érintett önkormányzat megtette.


A TÖOSZ elnöke szerint még mindig vannak feladatok, amelyeket alulfinanszíroz az állam

Jelenleg 50-55 milliárd forint hiányzik az önkormányzati rendszerből, ez a pénz azonban rendelkezésre áll a központi költségvetésben - mondta el 2014. március 20-án a Somogy TV-nek Schmidt Jenő. A TÖOSZ elnöke kiemelte: még mindig vannak olyan feladatok, amelyeket alulfinanszíroz az állam, ezeket azonban a kiegészítő támogatásokkal orvosolni lehet. A közmunkáról szólva kiemelte szükség van rá, hiszen rendre, fegyelemre szoktatja azokat, akik családja generációk óta nem dolgozott.


Az idei kiírás célja, hogy közel ezer hektáron, 350 ezer embert érhessen el a program

A szociális földprogram keretében az idén 250 millió forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok és azok intézményei - közölte Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2014. március 20-án, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán tartott sajtótájékoztatóján.


A 37 ezer szavazatot kapott magyar fát csak a szliveni öreg szilfának sikerült megelőznie a tízes mezőnyből

Harminchétezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor az Év Európai Fája versenyben. A díjat a SZIE nevében a fát benevező Dr. Czóbel Szilárd egyetemi docens, és Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja vette át Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. A várost Péterfi Csaba kommunikációs igazgató, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte. A győztes a bolgár fa lett hetvenezer szavazattal.


A három kiemelt fejlesztési témában folyó tervezést a Fővárosi Önkormányzat koordinálja

A Tematikus Fejlesztési Programok együttes tervezési folyamata 2014. február eleje óta zajlik a Fővárosi Önkormányzat koordinációjával. Ennek során három kiemelt fejlesztési témában, a Duna-menti területekkel, a barnamezős területekkel, valamint a szociális városrehabilitációs programokkal kapcsolatban szakértői munkacsoportok találkoznak heti rendszerességgel.


A PPP-modellben épült intézmény miatt csaknem 300 millió forintos tartozást halmozott fel a település

A gönci önkormányzat tulajdonába került a város uszodája, amely 2004-ben az akkori kormány „tanuszodát minden kistérségbe" programja keretében, PPP-modellben épült meg. Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a térség képviselőjelöltje 2014. március 20-i sajtótájékoztatóján azt mondta: a település a mostani kormány döntésének köszönhetően mintegy 300 millió forint tartozástól szabadult meg.


Az 50 hektáros CsabaParkban rendezvénycsarnok, vágópont és kolbászkészítő udvar várja majd a vendégeket

Nyárra elkészül, ősztől látogatható lesz a CsabaPark, a Dél-Alföld legnagyobb gasztronómiai élményparkja. A projekt tulajdonosa, a békéscsabai önkormányzat 2014. március 20-én, sajtótájékoztatón mutatta be a több mint 60 százalékos készültségű létesítményt. A park beruházási költsége 1,3 milliárd forint, az önkormányzat a költségek 97 százalékát finanszírozza EU-támogatásból.


A kormány célja, hogy 2014 és 2020 között mintegy 100 milliárd forinttal mozdítsa elő a térség felemelkedését

Borvidék-Tokaj-Hegyalja Fejlesztési Program indul a történelmi borvidéken. A Világörökség részét képező térség településeinek fejlesztésére másfél milliárd forintos támogatást nyújt a kormány. A támogatási szerződést 2014. március 21-én írták alá Tokajban.


Tizenhárom párt és öt országos nemzetiségi önkormányzat jelezte, hogy megbízottat kíván küldeni a testületbe

Huszonöt tagja lesz a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) az országgyűlési választási időszakra, a testületi tagok többsége már esküt tett a Parlamentben. A testületbe azok a pártok és országos nemzetiségi önkormányzatok küldhettek delegáltat, amelyeknek sikerült országos listát állítaniuk a 2014. április 6-i választásra.


A prototípuson elvégzendő munkálatok értéke 90 millió forint lesz

A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként a Budapesti Közlekedési Központ a H5-ös HÉV-en közlekedő szerelvények utasterének korszerűsítésére dolgozott ki programot. A tervek a BKK és a BKV együttműködésében elkészültek, elsőként egy három kocsiból álló vonat készül el kísérleti darabként, melynek tapasztalatai alapján születhet döntés a folytatásról.


A támogatási kérelmek május 7-ig nyújthatók be – Az egy gyerekre kérhető támogatás napi összege legfeljebb 440 forint lehet

Idén 2,64 milliárd forintot fordít a kormány a szociális nyári gyermekétkeztetésre, ez 240 millió forinttal több, mint az előző évben, és 10 százalékkal több gyereknek biztosít napi egyszeri meleg ebédet a június 16. és augusztus 29. közötti időszakban. Az EMMI 2014. március 21-én a Magyar Közlönyben tette közzé a szociális nyári gyermekétkeztetés 2014. évi támogatásáról szóló rendeletét az önkormányzatok számára.


A meleg, száraz, csapadékmentes időjárás miatt elrendelt tilalom visszavonásig érvényes

A száraz, meleg, csapadékmentes időjárás és az utóbbi időben megszaporodott szabadtéri tüzek miatt több megyei kormányhivatal erdészeti igazgatósága a területükön fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.


Gödöllőn megkezdődött „A régi ház 1914- 2014 – Kezdet és vég” elnevezésű tematikus év rendezvénysorozata

A Gödöllői Városi Múzeum „Adj király katonát" című kiállításával 2014. március 22-én megnyílt „A régi Ház 2014 - Kezdet és vég" elnevezésű kulturális tematikus év, aminek rendezvényei az I. világháború kitörésének 100. évfordulója köré épülnek. Az elnevezés Tormay Cécile írónő 1914-ben e címmel megjelent könyvére utal.


Magyarország a 2014-2020-as költségvetési ciklusban 10 500 milliárd forintnyi uniós forrásra tarthat igényt

Az idén kezdődő uniós költségvetési ciklusban nő a helyi döntéshozók szerepe a fejlesztési források odaítélésénél, nem Budapestről döntik el, hogy melyik beruházás juthat ilyen forrásokhoz - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára 2014. március 22-én, Pécsett.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége konferenciát rendez a menekültek és migráció társadalmi következményeiről

A magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Konrad-Adenauer Alapítvány együttműködésével konferenciát szervez „A menekültek és a migráció hatása az európai társadalomra" címmel, 2014. április 16-án, Gödöllőn. A szövetség az eseményen széleskörű párbeszédet tervez napjaink és a jövő egyik kihívásáról, a bevándorlók, a menekültek kérdéséről, társadalmi beilleszkedésük segítéséről, példákról.


Az Öko Water Management Kft. környezetbarát eljárása a MÖSZ településüzemeltetési konferenciáján

A 2014. március 26-án, Gödöllőn, a MÖSZ által megrendezésre kerülő, Települések fenntartható fejlődése, környezetének védelme című konferencia kapcsán kérdezzük Reisert Lászlót, az Öko Water  Management Kft. tulajdonosát a biológiai, gyökérzónás szennyvíztisztítási rendszer működéséről.


A zalaegerszegi önkormányzat által nemrég visszavásárolt labdarúgóklubnak új főszponzora lett

A Pharos 95 Kft. lett az új főszponzora az önkormányzat által nemrég visszavásárolt ZTE FC labdarúgóklubnak - jelentette be 2014. március 22-én, Zalaegerszegen a város polgármestere. Gyutai Csaba elmondta: nehéz éveken van túl a jelenleg az NB II-ben szereplő zalaegerszegi klub, amelynek életében mától „új időszámítás kezdődik".


Vajon Hévíznek, Siófoknak vagy Balatonfürednek kedvez-e majd a „szerencse”?

Hévíz és Balatonfüred után Siófok is jelezte a kormánynak, hogy kaszinót szeretne - írja a Világgazdaság. Mivel azonban a törvény szerint az egész Dunántúlon legfeljebb három játékkaszinó lehet a jövőben, Sopronban pedig 2015 végéig érvényes koncessziója van a Szerencsejáték Zrt. érdekeltségébe is tartozó kaszinónak, a három balatoni város közül legfeljebb kettő lehet majd a kiválasztottak között. Ráadásul Győr, Szombathely és Pécs is szívesen felkerülne a kaszinóvárosok térképére.


A Nemzeti Örökség Intézete új honlapján mintegy 5500 nem felszámolható sírhelyét tették kereshetővé

Elindult a nemzeti sírkert adatbázis a Nemzeti Örökség Intézetének honlapján, így az érdeklődők név és település alapján kereshetnek az országszerte megtalálható védett sírhelyek között - közölte az intézet 2014. március 24-én az MTI-vel. A közlemény szerint a napokban elindított új honlapon található adatbázisban a nemzet megkülönböztetett tiszteletet érdemlő halottainak mintegy 5500 védett, vagyis nem felszámolható sírhelyét tették kereshetővé.


Idén nyolcan kaptak elismerést, köztük a XI. és a XVI. kerület önkormányzata

Fogyatékosságbarát munkahely díjat kapott a XI. és a XVI. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatala, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara valamint öt, megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató cég 2014. március 24-én, Budapesten. Az elismerésre azok a munkáltatók pályázhatnak, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a sérült álláskeresők foglalkoztatását elősegítő gyakorlatukat.


A rendezvény bevételével a Magyar Mentőmotor Alapítványt kívánják támogatni szervezők

November 15-én rendezik meg a Gödöllői Királyi kastélyban a 2. Erzsébet Bált, amivel a Magyar Mentőmotor Alapítványt kívánják támogatni szervezők. Az esemény fővédnöke Győri Enikő államtitkár, aki elsőként kapta meg az Erzsébet királyné Ezüstérmet Gödöllőért végzett tevékenységéért. A bál sztárvendégei: Horgas Eszter fuvolaművész, a gödöllői Herczenik Anna operaénekes és Cser Krisztián, a Magyar Állami Operaház énekese.


A nyertes települések összesen 3,4 milliárd forintot kapnak

Harmincnyolc újabb önkormányzat részesül fejlesztési támogatásban azok közül, amelyek nem vettek részt az adósságkonszolidációban. Az érintett, kétezer lakosnál népesebb települések a belügyminiszter döntése nyomán 3,4 milliárd forintot kapnak - mondta 2014. március 25-én Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.


A március 28-i átadó ünnepséget követően két napig ingyen utazhatnak az új metrón az utasok

Március 28-án 9 órakor Magyarország miniszterelnöke és Budapest főpolgármestere átadja az utazóközönségnek az M4-es metrót - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Tarlós István. Hozzátette: március 22-án sikeresen befejeződött a hatóság által felügyelt, utasok nélküli próbaüzem. Az engedélyezési eljárás főszereplői a próbaüzem tapasztalatait összegezve utasforgalmi próbaüzemre alkalmasnak nyilvánították a rendszert.


A zöldterületek karbantartásától a térfigyelő kamerarendszerig

Az elmúlt évtizedekben egyre hangsúlyosabbá válik az a szemlélet, hogy a települések üzemeltetésének nemcsak a költséghatékonyság, de a fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjait is figyelembe kell vennie. Hogy miként is lehetséges ez, ahhoz kaphattak ötleteket azok az önkormányzati szakemberek, akik részt vettek a MÖSZ „Települések fenntartható fejlődése, környezetének védelme" címmel 2014. március 26-án, Gödöllőn megrendezett konferenciáján.


Milyennek értékeli a nemzetiségek képviseletét a két legnagyobb számú honi kisebbség elnöke?

Március 28-án 16 óráig jelentkezhetek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítése szerint romaként pedig 19 857-en, német nemzetiségiként 15 389-en kérték regisztrációjukat.


Pintér Sándor: „nem cél a közmunka, hanem egy lehetőség arra, hogy mindenki munkából éljen meg”

A belügyminiszter szerint Kaposváron nagyon jó ötleteket kaptak ahhoz az alapelvhez, hogy értékteremtő munkát kell végezni. Pintér Sándor erről 2014. március 25-én, a somogyi megyeszékhelyen beszélt újságíróknak, miután a város polgármesterével és országgyűlési képviselőjével egy új típusú közfoglalkoztatásról tárgyalt.


A hányattatott sorsú épület neve hamarosan lekerülhet a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének listájáról

A Várkert Bazár megújult épületegyüttesét 2014. április 3-án, nyilvános avatóünnepség keretében adják át a közönségnek, majd ezt követően április 6-ig tartó programsorozattal ünneplik a kétszáz éve született tervezőt, Ybl Miklóst, és a megújult műemléket. Jelenleg még több mint 800 ember dolgozik a helyszínen, azonban egy hét múlva a fejlesztés első üteme teljese befejeződik.


Az 50 milliós abádszalóki létesítmény nemcsak múzeum, de alkotóház is egyben

Méltó szellemi műhely jön létre, mely messziről vonzza majd az idelátogatókat - mondta Fazekas Sándor 2014. március 26-án, az abádszalóki Csipkeverők Háza átadásán.  A vidékfejlesztési miniszter elmondta: az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 41 millió forintos támogatás segítette a helyieket abban, hogy megnyithassa kapuit a több mint 50 millió forintból létrehozott múzeum és a csipkekészítés oktatásának és tanításának is otthont adó alkotóház.


A választási jog gyakorlásához kapcsolódó ügyeik intézése miatt március 31-től április 7-ig megváltozik az ügyfélfogadási idő

Meghosszabbított ügyfélfogadási rendben tartanak nyitva az okmányirodák 2014. március 31-től április 7-ig, hogy biztosítsák az ügyfelek részére a választási jog gyakorlásához kapcsolódó ügyeik zökkenőmentes intézését - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


Az új és a módosuló járatok menetrendje hamarosan elérhető lesz a www.bkk.hu/menetrend oldalon

Az utasok 2014. március 28-án déltől vehetik birtokukba az M4-es metró vonalát, de a felszíni hálózat ezen a napon még nem változik: a buszok délután is az eddig megszokott menetrend szerint és útvonalon közlekednek, és az új kelenföldi buszvégállomást sem adják át a forgalomnak - egészen másnapig. Március 29-én, szombaton az első járatindulástól viszont életbe lépnek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által korábban bemutatott felszíni tömegközlekedési változások.


Társasági- és szerződési jog – Hitelbiztosíték – Vagyoni viszonyok – Felelősségi kérdések

Milyen változásokat hozhatnak a törvényi változások az üzleti életben? Erre a kérdésre keresik a választ a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara által szervezett „Az új Polgári Törvénykönyv hatása, illetve változásai az üzleti kapcsolatokban" című jogi workshopon, 2014. április 2-án, Budapesten.


A pécsi Csorba Győző Könyvtár járműve minden kistelepülésen 1,5-1,5 órát fog tölteni kéthetente

A könyvtárbusz lehetőséget teremt arra, hogy kis településeket a világ közepévé tegyünk anélkül, hogy egy tapodtat is mozdultunk volna - mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a baranyai kistelepülések könyvtári ellátását szolgáló második könyvtárbusz átadási ünnepségén, 2014. március 27-én, Pécsett.


Az MLSZ versenybizottsága hozzájárulása megmentette a „lilákat”

Az Újpest FC Kft. mellé kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő engedélye után a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) versenybizottsága 2014. március 27-én hozzájárult, hogy az Újpest FC Kft. 2013/14-es szezonra érvényes indulási joga az Újpesti Torna Egyleten (UTE) keresztül az Újpest 1885 Futball Kft.-hez kerüljön, így a csapat folytathatja szereplését a bajnokságban és a Magyar Kupában.


A vidékfejlesztési tárca 64 projektet támogat 70 millió forinttal

Hetven millió forint értékben támogatja a környezet-és természetvédelmi céllal létrejött Magyarországon bejegyzett közhasznú társadalmi szervezeteket a Vidékfejlesztési Minisztérium.  A Zöld Forrás pályázatnak köszönhetően ebben az évben 64 projekt járul hozzá a Kárpát-medence környezetállapotának, és az ökoszisztéma működőképességének megőrzéséhez.


A 7,3 kilométeres metróvonal megépítésének összköltsége 452,5 milliárd forint volt

Átadta Budapest negyedik metróvonalát Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Az utazóközönség 2014. március 28-án déltől vasárnap üzemzárásig ingyen használhatja a több mint 7 kilométeres, a kelenföldi vasútállomást a Keleti pályaudvarral összekötő vonalat.


Veszprém megyében sikerült az államnak megelőznie a termőföldek külföldi kézbe jutását

Elővásárlással akadályozta meg az állam, hogy a jogszabályokat kijátszva termőföldek kerüljenek külföldi kézbe Veszprém megyében: 425 millió forint értékben, több településen, összesen 363 hektár földhöz jutott az állam - jelentette be Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára 2014. március 28-án, a veszprémi kormányhivatalban.


Fazekas Sándor: Tiszafüred hamarosan ismét jelentős nehézipari központja lesz a magyar vidéknek

Tiszafüred hamarosan ismét jelentős nehézipari központja lesz a magyar vidéknek - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a hajógyári nagycsarnok 2014. március 28-i átadásán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város ipari parkjában. Fazekas Sándor kiemelte: ahhoz, hogy a magyar vidék települései képesek legyenek megújulni, új munkahelyekre és hasonló beruházásokra van szükség.


A zalai város polgármestere nem érti, hogy a pályázó 158 település közül 120 miért nem kapta meg az ígért támogatást

Zalaszentgrót polgármestere, Baracskai József szerint Zala megyében egyetlen település sem kapta meg azt az állami támogatást, amit néhány héttel ezelőtt azoknak az önkormányzatoknak ígért meg a kormány, amelyek jól gazdálkodtak, ezért náluk nem volt adósságkonszolidáció.


A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumnak otthont adó épület három és fél milliárd forintból született újjá

Mintegy 3,5 milliárd forintnyi, zömmel uniós forrásból megújult a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak helyet adó hatvani Grassalkovich-kastély. A2014. március 29-i ünnepélyes átadáson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondott beszédet.


A mostani kormánydöntéssel negyvenhétre emelkedett a honi történelmi emlékhelyek száma

A budapesti Eötvös József Collegium, a mezőtúri református kollégium és könyvtár, a szatmárcsekei Kölcsey-kúria egykori helye, a Ludovika Akadémia, valamint a Magyar Tudományos Akadémia történelmi emlékhellyé válásáról döntött a kormány, melyek száma így összesen negyvenhétre emelkedett Magyarországon - olvasható az EMMI 2014. március 29-i közleményében.


A bemutatókertet a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfafajtáinak megőrzése érdekében hozták létre

A régi, őshonos gyümölcsfafajták Magyarországon és a Kárpát-medencében is az óvandó értékek közé tartoznak, mivel az elmúlt száz évben elveszett a mezőgazdaságban termesztett növényfajták 75 százaléka - mondta Varga Mihály 2014. március 29-én, Budapesten, az első budapesti Tündérkert megnyitóján.


Salgótarjánban a baloldali összefogás jelöltje, Somogyaszalón független induló lett a befutó

Március utolsó vasárnapján két időközi önkormányzati választást tartottak az országban. Salgótarjánban Fekete Tamás (MSZP), a baloldali összefogás 27 éves jelöltje szerezte meg a VII. számú. választókörzet megüresedett képviselői helyét, míg Somogyaszalón Kovács Andrea független jelöltet választották meg polgármesternek.


Az OPSZ az elmúlt négy év során több költségvetési forrásban részesült, mint a megelőző tizenkilenc évben együttvéve

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) idén is mintegy egymilliárd forint támogatást kap a kormányzattól, a tavalyi összeget 50-70 millió forinttal emelik meg - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a szervezet 2014. március 30-i közgyűlésén, az Országos Rendőr-főkapitányság budapesti központjában.


Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke úgy véli, nem jó megoldást kínál a kisebbségeknek a szabályozás

Valószínűleg nem elegendő a parlamenti mandátumszerzéshez a német listára szavazók száma - írta közleményében a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, aki szerint bebizonyosodott, hogy a nemzetiségek parlamenti képviseletére született szabályozás nem kínál jó megoldást.


A 130 millió forintos fejlesztés 40 település 40 ezer lakója számára teremti meg a könyvtári rendszerhez való hozzáférést

Új, akadálymentesített könyvtárbuszt adott át Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára 2014. március 31-én, Nyíregyházán, amely mostantól a Nyíregyháza környéki, valamint a Felső-Tisza menti kistelepülések lakosságának nyújt korszerű könyvtári és infokommunikációs szolgáltatásokat.


Megkezdődött az egyeztetés a belügyminiszter és a Győr-Moson-Sopron megyei település önkormányzata között

A vámosszabadi menekülttábort tavaly nyitották meg a Győrhöz közeli faluban. A nyílt befogadó állomás ellen tiltakozó akciókat szervezett a község civil közössége. A tiltakozók többsége nem a vámosszabadi őslakosokból szerveződött, s gyakran megütközést keltő, rasszista felhangú megnyilatkozásaikkal hívták fel magukra a figyelmet. A tábor sorsáról Pintér Sándor belügyminiszter a település önkormányzati vezetőivel egyeztetett. A héten megszületik a döntés is.


Az egyetemi központ, a központi könyvtár valamint a nemzetközi intézet már az idén beköltözik az épületbe

Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új főépületét 2014. március 31-én, Budapesten. A Ludovika campus megvalósításáról és a Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány, most harangszó kíséretében kinyílt az épület főkapuja, jelezve, hogy új helyén megkezdte működését az egyetem központja.


Átgondolt városfejlesztéssel igen sokat lehetne tenni a globális felmelegedés következményeinek enyhítéséért

Városklíma-kalauzt készítettek szakmai és civil szervezetek, amely útmutatóul szolgálhat az önkormányzatoknak, tervezőknek a települések levegőminőségének javítására - mondta el Németh Ákos éghajlati szakértő az MTI-nek. Közlése szerint a dokumentum javasolja egyebek mellett az új építkezéseknél az uralkodó szélirány fokozott figyelembe vételét, az épületek tetején és a villamos sínek között a zöld felületek növelését.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu