Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. december 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elfogadták a felügyeleti díj bevezetését a honatyák
Augusztustól naponként és vendégenként 20 forintot fizethetnek a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek
Felügyeleti díj bevezetését tette lehetővé az önkormányzatoknak a parlament augusztus 1-jével: a díjat a Budapest belvárosában, világörökségi területen éjszaka is működő, szeszes italt árusító szórakozóhelyektől szedhetik be. Az Országgyűlés 2013. június 21-én 250 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, belvárosi polgármester erről szóló indítványát.

Ekkor már csak három ellenzéki képviselő tartózkodott a parlamenti patkóban, a Jobbik képviselői ugyanis előzőleg az elnöki pulpitusra vonultak a földtörvény elleni tiltakozásul, és a későbbi szavazásokat is folyamatos skandálással zavarták. Az MSZP-s politikusok és a függetlenek többsége pedig elhagyta az üléstermet.

A most elfogadott törvény alapján az önkormányzatok naponként és vendégenként 20 forintban határozhatják meg a felügyeleti díjat, ám összege nem haladhatja meg az üzlet éves korrigált iparűzésiadó-alapjának fél százalékát. A felügyeleti díjat az önkormányzat kizárólag az üzletek nyitva tartása miatt adódó közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja.

Rogán Antal tájékoztatása szerint a törvénymódosítás - amelyet kétszáz szórakozóhely képviselőivel egyeztettek - csak a főváros belső kerületeiben működő szórakozóhelyeket érinti.

A kereskedelmi törvény jelenlegi előírásai alapján a világörökségi területen működő, szeszes italt árusító kereskedelmi és vendéglátó üzletek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitva tartásához a jegyző engedélye szükséges. Az engedély megadásához a rendőrség szakhatósági hozzájárulása kell. Ha a jegyző akár hivatalból, akár a rendőrség írásbeli tájékoztatása alapján azt észleli, hogy egy szórakozóhely nem felel meg az engedély megszerzéséhez szükséges feltételeknek, akkor korlátozhatja a nyitva tartását.

Azok a szórakozóhelyek, amelyek nem kapják meg az éjszakai nyitva tartás lehetőségét, hat hónap elteltével kérelmezhetik ezt újra.

A parlament korábban egy bizottsági módosító javaslattal két ponton is átírta az eredeti javaslatot. Így a szórakozóhelyeket lakossági bejelentés alapján nem lehet majd felülvizsgálni, a rendszeres rendőrségi ellenőrzésekre pedig egy helyett három évente kerülhet sor.

Az önkormányzatok helyi rendeleteikben a szórakozóhelyek befogadóképessége alapján szabhatják ki a felügyeleti díjat. A felügyeleti díjat negyedévente kell megfizetniük a tulajdonosoknak.

Rogán Antal egy zárószavazás előtt benyújtott javaslatának elfogadásával a települések, illetve fővárosi kerületek rendeletalkotási jogot kaptak az üzletek éjszakai, vagyis este tíz és reggel hat óra közötti nyitva tartási rendjének meghatározására.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu