Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzatok már csak a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozóan hozhatnak helyi rendeleteket
A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint október 1-jén lép hatályba az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosítása. Ez azt jelenti, hogy a haszonállatok tartását korlátozó, megtiltó önkormányzati rendelkezéseket - például állattartási övezetekre vonatkozó előírások, tartható állatok száma - hatályon kívül kell helyezni.

Az átalakuló finanszírozási feltételek miatt a bankok nem tudják megítélni, melyik településnek hitelezhetnek

Jövőre átalakul a települések feladatköre és finanszírozása, ezért a bankok kockázatos ügyfeleknek tartják az önkormányzatokat - írja a Népszabadság. Az önkormányzati hitelezés ezért szinte teljesen leállt 2012-ben, noha az önkormányzati szférának az év végével 300 milliárd forint folyószámla- és munkabérhitele jár le, amit át kellene ütemezni, újra kellene finanszírozni - írja a Népszabadság.


A segélyplafont valószínűleg egy új segélyezési rendszer részeként vezetik majd be

Nem a segélyplafon meghúzásával kezdené meg a szociális támogatások egységes kezelését a kormány a Népszabadság szerint. Egy törvényjavaslatból és a jövő évi költségvetésből ugyanis kiderül, a segélyek egy része átkerülne a kormányhivatalokhoz. Elképzelhető, hogy a segélyplafon egy új segélyezési rendszer részeként kerül majd bevezetésre.


Százötven magyar fiatal kapott lehetőséget a külföldi közigazgatási tapasztalatszerzésre

Megkezdte külföldi szakmai gyakorlatát az a 150 fiatal, aki idén elnyerte a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat és már túl van a hazai féléves gyakorlaton. A közszolgálati életpálya iránt érdeklődő pályakezdő fiatalok a KIM ösztöndíjprogramjának köszönhetően kipróbálhatják magukat  hazájuktól messze is, elsősorban európai uniós tagállamok közigazgatásában.


Döntött az Országgyűlés: elveszíti mandátumát a szándékos bűncselekményért elítélt önkormányzati képviselő
Elveszíti mandátumát az az önkormányzati, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselő, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - döntött Lázár János kezdeményezésére október 1-jén az Országgyűlés. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár áprilisban még a Fidesz frakcióvezetőjeként javasolta a helyi önkormányzati képviselők jogállásáról és a nemzetiségek jogairól szóló törvényt módosítását.

Zöld Forrás: 101 környezet- és természetvédelemmel foglalkozó szervezetet támogatnak

Döntött a vidékfejlesztési miniszter a Zöld Forrás 2012 pályázat nyerteseiről, a tárca összesen 85 millió forinttal segíti 101 környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezet munkáját. Az idei felhívásra 191 civil szervezet jelentkezett, összesen 136 pályázat felelt meg a formai követelményeknek. A nyertesek legalább 300 ezer, legfeljebb 2 millió forintot kaptak, környezetvédelmi és természetvédelmi célok megvalósítására.


A költségvetés módosításával öt milliárdról tizenöt milliárd forintra emelkedett a keretösszeg

Módosította az Országgyűlés október 15-én az idei költségvetést, így ötről tizenötmilliárd forintra emelkedett az a keretösszeg, amekkora értékben az állam ingyenesen vagyonelemeket adhat át az önkormányzatoknak. A négy kormánypárti képviselő által jegyzett javaslatot 302 igen szavazattal, egy ellenében, 42 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.


A MÖSZ és a MÚOSZ konferenciája a helyi médiumok helyzetéről

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) konferenciát rendez „Önkormányzati kommunikáció és a helyi nyilvánosság" címmel, október 17-én, Gödöllőn. A rendezvényen - többek között - helyi médiumok helyzete és viszonyuk az önkormányzatokhoz, A helyi kommunikációval foglalkozók képzése, Önkormányzati honlapok illetve a helyi sajtó távlatairól hangzanak el előadások. A konferenciát az önkormányzati.tv a helyszínről élőben közvetíti.


A kormány egyelőre még nem döntötte el, milyen támogatásoknál vezetik be a felső korlátot
Felső korlátot vezet be 2013-tól a kormány az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra, az európai uniós társfinanszírozás mértéke pedig 15-ről 5 százalékra csökken jövőre - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én a kormányszóvivői tájékoztatón.

Gémesi György szerint az esztergomi példa mutatja, hogy jóval több forrást vesz el az állam, mint amennyi feladatot

Csődveszélyek, nagyobb állami szigor, centralizáció és néhol tudatos, néhol kapkodónak tűnő mentőakciók jellemezték a városok elmúlt két évét. Feléhez ért az önkormányzati ciklus, a következő két év pedig még nehezebb lehet - írja a Világgazdaság.


Sátoraljaújhely polgármestere vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez a jómódú segélyezettek ellen
Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter azok ellen, akik láthatóan nem szorulnak segélyre, mégis felveszik azt. Az önkormányzati vezető szerint a városban sok szegény ember él, és azt szeretné, ha a szociális juttatások azokhoz családokhoz kerülnének, amelyek valóban rászorulnak a segítségre. 

Kállai Mária a járási hivatalok folyamatban lévő felállításátnak folytatását tartja egyik legfontosabb teendőjének

Hatékony, udvarias és takarékos államra van szükség, amely valóban az állampolgárt szolgálja, mégpedig oly módon, hogy az ügyfél elégedettsége érzékelhető legyen – mondta Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye új kormánymegbízottja bemutatkozó sajtótájékoztatóján október 1-jén, Szolnokon.


Lázár János szociális tényezőkkel és nemzetbiztonsági kockázattal indokolta a Parlament döntését

A Parlament október 2-i döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter október 1-jén nyújtotta be előterjesztését, amelyet 238 igen szavazattal, egy nem és nyolc tartózkodás mellett, kivételes sürgős eljárásban másnap délelőtt már jóvá is hagyott az Országgyűlés.


Az átmeneti segélyeket és az étkeztetési díjakat sem tudják fizetni
Az esztergomi önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, ezzel a város fizetésképtelené vált, mert az inkasszó kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatra nem lehet pénzt fordítani - közölte a polgármester október 3-án az MTI-vel.

Belügyminisztérium levélben érdeklődik a közmunkaprogramokon tapasztaltakról

Kormányülésen tekintik át a közfoglalkoztatási program egy évének tapasztalatait, és javaslatokat is megfogalmaznak a területet érintő jogszabályok korrekciójára - jelentette be Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára október 3-án, Budapesten.


Az idei OPEN DAYS mottója: "Making a Difference" azaz "Változtassuk meg a dolgokat"
A Régiók Bizottsága (CoR) és az Európai Bizottság Regionális Politikáért Felelős Főigazgatósága (DG REG) társszervezésében, több mint 200 európai régióval együtt idén tízedik alkalommal kerül megrendezésre 2012. október 8-11. között az OPEN DAYS Brüsszelben.

Schmidt Jenő szerint nem fenyegeti az önállóság feladásának és a jelentős elbocsátásnak a veszélye az önkormányzati hivatalokat

A változások előkészítésének két esztendejét a változás két éve követi az önkormányzati rendszerben, két év alatt kell lebonyolítani akkora horderejű változást, amire normál esetben legalább kétszer-háromszor ennyi idő kellene - véli Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere.


A Vidámpark sorsáról egyelőre nem határozott a Fővárosi Közgyűlés

Ismét izgalmas kérdésekről döntött, illetve nem döntött a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák október 3-i ülésükön - egyebek mellett - öt új díszpolgári cím odaítéléséről, tizennégy közterület elnevezéséről, illetve nevének megváltoztatásáról, illetve az önkormányzati bérlakások inflációkövető lakbéremeléséről hoztak határozatot, viszont a Vidámpark további sorsáról való döntést október 31-re napolták el.


Hét céget csinálnak a huszonnégyből, a jelenlegi vezetőkre nem tartanak igényt a továbbiakban

Lefejezik és ízekre tépik a Volán-társaságokat. A helyi és helyközi autóbuszos személyszállítással foglalkozó 24 cég vezérigazgatója már „vághatja a centit", a fejlesztési tárca mindenkire kiadta a kilövési engedélyt. Birodalmukat hét vezér között osztanák szét október végén - írja a október 3-i számában a Népszabadság.


Józsefváros polgármestere a lakosság véleményét is kikéri a fejlesztésekre vonatkozóan

Józsefvárosnak Budapest újjáépült egyetemvárosának kell lennie, és nem elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettónak - mondta Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere az önkormányzati ciklus első felét értékelő október 3-ai rendezvényén, ahol arról is beszámolt, hogy a programjában szereplő tervek jórészt megvalósultak, így új javaslatokat kérnek a lakosságtól.


Terv szerint halad a járási hivatalokról szóló szerződések megkötése

Az ütemterv szerint halad a járási hivatalok felállításához szükséges feltételek megteremtése. Már több mint 100 településen alá is írták a kormánymegbízottak és a polgármesterek a járási hivatalokhoz kerülő köztisztviselőkről, ingó és ingatlan vagyonról szóló átadás-átvételi megállapodásokat - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


A 400 munkavállalót foglalkoztató cég minden segítség és könnyítés ellenére ismét csődközeli helyzetbe került

A kialakult súlyos helyzetre való tekintettel a gyulai önkormányzat közvetlen és hiteles tájékoztatást kért a Gyulai Húskombinát Zrt. vezetésétől a híradások valóságtartalmáról, a tulajdonosi kör szándékáról, mivel a húskombinát sorsa közügy - közölte október 5-én az önkormányzat az MTI-vel.


Katádfán, Kisasszondon és Tárnoknémetiben voksoltak a hétvégén

Három településen tartottak október 7-én időközi polgármester választást. A Győr-Moson-Sopron megyei Tárnokrétiben Molnárné Boros Katalint, a Somogy megyei Kisasszondon Csontos Szabolcsot, a Baranya megyei Katádfán pedig Szabó Miklósnét választották meg a település új vezetőjének. Mindhárman pártoktól független jelöltként indultak és nyertek.


A szocialista kampányfőnök szerint az eredmény túlmutat Sopronon

Az MSZP színekben induló Varga Gyula nyerte a soproni időközi önkormányzati képviselő-választást - tájékoztatta Dobos József városi jegyző, a választási iroda vezetője október 7-én este az MTI-t. A szocialista párt időközi választásokért felelős kampányfőnöke nagyszerű, fölényes győzelemnek nevezte Varga Gyula sikerét.


Jól mutatja a kormány viszonyát a településekhez, hogy a Fidesz legismertebb városvezetőjének a sajtón keresztül kell üzennie

Két éve ilyenkor, az új polgármesterek egyik első hivatali napján még a szkeptikusok is úgy gondolhatták: bármi történik is az országban, az önkormányzati világban talán javulás jöhet. Két okunk volt ezt remélni. Egyrészt szinte minden polgármester a Fidesz színeiben nyert, a sajátjai ellen pedig senki nem akar játszani. Másrészt annál mostohábban bánni a városokkal, ahogy a második Gyurcsány-kormány tette, nem nagyon lehet. Most mégis azt kell mondani: az elmúlt két évben sajnos sikerült - írja a Világgazdaság.


A kötelező közigazgatási alapvizsga és szakvizsga mellett szakmai és speciális továbbképzéseken is lehetőség lesz részt venni

Nem érne véget az iskolapaddal a közszolgálati tisztviselők képzése - a kormány a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programmal összhangban nagyobb hangsúlyt fektetne a közigazgatásban dolgozók képzésre. A kötelező közigazgatási alapvizsga és szakvizsga mellett lehetőség lesz rendszeresen részt venni szakmai, speciális továbbképzéseken, vezetőképzéseken hagyományos tantermi és távoktatásos formában is - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


A helyi adót a legnehezebb beszedni – A nyilvános adóslistának nem mindenütt van visszatartó ereje

Lapinformációk szerint a kormány újabb adócsomagot készít: ez alapján nyilvánosságra hozhatnák azoknak az adósoknak az adatait, akiknek 90 napnál régebbi, magánszemélyeknél 50, más adózóknál 100 ezer forint feletti hátralékuk van az önkormányzat felé. A jelenlegi szabályozás ennél jóval szigorúbb - de mit érnek a szégyenlisták, amelyeket néhányan a facebookon is lájkolnak? - teszi fel a kérdést a Privátbankár.


A ChinaCham Hungary megkérdezi a magyar önkormányzatokat

A ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara országos felmérést végez az önkormányzatoknál azzal kapcsolatban, hogy milyen kínai kapcsolatokkal rendelkeznek, illetve, hogy kötöttek-e testvérvárosi kapcsolatot kínai várossal. A ChinaCham Hungary kéri a polgármestereket, hogy, ha tehetik, válaszoljanak az alábbi kérdésekre, ezzel is segítve a kamara munkáját a két ország közötti kapcsolatok kialakításának, illetve annak minőségi javulása érdekében.


A kötvények visszafizetése jövőre csaknem 150 milliárd forint adósságszolgálatot jelent

Élesbe fordult idén az önkormányzatok törlesztési kötelezettsége, a hitelek mellett a kötvények visszafizetése is elkezdődött, és ez az idén százkilenc milliárd, 2013-ban pedig csaknem százötven milliárd forint adósságszolgálatot jelent - írja október 8-i számában a Napi Gazdaság.


Megkezdődött a hegyi vasút meghosszabbításának előkészítése

A hivatásforgalomban jelenleg kevesen használják a fogaskerekűt, mivel a vonal sem hálózati kapcsolatában, sem menetidejében nem valódi alternatívája a térségben közlekedő 21 és 21A jelű autóbuszoknak. A fogaskerekű vasút versenyképességének javításához fel kell újítani a pályát és a biztosítóberendezéseket, és mindkét irányban meg kell hosszabbítani a vonalat: a jövőbeni két végállomás a Széll Kálmán téren és a Normafánál lenne - tájékoztatta a BKK az MTI-t.


Az intézményekben dolgozók egyelőre kimaradnak a béremelésekből
A szakrendelők államosítása nagy falatnak ígérkezik, ugyanis még mindig rendezetlen annak a négy kórháznak a sorsa, amelyet az állam átvett ugyan az önkormányzatoktól, de működtetőjük jelenleg is valamely magáncég - írja a Világgazdaság. A lap október 9-i számában megjelentek szerint ezeknek a gazdasági társasági formában működő kórházaknak a működtetését még jóval az államosítás előtt adta ki az önkormányzat különféle cégeknek.

Áder János a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő törvényeket módosító törvényt kifogásolta

Áder János köztársasági elnök az Alaptörvényben biztosított jogkörével élve megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a 2012. szeptember 24-én elfogadott a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényt.


Pintér Sándorhoz kell majd fordulnia az önkormányzatoknak, ha nem szeretnének a szomszéd településsel közös hivatalt

Az önkormányzatok Pintér Sándor miniszteri jóváhagyásával megtagadhatnák a jövőben, hogy a szomszédjukban lévő településsel közös önkormányzati hivatalt alakítsanak ki - hangzott el az önkormányzati törvény módosításának október 9-i általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén.


Az új szabályozás lényeges változásokat hoz majd az intézmények és a diákok életében

Elkészültek a köznevelési rendszer tartalmi megújításának fontos dokumentumai, az első kerettantervek, amelyeket az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága október 9-én társadalmi vitára bocsátott. A kerettantervek rögzítik azokat az ismeretanyagokat és műveltségtartalmakat, fejlesztési célokat, amelyeket az adott tantárgyból - azonos iskolatípuson belül - egy-egy évfolyamon minden gyermeknek meg kell tanítani - áll a szaktárca közleményében.


A 218 intézmény többsége a székhely szerint illetékes településhez kerül, tízet az Emmi saját fenntartásába von

Komoly eredményként értékelte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár egy október 9-i sajtóbeszélgetésen, hogy az Országgyűlés október 8-án elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását. A változtatás szerint 2013. január 1-jétől a megyeszékhelyek fenntartásába kerülnek a megyei múzeumok és könyvtárak, amelyeket a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény helyezett állami tulajdonba 2012 januárjától.


Egységes szemétszállítási díj – Hulladéklerakási járulék – Szelektív gyűjtés – Nagyarányú újrahasznosítás

Elsöprő többséggel - 288 igen, 55 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett - szavazta meg az Országgyűlés a hulladékról szóló törvényt. A jogszabály elfogadásával egy korszerű törvényi háttér született, ami átlátható és ellenőrizhető viszonyokat teremt az ágazatban, lehetőséget teremt a hulladékképződés nagyobb arányú csökkenésére és a hasznosítás arányának növelésére, valamint kiterjeszti a gyártók felelősségét, hogy hulladékszegény technológiákat alkalmazzanak a termékgyártásban.


A lépés minden olyan létesítményt érint, ami az önkormányzat közigazgatási területén található
A hatvani önkormányzat - a térség többi településével együtt - már régóta szerette volna függetleníteni magát a Heves Megyei Vízmű Zrt.-től, de az erre irányuló elképzelések sorra kudarcot vallottak. A tavasszal elfogadott jogszabály viszont lehetőséget kínál az elszakadásra, mi több a kormány elsődleges szándéka éppen az, hogy valamennyi kommunális szolgáltatás többségi önkormányzati irányítás alá kerüljön - írja a Heves Megyei Hírlap.

Az önkormányzati szövetség elsősorban a gyermekek ellátására vonatkozó segélyek esetében tartaná aggályosnak a lépést

Elviekben egyetért a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-i bejelentésével, amelyben felülről limitálnák az önkormányzati segélyeket - mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. Azt  még nem tudni, hogy ez milyen támogatásokra vonatkozik. Csak az biztos, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél nem lesz nagyobb az önkormányzati segélyek havi összege.


Tájékoztató rendezvénysorozat a közfoglalkoztatás szabályozásáról, jó gyakorlatáról és az elmúlt évi ellenőrzés tapasztalatairól
A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkársága polgármesterek, közfoglalkoztatásért felelős vezetők és a munkaügyi kirendeltségek közfoglalkoztatásért felelős ügyintézőinek részvételével tájékoztató rendezvénysorozatot szervez „Közfoglalkoztatásról önkormányzati vezetőknek" címmel - áll a szaktárca közleményében.

Október végén közmeghallgatást tartanak, ahová a Jobbik és a cigányság képviselőit is várják

A tervezett viselkedési kódex helyett megkezdte munkáját a békés egymás mellett élést segítő bizottság Devecserben, melynek tagja az aljegyző, a cigány nemzetiségi önkormányzat, a rendőrség, a családsegítő szolgálat, a védőnői szolgálat, az iskola, az óvoda, a polgárőrség, a nyugdíjas klub, a katolikus egyházközség képviselője - mondta Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) a város polgármestere október 10-én az MTI érdeklődésére.


A cél egy éjjel-nappal rendelkezésre álló telefonos ügyfélszolgálati rendszer létrehozása

Bővítik a közigazgatásban a telefonos ügyfélszolgálat szerepét, ezért jelentős fejlesztésekbe kezd a KEKKH. Ennek eredményeként nemcsak egyre közelebb kerülhet az állampolgárokhoz a személyes ügyintézés lehetősége - a kormányablakoknak és a jövőre alakuló járási hivataloknak köszönhetően -, hanem a technikai eszközöket is egyre szélesebb körben kívánják majd alkalmazni.


Azokat a projekteket sikerült megmenteni, amelynél a beruházó és a finanszírozó pénzintézet együttműködött

Az eredetileg tervezett 15 milliárd forint helyett 11,9 milliárd állami forrásból rendezik kéttucatnyi, önkormányzati kezelésben lévő PPP-konstrukcióban megkezdett sportlétesítmény további sorsát - írja október 11- számában a Magyar Nemzet. A lap cikkében Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára elmondja: azokban az esetekben sikerült megmenteni a projekteket, amelyekben a beruházó és a finanszírozó pénzintézet együttműködött.


A jogvédők szerint a felperesek győzelme precedenst teremthet

A Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával közel hatmilliós keresetet nyújtottak be a zuglói önkormányzattal szemben azok a hajléktalanok, akiket 2011 októberében lakoltatott ki kunyhóikból a helyi városvezetés - Szabó Máté alapjogi ombudsman szerint is jogtalanul.


Az alap felhasználásának szabályait a Magyar Közlöny 133. számában megjelent 285/2012. (X. 9.) Korm. rendelet rögzíti

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság egyik legfőbb feladatának tekinti az európai uniós forrásból támogatott projektek megvalósításának, s a projektekkel összefüggő kifizetések felgyorsítását. Felismerve, hogy a projektekhez szükséges önerő hiánya gátat szab a projektek kivitelezésének, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése alapján, létrejött egy 30 milliárd forint értékű EU Önerő Alap - áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.


Ez az első olyan ingatlan, amely a MÁV fenntartásából az önkormányzat üzemeltetésébe kerül át

„A Kormány megalakulása után alapvető változás következett be a vagyongazdálkodásban. Véget vetettünk a tömeges privatizáció időszakának, az „iparszerűen" űzött állami vagyonértékesítést felváltó, alapvetően új stratégiát alakítottunk ki Magyarország vagyonpolitikájának és vagyongazdálkodásának terén" - mondta Hegmanné Nemes Sára, az NFM államtitkára október 11-én, a Dunakeszi Vasutas Sporttelep városi önkormányzat tulajdonba adásának átadási ünnepségén.


Hivatalos látogatást tett Rómában Budapest főpolgármestere
A Budapest és Róma közötti kapcsolatok erősítésében állapodott meg Gianni Alemanno és Tarlós István, a két város főpolgármestere október 10-én, Rómában. A magyar városvezető pápai audiencián is részt vett, ahol XVI. Benedek pápától azt kérte: áldja meg Budapestet. Tarlós István az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a római főpolgármesterrel megállapodtak abban is, hogy kölcsönösen támogatni fogják a 2013-as olasz-magyar kulturális évadot.

Legalább 100 milliárd forintnyi, éven belüli folyószámlahitel sorsára kell megoldást találni
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mintegy 200 milliárdnyi önkormányzati folyószámla-hitelállomány egy részének állami átvételére tett utalásokat a Települési Önkormányzatok Országok Szövetségének (TÖOSZ) október 11-i konferenciáján. A készülő kormányzati megoldás részleteit azonban nem taglalta az államtitkár.

A törvénytervezet közel kétszáz intézmény nyolcezer betegét, illetve gondozottját érintené
Jövőre kiteljesedik a szociális intézmények államosítása. A kormány a megyei otthonok után januárban a jelenleg települési önkormányzatok által fenntartott fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybetegeket fogadó, illetve gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményeket is állami kezelésbe venné - írja a Népszabadság.

A lakosság rászorultsága nő, a források viszont nem fognak bővülni
A Fővárosi Közgyűlés szeptemberben fogadta el Budapest Fővárosi Szociális Koncepcióját, ami alapján a Fővárosi Önkormányzat foglalkoztatási feladatokkal bővíti a szociális intézmények feladatkörét, emellett pedig az egész szociális ágazat szakmai átszervezését tervezi. A koncepció szakmai ajánlásokat fogalmaz meg az idős-, fogyatékos- és pszichiátriai ellátások szervezésére, finanszírozására és fejlesztésére - ismertette október 11-i tájékoztatóján Szentes Tamás főpolgármester-helyettes.

A hat járásban 570 fő dolgozik majd – A megyei kormánymegbízott szerint senki nem kerül az utcára

A Zala Megyei Kormányhivatal az országban elsőként állapodott meg teljes körűen minden Zala megyei települési önkormányzattal a járási kormányhivatalok kialakításáról. Ebből az alkalomból, október 12-én, ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentette be Rigó Csaba kormánymegbízott Zala megyei polgármesterek jelenlétében a tárgyalási szakasz lezárulását és a megállapodások megszületését.


A brüsszeli eszmecsere alapja a Gémesi György által kidolgozott munkadokumentum lesz
A Régiók Bizottságában (CoR), Brüsszelben október 15-én 14.30-16.00 óra között nyilvános konzultációt tartanak az uniós polgárok választójoga témakörében. A konzultáció során Dr. Gémesi György által kidolgozott munkadokumentum alapján folytatódik eszmecsere - tudatja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Fazekas Sándor szerint uniós segítséggel 120 tározó megépítésének vagy bővítésének van realitása

Uniós forrásokra támaszkodva, a 2014-2020-as költségvetési időszakban megépíthető az a víztározói kapacitás, amellyel enyhíthetők lennének az ideihez hasonló aszályos években az agráriumot ért károk - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter október 14-én, Balmazújvárosban, a Tisza-tavi polgármesterek találkozóján.


A bajba jutott hitelesek első csoportja várhatóan tavasszal költözhet be új otthonába

A Belügyminisztérium október 5-én adta át a kivitelezőnek a területet, a munkálatok pedig már elkezdődtek - mondta Bukodi Károly, Ócsa polgármestere október 15-én reggel a köztévé helyszínen tartózkodó riporterének. Az első ütemben 80 házat fognak megépíteni, erre a kivitelező 150 napot kapott, így az első családok tavasszal költözhetnek be - mondta a polgármester a köztévé „Ma reggel" című műsorában.


Hajdúszoboszló polgármestere tartózkodással üzent a Fidesznek

A hajdúszoboszlói polgármester nem szavazta meg a saját előterjesztését azzal kapcsolatban, hogy a város megállapodást köthessen a kormányhivatallal Hajdúszoboszló járási székhellyé válásáról. A Fidesz szerint - az egyébként jobboldali kötődésű - Sóvágó László polgármester két éve folyamatosan bírálja a várost, s most "dacból" tartózkodott. A városvezető azt mondja, csupán üzenni kívánt a Fidesznek: nem lehet mindent megtenni egyeztetés nélkül.


Az MJVSZ a budapestihez hasonló támogatást szeretne a vidéki városok helyi tömegközlekedéséhez

A budapestihez hasonló ártámogatási rendszer bevezetését kéri a kormánytól a vidéki városok helyi tömegközlekedéséhez a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Szita Károly társelnök, Kaposvár polgármestere október 12-én, Pécsen az MJVSZ közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: sérelmezik, hogy amíg a BKV esetében a központi támogatás árkiegészítés formájában megjelenik, ilyen segítséget a vidéki települések, illetve az ott szolgáltató társaságok nem kapnak.


Az erdélyi magyar politikus szerint a sikertelen meccsek után is az edzőnek kell visszavonulnia – Az új elnök: Bíró Zsolt
Lemondott Szász Jenő a pártelnöki tisztségről a Magyar Polgári Párt (MPP) országos tanácsának rendkívüli, tisztújító ülésén október 13-án. Bíró Zsolt a párt új elnöke. A Székelyudvarhelyen folyó tanácskozáson Szász Jenő elnöki beszámolójában úgy fogalmazott, hogy „a fociban sem menesztik az összes játékost" egy-egy sikertelen mérkőzés után, ott is „az edzőnek kell visszavonulnia".

A bíróság hatályon kívül helyezte az önkormányzat döntését

A Debreceni Törvényszék hétfőn jogerősen hatályon kívül helyezte a hajdúsámsoni önkormányzat döntését, amellyel a helyi általános iskola fenntartói jogát a Hit Gyülekezete Egyháznak adta át - közölte Tatár Tímea, az bíróság szóvivője október 15-én az MTI-vel.


A XIII. kerület önkormányzata szerint sérti az alaptörvényt a jogszabály több paragrafusa

Alkotmánybírósághoz fordul a XIII. kerületi önkormányzat a köznevelési törvény miatt, mert megítélésük szerint a jogszabály több paragrafusa sérti az alaptörvény több cikkét, a jogállamiságot és az önkormányzatoknak a helyi közügyek intézéséhez való jogát. Az önkormányzat az MTI-hez október 15-én eljuttatott közleményében bírálta, hogy a köznevelési törvény minden magánszemélynek, illetve jogi személynek megengedi a köznevelési intézmény fenntartását, a helyi önkormányzat kivételével.


Konferencia az irányelv hazai végrehajtási és üzleti lehetőségeiről

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) konferenciát szervez „Az EU új Energiahatékonysági Irányelve: hazai végrehajtási és üzleti lehetőségek" címmel október 16-án, Budapesten. A rendezvényen neves hazai és uniós szakemberek tartanak előadást és a „Tizenkét javaslat a hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével" című javaslat-csomaggal is megismerkedhetnek az érdeklődők.


Törölték a jogszabályból a köztársasági elnök által kifogásolt pontot

Az Országgyűlés október 15-én elfogadta azt a településrendezési törvényt, amelyből - egy zárószavazás előtti módosító indítvány megszavazásával - törölték a köztársasági elnök által kifogásolt passzust. A szeptember 24-én egyszer már megszavazott belügyminiszteri előterjesztés felhatalmazást adott a miniszternek, hogy rendelettel állapítsa meg a települési önkormányzat helyi parkolási rendjét megalapozó szakmai, eljárási szabályokat és az ezzel kapcsolatos bevétel felhasználásának szabályait.


A főpolgármester nem szavazta meg a busztendert – Ezentúl hárman látják el a közlekedési központ felügyeletét

„Azért nem tudtam megszavazni a módosított előterjesztést, mert jelen pillanatban nem látom biztosítottnak a város és a BKV jövő évi finanszírozását" - mondta a Fővárosi Közgyűlés október 15-i ülése után tartott tájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. A közgyűlés azt a javaslatot fogadta el 18 igen, 13 nem szavazattal, hogy a 75 szóló és 75 csuklós autóbusz üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárásban a BKV és a BKK igazgatóságai eljárhatnak, és saját hatáskörben dönthetnek.


Fontos megállapítások és tanulságok a MEHI és a Brit Nagykövetség energiahatékonysági szakmai konferenciáján
„Több százmilliárd forintnyi megtakarítható energia rejlik a magyar háztartásokban. A rossz állapotú lakások energiahatékonysági felújítása a magyar építőipar legfőbb kitörési pontja. Az építőipar pedig az egész gazdaság húzóágazata lehet - hangzott el az október 16-ai energiahatékonysági szakmai konferencián, amit a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) és a Brit Nagykövetség szervezett.

A MÖSZ és a MÚOSZ konferenciája az önkormányzati kommunikáció és a helyi nyilvánosság kapcsolatáról

A médiakutatások szerint napjainkban folyamatosan erősödik a helyi - s ezen belül az önkormányzati - média szerepe. De vajon kik és milyen körülmények között készítik ezeket a lapokat, honlapokat, televízió- és rádióműsorokat? Mennyire lehetnek objektívek, és mennyire szükséges tükrözniük az aktuális önkormányzati vezetők álláspontját? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a MÖSZ és a MÚOSZ „Önkormányzati sajtó és a helyi nyilvánosság" című konferenciájának résztvevői október 17-én, Gödöllőn.


Rogán Antal szerint a teljes felelősségmentesítés felelőtlenség lenne

Budapest V. kerületének polgármestere, Rogán Antal a hvg.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy folyik az egyeztetés a Bankszövetséggel az önkormányzatok eladósodott helyzetének rendezése érdekében. Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke is elmondta, hogy a K&H Bank vezérigazgatójának vezetésével zajlanak a tárgyalások.


Második műemlékvédelmi konferencia az új szabályozás tükrében

A kulturális és örökségvédelmi témában több rendkívül jelentős változás is történt a nyár folyamán, a legváratlanabb lépés azonban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszűntetése volt. Mi lesz ezután? Mennyire érinti a megszűnés a folyamatban lévő ügyeket? Megerősödnek-e a civil szervezetek? Egyebek között ezekre a kérdésekre keresik a választ október 18-án, Budapesten, a „2. Műemlékvédelmi konferencia az új szabályozás tükrében" című rendezvényen.


Az érdekszövetség többek közt a polgármesteri javadalmazás és a választókerületek ügyében fogalmaz meg kezdeményezéseket
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége október 17-i kibővített elnökségi ülésén elsőként meghallgatta Dr. Zöld Nagy Viktória Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes-államtitkár tájékoztatását a járási rendszer kialakításával összefüggő önkormányzatokat érintő kérdésekről, majd a TÖOSZ elnöksége az önkormányzati rendszer átalakításának folyamatával kapcsolatban az alábbi kezdeményezéseket fogalmazta meg:

Hatvankét stand – Pódiumbeszélgetések – Repülőgép-szimulátor

Ismét Regeneráció - Kormányzati Karrier Expo lesz a Millenárison, október 27-én. Az immár hagyománnyá vált rendezvényt idén harmadszor rendezi meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Az expó célja a közszolgálati, kormányzati, közigazgatási munka és karrierlehetőségek bemutatása a fiatalok számára. Idén is bemutatkoznak a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint pódiumbeszélgetések is lesznek - áll a KIM közleményében.


A keretösszeg 200 millió forint, egy pályázó maximum 5 millió forintos támogatásban részesülhet

A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma nyílt pályázatot hirdet olyan kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri munkák (szobor, szoborcsoport, térinstalláció) létrehozására, melyek az adott település közterén a település kulturális jelenét erősítik. A felhívásra önkormányzatok professzionális képzőművészek és iparművészek alkotásaival pályázhatnak.  


A kormánymegbízott és a polgármesterek aláírták a hivatal kialakításához szükséges dokumentumokat

A gödöllői polgármesteri hivatalban október 18-án írták alá a járási hivatal kialakításához szükséges megállapodásokat. Az okiratokat a Pest Megyei Kormányhivatal részéről Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott, a települések részéről pedig a polgármesterek írták alá. Gödöllő részéről Dr. Gémesi György látta el kézjegyével a dokumentumokat.


A döntés hátterében a településnek megígért járási kirendeltség létesítésének megtagadása áll

Nem adott felhatalmazást keddi ülésén Gyömrő képviselő-testülete a polgármesternek a megyei kormányhivatallal kötelezően kötendő járási megállapodás aláírására - tájékoztatta a város alpolgármestere október 18-án MTI-t. Mezey Attila közölte: noha Gyömrő is szeretett volna járásközpont lenni, és e törekvésükben hét környékbeli település is támogatta őket, nem sértettség miatt utasítják el a monori járási hivatalhoz tartozást szentesítő dokumentum aláírását.


A Vidékfejlesztési Minisztérium 500 millió forintot biztosít a testület működésére
A tizenöt tagú testületet a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról idén tavasszal a VM által kidolgozott, s az Országgyűlés által  elfogadott hungarikumtörvény hívta életre - emlékeztetette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a bizottság elnöke újságírókat október 18-án a Vidékfejlesztési Minisztériumban, a bizottság alakuló ülése előtt.

Az év alpolgármestere Besenczy Zoltán, az év jegyzője Bocsi István

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere nyerte el Az év polgármestere díjat - közölte október 18-án a Szféra ügyvezetője Tihanyban, a településvezetők szakmai fórumán. Az év alpolgármestere Szarvas alpolgármesterének, Besenczy Zoltánt (Fidesz), az év jegyzőjének Bocsi Istvánt, Budaörs jegyzőjét választották.


Állami segítséget várnak a jegyzők a települési hitelek törlesztéséhez

Az államnak a visszavett feladatokkal együtt szerepet kellene vállalnia azoknak az önkormányzati hiteleknek a visszatörlesztésében is, amelyek ezen feladatellátásokhoz kapcsolódtak - jelentette ki Szekeres Antal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) Jegyzői Kollégiumának elnöke, Debrecen jegyzője október 18-i budapesti sajtótájékoztatóján.


Gémesi György: továbbra sem tudni, hogy fogják fizetni hiteleiket az önkormányzatok

Továbbra sem lehet látni, mekkora mozgástere lesz 2013-ban az önkormányzatoknak, így még mindig is kérdés, hogyan fogják visszafizetni a hiteleiket - mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke október 18-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


Izgalmas előadások a ChinaCham Hungary következő klubestjén

Milyen nehézségekkel néznek szembe a kínaiak Magyarországon? Hogyan tudnák a magyar cégek vonzóbbá tenni magukat kínai cégek felé? Mit olvasnak a kínaiak Magyarországon? Többek között ezekre az izgalmas kérdésekre születnek válaszok a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara „Magyar Üzleti élet kínai szemmel" című klubestjén, november 6-án, Budapesten.


A fürdőkomplexum látogatottsága markánsan elmaradt a tervezettől

Kovacsics Imre helyett a jövőben Nagy Nándor vezeti a makói Hagymatikumot üzemeltető Makói Gyógyfürdő Kft.-t - jelentette be Buzás Péter polgármester október 18-án tartott sajtótájékoztatóján. A vezetőváltás oka, hogy a remélt rentábilis működés az üzleti terv módosítása után sem látszott megvalósíthatónak. A fiatal helyi szakembertől azt várja a városvezetés, hogy legalább nullszaldós, de inkább nyereséges üzleti tervet tud készíteni és megvalósítani a következő esztendőkben.


A nagyközség önkormányzata szerint az „új felállás” ellenkezik a település érdekeivel

A csömöri képviselő-testület döntése alapján a nagyközség polgármestere nem írta alá október 18-án a leendő járási székhelyen, Gödöllőn a járás kialakításáról szóló megállapodást, mert az „új felállás" ellenkezik a csömöriek érdekeivel - tudatta közleményében a nagyközség önkormányzata október 19-én az MTI-vel.


A TÖOSZ és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke a közműadó következményeiről

A jövő évi költségvetési kiigazítási lépések között szereplő közművezeték-adó, a közműtulajdonosokra vonatkozó építményadó helyi adó, ezért annak bevezetéséről és mértékéről a települési önkormányzat dönt - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állásfoglalásából. Az új adónem kapcsán - a szaktárca mellett -Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét és Kéry Ferencet, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke kérdezte meg az MTI.


Továbbra is hiányzik 73 milliárd forint a budapesti tömegközlekedés finanszírozásához

Jövő évtől közműadót fizethet a fővárosi önkormányzat a kerületeknek. A Népszabadság információi szerint a második Matolcsy-csomagban bejelentett közműadót ugyanis a kerületek vethetnék ki, míg a közműcégek jó részének tulajdonosaként a főváros lenne köteles fizetni. Holott Tarlós István főpolgármester biztos volt benne, hogy a közszolgáltató cégek által fizetendő adót csak a fővárosi önkormányzat kaphatja.


Sem a pedagógusok, sem az önkormányzatok nem örülnek a közoktatás gyökeres átalakításának

Az oktatási rendszer gyökeres megváltoztatásával sem a pedagógusok, sem az önkormányzatok nem értenek egyet. Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke az új köznevelési törvény kapcsán felmerült aggályaikról beszéltek október 20-án, a Rádió Orient műsorában.


A kérelmeket 2012. október 30. és 2013. augusztus 31. között lehet benyújtani az MVH-hoz

A LEADER Helyi Akciócsoportok 3,5 milliárd forintra pályázhatnak nemzetközi együttműködés megvalósításához. A támogatási kérelmeket 2012. október 30-tól folyamatosan forráskimerülésig, de legkésőbb 2013. augusztus 31-ig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


Az oktatási intézmények működtetésére egy új, körülbelül ezer főt foglalkoztató szervezetet hoznak létre a Cívisvárosban

Aktív oktatáspolitikát folytat a debreceni önkormányzat 2013 január elseje után is, amikor a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ átveszi a helyi oktatási intézményeket - mondta Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere egy október 24-én tartott sajtótájékoztatón.


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet követésre méltónak találja a Magyary Programot

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakmai konferenciáján mutatták be október 24-én a magyar közigazgatási reformot. Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára az OECD meghívására Londonban, a tagállamok közigazgatási vezetőinek éves találkozóján, 34 ország képviselői előtt ismertette a magyar közigazgatási reformot, az eddigi eredményeket és a tervezett intézkedéseket.


A közös álláspont szerint az államnak még idén meg kell találnia a megnyugtató megoldást

A települési önkormányzatok mielőbbi konszolidációját sürgeti több országos önkormányzati érdekképviseleti szövetség. A szervezetek október 24-én ismertetetett közös álláspontja szerint januártól működési zavarokra kell számítani, ha addig az Országgyűlés - a kormány javaslatára - nem változtatja meg a jelenlegi rendszert.


A TÖOSZ szerint különösen ott lehetnek problémák, ahol a településeknek továbbra is működtetniük kell az intézményeket

A közoktatásnak a tanév közepére tervezett átalakítása zavarokhoz vezethet - hívta fel a figyelmet a jövő januártól bekövetkező változások legnagyobb veszélyére a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöksége. Jövőre elsősorban azokon a háromezer főnél kisebb településeken okozhat gondot az intézmények fenntartása, ahol az általános iskolák működtetését teljes egészében az állam veszi át - hangsúlyozta Schmidt Jenő elnök.


Moravszki Zsoltot a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt marasztalták el első fokon
Két év letöltendő börtönbüntetésre és 200 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte, továbbá a közügyektől való kétéves eltiltással sújtotta a Miskolci Törvényszék első fokon Moravszki Zsoltot, Pálháza egykori polgármesterét. A Magyar Nemzet bírósági forrásokból úgy tudja, a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt elmarasztalt Moravszki Zsolt és védője fellebbezést jelentett be a határozat ellen, így az nem jogerős.

Kétpó polgármestere, Boldog István feltámasztaná a Medgyessy-kormány által eltörölt adónemet

Szinte semmilyen fejlesztési forrása nem marad jövőre a kisebb településeknek, ezért egy fideszes képviselő feltámasztaná a termőföldek bérbeadása után fizetendő adót, amit még a Medgyessy-kormány törölt el. Az ötlet elvileg illeszkedne a kormány birtokpolitikájába, de egyelőre nem született róla döntés. A megvalósítást nehezíti, hogy a kormány elutasítja a vagyonadó minden formáját, a fideszes képviselők közül pedig sokaknak van földbirtokuk - írja a hvg.hu.


Az EET-ken belül közös programok készülnek az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakára

Önálló Európai Terület Társulásokat (ETT) hoz létre szomszédos romániai megyékkel a Békés Megyei Önkormányzat. Farkas Zoltán elnök a társulások szervezéséről október 25-én, Békéscsabán egyeztetett Nicolae Iotcuval, Arad megye régi-új elnökével és Cornel Popával, Bihor megye új elnökével.


A távhőfejlesztési cselekvési terv koncepciójában megfogalmazott cél kísértetiesen hasonlít a hulladékgazdálkodás átalakítására

Önkormányzati kézbe adná a kormány a távhőtermelőket - legalábbis ezt fogalmazza meg középtávú célként a távhőfejlesztési cselekvési terv, melynek koncepcióját október 25-én mutatták be a piaci szereplők számára. Az EnergiaFocus.hu értesülései szerint a dokumentum első írásos változata november végére készül el a szakmai véleményének beépítésével.


A törvénytervezet jelen formájában az iparfejlesztés, illetve az önkormányzati településfejlesztés akadályozója lehet

A földtörvény tervezete jelenlegi formájában kizárólag a termőföld mezőgazdasági célú használatára fokuszál, az ipari célú hasznosításra vagy településfejlesztési célok megvalósítására nem kínál megoldást - mondta október 25-én a Napi Gazdaságnak Kotsis Róbert, a DLA Piper ügyvédi iroda ingatlanjogásza.


Gémesi György az önkormányzatok működését fenyegető veszélyről a Magyar Televízióban

Az önkormányzatok az elmúlt években 1200 milliárd forint adósságot halmoztak fel. Ha nem születik megoldás a kezelhetetlenné vált adósságállomány sorsának rendezésére 2013 januárjáig, komoly zavarokra lehet számítani az önkormányzatok működésében - állítják politikusok és polgármesterek, és más szakemberek, pártállásra való tekintet nélkül. A probléma okáról és megoldásáról beszélt Gémesi György, a MÖSZ elnöke 2012. október 25-én a Magyar Televízió „Este" című műsorában.


Kósa Lajos a városok tömeges működésképtelenségét sem tartja kizártnak, ha nem lesz változás

Tavaly közel egy éven át dolgozott a kormány az új önkormányzati törvényen, most, a legfontosabb részeinek életbe lépése előtt hetekkel már a fideszes polgármesterek is azt kérik, hogy írják át. Erre utalt Kósa Lajos, amikor már másodszor jelezte: akár a városok tömeges működésképtelensége sem kizárt, ha nem lesz változás - írja 2012. október 25-én a Világgazdaság Online.


Gémesi György szerint nagyon valószínű, hogy 2013-ban a legtöbb önkormányzat a mainál rosszabb helyzetben lesz

Vakrepülésben közelednek az önkormányzatok az új finanszírozási rendszert hozó 2013-as év felé: egyelőre senki sem tudja biztosan, csak sejti, hogy rosszul jár az iskolák és az államigazgatási feladatok államosításával. A helyzetet súlyosbítja a korábbi években felhalmozott 1200 milliárd forintnyi adósság. Legkésőbb 2014-ben egymás után dőlnek be pénzügyileg a nagyvárosok, hacsak a kormány meg nem menti őket - írja 20012. október 25-én a hvg.hu.


Budapest főpolgármestere szerint túlságosan erős a pozíciója néhány kerületi polgármestereknek

Budapest nem nyerte el az országon belül megérdemelt helyét, mert hat kerületi polgármesternek nagyon erős pozíciót ad, hogy kellenek a parlamenti kétharmadhoz és nagyon erős a vidéki lobbi is - mondta az Index.hu-nak adott interjújában Tarlós István, hozzátéve, hogy ő a fővárosért küzd. A 2012. október 25-én megjelent interjúban a főpolgármester - egyebek mellett - beszél még az állami tartaléklistára került fővárosi beszerzésekről, s magát „túlszereplő" Vitézy Dávidról is.


Másfajta munkamegosztás alakul ki a települési önkormányzatok jegyzői és az építésügyi hivatalok között

Új időszámítás kezdődik a magyar építésügyben 2013. január 1-jétől, átalakulnak ugyanis a helyi közigazgatás elemei, létrejönnek a járási hivatalok, és létrejönnek a járási hivatalokban az építésügyi és az építés-felügyeleti hivatalok - mondta a Belügyminisztérium építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára 2012. október 26-án, Budapesten, egy energiaügyekkel foglalkozó szakmai konferencián.


A MÖSZ támogatja az önkormányzati adósságok állami átvállalását

„Jó reggelt kívánok!" - köszöntötte a nézőket és a műsorvezetőt 2012. október 26-án reggel az ATV Start című műsorában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. „És jó reggelt kívánok a kormánynak is!" - tette hozzá, arra célozva: a kabinetnek végre eszébe jutott, hogy az önkormányzati adósságok kérdésével is foglalkozni kellene. Mint elmondta, a MÖSZ másfél éve jelezte a problémát, s a Magyar Bankszövetséggel is tárgyalt a lehetséges megoldásokról.


A közműadó kiterjesztése arányosítaná a teherviselést a távközlési szektorban

A Népszabadság értesülései szerint az új közműadó kiterjesztését fontolgatja a kormány, a legújabb elképzelések szerint már nemcsak a föld alatt húzódó, hanem a felszín feletti vezetékek után is fizetniük kellene a szolgáltatóknak. A lap 2012. október 26-i száma szerint az így befolyó, számítások szerint 30-40 milliárd forintot az önkormányzatok kapnák meg, és szabadon felhasználhatnák.


"Vidékfejlesztés és bioenergetika" címmel rendeztek tanácskozást a gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében

„Vidékfejlesztés és bioenergetika" címmel rendeztek tanácskozást 2012. október 26-án, Gödöllőn, a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében. A rendezvény részeként átadták az intézet új pellet gyártó üzemét is. A tanácskozáson Czerván György, a VM államtitkára a bioenergetika ágazati jelentőségéről és a mezőgazdaság energia-termelésben betöltött szerepéről beszélt, míg Dr. Fábián Zsolt alpolgármester Gödöllő megújuló energia-stratégiáját ismertette.


Mindkét Pest megyei településen lesz járási kirendeltség

Gyömrő és Csömör polgármestere is aláírta a járási megállapodást, mivel a napokban lezajlott tárgyalások eredményeként mindkét településen járási kirendeltség létesül - tájékoztatta a Pest Megyei Kormányhivatal az MTI-t 2012. október 26-án. A közlemény szerint Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott - miután a két település elutasította a járási megállapodást - mindkét polgármesterrel személyesen egyeztetett.


Gémesi György az önkormányzati hitelek konszolidációjáról a Gazdasági Rádióban

Levegővételhez jutnak az önkormányzatok, de még nem lehet teljesen tisztán látni, hogy 2013-ban milyen bevételekre számíthatnak a települések - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke 2012. október 30-án a Gazdasági Rádióban, a miniszterelnök hétvégén bejelentett, 1956 önkormányzatot érintő, összesen 612 milliárd forintos állami adósság-átvállalással kapcsolatban.


A javaslat szerint települési önkormányzati társulás 2013. január 1-jétől nem láthat el állami köznevelési alapfeladatot

A kormány 2012. október 27-én benyújtotta a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét szabályozó törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A javaslat rögzíti, hogy az érintett intézmények 2013. január 1-jével - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba történő beolvadással - állami fenntartásba kerülnek.


A miniszterelnök bejelentette: az ötezresnél kisebb lélekszámú településeket teljesen, a nagyobbakat részben tehermentesítik

Az állam 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök 2012. október 27-én, az „Önkormányzatok az adósság csapdájában" című, a Fidesz által szervezett budapesti rendezvényen. A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése. 


Most az önkormányzati gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, pszichiátriai betegeket ellátó otthonokon a sor

Folytatódhat a szociális intézményrendszer államosítása: a kormány a parlamentnek 2012. október 28-án benyújtott javaslatában a települési önkormányzatok által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó otthonok átvételét kezdeményezi. Összességében csaknem 170 intézmény kerülhet az államhoz.


Tarlós István közleménye szerint csak a rakpartok és a kikötőpontok szabályozási joga lenne a fővárosé
A főváros nem általános önkormányzati tulajdonjogra törekszik a budapesti rakpartokkal kapcsolatban, hanem a szabályozás jogosítványára - közölte a főpolgármester 2012.október 28-án kiadott közleményében. Tarlós István azt írta, hogy a belügyminiszter előterjesztése nem valamennyi ingatlan tulajdonjogáról, hanem a kikötőpontokról és a rakpartokról szól. 

A műalkotás egyszerre idézné meg az énekes és az „indián törzsfőnök” emlékét
Szobrot állítana Újbuda önkormányzata a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerzőnek a fővárosi Gellért-téren. A beterjesztésről 2012. október 31-én fog szavazni a Fővárosi Közgyűlés. Az egészalakos szobrot Majoros István szobrászművész készíti, aki a megbízást meghívásos képzőművészeti pályázat keretében nyerte el.

A kormányszóvivő szerint az adósságátvétellel kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerül az érintett pénzintézeteknél az állam

Az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalását tartalmazó előterjesztés a november 7-ei ülésen kerül a kormány elé - közölte Giró-Szász András 2012. október 29-én, az M1 Ma reggel című műsorában. Az adósságátvétellel kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerül az érintett pénzintézeteknél az állam -tette hozzá a kormányszóvivő.


Törvénysértések és visszaélések miatt két választókerületben megsemmisítették a voksolás végeredményét

Visszaélések és törvénysértések miatt két választókerületben megsemmisítette a 2012. október 28-i tiszavasvári időközi választás végeredményét a helyi választási bizottság. Az 1-es és 8-as választókerület három szavazókörében így sem a polgármester-, sem pedig az egyéni képviselő-választás nem érvényes, ebben a két kerületben harminc napon belül újabb választást kell tartani.


Egyezkedni fognak a hitelező bankokkal az átvállalt önkormányzati adósságok ügyében

Az önkormányzatok állami adósság-átvállalásakor nem vizsgálják, hogy egy adott település miért vett fel hitelt, miért adósodott el - mondta Tállai András önkormányzati államtitkár 2012. október 30-án az M1 Ma reggel című műsorában. A műsorban megszólalt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is, aki úgy fogalmazott: le kell majd ülnie az államnak az önkormányzatokat finanszírozó hat bankkal, hogy hozamban, finanszírozásban, törlesztésben valamilyen megoldásokat alkudjanak ki.


Országos konferencia az ingatlangazdálkodás gyakorlatáról

Kiemelten az önkormányzatok vagyonával, ingatlanvagyonával való sáfárkodás gyakorlati kérdéseire, végrehajtói tapasztalataira helyezi a hangsúlyt az az országos konferencia, amelyet „Önkormányzatok ingatlangazdálkodása a gyakorlatban" címmel rendeznek 2012. november 22-23-án, Budapesten.


A fideszesek polgármesterek ünnepeltek, a szocialisták szerint újabb állomásához érkezett a „kormányzati hatalomkoncentráció”
A 23 kerületi önkormányzat és a fővárosi kormányhivatal 2012. október 30-án, Budapesten aláírta a budapesti járási hivatalok kialakítására vonatkozó kétoldalú megállapodást. Noha a három MSZP-s kerületi polgármester - Gajda Péter (XIX. kerület), Szabados Ákos (XX.) és Tóth József (XIII.) - előzetesen jelezte, hogy tiltakozásképpen nem vesznek részt az ünnepségen, a rendezvény előtt ők is aláírták a dokumentumot, Szabados Ákos pedig végül az eseményen is megjelent.

Banki, önkormányzati és ellenzéki reakciók a települések adósságának teljes vagy részbeni állami átvállalásának hírére
Orbán Viktor 2012. október 27-i bejelentése szerint összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól, az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, az ennél nagyobb települések adósságállományát részben átvállalva. Az alábbiakban a bejelentéssel kapcsolatos fontosabb pénzintézeti, önkormányzati, kormányzati és ellenzéki reakciók olvashatók.  

Időközi választást tartottak Tiszavasváriban, Baján és Dabason
Három helyen tartottak időközi önkormányzati választást 2012.október 28-án az országban. Tiszavasváriban a település eddigi vezetőjét, Fülöp Eriket (Jobbik) választották ismét polgármesternek, míg Baján és Dabason a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség jelöltje nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást.

A bolt nemcsak az értékesítést, de a termelés élénkítését is elősegíti

Kunszentmiklós piacterén egy önkormányzati tulajdonú, helyi tanyasi termékeket árusító mintaboltot adott át 2012. október 31-én Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. A bolt abból az 50 millió forintos támogatásból valósult meg, amit a város önkormányzata a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011-es Tanyafejlesztési programjának köszönhetően kapott. A szaktárca a tanyákon előállított termékek piacra jutását kívánja ezzel elősegíteni.


A Polgármesterek a Falukért Egyesület nem ért az egyet az állami hitelátvállalással

A Polgármesterek a Falukért Egyesület nem ért az egyet az állami hitelátvállalással, mert az eddig gondosan gazdálkodó önkormányzatokat hozza hátrányos helyzetbe - közölte a Komárom-Esztergom megye 66 kistelepülése közül 31-et összefogó egyesület elnöke 2012. október 31-én az MTI-vel.


Lesznek olyan európai uniós és hazai pályázatok, amelyeken csak a takarékos települések indulhatnak

Megjutalmazza az állam azokat az önkormányzatokat, amelyek jól gazdálkodtak forrásaikkal, és nem adósodtak el - mondta Tállai András államtitkár 2012. október 31-én, az M1 az Este című műsorában. A tervek szerint lesznek olyan EU-s és állami pályázatok, amelyeken csak a jól gazdálkodó önkormányzatok indulhatnak. Ezzel szeretnék kárpótolni őket, amiért az eladósodott települések hiteleit átvállalja az állam.


Érd polgármestere szerint a megyének csak önállóan lenne esélye több uniós forráshoz jutni

Érd polgármestere, T. Mészáros András szerint csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt, ám Budapestnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutó Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé tennék, hogy leváljon és önállósodjon.


Az önkormányzatoknak november 15-ig dönthetnek arról, tudják-e a jövőben vállalni az intézményeik működtetését

November elsejével kinevezik a tankerületi igazgatókat, de hogy pontosan hány iskola kerül át januártól állami fenntartásba, még nem tudni. Hoffmann Rózsa szerint a következő két hónap elég lesz arra, hogy az önkormányzatok előkészítsék az átadás-átvételt - írja az Index 2012. október 31-én.


Főként közlekedési kérdésekről döntött a Fővárosi Közgyűlés

Elsősorban a tömegközlekedést érintő kérdésekről - például a közösségi közlekedés tarifájának emeléséről, a BuBi-rendszer jövő évi bevezetéséről, illetve Siemens-szel való megállapodás jóváhagyásáról - döntött a Fővárosi Közgyűlés 2012. október 31-i ülésen. A városatyák mindemellett szavaztak a díszsírhelyek megváltási és újraváltási díj-mentességéről, valamint a közterület-használat szabályozásának módosításáról is. A Vidámpark bezárásáról szóló javaslat lekerült a napirendről.


Pontos forgatókönyv még nincsen a „közös teherviselésről”, de különböző elképzelések már nyilvánosságra kerültek

Sajtóértesülések szerint a kormány valóban rá akarja terhelni a hazai bankokra az önkormányzati adósságátvállalás költségeinek egy részét. Pontos forgatókönyv még nincs a „közös teherviselésről", de az Origo.hu úgy értesült, hogy a problémás hiteleket csak névértékük 75 százalékán venné át a kormány, és fizetségért cserébe saját állampapírjait adná - írja a hvg.hu.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu