Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A tavalyi őrsprogram keretében Pest megyében nyolc településen hoztak létre új rendőrőrsöt

Húsz rendőr látott munkához 2014. április 1-jén a Pest megyei Üllőn, a helyi önkormányzat volt székhelyén, a tavalyi őrsprogram keretében kialakított bázison. Az új bútorokkal és modern eszközökkel felszerelt, körülbelül 200 négyzetméteres ingatlanban bűnügyi nyomozók, járőrök és körzeti megbízottak dolgoznak, két új szolgálati járművet is kaptak. Fő feladatuk a település és térsége közrendjének, közbiztonságának erősítése.


A harminchét Van Hool New A330 CNG típusú jármű honosítása legkésőbb nyár végéig fejeződik be

Összesen harminchét jó állapotban lévő, sűrített földgázzal működő Van Hool New A330 CNG típusú autóbusz áll forgalomba idén tavasszal és nyáron a fővárosban. Az első három busz Dél-Pesten jár majd, a további 34 jármű honosítása pedig legkésőbb 2014. augusztus 31-éig fejeződik be.


Fedél nélkülieket foglalkoztató brikettáló üzemet, valamint dísznövényházat adtak át a főváros IX. kerületében

Hajléktalanokat foglalkoztató brikettáló üzemet és dísznövényházat adtak át 2014. április 1-jén, Budapesten, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. területén, „Az utcáról a munka világába" mintaprojekt keretében.


Az elismerést Bogyiszló, Mezőkövesd, Iregszemcse és Mohács képviselői vehették

Az idén elindított Tiszta forrás település címet első alkalommal Bogyiszló, Mezőkövesd, Iregszemcse és Mohács képviselői vehették át 2014. április 1-jén, Budapesten, az MTA Zenetudományi Intézetében. A kitüntető címet a magyar népzenekutatás legfontosabb szereplői, Vikár Béla, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Lajtha László gyűjtőhelyei érdemelték ki - mondta el Richter Pál, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója.


A Pollack Mihály tervei alapján, 1834-ben épített könyvtárat 116 millió forintból újították fel

Megújult a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtára. A több mint 116 millió forintból megszépült létesítmény 2014. április 2-i átadásán Halász János kultúráért felelős államtitkár egyebek mellett azt mondta, hogy ez a könyvtár nemcsak Sárospataknak, hanem az egész országnak fontos.


A Fővárosi Vízművek partnerként segíti a Dunakanyar településeit

Megkezdődött a szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó települések csatornahálózatának bővítését érintő, 3,6 milliárd forint összköltségű beruházás. A Budapest vízellátását is nagymértékben érintő fejlesztés - amelynek megtervezésében és a megvalósításban a Fővárosi Vízművek is szakmai segítséget nyújtott -, ünnepélyes „alapcsőletétellel" indult, 2014. április 2-án, Pócsmegyeren.


A beruházás nemcsak gazdaságosabbá teszi a távfűtést a városban, de annak üzembiztonságát is fokozza

A felerészben önkormányzati tulajdonú Tatabánya Erőmű Kft.-ben 2014. április 2-án megkezdődött az ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolójának próbaüzeme. A berendezés lehetővé teszi, hogy a Tatabánya távhőellátását végző erőmű olyankor járassa a gázmotorokat, amikor a villamosenergiát jó áron tudja értékesíteni és a keletkező felesleges hőt tárolja.


Fókuszban a jó példák, a közmunkaprogramok során előállított élelmiszerek és a helyi készítésű termék

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2014 áprilisában és májusában ismét vidékfejlesztési konferencia sorozatot rendez: kilenc vidéki helyszínen rendez a településvezetők számára konzultációt, melyen a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Orbán Viktor átadta a Várkert Bazár felújításának első ütemét

Újra a főváros egyik büszkesége lesz a Várkert Bazár, amely végre méltó régi híréhez és fényéhez - mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2014. április 3-án, Budapesten, a megújult épületegyüttes átadásán.  A kormányfő szavai szerint a Várkert Bazár felújításával egy 30 éve éktelenkedő szégyenfoltot sikerült eltüntetni a magyar műemlékvédelem történetéből.


A szükséges OHÜ-minősítés hiányában egyelőre nem gyűjtheti a hulladékot az önkormányzat cége

A martfűi önkormányzat április elsejével szerette volna indítani saját hulladékgazdálkodási közszolgáltatását, de az ehhez szükséges minősítést az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ígérete ellenére még nem adta ki - közölte Kiss Edit, a Szolnok melletti kisváros független polgármestere 2014. április 3-án az MTI-vel.


Az önkormányzatok a támogatást negyedévente igényelhetik a NAV-on keresztül, a szükséges forrásokat a VM biztosítja

A vidék közbiztonságának növelése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közel a duplájára emeli a mezőőrök foglalkoztatásához az önkormányzatoknak nyújtott állami hozzájárulás mértékét - közölte a vidékfejlesztési tárca 2014. április 3-án az MTI-vel.


Harminchét településen kezdődött el a munka a rászorulók friss élelmiszerekkel való megsegítésére irányuló programban

Harminchét településen kezdődött el a munka az Élelmiszerlavina programban: a felajánlott több millió forint értékű vetőmagot összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetik el a napokban az ország több településén. A jótékonysági akció idén többek között Kiskőrösön, Rudabányán, Magyarszéken, Szerencsen, Karancsalján, Berettyóújfaluban, Jászboldogházán és Zagyvarékason valósul meg.


A most átadott agglomerációs buszokkal együtt 300 új és mintegy 200 jó állapotú autóbusz állt forgalomba 2010 óta

Új járműparkkal veszi át az autóbuszos közösségi közlekedési feladatokat egyes agglomerációs vonalakon a Volánbusz Zrt. A másfél száz új alacsonypadlós, klimatizált MAN és RÁBA-VOLVO buszt 2014. április 4-én adták át hivatalosan a közlekedési társaságnak a Hősök terén. A menetrend szerinti forgalomban az új járművekkel április közepétől lehet találkozni.


A parlamenti választás 1990 óta most először lesz egyfordulós

Összesen 18 országos pártlistát állítottak a pártok a 2014. április 6-i választásokra, ahol 13 országos nemzetiségi önkormányzat listájára is lehet szavazni. Az egyéni képviselőjelöltek 1550-en vannak. Nyolcmillió polgárnak van lehetősége szavazni itthon, a külképviseleteken 28 ezer embert várnak.


Idén több mint kétszer annyian szavaznak az állandó lakhelyükön kívül, mint 2010-ben

Az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához - mondta a Nemzeti Választási Iroda vezetője 2014. április 5-én, Budapesten. Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: pénteken 16 óráig lehetett átjelentkezni egy másik településre.


A pártszövetség a szavazatok 44, 36 százalékát szerezte meg, parlamenti mandátumainak aránya 66,83 százalék

„Kellő alázattal és méltósággal, ahogy illik hozzánk, mondjuk ki, minden kétely és bizonytalanság eloszlott: győztünk!" - jelentette ki Orbán Viktor 2014. április 6-án este, a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén. Azt mondta: a Fidesz-KDNP olyan átütő erejű győzelmet aratott, amelynek jelentőségét ma még fel sem lehet mérni. A FIDESZ-KDNP a szavazatok 44,36 százalékát szerezte meg, az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP: 25,89 százalékával, a Jobbik 20,46 százalékával és az LMP 5,24 százalékával szemben.


A támogatási kérelmet 2014. május 1. és május 15. között nyújthatják be a 18 és 40 év közötti gazdák

Négy és fél milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén az eddig is sikeres és nagy érdeklődésre számot tartó fiatal gazda pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium. A támogatás célja, hogy hozzájáruljon az ifjú agrárszakemberek vállalkozásának elindításához, a birtokstruktúra átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez.


Gémesi György szerint ki kellene bővíteni a célzott fejlesztési támogatások felhasználásának körét

Öt év alatt ötvenmilliárd forintot oszt ki az állam a jól gazdálkodó települések között. Az adósságkonszolidációban részt nem vett települések fejlesztésekre költhetik az állami dotációt, így dömpingszerűen indulhatnak el a 2000 lakosságszám alatti, felelősen gazdálkodó önkormányzatok esetében a fejlesztések - írja a Napi Gazdaság Online.


A Pest megyei város első számú adófizetője jelenleg csupán az építményadóval gyarapítja az önkormányzat kasszáját

A zömmel bérmunkásokat foglalkoztató Samsung SDI Magyarország Gépgyártó- és Értékesítő Zrt. bezárása a munkanélküliség helyi alakulását szinte egyáltalán nem, de a város bevételeit nagyon is befolyásolja - közölte a település polgármestere 2014. április 8-án az MTI-vel. Markó József (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Samsung „fénykorában" - körülbelül tíz évvel ezelőtt - még több százmillió forintnyi iparűzési adót fizetett évente a városnak.


Megkezdik az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését

Megkezdi az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését a kormány, ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre. A szükséges törvényt várhatóan az év végéig elfogadja az Országgyűlés - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2014. április 8-án, az MVM-csoport elmúlt négy évi eredményeit értékelő budapesti sajtótájékoztatón.


Két hónapon belül nyilvánosságra kell hozni a választásra fordított támogatások összegét, forrását és felhasználási módját

Készen áll az Állami Számvevőszék arra, hogy a 2014. április 6-án megtartott országgyűlési választást követően, a törvényi előírásoknak megfelelően lefolytassa a kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolásának ellenőrzését - tudatta az ÁSZ az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.


Fókuszban a jó példák, a közmunkaprogramok során előállított élelmiszerek és a helyi készítésű termék

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2014 áprilisában és
májusában „
Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel" címmel konferencia sorozatot rendez a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, pályázatokról, jó gyakorlatokról a polgármesterek számára. A konferencia sorozat legközelebbi állomása április 15-én, a Tolna megyei Belecskán lesz.


A Veszprém megyei község távolabbi tervei között a városi cím megszerzése is szerepel

A község önkormányzatának következő célja az európai falufejlesztési
díj elnyerése, utána pedig megcélozzák a városi címet - derült ki Tósoki Imre előadásából 2014. április 9-én, a tihanyi Oázis étteremben tartott konferencián. A polgármester az elmúlt hét évben lezajlott falumegújításról beszélt, a tervezéstől a társadalmi egyeztetésen, a források megszerzésén át a megvalósításig.


Az egész várost sokkolta Dr. Sümegi Zoltán halála – A városvezetői feladatokat Appelshoffer Ágnes alpolgármester vette át

Tolna városát megdöbbentette a hír: 2014. április 8-án este váratlanul elhunyt Dr. Sümegi Zoltán, a település 51 éves polgármestere. Április
9-én délután a helyi képviselő-testület rendkívüli ülést tartott, ahol döntöttek arról, hogy az önkormányzat saját halottjának tekinti elhunyt vezetőjét, hogy az őszi önkormányzati választásokig Appelshoffer Ágnes alpolgármester látja el a városvezetői feladatokat.


Az önkormányzat a Belváros újratöltve 2.0 program keretében próbálja színesebbé tenni a városközpontot

Bérleti díj megfizetése nélkül használhatnak civilek üresen álló belvárosi üzlethelyiségeket Pécsen. A második alkalommal meghirdetett akciótól pezsgőbb életet, nagyobb forgalmat remél a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. Pécs belvárosában mintegy húsz, a vagyonkezelő tulajdonában lévő üzlet áll üresen, amely a cég
összes üzletének több mint tíz százaléka.


Felmérik és elemzik közel háromezer kilométernyi magyarországi közútszakasz baleseti kockázatát

Közel 3000 kilométernyi magyarországi közútszakasz baleseti kockázatát mérik fel és elemzik az uniós finanszírozású SENSoR (South East Neighbourhood Safe Routes - Biztonságos utak a dél-kelet-európai
régióban) projektben. Az egységes módszertanon alapuló
felülvizsgálat nyomán a hazai szakértői csoport kis költségű
forgalomtechnikai beavatkozásokra tesz majd javaslatot.


Az idei országgyűlési választáson állíthattak először önálló listát a nemzetiségi önkormányzatok

Azáltal, hogy bekapcsolódnak a törvényhozók munkájába és a parlamenti információáramlásba, az eddiginél is nagyobb lobbi tevékenységet fejthetnek ki azért a közösségért, akikért dolgoznak" - ekképpen vélekedett Heinek Ottó, Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a nemzetiségi önkormányzatok által delegált szószólók lehetőségeiről.


A MÖSZ elnöke 2006 óta a tagja az EU Régiók Bizottságának

Az Európai Unió Régiók Bizottsága (CoR) néppárti (EPP) frakciója dr. Gémesi Györgyöt, Gödöllő város polgármesterét, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökét választotta meg az oktatás, ifjúság, kultúra és kutatás témakörökkel foglalkozó EDUC szakbizottság koordinátorának 2014. április 10-én, Brüsszelben, így ezentúl ő vezeti az EPP EDUC előkészítő üléseit. Gémesi György 2006
óta tagja az EU Régiók Bizottságának.


Az Európai Unió minden 100 ezer lakosú vagy nagyobb város számára előírja stratégiai zajtérkép megrajzolását

Megkezdődtek az előkészületek Budapest új stratégiai zajtérképének
elkészítésére, a bonyolult feladatsor szakmai felügyeletére
kiírt pályázatot az Optikai, Akusztikai, Film- és
Színháztechnikai Tudományos Egyesület (Opakfi) nyerte el -
mondta Kvojka Ferenc, a civil szervezet főtitkára az MTI-nek.


Az önkormányzatoknak szóló megmérettetést kiemelt témája az I. világháborús emlékhelyek környezetének gondozottsága

Az idén is megrendezik Magyarország legsikeresebb környezetszépítő
versenyét, a Virágos Magyarországért versenyt, amelyre a
jelentkezéseket május végéig várják - közölte a Magyar Turizmus Zrt., amely a szervezeti és finanszírozási kereteket adja. A megmérettetést - amelyre önkormányzatok nevezhetnek - az idén huszonegyedik alkalommal hirdették meg.


A rendezvényen a két szövetség együttműködési megállapodást kötött

Együttműködési megállapodást írt alá Borboly Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke, valamint Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. A két szervezet 2014. április 11-én, Kolozsváron szervezett találkozóján Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke is részt vett.


A szervezők szeretnének minél több települést, múzeumot és szolgáltatót bevonni a programokba

A Legendás Vidékjáró Napok című rendezvénnyel folytatódik a Vidékjáró rendezvénysorozat 2014. április 30- május 4. között. A program célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse azokat a településeket és turisztikai látnivalókat, melyek történelmi múltjukon túl turisztikai és hagyományőrző szempontból is kiemelkedőek. Mindennek érdekében a szervezők felhívással fordulnak a magyar településekhez, múzeumokhoz tájházakhoz, falusi szállásadókhoz és gasztronómiai szolgáltatókhoz. 


Az önkormányzat megkapta az OHÜ-minősítést, így néhány napon belül saját cégével szállíthatja a hulladékot

Martfűn a tervek szerint 2014. április 19-től az önkormányzat által alapított nonprofit kft. szállíthatja a hulladékot, miután megérkezett a szükséges okirat – közölte Kiss Edit, a város független polgármestere. Az önkormányzat eredetileg április elsején kezdte volna el saját hulladékgazdálkodási közszolgáltatását, de az ehhez szükséges minősítést az előzetesen egyeztetett időpontig nem adta ki az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. Időközben megérkezett az okirat – tudatta a városvezető.


A katasztrófavédelmi szúnyoggyérítés akkor fedezhető a vészhelyzeti alapból, ha az óránkénti csípésszám meghaladja az ötvenet

Az önkormányzatok a veszélyhelyzeti (vis maior) alapból szúnyogirtásra is kaphatnak támogatást a jövőben – az egyebek mellett ezzel is kiegészített 2011-ben született kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A szaknyelven katasztrófavédelmi szúnyoggyérítés önkormányzati többletkiadása akkor fedezhető a vis maior alapból, ha az óránkénti csípésszám meghaladja az ötvenet.


A többkörös rezsicsökkentéssel egyre szélesebbre nyílik az olló a hatósági és a piaci ár között

Ahhoz, hogy a távhő-, a víz-, a szennyvíz- és a hulladékszolgáltatás hatósági és piaci ára közötti különbség ne az önkormányzati cégeket vagy a lakossági fogyasztókat terhelje, az önkormányzatoknak a jelenleginél nagyobb szerepet kell vállalniuk a közszolgáltatások terén – írja a Napi Gazdaság Online.


Tiszavasvári önkormányzata átfogó tervet dolgozott ki a településen élő cigányság beilleszkedésének segítésére

Átfogó cselekvési tervet dolgozott ki a városban élő romák életkörülményeinek javítására és beilleszkedésük segítésére a tiszavasvári önkormányzat – jelentette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros jobbikos polgármestere 2014. április 14-én Nyíregyházán. Fülöp Erik a sajtótájékoztatón elmondta, a tervet még februárban fogadta el a Tisza-parti kisváros jobbikos többségű képviselő-testülete. 


Közfoglalkoztatottak segítségével alakították át gyümölcsfeldolgozó üzemmé az egykori varrodát a tolnai településen

Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” címmel rendezett vidékfejlesztési konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2014. április 15-én, a Tolna megyei Belecskán, ahol a 2014-2020-as időszak hazai agrártámogatási rendszerével, valamit a belecskai értékteremtő közmunkaprogram eredményeivel ismerkedhettek meg a polgármesterek.


Mit tehetünk állami és önkormányzati szinten a bevándorlók és menekültek társadalmi beilleszkedése érdekében?

Egyre több uniós országban kihívás, s már hazánkban sem ismeretlen probléma a migránsokkal és menekültekkel való együttélés kérdése, ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Konrad-Adenauer Alapítvány konferenciát szervezett „A menekültek és a migráció hatása az európai társadalomra” címmel, 2014. április 16-án, Gödöllőn. A rendezvényen a menekültpolitika svéd és magyar szakértői, illetve a kérdéskörben közvetlenül érintett magyar települések polgármesterei osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal. 


Kaposvár önkormányzata megszigorítaná a lakásfenntartási támogatás odaítélésének feltételeit

Megszigorítaná a lakásfenntartási támogatás odaítélését Kaposvár önkormányzata: akik nem tartják rendben lakóhelyük környezetét, azoktól egy most készülő rendelettervezet szerint megvonnák a havi 10 ezer forint támogatást – jelentette be 2014. április 15-én Szita Károly (Fidesz–KDNP) polgármester Borhi Zsombor (Fidesz–KDNP) közgyűlési tanácsnokkal, a szociális juttatások feltételhez kötésével foglalkozó önkormányzati munkacsoport vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón.


A BTG Kft. pert nyert, miután fellebbezett az állítólag rosszul kiállított rezsiszámlák miatt rá kirótt 101 millió forintos büntetés ellen

Pert nyert a Budaörsi Településgazdálkodási (BTG) Kft., miután fellebbezett az állítólag rosszul kiállított közüzemi számlák miatt rá kirótt 101 millió forintos büntetés ellen – közölte 2014. április 16-án a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője az MTI-vel. Koszta János elmondta: a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (BKKMB) április 15-i ítélete szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság jogszabálysértő módon kötelezte a BTG Kft.-t kötbér megfizetésére.


A 75 millió eurós keretből vállalkozás- és infrastruktúra-fejlesztési, illetve önkormányzati hitelprogramokat finanszíroznak

A Magyar Fejlesztés Bank (MFB) Zrt. 75 millió eurós hitelkeret-megállapodást kötött az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (CEB) – közölte az MFB 2014. április 16-án az MTI-vel. Az MFB tájékoztatása szerint a hitelkeretet a kis- és középvállalkozásoknak, az önkormányzati szektornak, valamint a panelprogramra nyújtandó hitelek refinanszírozására használhatják fel.


Az Alkotmánybíróság visszautasította a XIII. kerület tavaly nyáron benyújtott alkotmányjogi panaszát

Visszautasította a XIII. kerület Margitszigetre vonatkozó alkotmányjogi panaszát az Alkotmánybíróság (Ab) – olvasható a testület honlapján közölt végzésben. A kerületi önkormányzat álláspontja szerint bebizonyosodott, hogy az alaptörvény súlyosan korlátozza az önkormányzati autonómiát.


Hegedűs Lórántné szerint a központosítás európai elvárás és a kormány településpolitikája is ilyen irányba mutat

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője 2014. április 17-i sajtótájékoztatóján európai elvárásnak minősítette a központosítást, az önkormányzatok körzetesítését, a települések önállóságának felszámolását. Az mondta: településvezetők országszerte tényként beszélnek az önálló önkormányzati hivatal létszámkorlátjának megemeléséről. Jelenleg legfeljebb 2000 lakos tartozhat egy ilyen hivatalhoz, a híresztelések szerint azonban 5 vagy akár 10 ezerre emelnék a számot – fejtette ki.


A számvevők elsősorban a belső ellenőrzés és a számviteli törvény előírásainak betartásában fedeztek fel hibákat

A több mint másfél évtizede megkötött vagyonkezelési szerződések nem biztosították teljes körűen a szabályszerű gazdálkodási környezetet, azokat ugyanis 1998 óta nem módosították – közölte az Állami Számvevőszék, miután befejezte öt víziközmű-társaság ellenőrzését – írja Világgazdaság Online. 


A TÖOSZ szerint egyes közszolgáltató szervezetek a további rezsicsökkentést már nem lesznek képesek kigazdálkodni

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége egyetért a közüzemi közszolgáltatási díjak csökkentésének szükségességével. Ugyanakkor a szövetség elnöksége felhívja a figyelmet a további rezsicsökkentés veszélyeire az önkormányzati közszolgáltatások területén. Az egyes közszolgáltató szervezetek a további általános, a tényleges helyzet elemzése nélküli rezsicsökkentést már nem lesznek képesek kigazdálkodni – írja közleményében az önkormányzati érdekszövetség.


Az 567 beérkezett pályázat közül 343-at tudott befogadni a Vidékfejlesztési Minisztérium

Több mint 100 nyertese van a 2014. évi, nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium által január 31-én kiírt támogatási pályázat 3 célterületére postai úton 567 pályázat érkezett be, melynek támogatási igénye összesen 1 milliárd 225 millió Ft volt. A beérkezett igények közül 343-at tudott befogadni az agrártárca. 


A programterveket tartalmazó pályázatokat 2014. május 31-ig várják a szervezők

Magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak május 31-ig programterveikkel a 2015-ös Finnugor Kulturális Főváros címre. A pályázatok elbírálásakor a zsűri előnyben részesíti azokat a településeket, amelyek nagy régiót lefedő és a település határain is átnyúló programsorozattal neveznek – közölték a szervezők az MTI-vel.


Az EMMI 19 önkormányzat számára több mint 150 millió forintos kiegészítő támogatást nyújt

Több mint 150 millió forintos kiegészítő támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma 19 települési önkormányzat számára a fenntartásukban lévő múzeumok működtetéséhez. Önkormányzatok fenntartásában lévő múzeumok működési költségeihez korábban nem járult hozzá a kormány, erre először a megyei múzeumi hálózat átszervezésével párhuzamosan, 2013-ban került sor. Akkor 11 önkormányzat részesült összesen 135,3 millió forintos támogatásban. 


A nemzetiségi önkormányzatoknak összesen sem sikerült egyetlen képviselői helyre elegendő szavazatot gyűjtenie

Nem kellett volna, ám a bolgár és a szerb nemzetiségi önkormányzat mégis teljes egészében, és a szlovén is szinte egészben visszaadta azt a kampánytámogatást, amit a választásokra kaptak. A nemzetiségeknek összesen 298,5 millió forint közpénz járt, a legtöbb, 101,3 millió a roma önkormányzatnak – írja a VS.hu.


Majdnem kétszeres a különbség a munkanélküliség szempontjából legjobban és legrosszabbul álló magyarországi régió között

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a napokban publikálta az egyes tagállamok régióira vonatkozó munkanélküliségi statisztikákat. Magyarországon, Budapesten és a Dunántúlon jelentős javulás figyelhető meg, az ország egyes keleti régióiban ugyanakkor az eleve magasabb mutatókhoz képest is romlás látható – írja a hvg.hu.


A „TeSzedd!” szervezői május 2-ig várják a további jelentkezőket

Napról napra gyarapodik a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció résztvevőinek száma: már több mint 500 találkozási pontot hoztak létre, vagyis már ennyi helyszínen tartanak tavaszi nagytakarítást szerte az országban, 2014. május 9-11. között a „TeSzedd!” akció keretében. A már meglévő találkozási pontokhoz csatlakozni, vagy új szemétszedési helyszíneket keresni és új találkozási pontokat létrehozni május 2-ig lehet. A „TeSzedd!” felhívása:


Megindultak a találgatások a főpolgármester-jelöltek személyére, illetve a városvezetés átszervezésére vonatkozóan

Egyelőre nem merült fel senki más a jobboldalon főpolgármester jelöltnek Tarlós Istvánon kívül, ő továbbra is élvezi a kormányfő bizalmát. A főváros átszervezéséhez ugyanakkor ebben a kormányzati ciklusban szinte biztosan nekifut a Fidesz, főleg, hogy megvan az alkotmánymódosításhoz szükséges többsége – írja a hvg.hu.


Ötször 500 ezer forint értékű könyvtámogatás a kiválasztott önkormányzatoknak, intézményeknek

Az Antikvárium.hu, Magyarország legnagyobb antikvár könyvkínálattal rendelkező oldalának adatbázisa „Könyvtárak újratöltve” címmel pályázatot hirdet könyvtáraknak, önkormányzatoknak, oktatási és szociális intézményeknek. Ennek során ötször 500 ezer, azaz 2,5 millió forint értékű könyvtámogatást juttat a kiválasztott intézményeknek.


Nem csak saját településükön szavazhatnak majd a választók

Az európai parlamenti választáson – az országgyűlésihez hasonlóan – lehetőség van az átjelentkezésre, tehát arra, hogy a választópolgárok egy másik magyarországi településen adják le szavazatukat, ha aznap nem tartózkodnak otthon. A választópolgárok még öt hétig kérhetik átjelentkezésüket a lakcímük szerinti választási irodától egy másik településre; a szavazóköri névjegyzékeket 2014. május 23-án délután 16 órakor zárják le.


Fókuszban a jó példák, a közmunkaprogramok során előállított élelmiszerek és a helyi készítésű termék

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2014 áprilisában és májusában „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” címmel konferencia sorozatot rendez a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, pályázatokról, jó gyakorlatokról a polgármesterek számára. A konferencia sorozat legközelebbi állomása május 7-én, a Baranya megyei Egerágon lesz.


Országos természetvédelmi státuszt kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert – Megkezdődött a Föld Fesztivál programsorozata

Megnyílt a Föld Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hatnapos rendezvény nyitónapján – 2014. április 22-én – jelentették be, hogy az állatkert területét a közelmúltban országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánították. Az eseményen az is elhangzott, hogy  április 29-én az egykori Vidámpark területén családi szórakoztató park nyílik Holnemvolt Park néven.


A negyedik körös trafikpályázat is akadnak olyan települések, ahol nemzeti dohánybolt és kijelölt árus nincsen

A negyedik körös trafikpályázat 127 nyertese közül 18 település nyertes pályázója nem írta alá a 20 évre szóló szerződést, így továbbra is akadnak olyan települések, ahol nemzeti dohánybolt és kijelölt árus nincsen – számol be róla a Világgazdaság. A 865 koncesszióra eleve nem sikerült nyertest hirdetni a negyedik körös trafikpályázaton, így minden bizonnyal lesz ötödik kör is.


Rendvédelmi zéró toleranciát jelentett be Szita Károly – 146 helyen szerelnek fel térfigyelő- és sebességmérő kamerát 144 millióból

Kaposvár önkormányzata az idén 144 millió forintot fordít a város közbiztonságának megerősítésére, ebből térfigyelő, illetve több utcában sebességmérő kamerákat helyeznek ki, összesen 146-ot – jelentette be Szita Károly (Fidesz–KDNP) polgármester 2014. április 22-én, a közterület-felügyelet, a polgárőrség és a rendőrség képviselőivel folytatott tanácskozás szünetében, sajtótájékoztatón.


A BM cáfolja a közfoglalkoztatottak számának csökkenéséről szóló sajtóhíreket és ellenzéki kijelentéseket

Az idén a tavalyinál több pénz jut közfoglalkoztatásra, és 2014-ben is az elmúlt évihez hasonló létszám bevonásával folytatódnak a közfoglalkoztatási programok – közölte a Belügyminisztérium (BM) 2014-április-23-án az MTI-vel, reagálva a sajtóban és egyes ellenzéki megnyilvánulásokban megjelent állításokra.


A Főgáznak 60 napon belül számos településen ügyfélszolgálati irodát kell nyitnia

A Németh Szilárd rezsibiztos kívánságának eleget tevő közműhivatali vizsgálat nyomán több településen is ügyfélszolgálati irodát kell nyitnia a Főgáznak, jobban kell ügyelnie a kikapcsolás utáni gyors visszakapcsolásra, és nem rövidítheti adminisztratív eszközökkel a nyilvántartott átlagos ügyfélszolgálati várakozási időt – írja a Népszabadság.


Az 1,37 milliárdos beruházás kivitelezési munkálatai januárban kezdődtek, jelenleg 10 százalékos a projekt készültsége

A gödöllői szennyvíztisztító telep fejlesztésének kivitelezési munkái idén februárban vették kezdetüket. A közel három hónap alatt minden az ütemterv szerint haladt, jelenleg körülbelül 10 százalékos a projekt készültsége. Gödöllő Város Önkormányzata 1,166 milliárd forintos támogatást nyert szennyvíztisztító telepének fejlesztésére, amelyet az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország központi költségvetése közösen finanszíroz.


Várhatóan öt parlamenti alelnök és tíz jegyző lesz, illetve 14-15 testületet alakítanak – jelentette be Rogán Antal

Az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek – közölte Rogán Antal 2014. április 23-án, Budapesten újságírókkal, az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után. A politikus elmondta: az öt alelnökből kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik. Az egyeztetésről – amely pénteken folytatódik – Rogán Antal úgy fogalmazott: „ilyen sokat egy tárgyaláson még soha nem sikerült haladni”.


Több mint félszáz településen végeznek gyűjtőmunkát májusban a GFK Hungária Piackutató Intézet munkatársai

A külföldi és hamis dohányipari termékek feltérképezése érdekében a GFK Hungária Piackutató Intézet kutatást végez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a dohányipari szereplők céljaira. A kutatást a közterületi hulladéktárolókban talált cigarettásdobozok begyűjtésével és az adatok feldolgozásával kezdik 2014. május 6. és június 30. között, Budapesten és 52 másik településen. A munka eredményes elvégzése érdekében a Belügyminisztérium ezúton informálja az érintett polgármestereket. 


Az Iszapfaló Kft. térítésmentesen biztosít tájékozódó vizsgálatokat, tanácsadást és szakvéleményt a MÖSZ tagtelepüléseinek

A 2006-ban alakult Iszapfaló Kft. különböző méretű és típusú vízterületek biológiai és mechanikus úton történő állapotjavításával, fenntartásával, fejlesztésével foglalkozik, teljes körű tanácsadást biztosít megrendelőinek, továbbá személyre és vízterületre szabott, költség- és energia hatékony megoldásokat kínál. A cég a MÖSZ tagjai számára ingyenesen biztosítja a tájékozódó vizsgálatokat, valamint a személyes tanácsadást és az írásos szakvélemény készítését.


Fókuszban a jó példák, a közmunkaprogramok során előállított élelmiszerek és a helyi készítésű termék

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2014 áprilisában és májusában „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” címmel konferencia sorozatot rendez a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, pályázatokról, jó gyakorlatokról a polgármesterek számára. A konferencia sorozat legközelebbi állomása május 8-án, a Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson lesz.


A Heti válasz szavazókörökre, településekre lebontva vizsgálta az április 6-i eredményeket, hogy kirajzolódjanak az őszi esélyek

Az idei választási szezonban az uniós erőpróbát még egy önkormányzati voksolás is követi. A Heti Válasz szavazókörökre, településekre lebontva vizsgálta a 2014. április 6-i eredményeket, hogy kirajzolódjanak az őszi esélyek. A Jobbik, ha tovább menetel, akár 14 városvezetői széket is elhódíthat. 


Miskolci Fidesz-szervezet kezdeményezi, hogy a kilakoltatási moratórium ne vonatkozzon az antiszociális elemekre

Törvénymódosítást kezdeményez Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő a kormány által meghosszabbítani tervezett kilakoltatási moratórium ügyében, s ezt Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere is támogatja – hangzott el a kormánypárti politikusok 2014. április 24-i, miskolci sajtótájékoztatóján.


A főpolgármester örömmel fogadta, de kommentálni nem kívánja Hoppál Péter nyilatkozatát
Ha Tarlós István főpolgármester úgy dönt, hogy a következő önkormányzati ciklusban is folytatná a munkát, a Fidesz támogatni fogja az indítását az ősszel esedékes önkormányzati választáson – közölte a kormánypárt szóvivője 2014. április 24-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Hoppál Péter azt mondta: Tarlós István elmúlt négyéves munkássága alapján a budapestiek láthatják, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt olyan mértékű fejlődés a fővárosban, mint az elmúlt négy évben.


A 170-ről 230 négyzetméteresre bővített intézmény számos új funkcióval, szolgáltatással gazdagodott

Befejeződött az idén 110 éves Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár óbudai, Krúdy Gyula Könyvtárának felújítási és bővítési projektje, amelyet 2014. április 24-én ünnepélyes keretek között adott át Tarlós István Budapest főpolgármestere, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.


A Gerecse kapuja elnevezésű intézményben régészeti, turisztikai és történelmi bemutatóhelyet rendeznének be

A tatabányai Turul-szobor közelében Gerecse kapuja névvel látogatóközpontot alakít ki az önkormányzat. Az épület tervezésére meghívásos ötletpályázatot írnak ki – erről döntött 2014. április 24-i ülésén a képviselő-testület. Mivel a Turul-szobor közelében csak egyszer és csak egy épületet lehet emelni, a terület kiemelt jellege miatt a létesítménynek emblematikus jelentősége lesz.


Nyíregyháza városa teljesítményhez kötött támogatási szerződést köt Nyíregyháza Spartacus FC Kft.-vel

Teljesítményhez kötött, öt évre és 750 millió forintra szóló támogatási szerződést köt a Nyíregyháza Spartacus FC Kft.-vel a szabolcs-szatmári-beregi megyeszékhely önkormányzata, ha a labdarúgócsapat júniusban feljut az NB I-be – erről a helyhatóság közgyűlése döntött 2014.április 24-i ülésén a nyírségi nagyvárosban.


Az MNKSZ május 8-ig várja a Magyarországon működő művészek, kézművesek és szervezeteik jelentkezését

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) felhívást tett közzé Magyarországon működő művészek, kézművesek és szervezeteik részére költségmentes képzésen való részvételére a „self narration” módszer elsajátítása céljából. A képzésre a TRAME program keretében kerül sor, amelyet az MNKSZ az Európai Unió „Egész életen át tartó tanulásprogram / Grundtvig felnőttoktatási program” keretében valósít meg, német, török, ír és máltai szervezetekkel partnerségben.


Táncházi programok – Tanyalátogatás – Falusi ízlelő napok

A Magyarországi Tájházak Szövetség 2014-ben április 26-27-én rendezi meg a Tájházak Napját. Az esemény Szent György ünnepéhez kötődik, ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza. A paraszti kultúrában a nevezetes dátum, április 24-e összekapcsolódott a természet ébredésével, az állatkihajtással, a remények szárba szökkenésével.


Az önkormányzati bérlakások bérleti jogának értékesítését nem engedélyezi a lakástörvény
Intézményesített formában zajlik az önkormányzati lakások bérleti jogának törvénytelen értékesítése a világhálón. A jogokat több millió forintért árulják magánszemélyek és ingatlanirodák egyaránt. A kínálók formálisan ingatlancserét ajánlanak, de valójában készpénzt kérnek, és kihasználják a törvény adta kiskapukat – írja a Magyar Nemzet.

Az önkormányzatoknak 2014. június 11-éig kell benyújtaniuk a támogatás igénylésére vonatkozó kérelmüket

A Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) 76. § (2) bekezdés j) pontjában kapott felhatalmazás alapján a települési önkormányzatok helyi közösségi közlekedésének támogatásáról szóló 25/2012. (V. 9.) NFM rendeletet hatályon kívül helyezésével egy időben megalkotásra került a helyi közösségi közlekedés támogatásáról szóló 21/2014. (IV.18.) NFM rendelet.


A járások illetékességi területeinek magváltozása az önkormányzati választások napjától lép életbe

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Golop és Tállya a gönci járásból a szerencsi járásba, a Pest megyei Pánd a nagykátai járásból a monori járásba kerül át az önkormányzati választások napjától. A települések erre vonatkozó kérelméről a legutóbbi ülésén döntött a kormány. A járási és fővárosi kerületi hivatalok felállása óta első alkalommal került sor a járások illetékességi területeinek változtatására – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


A jövő májustól működő létesítmény a szennyvíztelep, a kábelgyár és a strand fűtését biztosítja majd

Közel másfélmilliárd forintos beruházásban épít biogáz üzemet a Sinergy Kft. Balassagyarmaton, ez biztosítja majd a szennyvíztelep, a kábelgyár és a strand olcsó fűtését – tájékoztatta az MTI-t Molnár László, a cég értékesítési és projektfejlesztési divíziójának vezetője 2014. április 29-én. A divízióvezető tájékoztatása szerint júliusban kezdődik meg a kivitelezés, a biogáz üzem jövő májustól működik majd.


Az új családi élményparkban jelenleg 30 állatfaj és hat műemléki oltalom alatt álló játék várja a nagyközönséget

Megnyílt és 2014. április 29-től látogatható a Holnemvolt Park a volt budapesti vidámparki területen. Az új családi élményparkban, amelyet az állatkert működtet, állatok, műemléki játékok, új játéküzemek és egyéb szórakoztató programok, látványosságok várják a látogatókat. A Holnemvolt Parkba a régi vidámpark kapuján vagy az állatkertből lehet bejutni. Az állatkerti belépőjegyek a Holnemvolt Parkba is érvényesek, de külön is lehet jegyet váltani a parkba.


A bíró az új büntető törvénykönyv alapján akár életfogytiglanra is ítélhette volna a vádlottat

Tizenkét év börtönre, és tíz év közügyektől való eltiltásra ítélték a pécsi polgármester, Páva Zsolt lányának megerőszakolásával vádolt Ny. Zoltánt. A férfit erőszakos közösülés, kifosztás, személyi szabadság megsértése és testi sértés miatt találták bűnösnek – írja a Kapos.hu. A bíróság az ítéletet halmazati büntetésként hozta meg, ugyanis a férfi többszörösen visszaeső. Az ítélet nem jogerős, a vádlott enyhítésért fellebbezett.


Előkészítik a Cséry-telep kármentesítését – Kibővülhet a Kiscelli Múzeum – Felújítják a Budaörsi út egy szakaszát

Ismét számos, nagy horderejű kérdésben hozott határozatot a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák 2014. április 30-án – többek között – Budapest új díszpolgárairól, a Cséry-telep kármentesítéséről, a budapesti villamostenderről, a Kiscelli Múzeum bővítéséről és megújításáról, a Város Boltja helyiségeinek térítésmentes használatba adásáról, illetve az árvízvédelmi helyreállításról döntöttek.


A köztársasági elnök határozata alapján az őszi önkormányzati választások idején kerülhet sor a „válásra”

Még 2012 márciusában kezdődött a Balatonkenese és Balatonakarattya különválása egy akarattyai falugyűléssel, ahol a megjelentek leválást előkészítő bizottságot választottak, mondván, jobb lesz így Akarattyának. Az évben augusztusban népszavazáson az akarattyaiak úgy döntöttek, közigazgatásilag különválnak Kenesétől, és önállóan működnek, külön vezetéssel – írja a Veszprémi Napló. 


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu