Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az ellenzéki párt „internetbarát települések” jelszóval indít mozgalmat

Ingyenes internetet biztosítanak a jobbikos vezetésű települések főterein – jelentette be 2014. november 1-jén a párt alelnöke. Novák Előd elmondta, hogy internetbarát települések jelszóval indítják a mozgalmat, s az érintett települések bevezető útjainál, a közútkezelővel egyeztetett szabványos táblákon is jelzik az ingyenes wifiszolgáltatást. A Jobbik 14 helyen ad polgármestert az országban.


Csak indokolt esetben lehet szankcionálni közterületen való életvitelszerű tartózkodást

Törvénysértőnek találta a Kúria Önkormányzati Tanácsa „a Budapest főváros közigazgatási területén a közterületek azon részének kijelöléséről, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül” megnevezésű rendelet egyik pontját, ezért azt visszamenőleges hatállyal, 2012. december 31-ével megsemmisíti – írja az Origo.


Gémesi György szerint az is súlyos probléma, hogy már hat éve nincsen fedezet az önkormányzati tisztviselők béremelésére

Az önkormányzatok idei költségvetéséből 28,7 milliárd forintot vont el a kormány – a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint a forrásmegvonás elsősorban a rendszeres szociális ellátást, illetve a lakásfenntartási támogatásokat érinti. Gémesi György 2014. november 4-én az ATV Startban elmondta: a pénzmegvonással az az adósságkezelési keret is megszűnt, amely a bajba jutott hiteleseket volt hivatott segíteni.


Az új rendszer jelentősen megkönnyíti a 2014-2020-as uniós pályázati források elérését

November 5-én délutántól indul a 2014-2020-as uniós pályázati források elérését lehetővé tevő informatikai rendszer, a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) azaz a pályázati elektronikus ügyintézés felülete – jelentette be 2014. november 4-én Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára.


A 47 tagú testület Hegedűs Istvánt választotta elnökének

Megalakult az Országos Roma Önkormányzat, a szervezet közgyűlése október 31-én tartotta alakuló ülését, amelyen Hegedűs Istvánt választották meg az ORÖ elnökének – tájékoztatta az ORÖ 2014. november 3-án az MTI-t. A közlemény szerint a testület 47 tagú, jelentős többséget ismét a Lungo Drom adja. 


A rendelkezésre álló keret háromszázhatvan millió forint

Támogatási igényt nyújthatnak be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz azok a helyi önkormányzatok, amelyek 2014-ben idegenforgalmi adót szednek, és megfelelnek a kiírásban rögzített egyéb feltételeknek. Az állami hozzájárulás az önkormányzatok turisztikai tevékenységének támogatását szolgálja. A rendelkezésre álló keret 360 millió forint.


A 33 fős testületet a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9 kompenzációs listán bejutott képviselő alkotja

Jogerőssé vált a Fővárosi Közgyűlés választásának eredménye, miután nem érkezett jogorvoslati kérelem a fővárosi kompenzációs listás eredmény ellen a kijelölt határidőig. A Fővárosi Közgyűlés 2014. no­vem­ber 7-én tart­ja ün­ne­pi ala­ku­ló ülé­sét, ame­lyen Orbán Viktor mi­nisz­ter­el­nök és Tarlós István fő­pol­gár­mes­ter szó­lal fel.


A kormány inkább megbünteti a jól menő önkormányzatokat

Szívhatják a fogukat azok a polgármesterek, akik a korábbi években ipari parkok és infrastruktúra fejlesztésével csábították magukhoz a profitban bővelkedő cégeket. A költségvetési törvény szerint ugyanis a támogatások kiszámításánál hátrányt szenvednek majd a jól menő önkormányzatok – írja a Népszabadság.


Az államreform érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket

Létrejött az Államreform Bizottság, amelynek feladata az Államreform II. nevű program egyes intézkedéseinek tudományos és társadalmi megalapozása, véleményezése. A bizottság második ülésén tárgyalta az új közbeszerzési törvénytervezet koncepcióját – olvasható a kormányzati hírportálon. 


A november 9-i voksolások 42 125 választópolgárt érintenek – Négy éve 18, 2006-ban 13 településen kellett újra szavazni

Jogerőssé vált, hogy 2014. november 9-én tizenegy településen kell megismételni önkormányzati választási szavazását – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) november 5-i adataiból. Az NVI a héten értesítőkben tájékoztatja az érintett választópolgárokat erről. Az adatok alapján valamennyi jogorvoslati eljárás lezárult az október 12-ei választás után, ennek nyomán kell tizenegy településen megismételt szavazást tartani.


A leggazdagabb és a legszegényebb települések listáján nem történt lényegi változás az elmúlt egy évben

Jelentősebb átrendeződés nem történt az elmúlt egy évben, de a leggazdagabb és a legszegényebb magyarországi településeken élők vásárlóereje közötti különbség tovább nőtt – derül ki a GfK piackutató 2014. november 5-én, Budapesten ismertetett tanulmányából.


Segítség az ÁSZ-tól a szabályszerű működéshez – A tesztek kitöltése nem kötelező

A települési önkormányzatok, a helyi nemzetiségi önkormányzatok és az egyházi intézmények a jövő héttől megtalálják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján a szervezet által kidolgozott teszteket, amelyek kitöltésével pontos képet kaphatnak saját működésükről és szükség esetén szabályosabbá tehetik azt.


A Fővárosi Közgyűlés 2011-ben ítélte oda az elismerést a Nobel-békedíjas lengyel politikusnak

Tarlós István, Budapest főpolgármestere 2014. november 6-án hivatalában fogadta Lech Walesa volt lengyel államfőt, és átadta a díszpolgári elismerést, amelyet a Fővárosi Közgyűlés még 2011-ben ítélt oda a Nobel-békedíjas egykori politikusnak. Tarlós István több mint egyórás eszmecserét folytatott Lech Walesával, akit politikai legendának nevezett. 


Csak a rendezett lakókörnyezetben élők kapnak lakásfenntartási támogatást a somogyi megyeszékhelyen

Kaposvár polgármestere szerint elérte célját az önkormányzat idén júliusban életbe lépett „rendrendelete”, amelynek lényege, hogy akik nem tartják rendben a környezetüket, azoktól megvonják a lakhatási támogatást. Szita Károly (Fidesz-KDNP) az elmúlt négy hónap tapasztalatairól tartott 2014. november 6-i sajtótájékoztatóján azt mondta: a kaposváriak közössége nem fog segíteni azokon az embereken, akik rombolásukkal a közösség ellen cselekszenek.


Több fontos önkormányzati szabályt is módosítana egy most benyújtott kormánypárti javaslat

A Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó több szabályt is módosítanának Fidesz-KDNP-s parlamenti képviselők, akik többek között négyötödös többséghez kötnék a közgyűlés feloszlatását, a főpolgármesteri vétójogot pedig erősítenék: Budapest vezetője egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhetne ismételt eljárást.


A CEPOL az első európai uniós intézmény, amely hazánkba helyezte át székhelyét

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) az első uniós intézmény, amelynek székhelye Budapestre került – mondta 2014. november 6-án, a szervezet székházának átadó ünnepségén Pintér Sándor belügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, tíz éven át biztosítják az Ó utcai műemléképületet a CEPOL-nak, a munkakörülményeket és a megfelelő támogatást, majd jelképesen átadta az épület kulcsait az akadémia igazgatójának.


Az Európa Tanács Európai Best Practice programja – Nemzetközi példák – Közfoglalkoztatás és felzárkóztatás

Nemzetközi konferenciát rendez a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program idei eseményeiről, tapasztalatiról a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2014. november 20-án, Budapesten. A rendezvényen – egyebek mellett – A települések és a területi együttműködés felzárkózásban betöltött szerepéről, a közfoglalkoztatásról és az Európa Kulturális Fővárosa pályázatról hangoznak el előadások.


November 9-én tizenegy településen ismétlik meg a voksolást

Három választási eljárás fut egymással párhuzamosan még a héten: november 9-én tartják az önkormányzati választás megismételt szavazásait tizenegy településen, eközben az október 12-i választás eredménytelensége miatt huszonhárom esetben időközi választást is kell tartani, és még tart a november végi újpesti időközi országgyűlési választás eljárása is.


Módosították a testület szervezeti és működési szabályzatát – Megválasztották az alpolgármestereket

Megtartotta alakuló ülését 2014. november 7-én a Fővárosi Közgyűlés. Az ülésen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, aki kijelentette: Budapest sikere „tegnap is, mai is, holnap is” nemzeti érdek. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: a kormány és a városvezetés továbbra is együttműködésben fog dolgozni. A közgyűlés módosította a szervezeti és működési szabályzatot, s megválasztotta Bagdy Gábort, Szalay-Bobrovniczky Alexandrát és Szeneczey Balázst főpolgármester-helyettesnek.


Az önkormányzatok sokféle adót kivethetnének jövőre, a lakosság terhelhetősége viszont a vége felé jár

Fortélyos adószakértőkre lesz szükségük az önkormányzatoknak jövőre. A 2015-re szóló költségvetés ugyanis két új adónem kivetésére is lehetőséget teremt, látszólag igen kevés megkötéssel. Az önkormányzatok saját illetékességi területükön helyi, illetve akár több települési adót is bevezethetnek – írja a Népszabadság.


Kecskemétre költözik az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság

Várhatóan jövő év elejétől már Kecskeméten működik a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága – írja 2014. november 7-i számában a Magyar Nemzet. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a lapnak elmondta: ez a döntés fontos abból a szempontból is, hogy a vidék sorsáról immár nem a fővárosból, hanem vidéken dönthetnek.


A Jobbik kétharmados győzelmet aratott Ózdon – A Fidesz-KDNP ismét nyert Szekszárdon

Tizenegy hazai településen – Bakson, Cserhátszentivánon, Győrben, Jászkiséren, Látrányban, Ózdon, Pécsett, Recsken, Sumonyban, Szekszárdon, valamint Budapest XVIII. kerületében – tartottak megismételt önkormányzati választásokat 2014. november 9-én. A legnagyobb várakozás az ózdi voksolást előzte meg, ahol a Jobbik jelöltje, Janiczak Dávid nemcsak megőrizte polgármesteri székét, de elsöprő győzelmet is aratott a korábbi fideszes városvezető, Fürjes Pál felett.


Egy hét alatt két, ellentétes tartalmú fideszes javaslat is született a nógrádi huzakodás kapcsán

A fideszes Balla Mihály azt javasolja, hogy megyeszékhelyen kívüli település is lehessen megyei önkormányzat székhelye. Megyei önkormányzati székhellyel kapcsolatos október 22-i hír volt, hogy a Nógrád megyei önkormányzat úgy döntött, a megyeszékhelyről, Salgótarjánból Balassagyarmatra kerül át a testület székhelye.


Az indítványozó Boldog István szerint a kistelepülések vezetői által végzett munka nem tükrözi a jövedelmi viszonyokat

A kistelepülési polgármesterek fizetésének emelését javasolja 2014. november 10-én beterjesztett törvénymódosítási javaslatában Boldog István fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint a polgármesterek által elvégzett munka nem tükrözi a jelenleg hatályos jövedelmi viszonyokat.


A Baranya megyei Kisbudmér lakói járulnak először az urnához – Összesen 23 helyen kell voksolni az országban

Január 11-én lesz az első időközi önkormányzati választás – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) 2014. november 11-én közzétett adataiból. Időközi önkormányzati választást ott kell kitűzni, ahol október 12-én jelölt hiányában maradt el a választás vagy szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között az élen, esetleg nem sikerült elegendő számú képviselőt választani vagy a megválasztott képviselő, illetve polgármester a választás után lemondott, esetleg meghalt.


A kiköltözők főként a családos harminc év felettiek, a beköltözők zöme egyedülálló fiatal

Az utóbbi évtizedben felerősödött a főváros és agglomerációja közötti vándorlás. A népszámlálás adatai szerint 2001 és 2011 között Budapestről az agglomerációba távozott 137 ezer fő, miközben a budapesti agglomerációból a fővárosba költözők száma 47 ezer volt – írja a Központi Statisztikai Hivatal jelentése lapapján a Világgazdaság Online.


Önálló népegészségügyi intézet – Szakorvosi minimálbér – Orvosi életpályamodell – Kórházi adósságok kifizetése

Lesz szakorvosi minimálbér, önálló népegészségügyi intézet, a kórházak pedig április 1-től új struktúrában, adósságaiktól megszabadítva működhetnek – sorolta többek között a közeljövő legfontosabb intézkedéseit a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) kongresszusán Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.


Az együttműködési egyezményt a magyar és az azeri főváros polgármestere írta alá Budapesten

Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Hajibala Abutalibov, Baku polgármestere 2014. november 12-én barátsági és együttműködési megállapodást írt alá a két főváros között, Orbán Viktor miniszterelnök és Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke jelenlétében.


A jövő júliusra tervezett bérrendezés feltétele, hogy addig kialakuljon egy fenntartható szociális szolgáltatási rendszer koncepciója

Az idei bérpótléknál jelentősebb béremelésre számíthatnak a szociális területen dolgozók jövő júliustól – közölte az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2014. november 12-én. Czibere Károly a szociális munka napján egy III. kerületi, családok átmeneti otthonában tartott sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy 2016-ban vezetik be az ágazatban dolgozók életpályarendszerét, és ekkor újabb béremelést kapnak az érintettek.


Az ellenzéki pártban úgy vélik, a választások miatt csökkentették drasztikusan a kistelepülési polgármesterek illetményét

Az LMP szerint a kistelepülési polgármesterek fizetésének csökkentése csak a Fidesz aljas trükkje volt. Ezzel semmi más célja nem volt a kormánypártnak, mint az, hogy eltántorítsa a választáson indulástól az ellenzéki és független jelölteket azért, hogy a polgármesteri posztokat saját hűbéreseivel tölthesse fel – közölte Sallai Róbert Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője 2014. november 12-én az MTI-vel.


A két fődíjat a Legrand Zrt. és a Tutti Élelmiszeripari Kft. kapta

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) 2014. november 13-án, a Personal Hungary Szakkiállításon, a Női Fórum keretében kihirdette a „Legjobb Női Munkahely – 2013” pályázat eredményét, és ünnepélyes keretek között átadták az elismeréseket a díjazottaknak.


Eredménytelennek nyilvánította a bontásra kiírt közbeszerzést a város önkormányzata

A pécsi önkormányzat 2014. november 13-i ülésén eredménytelennek nyilvánította a 25 éve üresen álló magasház bontására vonatkozó közbeszerzési eljárást. Az érvényes ajánlatot tevőkkel hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást kezdeményeznek.


Európai uniós forrásból, tematikus alprogram keretében szeretnék fejleszteni a Rövid Ellátási Láncokat

A 2014-2020-as vidékfejlesztési programban hazánk külön tematikus alprogramot szán a rövid ellátási láncok fejlesztésére, mintegy huszonhat milliárd forint értékben – mondta Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára 2014. november 13-án, „A rövid ellátási láncok (REL) jelene és jövője, az önkormányzatok lehetőségei” elnevezésű nemzetközi konferencián.


A TÖOSZ elnöke úgy véli, a forrásszűkében lévő kistelepülések számára nincsen más alternatíva

Rosszul járhatnak a nagybirtokosok: jövőre az önkormányzatok földadót is vethetnek ki rájuk. Ráadásul akkorát, amekkorát nem szégyellnek. Az állam az utolsó pillanatban kiveszi magát a teher alól, vele azt nem lehet majd megfizettetni – írja a Világgazdaság.


A jövő évi költségvetésben másfél milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Hauszmann Terv elindítására

Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédével kezdte meg munkáját 2014. november 14-én a Budai Vár átfogó rekonstrukciójával foglalkozó Nemzeti Hauszmann Bizottság. A testület első, az Országházban tartott üléséréről L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, a várfelújítás központi kormányzati felelőse tájékoztatta az újságírókat.


A képzésen való részvétel törvényi kötelezettség, ugyanakkor a távolmaradást nem szankcionálják

A megválasztott polgármesterek és képviselők számára a jövőben önkormányzati képzést szerveznek, melyet a megyei kormányhivatalok bonyolítanak országszerte. Az új önkormányzati törvény rögzíti a képzésen való részvételt, s célja, hogy segítsen eligazodni az egyes hatáskörök, új szabályozások világában, s megkönnyítse a képviselők mindennapi munkáját – mondta el Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára a Rádió Orient műsorában.


Az LMP keményen bírálta a 2015-ös költségvetés önkormányzatokat érintő fejezetét

Az LMP szerint a kormány lassan felszámolja az önkormányzatiságot, hiszen a jövő évi büdzsé is „csak lélegeztetőgépen tartja” a helyhatóságokat. Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője, Lengyel Szilvia, a Pest megyei közgyűlés LMP-s frakcióvezetője, valamint Csárdi Antal fővárosi közgyűlési képviselő 2014. november 15-én sajtótájékoztatón bírálta a 2015-ös költségvetés önkormányzatokat érintő fejezetét.


Csőd szélén a 285 ezer Pest megyei lakost kiszolgáló Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Még az előtt elhagyja a 285 ezer Pest megyei lakost kiszolgáló önkormányzati hulladékkezelő céget ügyvezetője, hogy az állam jövőre átvenné a csőd felé tartó társaságot. Gyenes Szilárd azt mondja, a rezsicsökkentés és az új szabályozás tette be a kaput a Zöld Híd Régió Kft.-nek – írja a VS.hu.


Az adóerő-képesség szempontjából tehetősebb városok állami támogatása csökken, de a bővül az adóztatási mozgásterük

Több ponton is módosul az önkormányzatok központi költségvetési támogatása jövőre – derül ki a 2015-ös költségvetési törvényhez kapcsolódó adótörvény-javaslatból. A helyi adókról szóló törvény (Htv.) módosítása értelmében jelentősen bővül a települések adóztatási mozgástere, amellyel a kormány azt kompenzálhatja, hogy a büdzsé támogatásait a korábbinál „differenciáltabb” módon csökkentik az elvárt iparűzési adóbevétel (ipa) alapján – írja a Napi Gazdaság Online.


A Belügyminisztérium átalakítaná a közfoglalkoztatás rendszerét

Átalakítja a közfoglalkoztatás támogatási rendszerét a kormány – derül ki a Belügyminisztérium által jegyzett kormányrendelet-tervezetből. Ha a javaslatot elfogadják, egyebek között akár egész évben dolgozhatnak a közfoglalkoztatottak a jelenlegi 11 hónap helyett, az egyes programok hosszabb ideig működhetnek, s több támogatási forma mértéke nő. A változtatásoknak köszönhetően negyvenezer fővel bővülhet a foglalkoztatottak száma – írja a Magyar Nemzet.


Az önkormányzati választásokat követően nem volt akadálya a közel 80 százalékos fizetésemelésnek sem

Sok helyen nem szerénykedtek az október 12-én megválasztott képviselők, amikor eljött az ideje, hogy saját fizetésükről döntsenek. A törvény már nem állít többé felső korlátot, így óriásiak lettek az egyéni különbségek. Nem volt akadálya a közel 80 százalékos fizetésemelésnek és például annak sem, hogy Magyarország legkisebb falvában sokkal jobban keressenek a képviselők, mint az akár több százszor nagyobb községekben – írja az Index.


Tarlós István kitüntetéseket adott át Budapest egyesítésének emléknapja alkalmából

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Tarlós István főpolgármester a főváros napja alkalmából tartott ünnepségen arról beszélt, hogy Budapestnek, a magyaroknak ma is a közösség összetartására, összefogására van szükségük, majd kitüntetéseket adott át a jeles nap alkalmából.


A kitüntető címben az I. világháború után Magyarországhoz visszatérő települések részesülnek

„Communitates Fortissimae” vagyis a „Hűség Falvai” címet adományozhat az Országgyűlés azoknak a nyugat-magyarországi településeknek, amelyek az I. világháborút követően fegyveres harcokkal és helyi népszavazások kikényszerítésével érték el Magyarországhoz tartozásukat. Az erről szóló törvényjavaslatot képviselői indítványként Hende Csaba (Fidesz) honvédelmi miniszter terjesztette be 2014. november 17-én.


Települési adó lesz bevezethető – Folytatódik a munkahelyvédelmi akció – Szigorodnak az áfabevallási szabályok

Elfogadta a parlament a jövő évi adócsomagot. A képviselők 2014. november 18-án 128 igen szavazattal, 30 nem ellenében hagyták jóvá az adócsomagot, amely az adórendszer alapjain nem változtat, de több fontos változtatást is hoz: ezentúl adókedvezmény jár a házasságkötés után, folytatódik a munkahelyvédelmi akció, szigorodnak az áfabevallási szabályok, települési adó lesz bevezethető, és népegészségügyi termékadó sújtja majd a szeszes italok nagy részét.


A Fővárosi Közgyűlés feloszlása esetén időközi választást kell kiírni minden kerületi polgármesteri tisztségre

Négyötödös többséghez kötötte a Fővárosi Közgyűlés feloszlatását és jelentősen erősítette a főpolgármesteri vétójogot 2014. november 18-án az Országgyűlés. Az erről szóló, 126 igen szavazattal, 31 nem ellenében elfogadott jogszabály szerint Budapest vezetője egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhet ismételt eljárást, személyi és intézményi kérdésekről pedig csak a főpolgármester javaslatára dönthet a Fővárosi Közgyűlés.


Mit tehet egy település az energiahatékonyság fokozása és a megújuló energia felhasználásának növelése érdekében?

Az energiahatékonyság fokozása, illetve a megújuló energia minél szélesebb körű, nagyobb mértékű felhasználása környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontjából is a jövő egyik kulcskérdése, így az önkormányzatok számára is egyre fontosabb feladat. Hogy milyen lehetőségei kínálkoznak jelenleg erre egy településnek, arról Dr. Fábián Zsolttal, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) főtitkárával beszélgetünk.


Tarlós István úgy véli, a tényleges vétójog „a főpolgármester felelősségvállalását teszi életszerűbbé”

Jövő év elején elkezdődhet a 3-as metró szerelvényeinek a felújítása – közölte Tarlós István főpolgármester 2014. november 19-én az M1 „Ma reggel” című műsorában. A kormány 60 milliárd forint értékben vállalt kezessége arra elég, hogy a 3-as metró szerelvényeit felújítsák – mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy amihez a korábbi vezetés húsz évig hozzá sem nyúlt, azt most meg tudják valósítani.


A volt szocialista belügyminiszter a XV. kerületi polgármesteri hivatalt fogja jegyzőként irányítani

Lamperth Mónika lett a XV. kerület jegyzője. A volt szocialista párti belügyminiszter ezt meg is erősítette Indexnek. Azt mondta, 2014. november 20-án el is kezdi a munkát – írja az Index. A kerületben, októberben a DK többi baloldali párt által támogatott jelöltje, Hajdu László nyert, akivel Lampert Mónika jó kapcsolatot ápol.


A Tatabányai Törvényszék első fokú ítélete tovább tolja az életveszélyes épület lebontásának időpontját

Az önkormányzattól újra a La Torre Kft. tulajdonába kell kerülnie a pécsi magasháznak a Tatabányai Törvényszék napokban hozott első fokú, nem jogerős ítélete alapján, amelyben a bíróság jogszerűtlennek találta az épület értékesítését és az eredeti állapot visszaállításáról rendelkezett. A város fellebbez a döntés ellen – írta 2014. november 19-én a bama.hu.


A Debreceni köztemetőben már kialakítottak egy sírtáblát, amely koporsós és hamvasztásos szociális temetésekre is alkalmas

Január 1-jétől a temetkezésről szóló törvény módosítása értelmében az elhunytak hozzátartozói szociális temetést kérhetnek az önkormányzatoktól, anyagi helyzetüktől függetlenül. Ezt eredetileg idén januártól lehetett volna igényelni, ám decemberben egy évvel elhalasztották a bevezetését – hangzott el 2014. november 20-án a Kossuth Rádió „Hajnal-táj” című műsorában.


Pogácsás Tibor szerint minden polgármester irodájában ott a helye a Nagy Önkormányzati Kézikönyvnek

Ebben az ötéves önkormányzati ciklusban új elemként jelenik meg a képviselők kötelező képzése. Az új képviselő-testületek munkáját emellett a Nagy Önkormányzati Kézikönyv is segíti. További újdonság a települési adó kivetésének lehetősége – a Rádió Orient műsorában Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mutatta be az önkormányzati rendszer újdonságait, valamint a szociális tűzifaprogram részleteire is kitért. 


A Fidesz-KDNP két milliárd forintból, a baloldali pártok 418 millióból, a Jobbik 280 millióból, az LMP 50 millióból kampányolhatott

Az önkormányzati választási kampány költségeiről, a választás körüli visszásságokról, az önkormányzati szféra átláthatóságáról készített közös kutatást az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország. A szervezetek 2014. november 20-án hozták nyilvánosságra eredményeiket.


A jótékonysági kezdeményezés révén idén 37 önkormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot

Csaknem 170 tonna egészséges élelmiszert termesztett földjein az a 37 önkormányzat és civil szervezet, amely részt vett idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. Az Élelmiszerlavina egy másik programja révén a következő hetekben magyarországi vállatok összefogásával több mint ötezer nehéz sorsú embernek juttat tartós élelmiszerekből álló csomagot.


Idén 128 településről 1447 kertet neveztek a versenybe, ami 50 százalékos emelkedés tavalyhoz képest

A konyhakert mozgalom célja, hogy minden talpalatnyi területet megműveljünk, ezáltal ápoljuk a kertkultúra hagyományait, és jó minőségű, vegyszermentes magyar élelmiszert termeljünk – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter „A legszebb konyhakertek” program 2014. november 21-i évértékelő és díjkiosztó ünnepségén.


A 166 millió forintból helyreállított nyíregyházi Búza téri Piacon háromszázharminc szabadtéri árusítóhelyet alakítottak ki

Törekednünk kell a tájegységeken belüli önálló termelés kialakítására, a mezőgazdaság helyi tradíciókon alapuló termelési módjainak támogatására, növény- és állatfajtáink megőrzésére – hangsúlyozta Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára a 2500 négyzetméteres piac 2014. november 21-i átadó ünnepségén, Nyíregyházán.


Többféle segély és ellátási forma esetében az önkormányzatok dönthetnek majd arról, kinek adnak támogatást

A rendszeres szociális segély, mint ellátási forma megszűnik, helyette márciustól az önkormányzatok dönthetik el, kinek adnak támogatást. Ugyanígy törli a szociális törvény kötelező segélyei közül a kormány a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást is – írja a hvg.hu.


Balatonkenese, Békéscsaba, Gödöllő, Győr, Hévíz, Makó, Nagykanizsa, Vác, Tata és Szombathely is az idei díjazottak között van

A kormány továbbra is elkötelezetten támogatja a környezetbarát közlekedési formák térnyerését, így a kerékpározás népszerűsítésében is aktívan részt vesz – jelentette ki Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Kerékpárosbarát Település és Munkahely elismerő címek idei díjátadó ünnepségén 2014. november 21-én, Balatonkenesén.


A TÖOSZ főtitkára hasznosnak, de kicsit kevésnek tartja a kötelező önkormányzati képzést

Az önkormányzással kapcsolatos legfontosabb ismeretekkel a helyhatósági képviselőknek is rendelkezniük kell. Ezért jó ötletnek tartja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára, hogy nekik tanfolyamon kell részt venniük – olvasható a Népszabadság 2014. november 21-i számában.


A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége úgy véli, az adó bevezetése rontaná a mezőgazdaság teljesítményét

A pálinkafőzéshez hasonlóan újabb adót szedhetnek be jövő évtől az önkormányzatok, mégpedig a termőföldtulajdon után. Ez egyféle vagyonadó lenne, de sem mértékét, sem beszedésének mikéntjét nem szabályozza még törvény, vagy rendelet. Egy felmerült ötlet szerint egy átlagos családi gazdaságnak, amely 75 hektáron gazdálkodik évente akár 375 ezer forintjába is kerülhet évente. Egy közepes nagyüzem 1000 hektár után már évi 5 millió forintot fizetne be – írja a Szabad Föld.


A városüzemeltetési főosztály nem javasolja a fővárosi fuvarszervező cég létrehozását

Nem javasolja a városüzemeltetési főosztály a Fővárosi Közgyűlés számára, hogy létrehozzon és üzemeltessen egy teljes egészében fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő taxis céget – derül ki az önkormányzat oldalán fellelhető dokumentumokból. A jövő heti fővárosi közgyűlés napirendi pontjai között szerepel egy ilyen vállalat felállításának kérdése – írja a NOL.


Az egy összegű, vissza nem térítendő támogatás felső határa pályázatonként 12,5 millió forint

Idén is 100 millió forint állami forrás áll rendelkezésre az art mozi hálózat digitális fejlesztésének pályázati támogatására, amelyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhatnak. A digitalizáció az art mozik fennmaradását jelenti, hiszen 2013. január 1-je óta a filmforgalmazók csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket.


Horváth Imre a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg, a Fidesz-KDNP jelöltje 30,67 százalékával szemben

Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte a 2014. november 23-i újpesti időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,79 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. A nem végleges összesítés szerint valamivel több mint 26 ezren voksoltak. A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Horváth Imre 13 164 szavazatot kapott, ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg.


Varga Mihály: minden település tudja majd szociális feladatát teljesíteni a kormánytól kapott támogatás által

Erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2014. november 23-án a Duna Televízió Híradójának. A héten döntött a kabinet a szociális támogatások átalakításáról: az lenne a cél, hogy átláthatóbb legyen a rendszer, és minden segítséget megkapjanak a rászorulók, de olyanokhoz ne jusson pénz, akik csak visszaélnek a lehetőséggel.


Régiók Bizottsága EDUC szakbizottsága elfogadta Gémesi György vélemény-tervezetét

A Régiók Bizottsága (CoR) EDUC (oktatás, ifjúság, kultúra, sport és kutatás) szakbizottságának 2014. november 21-i ülésén, Brüsszelben elfogadták Dr. Gémesi György előadóként (rapporteur) kidolgozott „A kulturális örökség integrált európai megközelítése felé” című CoR vélemény-tervezetét. Az EDUC ülésen Gémesi György kiemelte: minden kormányzási szintnek – helyitől egészen az európai szintig –, a szereplők aktív bevonásával együtt fontos szerepe van az európai kulturális örökség védelmében és támogatásában.


Karácsony Gergely szerint visszahozhatja az emberek politikába vetett bizalmát a közpénzekkel történő átlátszó gazdálkodás

Karácsony Gergely ar­ra szó­lít­ja fel az or­szág va­la­mennyi vá­ro­si és ke­rü­le­ti pol­gár­mes­te­rét, hogy nyi­lat­ko­zat­ban vál­lal­ja: az in­ter­ne­ten nyil­vá­nos­sá te­szi az ál­ta­la ve­ze­tett ön­kor­mány­zat va­la­mennyi cé­gé­nek és in­téz­mé­nyé­nek összes szer­ző­dé­sét. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társ­el­nö­ke er­ről 2014. november 23-i, Budapesten meg­tar­tott saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó­ját kö­ve­tő­en nyi­lat­ko­zott te­le­fo­non az MTI-nek.


A Belügyminisztérium indoklása szerint a települések jelentős hányada kapacitásproblémákat jelzett

A költségvetés megalapozásáról szóló 194 oldalas törvényjavaslatban bújt el az a paragrafus, amely egy évvel elhalasztaná, 2016. januárra tolná a szociális temetések elindítását. A Belügyminisztérium szerint a települések kapacitásproblémákat jeleztek, az önkormányzatoknak kell még egy kis felkészülési idő – írja az Index.


Gémesi György: az önkormányzatoknak máshonnan kell majd pénzt elvonniuk a támogatások kifizetéséhez

Nem kapnak külön forrást az önkormányzatok a szociális támogatások kifizetéséhez, így más területektől kell pénzt elvonniuk – mondta 2014. november 25-én a Hír TV „Magyarország élőben” című műsorában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.


A TÖOSZ elnöke szerint költségvetési törvényből egyértelműen kitűnik, hogy csökkeni fog a települések mozgástere

A jövő évi büdzsé tervezetében sem történt meg az önkormányzatok által ellátandó feladatok finanszírozásának megalapozása a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint, melyre 18,6 milliárd forinttal kisebb forrás lesz. „A költségvetési törvényből egyértelműen kitűnik, hogy az önkormányzatok mozgástere jövőre kisebb lesz, mint az idén” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő a jövő évi büdzsé tervezetéről.


A 2006. január 1-je után született gyermekeknek az állam 42 500 forint életkezdési támogatást biztosít

Újabb babakötvény-igénylő pontok nyílnak még az év végéig járási hivatalokban, önkormányzatoknál – jelentette be Miszlai József, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a 2014. november 25-i kormányszóvivői tájékoztatón. Az elnökhelyettes emlékeztetett: a 2006. január 1-je után született gyermekeknek az állam 42 500 forint életkezdési támogatást biztosít, ez az összeg a Start letéti számlára kerül és ott is marad mindaddig, amíg a szülő nem „aktiválja” a számlát.


Valamennyi járásszékhelyen és tizenkilenc MÁV állomáson is nyílik majd kormányablak

A kormány elképzelései szerint a jelenlegi hetveneggyel szemben kétszázhatvan kormányablak működne a jövőben – jelentette ki Kovács Zoltán a területi közigazgatásért felelős államtitkár a Napi Gazdaság és a Századvég közös, az önkormányzatiság jövőjéről Budapesten megrendezett 2014. november 26-i konferenciáján.


A Közgép vezetője Navracsics Tibor megüresedett mandátumáért szállna ringbe

A Közgép Zrt. szóvivője 2014. november 26-án megerősítette az MTI-nek, hogy a cég tulajdonosa, Simicska Lajos komolyan gondolkodik azon, hogy elindul a 2015 februári veszprémi időközi választáson, miután a Népszava november 26-i számában írt arról, hogy Simicska Lajos azt tervezi, hogy elindul a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési választáson az uniós biztossá választott Navracsics Tibor megüresedett mandátumáért.


Példaképek felkutatására ösztönzi a fiatalokat az EMMI és az NMI

Leleményes hőseink címmel helyi példaképek felkutatására ösztönzi a fiatalokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkársága és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) ifjúsági közösségi programja.


A településüzemeltetési feladatot ellátó önkormányzati társaságok működését a Budapesti Városigazgatóság Zrt. fogja majd össze

Csaknem hatvan előterjesztést tárgyalt meg 2014. november 26-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták a januártól létrejövő Városigazgatóság koncepcióját, eszerint ez a holding fogja össze a jövőben valamennyi településüzemeltetési feladatot végző önkormányzati társaság működését. Pályázatot írtak ki öt színház vezetésére, továbbá a MOL Bubi közbringarendszer bővítéséről is döntöttek.


Gaál Róbert megpróbálta kikéretni a szolgáltatótól a városháza 30 dolgozója szolgálati mobiltelefonjának forgalmi listáját

Lemondott Gaál Róbert, Szombathely önkormányzatának jegyzője – közölte 2014. november 26-án Angyal László, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője. Tájékoztatása szerint a polgármester elfogadta a jegyző lemondását. A megüresedett jegyzői állásra pályázatot írnak ki.


Hoffmann Imre: decemberben 142 ezer, januárban 138 ezer, februárban 134 ezer ember közfoglalkoztatása biztosított

Rendelkezésre állnak a források a téli közfoglalkoztatási programokra, amelyekben lényegesen több ember vehet részt, mint az előző években – jelentette ki Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára 2014. november 26-án, Szegeden.


A jövőre bevezetendő támogatásnál nem a szociális szempont, hanem a tehetséggondozás lesz a mérvadó

A legtehetségesebb gyulai születésű, felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat kívánja támogatni ösztöndíjjal a gyulai önkormányzat – mondta el 2014. november 26-án az MTI-nek Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester. A polgármesteri hivatal munkatársai januárra dolgozzák ki az ösztöndíjról szóló tervezetet, akkorra derül ki, pontosan mekkora összeget tud fordítani a kezdeményezésre a város.


A jövőt a mostani uniós költségvetési ciklus határozhatja meg – A megyei jogú városok gazdaságfejlesztési pólusokká válhatnak

A települések adósságállományának az átvételével csak az önkormányzati rendszer egyik problémája szűnt meg, mivel a finanszírozás területén még sok a kérdőjel, valamint az állami és a helyhatósági funkciók között is van némi átfedés. Az uniós fejlesztések bizonyos esetekben valóban új lendületet adhatnak majd – írja az Origo.


A gazdálkodók tucatszám adtak be pályázatokat vágópontok kialakítására szerte az országban

Az élelmiszerellátás mellett a vidékfejlesztésben is kiemelt szerepet játszanak a helyi vágópontok, hiszen igazodnak az őstermelők és a kistermelők igényeihez – jelentette ki V. Németh Zsolt 2014. november 26-án, Bolhón, a Határőr Zrt. vágópontjának átadásán. A kormány intézkedéseinek köszönhetően 2010 óta megnégyszereződött a vágópontok száma az országban.


A Kasszaorvosi Szövetség elnöke szerint a praxisonkénti plusz 130 ezer forint sem lesz elég a körzetek vonzóvá tételéhez

Jelenleg 213 településnek egyáltalán nincs háziorvosa Magyarországon, a betöltött praxisok több mint feléből pedig tíz éven belül nyugdíjba megy a gyógyító. A kormány körzetenként havi plusz 130 ezer forintot ad a háziorvosoknak, az érintettek szerint ez jó irány, de az összeg nem elég ahhoz, hogy több fiatal jelentkezzen körzeti doktornak.


Salgótarján marad a Nógrád megyei önkormányzat székhelye

A Nógrád megyei önkormányzat képviselői 2014. november 27-én egyhangúlag döntöttek úgy, hogy nem lép hatályba az októberi alakuló ülésen elfogadott módosítás, vagyis nem Balassagyarmat lesz az önkormányzat székhelye, hanem Salgótarján marad. A szavazás formális volt, mivel az októberi székhelyáthelyezés után az Országgyűlés úgy módosította az önkormányzati törvényt, hogy az kimondja: a megyei önkormányzat székhelye a megyeszékhelyen lehet, ez pedig Nógrádban Salgótarján.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége december 14-én várja a polgármestereket Gödöllő főterére

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége idén is részt vesz a karácsonyra való készületben, lehetőséget adva a polgármester kollégáknak a Betlehemben meggyújtott Szeretet Lángjának átvételére, biztosítva a lehetőséget, hogy a Láng önkormányzati vezetők által is eljuthasson településeinkre, templomainkba, családjainkhoz, s lehessen szimbolikus összekötő kapocs közösségeink, magyar családjaink számára.


A felnőttkorúak támogatását az önkormányzatok kötelezettségei, pontosabban jogosítványai közé sorolják át

Megszűnik jövőre a rendszeres szociális segély, elkészül a részletes nyilvántartás a szociális juttatásokról, így akár tovább is folytatható a segélyezettek körének szűkítése. Az önkormányzatok adhatnak támogatást, de így biztos, hogy többet kap egy budai rászoruló, mint egy borsodi – írja 2014. november 28-i számában a Népszabadság.


Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny szakmai zsűrije idén összesen 74 települést jutalmazott

Évente közel 300 település nevez be a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre. Az idei év díjait 2014. november 28-án, Budapesten, a Várkert Bazárban osztották ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Siófoknak, falu kategóriában Balatongyöröknek ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést Magyarország képviseletére a 2015-ös európai versenyen.


Belső migrációs folyamatok – Fogyó főváros, hízó agglomeráció – Néptelenedő megyék és városok

Elkészült az Otthontérkép legújabb, a hazai népesség változását települési szinten is bemutató térképszelvénye. Az egyedi interaktív alkalmazás segítségével bárki megvizsgálhatja, hogy a megyéjének, kistérségének, avagy településének hogyan alakult a népességszáma az utolsó két népszámlálás hivatalos statisztikái alapján. 


Felújították Abádszalók, Kunhegyes, Kunmadaras, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Tiszaszőlős és Tomajmonostora templomait

A vallási turizmus fellendítése érdekében hét település templomát újították fel döntően európai uniós támogatással az elmúlt hónapokban az Új Széchenyi Terv keretében, a most zárult projekt megvalósítására közel félmilliárd forintot költöttek. A fejlesztéssel a térség műemlékeire, építészeti örökségére alapozva egy korszerű infrastruktúrával és új szolgáltatásokkal rendelkező komplex turisztikai attrakció jött létre, amelytől azt várják, hogy lendületet ad a vallási turizmusnak.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu