Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Fontos változások – Keretösszeg: 2,8 milliárd forint

November 1. és 30. között kérhetnek támogatást az erdők állományának, termőképességének helyreállítására azok az erdőgazdálkodók, akiket az erdészeti hatóság nyilvántartásba vett. Egy pályázó hektáronként legfeljebb 240 ezer forintot igényelhet az összesen 2,8 milliárd forintos keretből. A kérelmeket az illetékes erdészeti igazgatósághoz lehet beadni.


A XII. kerületben négyszer jobban élnek, mint Tiszabőn
A leghátrányosabb helyzetben továbbra is az aprófalvas térségek vannak Magyarország északkeleti és délnyugati végein - állapítható meg a GfK Hungária 2011-es Általános Vásárlóerő Index tanulmányából. Tiszabő, Alsószentmárton, Szendrőlád tekinthetők hazánk legszegényebb településeinek, a leggazdagabbak Telki, Üröm és Csopak. A megyék között Komárom-Esztergom és Fejér, Győr-Moson-Sopron és Vas áll az élen, míg Bács-Kiskun, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg a sereghajtók.

A kormány elfogadta a KET módosításáról szóló javaslatot
Rövidebb ügyintézési határidő, gyorsabb hatósági eljárások, több elektronikus ügyintézési lehetőség: ezeket célozza meg a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (KET) módosítása, amelyről szóló javaslatot a kormány november 2-i ülésén fogadta el, és terjesztett az Országgyűlés elé.

Többnyire forráshiány és emberi tényezők állnak a háttérben

Június vége óta huszonhét önkormányzat oszlatta fel magát, ami az előző ciklus azonos időszakának adatainak majdnem a duplája - közölte a STOP megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya. Az önfeloszlatás mellett a lemondások száma is jelentősen megnőtt, a négy évvel ezelőtti harminckettőhöz képest idén már negyvenkilenc településvezető köszönt le posztjáról.


Differenciáltabb feladat-meghatározás – Szigorodó hitelfelvételi lehetőség

Az önkormányzatok szabadságát is meghagyja, ugyanakkor kötöttebb, átláthatóbb rendszert valósít meg a kormány által november 2-án elfogadott új, 155 paragrafusból álló tervezet - jelentette be november 3-i kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András, aki hangsúlyozta: az 1990-től érvényben lévő önkormányzati törvénynek mostanra minden előnye és hátránya kiderült, mára a rendszer eljutott „teljesítőképességének határára".


A kétnapos rendezvényen számos uniós csúcsszerv képviselője is tart előadást

A Közbeszerzések Tanácsa  november 16-17-én, Budapesten nemzetközi konferenciát rendez, „A közbeszerzések aktuális kérdései az Európai Unióban és a tagállamokban" címmel. A konferencia szakmai programja az Európai Unió és az egyes tagállamok aktuális közbeszerzési jogi kérdéseinek ismertetését célozza, így a rendezvény előadói között szerepelnek az Európai Unió Bírósága és az Európai Bizottság képviselői, illetve uniós tagállamok közbeszerzési szervezeteinek képviselői.


Mórahalom, Tata és Gyenesdiás is a nyertesek között van

Idén Szentes városa nyerte el Biodiverzitás Fővárosa 2011 címet. A 30 ezer lakos feletti települések közül az első díjat Kaposvár, a 10 ezer lakos feletti települések közül Szentes, a 2 ezer lakos feletti települések közül Mórahalom, és a 2 ezer lakos alatti településeknél Kunsziget érdemelte ki. A természetvédelem területén elért kiemelkedő tevékenységéért különdíjban részesült Budaörs.


A MÖSZ Vas megyében folytatta konzultáció sorozatát

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Vas megyei Rum Községben folytatta megyei konzultációinak sorozatát, ahol közel száz polgármester töltötte meg a Művelődési Ház nagytermét. A megjelenteket Németh László rumi, illetve Patyi Elemér bögötei polgármester, a fórumot szervező Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom elnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta: az ÖTV módosítására valóban szükség van, de ennek a településen élők érdekeit szem előtt tartva, a helyi viszonyokat is ismerő polgármesterek véleményének figyelembevételével kellene történnie.


Az önkormányzat és a vállalkozók összefogtak a városért

Nyereményakcióval buzdítja Fertőd önkormányzata és negyvennél több helyi vállalkozó a környékbeli lakókat arra, hogy helyben vásároljanak. A december 22-ig tartó akció lényege, hogy a résztvevő vállalkozásoknál vásárlók meghatározott összegért pecsétet kapnak egy gyűjtőfüzetbe, majd az akció zárónapján sorsolják ki az összesen 1,2 millió forintot érő nyereményeket.


Közel 7,6 milliárd, főként közüzemi tartozásokra és bérfizetésre

„Bízom benne, hogy az önkormányzatok arra használják a pályázati pénzeket, amire kérték: közüzemi tartozásaik és az elmaradt bérek kifizetésére" - mondta Tállai András önkormányzati államtitkár 2011. november. 4-én az ÖNHIKI támogatásának II. ütemének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Az 1221 pályázó közül - Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter döntése alapján - 1216 települési önkormányzat kapott támogatást.


A Cerberos egyesület elsősorban az állatok örökbe-adásánál és életkörülményeik ellenőrzésénél fejt ki aktív tevékenységet

Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Közterület-felügyelet és a Cerberos Állatvédő Egyesület. Az állatvédők többek között ellenőrizhetik, hogy a kutya örökbefogadója betartja-e a gondos állattartás szabályait. A felügyelet állategészségügyi szolgálatánál új örökbeadási rend lépett életbe, hogy az ebek a lehető legjobb gazdikhoz kerülhessenek.


Rögzített áron juthatnak otthonhoz a rászorulók a baranyai megyeszékhelyen

Főképp a lakástalan pécsi fiatalokat akarja otthonhoz juttatni a baranyai megyeszékhely önkormányzata azzal a programmal, amelyben az önkormányzat térítésmentesen biztosít telket a projekthez, a pécsi ingatlanfejlesztő Interpannon Invest Kft. pedig felépít a területen 29 társasházat - írja a Népszabadság. A cikk szerint a házakban összesen 352 darab 41 és 61 négyzetméteres lakást alakítanak ki.


Visegrádi együttműködés a fenntartható közlekedési stratégiákért

Olyan hiánypótló program indul a napokban útjára, amely a közlekedési szektort érintő stratégiaalkotáshoz nyújt majd hasznos támpontokat. A kormányzati stratégiák ugyanis jelenleg nem alkalmasak arra, hogy fenntarthatóvá tegyék a közlekedési rendszereket. A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló két éves programot az Energiaklub a három további visegrádi ország szakértőinek közreműködésével indítja el.


Önkormányzati szakemberek szembesítették véleményükkel az illetékeseket az Önkormányzati megújulás 2011 konferencián

Tanulságos - talán ezzel a szóval jellemezhető legjobban az Önkormányzati megújulás 2011 című, november 3-4-én, Balatonfüreden rendezett konferencia, ahol az önkormányzati vezetők és szakemberek - köztük Gémesi György, a MÖSZ, Schmidt Jenő, a TÖOSZ és Dr. Nánási Éva, a JOSZ elnöke - kihasználták az utolsó lehetőséget, hogy az új ÖTV elfogadása előtt szembesítsék kérdéseikkel és kritikáikkal az illetékes tárcák vezetőit. A heves vitáktól sem mentes rendezvényen kiderült, hogy számos homályos részlet van még az ÖTV tervezet körül, s egy új, minden eddiginél erősebb önkormányzati érdekvédelmi szövetség létrehozásának szükségessége is megfogalmazódott.


A KIM november 20-ig várja a pályázatokat

Második alkalommal hirdették meg a kormány által alapított Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat, melynek célja a megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a nemzeti közigazgatás iránt elkötelezett szakember-utánpótlás biztosítása. Ennek keretében 2012-ben 150 fiatal kap lehetőséget, hogy  10 hónap alatt szakmai gyakorlatot szerezzen. Az ösztöndíjra november 20-ig lehet jelentkezni.


Az Országgyűlés előtt az ÖTV és a köznevelési törvényjavaslat

A kormány megtárgyalta és az Országgyűlés elé benyújtásra került a helyi önkormányzatokról, valamint a köznevelésről szóló törvény javaslata. A törvényjavaslatok parlamenti tárgyalását a Magyar Önkormányzatok Szövetségének szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik. Az elfogadott módosító javaslatok, valamint a zárószavazásra váró egységes javaslat is megtalálható lesz a szövetség honlapján, míg a bővebb információk a www.parlament.hu oldalon érhetők el.


Sokak szerint túlzottan szépaprózódott a támogatás

Az ÖNHIKI támogatás második ütemében 7,6 milliárd forintot osztott szét az állam 1216 város és falu között, így alig több mint hatmillió forint jut átlagban egy településnek - írja a Világgazdaság. A gyorssegély elosztási elveit korábban is sok helyről kritizálták, most pedig olyan polgármester is volt, aki tiltakozásképp a lemondást választotta.


Önkormányzati segítség a népviselet népszerűsítéséhez

Székely ruházati alapot létesít a székelyföldi Kovászna megyei önkormányzat azért, hogy ösztönözze a székely népviselet használatát. Az alap létrehozását Tamás Sándor, az önkormányzat elnöke jelentette be, aki jelezte, hogy azoknak a hagyományőrző és egyéb jellegű szervezeteknek, együtteseknek akarnak segítséget nyújtani új öltözékek megvásárlásához, amelyek tevékenységük révén a székely népi viseletet népszerűsítik - írta a szekelyhon.ro című portál.


Költségvetési felügyelők felügyelik a központi források felhasználását

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány több felsőoktatási intézményhez, így azonnali hatállyal a Szegedi Tudományegyetemhez, 2012. január 1-jével pedig a Semmelweis és a Debreceni Egyetemhez. A költségvetési források hatékonyabb felhasználása érdekében több egészségügyi intézményhez - például a Mátrai Gyógyintézethez és a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz - ugyancsak költségvetési felügyelőt rendelt ki a kormány.


Nagyobb önkormányzatok továbbra is iskolafenntartók maradhatnak

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának fideszes elnöke november 9-én, Budapesten, A Színvonalas oktatás - a tankönyv mint nemzeti érték című szimpózium nyitó előadásában arról beszélt, hogy az oktatási törvényjavaslatban megtalálható annak lehetősége, hogy a nagyobb önkormányzatok továbbra is iskolát tartsanak fenn.


Komárom-Esztergom megyében járt a MÖSZ
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) november 9-én tartotta Komárom-Esztergom megyei konzultációját. Michl József, a rendezvénynek helyszínt biztosító Tata Város polgármestere fogadta a megyéből megjelent csaknem negyven polgármestert és jegyzőt. A rendezvényen a települési önkormányzatokról szóló törvényjavaslat számtalan bírálatot kapott, melyekben a vidék féltése domborodott ki.

Az önkormányzatok rendeletben nevezhetnék át közterületeiket

A kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett közterületi elnevezések és közintézménynevek megváltoztatásáról nyújtottak be az önkormányzati törvényhez módosító javaslatot kormánypárti képviselők. A parlamenti honlapon elérhető módosítás értelmében felhatalmazást kapna a helyi önkormányzat, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezését.


Újbor- és libaétel-kóstolás, írótoll- és töklámpás-készítés
Az ország egyik legsikeresebb Márton-napi eseménye a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum újborfesztiválja, amelyet november 12-én és 13-án idén is megrendeznek hazánk legnagyobb falumúzeumában. A kétnapos eseményen - egyebek mellett - újbor-, pálinka, és libaétel-kóstolás, írótoll-, töklámpás- és krumplipuska-készítés várja az érdeklődőket, akik bekapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, s a szigetközi Halászi község Márton-napi búcsús hagyományaiból is kaphatnak ízelítőt.

Négy országos érdekszövetség vezetője mondta el véleményét a készülő önkormányzati törvényről

A készülő önkormányzati törvényről, annak vitatott rendelkezéseiről és várható hatásairól számolt be sajtóreggeli keretében négy országos érdekszövetség vezetője november 11-én, Budapesten. Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke, Dr. Nánási Éva, a Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) elnöke, Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke és Szabó Gellért a Magyar Faluszövetség elnöke arról beszéltek, hogyan változtatja meg az új ÖTV mindennapjainkat, hogyan alakítja át a közigazgatást, az oktatást, valamint a kistelepülések lakóinak életét.


A városmarketinget és a parkfenntartást is átvennék az önkormányzatoktól

A turizmussal kapcsolatos feladatokat a jövőben az önkormányzatok helyett a TDM szervezetekhez rendelik úgy, hogy az önkormányzatok rálátása is biztosított legyen – mondta Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője a Magyar Turisztikai Desztinációk és Menedzsment-szervezetek Szövetségének (MTDMSZ) konferenciáján, Móron. Kiemelte: a turizmusról és a vendéglátásról szóló törvény konkrétan meg fogja határozni a TDM egyesületek feladatait, hatásköreit.


Navracsics Tibor szerint ehhez elsősorban egy politikai döntés szükséges

Akár 2012. július 1-jétől is létrejöhetnek a járási kormányhivatalok – jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter november 11-én, Kaposváron, a Somogy Megyei Kormányhivatalban tett látogatása után. A Somogy Megyei Kormányhivatal, illetve a többi kormányhivatal látogatásának a célja a január 1-jén elkezdett államigazgatási reform szemrevételezése – fogalmazott a miniszter.


Természeti kincsek – Megújuló energia – Fenntartható élettér

Idén is tartalmas és változatos előadásokat ígér a Környezetvédelmi Hónap konferenciasorozata. A kezdeményezést 2003-ban indította útjára a Francia Nagykövetség Kulturális és Együttműködési Osztálya, a Francia Intézet és a Vidékfejlesztési Minisztérium. A rendezvény célja, hogy minden évben felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, valamint teret adjon a francia-magyar szakmai együttműködéseknek és a tapasztalatcserének.


Önkormányzati akciók a fedél nélküliek támogatására

Gyűjtést indított és segélykoncertet szervez a józsefvárosi önkormányzat a kerületben hajléktalanná vált emberek támogatására. A szervezők bútorokat, lakás-felszerelési eszközöket, háztartási gépeket, lakástextileket, tisztító- és tisztálkodó szereket, ruhákat, tartós élelmiszereket várnak a városrész intézményeinél és cégeinél munkát vállaló hajléktalanok szolgálati szállásának berendezéséhez.


Láng Zsolt szerezte meg a szavazatok 52,51 százalékát a II. kerületben

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a főváros 2-es számú választókerületében november 13-án tartott – az alacsony részvétel miatt érvénytelen – időközi országgyűlési képviselő-választáson. Láng Zsolt a szavazatok mintegy 52,61 százalékát (10 031 szavazat) szerezte meg, így a kormánypárti jelölt egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen.  


Gémesi György szerint több területen aggályos az államosítás

A megyei önkormányzati vagyon államosításáról is dönthet november 14-én az Országgyűlés. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ezzel gyakorlatilag funkcióját vesztette a megyei önkormányzatok rendszere. A politikai döntés megszületett, úgyhogy mi csak azt tudjuk hangsúlyozni, amit hiányoltunk a törvény rövid előkészítéséből – mondta a Hír24-nek  Gémesi György, a MÖSZ elnöke.


A veszélyes kutyákért háromszor annyi hozzájárulás szedhető be

Az Országgyűlés november 14-én 337 igen, egy nem szavazattal és 15 tartózkodással elfogadta az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását, amely ebrendészeti hozzájárulás kivetésére ad lehetőséget az önkormányzatoknak, kötelezővé teszi legalább háromévente egyszer az ebösszeírást, valamint pontosabban szabályozza a kutyák veszélyessé minősítését is.


Szakmai fórum a közmunkáról Mátraverebélyen
Mátraverebély Község Önkormányzata a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével együttműködésében november 16-án, a mátraverebélyi Művelődési Házban „A közmunkában rejlő lehetőségek és buktatók" címmel önkormányzati tapasztalatcsere fórumot tart. A rendezvényen egyebek mellett a kistelepülések helyzetéről, a romák munkához való viszonyáról és a „null-költségvetésű" oktatásról hangzanak el előadások. 

A BKK reptéri jegy és autópótló napijegy bevezetését tervezi

Jövőre sem emelkednek a közösségi közlekedés jegy- és bérletárai a fővárosban, az áfa-emelés hatását sem hárítják át az utazókra, írja Facebook oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A társaság javaslata szerint emelkednek viszont a pótdíjak, mivel a közterület-felügyelők jelenlétének köszönhetően javul a behajtási hatékonyság.


A munkálatokhoz szükséges 6,5 milliárd forint már megvan
A Várbazárnak jelentős a múltja, a jelene tragikus, de a jövője a terveink szerint kiemelkedő és szép lesz - fogalmazott Giró-Szász András november 15-én, Budapesten, a Várbazár felújításáról és a Várnegyed fejlesztéséről szóló sajtótájékoztatón. A kormányszóvivő elmondta: a Budai Vár a nemzeti történelmünk és identitásunk része, ezért döntött a kabinet október 19-én a Várbazár teljes rekonstrukciójának megkezdéséről.

Keményen bírálja az önkormányzatok átalakítását a Jobbik

A Jobbik szerint az önkormányzatok átalakítása során falurombolás zajlik - mondta Vona Gábor november 15-én, egy, pártja több képviselőjével és kistelepülési polgármesterével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy az önkormányzati törvénynek három stabil alapja van, amelyek közül az elsőt „Ceausescu faluellenessége", a másodikat az IMF „pénzsóvársága és országhódító tervei", a harmadikat a kormány „tehetetlensége" adja.


A TÖOSZ elnöke szerint 150 milliárd hiányzik az önkormányzatok 2012-e támogatásából
A kormánypárti polgármesterek nagyon el fognak gondolkodni azon, hogy melyik gombot nyomják majd meg az önkormányzati törvény szavazásakor - állítja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) fideszes elnöke, aki szerint jelenleg 150 milliárd forint hiányzik a helyhatóságok jövő évi költségvetési támogatásából.

Energia és nyilvánosság címmel rendez konferenciát az Energiaklub

Mit tudhatunk az energiaügyekről? Hogyan és hol lehet hozzáférni az energetikai információkhoz? Mi tartozik a nyilvánosságra és mi az, amit eltitkolnak? Hogyan szivárognak ki az információk? Hogyan tálalta a magyar sajtó a fukusimai atombalesetet? - többek között ezekre a kérdésekre kapható válasz az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ „Energia és nyilvánosság" című konferenciájára, amelyet november 17-én rendeznek, Budapesten.


Kizárják az off-shore hátterű vállalkozásokat a közbeszerzési eljárásokból

Gyökeres változást hoz magával a közbeszerzések rendszerében a 2012 januárjában hatályba lépő új törvény - fogalmazott Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára „A közbeszerzések aktuális kérdései az Európai Unióban és a tagállamokban" címmel megrendezett nemzetközi konferencia megnyitóján 2011. november 16-án, Budapesten.


Az ÁSZ-jelentés szerint az adósságállomány főleg a megyéknek és megyei jogú városoknak „köszönhető”
Tavaly 1247 milliárd forintos adósságállománnyal küzdöttek az önkormányzatuk, tartozásuk pedig négy év alatt a kezdeti két és félszeresére nőtt - ismertette középszintű pénzügyi elemzését november 16-án az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Domokos László, a testület elnöke szerint a megyék mindegyike, s a megyei jogú városok fele mutat fel működési hiányt.

A Magyar Faluszövetség kiáltványa a 2000 fő alatti településeket sújtó törekvések ellen

„Mi, falusi polgármesterek a rendelkezésünkre bocsátott dokumentumok ismeretében úgy látjuk, hogy a magyar közigazgatás egészét, de különösen a 2000 lakos alatti falvak életét bomlasztó törekvések vannak az új önkormányzati és a köznevelési törvény tervezetében" - áll a Magyar Faluszövetség kiáltványában, amelyben az önkormányzati érdekszövetség a törvénytervezetek elfogadhatatlan pontjai ellen tiltakozik, s amelyet az alábbiakban teljes terjedelmében közreadunk.


A megújuló energia ipar a magyar gazdaság húzóágazatává kíván válni

Megalakult a hazai megújuló energia szövetségeket tömörítő Magyar Megújuló Energia Platform (MEP). Tagjai azok a hazai megújuló iparági szövetségek, amelyek európai uniós szinten működő érdekképviseletekben tagsággal rendelkeznek, továbbá a legjelentősebb hazai energetikai kutatóintézet. A Platform alakuló ülésén tagjai sorából Glattfelder Bélát választotta elnökévé.


MÖSZ-vélemény a Parlament elé terjesztett ÖTV javaslatról

„A parlament elé beterjesztett törvényjavaslat a korábbiakhoz képest több ponton változott, eleget téve az önkormányzati szövetségek jelzésének. Több alapvető kérdésben azonban továbbra sem vette figyelembe javaslatainkat" - ezzel a mondattal kezdődik a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szakértőinek véleménye a T 4864 számon a helyi önkormányzatokról beterjesztett törvényjavaslatról, amely a MÖSZ honlapján teljes terjedelmében megismerhető.


Konferencia közösségi bioenergia-termelésről és hasznosításról

Mit tehet egy önkormányzat, ha csökkenteni szeretné a közintézmények fűtési költségét? Mit tud kezdeni a rengeteg helyben képződő zöldhulladékkal? Mire érdemes odafigyelni, ha biomassza beruházást tervez? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a „Közösségi bioenergia-termelés és hasznosítás" című önkormányzati konferenciáján, amit az Energiaklub és a gödöllői Szent István Egyetem rendez november 24-én, Kecskeméten.


Az önkormányzatoknak az illetékes kormányhivatalokhoz kell majd fordulniuk

Az illetékes kormányhivatal fog tárgyalni azokkal az önkormányzatokkal, amelyek meg akarják tartani oktatási intézményeiket, és erre körülbelül egy évnyi időt adnak majd - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár november 17-én, egy Szolnokon tartott sajtótájékoztatón. Hoffmann Rózsa cáfolta, hogy egyeztetés nélkül készült volna el új köznevelési törvény tervezete.


A jogállási törvény szabályozza majd a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségét

A jogalkotó úgy döntött, hogy a parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztség közötti összeférhetetlenséget nem az önkormányzati, hanem az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben szabályozza majd - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára november 16-án, az alkotmányügyi bizottság ülésén. Farkasné Gasparics Emese elmondta ugyanakkor, hogy az indítvány pontosabban szabályozza az összeférhetetlenséget és a méltatlanságot.


A városatyák közel 30 kérdésben döntöttek Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén

A Fővárosi Közgyűlés november 16-i rendkívüli ülésén közel 30 előterjesztést tárgyalt meg. Többek között döntöttek arról, hogy lekapcsolják a fényeket a Károlyi-szobornál, illetve, s hogy az év végéig apportálják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t a Budapesti Városüzemeltetési Központba. A városatyák négymillió forint többletforrást szavaztak meg a Fővárosi Cigány Önkormányzatnak, s a főváros visszaveheti a csepeli szennyvíztisztító telep üzemeltetését.


Szócska Miklós az egészségügyben zajló átszervezésről és adósságkezelésről
Az egészségügyi intézmények adósságállományának átvételével kapcsolatban még meg kell találni a megfelelő középtávú koncepciót, de a tudatos adósságkezelés feltételrendszere már előállt - hangsúlyozta Szócska Miklós november 17-én, Budapesten, a XXIII. Egészségügyi konferencián. Az egészségügyért felelős államtitkár az ellátórendszer átszervezéséről, adósságának kezeléséről, az intézmények átvételéről, az ezzel kapcsolatos jogalkotási folyamat állásáról beszélt.

November 21-én a tolnai, a somogyi és a zalai polgármesterekkel találkoznak a Magyar Önkormányzatok Szövetsége vezetői
Az Országgyűlés új önkormányzati törvény megalkotását tervezi, amelynek következtében a szabályozásban jelentős változások várhatók. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) az egyeztetések során hitelesen és erős felhatalmazással szeretne segítséget nyújtani a törvény megalkotásához, ezért november 21-én folytatja megyei konzultáció-sorozatát, hogy a tolnai, a somogyi és a zalai önkormányzati vezetők észrevételeit, véleményét is összegyűjthesse az ÖTV tervezettel kapcsolatban.

Kislábnyom: kampány a háztartások energiatudatosságának erősítéséért

Energiatudatossági kampányt indított a GreenDependent Egyesület „Kislábnyom" címmel. A program célja, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, szén-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra próbálnak rámutatni: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát - ezáltal pénzt - tudunk megtakarítani.


Somogy megyei települések elöljáróival konzultált a MÖSZ vezetősége

Csökkenhet az önkormányzatok önrendelkezése, ha a jelenlegi formájában fogadják el az új önkormányzati törvényt - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, somogyi polgármesterekkel konzultálva, november 21-én, Fonyódon. Az ülésen elhangzott, nagy a bizonytalanság és az elkeseredés a polgármesterek körében. Minden településvezető az új önkormányzati törvényt várja.


Fideszes képviselői indítvány az ÖTV tervezet módosítására
Már háromezer vagy annál több lakosú, térségi szerepet betöltő, és az átlagos városi szintet elérő fejlettségű községi önkormányzatok is kaphassanak városi címet - kezdeményezi a fideszes Simon Miklós. A képviselő az új ÖTV javaslatához november 18-án benyújtott módosító indítványában azzal indokolja a kezdeményezését, hogy az ország településszerkezete alapján a háromezer vagy annál több lakosú községek szinte mindegyike térségi szerepet tölt be.

Tarlós István szerint el kellene dönteni, hogy Budapest egy város, vagy huszonhárom

Támogatják a budapesti kerületek a BKV átalakítását és a közlekedési fejlesztéseket - közölte Tarlós István főpolgármester és Nagy Gábor Tamás, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke az érdekképviselet november 18-i közgyűlése után. Az esemény kezdetén az elnöke és a főpolgármester között vita bontakozott ki a közgyűlés nyilvánosságát illetően, s a sajtónak végül - a BÖSZ alapszabálya szerint - távoznia kellett.


Település-üzemeltetési konferenciát rendez a MÖSZ Gödöllőn

A településüzemeltetés jogi szabályozásáról, időszerű feladatairól, az önkormányzatokat érintő kérdéseiről szervez konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) december 6-án, Gödöllőn. A rendezvényen a távfűtés, a közvilágítás és a telekommunikáció területén rejlő megtakarítási lehetőségekről, a közfoglalkoztatási programról és a település-üzemeltetési szakmérnök képzésről is hangzanak el előadások.


Kósa Lajos hangsúlyozta: nem akarják privatizálni az állami tulajdonba kerülő vagyont

Január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, állami tulajdonba kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Az állam ugyanakkor átvállalja a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát.


Levélben fordult a miniszterelnökhöz a főpolgármester

Nagyon kevés idő maradt arra, hogy a BKV teljes összeomlását megakadályozzuk. Kérdés azonban, hogy a BKV összeomlásának és a fővárosi tömegközlekedés megbénulásának politikai hatásai megállnak-e Budapest határainál - áll abban a levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökhöz írt Tarlós István főpolgármester, 12 pontban összefoglalva a főváros észrevételeit a fővárosi tömegközlekedéssel és a „minden szempontból eladósodott, gyakorlatilag teljesen tönkrement óriási céggel" kapcsolatban.


Szűcs Lajos szerint megtettek a megyéért mindent, amit lehetett
A Pest megyei közgyűlés elnöke szerint legalább két éve „borítékolható" volt, hogy csődközelbe jutnak a megyei önkormányzatok az előző időszak forráskivonásai, illetve az erejüket meghaladó többletfeladatok miatt. Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP) november 22-én, a megyék vagyonának átadásáról szóló javaslat parlamenti elfogadásának a másnapján az MTI-nek azt mondta: megtették Pest megyéért, amit lehetett, tiszta a lelkiismerete.

November 24-én a Tiszanánára látogatnak Magyar Önkormányzatok Szövetsége vezetői

Az Országgyűlés új önkormányzati törvény megalkotását tervezi, amelynek következtében a szabályozásban jelentős változások várhatók. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) az egyeztetések során hitelesen és erős felhatalmazással szeretne segítséget nyújtani a törvény megalkotásához, ezért november 24-én folytatja megyei konzultáció-sorozatát, hogy a hevesi önkormányzati vezetők észrevételeit, véleményét is összegyűjthesse az ÖTV tervezettel kapcsolatban.


A TÖOSZ állásfoglalása Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló T/5005. számú törvényjavaslatról

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége november 22-ei ülésén megdöbbenésének és értetlenségének adott hangot a Fidesz- Magyar Polgári Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezetői által beterjesztett javaslattal, a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló T/5005. számú törvényjavaslat 27. cikkével kapcsolatban.


Kósa Lajos és Kocsis Máté önkormányzati feladatként rögzítené a fedél nélküliek ellátását
A fideszes Kósa Lajos és Kocsis Máté rögzítené az új ÖTV-ben, hogy a helyi önkormányzatok feladatai közé tartozik a területükön hajléktalanná váltak ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása is. A Fidesz ügyvezető alelnöke és a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referense november 23-án benyújtott módosító indítványában azt is javasolja, hogy ne a fővárosi, hanem a kerületi önkormányzatok feladata legyen a hajléktalan-ellátás.

Folytatódik az új köznevelési törvényről szóló országjáró programsorozat

Közel tízezer pedagógussal találkoztak az elmúlt hetekben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának munkatársai azon az országjáró körúton, melyen a Nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetét ismertetik a pedagógusokkal és a szakmai közvéleménnyel. A szeptember 15-én kezdődött „Megújul a tanügy. Az új nemzeti köznevelési rendszer" címet viselő programsorozat november 25-én, Neszmélyben folytatódik.


Átadták az ország legnagyobb naperőművét Újszilváson

Minden helyi közösség számára követendő példát mutat az újszilvási önkormányzat, amely a település hosszú távú stratégiájának megfogalmazásakor egyik alappillérként a megújuló energiaforrásokra épülő energiafüggetlenség kialakítását tűzte ki célul - hangsúlyozta Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár november 23-án, az újszilvási naperőmű ünnepélyes átadásán.


Halottas kocsival járja a megyéket a Jobbik

Az új önkormányzati törvény és az abban foglalt „falurombolás" elleni tiltakozásul a Jobbik országgyűlési képviselői november 23-án útjára indították a Parlament elől a „vidék koporsóját" szállító halottas kocsit. Az autóval a törvényjavaslat várhatóan december 19-i végszavazásáig az ország összes megyéjébe ellátogatnak.


Gödöllőn mutatkozik be az EnergiaKözösségek program

Az EnergiaKözösségek projekt 16 Európai Uniós tagországban megvalósuló, közösségek közötti megtakarítási verseny, amelynek hazánkban a GreenDependent Intézet indítja el az első évadját. A projekt célja a háztartási energia megtakarítása, illetve a karbon-kibocsátás csökkentése úgy, hogy közben az élet minősége nem romlik. Az önkormányzatoknak is többféle együttműködési lehetőséget kínáló program nyitó rendezvényét november 25-én rendezik Gödöllőn, a Művészetek Házában.


Emléktáblával és kiállítással emlékeztek meg a jeles évfordulóról

A gödöllői HÉV vonal átadásának századik évfordulójára emlékére Pintér Zoltán, a Pest megyei város alpolgármestere, G. Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója és Szűcs Józsefné képviselő, a Gödöllői Értékvédő Egyesület elnöke ünnepélyes keretek között emléktáblát avattak fel a HÉV Szabadság téren álló váróépületének falán. Az eseményhez kapcsolódóan időszaki kiállítás nyílt a Királyi váró felújított épületében.


Nagy volt az érdeklődés az Energiaklub és a SZIE konferenciáján
Mi a közös a kukoricaszárban, a szennyvíziszapban és a laskagombában? Akárcsak egy sertéstelepen előállított biogáz, vagy az erdészeti nyesedék, mindegyikük alkalmas lehet arra, hogy csökkentse az egyre tetemesebbre rúgó energiaszámlákat. Az Energiaklub és a Szent István Egyetem november 24-i konferenciájának résztvevői a biomassza felhasználás lehetőségeiről, a finanszírozás kérdéseiről és a tervezés fontosságáról kaphattak naprakész információkat.

Hét intézményt érintene Navracsics Tibor és Szabó Erika javaslata

A megyei önkormányzatokhoz hasonlóan állami kézbe vetetné Esztergom legjelentősebb közintézményeit az a törvényjavaslat, amelyet képviselőként nyújtott be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási miniszter és államtitkára, Szabó Erika. A tárca már régebb óta kereste a megoldást, hogy az eladósodottsága miatt működőképessége határára ért városban kialakult politikai patthelyzet ne legyen hatással az intézményekre. A kormány még nem adta áldását a javaslatra.


Németh Szilárd polgármester szerint véget kell vetni az elmúlt nyolc évet jellemző „mutyivilágnak”
Vörös Csepel címmel jelentetett meg tényfeltáró könyvet az elmúlt évek visszásságairól, korrupciógyanús ügyeiről a csepeli önkormányzat. A november 25-én megtartott sajtótájékoztatón Németh Szilárd polgármester elmondta: a kiadvány ugyan a könyvesboltokban is megvásárolható lesz, de a csepeli önkormányzat a kerület összes háztartásába ingyen el fogja juttatni azt.

A spanyol és a magyar város 2008 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot
Gödöllőről nevezték el a Madridtól mindössze 20 kilométerre lévő Valdemoró városának legújabb utcáját november 26-án. Az új utca központjában egy kisebb park van, ezzel is utalva arra, hogy Gödöllő egy zöld város.Az utcaavatón jelen volt Dr. Gémesi  György Gödöllő város polgármestere, Jose Carlos Boza Lechuga Valdemoró első embere, valamint a közel 100 ezres település képviselő-testülete és művészeti csoportjai.

Tarlós István köszönetet mondott a kormányfőnek, hogy megakadályozta a BKV azonnali összeomlását

Értelmezhetetlen és kezelhetetlen helyzetet, a csaknem 140 éve egységes főváros megszűnését eredményezné azoknak a törvénymódosító javaslatoknak az elfogadása, amelyek szerint Budapest megyévé válna, a kerületek pedig önálló településsé, illetve a több kerületet érintő beruházásokat elvennék a fővárostól - mondta november 26-i rendkívüli sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester.


Nem történt változás a jelöltek támogatottsági sorrendjében az első fordulóhoz képest
Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg a II. kerületben november 27-én tartott időközi országgyűlési képviselő-választást a helyi választási iroda előzetes, 98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint. A főváros 2-es számú választókerületében a kormánypárti jelölt - ahogy a két héttel korábbi első fordulóban is - egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt a szavazatok mintegy 58,45 százalékát (9.637 voks) szerezte meg.

Erdőszerkezet-átalakítás – Erdővédelem – Elektronikus állatjelölés

November 30-ig kérhetnek támogatást az erdőgazdálkodók az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásaiból erdőszerkezet átalakítására, erdő-környezetvédelmi intézkedésekre és az erdők állományának, termőképességének helyreállítására. Ugyancsak eddig adhatják be pályázataikat azok a juh- és kecsketenyésztők, akik az állatok elektronikus jelölését oldanák meg az ÚMVP 800 milliós keretéből.


Lemondott Rátóti Zoltán – December 11-én időközi választást tartanak Magyarföldön
Új polgármestert választanak december 11-én a Zala megyei Magyarföldön. A kaposvári Cyíky gergely színház igazgatójának kinevezett Rátóti Zoltán szeptember 26-án jelentette be lemondási szándékát. A színész mindezt azzal indokolta a Zalai Hírlapnak, hogy igazgatói megbízatásakor úgy gondolta, hogy az nem lesz hatással polgármesteri teendői ellátására, időközben azonban meggyőződött arról, hogy a két feladatot nem lehet párhuzamosan együtt végezni.

Gál András Levente közigazgatás fejlesztésért felelős kormánybiztos, Bíró Marcell közigazgatási államtitkár lesz
„Mára a központi közigazgatás fejlesztési területén eljutottunk oda, hogy a szerepeknek is a feladatok sokrétűsége miatt szét kell válnia. Ezért december elsejétől, Dr. Gál András Levente a Jó Állam Fejlesztési Koncepció összehangolásáért felelős kormánybiztos szerepét tölti be" - ismertette Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter november 28-i sajtótájékoztatóján.

Több mint 600 módosító indítvány született az ÖVT tervezet kapcsán

A helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat kapcsán közel rekordszámú, 631 módosító indítványt nyújtottak be az országgyűlési képviselők, melyből 221 kormánypárti képviselőtől származik. A házszabály szerint a részletes vita lezárásáig kapcsolódó módosító javaslatok benyújtására még lehetőség nyílik, így várhatóan további javaslatok is érkeznek majd az előterjesztéshez.


Gondolatok az önkormányzati adórendszer helyzetéről

A helyi adók az 1990-es években történt bevezetésük után elsősorban a fejlesztési feladatokhoz nyújtottak önerőt az önkormányzatok számára, a 2000-es évek második felében egyre nagyobb szerepet kaptak a kötelező feladatok finanszírozása terén, mára az önkormányzatok szinte teljesen a kötelező feladatok állam által nem finanszírozott részére fordítják a helyi adóbevételeket, a fejlesztési feladatok önrészét a múlt évig inkább hitelből biztosították.


A KÖSZ is tiltakozik az vagyontörvény tervezete ellen

A Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) novemberi közgyűlésén állást foglalt az ÖTV tervezetéről, s kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az rendkívül súlyos helyzetbe sodorhatja a kisközségi önkormányzatokat. A szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolák államosítása és a 2000 fő alatti településeken a polgármesteri hivatalok megszüntetése elsorvasztja ezen önkormányzatokat, s végső soron a kisfalvak kiüresítését eredményezi.


Konferencia az ÁSZ száznegyven éves fennállásának tiszteletére

Az ELTE és az ÁSZ konferenciát szervezett „Értékőrző Megújulás - Állami Számvevőszék a történelem sodrában" címmel november 29-én, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának nagytermében. Az eseményen résztvevők megismerkedhettek a Számvevőszék múltjával, jelenével és jövőbeni célkitűzéseivel, s a szakmai közönség betekintést nyerhetett az állami ellenőrzés rendszerébe.


Az egyház és a kerület között évek óta sikeres az együttműködés az oktatás terén

A Budapest-Budafoki Református Egyházközség átveszi a XXII. kerületi Rózsakerti Általános Iskolát; a már oda járó diákoknak biztosítják a világnézetileg semleges oktatást és nevelést - közölte a XXII. kerületi önkormányzat az MTI-vel. Az önkormányzat november 17-i ülésén döntött az iskola 2012. augusztus 31-i hatállyal történő átadásáról, az erről szóló szerződést november 30-án írták alá - olvasható a közleményben.


Tarlós István és Kósa Lajos megegyeztek a főváros kérdésében
„Tegnap Kósa Lajos alelnök meglátogatott a városházán, rövid idő alatt megegyeztünk, Budapest olyan települési önkormányzat marad, amely települési és területi feladatokat is ellát" - jelentette be november 30-án, a Fővárosi Közgyűlés szünetében Tarlós István. A főpolgármester hozzátette: Budapest így egységes város marad, a több kerületet érintő beruházások, feladatok pedig főváros hatáskörében maradnak, de a főváros dönthet úgy is, hogy átad ezekből a kerületeknek. 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu