Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

MÖSZ-konferencia a köznevelés és közoktatás aktuális kérdéseiről
Hazánkban a nevelés, oktatás kérdésköreit szabályozó változások jelentősen érintik a jövő generációját, a népesség és családok helyzetét, amelyek megvitatására a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szakmai konferenciát szervez a „Bölcsődétől az egyetemig" címmel május 15-én, a Gödöllői Polgármesteri Hivatalban. A rendezvényen a NEFMI, a Parlament, a bölcsőde, az iskola, középiskola, az egyetem, az önkormányzat illetékesei, szakértői tartanak előadásokat.

Könnyítés az áprilisi menetrendi változásban érintett vasútvonalak mentén élőknek

Egyetlen bérlettel utazhatnak vonaton és autóbuszon is az áprilisi menetrendi változásokban érintett huszonegy vasútvonal mentén élők május elsejétől, ugyanis ettől az időponttól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kezdeményezése alapján a MÁV-START a vonatai által érintett 197 település közötti utazásra jogosító buszbérleteket is elfogadja.


Az újítástól közel egymilliós megtakarítást vár a képviselő-testület

A hagyományos postai szolgáltatás helyett a helyhatóság által készített csekken lehet befizetni a helyi adókat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön. Az újítástól közel egymillió forint megtakarítását reméli a képviselő-testület. Molnár Bálint, a település független polgármestere az MTI-nek elmondta: kiszámolták, ha a postai sárga csekken szedik be a lakosoktól a helyi adókat, akkor a pénz kézbesítéséért közel egymillió forintot kell fizetniük.


A lakók részvételével újítják fel az önkormányzati bérlakásokat

Az önkormányzati lakásokban élő emberek részvételével újítják fel Nagykanizsán a ligetvárosi barakképületeket, így a családok napi 5600 forinttal törleszthetik adósságukat - írja május 2-i számában a Zalai Hírlap. A programba csaknem 20 családot vont be az ötletgazda Szociális Építőtábor Egyesület - nyilatkozta a napilapnak Kovács Vera, az egyesület elnöke.


Az önkormányzatok nem szívesen mondanának le bevételükről
Megosztanák az idegenforgalmi adót az önkormányzatok és a vállalkozások összefogásán alapuló turisztikai desztináció menedzsment szervezetek (TDM-ek) és az önkormányzatok között - írja május 3-i számában a Világgazdaság. A lap szerint addig aligha szavazzák meg a parlamentben az új turizmustörvényt a képviselők, amíg a szakmában nem dől el, hogyan oszlik majd meg az adó. 

Külföldi példák és tapasztalatok az önkormányzatok szakembereinek

Hiánypótló képzéssorozat indul májusban a városi közlekedés témában önkormányzatok, szakmai szervezetek, illetve fejlesztési ügynökségek munkatársainak. Az egy éves képzéssorozaton az egyes témák nemzetközi szakértői adnak elő, a legújabb külföldi példák, gyakorlati megoldások bemutatásán keresztül. Az első alkalommal különböző közösségi közlekedési modellekkel, illetve alternatív közlekedési módokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  


A 12 kilométeres észak–déli vonal a Szépasszonyvölgyet is érintené

Eger önkormányzata a városon áthaladó kerékpárút-gerinchálózatot kíván kiépíteni jövőre - tájékoztatta a polgármesteri hivatal médiareferense az MTI-t. A beruházás megvalósítása érdekében pályázatot nyújtottak be az Új Széchenyi-terv Észak-magyarországi Operatív Programjára - közölte Zentai László. A fejlesztés a tenderkiírás szerint maximum 300 millió forintos támogatásban részesülhet - tette hozzá.


ÁSZ-jelentés a települési önkormányzatok támogatásának felhasználásáról
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elvégezte a helyi önkormányzatokat megillető támogatások és hozzájárulások igénylése és elszámolása kincstári felülvizsgálati rendszerének, valamint a helyi önkormányzatokat a 2010. évben megillető normatív hozzájárulások elszámolásának ellenőrzését, melynek megállapításai az alábbiakban foglalhatók össze.

Az alap a súlyos anyagi gondban lévő önkormányzatok számára nyújtana segítséget

Az uniós források gyorsításának lehívása terén az idei év egyik feladatának említette az Államháztartási Önerő Alap felállítását Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke május 8-i sajtótájékoztatóján, amely az uniós forrásfelhasználás eddigi eredményeinek, illetve jövőbeni kihívásainak bemutatásáról szólt.


A fődíj Magyarország képviselete a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén

A Virágos Magyarországért verseny immár csaknem két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi - városi, megyei, régiós - versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. Az idén tizenkilencedik alkalommal induló versenyre június 12-ig lehet jelentkezni.


Az önkormányzati szövetség vezetői a Fejér és a Veszprém megyei polgármesterekkel találkoznak

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a kihirdetett új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről minden megyében konzultálni kíván a polgármesterekkel és az önkormányzati vezetőkkel, ezért folytatja országos konzultáció-sorozatát. Az országjárás keretében május 16-án Fejér és Veszprém megyébe látogatnak el a szövetség vezetői.


Hoffmann Rózsa szerint 2013. szeptember elsejével indulhat el teljes valójában az új köznevelési rendszer

A Nemzeti alaptanterv (NAT) a nemzeti köznevelési törvény után a második legfontosabb dokumentum, amely a vállalt határidőn belül készült el - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa május 8-i sajtótájékoztatóján, Budapesten. Mint az oktatási államtitkár elmondta: az elkészült alaptanterv a köznevelési rendszer alapvető átalakítását jelenti.


Az intézkedés célja a jogkövető magatartás ösztönzése és az adójukat rendszeresen befizetők védelme
A kaposvári önkormányzat is úgy döntött, hogy honlapján és hirdetőtábláján is kifüggeszti az adósai feketelistáját. Az adóhátralékosok pellengérre állításának ötlete Hódmezővásárhelyről származik, és már több önkormányzat is követte a példát. Kaposvár szerint erre az adófizető polgárok védelme érdekében van szükség.

A közel 800 millió forintos beruházás június közepére készül el

Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről nevezik el Tihany megszépülő főterét - közölte a település önkormányzata május 4-én az MTI-vel. A tér felújítása az Európai Unió támogatásból megvalósuló Tihanyi Legenda Projekt részeként június 15-ére készül el. Tósoki Imre, a község polgármestere ezt azzal indokolta, hogy Mádl Ferenc kedves és szerény személyisége elnyerte a tihanyiak rokonszenvét és tiszteletét.


Mindkét településen független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Két településen -Visegrádon és Öttömösön - tartottak időközi polgármester választást a hétvégén. A pest megyei Visegrádon Félegyházi András kapta a legtöbb voksot a négy független polgármester-jelölt közül, így ő lett a város új polgármestere, a Csongrád megyei Öttömösön pedig a szintén független Dobó István lett a május 6-i időközi polgármester-választás győztese.


A változtatás az új katasztrófavédelmi törvény miatt szükséges

A békési képviselő-testület április végén megtartott ülésén úgy döntött, hogy az eddig működő köztestületi tűzoltóság feladatait május elsejétől a Békési Önkormányzati Tűzoltóság látja el, vagyis a város fenntartásában működik tovább a tűzoltóság - írja a Békés Megyei Hírlap. A Békési Önkormányzati Tűzoltóság vonulási területe változatlanul Békés, Bélmegyer és Tarhos közigazgatási területe marad.


Az önkormányzat szabálytalansága miatt a turisták is „bűnhődnek”

A Badacsony hegy legmagasabb pontján található, 18 méter magas Kisfaludy-kilátó megépítéséhez Badacsonytomaj önkormányzata uniós pályázaton 83 millió forintos támogatást nyert el, a beruházás teljes költsége mintegy bruttó 100 millió forint volt. A kivitelező azonban lezárta a fél éve átadott badacsonyi kilátót, mivel azóta sem kapta meg az elvégzett munka ellenértékét.


Navracsics Tibor nyomatékosította: nem hatásköröket vesznek el az önkormányzatoktól, hanem tehermentesítik azokat

A magyar közigazgatásban a 2012-es év a konszolidáció és a felkészülés éve - jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter május 4-én, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalban és a Kormányablakban tett látogatása utáni sajtótájékoztatón. Az idei évben a két éve megkezdett munka konszolidációja következik.


A hevesi precedens: nem bűn, ha kockázatos befektetéssel, az árfolyammozgások miatt milliókat bukik el egy település
Fellélegezhetnek a kötvényügyleteikből veszteséggel kiszállt önkormányzatok: egy akár precedensértékűnek tekinthető hevesi feljelentés nyomán kiderült, hogy nem tekinthető bűncselekménynek, ha egy település tanácsadó cégen keresztül kötött banki ügyletekkel próbál meg minél magasabb hozamot elérni, akkor sem, ha az árfolyammozgások miatt alkalmasint milliókat buknak a kockázatos befektetéssel - írja május 5-i számában a Népszabadság.

A kezdeményezést mintaprogramnak szánják más közösségek, kerületek, városok számára is
Az ország első közterületi közösségi kertjét alakítja ki az önkormányzat Kispesten. A huszonhat parcellás mintakert a Vass Lajos Általános Iskola melletti zöldterületen, az Irányi utca és a Bem utca sarkán található, önkormányzati területen. A közösségi kertet a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen hozta létre az önkormányzat, és az összefogást mintaprogramnak szánják más közösségek, kerületek, városok számára is. 

Pintér Sándor lakások és irodák biztosítását kérte számukra az önkormányzatoktól
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt a körzeti megbízotti irodák száma - erről a belügyminiszter beszélt május 8-án az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Pintér Sándor éves meghallgatásán azt mondta, jelenleg az ország településeinek már csak 7,7 százalékán nincs körzeti megbízott, míg két évvel korábban, amikor a programot elindították ez az arány még 31 százalékos volt.

Az MT Zrt. a Balatoni Regionális TDM Szövetség segítségével állítaná növekedési pályára a tó és a régió idegenforgalmát
Új balatoni turizmusfejlesztési stratégia elkészítését kezdeményezte a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.), elsődleges partnerként megjelölve a közelmúltban megalakult Balatoni Regionális TDM Szövetséget. Az MT Zrt. május 8-i közleménye szerint a szakmai együttműködés célja egy olyan fejlesztési dokumentáció létrehozása, amely alapja lehet a Balaton régió középtávú fejlesztési stratégiájának, amely a tó és a régió turizmusát ismét növekedési pályára állíthatja.

Igényelhető: 1-100 millió Ft – Benyújtási határidő: június 1-30-ig

Az Új Széchenyi Terv keretében írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), így lehetőség nyílik többek között képzések, tréningek szervezésére, óvodaudvar fejlesztésére, tornaszoba kialakítására, és különböző eszközök beszerzésére. A támogatás mértéke a projekt összköltségének 100 százalékát is elérheti, az igényelt összeg minimum 1 millió, maximum 100 millió forint lehet. Pályázatok benyújtására 2012. június 1-jétől június 30-ig lesz lehetőség.


A VM baromfi- és nyúltenyésztési programba vonja be a hátrányos helyzetű családokat

Öngondoskodási programokkal segíti a vidéken élőket a Vidékfejlesztési Minisztérium. Jövedelemkiegészítő program indul kiváló minőségű magyar baromfitermékek előállítására, és bővül a Nyúl-unk a munkáért nyúltenyésztési program is - jelentette be május 9-én V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Gödöllőn.


A közfoglalkoztatottak is besegítenek majd az önkénteseknek

Ismét szemétszedésre hívják a szervezők az egész országot - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Emlékeztetett: Június 2-án már második alkalommal rendezik meg a Te Szedd! Összefogás a tiszta Magyarországért elnevezésű, országos méretű akciót. Szeretnénk, ha minél több emberhez jutna el a „Te Szedd!" híre, és minél többen vennének részt a megmozdulásban - húzta alá a vidékfejlesztési tárca vezetője.


Nem tudni, a tervezett új adók, áremelések és egyéb bevételek mire lesznek elegendők

Hosszú, forró nyárra készülhet a fővárosi önkormányzat a BKV ügyében. Az Európai Bizottsággal, illetve a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hiteltárgyalásokon minden bizonnyal terítékre kerül a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása is. Az ott születő egyezség könnyen felülírhatja az e tárgyban április végén kötött kormány-Budapest-paktumot. Holott az sem volt éppen városvezetői jutalomjáték - írja május 10-i számában a Népszabadság.


Sok polgármester tart települése iskolájának állami kézbe adásától

Sorra keresi fel az egyházakat több település is, hogy vállalják át iskoláik fenntartását a következő tanévtől. A polgármesterek nem vallásos meggyőződésből érdeklődnek, hanem mert tartanak az iskoláik januári kötelező állami kézbe adásától. Hajdúsámson és Ajka például a Hit Gyülekezetével tárgyal, amelynek oktatási főigazgatója azt ígéri, nem lesz hittérítés és vallási előírás, „szabad iskolát" akarnak. Az [origo] által megkérdezett szülők viszont aggódnak az egyházi terjeszkedés miatt.


A rendelkezésre álló forrás meghaladja a 6,8 milliárd forintot

Május 30-ig igényelhetik az önkormányzatok az idei Integrációs Pedagógia Rendszer (IPR) által nyújtott anyagi támogatást, amely keretében 2012-ben összesen 6,83 milliárd forint fordítható a hátrányos helyzetű gyerekek számára indított programok fenntartására, valamint az ezekben a projektekben részt vevő pedagógusok díjazására. 96 ezer gyereket és 15 ezer pedagógust érint a támogatás.


A Világgazdaság szerint a két bank vezeti a megyei jogú városok több mint kétharmadának számláját

Közbeszerzési eljárás nélkül kötött számlavezetői szerződést a megyei jogú városok jelentős része. Több településen még a törvény hatályba lépése előtt kötöttek határozatlan idejű megállapodást - jellemzően az OTP-vel -, máshol arra hivatkozva mellőzték a közbeszerzést, hogy a becsült érték nem éri el a törvény szerinti határt - írja május 11-i számában a Világgazdaság.


A kormány benyújtotta a Parlamentnek az adóintézkedésekről szóló jogszabálytervezeteket

A kormány május 11-én benyújtotta az Országgyűlésnek a távközlési adóról, a pénzügyi tranzakciós illetékről, valamint az egységes biztosítási adó bevezetéséről szóló jogszabálytervezeteket. A javaslat elfogadása esetén a távközlési adó az idei év közepétől, pénzügyi tranzakciós illeték és az egységes biztosítási adó 2013. év elejétől kerülne bevezetésre.


A tiltakozók nem akarják, hogy a Hit Gyülekezetének adják az oktatási intézményeket
Aláírást gyűjtenek ajkai szülők az ellen tiltakozva, hogy az önkormányzat a Hit Gyülekezetének adná át két középiskoláját. A szülők mintegy húszfős csoportja május 11-én a helyi Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény előtt tartott békés megmozduláson azt is bejelentette: május 15-én a petíciót aláírókkal újból demonstrálnak az önkormányzat terve ellen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium felméri leendő igénylők igényeit

A Vidékfejlesztési Minisztérium a fiatal, családos vagy családot alapítani szándékozó, két vagy több gyermeket vállaló gazdálkodók életét a demográfiai földprogram beindításával tervezi segíteni, ezzel is hozzájárulva a gyermekvállalási kedv növekedéséhez, a vidéki élet felpezsdítéséhez, a falvak újra benépesítéséhez. A tárca ezért a programhoz kapcsolódóan kérdőívet készített, hogy megismerje az érdeklődő fiatalok elvárásait, igényeit.


Az önkormányzat különböző akciókkal segíti a kispénzű bérlőket

A pécsi önkormányzat tavaly döntött arról, hogy a határozatlan idejű szerződéssel kiadott bérlakásait kedvezményes áron felajánlja megvételre a bérlőknek. A lehetőség szerint a vevőnek a forgalmi érték 54 százalékát kell kifizetnie, de állnia kell az értékesítéshez szükséges értékbecslés és az adásvételi szerződés elkészíttetésének ügyvédi költségeit is. A programnak köszönhetően eddig több mint száz egykori önkormányzati bérlakás került magánkézbe.


A hét körzet helyett minden kerület saját járási hivatalt állíthat fel

Az állam nem kapja meg az önkormányzati vagyonelemeket, például az államra szálló iskolák épületeit, csak ingyen használhatja azokat - többek közt erről fogadott el módosító javaslatot a parlament az önkormányzati törvény május 14-i vitájában. Arról is szavaztak, hogy mégsem lesz hét körzet Budapesten, ehelyett minden kerület saját járási hivatalt állíthat fel - vagyis nyert a kerületi lobbi.


Számos fontos kérdés válasz nélkül maradt a MÖSZ köznevelésről és közoktatásról rendezett konferenciáján

A köznevelési törvény számos fontos, nélkülözhetetlen elemet tartalmaz, ám a tervezett átalakítások sokszor nem kellően átgondoltak, hiányoznak a törvényt kiegészítő végrehajtási rendeletek, nincsenek tisztázva a finanszírozási kérdések, és túlságosan kevés az idő az átállásra, ami igen nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat - derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Bölcsődétől az egyetemig" címmel rendezett szakmai konferenciáján, május 15-én, a Gödöllőn.


A LEADER Helyi Akciócsoportok dönthetik el, kik kaphatnak támogatást a Darányi Ignác Terv uniós keretéből

Az idén újra a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) dönthetik el, mely mikrovállalkozások kaphatnak támogatást a Darányi Ignác Terv európai uniós keretéből. A Vidékfejlesztési Minisztérium így erősíti meg, hogy a forrás biztosan azokhoz a pályázókhoz kerüljön, akik a legtöbbet tehetik a helyi gazdaság fellendítéséért. Az akciócsoportok csaknem 7 milliárd forint sorsáról határozhatnak. Pályázni június 1-30. között lehet.


Két plenáris és három szekcióülés az önkormányzatiság aktuális kérdéseiről

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) június 29-30-án immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában, ahova közel félezer magyar polgármestert vár az anyaországból, és határon túlról, lehetőséget teremtve a szakmai konzultációra, valamint a kapcsolatok felvételére és azok ápolására. A rendezvény Magyar Szabadság Napja ünnepi előadásával zárul.


A hozzájárulást a külterületiből építési- vagy belterületivé minősített ingatlanok eladásakor kellene fizetnie a tulajdonosoknak

Jövőre tízszázalékos értéknövekedési hozzájárulást - lényegében adót - fizethetnek az önkormányzatoknak az ingatlanuktól megváló tulajdonosok - derül ki egy, a kormány holnapján május 15-én megjelent törvénytervezetből. Az adó kivetésének feltétele, hogy az adott területen lévő ingatlanok értékéről legyen nyilvántartás.


Fejér és Veszprém megye polgármesterei a kistelepüléseket, az önkormányzati vagyont és a társadalmi kontrollt érzik veszélyben

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) május 16-án Fejés és Veszprém megyében folytatta konzultáció-sorozatát. A Martonvásáron és Jásdon rendezett találkozókon az önkormányzati rendszer átalakításának legaktuálisabb fejleményei - többek között a járási rendszer létrehozásának nehézségei, a kistelepülések megmaradásának esélyei, illetve a közoktatás átszervezésének veszélyei - kerültek terítékre.


Tíz milliárd forintos kompenzációs támogatás hívható le június 11-ig

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) felhívja a magán erdőgazdálkodók figyelmét, hogy június 11-ig még megpályázható a Natura-2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás, amelynek mértéke az adott Natura erdőterület faállománya korától és fafajától függően mintegy 12 - 65 ezer Ft/ha/év, s segítséget nyújt abban is, mi a teendő, ha valaki erdő-Natura támogatást szeretne igénybe venni.


Balog Zoltán szerint a NAT időtálló, korszerű és nemzetösszetartó ereje lehet

A kormány elfogadta az új Nemzeti alaptantervet (NAT), amelyet Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EEMI) vezetője, illetve Hoffman Rózsa oktatásért felelős államtitkár részvételével május 17-én, kormányszóvivői tájékoztatón bemutattak be. A dokumentumot méltatva az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: annak nemzetösszetartó ereje lehet.


Tíz országból 98 kiállító vett részt a közép európai régió legnagyobb nemzetközi energetikai szakkiállításán

A magyar Renexpo lett a közép európai régió legnagyobb nemzetközi energetikai szakkiállítása: a háromnapos rendezvényre tíz országból 98 kiállító érkezett. Az energetikai seregszemlére Romániából, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából, Ausztriából, Olaszországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és természetesen Magyarországról jöttek a fenntartható fejlődés elkötelezett hívei - derül ki a kiállítás szervezőinek közleményéből.


Az önkormányzat egyedi elbírálásra számít a Misszió Egészségügyi Központ esetében
Több mint félmilliárd forintos kártalanítást kér Veresegyház önkormányzata azért, mert tiltakozása ellenére május elsején állami kézbe került a korábban városi tulajdonú Misszió Egészségügyi Központ - közölte a Pest megyei település jegyzője. Garai Tamás elmondta, hogy noha minden fórumon kifogást emeltek nyereségesen működő egészségügyi intézményük átadása ellen, az új törvény értelmében május elsejétől állami tulajdonúvá vált a „Misszió".

Dr. Nánási Éva a járási hivatalok kialakításával kapcsolatos törvényjavaslatról, és a még tisztázásra váró kérdésekről
Nagy várakozás előzte meg jegyzői körökben a járási hivatalok kialakításával kapcsolatos törvényjavaslat megjelenését, azonban a javaslat végül csak igen kevés -hetvenhat - törvényt szabályoz, és leginkább az önkormányzati ingó- és ingatlan vagyon állami tulajdonba vételével foglalkozik - mondta május 17-én a Rádió Orient műsorában Dr. Nánási Éva főjegyző, a JOSZ elnöke. Hozzátette: az átadás-átvétel sincs még megfelelő módon szabályozva, illetve ez is összefügg majd a járási feladatok számával.

Az NFM szeretné kikérni a MÖSZ tagjainak véleményét is

A Nemzeti Energiastratégia végrehajtásáról szóló Országgyűlési határozat alapján (77/2011 (X. 14.) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Energetikáért Felelős Helyettes Államtitkársága Távhőfejlesztési- és Erőműfejlesztési Cselekvési Tervet készít, ami támogatás esetén Kormányhatározattá válik. A cselekvési tervek elkészítésében való részvételre a Magyar Önkormányzatok Szövetségének tagságát is szeretnék felkérni. 


Wekler Ferenc egyelőre nem látja a változtatásokban az egyszerűsödést, ésszerűsödést és a költséghatékonyságot

Nincs információjuk a kistelepüléseknek és a kistérségeknek a jövőbeni szerkezeti változásokról és pénzügyi következményeikről - mondta a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Szövetségének (KÖSZ) elnöke a szervezet tavaszi közgyűlése előtt Mórahalmon az MTI-nek. Wekler Ferenc hangsúlyozta: egyelőre nem látják az átalakulásban az egyszerűsödést, ésszerűsödést és a költséghatékonyságot.


A BM törvényjavaslata egy helyi adó kivetésének a lehetőségéről szól

A lakások, házak, nyaralók és hobbitelkek értékesítése után új adót fizethetünk, ha jóváhagyja a kormány a Belügyminisztérium törvényjavaslatát az értéknövekedési hozzájárulásról. A tervezet szerint az értéknövekedési hozzájárulást akkor kellene fizetni, ha az önkormányzat fejlesztése vagy a település szabályozásának megváltoztatása miatt megnő az ingatlan értéke. Ilyenkor az értéknövekedés 10 százalékát kellene befizetni, méghozzá akkor, amikor „a forgalmi értéknövekedés realizálódik".


A borsodi megyeszékhelynek Kassánál kell jobb feltételeket kínálnia

Miskolc polgármestere szerint a borsodi megyeszékhelyen minden feltétel adva van egy olyan jelentős beruházáshoz, mint amilyen egy autógyár. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) a Handelsblatt május 18-án megjelent cikkére reagált, miszerint új autógyárak építését tervezi a BMW, amely Kelet-Európában is vizsgálja a lehetséges helyszíneket, közöttük Miskolc neve is felmerült.


A programban több mint ötszáz magyar háztartás vett részt aktívan

Lezárta háztartások számára indított Kislábnyom Energiatakarékossági Versenyét a GreenDependent Egyesület. A program célja az volt, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, karbon-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra próbáltak rámutatni: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát - ezáltal pénzt - tudunk megtakarítani.


Mindkét településen független jelöltre szavaztak a legtöbben

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ládbesenyőn Fedor Attila függetlenként induló jelöltet, míg a Zala megyei Zalaszentlászlón szintén függetlenként induló Feketéné Tarpál Ibolyát választották polgármesternek a május 20-án megtartott időközi választáson. Mindkét településen a képviselő-testület önfeloszlatása miatt volt szükség az időközi választás kiírására.


A BKK tervei szerint a vonatok bizonyos szakaszokon az autók és a gyalogosok fölött fognak haladni

Összekötnék a HÉV-et és a 2-es metrót az Örs vezér terénél, így a metró egészen Gödöllőig járna - írja a Blikk. A két sínpár a föld fölött jó pár méterrel találkozna, a tervek szerint a pályát már a Pillangó utcától elkezdenék megemelni. A metrók egy része Rákosfalvánál visszafordulna, egy része továbbindulna Gödöllő felé. A vonatok hídszerű építményen, az autók és a gyalogosok fölött haladnának. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) európai uniós támogatást kapott a tervek elkészítésére.


III. Élhető Városok Konferenciája – Budapest, 2012. május 30.

Hol jó élni? Hol jobb élni? - ezekre a kérdésekre keresik a választ az idén harmadik alkalommal megrendezendő Élhető városok Konferencián, május 30-án, a budapesti Gundel-házban. A rendezvény - melynek keretében most mutatják be először a Legélhetőbb Magyar Városok Rangsorát - mi kultúránkkal, helyi adottságainkkal, örökségeinkkel is összhangba hozható új megoldásokra, új összefüggésekre kívánja felhívni a figyelmet.


Az idegenforgalmi adó kivetéséről szóló döntés joga a kerületi önkormányzatok hatáskörébe került

Az idegenforgalmi adóra vonatkozó szabályok egyértelműsítése miatt módosította a fővárosi és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényt május 21-én az Országgyűlés. Pintér Sándor belügyminiszter indítványában az Állami Számvevőszék fővárosi forrásmegosztásra vonatkozó ajánlásával indokolta a módosítás szükségességét.


Időszerű szakmapolitikai, szabályozási, költségvetési-pénzügyi kérdések a célkeresztben

A Településszolgáltatási Ágazati Párbeszéd Bizottság és a Településüzemeltetési Tanács tagjai tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Településüzemeltetési Országos Szakmai Napot június 6-án, Budapesten. A rendezvény az önkormányzatokat, a helyi közszolgáltató szervezeteket, vállalkozásokat és széleskörű kitekintéssel a településüzemeltetést érintő, időszerű szakmapolitikai, jogi-, közgazdasági szabályozási, költségvetési-pénzügyi kérdésekkel foglalkozik.


Az önkormányzatoknak türelmi zónákat kellett volna kijelölniük, de nem tették meg
A rendőrség rendkívül nagy energiákat fordít a prostitúció, és kiemelten a gyermekprostitúció hátterének a felderítésére, ám az önkormányzatoknak is lenne feladatuk az ügyben - mondta egyebek mellett Pintér Sándor belügyminiszter május 22-i, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága előtti meghallgatásán.

A privát beruházások visszaszorulásával előtérbe kerülnek az állami, önkormányzati fejlesztések

Amikor a gazdasági helyzet visszafogja a privát beruházásokat, előtérbe kerülnek az állami, önkormányzati fejlesztések, ezek pedig magukkal hozzák a közbeszerzések felértékelődését - fogalmazta meg több előadó is a Közbeszerzési Hatóság által, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szakmai támogatásával rendezett konferencián, május 22-én, Budapesten.


A MÖSZ elnöke szerint legalább az alapszintű oktatásnak helyben kellene maradnia

Egyelőre nem tudni, mennyi pénz marad az önkormányzatoknál az iskolák üzemeltetésének finanszírozására - mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke május 22-én az ATV Start című műsorában. Annyi azonban bizonyos, hogy az új önkormányzati törvény értelmében iskolafenntartó csak az állam, az egyház, magánszemély, vagy alapítvány lehet, önkormányzat viszont már nem.


Debrecen polgármestere jobban figyelembe venné az önkormányzatok szempontjeit
Újabb elemekkel egészítené ki a kormány a Nemzeti Eszközkezelő működésével összefüggő törvényeket. Az új szabályok egyike, hogy az önkormányzatok beleegyezésével tulajdonukba kerülhetnek az igazgatási területükön lévő ingatlanok. A törvény emellett előírja, hogy az önkormányzatok az ingatlanokat elsősorban bérbeadással hasznosíthatják a bérlők jogainak védelme érdekében. A törvényjavaslatot a kormány, azon belül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyzi.

Gémesi György az iskolák államosításáról és a járási rendszerről
Úgy kellene felállnia januártól a járási rendszernek, hogy a parlament még a törvényt sem hozta meg, emiatt káosz várható, hiszen kevés az idő a felkészülésre - mondta a hvg.hu-nak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke, aki szerint a járások könnyen politikai irányítás alá kerülhetnek. Gödöllő polgármestere attól tart, zavarokat okozhat az oktatásban szeptembertől, hogy sok helyen azt sem tudják, ki, hogyan működteti az iskolákat.

Ha a pedagógusok és a polgármesterek összefognának, talán egy mindenki számára elfogadható köznevelési törvény születhetne

Egy hónap múlva vége a 2011-2012-es tanévnek, de még mindig sok az olyan kérdés a közoktatás átalakítása ügyében, amire sem a pedagógusok, sem az önkormányzatok, sem a szülők nem ismerik a választ. A bizonytalanságot fokozzák a köznevelési törvény és a Széll Kálmán Terv 2.0 közötti ellentmondások is. Az 1,4 millió tanulót és 121 ezer pedagógust érintő, nyitott kérdésekre keresték a választ „Az intézményfenntartás kérdőjelei az államosítás után" című szakmai értekezlet résztvevői - köztük Gémesi György, a MÖSZ elnöke -, május 22-én, Budapesten.


Vitézy Dávid a tervezett fővárosi közlekedési beruházásokról

A 3-as metró teljes felújítására a fővárosi önkormányzatnak nincs forrása, ez csak uniós pénzekkel lehetséges - mondta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója május 22-én, az InfoRádió Aréna című műsorában. Vitézy Dávid beszélt arról is, hogy 2015-ig válhat teljessé az elektronikus jegyrendszer kiépítése, illetve, hogy a dugódíjból származó bevételek a Városházát illetik majd.


Kilenc ingatlant kapott meg a Nógrád megyei önkormányzattól térítésmentesen a kistelepülés

Nógrád megye önkormányzata ingyenesen adta át Hollókő önkormányzatának a világörökségi település ófalui részében lévő ingatlanokat - jelentették be a megállapodás aláírása után, május 23-án, Salgótarjánban. Becsó Zsolt (Fidesz), a megyei önkormányzat elnöke elmondta: kilenc ingatlan térítésmentes átadásáról van szó, ezek számviteli értéke 60 millió forint. Az eszmei érték ezt jóval meghaladja, hiszen ezek Magyarország egyetlen világörökségi falujában találhatók.


Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának összehívását kezdeményezi a TÖOSZ

A TÖOSZ Elnöksége legutóbbi ülésén ismételten foglalkozott az önkormányzatok és a kormányzat közötti együttműködés lehetőségeivel. Az elnökség tagjai példák sokaságának felsorolásával közvetítették a polgármesterek, jegyzők azon felvetéseit, amely szerint az önkormányzati rendszer átalakításában általánossá vált a bizonytalanság.


Pályáztatják a kivitelezőket, nyár elején kezdődhet el az építkezés
A szakhatósági engedélyek megszerzése átadta a leendő ócsai szociális lakópark területét a Belügyminisztériumnak a helyi önkormányzat. A június elejére kiválasztandó kivitelező irányításával az ősz elejére el kell készülnie az első 80 háznak is - közölte a település alpolgármestere május 23-án az MTI-vel. Horváth Tamás (Fidesz) előrebocsátotta: igyekeztek a lehető legkörültekintőbben eljárni.

Rohamosan közeleg a járási hivatalok felállításának ideje
Ha a járási hivatalok felállítása, a feladat és hatáskörök átadás-átvétele is hasonlóan zajlik majd, mint a szabálysértési feladatok átadás-átvétele, akkor nem jól működő közigazgatás lesz, hanem működésképtelen önkormányzati , illetve járási hivatalok, ideges állampolgárokkal - mondta Dr. Nánási Éva, Gödöllő főjegyzője, a Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke azon a kerekasztal beszélgetésen, amit a járási rendszer kialakításáról rendeztek a 2. Országos Önkormányzati és Közigazgatási Konferencián, május 24-én, Budapesten.

Hazánkban járt az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának Monitoring Bizottsága delegációja

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának Monitoring Bizottságának delegációja május 23-25. között Magyarországon tartózkodott abból a célból, hogy megvizsgálja a helyi demokrácia, a helyi önkormányzatok helyzetének alakulását, a Helyi Önkormányzati Chartában foglalt értékek, alapelvek érvényesülését.


Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Pest megyékben regisztrálták a legtöbb bűncselekményt

A belügyminiszter szerint több jogosítványt kellene adni az önkormányzati védelmi feladatokat ellátó embereknek a jelenleginél, annál, hogy csak regisztrálják a bűncselekményt. Pintér Sándor május 25-én, Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen, Közbiztonság-bűnüldözés című előadásában azt mondta, a társadalmi értékítélet jelentős szerepet játszik abban, hogy a polgárok hogyan értékelik a közbiztonságot.


Orbán Viktor a jövőben a Miniszterelnökségen számít a vásárhelyi polgármester munkájára

A kormányfő a hódmezővásárhelyi közgyűlés május 25-én tartott rendkívüli ülésén megerősítette, hogy Lázár János polgármester munkájára a jövőben a Miniszterelnökségen számít. A miniszterelnök aláhúzta: Hódmezővásárhely a rendszerváltás győztese, hiszen minden baj ellenére is számos sikert tudhat magáénak. Ehhez azonban - folytatta - kellettek azok az emberek, akik a kilencvenes években hittek abban, hogy a városnak lesz jövője.


Üzleti klubestet és autóipari kiállítást rendez a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara

Két, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlődésébe bepillantást nyújtó eseményt rendez júniusban Budapesten a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara. A ChinaCham Hungary Üzleti Klubesten - többek között - az 1 milliárd eurós hitelről, az autóipari kiállításon a kínai autó- és járműalkatrész ipar nyújtotta lehetőségekről esik majd szó.


Az önkormányzati, ingatlanfejlesztési és pénzügyi szakemberek eltérő véleményen vannak a tervezetről
Tízszázalékos értéknövekedési díjat kérhetnének az önkormányzatok az ingatlanok tulajdonosaitól, ha városi döntés vagy épp közművesítés miatt emelkedett az érték. Az elképzelés már a kormány előtt van, ám ők még nem tárgyaltak róla. A Világgazdaság május 25-i számában önkormányzati vezetők, valamint ingatlanfejlesztési és pénzügyi szakemberek mondják el a véleményüket a tervezetről.

Az önkormányzat szállodát és múzeumot alakítana ki az épületben

A szabadkígyósi kastély kulcsa több hónapos huzavona után a helyi önkormányzathoz került. A felújításhoz szükséges pályázat elbírálásáig rendbe teszik az elburjánzott parkot - számolt be róla a Békés Megyei Hírlap. A település a turizmus, elsősorban az egészségturizmus szolgálatába állítaná a 130 éves épületet, melynek felújításához 1,7 milliárd forintos pályázati forrást remélnek.


A Garay pincében hszonegy ismert helyi termelő kínálja borait

Megnyílt a szekszárdi belváros patinás pincéje, a Garay pince, ahol vinotékát és 40 fős vendéglátóhelyet alakított ki a szekszárdi önkormányzat vagyonkezelő cége. Az épületet Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere és Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke adta át ünnepélyesen. A nagy múltú pince 90 négyzetméteres vendéglátó terében jelenleg 21 ismert szekszárdi borászat kínálja palackos borait.


Kósa Lajos lakástörvényt módosító javaslata megnövelné a bérbeadók mozgásterét

Változtatna a Fidesz ügyvezető alelnöke az önkormányzati és állami bérlakások felmondásának szabályain: Kósa Lajos javaslata szerint a bérbeadó állam vagy helyi önkormányzat ezentúl felmondhatná a szerződést, ha közérdekből szüksége van a bérlakásra, és felajánl legalább két, a törvényi előírásoknak megfelelő ingatlant a bérlőnek, ám az egyiket sem fogadja el - írja az Origo.


Nemzetközi egyezmények – Uniós rendszerek – Hazai hírek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitika címmel új tematikus oldalt indította a kormányzati hírportálon, azzal a céllal, hogy áttekinthető módon tegye elérhetővé aklínapolitikához kapcsolódó hivatalos információkat. Így egyetlen helyen, közérthető formában jelenhet meg az érdeklődők előtt a klímapolitika - hosszú egyeztetési folyamatok eredményeként létrejött - összetett rendszere.


Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét, Szeged és Győr is felkerült a TOP 10-es listára

Idén Szolnok lett a legélhetőbb magyar város - jelentette be Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezetője, a díj alapítója május 29-én, Budapesten. A további dobogós helyeket Zalaegerszeg és Debrecen szerezte meg azon az idén első alkalommal összeállított listán, amely a 143, tízezer főnél népesebb magyar települést állítja sorrendbe fenntartható fejlődésük alapján. A világvárosnak tekinthető Budapestet kihagyták a listából, élhetőségét később, más szempontok alapján elemzik majd.


Együttműködési megállapodást kötött a MÖSZ és a Polgármesterek a Falukért Egyesület

„A kölcsönös együttműködés, annak erősítése hatékonyan járul hozzá a közös célok, tervek megvalósításához, az egységesebb önkormányzati érdek megjelenítéséhez és védelméhez" - tartalmazza az az együttműködési megállapodás, amelyet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), valamint a 31 Komárom-Esztergom megyei független településvezetőt tömörítő Polgármesterek a Falukért Egyesület kötött Naszály községben, május 29-én.


Több mint 200 gyereket nem akarnak a szülők a Hit Gyülekezet által fenntartott iskolába íratni

Az általános iskolát átadják a Hit Gyülekezetének, az óvodát nem - így döntött a hajdúsámsoni képviselők többsége. Korábban a hajdúsámsoni képviselőtestület Fidesz-frakciója aláírásgyűjtésbe kezdett az ellen tiltakozva, hogy az önkormányzat, szerintük a szülők megkérdezése nélkül akarta átadni a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, valamint az Eszterlánc Óvoda üzemeltetését a Hit Gyülekezetének. A Fidesz öt nap alatt 1600 aláírást gyűjtött.


A tranzakció 15,1 milliárd forintba került – Egyelőre nem terveznek vízdíjemelést
Jóváhagyta a Fővárosi Vízművek részvényeseivel kötött, a befektetői jogviszonyok megszüntetéséről szóló végleges megállapodást május 30-án a Fővárosi Közgyűlés. A határozatot a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP támogatta, az MSZP képviselői tartózkodtak. „A jelenlegi városvezetés eddigi legjobb teljesítményének tartom a vízművek, mint a város legfontosabb stratégiai cégének a visszaszerzését" - mondta a döntést követő sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester.

Az élhetőség építészeti, közlekedési és településfejlesztési feltételeiről a III. Élhető Városok Konferencián
Szolnok vezeti azt a listát, amely a 10 ezer főnél nagyobb magyar városokat állítja sorrendbe az élhetőség szempontrendszere alapján. A második Zalaegerszeg, a harmadik Debrecen - legalábbis idén, mert ezentúl minden évben készül majd hasonló rangsor. Hogy milyen szempontok szerint zajlott az értékelés, illetve melyek az élhetőség építészeti, közlekedési és településfejlesztési feltételei, többet is megtudhattak, akik részt vettek a III. Élhető Városok Konferenciáján, május 30-án, Budapesten.

Az önkormányzatok kötelessége a dolgozó szülők gyerekeinek felügyelete
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénysértő az óvodák nyári bezárása, mivel az önkormányzatok kötelező feladata a dolgozó szülők gyermekeiről való személyes gondoskodás a nyári szünet idején. A közoktatásról szóló törvény alapján azonban az óvodák heti és éves nyitvatartási idejének meghatározása az önkormányzat feladata, ezért a nyári bezárás nem jogellenes.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu