Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A MÖSZ a közoktatás önkormányzati kézben maradását támogatja
Nem támogatja a közoktatási rendszer állami átvételét Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke - mondta április 1-jén, a Duna Televízió „Reggel a Dunán" című műsorában Gödöllő polgármestere. Azt viszont több okból is támogatná a politikus, hogy polgármester ne lehessen parlamenti képviselő, ahogyan 1994 előtt sem lehetett „ötvözni" a két tisztséget.

Ingyenes facsemetéket biztosítanak a közterületek szépítésére
Követésre méltó kezdeményezéssel csatlakozik a Föld Napja megünnepléséhez Veresegyház önkormányzata. Az 1970-ben elindított, s mára világszerte elterjedt környezetvédelmi mozgalom célkitűzéseit közterületek fásítására szolgáló facsemeték díjmentes biztosításával, s a település lakóinak az akcióba való bevonásával kívánják szolgálni Pest megyei városban.  

Hatvanban megnyílt a Magyar Piac Szövetkezet első boltja
A napokban nyílt meg a Magyar Piac Szövetkezet első boltja Hatvanban. A vállalkozás célja, hogy magyar terméket értékesítsen lehetőleg közvetlenül a termelőtől, így a vásárlót jó minőségű és kedvező árú magyar termékhez juttassa. A szövetkezet újabb üzletek nyitását is tervezi, ezért várja a már létező kereskedelmi egységeket működtetők és az újakat nyitni szándékozók jelentkezését. Konrád Istvánnét, a szövetkezet elnökét a tervezett bolthálózatról és a magyar agrárium fellendítésére irányuló egyéb elképzeléseiről kérdeztük.

Fontos, önkormányzatokat érintő módosító javaslatokról tárgyalnak

A Magyar Országgyűlés április 4-én folytatta le a „Magyarország Alaptörvénye" című törvényjavaslat részletes vitáját. Az Alaptörvény szövegéhez több, önkormányzatokat is érintő módosító javaslat is érkezett. Ezek közül az egyik legjelentősebb az a Lázár János és Harrach Péter által jegyzett javaslat, miszerint törvény a helyi önkormányzat törvényben meghatározott mértékű kölcsönfelvételét vagy más kötelezettségvállalását feltételhez, illetve a Kormány hozzájárulásához kötheti.


„Mi a TDM?” címmel rendeznek konferenciát a Postamúzeumban
„Mi a TDM?" címmel rendez konferenciát az Európa Park Konzorcium, április 7-én, Budapesten, a Hírközlési Alapítvány Postamúzeumában. A rendezvény célja, hogy a vállalkozók és az önkormányzatok a minisztérium segítségével megtalálják a megfelelő utat az együttműködésre, és hogy maga a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) fogalom ismertebbé váljon.

A MÖSZ szerint minden településnek joga van az önkormányzáshoz

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége érthetetlenül és sajnálattal állapítja meg, hogy az új Alkotmány tervezetéből kimaradt a települések önkormányzáshoz fűződő alapjoga. A MÖSZ szerint ez sérti az Önkormányzati Charta alapjogait és nagyban csorbítja az önkormányzatok önállóságát, ezért a szövetség közleményben kéri fel a Parlamentben ülő önkormányzati politikusokat, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a települések önkormányzáshoz alkotmányos alapjoga továbbiakban is fennmaradjon.


Napkorona Bajnokság: idén kétszer annyi az induló, mint tavaly

Nemsokára megtudhatjuk, melyik magyar város, illetve falu jár élen a napenergia hasznosításában. A Napkorona Bajnokságban versenyző települések néhány hét múlva nemcsak a Napkorona-díjat nyerhetik el, de közülük hárman az európai versengésben is jó eséllyel indulhatnak majd. A Napkorona Bajnokság immár második éve támogatja a magyar önkormányzatok napenergia-felhasználásuk növelésére irányuló törekvését. A program sikerét jelzi, hogy idén már kétszer annyi település vesz részt benne, mint tavaly.


A MÖSZ várja az önkormányzatok és a szakemberek véleményét
A közoktatási törvény módosításával, különösen a finanszírozást, az intézmények fenntartását, vezetőik kinevezését érintő kérdésekkel kapcsolatban heves viták folynak országszerte. Mivel ezek a nagy horderejű döntések súlyosan érintik az önkormányzatokat, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) közreadja a közoktatási törvényt előkészítő vitairat alapján megfogalmazott észrevételeit, s várja minden polgármester és oktatási szakember véleményét a tervezettel kapcsolatban.   


A rendszer elterjesztésében az energiaszolgáltatóké lesz a főszerep
Az elektromobilitás a jövő fenntartható energiarendszerének szerves része, és világszerte nagy prioritással bír a politika napirendjén is. Az elektromobilitásé a jövő - ezzel a piaci szereplők többsége egyetért. Valójában több különféle tényező hat ilyen irányban. A gépjárműflottákra vonatkozó szigorú környezetvédelmi célkitűzések és az új technológiák mozgatják a piacot. Az ENSZ 1992-es Klímaváltozási Keretegyezménye az üvegházgázok kibocsátásának 1990-es értékekhez képest 80-95 százalékos csökkentését irányozza elő 2050-ig. Ezzel különösen az egyéni közlekedés került szembe komoly kihívásokkal.

Az MSZP nélkül, egyhangúlag döntött a fővárosi közgyűlés

Széchenyi István nevére keresztelik át a budapesti Roosevelt teret - döntötte el április 6-án a Fővárosi Közgyűlés, tekintve, hogy ezen a helyen „ér össze" a „legnagyobb magyar" életműve. Roosevelt elnök nevét az V. kerület javaslata szerint a Szabadság tér amerikai nagykövetség előtti része őrizheti majd, de erről, valamint a többi, tervezett utcanév-átnevezésről további egyeztetéseket folytatnak, ezért azok csak később kerülnek a közgyűlés elé.


A világörökségi helyszínektől az Országos Könyvtári Kuratóriumig
A minisztériumok számos jogszabályt jelentettek meg véleményezés céljából a kormányzati portálon. Ezek között található például a világörökségi helyszínek kezeléséről, védelméről és fenntartható fejlesztéséről, a költségvetési szervnél belső ellenőrzési tevékenységet végzők nyilvántartásáról, illetve az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakmai képzési rendszerről szóló kormányrendelet módosításáról szóló határozat tervezete is.  

A Vöröskereszt akcióját a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja

Az ország két legszegényebb régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében indított nagyszabású vetőmag-programot a Magyar Vöröskereszt. A rászoruló családok saját célra való zöldségtermesztését elősegítő programot - amelynek keretében a szervezet nyolcezer csomag vetőmagot osztott szét - a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja.


A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége állásfoglalásai
A régóta betegeskedő egészségügy helyzete az önkormányzatokat súlyosan érintő probléma. A Magyar önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nagy súlyt fektetett a kérdésre a „Az önkormányzati rendszer átalakításának irányai" című konferenciáján, s ezzel kapcsolatban adunk helyt a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége két - a kórházak tulajdonosi formájával, illetve az úgynevezett zöldkeresztes mozgalommal kapcsolatban született - állásfoglalásának is. A MÖSZ várja a további észrevételeket, hozzászólásokat.

Energia-megtakarítási lehetőségek a lakóépületek felújításával

Közel felével lehetne csökkenteni a magyar háztartások energiafelhasználását csupán energiahatékonysági korszerűsítések révén - derül ki az Energiaklub legfrissebb, „NegaJoule 2020" elnevezésű kutatásának eredményéből. Elgondolkodtató továbbá, hogy bár a honi lakóépületek fűtésre és melegvíz-előállításra ugyanannyi energiát használnak fel, mint a hazai nagyerőművek összes energiafogyasztása, mindeddig elenyésző volt az épület-felújítások mértéke.


Egymásnak mutathattak jó példákat az önkormányzatok

A költségvetési és zárszámadási folyamatokkal kapcsolatos belső kontrollok kialakítása és működtetetése volt a témája az Állami Számvevőszék „A jó példa legyen ragadós! Legjobb gyakorlatok a közpénzek felhasználásánál" című szeminárium sorozata második rendezvényének, amelyet április 7-én tartottak meg az ÁSZ székházában. A rendezvényen az önkormányzatok vezető munkatársai mutatták be követésre érdemes gyakorlatukat.


A helyi közösségek csatlakozását várják a kezdeményezéshez

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Vidékfejlesztési Minisztériummal és az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködésben országos hulladékgyűjtési akciót szervez május 21-én. Az ország legnagyobb szemétszedési akciójának szervezői nemcsak a gyűjtésben, hanem az illegális hulladéklerakók feltérképezésében is számítanak a csatlakozók segítségére.


A vidéki Magyarország egészének megújítása a cél 2020-ig

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter társadalmi vitára bocsátotta minisztériuma tízéves Nemzeti Vidékstratégiáját április 9-én, a karcagi Nagykunsági Gazdafórumon. Az agrárgazdasággal, a vidékfejlesztéssel, az élelmiszergazdasággal, valamint a környezet védelmével kapcsolatos feladatokat meghatározó stratégia célja, hogy 2020-ra a vidék társadalmi és gazdasági folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be.


Főpolgármesteri kitüntetés a tárgyilagos tudósításokért

Tarlós István főpolgármester átadta az idei Csengery Antal Díjakat április 10-én, Budapesten, a Városházán. A díjjal a hazai sajtó azon munkatársait ismerik el, akik huzamos időn át kiemelkedő tevékenységükkel a fővárost és a Fővárosi Önkormányzat működését érintő hírekről, információkról magas színvonalú, hiteles, pontos, tárgyilagos és gyors tájékoztatást adtak az írott és elektronikus sajtón keresztül.


Gémesi Györgyöt nem nyugtatta meg Tállai András nyilatkozata

Akár a tanácsi időkre emlékeztető helyzet is következhet az új Alkotmány mai tervezetéből, ha abba nem kerül bele a települések önkormányzáshoz való joga - hangsúlyozta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke április 11-én, a Duna Televízió „Reggel a Dunán" című műsorában. A MÖSZ elnökét Tállai András, önkormányzatokért felelős államtitkár korábbi szavai sem nyugtatták meg, aki szerint mindenütt megmarad az önkormányzat, a polgármester és a képviselő-testület.


Év végéig ki kell fizetni a tűzoltók elmaradt túlóradíját

Az év végéig ki kell fizetni a tűzoltók 2004. május 1. és 2007. december 31. közötti időszakra vonatkozó elmaradt túlóradíját - jelentette be április 11-én Kontrát Károly, a BM államtitkára és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. A pénz nagy részét a tűzoltóságok legtöbbjét fenntartó önkormányzatoknak kell majd kifizetniük, ami - Gémesi György, a MÖSZ elnöke szerint - további súlyos terheket ró az már most is „kivéreztetett" állapotban lévő szektorra.


A hungarikumoktól a szociális módszertani intézményekig

A minisztériumok számos jogszabályt jelentettek meg véleményezés céljából a kormányzati portálon. Ezek között található például a magyar nemzeti értékektől és hungarikumokról, a szociális módszertani intézmények kijelöléséről és feladatairól, illetve a rendészeti szakvizsgáról és a rendészeti vezetőképzésről szóló kormányrendelet módosításáról szóló határozat tervezete is.


Számos, önkormányzatokat is érintő módosítóról döntöttek

Az Országgyűlés április 11-én döntött a „Magyarország Alaptörvénye" című törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról. Az önkormányzatokat érintő elfogadott módosítók közül legjelentősebb, amely szerint a helyi önkormányzat kölcsönfelvételét vagy más kötelezettségvállalását törvény feltételhez, illetve a Kormány hozzájárulásához kötheti. A Parlament elfogadta azt a javaslatot is, mely a vármegye elnevezés helyett a megye hatályos elnevezésének fenntartását tartalmazza.


Az Országos Informatikai Programiroda pályázata

Az Országos Informatikai Programiroda pályázatot hirdet „Közhasznú számítógépek-2" címmel, hogy így teremtsen lehetőséget társadalmi szervezetek, alapítványok, és az általuk fenntartott intézmények számítógépparkjának bővítésére, illetve elavult gépeik korszerűbbre váltására, komplett számítógépes szolgáltatási csomagok segítségével. A pályázatok benyújtása ingyenes. Beadási határidő: május 2.


A MÖSZ véleménye az önkormányzati adórendszer átalakításáról

Az önkormányzati rendszer átalakításánál újra és újra felreppennek a hírek a helyi adók, kiemelten az iparűzési adó jövőbeni sorsáról. Az önkormányzati adórendszer átalakításához csak nagyon körültekintően, az egyéb adó rendszerekkel együttesen szabad hozzákezdeni, hiszen az adó alanya végső soron a különböző rendszerekben ugyanaz, az állampolgár.


A TÖOSZ szerint a rend fenntartása csakis a rendőrség feladata

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai kihasználva a hátrányos helyzetben lévő - többségében roma lakta - településeken meglévő szociális feszültségeket, jelenlétükkel veszélyeztessék az ott élők nyugalmát. A TÖOSZ ezért sajtóközleményben tiltakozik a rend ilyen módon való felügyelete ellen, s a követeli a kormánytól és a parlamenttől, hogy szüntesse meg ezt az állapotot.


Konferencia a régiók közlekedésének problémáiról és lehetőségeiről

Idén immár ötödik alkalommal rendez konferenciát „Határok nélküli partnerség" címmel a Közlekedéstudományi Egyesület és a Nógrád Volán Zrt. május 5-én és 6-án, Salgótarjánban és Szécsényben. A rendezvény témája a régiók közlekedése, problémák, lehetőségek; vasúti közlekedés, közúti, kötött pályás közlekedés, Ipoly hidak építése, védnöke Dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.


Az ÁSZ megkezdi az önkormányzatok helyszíni vizsgálatát

Negyedéves előkészítő munkálatok után az Állami Számvevőszék elkezdi a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszerének helyszíni ellenőrzését. Az új ellenőrzési program a pénzügyi-vagyoni kockázatoknak, a kockázatkezelés eredményességének, a vagyongazdálkodás szabályozottságának, az önkormányzati többségi tulajdonban álló gazdasági társaságoknál a tulajdonosi felelősség érvényesülésének a megítélésére irányul.


Az átalakulás kérdései az Önkormányzati Klub szakmai napján

Az átalakuló félben lévő államigazgatáson belül az egyre közelebb kerülő járási rendszer visszaállításának kérdéseiről lesz szó május 12-én, Budapesten, az ETK Önkormányzati Klub következő rendezvényén. A téma kiemelkedően fontos, hiszen a kérdéskör alapvetően érintheti a polgármesterek, de különösen a jegyzők, és az apparátusok munkáját, jogi helyzetét.


A BKK jelentős fejlesztéseket és járatsűrítést ígér a fővárosiaknak

Két hét múlva új menetrend szerint közlekedhetnek a fővárosiak, ugyanis elkészült, ÉS májustól életbe is lép a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által előkészített, alapos utasszámlálásokat követően eldöntött járatsűrítéseket és jelentős fejlesztéseket tartalmazó új fővárosi tömegközlekedési menetrend - adja hírül Budapest Főváros Önkormányzata.


A TÖOSZ megoldást javasol az elmaradt túlóradíjak kifizetésére

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) április 15-én nyilatkozatban hívta fel a Pintér Sándor belügyminiszter figyelmét arra, hogy az önkormányzatok képtelenek kifizetni az állami alkalmazásban lévő tűzoltók elmaradt túlóradíját, s javasolja a kormánynak, hogy a hat éve ígért, elmaradt pótlékok kifizetését a BKV illetve a MÁV adósságának rendezésére szánt összegből rendezze.


Konferencia a fenntartható biomassza- és napenergia-hasznosításról

A fenntartható biomassza- és napenergia-hasznosítás témájával foglalkozik az Energia Klub „Biomasszától a napenergiáig" című, május 4-én, Budapesten rendezendő konferenciája, amely elsősorban az önkormányzatok számára kíván hasznos tanácsokat nyújtani ahhoz, hogy településük energiaellátását fenntarthatóvá tegyék, korszerűsítsék, és mindeközben a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket is figyelembe vegyék.


Hazánk cseréli le utolsónak szovjet mintájú alaptörvényét

Isten, áldd meg a magyart! - így, a Himnusz első sorával kezdődik Magyarország új Alkotmánya, amelyet április 18-án szavazott meg az Országgyűlés. A képviselők közül 262-en voksoltak igennel, 44-en nemmel, 1 személy tartózkodott, míg 78-an nem szavaztak. A 2012. január 1-jén életbe lépő alaptörvénnyel, több mint 20 évvel a rendszerváltozás után hazánk megválik a szovjet mintára készült és átmenetiként elfogadott alaptörvényétől.


A muzeális intézményektől a közlekedési események vizsgálatáig

A minisztériumok számos jogszabályt jelentettek meg véleményezés céljából a kormányzati portálon. Ezek között található például a légi-, a vasúti- és a víziközlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatáról, a muzeális intézmények működési rendjéről, valamint az egyes mezőgazdasági tárgyú munkabiztonsági jogszabályokról szóló kormányrendelet módosításáról szóló határozat tervezete is.


A legfőbb cél, a geotermikus energia alkalmazásának elterjesztése

A geotermikus energia alkalmazása, a geotermikus fűtőrendszerek elterjesztésének elősegítése, népszerűsítése egyre nagyobb figyelmet kap az energiaellátás fejlesztésében. Ennek elősegítésére jött létre a napokban miskolci székhellyel a GEO-NORD Geotermikus Távhő Klaszter, amelynek alapítói a Geo-Wendung Zrt, valamint Kistokaj, Mály, Nyékládháza és a Gödöllő önkormányzata.


A csomagtól 100-150 ezer új munkahelyet várnak a ciklus végéig

Ötszáz milliárd forintos bürokrácia- és adminisztrációs terheket csökkentő csomagról döntött a kormány - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője április 20-án. A program többek között tartalmazza az adófizetések és bevallások módjának egyszerűsítését, a kötelező adatszolgáltatások számának ritkítását, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentését is.


Távmunka-házakkal megoldható lenne a foglalkoztatottság növelése

A vidéki foglalkoztatási lehetőségek napjainkra beszűkültek, és ez a tendencia további területi egyenlőtlenségekhez vezethet. A primer és szekunder szektor foglalkoztatási felszívó képessége jelentősen visszaszorult. Az agráriumban az automatizálás és az EU-s túltermelés miatt nem várható foglalkoztatás bővülés, az ipari foglalkoztatók a bérköltségek jelentős különbsége miatt keletebbre viszik telephelyeiket. Marad tehát a tercier szektor, a szolgáltatások, ahol jelentősebb potenciál mutatkozik a foglalkoztatás növelésére.


A Vidékfejlesztési Minisztérium május végéig várja a véleményeket

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti Vidékstratégiáját, melynek stratégia célja, hogy 2020-ra a vidék társadalmi és gazdasági folyamataiban minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Aki szeretne hozzászólni a stratégiához, eljuttathatja véleményét e-mailen a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, vagy részt vehet az április 28-án, Sárospatakon kezdődő vitafórum-sorozat valamelyik állomásán.


A versenyzők bemutathatják szülőföldjük konyhaművészetét

Kárpát-medencei Gyermek és Ifjúsági Főzőfesztivált rendez a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület május 28-án, Győr-Gyirmóton. Az első alkalommal megrendezendő eseményre Magyarországról és a határokon túlról várnak csapatokat, amelyeknek itt lehetőségük lesz arra, hogy bemutassák tudásukat, szülőföldjük hagyományos konyhaművészetét.


Hamarosan forgalomba kerülhet az egri borvidék fehér zászlósbora

Egerben bemutatták az Egri Csillagot, a Bikavér fehér párját. A fehér cuvée megalkotásának ötlete Gál Tibor pincészetében született meg, ahol mintegy 50 borász gyűlt össze tavaly februárban. A cél az volt, hogy a vörös fajtáknál kevésbé ismert egri fehérborokra felhívja a figyelmet. Az április 22-én bemutatott zászlósbortól azt várják, hogy az Egri Bikavérhez hasonló sikert arat, s nevet szerez magának a borpiacon.


Gémesi György szerint közösen lehetne jó megoldásokat találni

Készülőben az önkormányzati törvény, de a Magyar Önkormányzatok Szövetsége véleményét mindeddig nem kérdezte meg a kormány. Fennáll a veszély, hogy a települések összevonásával, a finanszírozás központosításával a régi tanácsrendszerre emlékeztető struktúra jön létre. Többek között erről beszélt Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere április 22-én, a hvg.hu-nak adott interjúban.


Schmitt Pál szerint közérthető és korszerű alaptörvény született

Schmitt Pál április 25-én délben, a Sándor-palotában aláírta az Országgyűlés által elfogadott új Alaptörvényt, amely 2012. január 1-jével lép majd hatályba. A köztársasági elnök szerint egy mindenki számára érthető, egyszerre magyar, nemzeti, korszerű és európai alaptörvény született, amelyre a magyarok nemzedékek múlva is büszkék lesznek.


Nemzetközi konferencia a gödöllői Szent István Egyetemen

Nemzetközi konferenciát rendez „A Duna régió uniós stratégiája" címmel április 28-29-én a gödöllői Szent István Egyetem. A rendezvényen különös hangsúlyt kap a föld- és vízgazdálkodás, valamint a környezetvédelem. A konferenciára - melynek fővédnöke Dr. Johannes Hahn, a Regionális Politikák EU biztosa, védnökei a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - kilenc országból mintegy 100 résztvevőt várnak a szervezők.


Hal, vad, bor, pálinka, és színes kulturális programok Agárdon

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Velencei-tavi Hal-Vad-Bor- és Pálinkafesztivált, április 29-május 1. között, Agárdon és a Velencei-tó környékén. A 2008-ban, hagyományteremtő kezdeményezésként életre hívott rendezvény szervezői szeretnék megmutatni a térségbe látogató vendégeknek, hogy a Velencei-tó nemcsak a nyári időszakban csábító turisztikai célpont, hanem egész évben remek kikapcsolódási lehetőségeket képes nyújtani.


Az egyházak húsz évre veszik át az intézmények fenntartását

A Kazincbarcikai képviselő-testület tagjai két nevelési-oktatási intézmény egyházi fenntartásba történő átadásáról döntöttek április 27-én tartott ülésükön. A döntés értelmében a Kikelet Közi Tagóvoda épületét a Miskolci Görög Katolikus Apostoli Exarchátus, míg a Herman Ottó Tagiskolát a Tiszáninneni Református Egyházkerület kapja meg térítésmentes használatra augusztus 1-jétől 2031. július 31-ig.


Számos nagy horderejű kérdésről döntött a fővárosi közgyűlés

Több nagy horderejű kérdésről döntött a Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén. A városatyák - egyebek mellett - 26 budapesti közterület átnevezéséről, a közterületeket életvitelszerű lakhatás céljára használók bírságolásáról, a szórólapozás és utcazenélés díjkötelessé tételéről, a 2017-es Világjátékok Gödöllővel közös megrendezésének megpályázásáról, valamint a főváros 2011 és 2014 közötti gazdasági tervének elfogadásáról hoztak határozatot.   


Gémesi György szerint az eseményből az egész ország profitálhat

Miután a fővárosi közgyűlés is támogatja, mindkét rendező város részéről zöld utat kapott a 2017-es Világjátékok-pályázat. Gödöllő már korábban állást foglalt az olimpián kívüli sportágak világversenyének megpályázása kapcsán, míg a Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén 30 igen és 1 tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló határozatot. Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke a szavazás után örömének adott hangot.


A Belügyminisztérium várja a békés megoldásokat célzó projekteket

A magyar elnökség az Európai Bűnmegelőzési Hálózat égisze alatt „A közösségi/települési konfliktusok kezelésének jó gyakorlatai" címmel június 6-án és 7-én nemzetközi tematikus szemináriumot rendez Budapesten. A szakmai rendezvény a Belügyminisztérium „A közösségi konfliktusok kezelésének jó gyakorlatai a kelet-közép-európai régióban" című, az Európai Bizottság által támogatott projektjének keretében kerül megrendezésre.


Uniós és magyar szakértők osztják meg nézeteiket Pécsett

„Az energiaellátás biztonsága - Hogyan biztosítható az ellátás az EU-ban és a szomszédos országokban?" címmel rendez konferenciát az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és Pécs városa április 29-én, a pécsi Kodály Központban. A rendezvényen meghívott európai uniós és magyar szakelőadók osztják meg nézeteiket arról, hogy az EU energiapolitikája hogyan segítheti elő a tagországok ellátásbiztonságát.


Hamarosan éjjel-nappal Combino-val utazhatunk a Nagykörúton

Május 1-jétől lép életbe a fővárosi közösségi közlekedést meghatározó, a járatok forgalmi jellemzőit tartalmazó új paraméterkönyv, melyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV közösen készített elő. A legfontosabb változás az, hogy a 6-os villamosok a Nagykörúton szünet nélkül éjjel-nappal közlekednek felváltva a zsúfolt éjszakai buszjáratot. A Paraméterkönyvet Dr. György István főpolgármester-helyettes hagyta jóvá a BKK és a BKV javaslatai nyomán.


Nyitrai Imre szerint elengedhetetlen a szociális számla bevezetése

Egy hosszú távú koncepció vitasorozata ért véget ma, de a munkának még nincs vége - hangsúlyozta Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár április 28-án, a Nemzeti Szociális Koncepcióról szóló ágazati konzultáció utolsó állomásán, Budapesten. Az eseményen felszólalt Hermann Binkert volt német államtitkár és Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára.


A programnak iránytűként kell szolgálnia a vidékfejlesztésben

„Célunk, hogy minél több résztvevő hallathassa a hangját, most, amikor tíz évre meghatározzuk vidékstratégiánkat" - fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció társadalmi vitasorozatának nyitó rendezvényén, április 28-án, Sárospatakon. „A vitasorozat eredményeként olyan programot akarunk letenni az asztalra, ami iránytűként szolgál majd" - hangsúlyozta a miniszter.


Az új irodában minden fogyatékkal élő korszerűen intézheti ügyeit

Minden fogyatékkal élő számára - legyen akár kerekes székkel közlekedő, nagyothalló vagy csökkent látású - korszerű, önálló ügyintézést tesz lehetővé Budafok-Tétény új helyen működő okmányirodája, amely április 29-én nyílt meg a Promontor Üzletházban. Az okmányiroda korszerűsítését a sikeres ÁROP-pályázat révén elvégzett szervezetfejlesztés során tervezte meg Budapest XXII. Kerületének Önkormányzata. 


Gödöllőre látogatott a Pest megyei kormánymegbízott

"Gödöllőn azt tapasztaltam, hogy a külsőségekben is beérnek azok az eredmények, amelyek lassú építkezés és folyamatos, profi szakmai munka révén jöttek létre" - mondta Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője április 28-án a Gödöllői Polgármesteri Hivatalban tett látogatásán, miután dr. Gémesi György polgármesterrel és dr. Nánási Éva címzetes főjegyzővel találkozott.


Szekó József polgármestert leütötte egy független képviselő

Verekedéssel kezdődött, és egy képviselő őrizetbe vételével végződött a mohácsi önkormányzati testület április 29-i ülése. Az estet a fideszes polgármester, Szekó József és a másik résztvevő, Polgár Károly korábban jobbikos, jelenleg független képviselő eltérő módon mesélték el, annyi azonban bizonyos, hogy az eset jól illeszkedik az utóbbi idők mohácsi botrányai közé.


A legfontosabb cél a költségcsökkentés és a hatékonyság növelése

Egyértelmű feladat- és hatáskör-elhatárolásra van szükség a városüzemeltetés során, ezáltal egyszerre várható el a költségcsökkentést, illetve a hatékonyság növelése - mondta György István főpolgármester-helyettes április 29-én, a Budapest új városüzemeltetési modelljéről szóló szakmai konferencián, míg Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője a főváros közlekedés fejlesztési feladatairól, terveiről beszélt.


Szeptembertől a lakásfenntartási támogatást vezetnek be

A leginkább rászorulók anyagi helyzetére tekintettel a Kormány meghosszabbítja a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás rendszerét április 30. után is. Ennek értelmében a jelenleg támogatásban részesülő fogyasztók számára a jogosultsági időszak augusztus 31-ig meghosszabbodik. Szeptembertől új támogatási forma, a lakásfenntartási támogatás váltja fel az eddigi támogatást.


Szórakozva ismerkedhetünk a magyar hajózás történetével

Nagyszabású, Hajós Majális keretében, május 1-jén adják át hivatalosan a Neszmélyi Hajóskanzent, ahol a magyar hajózás történetének legfontosabb részét képező, a forgalomból már kivont, uniós pályázati forrásból felújított hajókat tekinthet meg a nagyközönség. A neszmélyi Szent Ilona öbölben kialakított szabadtéri hajómúzeumban többek között a Lajta Monitorhajóval, Neszmély lapátkerekes gőzhajóval és a Vöcsök szárnyashajóval találkozhatnak az érdeklődők.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu