Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gémesi György az Egészségügy öt dimenzióban Téli Szimpóziumán

Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke nyitotta meg előadásával az Egészségügy öt dimenzióban Téli Szimpóziumát, 2016. február 16-án, Budapesten. A magyarországi egészségügy minden szegmensét átfogó konferencián a MÖSZ elnöke a helyi járóbeteg-ellátás működtetésében, illetve az egészségtudatos életmód közösségi feltételeinek javításában vállalt önkormányzati szerepről tartott előadást.


Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármesterei politikamentes demonstrációt szerveznek

A Veszprémi Törvényszék épülete előtt tarják tiltakozó megmozdulásukat 2016. február 4-én délután 4 órakor a vörösiszap katasztrófában érintett települések, akik a bíróság elsőfokú, összes vádlottat felmentő ítélet miatt tüntetnek – értesült a Magyar Idők. Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármesterei politikamentes tüntetést szerveznek, várják a mostani és korábbi országgyűlési képviselőket és egykori polgármestereket is.


A tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére 500 millió, praxisjog vásárlására 250 millió forintot biztosít a kormány

Az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia egyik kiemelt eleme az alapellátás megerősítése, hiszen az erős alapellátás a törődő egészségügyi rendszer kulcsa és kapuőre. A 2015. július 6-án elfogadott alapellátási törvény az alapellátás prevenciós célú megerősítésének támogatása mellett az alapellátás kapuőri szerepének növelését kívánja orvosolni.


Gémesi György szerint az ingyentelkek csak azokon a helyeken lesznek kapósak, ahol munkalehetőséget is tudnak biztosítani

Egyre több önkormányzat jelzi, hogy a családok otthonteremtési kedvezményének bővítése óta ingyen ad építési telket a CSOK feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. Igaz, nem minden követelmény nélkül – írja a Magyar Nemzet Online.


Az utóbbi idők szélsőséges időjárása is megmutatta, hogy hazánk a többi európai országhoz képest érzékenyebb a klímaváltozásra

Klímareferenseket képeznek az ország 10 megyéjében, 17 helyszínen, több mint 300 olyan munkatárs részvételével, akik főként önkormányzatoknál vagy azok intézményeinél dolgoznak. Az oktatás célja, hogy legyenek olyan felkészült szakemberek, akik képesek lesznek a klímaalkalmazkodást célzó európai uniós forrásokra fejlesztési terveket lefektetni, színvonalas pályázatokat írni és sikeres programokat megvalósítani – írja a Magyar Idők.


A Vidékfejlesztési Program pályázatainak nagyobb része a kertészeti ágazat versenyképességének javítását célozza

Az elmúlt napokban összesen hat uniós pályázati felhívás jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében, ezek összértéke meghaladja a 87 milliárd forintot – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára 2016. február 2-án, Budapesten. A pályázatok nagyobb része, mintegy 66 milliárd forint keretösszeggel a kertészeti ágazat versenyképességének javítását, támogatását célozza – mondta az államtitkár.


Áprilistól megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

Országos szinten átalakul a hulladékgazdálkodás, április elsejétől megkezdi működését a már bejegyzett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amely a szakmai koordinálásért felel - mondta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkár.


Barbacson, Kóspallagon, Szabolcsbákán, Böhönyén, Ostoroson és Pusztafalun járulnak majd az urnákhoz a szavazópolgárok

Hat településen – Barbacson, Kóspallagon, Szabolcsbákán, Böhönyén, Ostoroson és Pusztafalun – választanak polgármestert 2016. február 7-én. Az érintett községek között háromban képviselő-választást is tartanak. Az időközi önkormányzati választásokat a polgármester halála, szavazategyenlőség vagy önfeloszlatás miatt írták ki.


Minőségi szempontok alapján is szabályozni kell a lakásépítést

Üdvözli az építkezésekhez kapcsolódó bürokráciacsökkentést a mérnökkamara, de szerintük sokan nem tudják, mivel jár ez valójában. Barsiné Pataky Etelka kamarai elnök szerint a családoknak csak olyan házakat lenne szabad építtetni, amelyek hosszú távra megoldást jelentenek – olvasható a Magyar Idők cikkében.


Általában 5-10 ezer forint a hektáronkénti tarifa, de vannak helyek, ahol aranykoronánként 200-tól 400 forintig terjed a teher

Egy év alatt megnégyszereződött a földadót alkalmazó önkormányzatok száma, most már ötvenöt településen kell a magántulajdonosoknak évente általában 5-10 ezer forintot fizetniük hektáronként – olvasható a Világgazdaság cikkében.


Az NVI honlapja szerint az elmúlt hónapokban további öt zalai település vezetője is lemondott, vagy feloszlott testület

Lemondott Homokkomárom tíz éve hivatalban lévő polgármestere, mert nem tud együttműködni a képviselőkkel. Bodó Tamás, Homokkomárom független polgármestere 2016. február 4-én az MTI-nek megerősítette a Zalai Hírlap információját, miszerint lemondott településvezetői tisztségéről. Zalában az elmúlt néhány hónapban további öt településen távozott a polgármester vagy a teljes képviselő-testület.


Az ellenzéki párt birtokába került egy tanulmány az önkormányzatok szoros kontroll alá helyezéséről

A Jobbik a kormány elhatárolódását várja egy birtokába került tanulmánytól, amely a helyi közigazgatás átalakításáról szól. Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője 2016. február 7-i budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a szerző megjelölés nélküli 12 oldalas dokumentumot – amelyen a nem publikus és nem jóváhagyott jelzés szerepel – egy polgármestertől kapta és értékelése szerint az abban foglaltak végrehajtása komoly károkat okozna.


Az Erzsébet-táborok pályázata a jövő hónapban jelenik meg

Lehet jelentkezni az Erzsébet-program szociális üdültetési pályázataira – jelentette be 2016. február 4-én Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Hangsúlyozta: a program nemzetközi összehasonlításban is rendkívül sikeres. Az ötödik éve meghirdetett pályázatok révén mintegy 600 ezer ember üdülhetett eddig, és a résztvevők fele gyerek volt. Az idei cél az, hogy 2016-ban legalább negyedmilliónyian részesülhessenek a lehetőségből.


A most kiírt pályázatok keretösszege összesen 7,1 milliárd forint

Újabb két uniós pályázati felhívásra nyújtható be támogatási kérelem, összesen 7,1 milliárd forint értékben. A fejlesztésekkel hatékonyabbá és színvonalasabbá válhat a közigazgatás – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára 2016. február 4-én az MTI-t.


Az egyszerűsített kiviteli terv veszi át az engedélyes és a kiviteli terv helyét – Bevezethetik a kötelező tervezői művezetést

A kormány február 3-i ülésén tárgyalt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kapcsán az építésügyi szabályokról – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. február 4-én, a Kormányinfó 38 nevű sajtótájékoztatón. Közölte: a kormány az építészkamarával közösen létrehoz egy szerződésmintát, megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt, vagyis az építész lesz felelős az építkezésért.


Budapestinfó: uniós projekt a dunai hajózás fejlesztésér – jelentős létszámleépítés lesz a BKK-nál

Hátrányos a fővárosra, ezért kezdeményezik a hulladékgazdálkodási törvény módosítását. 2019-re készülhet el a 3-as metró felújítása. Uniós projekt indul a dunai hajózás fejlesztésére. Vizsgálják, hogyan lehetne a villamoshálózatba integrálni a csepeli HÉV-et – ezek voltak a főbb témák 2016. február 5-én, Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.


Az ellenzéki párt országos, államilag támogatott bérlakás építési programot is indítana

A Jobbik bővítené a családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó hitel felhasználási lehetőségeit és önkormányzati szinten is segítené a programot – erről Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és Janiczak Dávid, Ózd polgármestere beszélt 2016. február 5-i sajtótájékoztatóján.


Idén is izgalmas témákkal várja a kínai-magyar kapcsolatok iránt érdeklődőket a ChinaCham Hungary Üzleti Klubja

A biztonság az üzleti kapcsolatokban és a pénzügyekben, az ügyfelek és szállítók bevizsgálása, a minőség biztosítása a gyártótól a vevőig – ezek a fő témái a ChinaCham Hungary idei első Üzleti Klubjának 2016. február 17-én, Budapesten. A meghívott előadók: Szűcs Gábor, a Creditreform Kft. ügyvezetője és Albert János, a Bank of China vezérigazgató-helyettese. 


A Fidesz-frakció napirenden tartja a kérdést – Az ellenzék soraiból is kellene egy támogató szavazat a törvénymódosításhoz

Tovább küzdenek a kistelepülési polgármesterek fizetésének rendezéséért a magyarországi önkormányzati érdekképviseletek – erről állapodott meg a napokban több érintett szervezet. A Magyar Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere a Magyar Időknek elmondta, az ülésen az elszántságot erősítették egymásban, és elhatározták, hogy szeretnék folyamatosan – formálisan és informálisan – tartani a kapcsolatot a kormányzattal. 


A MÖSZ elnöke szerint 50-60 milliárd forint hiányzik a rendszerből, főként az új adók és a rezsicsökkentés miatt

Az oktatáshoz hasonlóan a központosítás a szemétszállítás esetében sem oldja meg a problémákat, Gémesi György szerint. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondja: a rendszerből 50-60 milliárd forint hiányzik, elsősorban az utóbbi években kivetett új adók, és a rezsicsökkentés miatt. Áprilistól egy állami cég végzi majd a számlázást országszerte, a kormányzati kommunikációs államtitkár azt ígéri: nem lesz áremelés.


Pusztafalun, Ostoroson, Böhönyén, Barbacson, Kóspallagon és Szabolcsbákán is független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást 2016. február 7-én: Pusztafalu, Ostoros és Böhönye választópolgárai a polgármesterről, Barbacs, Kóspallag és Szabolcsbáka lakói pedig a településvezetőről és a képviselő-testületet tagjairól is döntöttek. Minden településen független jelöltet választottak polgármesternek.


Önkormányzatok csatlakozását várják egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz

A Humusz Szövetség olyan elkötelezett önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A Nulla Hulladék nem utópia, hanem világszerte valóság. A koncepció egy újfajta szemlélet a hulladékgazdálkodásban, amely nem csupán kezelni, hanem csökkenteni kívánja a keletkezett hulladék mennyiségét megelőzéssel, valamint felelős nyersanyag- és energiagazdálkodással. 


Lázár János: a bürokrácia csökkentésével megtakarított pénzt a rendszerben hagyják, és a maradók bérét 50 százalékkal emelik

A versenyképesség javítása miatt van szükség a bürokráciacsökkentésre – mondta Lázár János 2016. február 8-án az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyarországi ügyintézés lassú, körülményes, nehézkes, az átalakítás legfontosabb célja tehát az eljárások gyorsítása, egyszerűsítése és olcsóbbá tétele. 


Fónagy János az érintett települések vezetőivel egyeztetett az agglomerációs közlekedés átvételéről

Az utazóknak nem jelenthet többletköltséget az agglomerációs közösségi közlekedés állami átvétele, és nem eredményezheti a menetrend romlását sem – hangzott el 2016. február 8-án, a szaktárca és az érintett települések vezetői egyeztetésén. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára Gyálon találkozott a helyi politikusokkal, ahol az agglomerációs tömegközlekedés állami átvételének kérdéseit vitatták meg – tájékoztatta az NFM az MTI-t.


A MÖSZ elnöke szerint, amennyiben minden így folytatódik, 2018 után helyhatóságokká válhatnak az önkormányzatok

Az a folyamat, ami elindult és már évek óta tart, azt fogja eredményezni, hogy az önkormányzatok 2018 után helyhatóságok lesznek – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az ATV Start című műsorában, ahol egy, a Jobbik birtokába került, s a közigazgatás tervezett átalakításáról szóló dokumentum kapcsán merült fel az önkormányzati mozgástér folyamatos szűkülésének, s a lassan ismét egypólusúvá váló kétpólusú demokráciának a kérdése.


A fővárosi rendőrfőkapitány ismertetése szerint tavaly 15 982 bűncselekménnyel kevesebbet regisztráltak, mint 2014-ben

Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma tavaly Budapesten az előző évihez képest, a rendőrség pedig eredményesebben nyomozott – mondta a fővárosi rendőrfőkapitány újságíróknak a 2015-öt értékelő állománygyűlés után. A Bucsek Gábor által ismertetett adatok szerint tavaly 15 982 bűncselekménnyel kevesebbet regisztráltak, mint 2014-ben, az úgynevezett nyomozáseredményességi mutató pedig 39-ről 39,4 százalékra nőtt. 


Orbán Viktor a Modern városok program részeként megállapodást kötött Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel

Huszonötmilliárd forintot bocsát Kecskemét rendelkezésére a kormány, hogy a város létrehozhasson egy gazdaságfejlesztési alapot, amely visszatérítendő forrást biztosít életképes, üzleti alapú vállalkozások támogatásához – közölte Orbán Viktor miniszterelnök 2016. február 9-én, Kecskeméten, ahol a Modern városok program részeként megállapodást írt alá Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel.


A megyei jogú városok felajánlásai révén 115 millió forint gyűlt össze a kárpátaljai magyarok támogatására

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) az Ukrajnában kitört háború, illetve az ország gazdasági helyzete miatt felhívást intézett a nagyvárosok polgármestereihez, hogy közvetlenül segítsék a kárpátaljai testvérvárosi településeken élő magyarokat. A felhívásnak és az összefogásnak köszönhetően, valamint a több jótékonysági kulturális rendezvény eredményeként a megyei jogú városok polgármesterei személyesen juttatták el az összegyűjtött adományokat. 


Összeült a köznevelési kerekasztal – Átalakul a Klik költségvetése – Plusz 234 milliárd forintot kaptak, illetve kapnak a pedagógusok

Átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetése, módosul a közbeszerzések folyamata és várhatóan még ebben a félévben megkapják az intézményvezetők a gazdálkodásukat segítő igazgatói kártyát – többek között ezekről az azonnali intézkedésekről állapodtak meg a köznevelési kerekasztal 2016. február 9-i ülésén a résztvevők.


Több település is úgy érezheti, becsapták, miután a beígért intézmények tervéből semmi nem valósult meg

Huszonnégy tanuszodát ígért a kormány a 2014-es önkormányzati választási kampányban, ám ezek közül egy sem épült meg. Gödöllőn még vezető politikusok is kivonultak letenni az uszoda alapkövét, ám azóta sem kezdődött el az építkezés – derült ki az ATV híradójából.


Kosztics József úgy érzi politikai bosszú áldozatává vált

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, sikkasztás és okirat-hamisítás miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy dél-baranyai falu polgármestere ellen – közölte a Baranya Megyei Főügyészség. Sajtóértesülések szerint Siklósnagyfalu polgármestere ellen emeltek vádat; a Magyar Nemzetnek a független Kosztics József ezt meg is erősítette, és azt mondta, hogy politikai bosszú áldozatává vált.


A Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település pályázatokat április 2-ig lehet beküldeni

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Kerékpáros Magyarország Szövetséggel együttműködésben tízedik alkalommal hirdette meg Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település pályázatait. A kerékpár, mint közlekedési és szabadidős eszköz népszerűsítéséért tenni kívánó önkormányzatok, cégek és intézmények jelentkezéseit április elejéig várják – hangzott el a kampányindító eseményen 2016. február 9-én, Esztergomban.


Már 610 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra pályázhatnak az önkormányzatok és a gazdálkodók

Hat új pályázati felhívás jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében, mintegy 138 milliárd forint keretösszegben. A Miniszterelnökség az eddig kiírt pályázatokkal a rendelkezésre álló 1300 milliárd forint forrás csaknem 50 százalékát a gazdák rendelkezésére bocsájtotta. A 2016. február 9-én megjelent pályázati felhívások az önkormányzatok, a mezőgazdasági termelők, valamint a magánjogi erdőgazdálkodók számára biztosítanak fejlesztési forrást.


Ha a március 6-ra tervezett voksoláson a váltás mellett döntenek, a település jövő januártól Jász-Nagykun-Szolnok megye része lesz

Népszavazáson dönt Szentlőrinckáta lakossága arról, hogy a település Pest megye helyett Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozzon – tájékoztatta az 1930 lelket számláló község polgármestere 2016. február 10-én az MTI-t. Nagy István (független) elmondta: a népszavazást március 6-án tartják a helyi választási bizottság döntése szerint. A voksolás akkor lesz érvényes, ha az 1595 választópolgár legalább 50 százaléka plusz egy ember elmegy szavazni.


A családi parkban interaktív tanösvény, játékos agrárfarm és egy biciklis kalandpálya is várja a vendégeket

Természetközeli, szemléletformáló családi park épült a Pécs melletti Pogány településen, részben Európai Uniós forrásból. A családok élményekkel teli kikapcsolódósát célzó, turizmust élénkítő beruházás számos új munkahelyet is teremt a térségben. Az új élménypark Pogány völgyében, természetes környezetben, források, tavak, patakok közvetlen közelében helyezkedik el. 


Bús Balázs szerint a III. kerület szélein több olyan lakónegyed is kialakult az elmúlt években, amely a fővároshoz kötődik

Felülvizsgálná Budapest határait Bús Balázs Óbuda polgármestere – írja 2016. február 11-iszámában a Népszabadság. A lap arról számol be: a Fidesz-KDNP-s önkormányzati vezető szerint a kerület szélein több olyan lakónegyed is kialakult az elmúlt években, amely sokkal inkább kapcsolódik a fővároshoz, mint ahhoz az agglomerációs településhez, amely az egykori külterületet belterületbe vonta, lehetővé téve a beépítését.


A Belügyminisztérium a híradásokból értesült az önkormányzatok jövőjét felvázoló stratégiai jelentés létezéséről

Helyi hivatalok megszüntetése, önkormányzati testületek, polgármesterek önállóságának csorbítása, az önkormányzatok szoros kormányzati kontroll alatt tartása – sok más mellett ez áll egy, a döntéshozók számára készült, nem nyilvános, de kiszivárgott stratégiai jelentésben, mely az önkormányzati rendszer jövőjét vázolja föl 2020-ig – írja a sonline.hu.


Négyszáz tűzoltót képeznek kéményseprővé – Sokan attól tartanak, hogy júliustól elvesztik a munkájukat

Továbbra sem tudják a kéményseprési ágazat dolgozói, hogy a katasztrófavédelmi hatóság hány szakembert, mikor és milyen feltételekkel vesz át tőlük. Sokan attól tartanak, hogy júliustól elvesztik a munkájukat, mert állásukat mintegy 400, jelenleg átképzés alatt álló tűzoltó valamelyike tölti majd be. Az új kéményseprők oktatása közel 800 millió forint közpénzt emészt fel – írja a Magyar Nemzet.


„Kezedben a biztonságod” – Hogyan hívhatunk segítséget, ha telefonálni már sincs idő?

Létezik egy olyan innovatív, új segélyhívó rendszer, amely segít az önkormányzatoknak a rendőrséggel együttműködve a közbiztonság magasabb szintre emelésében. A Pécsett már másfél éve működő rendszerrel – amelynek lényege, hogy a bajba került személy akkor is tud segítséget hívni, ha telefonálni már nincs ideje – a 2016.március 10-én, Pécsett rendezendő, „Kezedben a biztonságod” című konferencián ismerkedhetnek meg a polgármesterek. 


Gémesi György szerint nem a települések tatárainak átrajzolása, hanem a feladatok megfelelő finanszírozása lenne a megoldás

Felülvizsgálná Budapest határait Óbuda polgármestere. A polgármester szerint a kerület szélén lévő lakónegyedek sokkal inkább kapcsolódnak a fővároshoz, mint az adott agglomerációs településhez. Az ott élők nagy része a kerület infrastruktúráját használja, miközben ezek működtetéséhez az agglomerációs település anyagilag nem járul hozzá. A témában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke volt a TV2 Mokka című műsorának vendége.


A TOP keretében megjelent négy felhívásra a kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai tudnak pályázni

Újabb négy, közvetlenül a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését támogató pályázati felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, együttesen 59,6 milliárd forint értékben – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára 2016. február 12-én az MTI-t.


A 4700 lakosú város első embere 2010 óta töltötte be hivatalát

Lemondott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalók polgármestere. Kovács Mihály (Abádszalókért) a Magyar Távirati Irodának 2016. február 12-én megerősítette lemondásának hírét, de távozása okáról nem kívánt beszélni. A 4700 lakosú város polgármestere 2010 óta töltötte be hivatalát.


Törvényjavaslatot nyújtanak be, hogy az az önkormányzat, amely képes működtetni, visszavehesse iskoláját

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy az az önkormányzat, amely képes rá, vehesse vissza iskoláját – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője a párt választmányának 2016. február 13-i ülése után tartott sajtótájékoztatón. Tóbiás József elmondta, a választmány kérésére benyújtanak egy másik, a költségvetést módosító javaslatot is, amely lehetővé teszi az intézményekben a minőségi oktatást. 


Tiszanagyfaluban Rudolf János Ferencné, míg Szemelyben Kumli József Ferenc lett az új településvezető

Két településen tartottak időközi polgármester választást 2016. február 14-én az országban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszanagyfaluban Rudolf János Ferencné, a Baranya megyei Szemelyben pedig Kumli József Ferenc kapta a legtöbb szavazatot. Mindketten független jelöltként indultak a választáson.


„Híd a munka világába” – Presztízsberuházásokra költötte a pénzt munkahelyteremtés helyett a foglalkoztatási szövetkezet

Az EMMI a szabálytalanságok miatt felmondja a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ). A kormányzati ellenőrök semmilyen értékelhető szakmai tevékenységnek nem találták nyomát a Farkas Flórián által alapított „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet által összevásárolt ingatlanokban, így az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a szövetkezetalapításra felvett 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt – írja az Index. 


A kaotikus helyzet és többféle értelmezési lehetőség miatt elkerülhetetlen a szabályozás egyértelműsítése

Óriási a bizonytalanság az építész szakmában az építési törvény módosítása és a kapcsolódó kormányrendelet értelmezése tekintetében. A 300 négyzetméter alatti új lakóházak engedélyeztetésének megszüntetése körében ugyanis nyitott kérdés maradt többek között a települések helyi építési szabályzatának betartása – írja a Privátbankár.hu.


Egy friss elemzés szerint több járás népessége akár ötven százalékkal is csökkenhet 2051-re

Megállíthatatlannak tűnő demográfiai katasztrófa zajlik Magyarország több járásában, 2051-re a népességük megfeleződhet. Budapest környékén nőhet a népesség, míg főleg az északkeleti régióban jelentős visszaesés jöhet – olvasható az Origo cikkében. Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese szerint figyelni kellene arra, hogy országon belül ne alakuljanak ki túl nagy demográfiai és gazdasági különbségek.


A lemondott vezető Farkas Flóriánt teszi felelőssé azért, hogy az ORÖ a személyes politikai harcok martalékává vált

Lakatos István látja el ideiglenesen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki feladatait, miután Hegedüs István lemondott a szervezet vezetéséről. Hegedüs István 2016. február 16-i budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kijelölte Lakatos István elnökhelyettest (Lungo Drom) az elnöki tisztség ideiglenes ellátására.


Miniszterelnökség céltartalékából 8,7 milliárdot csoportosítanak át a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjára

Döntött a kormány arról, hogy a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2016. évi kompenzációja érdekében a 2016. évi központi költségvetés céltartalékából forrásokat csoportosít át az önkormányzatok támogatásai fejezetbe – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.


A minden magyar polgármester és alpolgármester számára nyitott szervezet Wittinghoff Tamást választotta elnökének

Megtartotta évnyitó Küldöttgyűlését a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). Gémesi György ismertette a szervezet elmúlt évben végzett munkáját, majd a MÖSZ nemzetközi téren, illetve a közoktatás területén végzett szakértői tevékenységéről hangzottak el beszámolók. A küldöttek határoztak a MÖSZ Polgármesteri Tagozata megalakításáról, amely nyitott minden magyar település polgármestere és alpolgármestere számára. A Tagozat Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét választotta elnökének. 


Pogácsás Tibor: az elmúlt 5 évben mintegy 10 milliárd forintot biztosított az állam a rászorulók téli tüzelőjére

A 2015. évi szociális tűzifaprogram mintegy 180 ezer háztartásnak nyújt segítséget – mondta 2016. február 17-i sajtótájékoztatóján Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára annak apropóján, hogy az önkormányzatoknak február 15-ig kellett kiadniuk a rászorulóknak a tüzelőanyagot.


Fővárosi Közgyűlés: módosították a szmogriadó-rendeletet – döntöttek a vizes vb-hez kapcsolódó fejlesztésekről

​​​​​​​​​​Több mint 30 napirendi pontot tárgyalt meg 2016. február 17-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták Budapest idei költségvetését, 313 milliárdos kiadási és bevételi főösszeggel. Döntöttek a 2017-es vizes vb-hez kapcsolódó fejlesztésekről, módosították a szmogriadó-rendeletet, döntöttek arról, hogy öten kapnak Csengery-díjat és jóváhagyták, hogy 1,9 milliárdos hitelt vegyen fel a BGYH Zrt. három fővárosi fürdő fejlesztéséhez.


Balogh Józsefnek négyszázhúsz ezer forintot kell fizetnie élettársa bántalmazásáért – Az ítélet nem jogerős

Balogh Józsefet, Fülöpháza független polgármesterét súlyos testi sértés bűntette miatt 420 ezer forint pénzbüntetésre ítélte első fokon a Kecskeméti Járásbíróság 2016. február 17-én kihirdetett ítéletében. Mátyásné Polereczki Éva bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy a vádlott elismerte a bűncselekmény elkövetését, a súlyos testi sértés bebizonyosodott.


A Helyi HírlApp a kisebb településeken is segítséget nyújthat a helyi hírek gyors célba juttatásában

Képzelje el, hogy településén élő valamennyi embernek egyszerre tud üzenet küldeni úgy, hogy azt azonnal meg is kapják. A lakosoknak nem kell leülniük a számítógéphez, nyomtatott hírlevelet is csak azokba a postaládába kell dobni, ahol nincs a háztartásban okostelefon. Ma már lehetséges, hogy az önkormányzat hírei a lakosok telefonján jelenjenek meg. 


Varga István nem indokolta döntését - A polgármesterjelölteket 4-én 16 óráig kell bejelenteni

Időközi polgármester-választás lesz 2016. május 8-án Jenőben, miután az eddigi településvezető lemondott tisztségéről – tájékoztatta a Fejér megyei település körjegyzője az MTI-t. Frankné Gőcze Zita elmondta, hogy Varga István (független) polgármester február elsejével mondott le tisztségéről, döntését nem indokolta. Varga István 1998 óta volt a falu polgármestere.


A megüresedő épületben hajléktalanszálló, szakközépiskola vagy valamilyen közigazgatási szerv is elhelyezhető lenne

A balassagyarmati közösségi szálló kihasználtsága olyan mértékben csökkent, hogy működése gazdaságtalanná vált, ezért az önkormányzat arra kéri a kormányt, hogy a debreceni menekülttáborhoz hasonlóan véglegesen zárja be a létesítményt – a képviselő-testület döntéséről az alpolgármester 2016. február 18-án tájékoztatta az MTI-t.


Rákosmente polgármestere szerint nincs realitása annak, hogy a Budapest környékén lévő településeket a fővároshoz csatolják

A Budapest mentén zajló szuburbanizációs folyamat miatt több kerületi polgármester apróbb módosításokat hajtana végre a főváros határán, ám a jogszabályok és az agglomerációs települések ennek gátat szabhatnak – olvasható az Origo 2016. február 18-án megjelent cikkében.


Az új jogszabály tervezete még idén tavasszal vagy nyáron az Országgyűlés elé kerülhet

Az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítása várhatón még az idén – a tavaszi, esetleg a nyári ülésszakon – az Országgyűlés elé kerülhet, és megszülethet a magyar erdőgazdálkodást szabályozó új jogszabály – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára 2016. február 18-án, sajtótájékoztatón Budapesten.


Veszprém, Debrecen, Tokaj és Szombathely is indul a címért

Eger is versenybe szállhat a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért. Habis László, a hevesi megyeszékhely polgármestere és Nyitrai Zsolt, a város és térségének országgyűlési képviselője 2016. február 18-án a közösségi médiában közzétett levelében kezdeményezte, hogy Eger is induljon a címért. A két kormánypárti politikus a Facebookon közzétett nyilatkozatában azt írja, hogy Eger Magyarország egyik legszebb városa, amely anno az egész európai kultúra védőbástyáját jelentette.


Áprilistól akár évi félmillió forintot is fizethet, akinek az ingatlana nem illeszkedik az utcaképbe

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata 2016. február 19-én megszavazta a településkép-védelmi te­lepülési adóról szóló rendeletet, vagy ahogy mindenki hívja, a giccsadót. Ennek értelmében április­tól akár évi félmillió forintot is fizethet, akinek az ingatlana esztétikailag kifogásolható, magyarán nem illik az utcaképbe – írja a ripost.hu.


Csak az állami tisztviselői karba tartozók bérét emelnék, holott az önkormányzati hivatalnokoké nyolc éve változatlan

Elutasítják a kivételezést az önkormányzatok. A TÖOSZ elnöke sem tartja elfogadhatónak, hogy a kabinet csak a nyáron megalakuló állami tisztviselői karba tartozók bérét emelné, miközben az önkormányzati hivatalnokok keresete nyolc éve változatlan. A fideszes többségű Budapesti Önkormányzatok Szövetsége is béremelést kér a kormánytól – tudósít a HírTV.


A TÖOSZ és a MUT hatályon kívül helyeznék az új építési törvényt – A BÖSZ visszaállítaná az önkormányzatok építésügyi hatósági jogait

Az új építési törvény alkotmánybírósági kontrolljának és hatályon kívül helyezésének kezdeményezését kéri az alapvető jogok biztosától a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar Urbanisztikai Társaság. A jogszabály szerintük ellehetetleníti az építkezések településeken belüli szabályozását, feleslegessé teszi a milliárdos ráfordításokkal elkészített helyi rendezési terveket, és semmissé teszi a szomszédjogokat – írja a Magyar Nemzet.


Hogyan látja Schmidt Jenő és Gémesi György a magyar önkormányzatiság jelenét és jövőjét?

Fordulat nélkül megszűnhet a helyi demokrácia az önkormányzati szövetségek Magyar Nemzetnek nyilatkozó vezetői szerint. Schmidt Jenő óva inti a kabinetet eddigi feladataik további központosításától. A TÖOSZ elnöke, Tab fideszes polgármestere szerint a mohóság mélybe ránt, ezért tárgyalásokat szorgalmaz. Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő független vezetője viszont úgy látja: a kialakuló pártpolitikai-finanszírozási gyámságot ma már csak egy új politikai erő megjelenése oldhatná fel.


Mindkét Baranya megyei településnek független vezetője lett

Két időközi polgármester választást tartottak 2016. február 21-én az országban. A Baranya megyei Drávakeresztúron Cserdi Zsolt független jelöltet, a szintén Baranya megyei Majson Pólya Krisztina független jelöltet választották településvezetőnek.


Az 56 méteres CAF szerelvényeken 345 ember utazhat – A 12 új jármű az 1-es villamos vonalán közlekedik majd

​A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2016. február közepén kiadta a hosszú CAF villamosok típusengedélyét, valamint az első szerelvény üzembe helyezési engedélyét is, így március végén forgalomba állhat Budapesten a világ leghosszabb villamosa. Erre a hivatalos tanúsítványra vár további nyolc, már Budapestre érkezett hosszú CAF is, míg a maradék három szerelvényt a következő hónapokban szállítják a fővárosba. Az új járműből összesen 12 darab közlekedik majd Budapesten az 1-es villamos vonalán.


A támogatási kérelem benyújtására kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai jogosultak

Az ipari parkok, iparterületek fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg 19,4 milliárd forintos keretösszeggel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára 2016. február 22-én az MTI-t.


Jászkarajenőnek elege van a „lumpen elemekből”, az önkormányzat szolgálati lakásokká alakítja szociális bérlakásait

Felszámolná Jászkarajenő a szociális bérlakásait. Az önkormányzatnak elege lett abból, hogy ezen ingatlanok lakói gyakorlatilag teljesen lepusztítják ideiglenes otthonaikat. A szociális lakásokból szolgálati lakásokat hoznak létre – írja az új Néplap.


Orbán Viktor a Modern városok program részeként megállapodást kötött Ács Rezső polgármesterrel

Több mint 33 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Szekszárdon annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá 2016. február 23-án, a tolnai megyeszékhelyen Ács Rezső polgármesterrel a Modern városok program részeként.


Egy héten belül megoldódhat a Klik finanszírozási problémája – A 17 milliárdos hiányt tejes egészében kipótolják majd

Egy héten belül megoldás születhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) finanszírozási problémáira – mondta Palkovics László 2016. február 23-án, a köznevelési kerekasztal második ülése után. A tanácskozáson a fenntartói munkacsoport a Klik átalakítására tett javaslatot és állami beavatkozást kezdeményezett.


Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn több száz ingatlant és kertet elöntött a víz

Már 129 centiméter a Balaton átlagos vízszintje, ami rekordnak számít az elmúlt 15 évre visszatekintve. A legmélyebben fekvő tóparti településeken – Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn – több 100 kertet és ingatlant elöntött a víz – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere 2016. február 23-án az InfoRádiónak.


Együttműködési megállapodást írt alá a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Tavaly több mint 14 ezer közbeszerzési eljárás indult Magyarországon, melyekben összesen 1930 milliárd forintra kötöttek szerződéseket. A most futó uniós költségvetési ciklusban csak a megyei jogú városok 387 milliárd forintot kapnak fejlesztésre, ennek hatékony felhasználására született stratégiai megállapodás 2016. február 23-án a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége között.


Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja – Kétnapos vitorlásverseny és családi fesztivál

Hagyományteremtő céllal rendezik meg 2016. június 11-12-én a Nemzeti Regattát Siófokon. A rendezvényen vitorlát bontanak a részt vevő magyarországi települések, amelyek a Nemzeti Vágta mellett immár a vízen is összemérhetik erejüket. Az esemény több lesz, mint egy kétnapos vitorlás verseny: a fesztiválon kísérőprogramok sora, főzőverseny és sztárfellépők várják a látogatókat – írja a siofok.hu.


Áprilisban megalakulhat a Roma Polgármesterek Szövetsége – Eddig 32 polgármester jelezte, hogy csatlakozna a szervezethez

Lapinformáció szerint megalakulhat áprilisban a Roma Polgármesterek Szövetsége. Erről Miskolcon egyeztettek a roma településvezetők. A szövetség célja az lenne, hogy tagjai megszólalhassanak a társadalmat érintő legfontosabb ügyekben, részt vehessenek szakmai vitákban, és javaslatokat dolgozzanak ki a kormányzatnak - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapnak Lakatos Béla, Ács polgármestere, aki szerint közösen hatékonyabban tudnak lobbizni településük érdekében.


Megszűntek a számlatartozások, hamarosan megkezdik a fűtés korszerűsítését és a műfüves pálya építését

Úgy tűnik, bevált az önkormányzat elgondolása, miszerint diákok, tanárok és az önkormányzat is jobban jár, ha a település visszaveszi a Kliktől a helyi Szent István Király Általános Iskolát – írja a Szolnoki Néplap. Godó Tibor polgármester elmondta, a lakosok és az önkormányzat is magáénak érzi az iskolát, ezért döntöttek a visszavétel mellett.


Harminc kormányablak lesz Budapesten – Várhatóan bővül a kormányhivatalok feladatköre

Az elektronikus ügyintézés kiterjesztése és az informatikai szakrendszerek összehangolása a közigazgatás előtt álló következő feladat – fogalmazott György István, budapesti kormánymegbízott a Rádió Orienten. A közigazgatásban várható változásokkal kapcsolatban elmondta, a február 24-i kormányülésen születhet döntés a kormányhivatalok feladat- és hatáskörének módosulásáról, bővítéséről.


A Csongrád megyei kisvárosban komplex programot indítottak társas- és garzonház-programmal, munkahelyteremtéssel

Eddig mintegy ötven család érdeklődött Mórahalmon, hogy a CSOK-hoz kapcsolódóan mit kínál a betelepülni vágyóknak a 6200 lakosú kisváros. A településen komplex programot indítottak, nem csupán kedvezményes építési telkeket kínálnak, hanem társas-, sor- és garzonházprogramot is indítanak, illetve az ipari park cégeivel összefogva a munkahelyteremtést is támogatják – írja a szegedma.hu. 


Megkezdődött az eddigi legkiterjedtebb hazai boldogságkutatás

Vajon hol élnek a legboldogabb emberek Magyarországon? Melyik település vagy térség lehet ez? Tényleg megkeseredett, borúlátó nép vagyunk, vagy egy vidám, élettel teli nemzet? Nagyszabású kutatás készül a magyarokról a Boldogságtérkép megrajzolása projekt keretében, amit a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogság Intézete és az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratórium közösen végez. 


Az intézményfenntartó központ elnöke Pölöskei Gáborné lesz, míg Jenei Zoltán az új fenntartói struktúra kialakításáért felel majd

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azért jött létre 2013-ban, hogy az iskolák stabil működését, az oktató-nevelői munka nyugodt feltételeit, a diákok zavartalan oktatását garantálja. Mindezek érdekében szervezeti átalakítást és 2016. március 1-jével személyi változásokat is eszközöl az emberi erőforrások minisztere: az intézményfenntartó elnöki pozíciójára Pölöskei Gábornét nevezi ki, aki miniszteri biztosként az intézményrendszer szakmai átalakításában is részt vesz majd. 


Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának elnöke egyedüli jelöltként indult a posztért

Balogh Jánost, az  Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának (MCF) szervezet elnökét választotta elnöknek a lemondott Hegedüs István helyére az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése 2016. február 26-án, Albertirsán tartott rendkívüli testületi ülésen. A Pest megyei településen tartott ülésen a jelenlévő képviselők 42 igen és 1 nem szavazattal választották meg vezetőjüknek a baloldali kötődésű szervezet Szabolcs megyei képviselőjét – tájékoztatták a RomNet-et a képviselők. 


Pölöskei Gáborné elnök július 1-jére szeretné kialakítani az intézményfenntartó központ új szervezeti kereteit

A kormány összesen 38 milliárd forintos pluszforrást biztosít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számára, ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is – közölte Palkovics László, az Emberi Erőforrás Minisztériuma oktatási államtitkára 2016. február 26-i budapesti sajtótájékoztatóján.


Tarlós István főpolgármester szerint Budapest a 2016-os költségvetése alapján a működés

Véleménykülönbség van a kormányzat és a főváros között az önkormányzatok és a közigazgatás állapotáról, de a közszolgáltató cégek megmaradnak, egyben kimaradnak a tervezett állami központosításból – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tarlós István. A főpolgármester szerint a város 2016-os költségvetése alapján a működés, a szolgáltatások egyike sem kerülhet veszélybe, és bár az agglomerációs tömegközlekedés helyzete rendeződött, a BKV hosszú távú finanszírozására továbbra sincs megoldás.


Jövő év elejére indulhat el a kincstári számlavezető rendszer a Magyar Államkincstárnál

Várhatóan 2017. január elsején vezethetik be a korszerű pénzforgalmi szolgáltatások nyújtását lehetővé tévő kincstári számlavezető rendszert (KSZR) – tájékoztatta a Világgazdaságot a Magyar Államkincstár. A KSZR bevezetése révén – hangsúlyozták – egy új, korszerű, multidevizás, értéknapos elszámolást lehetővé tevő számlavezető rendszer áll majd a kincstár ügyfeleinek rendelkezésére.


Fekete Zsolt jelentős szavazatkülönbséggel győzte le a fideszes Simon Tibort

Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Tarjáni Városlakó Egyesület és az Európai Baloldal jelöltje nyerte 2016. február 28-án a salgótarjáni időközi polgármester-választást, megelőzve a Fidesz, a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjét. A nógrádi megyeszékhelyen azért kellett településvezetőt választani, mert tavaly novemberben meghalt Dóra Ottó, a város szocialista polgármestere.


Mindkét településen azért kellett időközi választást tartani, mert a képviselő-testület novemberben feloszlatta magát

Polgármester választást tartottak Emődön és Kisrécsén 2016. február 28-án. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emőd első embere a független Fekete Tibor lett, míg Zala megyei Kisrécsén Tóth Luciát, a települést korábban is irányító polgármestert választották újra. Mindkét településen azért kellett időközi választást tartani, mert a képviselő-testület novemberben feloszlatta magát.


Algyő önkormányzata a nagyfai befogadóállomás megszűntetését kezdeményezi

Háromszáz-ötszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás épülhet a következő napokban Körmenden, és hasonló létesítését tervezik Szentgotthárd mellett is – tudatta Körmend polgármestere. A nagyfai ideiglenes, nyitott befogadóállomás megszüntetését fogja kezdeményezni az algyői önkormányzat – közölte Molnár Áron független polgármester 2016. február 29-én a Tisza-parti községben.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu