Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az 50 milliós projekt költségit a város önkormányzata a saját forrásból finanszírozza

Az agyagpaplan eltávolításával kitisztítják Tatán Közép-Európa legnagyobb vízhozamú langyos vizű forrástavát, amely a Fényes fürdő területén található – közölte a Komárom-Esztergom megyei város polgármestere az MTI-vel. Michl József (Fidesz-KDNP) elmondta, a tavat még Esterházy grófné használta fürdésre, ezért Grófi-tónak nevezik. 


Egyetlen nappal a megnyitás előtt derült csak ki, hogy újabb befogadóállomás létesül a városban

Derült égből villámcsapásként érte a helyieket a hír, hogy 2016. július 1-jén újabb befogadó állomás nyílt Kiskunhalason. Az önkormányzat egy hete még arról fogadott el nyilatkozatot, hogy a településen működő befogadótábort is bezárják. A civilek felháborodtak – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.


A kistelepüléseken átmenetileg napközbeni ellátás nélkül maradhatnak a három éven aluliak

Bár a bölcsődei rendszer átalakításának célja, hogy a jelenleginél sokkal több kisgyermek részesülhessen bölcsődei ellátásban, a reform átmenetileg akár csökkentheti is a férőhelyek számát – tudta meg a Magyar Nemzet. A kisebb településeken az egységes óvoda-bölcsődék ugyanis legfeljebb 2017 szeptemberéig működhetnek, míg az azokat pótló minibölcsődék legkésőbb 2018 második felében nyitják meg kapuikat. 


Mindkét településen is független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Két településen tartottak időközi polgármester választást 2016. július 3-án az országban. A Heves megyei Parádon a korábbi polgármestert, Mudriczki Józsefet, a Tolna megyei Kistormáson pedig Pintér Ferencet választották településvezetőnek. Mindketten független jelöltekként indultak a voksolásokon.


Az önkormányzat egy két évvel ezelőtti, vitatott ingatlanapport ügyében kezdeményezi az eljárást

Háromszáz millió forintos kártérítési pert indított a pécsi önkormányzat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel szemben a Fővárosi Törvényszéken egy 2014-ben történt vitatott ingatlanapport miatt – közölte Szabó Iván ügyvéd 2016. július 4-én az MTI-vel.


Idén várhatóan 35 ezer 6-16 éves fiatal töltheti a vakációját Napközi Erzsébet-táborokban

Jövőre 5,2 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés az Erzsébet-táborokra – közölte Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2016. július 4-én, a Fejér megyei Mezőszilas általános iskolájában, ahol a nyáron Napközi Erzsébet-táborokat tartanak.


A bűnüldöző diákszolgálat tagjai három megye 11 településén védelmezik a nyaralók biztonságát és értékeit

Idén nyáron sem hagyják magukra az üdülőhelyi rendőri szerveket a megyei rendőr-főkapitányságok és az önkormányzatok: Somogy, Veszprém és Zala megye 11 balatoni településén 400 fiatal kapcsolódik be abba a szezonális bűnmegelőzési munkába, amelynek fő célja a hazai nyaralók és a külföldről érkezők biztonságérzetének erősítése, a strandi lopások, autófeltörések, a piacokon, vásárokon, fesztiválokon előforduló tolvajlások megelőzése és a károsultak, áldozatok segítése – írja a Magyar Idők.


A vidéken már működő háromszintű ellátórendszert szeretnék Budapesten is kialakítani

Ötvenmilliárd forint pluszforrást szavazott meg a kormány a budapesti egészségügynek – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára 2016. július 5-i budapesti sajtótájékoztatóján, hivatkozva a július 4-én megjelent kormányhatározatra.


A Győr-Moson-Sopron megyei település vezetését Győrig Zoltán alpolgármester vette át

A községháza épületére tűzött fekete lobogó jelzi a rábcakapiak gyászát. Németh Ottó, a község polgármestere július 2-án még levezényelte a falunapot, majd nem sokkal éjfél után örökre álomra hajtotta a fejét. Tragikus hirtelenséggel hunyt el Rábcakapi polgármestere, Németh Ottó. Az általa vezényelt falunapon még jó kedélyű volt, ráadásul aznap ünnepelte a névnapját is. Ám nem sokkal éjfél után vett egy mély levegőt, az utolsót – írja a Kisalföld. 


Az erzsébetvárosi MSZP a városrész korábbi polgármesterét választotta elnökének

Egyhangúan elnökké választotta a VII. kerületi MSZP a városrész korábbi polgármesterét, Hunvald Györgyöt. Ezzel a korábban sokáig előzetesben is ülő Hunvald visszatért a politikába, még az is lehet, hogy 2019-ben elindul a polgármesteri posztért – olvasható az Origo cikkében.


A programban 40, 70, 90 vagy 150 négyzetméteres sportparkok építhetők – A települések augusztus 15-ig pályázhatnak

Kültéri sportpark-építési program indul, az ingyen használható szabadtéri létesítményekben elsősorban a felnőtt sportolni vágyók tölthetik el aktívan szabadidejüket, a futókörrel is bővíthető sportparkok építésére augusztus közepéig nyújthatnak be kérelmet a települési önkormányzatok – közölte 2016. július 5-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).


Idén több mint 150 önkormányzat határozott helyi adó emeléséről vagy módosításáról – Összesen közel 200 új elvonást vezettek be

Több mint 150 önkormányzat nyúlt hozzá az idén érdemben az adórendeletéhez, és vezetett be új adót, vagy növelte meg a terhet. A forráshiány miatt kevesen hagyják ki a vállalkozások terhelését, és megállíthatatlanul terjed a földadó is – olvasható a Világgazdaság cikkében.


Az öt hónapos, négy megyére kiterjedő speciális közfoglalkoztatási kísérleti programba háromszáz álláskeresőt vontak be

Kísérleti közfoglalkoztatási programot indított el július 1-jével a kormány; a programba azokat a halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalókat vonja be, akik eddig sem a nyílt munkaerőpiacon, sem a közfoglalkoztatásban nem tudtak elhelyezkedni, mert mentális, szociális vagy egészségi problémákkal küszködnek – írta július 5-i számában a Magyar Nemzet a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási szakportálján közzétett tájékoztatóra hivatkozva.


A Munkahelyteremtő Szociális Szövetkezetek Szövetségének pillanatnyilag tizenegy tagja van

Megalakult a Munkahelyteremtő Szociális Szövetkezetek Szövetsége (MUSZOSZ) az elmaradott térségekben élő, szegényebb sorsú, gyakran tartósan munkanélküli rétegek támogatására. Az MTI-hez 2016. július 6-án eljuttatott közlemény szerint a szövetség célja, hogy a különböző szociális szervezetek tapasztalatait, véleményeit összegyűjtse, valamint segítsen a szervezetek működéséhez szükséges megfelelő törvényi háttér kialakításában. 


Az elvonás valószínűleg technikai jellegű, a Balaton és környéke kiemelt turisztikai fejlesztési terület lesz

Visszavonta a kormány egy tavalyi határozatát, amely több területen összesen 310 milliárd forintnyi EU-s és hazai forrást fordított volna a Balaton fejlesztésére egyebek mellett a vízminőség, az úthálózat, a gazdaságfejlesztés és a vasúti közlekedés területén – olvasható a hvg.hu cikkében.


Arról, hogy városnak milyen tervei vannak a Húsgyár épületeivel, területeivel, arról egyelőre nincs információ

A mai napon a felszámolást végző cég kihirdette a Húsgyár értékesítésére kiírt tizedik kör eredményét – írta 2016. július 7-én az infokapuvar.hu. A pályázatot érvényesnek nyilvánította és elfogadta Kapuvár Város Önkormányzatának ajánlatát a gyár megvételére, így a terület az önkormányzat tulajdonába kerülhet.


Az FM pályázatainak benyújtási határideje: 2016. augusztus 8.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint 2016. július 8-án reggel 8 órától a források kimerülésig vagy 2016. augusztus 8. 23 óra 59 percig van lehetőség a nemzeti Tanyafejlesztési Program pályázataink benyújtására. Forráskimerülés esetén – amennyiben a felhívásban meghatározott keretösszeg 200 százalékát eléri a már benyújtott pályázatok támogatási igénye –, az FM felfüggeszti a pályázat benyújtási időszakát.


Palkovics László: a Klik utódja egy sokkal kisebb, nagyjából százfős szervezet lesz

A tankerületi központok vezetői január 1-jével látják el feladataikat, de már szeptember 1-jétől megbízott irányítóként munkába állnak, hogy lebonyolítsák az önkormányzatok által működtetett iskolák átvételét – mondta a Magyar Időknek Palkovics László. Az oktatási államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány létrehoz egy, a Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet, amely minden, az oktatásban érdekelt szereplő fóruma lesz. 


Mindkét településen független jelöltből lett településvezető

Két időközi polgármester-választást tartottak 2016. július 10-én az országban. A Pest megyei Csőváron Nemecz Pálné, a Somogy megyei Bodrogon pedig Erdei Norbert kapta a legtöbb szavazatot. Mindketten független jelöltekként indultak a voksolásokon.


Az LMP célja olyan, a fenntarthatóságon alapuló idegenforgalom, amely a helyiek érdekeit szolgálja

Állítsák vissza az idegenforgalmi adó költségvetési kiegészítésének korábbi mértékét, mert a csökkentéssel hétmilliárd forintnyi fejlesztési és marketingforrástól esnek el az önkormányzatok – szorgalmazta Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati szakszóvivője.


A két héttel ezelőtti természeti csapás következtében 13 településen körülbelül ezer ingatlan rongálódott meg

Kifejezetten sok pénzbeli és természetbeli adományt kaptak eddig a jégkárral sújtott szatmári települések. Az érintett falvak továbbra is szívesen fogadnak adományokat, emellett nagyon bíznak a kormányzati támogatásban is – olvasható a Magyar Idők cikkében.


Átadták a 2,5 milliárd forintból kialakított Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és Digitális Erőművet

Átadták a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és Digitális Erőművet Ózdon, a létesítményt 2,5 milliárd forintból az egykori kohászati üzemek területén alakították ki. A volt kohászati üzem törzsgyárának területén oktatási, kutatási, módszertani központot, Digipedia elnevezésű oktatási alkalmazási részleget, közösségi teret és kiállító helyi­ségeket alakítottak ki, a pincében a Digitális Kárpát-medence című kiállítás várja a látogatókat, a hajdani Fúvógépházban filmstúdió létesült.


A városokban élők továbbra is ki vannak zárva a pályázatból

Az előzetes minisztériumi számításnál is többen, közel 185 ezren jutottak szociális tüzelőhöz a télen, ami kétezerrel több a tavalyi rekordnál – derül ki a Magyar Nemzet által kikért adatokból. Az elmúlt öt évben háromszorosára nőtt a szociális tüzelőanyagra fordított állami keret, de a települések harmada még mindig nem részesül a támogatásból.


Csak Pest és Győr-Moson-Sopron megyében tapasztalható növekedés – A fővárosban egyre népszerűbbek a külső kerületek

Jelenleg sem kevésbé Budapest-központú az ország, mint az elmúlt évtizedben volt: erre utal legalábbis az utóbbi két népszámlálás eredménye – olvasható a szabad Föld cikkében, amelyből megtudható, hogy az Otthontérkép által elemzett 2001-es és 2011-es adatok szerint mindössze két magyarországi megyében nőtt a népesség.


Csordás Tamásné egészségi állapotának megromlásával indokolta döntését

Legárth Andrea tájékoztatása szerint Csordás Tamásné megromlott egészségére hivatkozva nyújtotta be lemondását. Hozzátette: az időközi polgármester-választást 2016. október 2-án, az uniós betelepítési kvótáról kiírt népszavazással együtt tartják. Gersekaráton 2014 októberében az 569 választásra jogosult közül 379-en mentek el szavazni, akkor három független jelölt közül választottak polgármestert.


A megyei polgármesterek többsége szerint újra kellene gondolni a közfoglalkoztatás rendszerét

Bár a tavalyihoz képest nőtt a közfoglalkoztatásba bevontak száma, nehezen tudják feltölteni a közfoglalkoztatási kereteket a Csongrád megyei településeken, ráadásul a falvak vállalkozásai is munkaerőhiánnyal küszködnek. A polgármesterek szerint át kellene gondolni a közfoglalkoztatás rendszerét – olvasható a Délmagyarország cikkében.


A tervezet többek között a klímaváltozás és az energiafüggőség jelentette kihívásokra igyekszik megfelelő válaszokat találni

A Földművelésügyi Minisztérium az erdészeti politikáért felelős kormányzati szervezetként a korábbi stratégiai dokumentumok alapján elkészítette a 2016-2030 közötti időszakra vonatkozó nemzeti erdőstratégia tervezetét. A célkitűzés olyan stratégia megalkotása volt, amely az erdő sokrétű funkciói közötti megfelelő egyensúly megteremtését szolgálja. 


Az intézmény működéséhez a város biztosít egy üzemcsarnokot, a résztvevő vállalkozások a gépeket, eszközöket adják

Bejegyzés alatt áll a zalaegerszegi önkormányzat és több helyi vállalkozás által alkotott közös cég, amely Magyarország első duális szakképzési központját működteti majd – jelentette be 2016. július 15-i sajtótájékoztatóján a város két alpolgármestere. 


A polgármesterek nem értik, miért kell minden különleges rendőri erőt a déli határra vezényelni

Július elsején megérkeztek és még a hónap közepe előtt távoztak is a Balaton-partról a Készenléti Rendőrség erői, a déli határ védelmére vezényelték ugyanis őket. Az ígért lovas rendőrök sem jönnek a Somogyi Hírlap szerint Siófokra. A megyei főkapitányságnak kell megoldania a nyári erősítést.


A VIII. kerület megújításának következő nagy lépése az Orczy negyed újjáépítésének megkezdése lesz

A Magyar Urbanisztikai Társaság döntése alapján 2016-ban Józsefváros nyerte el a Települési Hild János-díjat. A szakmai kitüntetéssel azt a munkásságot ismerik el, amelyet a kerület hosszú időn át végzett a stratégiai településfejlesztés során. A Hild János-díj az első budapesti városrendezési terv készítőjéről kapta a nevét. 


A projektet tervező cég is egyetért a gumihulladék-hasznosítóról szóló referendum megtartásával

A szükségesnél hatezerrel több, mintegy 19 ezer aláírást gyűlt össze a kaposvári gumihulladék-hasznosítóról szóló népszavazás kiírásához. Az aláírásokat a helyi ellenzéki pártok és civilek közösen gyűjtötték össze egy hónap alatt. A somogyi megyeszékhely MSZP-s elnöke szerint Kaposvár zsákutcába jutott az ügy miatt – tudósít a HírTV.


Az NGM elutasította a balatoni települések vezetőinek kérését

Hiába fordult a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a nemzetgazdasági miniszterhez, tiltakozva az idegenforgalmi adó (ifa) mellé járó állami kiegészítés jövőre tervezett csökkentése miatt, elutasító választ kapott – közölte Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a szervezet elnöke. 


A támogatási kérelmeket az első szakaszban augusztus 8-tól szeptember 15-ig lehet benyújtani

Gyermekotthonok kiváltását, korszerűsítését, hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozását támogató pályázati felhívás jelent meg 1,2 milliárd forintos keretösszeggel a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.


Hatan szálltak ringbe a Fejér megyei település vezetéséért

A 2016. július 17-i időközi választáson ismét Egriné Ambrus Andrea független jelöltet választották meg a Fejér megyei Szabadegyháza polgármesterének – közölte a település jegyzője az MTI-vel. Rádi Éva Ella tájékoztatása szerint az időközi polgármester- és képviselő-választást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület március 25-én feloszlatta magát, miután négy képviselő nem tudott együtt dolgozni Egriné Ambrus Andrea független polgármesterrel.


Társadalmi egyeztetés folyik az önkormányzatok informatikai rendszeréről

Szakmai és önkormányzati szervezetekkel közösen tervezi kidolgozni a kormány annak az egységes települési informatikai rendszernek a részleteit, amellyel kapcsolatban korábban számos érdekvédő tiltakozott. A törvény már megszületett, kötelező csatlakozást ír elő, de az ütemezést még nem rögzítették – írja a Magyar Hírlap.


Megyénként és településenként is rákereshetünk Magyarország kétszáz fürdőjére és strandjára

Mostantól térképen is, akár megyénként vagy településenként is megjeleníthető Magyarország több mint 200 fürdője a termalfurdo.hu-n. A portál az olvasói igényeinek szem előtt tartásával készítette el legújabb fejlesztését a térképes fürdőkeresőt, amely nagy könnyebbség mindazoknak, akik pihenéseik alkalmával szívesen felfedeznék a környéket, de nem tudják, merre induljanak, hol lesz lehetőségük fürdőzésre a közelben.


Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke attól tart, hogy sokan nem tudják majd egyszerre kifizetni a mintegy 20 ezer forintos összeget

Hónapok óta nem kap csekket a szemétszállítási díjról a lakosság az ország legtöbb településén, mert az állami hulladékgazdálkodó cég április eleje óta képtelen megoldani a számlázást. Emiatt a családok várhatóan ősszel egyszerre kapnak majd egy hat-hét havi díjat magában foglaló számlát, ami elérheti a 18-21 ezer forintot. Ekkora összeget pedig feltehetően számos ügyfél képtelen lesz egyszerre kifizetni – tudósít a HírTV.


Hatvan távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég vizsgálatát zárta le tavaly óta az ÁSZ

Az elmúlt év januárja óta 60 önkormányzati távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég vizsgálatát zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a szervezet folytatja az ellenőrzéseket – mondta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke 2016. július 19-én, sajtótájékoztatón, Budapesten.


Az önkormányzatok sem érdekeltek abban, hogy bérlakásokat építsenek, hogy bérlakásokat építsenek

Hatalmas igény lenne rá, ugyanakkor hiánycikk, ami meg van, az lassan megfizethetetlenül drága – tömören összefoglalva így fest nálunk a bérlakáspiac. Az elszálló árakról nem csak az Airbnb tehet, a szűkös kínálat és az alig létező bérlakásrendszer mellett a kőkorszaki lakástörvény is nehezíti a helyzetet – írja a Magyar Nemzet Online.


Kétharmaduk azokat az információkat sem hozza nyilvánosságra a honlapján, amelyre törvény kötelezi

A Budapesti Korrupciókutató Központ (CRCB) 2016-ban is elkészítette a magyar önkormányzatok törvénytiszteletét és átláthatóságát kutató felmérését, amely a magyarországi városok korrupciós kockázatát vizsgálja az önkormányzatok honlapjai alapján. A felmérésben összesen 368 települést (23 kerületet, a 23 megyei jogú és további 322 várost) vizsgáltak meg még 2015-ben, ennek eredményét hozták most nyilvánosságra – írja a hvg.hu.


Az üzem elleni népszavazási kezdeményezés támogatottsága eltérítette szándékától a beruházó vállalat tulajdonosát

Nem lesz gumihulladék-feldolgozó Kaposváron. A népszavazási kezdeményezés támogatottságának hatására a beruházó vállalat tulajdonosa jelezte a város polgármesterének, hogy nem kívánja megépíteni az ipari létesítményt. Szita Károly polgármester egyetértve a beruházó szándékával kezdeményezte a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatójánál, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a gumihulladék-feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést.


A közmunkaprogram bevezetése óta alig néhány ezren tudtak maguknak állást találni a munkaerőpiacon

Államilag támogatott rabszolgamunkáról beszél a Magyar Szegénységellenes Hálózat a közmunkaprogram kapcsán. Néhány önkormányzatnak nagy üzlet, Borsod megyében afrikai állatokat adnak el jó haszonnal, szinte bérköltség nélkül, szakértők szerint azonban az állami közfoglalkoztatásból nincs kiút – tudósít a HírTV.


Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint duplájára kellene emelni a háziorvosok bérét

Az elmúlt fél évben tovább nőtt azoknak a településeknek a száma, ahol nincs háziorvos. Míg januárban 238 olyan praxis volt, ahol legalább hat hónapja nincs állandó orvos, júliusra ez a szám már 276-ra nőtt – írta a Magyar Nemzet. A kormány idén és jövőre 10 milliárd forintos állami támogatással segítené a háziorvosokat, de az adminisztrációs terhek és a várható magasabb bérek miatt a fiatalok inkább kórháza mennek dolgozni. 


A Komárom-Esztergom megyei városban még Burgert Róbert, a mezőgazdasági kombinát vezetője fúratott két kutat 1983-ban

A bábolnai gyógy-és termálfürdő megvalósításának első lépcsőjeként két és fél kilométeres távvezetéket épít az önkormányzat, ezzel a kutak fúrása után 33 évvel megkezdődik a település termálkincsének hasznosítása – tájékoztatta a Komárom-Esztergom megyei város polgármestere 2016. július 22-én az MTI-t.


Szinte csak a kormánypartok tudnak mandátumot szerezni a tízezernél kevesebb lélekszámú településeken

A 10 ezer főnél kevesebb lakosságú településeken a független jelöltek mellett szinte csak a kormánypártok léteznek. A Fidesz-KDNP mellett csak a Jobbik indult el néhány helyen, de mandátumot nem tudott szerezni. A baloldal nem létezik a falvak, kisvárosok világában – olvasható az Origo cikkében.


Polgármester-buktatás is felmerült a beruházás miatti vitában

Balatonfenyvesen megépült a csaknem fél kilométeres vitorlásmóló – az LMP természetkárosítás miatt feljelentést tett. A szomszédos Balatonmáriafürdő néhány strandja pedig úgy eliszaposodott, hogy hosszú stégeken lehet csak megközelíteni a vizet. Az összefüggést azonban a szakértő szerint is nehéz kimutatni, de aggodalomra okot adó jeleket így is lát – írja a Magyar Nemzet.


A legtöbb faluban a kedvezmények ellenére sem tolonganak a betelepedni vágyók

Noha több vidéki település is már évek óta ingyentelkekkel csábítja a fiatal családokat, ám a csok ellenére sem tolonganak a letelepedők a parcellákért. Körkérdésünk során találkoztunk elégedett önkormányzatokkal is, de van olyan falu, ahol tíz év alatt csak egyetlen jelentkező akadt, máshol pedig vissza kell perelni az önkormányzatnak a telkeket – írja a Magyar Nemzet Online.


Biharugrán, Ramocsaházán és Szakácsiban is független jelöltnek szavaztak bizalmat

Három településen rendeztek ma időközi önkormányzati választást 2016. július 24-én, mert a helyi képviselő-testület feloszlatta magát. A Békés megyei Biharugra első embere Makra Tibor lett, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ramocsaházáé Ragányi Róbert, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szakácsiban Oláh Lajos maradt a polgármester.


A pályázatokat szeptember 12-ig adhatják be a települések

Idén ismét meghirdeti a Példát átadó gyakorlatok pályázatát – a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével. A megvalósításában részt vesz a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Országos Polgárőr Szövetség. Beadási határidő: 2016. szeptember 12.


Településeink többségében már a katasztrófavédelem szakemberei végzik a kéményseprői feladatokat

Július elsejétől Magyarország tizenöt megyéjének 1835 településén a katasztrófavédelem kéményseprői ellenőrzik a kéményeket ingyenesen. Amennyiben azonban a tulajdonost az első két alkalommal nem találják otthon, a harmadik próbálkozásra már kiszállási díjat kell fizetni.


A támogatás igénybevételének feltétele az Európai Mobilitási Hét kampányához, programjaihoz való csatlakozás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap programsorozat nemzeti koordinátoraként 65 millió forintos keretösszeggel segíti a hazai rendezvények megvalósítását. A vissza nem térítendő támogatást 2016. július 20-ától 2016. augusztus 12-ig egyedi kérelem benyújtásával igényelhetik az önkormányzatok és önkormányzati tulajdonban álló szervezetek.


A főváros nemsokára a kormány elé tárja Budapest legnagyobb közparkjának átalakítási tervét

Miközben a Városliget megújítását jelentő Liget Budapest projekt ellen kisebb-nagyobb zöldszervezetek, civil mozgalmak tüntetnek, szót emelnek, addig a főváros legnagyobb közparkjának, a Népligetnek a nagy része elhanyagolt, elhagyatott. A park rekonstrukciójának lehetőségét a politika is felismerte, a fővárosi önkormányzat pedig a kormány elé terjesztené a Városligetnél is nagyobb, sokkal változatosabb növény- és állatvilágú terület rendbe tételének tervét – írja a Magyar Idők. 


Az már biztos, hogy 2017 januárjától az állam lesz az öt fővárosi HÉV-vonal tulajdonosa és üzemeltetője

Nyár végén jóváhagyhatja a Fővárosi Közgyűlés a HÉV-vonalak önálló, önkormányzati cégbe szervezését, majd a tervek szerint ezt az új, november végére létrejövő vállalatot veszi át vagyonelemeivel együtt az állam, hogy 2017 elejétől már ő üzemeltesse a vonalakat. Ennek költsége minimális, a fő tétel a felújítás, amelynek százmilliárdosra becsült költségét a főváros már nem tudta vállalni – írja az Origo.


Az 520 millió forintos beruházással elkészült Sörárium nemcsak múzeum, de vendéglátóhely és kézműves sörfőzde is egyben

Sörárium néven a sör és a sörfőzés történetét bemutató, a városháza pincerendszerének felújításával és átépítésével kialakított interaktív sörmúzeum nyílt Szolnokon. Az 520 millió forintból létrehozott Sörárium nyolc helyiségben, ezer négyzetméteren mutatja be a sör és a sörfőzés történetét 300 interaktív eszköz segítségével, s mindemellett stílusos vendéglátóhely, továbbá valóságos sörfőző manufaktúra is egyben.


Sokat könnyítettek az otthonteremtésnél, de a kis korrupciós csatornákat lezárták

Egyre érezhetőbb a budapesti agglomerációban a családi otthonteremtési kedvezmény és a forgalmi adó csökkentésének hatása. A szűkössé vált telekkínálat miatt egyesek rossz állapotú, olcsóbban kínált családi házakat vesznek meg, majd bontanak el, sőt van már olyan kisváros, ahol az önkormányzat építési tilalmat rendelt el a társasházakra – írja a Magyar Idők.


Ősszel már egész napos munkabeszűntetést tartanak az átlagosan 30 százalékos béremelésért

A korábbi figyelmeztető sztrájk után szeptemberben egész napos munkabeszüntetést tartanak a béremelést követelő önkormányzati köztisztviselők – tudta meg a Magyar Nemzet. A napilap információi szerint már nem Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyal az érdekképviseletekkel.


A 4,5-5 milliárd forintba kerülő büntetés-végrehajtási intézet építése jövő tavasszal kezdődhet meg

A Komlóra tervezett 500 férőhelyes börtönbe 250 helyi munkavállaló toborzását kezdte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a mecseki város önkormányzata; a közös felhívást Polics József (Fidesz-KDNP), Komló polgármestere Facebook-oldalán tette közzé.


A szakemberek szerint a gyomnövényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson pollent

Idén Fejér megyében kezdődött a parlagfüves területek helikopteres ellenőrzése. A légi felderítés előnye, hogy a nehezen megközelíthető és a nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerüljenek – fogalmazott Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal börgöndpusztai repülőtéren, 2016. július 27-én tartott sajtótájékoztatóján.


Nemzetközi repülőtér – Orvosi turizmus – Hajdúszoboszlói gyógyvíz

A Kelet-magyarországi turizmus szempontjából a jövőben vezető szerepet kaphat a hajdúsági főváros. Erről és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) való együttműködésről is tárgyalt 2016. július 27-én Bienerth Gusztáv kormánybiztos és Guller Zoltán vezérigazgató a város polgármesterével, Papp Lászlóval.


A megújult közparkot várhatóan 2017 második felében vehetik birtokba a budapestiek

Elkészültek az új pihenőpark látványtervei, és a héten megkezdődnek a mélygarázs építését előkészítő munkák is – számolt be 2016. július 29-én a Millenáris Park bővítésének legújabb fejleményeiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek. A tárcavezető kiemelte, hogy a beruházásnak része a mára eléggé „lelakott” régi Millenáris Park megújítása is.


A Kecskeméten megvalósuló gigaberuházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forintos támogatást ajánlott fel

Új autógyárat épít a Mercedes kecskeméti gyára mellé, az 1 milliárd eurós beruházással felépülő gyárban évi 150 ezer autót gyárthatnak. A fejlesztés 2500 új munkahelyet jelent, a beruházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forintos támogatást ajánlott fel – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2016. július 29-én, Budapesten sajtótájékoztatón.


Három koncepció született a fővárosi önkormányzati struktúra minden korábbinál nagyobb mértékű átalakítására

Különböző intenzitással, de továbbra is folyik a gondolkodás a főváros kerületi beosztásának módosításáról – ismerte el Tarlós István főpolgármester a Népszabadság szerint. A főpolgármester szerint azonban az erről évek óta párhuzamosan lebegtetett három koncepcióból egyik sem jutott el még a részletes kidolgozásig, így akár egy negyedik is lehet majd a befutó – de ha nem lesz meg a módosításhoz szükséges politikai erő, talán minden marad a régiben.


Gémesi György szerint üdítő, hogy fideszesek is tiltakoznak, de…

Felszámolják az önkormányzatiságot – példátlan módon már fideszes polgármesterek is kritizálták a kormány politikáját a Bálványosi Szabadegyetemen. Mióta 2014 óta senki nem lehet egyszerre polgármester és képviselő, városvezetők kiszorultak a parlamentből, így gyakorlatilag elvesztették lobbierejüket: nincs hatásuk a minisztériumi döntéshozatalra – írja a Vasárnapi Hírek.


Egyelőre nem tudni, hogy mihez kezd majd a város a 120 millió forintért megvásárolt telephellyel

Hivatalosan is elkelt a Kapuvári Hús Zrt., a kapuvári önkormányzat a napokban írta alá az adásvételi szerződést. A település a társaság telephelyét vásárolta meg, ezzel végére ért a 2012 óta tartó felszámolási eljárás – olvasható a Magyar Idők cikkében. Azt, hogy mit kezd majd a város a területtel, egyelőre nem sikerült megtudni.


Az OKF az ország 15 megyéjének 1835 településén vette át a kéményseprő-szolgáltatások végzését

Hatszáznyolcvanmillió forintot ad a kormány kéményseprő-ipari munkák ellátására az önkormányzatoknak – derül ki a Magyar Közlöny 2016. július 29-i számában megjelent kormányhatározatból. E szerint a kormány elrendelte a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatására 680 millió forint egyszeri átcsoportosítását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) költségvetéséből.


Váradi László 1267 voksot kapott, a második helyen a független Rátkai Sándor végzett 943 szavazattal

Váradi László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást 2016. július 31-én Demecserben – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város jegyzője, helyi választási irodájának vezetője az előzetes eredményt az MTI-vel. Az időközi választást azért tartották a nyírségi településen, mert a képviselőtestület májusban 4:3 szavazataránnyal feloszlatta magát.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu