Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Beterjesztik az erdőtörvény átfogó módosítását – Több mint 100 milliárdos pályázati keret áll az erdőgazdálkodók rendelkezésre

Új erdészeti tevékenységi formaként, törvénymódosítással már a közeljövőben bekerülhet az erdőtörvénybe az ipari célú erdőtelepítés – közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára 2016. október 1-jén, Somogyszobon.


Lázár János: a kormány célja, hogy visszaadja a kisközösségeknek a szabadidő értelmes eltöltésének lehetőségét

Nemzeti művelődésiházépítési-programot indít a kormány, hogy visszaadja a kisközösségeknek az együttlét, a szabadidő értelmes eltöltésének lehetőségét – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. október 1-jén, Csanádalbertin.


Jászkiséren fideszes, mindenütt másutt független jelölt lett a befutó

Tizenkét településen – a Fejér megyei Abán, a Veszprém megyei Bakonyszentivánon, a Pest megyei Csőváron és Kartalon, a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán, a Vas megyei Gersekaráton, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren és Jászszentandráson, a Baranya megyei Oldon, a Győr-Moson-Sopron meggyei Rábcakapiban, a heves megyei Szúcson és a Zala megyei Vaspörben – tartottak időközi önkormányzati választást 2016. október 2-án. 


A jégkárt szenvedett falvak és községek is támogatáshoz jutottak

Nyolcvanhárom önkormányzatnak összesen több mint 1,1 milliárd forint vis maior támogatást ítélt oda a napokban a Belügyminisztérium. A tárca szeptember 19-én arról döntött, hogy nyolc, jégeső által sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település 102 millió forintot kaphat: ebből 32,4 millió forintot a védekezésre és 69,6 millió forintot a helyreállításhoz használhatnak fel önkormányzati ingatlanoknál – írja a Magyar Idők.


Az új városnegyed 17 emeletes épületeinek homlokzatára fákat telepítenek majd

A Metrodom hivatalosan is bemutatta új, nagyszabású projektjét, a Metrodom Panoráma névre keresztelt negyedet, amelynek keretében az újpesti önkormányzattal együttműködve, a frissen felújított főtérhez kapcsolódva épül meg a következő három évben a városrész új központja. 


A zártkerti revitalizációs mintaprogramra az önkormányzatok egyedi támogatási kérelmet nyújthattak be

Háromszáz millió forint jut az idén a Zártkerti revitalizációs program finanszírozására, amely duplája a tavalyi összegnek – tájékoztatta a sajtót 2016. október 4-én V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.


Megkapta a kormányhivatal levelét a „számlagyáras” perben bűnösnek talált Pest megyei településvezető

A képviselő-testület ügyrendi és jogi bizottságának továbbította Gyenes Levente gyömrői polgármester a Pest Megyei Kormányhivatal levelét a személyét érintő méltatlansági eljárásról. Gyenes Levente az MTI megkeresésére azt mondta, az ő előterjesztésük alapján döntenek majd a képviselők a sorsáról.


Az EFOP keretében meghirdetett pályázatra 2018 közepéig lehet pályázni – Keretösszeg: 1,7 milliárd forint

Család- és gyermekjóléti központok jelentkezhetnek arra az 1,7 milliárd forint keretösszegben kiírt pályázatra, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2016. október 5-én, a Fejér megyei Sárbogárdon.


A kivitelezési munkálatok jövő tavasszal kezdődnek, az átadására 2019-ben kerülhet sor

A debreceni főpályaudvar fejlesztésére kötött együttműködési megállapodást a debreceni önkormányzat és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. A dokumentumot 2016. október 5-én, a debreceni városházán írta alá Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester és Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója.


A komplex megoldásokat kínáló szakmai közösség jellemzően a nagyvárosok igényeire fókuszál

A települések fejlesztési igényeire fókuszáló, komplex megoldásokat kínáló szakmai közösséget, klasztert alapított a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kezdeményezésével több vállalat, a Smart Solutions (okos megoldások) Klaszter megalapításáról szóló együttműködési nyilatkozatot 2016. október 5-én írták alá Budapesten.


A 152 pályázó önkormányzat közül 71 részesül támogatásban

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pályázatot hirdetett a jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatására, folytatva ezzel a 2015-ben bevezetett támogatási rendszert. Az 50 millió forint keretösszegű pályázaton azok a települési önkormányzatok vehettek rész, amelyek megfelelő minőségben és határidőre teljesítették a 2015. év végi és 2016. év eleji államháztartási adatszolgáltatásokat.


A nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2017. február 15-ig osztják ki a rászorulóknak

Csaknem 2300 önkormányzat összesen 6,1 milliárd forint összegben nyújtott be támogatási igényt a szociális célú tüzelőanyagra – tájékoztatta a Magyar Időket a Belügyminisztérium. A 2016. szeptember 30-ig beadott pályázatokat október 30-ig bírálják el, a keret idén is hárommilliárd forint.


Az újabb települési adó bevezetésével az adóztatható vagyontárgyak és az adófizetők körét kívánja szélesíteni a kerület vezetése

Újabb adót vetne ki Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a kerületi lakosokra. A tervek szerint azokat a magánszemélyeket terhelné a köznyelvben csak „motorcsónakadónak” nevezett járulék, akik a III. kerület illetékességi területén tartósan vagy ideiglenesen 10 kilowatt feletti teljesítményű motoros vízi járművet tárolnak.


Kerékpárutakat építenek, támogatják a kerékpáros munkába járást, bevezetik az egységes közbringa-rendszert

A következő években 50-100 milliárd forint juthat a kerékpáros közlekedés fejlesztésére – közölte a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos egy 2016. október 7-i háttérbeszélgetésen. Révész Máriusz elmondta: a napokban a kerékpározás feltételeit javító több javaslatot is a kormány elé terjesztettek.


Országszerte vannak már jó példák a helyi termelési lehetőségek kiaknázására

A kis településeken létfontosságú, hogy legyen foglalkoztatás, amely megélhetést biztosít a helyieknek, segíti a lakosság helyben tartását. A kormány különféle támogatási lehetőségekkel, egyebek között mintaprogramok finanszírozásával támogatja, hogy kis háztáji gazdaságok létesüljenek önellátásra, illetve a helyi termelési lehetőségek szélesítésére. 


Több millió embert érint a lakhatási válság Magyarországon

Nincs ok ünneplésre a lakhatási világnapon: Magyarországon a lakástalanok számát minimum 1,6 millió főre teszik. Az üresen álló lakások száma elérheti az 560 ezret. Ha a kormány és az önkormányzatok több, megfizethető áron kiadott bérlakást újítanának fel vagy építenének, enyhülnének a feszültségek - írja a Világgazdaság.


Az üdülőkörzet 180 települése közül 120 pályázott valamilyen forrásra

Számottevően több támogatáshoz juthat a Balaton kiemelt üdülőrégió a még szakmaközi egyeztetésre váró új javaslat szerint a tavasszal visszavont, 300 milliárd forintos balatoni fejlesztési forrásról szóló kormányhatározathoz képest – számolt be Tóth Tamás, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén, Balatonfüreden.


A Baranyai megyeszékhelyen kívül egyetlen magyarországi településen nincsen hasonló defibrillátor-hálózat

Pécs legforgalmasabb pontjaira összesen 16 újjáélesztő készüléket helyeztek ki önkormányzati tulajdonban álló cégek felajánlásainak nyomán. Mindezt a megyeszékhely polgármestere jelentette be 2016. október 10-én, amikor átadták az automata defibrillátorok egyikét a város főterén működő turisztikai információs központban – olvasható a Pécsi Újság cikkében.


A 2012. évben indult program ma már 15 000 főt érint és Magyarország határain túlra is kiterjed

Magyarország kerti veteményesei és gyümölcsösei tradicionálisan kiváló minőségű és vitaminokban gazdag zöldségekkel és gyümölcsökkel büszkélkedhetnek – idézte fel Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár Somogyi Imre agrártudós gondolatait 2016. október 11-én, a Legszebb Konyhakertek program 2016. évi díjátadó gáláján.


Idén tizennégy intézményt vettek át nemzetiségi önkormányzatok, közülük tizenhármat a németek

Jövőre az ideihez képest negyedével nő a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények felújítására szánt állami támogatás - mondta Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár 2016. október 11-én, Szekszárdon.


Kolics Gábor ellen hamis tanúzásra és közokirat-hamisításra való felbujtás miatt emeltek vádat

Első fokon két évet kapott Kolics Gábor, Heresznye Fidesz–KDNP-s polgármestere hamis tanúzásra és közokirat-hamisításra felbujtás miatt. Kolics másodrendű vádlottként szerepelt abban a büntetőügyben, melyben a kaposvári ügyészség emelt vádat egy örökös nélkül elhunyt idős vízvári férfi hagyatékának törvényellenes megszerzése miatt – írja a Sonline.hu. nyomán a Blikk.


A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban kiírt pályázat keretösszege 11,5 milliárd forint

Új pályázati felhívás jelent meg Világörökségi helyszínek fejlesztése címmel 11,5 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára 2016. október 11-én az MTI-t.


A nagymarosi, a dabasi, a hajdúszoboszlói és a törökszentmiklósi önkormányzat hulladékgazdálkodását vizsgálta az ÁSZ

Szabályosan szervezte meg a hulladékgazdálkodást a nagymarosi, a dabasi, a hajdúszoboszlói és a törökszentmiklósi önkormányzat 2011 és 2014 között, a tulajdonos jogok gyakorlása és a társaságok vagyongazdálkodása terén azonban szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ).


Igal a 26. olyan település az országban, ahol gyógyhely található

Idén több új településsel bővült a gyógyhelyek listája. Az év eleje óta ugyanis Kiskunhalas, Mórahalom, Lenti, Orosháza-Gyopárosfürdő, Nyírbátor-­Szénarét és Tiszakécske kapta meg ezt a címet. Somogy megyében mostanáig még nem volt olyan település, vagy településrész, amely megszerezte volna ezt a titulust. A napokban azonban az ÁNTSZ megadta a gyógyhely cím használatára az engedélyt Igalnak – írja a Termál Online. 


Második helyen a Bács-Kiskun megyei Császártöltés, harmadikon a Baranya megyei Feked szerezte meg

Magyarország legszebb fekvésű falva lett – az Origo olvasóinak szavazatai alapján – a Komárom-Esztergom megye délnyugati részén található település. Az Ácsteszér és Bakonycsernye közötti község 22 445 voksot kapott, ami a szavazatok 17 százaléka. Második helyre a Bács-Kiskun megyei Császártöltés került 19 864 klikkeléssel, ami 15 százalékos arányt jelent. A harmadik helyet a Baranya megyei Feked szerezte meg – írja a 24 óra.


A tervek szerint a több mint ezer ágyas egészségügyi intézmény az M1/M7-es autópálya közelében állna majd

A kormány döntött arról, hogy a Kelenföldi pályaudvar közelében építi meg a dél-budai egészségügyi centrumot. Lázár János a 65. Kormányinfón elmondta, a tervek szerint ez egy több mint ezer ágyas új egészségügyi intézmény lesz, amelyet mindenképpen az M1/M7-es autópálya közelében lévő területen szeretnének megépíteni úgy, hogy a metró- és az autóbuszos csatlakozás is elérhető legyen. 


Parlament előtt az általános közigazgatási rendtartásról és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslat

A közigazgatás reformjának megkoronázásaként a közigazgatási hatósági eljárásokat és a közigazgatási bíróságok eljárásait szabályozzák újra az általános közigazgatási rendtartásról és a közigazgatási perrendtartásról szóló javaslatok – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter 2016. október 11-én az Országgyűlésben, a törvényjavaslatok általános vitájában.


A polgármesterek új munkahelyeket és javuló közbiztonságot remélnek az új bv-intézetek megnyitásától

A foglalkoztatás és a közbiztonság javulását, a gazdaság élénkülését, újabb infrastrukturális fejlesztéseket várnak azokon a településeken, ahol 2018-ban új börtönök nyílnak. Az érintett polgármesterek remélik, hogy a fejlesztés nyomán javul a városuk, községük vonzereje, és sok fiatal költözik majd a településükre – írja a Magyar Idők.


Nem elég mindenre a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítására szánt 140 milliárdos keret

Ha nem nő a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítására szánt keret, akkor az állomásokra nem jut pénz – közölte Tarlós István főpolgármester 2016. október 14-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Tarlós István azt mondta, ha 140 milliárd forint „marad a plafon”, akkor el kell hagyni az állomások felújítását. 


A támogatás célja a Budapest városképét meghatározó épített értékek megmentése, felújítása, restaurálásának segítése

Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatni kívánja. Budapest Főváros Önkormányzata a „Műemléki Keret 2016” pályázatára 200 millió forintos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít, amely utófinanszírozással hasznosítható. A támogatás mértéke függ a beérkezett pályázatok számától és azok minőségétől.


Többek között a földeket, a nádasokat, a lovakat, a traktorokat és a vízi járműveket adóztatják meg az önkormányzatok

Települési úgynevezett kisadót tavaly január óta vethetnek ki a helyi önkormányzatok. Eddig a több mint háromezer város, falu, község közül mindössze 60 élt ezzel a lehetőséggel, de ha a kormányzat tovább apasztja a helyhatóságok forrásait, ez a szám gyarapodhat – olvasható a Népszava cikkében.


Érden, Győrben, Kaposváron és Kecskeméten is csökkenőben a bűncselekmények száma a térfigyelő rendszer kiépítése óta

Ha egy közterületen térfigyelő kamerákat helyeznek ki, akkor az ott elkövetett bűncselekmények száma érzékelhetően csökken – derült ki több nagyváros tájékoztatójából. Az önkormányzatok igyekeznek bővíteni a térfigyelő rendszereiket, és próbálják modernebbekre cserélni a régi kamerákat – írja a Magyar Idők.


A címet 10 intézmény nyerheti el – Beadási határidő: november 10.

Második alkalommal hirdeti meg a „Kincses Kultúróvoda” pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködésének erősítésére, illetve a két terület értékeinek elismerésére. A „Kincses Kultúróvoda 2017” címet 10 intézmény nyerheti el.


A 2030-ig iránymutató NES október 13-án lépett hatályba

A Magyar Közlönyben megjelent hosszú távú koncepció megszabja az ország területének egy ötödével való gazdálkodás irányait 2030-ig, és választ keres az erdőkkel kapcsolatos kihívásokra. A társadalmi-, és tárcaközi egyeztetéseken a NES széles körű támogatást kapott és 2016. október 13-án lépett hatályba.


A III. kerületi önkormányzat szerint a területen folyó építkezések akadályozhatják a tervezett mobilgát kivitelezési munkáit

Változtatási tilalmat rendelt el az óbudai képviselő-testület a Római-parton 2016. október 15-i rendkívüli ülésén. A Tarlós István főpolgármester kezdeményezte lépésre két ellenzéki párt is reagált, az Együtt kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését, míg a PM megkésett, de helyes döntésnek minősítette azt.


Pomázi Ferenc, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei község a korábbi vezetője júliusban elhunyt

Hat jelölt közül a fideszes Oravecz Zsuzsanna Évát választották polgármesternek 2016. október 16-án, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csataszögön – közölte a mintegy 300 lakosú község jegyzője az MTI-vel. Szabó Szidónia elmondta: a 250 választásra jogosult polgár közül az időközi voksoláson 196-an adták le szavazatukat, ebből csupán egy volt érvénytelen.


A szeptember végén megjelent pályázatra önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak is jelentkezhetnek

Nyolcmilliárd forint uniós forrás fordítható Biztos Kezdet Gyerekházak létesítésére, fejlesztésére – jelentette be 2016. október 17-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Czibere Károly elmondta, a szeptember végén megjelent pályázat a kistelepüléseken élőket segítheti, a kiírásra jelentkezhetnek önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak is.


Kolovics Jánost hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolják

Hivatali vesztegetés és hűtlen kezelés miatt vádat emelt Szigetvár volt polgármestere, egyik önkormányzati képviselője és egy önkormányzati cég volt vezetője ellen a Mohácsi Járási Ügyészség – közölte a vádhatóság. Az ügy harmadrendű vádlottja, Kolovics János 2010 és 2014 között volt Szigetvár a polgármestere a Fidesz-KDNP színeiben, az elsőrendű vádlott, Z. L. M. önkormányzati képviselő volt. 


Egy jól működő szociális bérlakás-hálózat megoldás lehetne a lakhatási szegénység problémájára

Az önkormányzati tulajdonú lakásokról akkor szoktunk hallani, ha kiderül, hogy ilyenekben politikusok vagy a barátaik laknak, vagy ezeket az önkormányzat áron alul eladja, netán éppen kilakoltat belőle egy családot. Arról viszont, hogy pontosan mennyi ilyen lakás van Budapesten, ezek milyen állapotban vannak, és mit kezdenek velük az önkormányzatok, arról ritkán lehet olvasni. Az Index kikérte az összes budapesti önkormányzattól az erre vonatkozó adatokat.


Sem a főpolgármesterrel, sem az érintett kerületek vezetőivel nem egyeztettek az intézmény helyének eldöntése előtt

Sem a budapestiekkel, sem a főpolgármesterrel, de még a fideszes kerületi polgármesterekkel sem konzultált a kormány, mielőtt döntött az új szuperkórház helyszínéről – tudta meg a Magyar Nemzet Tarlós Istvántól (Fidesz-KDNP). Az ügyben személyesen ő maga és még legalább öt kerület polgármestere mondott véleményt, s az elhangzott variációk között az M1-es és az M7-es autópálya melletti újbudai lakatlan terület, a dél-budai Dobogó egyikben sem szerepelt.


A jogszabály kifogásolt korlátozó rendelkezését az Ab a bírói kezdeményezés alapján megsemmisítette

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) azt a földtörvényi szabályozást, amely meghatározza, hogy az önkormányzati képviselőtestület földforgalmi tárgyú döntéseit kikkel kell közölni. Az Ab a termőföldek adásvételével kapcsolatban találta alkotmánysértőnek, hogy az eddigi szabályozás az értesítendők körének szűkítésével sértette a jogorvoslathoz való jogot. Ugyanakkor elrendelte, hogy a megsemmisített rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekben nem lehet alkalmazni – írja az Agrárszektor.hu.


Zsinkó Lajost két nappal a mulasztás miatt kitűzött bírósági tárgyalás előtt sikerült megválasztani

A jogszabályok szerint minden településnek kötelező alpolgármestert választani, ha ezt egy képviselő-testület nem teszi meg, a megyei kormányhivatal bírósághoz fordulhat. A jogszabályi kötelezettség ellenére két éven át nem tudtak alpolgármestert választani Vonyarcvashegyen, ahol az emiatt indult bírósági eljárás előtt két nappal sikerült csak elfogadtatni a jelölt személyét –közölte 2016. október 18-án a Zalai Hírlap online kiadása.


Az ittlakuunk.hu mindössze öt olyan városrészt talált, amelynek vezetője máshol lakik

Az ittlakunk.hu szerkesztői kíváncsiak voltak, hogy a budapesti polgármesterek abban a kerületben laknak-e, ahol megválasztották őket. Nos, kutakodásunk – és a közzétett vagyonnyilatkozataik – alapján kiderült, hogy a kerületek első emberei zömmel ott élnek, ahol dolgoznak. A 23 kerületből mindössze 5 olyan városrészt találtak, ahol a polgármester máshol él. 


A 30 ezres Pest megyei várostól mintegy 2,3 milliárd forintot akar elvonni az állam

Hazai és európai jogorvoslati fórumokhoz fordul, s kártérítést is kér Budaörs önkormányzata az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás miatt, melynek alapján a 30 ezres Pest megyei várostól körülbelül 2,3 milliárd forintot akar elvonni az állam – tájékoztatta a 2016. október 19-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen született döntésről a polgármesteri hivatal sajtófőnöke az MTI-t.


Közfoglalkoztatás és vidékfejlesztés – Az önkormányzatok jelene és jövője – Társadalmi integráció

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2016. október - novemberben folytatja Hanns Seidel Alapítvány által támogatott kistelepülési integrációs konzultáció-sorozatát, amelynek következő helyszíne a Bács-Kiskun megyei Szentkirály. A konzultációk során olyan, a vidék Magyarországát leginkább foglalkoztató témakörök kerülnek megvitatásra, mint az önkormányzatok jelene és jövője, illetve a közfoglalkoztatás.


Az elmúlt két évben a fővárosban több mint 50 százalékkal, míg országos átlagban 28 százalékkal drágultak az ingatlanok

Több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, míg országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új, az ingatlanpiaci folyamatok szorosabb nyomon követésére kifejlesztett lakásárindexének adatai szerint, amelyet Fábián Gergely, a jegybank igazgatója ismertetett 2016. október 19-én, Budapesten, sajtótájékoztatón.


Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Szombathely, Veszprém és az NFM közösen pályáznak az ELENA programban

Hat megyei jogú város – Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Szombathely és Veszprém – együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM), hogy konzorciumi formában közösen nyújtják be az energiahatékonyságot, energiatakarékosság javítását, az energiafüggőség csökkentését célzó pályázataikat az Európai Unióhoz az Európai Helyi Energia Segítségnyújtás (ELENA) programban.


Az újonnan megítélt keretből másfél milliárd forintot fordítanak a belváros turisztikai megújítására

A huszonhárom megyei jogú város közül a legnagyobb mértékű emeléssel plusz 5,6 milliárd forintos kerethez jutott Zalaegerszeg a Modern városok program fejlesztéseinek megvalósítására – közölte 2016. október 21-i sajtótájékoztatóján Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), a zalai megyeszékhely polgármestere.


Óbuda-Békásmegyer költségvetésében körülbelül ötmillió forint adónövekmény jelentkezhet a vízi járművek megadóztatásával

Megadóztatja a luxusmotorcsónakok tulajdonosait Budapest III. kerületének önkormányzata 2017. január 1-jétől. Az intézkedéstől ötmillió forintos bevételt várnak. Az önkormányzat  közleménye szerint természetvédelmi, turisztikai és evezős egyesületek „kedvezményezésének szempontjai alapján” vetik ki a települési adót a motoros vízi járművekre. Az adó alanya az a természetes személy, aki a negyedév első napján a motorcsónak tulajdonosa.


A Kaposvári Törvényszék megsemmisítette a város közgyűlése helyi népszavazás elrendelésére hozott határozatát

Döntött a Kaposvári Törvényszék arról a felülvizsgálati kérelemről, amit korábban a kaposvári közgyűlés ellenzéki képviselői nyújtottak be – az önkormányzat Homatech Zrt. által a megyeszékhelyre tervezett gumiabroncs-feldolgozójával kapcsolatos helyi népszavazást elrendelő döntése ellen. A törvényszék megállapította, hogy okafogyott a helyi népszavazás – írja a Somogyi Hírlap.


Tárgyalnak az iskolák átadásáról a helyi önkormányzatokkal

Munkaértekezletet tartottak a tankerületi igazgatók, amelyen szó esett a jövő évi költségvetés tervezéséről, és megosztották tapasztalataikat azokról a tárgyalásokról, amelyeket az önkormányzatokkal folytatnak az iskolák működtetésének átadásáról – áll a Magyar Hírlap cikkében.


Bács-Kiskun megyében folytatta konzultáció-sorozatát a MÖSZ

A Bács-Kiskun megyei Szentkirályon folytatta a Hanns Seidel Alapítvány által támogatott kistelepülési integrációs konzultáció-sorozatát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A rendezvény központi témája a közfoglalkoztatás vidékfejlesztésben, foglalkoztatásban és társadalmi integrációban betöltött szerepe volt, de szó esett más olyan, a vidék Magyarországát érintő kérdésekről is, mint a kistelepülések jelene és jövője, illetve az önkormányzati érdekérvényesítés.


A hat hektáros ipari park tervezett költsége két milliárd forint

Agrárlogisztikai ipari parkot alakítanak ki Tiszaszigeten, melyben először mintegy 2 milliárd forintos beruházással műanyagfeldolgozó-üzem épül – jelentette be Ferenczi Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester 2016. október 25-én, a Csongrád megyei községben tartott sajtótájékoztatón. Az önkormányzat azért döntött a 6 hektáros ipari park kialakításáról, hogy hosszú távú munkalehetőséget biztosítson a helyben lakóknak – mondta a polgármester.


Prevenció, ellátás, reszocializáció – „Elsőként lakhatás” projekt

Hármas célrendszer határozza meg a kormány hajléktalanügyi politikáját: a prevenció, az ellátás és a reszocializáció – mondta Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2016. október 25-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte, cél a hajléktalanná válás megelőzése, a már hajléktalanná vált emberek szükségleteihez igazodó ellátórendszer kialakítása, valamint az, hogy legyenek az ellátórendszerből kivezető utak.


Konferencia és kerekasztal a hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakításáról

A hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakítását célzó Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. elnevezésű projekt bemutatása volt a célja annak a rendezvénynek, amelyet 2016. október 26-án tartottak a Belügyminisztériumban „Innovációs Párbeszéd a XXI. századi fenntartható település-menedzsmentért” címmel. Az innovációról szóló kerekasztal beszélgetésen a Magyar Önkormányzatok Szövetségét Wittinghoff Tamás, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke képviselte. 


A kulturális és oktatási tevékenységet ellátó intézményt Cziffra György zongoraművészről nevezik el

A kormány döntött a budapesti Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozásáról – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2016. október 25-én az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a józsefvárosi önkormányzattal egyeztetve az intézményt a Tavaszmező utca 6. szám alatt helyezik el, az ingatlan kiürítését „az önkormányzat vállalta”.


A feladatellátási kötelezettség elmulasztása esetén büntetésre számíthatnak az önkormányzatok

Ellenőrzései során gyakran tapasztalja a hulladékszállítás és az orvosi ügyelet ellátásával kapcsolatos szerződések hiányát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya. A feladatellátási kötelezettség elmulasztása azonban komoly bírság kiszabásával is járhat – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Katona Károly főosztályvezető-helyettes.


Újabb nagy horderejű határozatokat hozott a Fővárosi Közgyűlés

Több mint 60 napirendi pontot tárgyalt meg 2016. október 26-i, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek arról, hogy változtatási tilalmat rendelnek el a Római-parton, a parti sávban és hogy az M3-as metró felújításakor szükséges buszpótlást átcsoportosításokkal, korábbi járműbeszerzési szerződések opcióival, valamint használt járművek vásárlásával oldják meg. Budapest testvérvárosa lett Székelyudvarhely, Moszkvával együttműködési programot indítanak. 


A helyiérdekű vasút százharminc éves történetét bemutató tárlat a Földalatti Vasúti Múzeumban várja a látogatókat

A BKV – az 1968-as megalakulásától kezdve – közel 50 évig működtette a helyiérdekű vasutat, 2016. november 1-jétől viszont elkerül a társaságtól a zöld-fehér szerelvények üzemeltetése. A BKV Zrt. egy rendhagyó tárlattal búcsúzik a majdnem 130 éves múltra visszatekintő HÉV-ágazattól, amely október 26-ától látható a Földalatti Vasúti Múzeumban.


Legkésőbb december közepéig elbírálják az idei praxispályázatokra érkezett kérelmeket

Az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia egyik kiemelt eleme az alapellátás megerősítése, hiszen az egészségügyi rendszer fenntarthatósága elképzelhetetlen stabil alapellátás nélkül. Éppen ezért a kormány 2009-hez képest 2016-ban már 50 százalékkal több pénzt biztosított ennek a területnek a támogatására.


A főváros külterületén mintegy 7200 zártkert van – Az átminősítés több szempontból is előnyös lehet a tulajdonosoknak

Év végéig még ingyenesen lehet a földhivatalokban megváltoztatni a zártkertek besorolását, a művelési ágak kivonásával. Ezzel persze még nem lesz építési telek a termőföldünkből, mégis előnyösebb módon lehet azt használni, akár hitel szempontjából is. De vajon az önkormányzatoknak jó-e az, ha átminősítik a külterületi hobbitelkeket, mekkora a roham a földhivatalokban? – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


Az FM november 23-ig várja az önkormányzatok és más példás eredményt felmutató közösségek jelentkezését

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) pályázatot írt ki a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” elismerés elnyerésére. Pályázatot a hagyományos és tájjellegű termékek érdekében kiemelkedő, példaértékű eredményt felmutató közösségek, például települési és megyei önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint társadalmi szervezetek nyújthatnak be 2016. november 23-ig.


A 80-100 millió forintos integrált rendszer egy program segítségével képes lesz kiszűrni a beavatkozást igénylő eseményeket

Az országban elsőként egy rendszerbe integrálják Tatabányán a köztéri kamerahálózatot, a behatolásjelző és a tűzjelző rendszereket, a társasházi kamerákat, valamint egyes önkormányzati intézmények beléptetőkapuit – tájékoztatta Molnár Tamás, a város közbiztonsági tanácsnoka a közgyűlés 2016. október 27-i döntéséről az MTI-t.


A program keretében idén ősszel Budapest 20 kerületének 62 utcájában 1653 fát ültet el a Főkert Nonprofit Zrt.

Három évig tartó faültetési program kezdődött 2016. október 27-én, Budapesten. A „Tízezer új fát Budapestre!” elnevezésű projekt megnyitóján beszédet mondott Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatokat felügyelő miniszteri biztos, valamint Hassay Zsófia, Terézváros és Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.


Az önkormányzatok november 10-ig pályázhatnak a Magyar Kerékpáros Körverseny rendezésében való részvételre

A Tour de Hongrie szervezőbizottsága pályázatot ír ki a 2017. és 2018. évi Tour de Hongrie – Magyar Kerékpáros Körverseny útvonalára, rajt és célvárosok részére. A pályázat keretében olyan települések jelentkezését várják, amelyek a körverseny rendezéséhez szükséges követelményeknek 2017-ben és/vagy 2018-ban egyaránt eleget tudnak tenni. A pályázat beküldésének határideje: 2016. november 10.


Szita Károly levelet küldene az EB elnökének a kötelező betelepítési kvóta ellen tiltakozva

A polgármesterek közös fellépését kezdeményezi az Európai Bizottság (EB) elnökénél a kötelező betelepítési kvóta ellen tiltakozva Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke. Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere 2016. október 28-i, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az utóbbi hetek történései azt mutatják, hogy Brüsszel nem tett le a kényszerbetelepítés tervéről, sőt fel kívánja azt gyorsítani, de ezt a magyar polgármesterek nem engedhetik meg.


A tervezett változások az önkormányzatokat és az önkormányzati gazdasági táraságokat is érintenék

A kormány az államháztartási törvény módosítására nyújtott be javaslatot 2016. október 28-án az Országgyűlésnek, amely többek között érinti az önkormányzati gazdálkodást, a költségvetési tartalék-felhasználás egyes szabályait, szélesíti a Pénzügyi Békéltető Testület működését és segíti a Liget Budapest projekt megvalósítását is.


Harmincöt település kezdeményezte, hogy átvenné a területén lévő állami közparkot

Harmincöt állami közpark önkormányzati tulajdonba adását javasolja a parlamentnek Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. A kormánynál 35 település kezdeményezte, hogy a területén lévő közparkot átvenné, vállalva, hogy parkként, közcélra használja tovább. 


Egy év alatt 133 milliárd forinttal mérséklődött az önkormányzati tulajdonú cégek adósságállománya

A 2015. évi beszámolók szerint összességében 133 milliárd forinttal mérséklődött egy év alatt az önkormányzati cégek adósságállománya – erről tájékoztatta a Magyar Időket a Belügyminisztérium (BM). A tárca közölte azt is, hogy az önkormányzatok adóssága 2015 végén 36,6 milliárd forint volt, ami a hiánycélt nem veszélyeztette. 


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu