Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége állásfoglalása

A régóta betegeskedő egészségügy helyzete az önkormányzatokat súlyosan érintő probléma. A Magyar önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nagy súlyt fektetett a kérdésre a „Az önkormányzati rendszer átalakításának irányai" című konferenciáján, s ennek kapcsán adunk helyt a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége Semmelweis Programmal kapcsolatban született állásfoglalásának is. A MÖSZ várja a további észrevételeket, hozzászólásokat.


Háromnapos Konferencia és szakkiállítás Szombathelyen

A hulladékgazdálkodás időszerű kérdéseiről - egyebek mellett a módosuló a hulladékgazdálkodási törvényről, a kiépült regionális hulladékkezelő rendszerek működési tapasztalatairól, a hulladékenergiáról, illetve a települések köztisztasági feladatairól lesz szó az immár 21. alkalommal megrendezendő Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás három napján, május 3-tól 5-ig, Szombathelyen.


Tíz kérdés: a védett kortól a képzések állami támogatásáig

„Az új Alkotmány elfogadása után Szociális Konzultációt indít a Kormány" - ismertette május 2-án Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, hogy a mindennapi élet legfontosabb kérdéseiről, a szociális ügyekről is kikérjék az emberek véleményét. Rámutatott: „célunk, hogy közösen találjunk választ. Döntést ugyan az Országgyűlés fog hozni, a felelősség is őt terheli, de szükség van az emberek bölcsességére is ahhoz, hogy a legmegfelelőbb döntések szülessenek meg".


Elkészült és véleményezhető a KET felülvizsgálatának koncepciója

A Kormány vállalta, hogy a közigazgatás rendszerét az ésszerűség útjára tereli, a bürokrácia okozta indokolatlan társadalmi terheket határozott lépésekkel mérsékli. Ezzel összhangban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkészítette a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 2011. évi felülvizsgálatának koncepcióját, mellyel javítani kívánja a közszolgáltatások színvonalát.


A kötelező áramátvételi rendszer átalakítása folyamatban van

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár május 3-án, egy budapesti konferencián ismertette a kormány geotermikus energiaforrásokkal kapcsolatos célkitűzéseit. Az államtitkár kiemelte: a nemzeti megújuló cselekvési tervben 2020-ra kitűzött célszámok szerint jelentősen átalakul a megújuló energiaforrások részesedésének megoszlása a teljes megújuló energiatermelésen belül.


Folyik az új Számvevőszéki Törvény előkészítése az ÁSZ-nál

Magyarországon a gazdaság fejlődésének legnagyobb gátja a korábbi évek krónikus állami túlköltekezése és az államadósság ebből adódó drasztikus megemelkedése, amit az Állami Számvevőszék, illetve az egyéb független intézmények sem tudtak megakadályozni. A közpénzügyek rendbetétele az új Alaptörvény egyik kiemelt célja, és ezt a célt kell szolgálnia az Állami Számvevőszékről szóló új törvénynek is, amit úgy tehet meg, hogy erősíti a számvevőszéki jogosítványokat.


Konferencia a fővárosi idegenforgalom fellendítésének lehetőségeiről

A turizmusban tevékenykedők gőzerővel dolgoznak azon, hogy fővárosunk olyan helyett foglalhasson el az ágazatban, ami adottságai alapján megilletné. Hogy ezt a gazdasági-pénzügyi válságot követően hogyan lehetne minél hatékonyabban kivitelezni? Erre keresték a választ május 4-én a Magyar Szállodaszövetség „Budapest turizmusa - Hogyan tovább?" címmel rendezett konferenciájának résztvevői.


Pályázat az Önkéntesek Hete rendezvényeinek támogatására

Az Európai Tanács határozata alapján 2011 az Önkéntesség Európai Éve, s 2011 első félévében hazánk látja el az EU Tanácsának soros elnöki feladatait, így ez időszakban kiemelt szerepet kap az önkéntesség. Az Önkéntesség Európai Éve lehetőséget biztosít az Önkéntesek Hete ismételt megrendezésére, ehhez anyagi támogatást az elnökségi költségvetés biztosít. Az Önkéntesek Hete keretében megvalósuló önkéntes programok támogatását szolgálja az Önkéntes Központ Alapítványa pályázata.


Főszerepben a megújuló energia és az energiahatékonyság

Immár ötödik alkalommal nyitja meg kapuit Magyarország legnagyobb energetikai kiállítása, a RENEXPO® Central Europe május 5-én, Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Az EU elnökségi rendezvényen számos nemzetközi szakmai konferencia, valamint 11 ország 120 kiállítója várja az érdeklődőket a bioenergia, a napenergia, a geotermia, a szélenergia és az energiahatékony szolgáltatások terén kínált innovatív termékeivel.


Az elkövetkező években látványos összevonások várhatók

Jelenleg mintegy 400 víziközmű vállalat működik az országban. A kormány szándéka, hogy 30 körülire csökkenjen a számuk - közölte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a víziközmű szolgáltatás állami koncepcióját ismertető sajtótájékoztatón, május 5-én, Szolnokon. A következő években látványos összevonások várhatók, melyekben a regionális víziközmű vállalatok kulcsszerephez jutnak, és akár több megyében is náluk összpontosul majd az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvízkezelés.


REC-konferencia önkormányzatoknak és régiós hatóságoknak

A „Régiók a Fenntartható Fejlődésért" projekt keretében, a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) május 10-én konferenciát szervez Szentendrén. A projekt nyolc ország tizenkét partnerintézményének együttműködése, amely a partnerség mintájául kíván szolgálni más európai régiók számára a klímabarát gazdaságok felé történő elmozdulásban. A konferencia elsődleges célcsoportja a hazai helyi önkormányzatok és regionális hatóságok köre.


Körmend, Martfű, Orosháza és Pornóapáti is a díjazottak között van

Megszületett a Megújuló Energiaforrások Bajnoki Ligájának magyar fordulójaként, az energiaklub által megrendezett Napkorona Bajnokság, illetve Biomassza Bajnokság idei végeredménye. A közel 200 induló közül 23 város és falu - köztük Budaörs, Dötk, Körmend, Komló Martfű, Miskolc, Orosháza, Óbuda, Örményes, Pornóapáti és Sopron - nyerte el 2011-es a két, megújuló energiaforrások hasznosítását támogató verseny díjait és különdíjait.


A MÖSZ véleménye a Nemzeti Vidékstratégiai Koncepcióról

A Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia az elmúlt évtizedek vidékfejlesztési stratégiáitól alapvetően eltér, a magyar vidéket, a mezőgazdaságot teljesen új fejlődési pályára kívánja állítani. Az elképzelés jó, kérdés, hogy a kormányzatnak lesz ereje és ideje az elképzelések valóra váltásához. Ha sikerül, a magyar falu, reményeink szerint, soha nem látott ütemben fog fejlődni, és belátható időn belül elérheti a nyugat-európai falvak színvonalát.


Újabb gödöllői műemléket sikerült megmenteni az enyészettől

A délelőtti szentmise után, május 8-án avatták fel a máriabesnyői bazilika melletti téren kialakított parkban a restaurált Grassalkovich-filagóriát. Az ünnepségen Dr. Gémesi György polgármester és Turai János plébános köszöntőt mondott. A filagóriát Szűcs Józsefné, a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület elnöke, és Péterfi Csaba, a civilszervezet alelnöke adta át, majd a bazilika plébánosa megáldotta az új helyre került műemléket.


A közalkalmazottak jogállásától az élelmiszergazdasági kamarákig

A minisztériumok számos jogszabályt jelentettek meg véleményezés céljából a kormányzati portálon. Ezek között található például nevelési-oktatási intézmények működéséről, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény felsőoktatásban való végrehajtásáról, valamint a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltség-növelő támogatásáról szóló kormányrendelet módosításáról szóló határozat tervezete is.


Mindent meg kell tenni a települések közbiztonságának védelméért

A hazai közbiztonsági helyzetről tartottak konzultációt az önkormányzati szövetségek részvételével május 9-én, Belügyminisztériumban. A tanácskozáson Dr. Hatala József országos rendőrfőkapitány beszámolt a települések közbiztonsági helyzetéről, míg a települési önkormányzatok képviselői egyértelművé tették, hogy a magyar városok, falvak rendjének biztosításához mind több rendőrre van szükség. Nagyon hiányzik sok ezer tapasztalt rendőr.


A Magyar Energetikai Társaság konferenciája Balatonalmádiban

A Magyar Energetikai Társaság a magyar energetikusok társadalmának civil szervezete, amely 1991-től évente rendez egy-egy nagy, tematikus energetikai konferenciát. A társaság az idei - június 8-án és 9-én, Balatonalmádiban rendezendő -konferenciát az Új Magyar Energiastratégia megvalósításának szenteli, mert tagjainak meggyőződése, hogy az energiastratégia nem csak a kormányzat és az energiaipari vállalkozások ügye, hanem mindnyájunké.


A tanácskozás első napján nyílik meg Gödöllő bemutatkozó kiállítása

Az Európai Tanács elnöke, Hermann Van Rompuy kinevezése óta első alkalommal szólal fel a helyi és regionális önkormányzatok képviselői előtt az EU Régiók Bizottsága (RB) plenáris ülésén, május 11-én Brüsszelben, az Európa Parlamentben. Az ülés során három olyan véleményt is elfogad majd a Régiók Bizottsága, amely Európa egyik legfontosabb szakpolitikája, a közös agrárpolitika (KAP) reformjával foglalkozik.


A turizmus aktuális kérdéseiről az V. Országos TDM Konferencián

Az önkormányzatok és TDM szervezetek viszonya, a TDM pályázatok tapasztalatai, az informatika turizmusban betöltött szerepe és a tervezett turizmus törvény megvitatása lesz többek között a témája az V. Országos TDM konferenciának, amelynek a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM szervezet ad otthont, május 18-20-án, Tokajban. A konferencia a februárban létrejött Országos TDM Szövetség első önálló rendezvénye.


Elgondolkodtató adatok a Rákóczi Szövetség beszámolójában

A Rákóczi Szövetség, a Csehországi és Szlovákiai Magyar Kultúráért Alapítvány és a Felvidéken működő Szülőföldön Magyarul Társulás regionális tagszervezetei: a Város és Vidéke Célalapok a magyar iskolákkal és óvodákkal együttműködve 2010-ben is megvalósították a Felvidéki Beiratkozási Programot, amelynek két fő eleme az előző évi karácsonyi óvodai ajándékakció, valamint a felvidéki általános iskolás kisdiákok támogatására létrehozott beiratkozási ösztöndíj akció.


A külgazdaság, az otthonteremtés és a turizmus jövője a tét

A Nemzetgazdasági Minisztérium internetes szakmai konzultációt kezdeményez három nagy jelentőségű terület, a külgazdaság, az otthonteremtés és a turizmus jövőjét illetően. A konzultáció célja, hogy a szakmai-, civil- és gazdasági szervezetek részletesen megismerhessék a kormányzati törekvéseket, illetve értékes ötleteik, javaslataik a döntéshozatali folyamatokban is megjelenhessenek.


Júniusban összesítik a véleményeket, az új Ötv októberre várható

A cél egy hatékonyan működő, az állampolgárokat magasabb színvonalon kiszolgáló törvény létrehozása - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára május 11-én, az új önkormányzati törvény koncepcióját ismertető sajtótájékoztatón. A koncepció 44 oldalas munkaanyagát a hét érdekszövetség és a főváros kerületei is megkaptak véleményezésre. A közeljövőben tárgyalnak az anyagról, majd június 16-ig összesítik a véleményeket. Az új törvény elfogadására októberben kerülhet sor.


Megjelent a Klímabarát Települések Szövetségének májusi hírlevele

Ismét számos érdekes és időszerű témával jelentkezik a Klímabarát Települések Szövetségének hírlevele. A májusi számban egyebek mellett az atomenergia felhasználásával kapcsolatos közvélekedés váltakozásáról, Klímabarát Települések Szövetségének pomázi koordinátori találkozóján elhangzottakról, a nemrégiben vitára bocsátott Nemzeti Vidékstratégia Koncepcióról, valamint a túléléshez szükséges külső és belső energiaforrásról olvashatók írások.


Jól működik a vasútállomások üzemeltetésének újfajta koncepciója

Dr. Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét választották a május 11-én tartott tisztújításon a Vasutas Települések Országos Szövetségének (VTSZ) elnökévé. Megbízásában komoly szerepet játszott a hozzá és városához köthető úgynevezett Gyömrői-modell, mely a vasútállomás üzemeltetésének újfajta koncepcióját takarja. A modell lényege, hogy a település és a MÁV közösen újította fel a vasútállomást, majd az önkormányzat átvette az üzemeltetést.


A Régiók Bizottsága elnöke szerint tökéletesen teljesített a város

Mercedes Bresso, Európai Unió Régiók Bizottságának (CoR) elnöke nyitotta meg május 11-én Brüsszelben, a CoR épületében rendezett, Gödöllőt bemutató fotókiállítást. A tárlatot a CoR plenáris ülésének idejére időzítették, melyen Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is felszólalt. A megnyitón részt vett Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a CoR tagja, Bihary Gábor, a CoR magyar frakciójának elnöke és Györkös Péter a brüsszeli állandó képviselet vezetője is.


Hazánkban elsőként Szekszárdon vezethetik be a zöld beszerzést

Környezetvédelmi szempontokat érvényesítő, úgynevezett zöld beszerzési terv készül Szekszárdon, amit elsőként a tolnai megyeszékhely polgármesteri hivatalában vezethetik be. A szekszárdi közgyűlés gazdasági bizottsága előtt a napokban ismertetett koncepció szerint egyelőre az irodaszerek, háztartási berendezések és a világítástechnikai elemek beszerzésénél vennék figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, és a beszerzésért felelős munkatársaknak akkreditált képzést szerveznek.


Fiatal gazdáknál ismerkedhetnek az agráriummal az érdeklődők

Az AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) most induló „Vidék Kaland" Programja keretében városi fiataloknak biztosít lehetőséget, hogy bekapcsolódjanak egy-egy fiatal gazda által vezetett gazdaság munkájába. A látogatásokra 2011. július eleje és augusztus közepe között kerül sor. A résztvevőket nyilvános pályázat keretében választják ki. Az AGRYA május 20-ig várja a mezőgazdaság, a gazdák élete iránt érdeklődő 18-35 év közötti városi fiatalok jelentkezését.


Gémesi György észrevételei a készülő önkormányzati törvényről

Az önkormányzati törvénymódosítást előirányzó tervről mondta el a véleményét Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke május 12-én, a Klubrádió „Megbeszéljük" című műsorában. A MÖSZ elnöke azon az állásponton volt, hogy a centralizáció és a feladatelvétel azzal is jár, hogy az államhoz kerülnek azok a bevételek, melyeket eddig az önkormányzat szedhetett be adóként.


Tarlós István az új Ötv-vel kapcsolatban óva int a szélsőségektől

Az önkormányzati törvényjavaslattal kapcsolatban a főpolgármester nem támogatja a szélsőséges elképzeléseket, sem a kerületek teljes megszüntetését, sem a főváros 23-felé felosztását, azaz a kerületi „kiskirályságokat". Tarlós István szerint a kormány B-verziója jelentheti az ésszerű megoldást, mely szerint a főváros és a kerületek is megmaradnának, de újraosztanák a feladatokat és hatásköröket.


Az NFM munkatársai június 12-ig várják a hozzászólásokat

Megkezdődött a Nemzeti Energiastratégia és az ahhoz kapcsolódó stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) és gazdasági hatáselemzés társadalmi egyeztetése. A véleményezők energiastratégiával kapcsolatos észrevételeit az energiastrategia@nfm.gov.hu e-mail címre várják a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai, a környezeti vizsgálat kapcsán felmerülő hozzászólásokat az estrat-skv@nfm.gov.hu e-mail címre küldhetik június 12-ig.


Hogyan működtetik a kulturális-oktatási intézményeket Kistokajban?

Mintaértékű kezdeményezésével oldották meg a demográfiai hullámvölgy miatt lassan elnéptelenedő általános iskola fenntartását és üzemeltetését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokajban. Az Általános Iskolát, a Művelődési Házat, a könyvtárt és szeptembertől az óvodát is magában foglaló Általános Művelődési Központ létrehozásáról és működéséről Kupainé Ambrus Gyöngyivel, Kistokaj polgármesterével és Sándor Józsefnéval, az ÁMK igazgatójával beszélgettünk.


A belügyminiszter megegyezett az önkormányzatokkal

Pintér Sándor belügyminiszter május 16-án megegyezett Tarlós Istvánnal, Budapest főpolgármesterével, Szita Károllyal, Kaposvár, és Borkai Zsolttal, Győr polgármesterével a tűzoltók 2004-2007 közötti túlmunkája után jogosan járó, azonban évek óta elodázott díjak kifizetéséről. A megállapodás értelmében az önkormányzatok megelőlegezik, és elkezdik kifizetni az elmaradt túlmunka díjakat a hatáskörük alá tartozó önkormányzati tűzoltók részére.


Gémesi György nem érti, mitől jobb az új önkormányzati rendszer

A MÖSZ elnöke egyoldalúnak tartja az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kormányzati tervezet helyzetelemzését, így szerinte az abból levont következtetések többsége is téves. Gémesi György május 17-én nyilatkozott az MTI-nek, azokra a sajtóértesülésekre reagálva, amelyek szerint az új rendszerben a kormányhivatalok megerősítése miatt megszűnne az önkormányzatok önrendelkezési joga, és bezárnák a kétezernél kisebb lélekszámú települések polgármesteri hivatalát.


Rendhagyó népszavazást kezdeményez a VIII. kerület polgármestere

Helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésre tett javaslatot május 17-én Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének polgármestere, mivel a Józsefváros a lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal a budapesti hajléktalanok ellátásában és az ehhez kapcsolódó problémák megoldásában.  Kocsis Máté levélben kérte a Józsefvárosi Önkormányzat képviselőit, hogy a jogszabályok szerint kezdeményezzenek népszavazást a következő kérdésekben:


A MÖSZ kéri tagjait, küldjék el véleményüket az Ötv tervezetéről

Elkészült az új önkormányzati törvény koncepciója. A Tállai András államtitkár által május 11-én, sajtótájékoztatón bemutatott 44 oldalas vitaanyagot az önkormányzati érdekszövetségek és a főváros kerületei is megkapták véleményezésre. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) kéri tagönkormányzatait, hogy tanulmányozzák a koncepciót, és mihamarabb küldjék el meglátásaikat egy közös MÖSZ-álláspont megfogalmazása érdekében.


A Hungarikum Szövetség jelentősen bővítené a hungarikumok körét

Várhatóan a nyáron, de legkésőbb az őszi ülésszakban, a költségvetés elfogadása előtt dönt a parlament a Vidékfejlesztési Minisztérium által másodszor is társadalmi vitára bocsátott hungarikumtörvényről. A törvényjavaslattal kapcsolatban állásfoglalást fogalmazott meg a Hungarikum Szövetség, melyben - többek között - a művészet és a sport területére is kiterjesztenék a hungarikumok körét, továbbá bevezetnék a pannonikumok és kárpátikumok fogalmát.


A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázata önkormányzatok számára

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) idei Országos Parlagfű-mentesítési Programja az Önkéntesség Éve keretében pályázatot hirdet önkormányzatok számára. A tárca kapcsolódva a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium országos kezdeményezéshez, összesen 50 millió forintot különített el erre a célra az idei előirányzatból. Az önkormányzatok maximum 250 ezer forintos támogatást igényelhetnek parlagfű irtásra és más, ehhez kapcsolódó feladatokra.


Gémesi György nem látja a teljes stratégiát az Ötv. tervezetében

Nem lehet tudni, hogy mennyit takarít meg az állam azzal, hogy kétezernél kisebb lakosú településeken nem lesznek polgármesteri hivatalok, miközben a polgárokat hátrány éri azzal, hogy településüktől távol érik csak el a szolgáltatásokat - mondta május 17-én a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a MÖSZ elnöke. Gémesi György kifogásolja, hogy több fogalom nincs tisztázva a kormány munkaanyagában és szerinte nem látható a teljes stratégia.


Országos oktatási konferencia a MÖSZ szervezésében

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elengedhetetlennek tartja, hogy aktívan részt vegyen a jogszabályváltozások előkészületében. Ennek érdekében a közoktatás területét érintő jelenlegi koncepciók bemutatására, s az ezzel kapcsolatos vélemények ütköztetésére „A közoktatási rendszer átalakításának irányai" címmel országos konferenciát szervez május 26-án, Gödöllőn. A rendezvénybe élő videokapcsolat segítségével az ország további öt helyszínéről lehetőség nyílik bekapcsolódni.


Gémesi György: eddig nem volt alkalom komoly szakmai vitára

Rossz helyzetelemzésből rossz következtetéseket von le, és nem mutatja meg számszerűen, mitől és hogyan lesz olcsóbb az önkormányzatok feladatellátása. Az egészet újra kell gondolni. Hogy jól ki lehessen jelölni a megoldás irányait, jó helyzetelemzésre van szükség - bírálta az önkormányzati rendszer átalakítására készített törvénytervezetet Gémesi György, a MÖSZ elnöke, május 18-án, a Duna Televízió „Reggel a Dunán" című műsorában.


Példaértékű nemzetközi tanácskozás a fejlesztéspolitika jövőjéről

Az Európai Unió területfejlesztésért és kohéziós politikáért felelős miniszterei május 19-20-án, Gödöllőn tanácskoznak. A miniszterek 19-én várhatóan elfogadják az Európai Unió kiegyensúlyozott területi fejlődését elérni hivatott területi kohézió kereteit meghatározó Területi Agenda 2020 iránymutatását, míg 20-án az EU versenyképességét és polgárai életminőségének javítását célzó kohéziós politika jövőjéről zajló tárgyalások folytatódnak.


Az önkormányzatok május 29-ig díjmentesen jelentkezhetnek
Hogyan lehet a munkanélküliséget öt százalék alá csökkenteni? Hogyan lehetne a költségvetést éves szinten 20-30 százalékkal növelni? Hogyan lehet a közmunkafeladatokat a legolcsóbban megvalósítani? Ezeken a problémákon tud segíteni a köznyelven helyi pénznek nevezett pénzhelyettesítő utalványok rendszere, amivel a július 9-10-én, Budaörsön rendezendő Országos „Helyi Pénz" Konferencián lesz alkalmuk alaposabban megismerkedni az érdeklődőknek.

Bencsik János az önkormányzati fejlesztési támogatásokról

Az Új Széchenyi Terv épületkorszerűsítést és a közösségi fűtési rendszerek hatékonyságának növelését elősegítő pályázatain a kormányváltást követően 173 önkormányzat kapott fejlesztési támogatást mintegy 13,4 milliárd forint értékben - hangsúlyozta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Napon, május 19-én, Nyíregyházán.


Sikeresen zárult a hazánk legnagyobb hulladékgyűjtési akciója

Hatalmas sikerrel zárult a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért" hulladékgyűjtési akció, melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az Önkéntes Központ Alapítvánnyal (ÖKA) együttműködve szervezett. A május 21-én tartott akció keretében országszerte 800 helyszínen mintegy 162 ezer önkéntes mozdult meg, és több ezer tonna szemetet szedett össze.


Fokozatosan szépítik a várost a Norvég Alap támogatásával

Pontosan 110 esztendővel az eredeti átadás után, május 19-én adták át a Norvég Alap támogatásával felújított gödöllői Erzsébet-parkot, Erzsébet királyné szobrot és barokk Kálváriát. Az ünnepség elején Gémesi György polgármester és Polgár Tamás, a norvég nagykövetség tanácsosa nyitották ki a park kapuját, majd a megemlékezés zárásaként újraszentelték a Grassalkovichok által emeltetett barokk Kálváriát.


A bevétellel a természeti katasztrófa utáni újjáépítést támogatják

Szolidaritási koncertet tartanak a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában május 27-én, 19 órától. Az esten, melynek bevételéből a Japánt ért természeti katasztrófa során elpusztított területen egy óvoda felépítését támogatják, neves magyar és japán művészek lépnek fel. Az est fővédnöke dr. Schmittné Makray Katalin, védnökei Ito Tecuo a Japán Császárság nagykövete és Gémesi György Gödöllő polgármestere.


A szabályszegők elzárással vagy pénzbüntetéssel sújthatók

Mostantól csak a székhelyükön láthatják el tevékenységüket a polgárőrszervezetek, és elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a polgárőr, aki megszegi a polgárőrségről szóló törvényt. Május 20-án megjelentek a közterület rendjének fenntartásának érdekében szükséges törvénymódosítások, amelyet május 16-án fogadott el az Országgyűlés az Emberi jogi bizottság javaslatára az elmúlt időszak polgárőrszervezetekhez köthető erőszakos eseményeinek hatására.


Tudományos konferencia az Állami Számvevőszék szervezésében

Az Állami Számvevőszék május 26-án „A 2012. évi költségvetés makrogazdasági környezetét meghatározó tényezők" címmel zártkörű tudományos konferenciát szervez. A rendezvényen a Költségvetési Tanács tagjai - Járai Zsigmond, Simor András és Domokos László - mellett olyan neves előadók is szerepelnek, mint Tóth István György a TÁRKI vezérigazgatója, Chikán Attila akadémikus, valamint Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutató Intézet igazgatója.


A munkanélküliséggel sújtott területekre koncentrál a program

Több mint kilencezer ember bevonásával zajlik a közmunkaprogram a vízügyi ágazatban. A 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság összesen 5564, míg a 63 vízitársulat 3602 fő foglalkoztatását vállalta ebben az évben. Ennek köszönhetően már a tavaszi belvízkárokat is sikerült mérsékelni. A program lefedi az ország egész területét, a munkák ezer helyszínen zajlanak. Az egységes közfoglalkoztatás külön koncentrál a munkanélküliség által leginkább sújtott megyékre.


Negyvennél több napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés

Több mint negyven napirendi pontot tárgyalt meg május 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Többek között megszavazták, hogy Hutiray Gyula legyen a városfejlesztésért felelős új főpolgármester-helyettes, 16 új díszpolgárt avattak, és félmilliárd forintot előlegeztek meg a főváros a tűzoltók elmaradt túlóradíjának kifizetésére. Mindemellett döntött a közgyűlés arról is, hogy elvégeztetik a budapesti metróüzem műszaki auditját.


A MÖSZ véleménye a BM Ötv. koncepciójának vitairatáról

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vezetői május 24-én találkoztak Tállai Andrással, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával, hogy az új Önkormányzati Törvény koncepciójával kapcsolatos észrevételeiket ismertessék vele. A MÖSZ köszöni tagjainak és együttműködő partnereinek javaslatait, hozzászólásait, amelyeket igyekeztek beépíteni a szövetség Ötv. koncepcióval kapcsolatos összegzett véleményébe. A vélemény itt olvasható:


A MÖSZ elnöksége nyilatkozata a kilátásba helyezett változásokról

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elkészítette és a Tállai András önkormányzati államtitkárral folytatott egyeztetés alkalmával átadta a Belügyminisztérium új Önkormányzati törvény tervezetének vitaanyagáról megfogalmazott véleményét. A szövetség elnöksége május 25-i ülésén még egyszer tárgyalt a vitaanyag különösen kritikus pontjairól, illetve az egyeztetésen történtekről. Az elnökség az átadott véleményben megfogalmazottak közül kiemelt jelentőséget tulajdonít következőknek:


A TÖOSZ elnöksége állásfoglalása a BM koncepciója kapcsán

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöksége megtárgyalta a Belügyminisztérium által közzétett új önkormányzati törvény munkaanyagát, amellyel kapcsolatban 12 pontos határozatot hozott. A szövetség júniusban, mind a hét régióban önkormányzati fórumot szervez a tag önkormányzatok számára az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kormányzati kezdeményezések megvitatása és a szövetség egységes álláspontjának megalapozása érdekében.


A MÖSZ országos konferenciája a közoktatási rendszer átalakításáról

„A közoktatási rendszer átalakításának irányai" címmel országos konferenciát szervezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) május 26-án, Gödöllőn, a közoktatás területét érintő jelenlegi koncepciók bemutatására, s az ezzel kapcsolatos vélemények ütköztetésére. A rendezvénybe a Magyar Telekom által biztosított élő videokapcsolat segítségével az ország további öt helyszínéről - Győrből, Kistokajból, Pécsről, Szolnokról és Zalaegerszegről - kapcsolódtak be hallgatók és hozzászólók.


Vándortúra és Zenei Fesztivál júniusban, a Körösök völgyében

A Százlábú Egyesület és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint Belényes és Békéscsaba testvérvárosok szervezésében kerül megrendezésre idén, június 1-5 között, első alkalommal a Körösök Völgye Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál. A rendezvény célja a Körösök Völgye, mint az Erdélyi Szigethegységet a Tiszával összekötő Zöld folyosó természeti és kulturális értékeinek megismertetése és a térségi magyar-román együttműködés javítása.


Országosan egyedülálló alkotás a somogyi megyeszékhelyről

Hallássérültek és siketek számára készített turisztikai kisfilmet Kaposvár. A fogyatékkal élők bevonásával létrehozott, országosan is egyedülálló alkotás a somogyi megyeszékhely értékeit mutatja be jelelt helyszíni akciókkal, narrációval, magyar és angol nyelvű felirattal. Szita Károly polgármester a film bemutatóján elmondta: Kaposvár mindent megtesz azért, hogy a fogyatékkal élők teljes értékű polgároknak érezzék magukat a városban.


Ito Tecuo nagykövet népe nevében mondott köszönetet Gödöllőnek

Az egész világot megrázta a március 11-én Japánban történt földrengés, és az azt követő cunami. Gödöllő mindig igyekezett segíteni a bajbajutottakon, így tett május 27-én este is, amikor szolidaritási koncertet rendezett a Királyi Kastély Lovardájában. A hangversenyt megelőzően Ito Tecuo japán nagykövet megszólaltatta a Világbéke-gongot, majd az ASEM országok képviselőivel, 50 japáncseresznye-fát ültettek el az Alsóparkban. 


Egy könyv az önkormányzati menedzsment fejlesztési stratégiájáról

A helyi önkormányzatiságban rejlő tartalékok mind teljesebb kihasználása egyszerre lehetőség és feladat. A helyi közösségi élet a nemzeti összefogás legalapvetőbb színterévé, a hatékony önkormányzás és közszolgáltatás-szervezés társadalmi műhelyévé válhat a jövőben. Ennek megvalósulását szolgálja a „Mindenki fontos! - A helyi önkormányzás esélyei, a közmenedzsment új irányai" című kötet is, amit május 27-én mutattak be az érdeklődőknek. 


Egyeztetésre hív mindenkit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Nyilvános vitafórumot tart a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Energiastratégiáról június 1-jén. A Nemzeti Energiastratégia legfontosabb feladata az energetika jövőképének meghatározása, a fenntartható, megfizethető és biztonságos szektoriális működés irányvonalainak rögzítése. A május 13-án társadalmi vitára bocsátott dokumentum megfelelő keretrendszert kíván nyújtani a biztonságos, hatékony és megfizethető hazai energiaellátáshoz.


Ángyán József levélben köszönte meg a MÖSZ véleményét
„Az elképzelés jó, kérdés, hogy a kormányzatnak lesz ereje és ideje az elképzelések valóra váltásához. Ha sikerül, a magyar falu, reményeink szerint, soha nem látott ütemben fog fejlődni, és belátható időn belül elérheti a nyugat-európai falvak színvonalát" - áll abban a véleményben, amelyet a MÖSZ készített a Nemzeti Vidékstratégia koncepcióval kapcsolatban, s amelyet Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára levélben köszönt meg Gémesi Györgynek, a MÖSZ elnökének.

A Falufejlesztési Társaság a Nemzeti Vidékstratégiai koncepcióról

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országgyűlés Mezőgazdasági- és Fenntartható Fejlődés Bizottsága május 18-án nyílt napot szervezett a Nemzeti Vidékstratégiai koncepcióról szóló vélemények bemutatása, ütköztetése érdekében. A Nemzeti Vidékstratégia Koncepció parlamenti vitanapján - ahol széles körben képviseltették magukat a civil szervezetek is - hangzott el Krizsán András építésznek, a Falufejlesztési Társaság elnökének az előadása is, amelyet teljes terjedelmében közlünk.


A képesítések vizsgakövetelményeitől az egészségügyi szakellátásig

A minisztériumok számos jogszabályt jelentettek meg véleményezés céljából a kormányzati portálon. Ezek között található például a szociális és munkaügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló kormányrendelet módosításáról szóló határozat tervezete is.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu