Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szeged, Ercsi és Dömös esetében a megyei kormánymegbízottak döntenek majd a hivatalok felállításáról
Három önkormányzat, Szeged, Ercsi és Dömös nem írta alá a megállapodást a járási hivatalok megalapításáról, így itt 2012. november 15-ig a megyei kormánymegbízottak döntenek erről. A hivatalvezetőket decemberben nevezi ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Kósa Lajos: idén, első körben a legnehezebb helyzetben lévő ötezer fő alatti települések tartozását fizeti ki az állam

Januártól az intézmények fenntartását átveszi az állam és ezzel az önkormányzatok adósságának egy részét is. Az idén első körben a legnehezebb helyzetben lévő ötezer fő alatti települések adósságait fizeti ki az állam, a többi önkormányzat adósságállományát jövő február végéig rendeznék - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzet 2012. november 2-i számában megjelent interjúban.


Négy témakörben, összesen 18 pályázat vetélkedik a győzelemért

Döntőjéhez érkezett az idei „Példát átadó gyakorlatok" pályázata - „Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok" programja. A Települési Önkormányzatik Országos Szövetsége (TÖOSZ) által 2011-ben meghirdetett és 2012-ben a közfoglalkoztatás témájával kibővült pályázati szakasz záró konferenciáját és prezentációs döntőjét 2012. november 8-án, Budapesten rendezik meg.


Giró-Szász András rémhírnek nevezte az ellenkező híreszteléseket

Rémhírnek nevezte a kormányszóvivő, hogy a kabinet nem szándékozna kifizetni az önkormányzatoktól átvett adósságállományt. Giró-Szász András 2012. november 5-én, az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: november 7-én kerül a kormány elé a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése az adósságrendezésről.


A polgármesterek többsége örül, mások megvizsgálnák, hol, miért keletkeztek a tartozások
Örömmel, de némileg óvatosan fogadták a Békés megyei településeken a kormány önkormányzati adósság-konszolidációjának tervét. Mint ismert Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban jelentette be, hogy az állam teljesen átvállalja az 5000-nél kisebb lakosú települések adósságát, illetve az 5000-nél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi - írja a Békés Megyei Hírlap.

Az Országgyűlés elfogadta Lázár János ÖTV-módosító javaslatát

A kormányhivatal vezetőjének jóváhagyásával megtagadható lesz a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló megállapodások megkötése. A Parlament ezt a szabályt 2012. november 5-én illesztette be a 2013. január 1-jétől hatályos ÖTV-be, amelynek korábbi szövege szerint a városok és a 2000 lakosnál népesebb települések képviselő-testülete nem tagadhatja meg a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését, ha azt vele határos település kezdeményezi.


Hernádszentandrás első embere nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a polgármesteri illetmények megváltoztatása miatt

A kistelepülések polgármesterei érdekében ragadott tollat és írt nyílt levelet a miniszterelnöknek Üveges Gábor, Hernádszentandrás első embere, ugyanis az önkormányzatokat érintő változtatások azt eredményezhetik, hogy egy ötszáz fő alatti település vezetőjének illetménye jövőre esetenként kevesebb, mint a fele lesz a jelenleg a statisztikai átlagbér közelében lévő fizetésnek.


Tarlós István szerint a fővárosi közigazgatás infrastruktúrája hosszú távon a jelenlegi formájában nem tartható fenn

Valószínűleg összevonják a fővárosi állatkertet és a Vidám Parkot, az utóbbit pedig onnan szervezik majd ki, mert el akarják kerülni annak felszámolását - mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere 2012. november 5-én az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol - egyebek mellett - az önkormányzati adósságrendezésről, illetve a György István főpolgármester-helyettessel és Vitézy Dávid BBK-vezérigazgatóval való nézetkülönbségéről is beszélt.


Az ÁSZ álláspontja és tapasztalatai az önkormányzatok adósságának rendezésével kapcsolatban

Orbán Viktor miniszterelnök 2012. október 27-én jelentette be, hogy az ötezernél kisebb lakosságú települések adósságát teljes mértékben, a nagyobb településekét pedig részben átvállalja az állam. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai alátámasztják, hogy gyors és hatékony kormányzati beavatkozásra van szükség - olvasható a számvevőszék hírportálján.


A XIII. kerületi önkormányzat jegyzője szabálytalannak találta az épület kialakítását

Nem adta meg a működési engedélyt a fővárosi Szabolcs utcában kialakított hajléktalangondozóra az illetékes XIII. kerületi önkormányzat, ezért az egészségügyi centrum nem fogadhatja a rászorulókat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2012. november 6-án az MTI-vel.


Háztáji munkabizottságot alakítottak, Szabó Csaba miniszteri biztos vezetésével
Újra lesz háztáji Magyarországon - mondta Fazekas Sándor 2012. november 6-án, a szektor feltérképezésére és népszerűsítésére létrehozott szakmai munkabizottság alakuló ülésén. A vidékfejlesztési miniszter szerint kormányzati cél, hogy erősödjön a ház körüli állattartás, s hogy új konyhakertek és gyümölcsösök jöjjenek létre. A testület élén Szabó Csaba miniszteri biztos áll.

A kereszténydemokrata polgármesterek üdvözlik az önkormányzati adósságrendezést

Kereszténydemokrata városvezetők szerint sok önkormányzatnak jelentős segítséget jelent az adósságállomány átvállalása, amelyről várhatóan 2012. november 7-én dönt majd a kabinet. Michl József országgyűlési képviselő november 6-i, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök bejelentése nyomán számos önkormányzatnak lehetősége nyílik az adósságcsapdából való kiszabadulásra.


Hoffmann Rózsa: az önkormányzatok – túlértékelve szerepüket – rendszeresen beavatkoztak az iskolák szakmai munkájába
Az átadás-átvétel technikai szabályait rendezi a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvényjavaslat - mondta Hoffmann Rózsa 2012. november 7-én az Országgyűlésben, hangsúlyozva: a gyerekek, a pedagógusok a folyamatból semmit nem fognak érezni.

Két vágásforduló alatt megtérülhetnek a költségek, utána pedig még legalább 15 évig folyamatos a hozam

Kistelepülések polgármestereinek és intézményvezetőknek tartottak tájékoztatót a biomassza fűtőerőművekben rejlő lehetőségekről 2012. november 7-én, Ózdon, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a kisebb falvakban is gondolkozzanak el az alternatív fűtési lehetőség bevezetéséről - írja a  boon.hu. 


Soltész Miklós a gyermekvédelmi és szociális intézményrendszer átszervezésének pozitívumairól

Az önkormányzati fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények 2013 januári átvételével, a jelenlegi rendszer átszervezésével, de újabb költségvetési kiadásokat nem generálva biztosítja az állam a sérült emberek, valamint a rászoruló gyermekek és idősek hatékonyabb, biztonságosabb és kiszámíthatóbb ellátását - jelentette ki a tervezet 2012. november 7-i országgyűlési vitájában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára.


Novembertől természetbeni támogatásként kapják a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt a rászorulók

Természetbeni támogatásként Erzsébet-utalványban kapja több mint 600 ezer gyermek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt 2012 novemberétől. A természetbeni juttatás célzottan csak készétel, tanszer és ruházat vásárlására használható, a támogatottak így azt kizárólag gyermekükre fordíthatják - tájékoztat az Emberi erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága.


A közlekedés korszerűsítése és a mezővárosok életképességének a fenntartása a fő irányok
Széles körű vitára bocsátják Pest megye területfejlesztési koncepcióját. A megyei önkormányzat szakmai és társadalmi egyeztetést szorgalmaz az önkormányzatok, a piaci szereplők, a tudomány és a civil szféra képviselőinek bevonásával. A koncepció a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra vonatkozik. 

Pokorni Zoltán szerint hiba lenne leállítani az oktatási reformot, de túlzás minden önkormányzati iskolát államosítani

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke 2012. november 8-i, kiskunhalasi sajtótájékoztatóján azt mondta: nem volna helyes visszaállítani a több mint 3200 elszigetelt önkormányzat önálló iskolafenntartását. Magánvéleményként hozzátette: túlzónak tartja, hogy az állam minden, önkormányzat által fenntartott iskolát a kezébe veszi.


Csak a 2014-es önkormányzati választás után kellene lemondaniuk polgármesteri tisztségükről az újraválasztott képviselőknek

Nem az új parlament felállásakor, csak a helyhatósági választások után lépnének életbe az önkormányzati posztok összeférhetetlenségére és a javadalmazásra vonatkozó szabályok. Az Index 2012. november 8-án írt arról, hogy ha elfogadják a vonatkozó javaslatot, akkor a 2014-es országgyűlési választás után még egy fél évig nem kellene lemondaniuk a polgármesteri tisztségükről azoknak a politikusoknak, akiket a következő ciklusra újraválasztanak képviselőnek.


Azokat az önkormányzatokat, amelyek nem adósodtak el, a pályázati rendszereken keresztül tudják többlettámogatásban részesíteni

A jövő hétre várható kormánydöntés az önkormányzati adósság átvállalásáról szóló előterjesztésről - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére 2012. november 8-án annak kapcsán, hogy a kabinet előző nap tárgyalt a kérdésről. Orbán Viktor miniszterelnök október végén jelentette be, hogy több mint 600 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam csaknem 2000 önkormányzattól.


Eperjes polgármestere sem írta alá a járási hivatalok létrehozására vonatkozó megállapodást

Véget értek a járási hivatalok kialakításával kapcsolatos egyeztetések a megyei kormánymegbízottak és a polgármesterek között, s október végéig szinte mindenkivel sikerült is megegyezni. A kivételként mindössze Szegedről, Ercsiről és Dömösről lehet hallani, pedig nem írta alá a megállapodást a Csongrád megyei Eperjes község polgármestere, Dr. Kiss Csaba sem, mert az egész eljárást jogi nonszensznek érzi. 


A kormányszóvivő szerint jóbb lenne „tartózkodni a találgatásoktól”

A Portfolio.hu 2012. november 9-én megjelent számításai szerint egy 20-25 százalékos önkormányzati adósságleírás 122-153 milliárdos veszteséget okozna a bankoknak. Ezt annak kapcsán tették közzé, hogy a Népszabadság kormánypárti politikusoktól úgy értesült: 20-25 százalékos diszkonttal venné át az önkormányzatok tartozását az állam. A Népszabadság szerint még nem lehet tudni, hogy a diszkont az adósság egészére vagy csak a kockázatosabb részére vonatkozna, míg a kormányszóvivő szerint jó lenne, ha mindenki „tartózkodna a találgatásoktól".


A népszavazás kiírásáról decemberben dönthetnek, az esetleges megyeváltás csak a 2014-es választások utánra várható

Megye-, illetve régióváltásról szóló helyi népszavazást kezdeményeztek nagykőrösi fideszes képviselők, hogy városukat előnyösebb helyzetbe hozzák - erősítette meg a Pest megyei település polgármestere 2012. november 9-én az MTI információit. A Bács-Kiskun megyéhez való csatlakozáson gondolkodnak a szintén a megyehatáron fekvő Kocséron is, míg Nyársapát elvben támogatja a kezdeményezést.


Közel háromszáz település nevezett a környezetszépítő versenyre – A „Magyarország legszebb főtere” elismerést Gödöllő kapta

A városok közül Hévíz, a falvak közül Csopak nyerte el az idén a fődíjat a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, így ez a két település képviseli Magyarországot a jövő évi európai megmérettetésen - derült ki a 2012. november 9-én, Hévízen megtartott díjkiosztó gálán. Az idén 19 alkalommal rendezett megmérettetésre 298 település nevezett, s a jelentkezők közül csaknem 120 kapott valamilyen elismerést.


Egy kormányközeli elemző intézet szerint, ha most lennének a választások, Budapesten tarolna az MSZP

Tarlós István szerint két évvel az önkormányzati választások előtt nem biztos, hogy érdemes találgatni a következő főpolgármester kilétéről, mivel a személyről még nincs döntés. A főpolgármester erről a hvg.hu-nak adott, 2012. november 9-én megjelent interjújában beszélt.


„Nők a fenntartható fejlődésért - a nők szerepe a vidékfejlesztésben” címmel rendez a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség

A vidékfejlesztés fenntarthatósága szempontjából elengedhetetlen, hogy a nők aktívan részt vegyenek a vidéki társadalom összetartásában és a helyi gazdaság fejlesztésében, a hagyományos családi értékek megőrzésében, továbbadásában. Ennek az előmozdítása a célja annak a konferenciának is, amelyet „Nők a fenntartható fejlődésért - a nők szerepe a vidékfejlesztésben" címmel rendez a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség november 24-én, Budapesten. Fővédnök: Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.


Az ellenzéki párt egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az eladósodás okainak felderítésére

A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a 2002 és 2010 közötti önkormányzati eladósodás okainak felderítésére - jelentette be Hegedűs Lórántné november 9-i sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a miniszterelnök által október végén bejelentett önkormányzati adósságkonszolidációval kapcsolatban a Jobbik elszámoltatást követel.


A „Magyarország legszebb konyhakertje” pályázatra 2013. április 15-ig lehet pályázni a helyi önkormányzatoknál

A legszebb konyhakertek versenye tiszta, nemes versengés, nemcsak egymással, hanem az egekbe törő élelmiszerárakkal is - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2012. november 9-én, Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje 2013 című pályázatot meghirdető nyitórendezvényen.


Orbán Viktor: először az önkormányzatokkal kell megállapodni, csak azután következnek majd a bankok

Orbán Viktor szerint azok a spekulációk, amelyek arról szólnak, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságot hogyan rendezi majd az állam a bankokkal, idő előtti viták. Mindezt abban az interjúban hangzott el, amelyet a miniszterelnök 2012. november 10-én adott az MTI-nek az Európai Bizottság november 7-i országjelentése és a Daimlerrel kötött megállapodás kapcsán. Mint mondta, előbb az önkormányzatokkal kell megállapodni, s a nagyobb települések esetében tételesen át kell nézni az adósságállományt.


A most megválasztott településvezető 1990-től 18 éven át már betöltötte a tisztséget

Árvai Tibort választották meg polgármesternek a Somogy megyei Nemesviden a 2012. november 11-i időközi választáson. Mint Téglás Zsuzsa körjegyző elmondta: a három, függetlenként induló polgármesterjelölt közül Árvai Tibor 176, Kuti László 152, Harmath István, a volt polgármester 68 szavazatot kapott. A most megválasztott polgármester 1990-től 18 éven át már betöltötte a tisztséget, majd arra hivatkozva, hogy megfenyegették őt és a családját, lemondott.


Gémesi György szerint az ÁSZ-nak kellett volna ellenőriznie a települések hitelképességét

Magyarország 3200 önkormányzatából 1956-nak van kisebb-nagyobb adóssága. A települések tartozása összességében 1293 milliárd forint. A kormány most úgy döntött, hogy átvállalja az önkormányzati adósság nagyjából felét, 612 milliárd forintot - jelentette be a miniszterelnök. De mi lesz az eladósodott önkormányzatokkal és az adóssággal? - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ 2012. november 11-én az M1 „A lényeg" című műsora.


Kunsziget az utóbbi években végrehajtott felújításokért, Újszilvás a fenntartható komplex falufejlesztésért kapott díjat

Pintér Sándor belügyminiszter elismerést adott át az idei Európai Falumegújítási Díjat elnyerő Kunsziget és Újszilvás polgármestereinek 2012. november 12-én, Budapesten. A két település azt követően pályázott az európai díjakra, hogy elnyerte a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium által közösen meghirdetett 2012-es Magyarországi Falumegújítási Díjat.


A gyártók, az önkormányzatok és a hulladékkezelési közszolgáltatók kiszűrnék a jogszabály végrehajthatatlan rendelkezéseit
A gyártók, önkormányzatok és hulladékkezelési közszolgáltatók képviselői egyetértettek abban, hogy az új hulladéktörvény elfogadása komoly problémákat okozhat a lakossági hulladékkezelés rendszerében és versenyhátrányba hozza a hazai környezetipar szereplőit - derült ki 2012. november 12-én, a „A gyártói felelősség érvényesülés és a hulladékgazdálkodási jogszabályok alakulása hazánkban és Európában" című szakmai szemináriumon.

A törvényjavaslat készítői fontos részletkérdésekről megfeledkeztek

Gyakorlatiasan közelítették meg a fideszes képviselők és önkormányzati vezetők az iskolák állami kézbe vételét. Módosítóikból kirajzolódik, hogy milyen hétköznapi kérdésekre nem gondolt az oktatási kormányzat: kié legyen a menza, ki fizeti az iskolabuszt, hol legyen a tankerület irodája, vagy épp mikor viheti át az állami fenntartó a bútorokat egy másik iskolába - írja a hvg.hu.


Zuglóban, Újpesten, a Józsefvárosban és a Ferencvárosban is találtak már alkalmas helyet a szórakoztató központnak
Újpest is bejelentkezett a fővárosi Vidám Parkért, így tovább növekedett azoknak a kerületeknek a száma, ahol el tudnák képzelni a közkedvelt szórakoztató intézményt. Egyelőre azonban még csak az biztos, hogy a zuglói Városligetből mennie kell a vurstlinak. Hogy hova, arról még nem döntött a Főváros. A bezárásról szóló határozatot is elnapolták legutóbb, mert nem egyeztek meg az új helyszínről.

Minél kisebb a település, annál rosszabbul járhat a vezetője

Rosszul járnak a polgármesterek és a települési jegyzők 2013-tól, ha a parlament változatlan formában fogadja el az illetményekre vonatkozó pontokat az új önkormányzati törvény tervezetében. A javaslat szerint a kisebb községek polgármesterei az eddigi fizetésük felét, harmadát kereshetnék majd meg. A kisvárosok vezetőinek feleződne a díjazása, a nagyvárosok polgármesterei azonban nem járnának ennyire rosszul - írja a MagyarOnline.


Aláírásgyűjtés indul az önkormányzati rendelet mielőbbi hatályon kívül helyezésére

Aláírásgyűjtés kezdődik a Nógrád megyei Bátonyterenyén azért, hogy helyezzék hatályon kívül a magánszemélyek kommunális adójáról szóló önkormányzati rendeletet - mondta 2012. november 13-án a város jegyzője. Lengyelné Imreh Erika szerint egy magánszemély kezdeményezte az aláírásgyűjtő ív hitelesítését. A gyűjtőívet napokon belül hitelesítik, ezután elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat, amelyre egy hónap áll rendelkezésre.


Mesterházy Attila szerint nem jó a most kialakított önkormányzati rendszer, de nem lehet visszatérni a 2010 előttihez sem

Az MSZP elnöke szerint változtatni kell a mostani kormányzat által kialakított önkormányzati rendszeren, ugyanakkor nem lehet mindenben visszatérni a 2010 előtti önkormányzati rendszerhez sem. Mesterházy Attila 2012. november 13-án, pártja önkormányzati koncepciójának vitairatát ismertetve szükségszerűnek mondta a korábbi önkormányzati rendszer hatékonyabbá tételét.


A hitelkonszolidációról és a polgármesteri összeférhetetlenség bevezetéséről tanácskoztak az önkormányzati érdekszövetségek

Az idén megszabadulnak minden adósságuktól az 5000 fő alatti települések: az 1673 önkormányzat 97,3 milliárdnyi kölcsönét érintő döntést ma hozza meg a kormány. A többiek nem járnak ilyen jól és várniuk is kell: a nagyobb helyhatóságokat csak jövőre és differenciáltan segítik meg 500 milliárd forintos értékben - írja a Népszava.


A roadshow résztvevői nyolc nagyvárosában tartanak előadásokat

GMO Roadshow-t szervez novemberben és decemberben a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői az ország nyolc nagy városában tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a genetikailag módosított szervezetek egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


Gémesi György szerint csak így biztosítható az önkormányzatok zavartalan működése

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyetért a polgármesteri összeférhetetlenség életbe léptetésének elhalasztásával a 2014-es önkormányzati választásokig. Az önkormányzati választás előtt hat hónappal ugyanis nem lehet polgármesteri választásokat kiírni, így az érintett települések vezető nélkül maradnának, ami rengeteg bizonytalanság forrása lehet - mondta Gémesi György, a MÖSZ elnöke 2012. november 13-án az M1 „Ma reggel" című műsorában.


Londoni elemzők szerint az önkormányzati konszolidáció kevesebb banki veszteséget okozna, mint devizaalapú hitelek előtörlesztése

A magyarországi önkormányzatok adósságállományának esetleges átrendezése - jóllehet korántsem biztos, hogy megtörténik - sokkal kevesebb veszteséget okozna a magyar bankrendszernek, mint a devizaalapú magánszektorbeli ingatlanhitelek tavaly lehetővé tett kedvezményes árfolyamú előtörlesztése, mivel ezúttal jóval kisebb összegről van szó - közölték 2012. november 14-i helyzetértékelésükben londoni elemzők.


A kistelepüléseket még az idén teljes egészében tehermentesítik, a nagyobbak terhein jövő év közepéig könnyítenek

Az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben - közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a 2012. november 14-i kormányszóvivői tájékoztatón.


Az ellenzéki párt attól tart, hogy néhány előre meghatározott településnek akar kedvezni a kormány az adósság-átvállalással

Az LMP szerint félő, hogy kimondottan néhány előre meghatározott településre írták azt a javaslatot, amely alapján az állam átvállalja az ötezer lakosúnál nagyobb önkormányzatok adósságállományának 40-70 százalékát - mondta 2012. november 14-én Szilágyi Péter LMP-s képviselő az MTI-nek. A párt figyelni fogja, hogy a fővárosi V. kerület, Debrecen vagy Hódmezővásárhely adósságát milyen arányban veszik át - tette hozzá.


L. Simon László szerint a költségvetési törvény elfogadása esetén jövőre 1,5 milliárd forinttal bővülhet az intézmények mozgástere

A költségvetési törvény elfogadása esetén bőven lesz forrás jövőre az önkormányzatokhoz kerülő múzeumok működtetésére - jelentette ki L. Simon László kultúráért felelős államtitkár 2012. november 14-én a szegedi Móra Ferenc Múzeumban tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a megyei intézményfenntartó központok idén mintegy 2,6 milliárd forintot fordítottak a megyei múzeumi hálózatok működtetésére, ami jövőre 1,5 milliárd forinttal növekedhet.


Normatív támogatás helyett feladatfinanszírozás lesz a szociális intézményeknél – Megszűnik az egyházi kiegészítő normatíva

Átalakul a szociális intézmények finanszírozása: nem lesz normatív támogatás, helyette feladatfinanszírozási összeget kaphatnak a szociális intézményfenntartók - közölte Soltész Miklós, az EMMI szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára 2012. november 14-én a szociális munka napja alkalmából tartott rendezvényen, hozzátéve: a szociális intézményekre szánt kiadások jövőre sem csökkennek.


Szabó Máté ombudsman szerint példaértékű az Alkotmánybíróság hajléktalanokat érintő döntése

Példaértékűnek tartja az Alkotmánybíróság hajléktalanokat érintő döntését Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa - közölte az ombudsman hivatala 2012. november 14-én az MTI-vel. A közlemény szerint az Alkotmánybíróság a biztos indítványa alapján alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.


Tarlós István és Milan Ftáčnik a két város közötti együttműködés lehetőségeiről tanácskozott
Milan Ftáčnikot, Pozsony főpolgármesterét fogadta hivatalában Tarlós István főpolgármester 2012. november 14-én. Tarlós István 2011-ben a pozsonyi fél meghívására látogatott el a szlovák fővárosba, így a mostani kétoldalú megbeszélés ennek folytatása volt. A tárgyalás fő témája a két főváros közötti együttműködés, továbbá a szlovák fél kezdeményezésére a fővárosi tömegközlekedés és a belvárosi parkolási rendszer volt.

A Csongrád megyei kormánymegbízott szerint a város vagyona érintetlen marad

A szegedi önkormányzat volt az egyetlen az országban, amely nem tudott megállapodni az adott kormányhivatallal a járási hivatal kialakításával kapcsolatban, ezért határozatban kellett rendezni az ehhez kapcsolódó feladatokat - közölte 2012. november 15-én B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott.


Lázár János és Matolcsy György Hódmezővásárhelyen megkezdte az egyeztetést az adósságok átvételéről
Az országban először Hódmezővásárhelyen kezdődtek el az önkormányzati adósságok állami átvételével kapcsolatos egyeztetések: 2012. november 15-én Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egyeztetett Almási István polgármesterrel és a település más vezetőivel. A megbeszélések előtti sajtótájékoztatón Matolcsy György elmondta, a kormány célja az, hogy az önkormányzatok döntő többségét kiváltsa az adósságcsapdából.

Botka László a konszolidáció kapcsán keményen bírálja a kormány önkormányzatokat érintő intézkedéseit

A szegedi polgármester szerint az állam 100 milliárd forinttal többet vesz el a települési önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvesz, s a feladatátvállalás miatt a települések elveszítik hitelfedezetüket. A szocialista politikus szerint ezzel a Fidesz nem megmenti, hanem felszámolja az önkormányzatiságot.


A polgármesterek szerint az utalványozás bevezetése hasznos, de így sem oldódik meg minden probléma
Novembertől természetbeni támogatásként, Erzsébet-utalvány formájában kapják a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt a rászorulók, hogy azt célzottan csak gyermekükre fordíthassák, készételt, tanszert és ruhaneműt vehessenek nekik. Az Emberi Erőforrás Minisztériuma által megfogalmazott célkitűzéssel mindenki egyetért, de a lapunk által megkérdezett polgármesterek nem rejttették véka alá fenntartásaikat sem. 

Papcsák Ferenc szerint sikerült stabilizálni a kerület költségvetését

Megszüntetik a kommunális adót a főváros XIV. kerületében - közölte az önkormányzat sajtóosztálya. A lépést Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester 2012. november 15-én jelentette be mintegy 400 zuglói lakos előtt, az időskorúak tiszteletére szervezett kerületi rendezvényen.


A támogatási előleget jövő év elején, a teljes összeget 2013. június 30-ig fizeti ki a Vidékfejlesztési Minisztérium

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter meghozta döntését a 2012. évi Tanyafejlesztési Program nyertes pályázatairól. Az idén második alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Program keretén belül összesen 205 pályázó nyert vissza nem térítendő állami támogatást - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint a jogszabály számos fontos előrelépést tartalmaz

Dr. Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke az országos önkormányzati érdekképviseleti szövetségek elnökeinek 2012. november 13-i egyeztető megbeszélésén terjesztette elő a MÖSZ szakértői által készített rövid összefoglalót az elfogadott, de még ki nem hirdetett hulladékokról szóló törvényhez. A szövetség véleménye az alábbiakban olvasható.


A MÖSZ támogatja Pest megye és Budapest különválását

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egyetért T. Mészáros András érdi polgármesterrel, aki 2012. október 31-én, a készülő Pest megyei területfejlesztési koncepció kapcsán azt mondta: csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé tennék, hogy leváljon és önállósodjon.


Az OTP nem adhat diszkontot az önkormányzati hitelállományra

Öt bank lehet leginkább érintett az önkormányzatok adósságátvállalásával kapcsolatban - tudta meg piaci szakértőktől a Figyelő Online. A két legnagyobb önkormányzati kötvényvásárló az OTP és a Raiffeisen lehet, de szintén jelentős állománnyal rendelkezhet az Erste, a K&H, valamint a Volksbank is. A takarékszövetkezeteknek összességében 8-10 százalékos részesedésük lehet.


A decemberre tervezett rendezvény jó alkalom lesz a határon túli magyar gazdák kapcsolatteremtésére

Össz-kárpát-medencei magyar gazdatalálkozót tartanak december 5-én, a tervek szerint Gödöllőn - jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára 2012. november 16-án, Budapesten, egy szakmai konferencián. Az államtitkár a vidékfejlesztési tárcánál tartott, a határon túli és a magyar gazda-, szakmai és civil szervezetek számára közvetlen kapcsolatteremtési lehetőséget biztosító fórumon beszélt erről.


Idén 132 milliárd forint volt a költségvetésben közmunkára, és 270 ezer embert foglalkoztattak ebből a keretből

Jövőre 145 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra, a cél, hogy 2013-ban és 2014-ben háromszázezer ember juthasson munkához - mondta a belügyminiszter 2012. november 16-án a közfoglalkoztatási programok szervezésében és végrehajtásában kiemelkedő tevékenységet végző önkormányzatok részére szervezett ünnepségen, Budapesten.


Parlament előtt a közműadó rendjét szabályozó törvényjavaslat

A nemzetgazdasági miniszter neve alatt 2012. november 16-án nyújtották be a közműadó rendjét szabályozó törvényjavaslatot a Parlamentnek. A korábbi információkhoz képest a javaslat rendkívüli újdonságot nem tartalmaz, hiszen az adó mértéke (méterenként 100 forint), illetve az adó tárgya (a közművezetékek nyomvonala) már a bejelentést követő napon ismertté vált. Azonban, ahogy az az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatban is szerepelt, a távhőcégeket is adó alanyai közé sorolják.


A nagyvárosok közül Pécs, a kistelepülések közül Gelse van leginkább eladósodva

A budapesti önkormányzatok közül az V. kerületet nyomja a legnagyobb adósság: 14,9 milliárd forint. Az InfoRádió birtokába került teljes lista szerint a legtöbb adósságot felhalmozó városok sorában található Esztergom, Dunaújváros, Sopron, Kecskemét, Szombathely. A kormányzati lista szerint a nagyvárosok közül Debrecen adósságterhe 29,5 milliárd, Pécs adóssága 43,7 milliárd, Miskolcé 35,3 milliárd, Szegedé 27,2 milliárd forint.


Angyalföldi kezdeményezés a felelősen gazdálkodó önkormányzatok „megjutalmazására”
A főváros XIII. kerülete arra kéri a kormányzatot, hogy a felelősségteljesen gazdálkodó önkormányzatok számára nyújtson - a pazarlóan gazdálkodókat segítő adósságátvállalás mértékének megfelelő - fejlesztési célú támogatást. A szocialista vezetésű angyalföldi önkormányzat 2012. november 16-i közleményében azt írta: ezt az alaptörvény és az önkormányzatokról szóló törvényben biztosított lehetőséggel és felterjesztési jogával élve kezdeményezik.

Díszpolgári címeket és más kitüntetéseket adtak át a Főváros Napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen

Budapest mindig csak úgy fejlődhetett, hogy itt voltak azok a kimagasló egyéniségek és hazafias elkötelezettségű emberek, akik mikor alkottak, saját maguk munkáját a közösség javára is fordították. Eredményeik példaértékűvé lettek, mások számára követendő mintát nyújtottak. Példaképek voltak - mondta Tarlós István 2012. november 16-án a Főváros Napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen.


A két város múltjában számos közös vonás fedezhető fel

Testvérvárosi megállapodást írt alá 2012. november 17-én a királyi kastélyban Hanes Heide, az osztrák Bad Ischl és Gémesi György, Gödöllő polgármestere. A két város között a polgármesteri szintű kapcsolatfelvételre 2011-ben került sor Gödöllőn, majd idén nyáron Bad Ischl városban. A testvérvárosi együttműködés megkötését a gödöllői képviselő-testület a november 15-i ülésén hagyta jóvá egyhangúlag.


A képviselő-testületben a függetlenek vannak többségben

A Fidesz-KDNP jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot a 20112. november 18-i időközi választáson Szamosszegen - közölte a nem hivatalos végeredményt Horváth László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település megbízott jegyzője az MTI-vel. A szavazást azért kell megtartani az 1830 lelkes szabolcsi községben, mert a helyi önkormányzati képviselő-testület szeptember 11-én föloszlatta magát.


A megyei jogú városokkal december 20-ig egyeztetnek a miniszterek

Hamarosan megkapják az adósságátvállalásról szóló tárgyalások időpontjait a megyei jogú városok a kormánytól - derült ki a Magyar Nemzet körkérdéséből. A körülbelül kétszáz 5000 fősnél nagyobb településnél az adósságnak - az önkormányzatok saját bevételének függvényében - a 40-70 százalékát vállalja át az állam. A miniszterek december 20-ig egyeztetnek minden megyei jogú város vezetésével az önkormányzat adósságának jellegéről.


A szállítói tartozások és az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket a településeknek kell rendezniük

Az önkormányzatok adósságából sem a szállítói tartozásokat, sem az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket nem veszi át az állam, átvállalja ugyanakkor a magánszemélyektől felvett kölcsönöket - mondta Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár az Országgyűlés költségvetési bizottságának 2012. november 19-i ülésén.


A Pannónia Női Borrend felhívása a leégett erőd megmentésére

A Pannónia Női Borrend Közhasznú Egyesület gyűjtést szervez a 2012. március 10-én tűzvészben hatalmas károkat szenvedett Krasznahorka vára felújításának támogatása céljából. Az egyesület minden jóérzésű ember támogatását szívesen fogadja, akinek lehetősége ezt megengedi. A támogatás nyújtására több lehetőség kínálkozik:


Januártól 125 forintot kell fizetni minden méter vezeték után – Az állam és az önkormányzatok felmentést kapnak

Adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke 125 forint lesz méterenként. A parlament 2012. november 20-án kivételes sürgős eljárással fogadta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erről szóló javaslatát. Az adót a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamos energia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie.


A most induló, e-ügyintézést támogató program 2013. április végéig 200 millió forintos uniós támogatásból valósul meg
Újabb közigazgatás-fejlesztési projekt indul az Új Széchenyi Terv keretében. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a minél szélesebb körű elektronikus ügyintézés alkalmazásához szükséges jogszabályi környezet felülvizsgálatát hajtja végre a következő hónapokban. Így nem csak az országszerte elérhető kormányablakokban, hanem az e-ügyintézések területén is egyre inkább az ügyfélbarátabb megoldásokra hangolódik a közigazgatás.

Csak a 2014-es helyhatósági választások után változnak az önkormányzati tisztviselők javadalmazásának szabályai

Az eredeti tervekkel ellentétben nem jövő január 1-jén, hanem csak a 2014-es helyhatósági választás után módosulnak az önkormányzati tisztségviselők javadalmazásának szabályai - mondta 2012. november 20-i, budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, aki úgy érvelt: nem szeretnék, ha az érintettek díjazása akkor változna, amikor az országban egyébként „nem nagyon változnak" a fizetések.


A Policy Agenda szerint az önkormányzati adósságátvállalás miatt nehezen tartható az idei hiánycél

A kabinet javasolta, hogy nagyjából 100 milliárd forinttal emeljék meg a 2012-évi költségvetési hiány mértékét, s ugyanekkora mértékben emelkedne meg a kiadási előirányzat. Ennek oka a következő: az 5000 fő alatti települések által korábban felvett 96 milliárdos hitel visszaváltását szeretnék megoldani, mégpedig úgy, hogy átadják az önkormányzatok számára a hitel kiváltásához szükséges pénzt. Ez pedig folyó kiadásnak fog minősülni a központi költségvetés számára - írják a Policy Agenda elemzői.


Navracsics Tibor és Szabó Erika a járások kialakítása során megtett és a küszöbön álló lépésekről
Nem lesz elbocsátás az önkormányzati rendszer átalakítása során, hiszen egy újonnan kialakítandó rendszerről van szó, amit most töltenek fel munkaerővel - mondta Navracsics Tibor miniszter a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012. november 20-i sajtókonferenciáján. Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár elmondta, a tervek szerint 2013 végére a jelenlegi 300-ról 6000-re bővül a kormányablak munkatársainak létszáma.

Kontrát Károly: kizárólag tizennégy önkormányzati társulás adósságát vállalja át az állam
Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok adósságát nem vállalja át az állam - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2012. november 21-én, Dombóváron, sajtótájékoztatón. Tizennégy önkormányzati társulás adósságára ugyanakkor kiterjed a konszolidáció, ezeknek azonban nem túl jelentős, mintegy 400 millió forintnyi adósságuk van - tette hozzá.

L. Simon László szerint 2013 az átalakulások éve lesz a honi közművelődésben

Jövőre 17,6 milliárd forintot kapnak az önkormányzatok közművelődési és közgyűjteményi feladatok ellátására. Új struktúrák épülnek ki, szervezeti, tartalmi, finanszírozási és jogszabályi változások várhatók a közösségi művelődés valamennyi területén - jelentette be a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) 2012. november 21-i konferenciáján a kultúráért felelős államtitkár.


A budapesti polgármesterek úgy érzik, az Alkotmánybíróság elveszi tőlük az otthontalanok létbiztonságát megteremtő eszközöket
A fővárosi és a kerületi polgármesterek szerint az Alkotmánybíróság hajléktalanokkal kapcsolatos döntése elveszi az önkormányzatoktól azokat az eszközöket, amelyekkel megteremthetnék a hajléktalan emberek létbiztonságát. A Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez is eljuttatott 2012. november 21-i közleménye szerint Tarlós István főpolgármester egyeztetést tartott 19 kerület polgármesterével, illetve alpolgármesterével a hajléktalan-ellátásról.

A módosítási eljárások szabályairól a legutóbbi Magyar Közlönyben olvasható tájékoztatás

A kormányhivatalhoz évente egyszer, január 31-ig nyújtható be a községalakítási, településegyesítési, várossá nyilvánítási, megyék közti átcsatolási, illetve települések közti területrész-átadási kérelem - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.


A beruházás 160 milliós első üteme 47 új munkahelyet teremt

Ismét lesz az öblösüveggyártás Salgótarjánban: december 3-án készül el az első üvegpohár a Tarján Glass Kft. üzemcsarnokában, amelyet a 2009 áprilisában bezárt URSA Salgótarjáni Üveggyapot Zrt. telephelyén alakítanak ki - közölte Czékmán József ügyvezető 2012. november 21-én, sajtótájékoztatón. A beruházás 47 új munkahelyet teremt, az első ütem 160 millió forintból valósult meg.


A Tótszerdahely teljes áramellátását biztosítani képes szerkezet csupán az engedélyezésre vár

Környezetbarát, úszó vízi erőmű készül a Murán, a már legyártott berendezés az engedélyekre vár, hogy vízre tudják bocsátani - tájékoztatta Tótszerdahely polgármestere 2012. november 21-én az MTI-t. Tislér István (független) elmondta: az 5,5 tonnás, mindössze 8 négyzetméter alapterületű erőművet 6 pillér tartja majd egy horganyzott rácsos szerkezettel a Mura folyó felett.


Tizenkét megyei múzeum nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól

Országos jelentősége okán tizenkét megyei múzeumi szervezet állami fenntartásban, nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól. Az erről szóló döntést 2012. november 21-én hozta meg a kormány. A többi vidéki múzeum önkormányzati fenntartásba kerül, feladatellátásukat az állam a helyi önkormányzatok költségvetési fejezetében támogatja.


Az adósságátvállalásról és a jövő évi költségvetés önkormányzati fejezetéről egyeztetett a kormány az érdekszövetségekkel

Tállai András önkormányzati államtitkár vezetésével a kormány képviselői 2012. november 22-én tárgyalásokat folytattak az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsával (ÖNET) a Belügyminisztériumban. Az önkormányzati érdekszövetségekkel tartott egyeztetés tárgya az önkormányzatok adósságkiváltásának szakmai részletei, illetve a jövő évi költségvetés önkormányzati kérdéseinek megvitatása volt.


MÖSZ-konferencia a mindennapos testnevelés bevezetése óta szerzett tapasztalatokról

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) konferenciát rendez „Mindennapos testnevelés az új köznevelési törvény tükrében" címmel, december 5-én, Szolnokon. A rendezvényen önkormányzati, sport és oktatási szakemberek és az érintett minisztérium államtitkárai tartanak előadásokat a mindennapos testnevelés bevezetését érintő, eddig megvalósult gyakorlatokról, s azok alapján leszűrt tapasztalatokról.


Szűkülhet azoknak a szervezetek a köre, amelyek felé a fennálló önkormányzati adósságot konszolidálják

Az önkormányzatok adósságkonszolidációjának részleteit pontosító módosító indítványt nyújtott be 2012. november 22-én az idei költségvetésnek a múlt héten a kormány által benyújtott módosító törvényjavaslatához a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága.


A Klebesberg Központ vezetője az állam és az önkormányzatok partnerségének fontosságát hangsúlyozta Veszprémben

Az állam nem akarja elvenni a szakmai irányítást az önkormányzatoktól az oktatási intézmények átvételével - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke 2012. november 23-án Veszprémben, a tankerületi igazgatók bemutatásán. Marekné Pintér Aranka kijelentette: az oktatási rendszer átalakítása olyan gyors és nagyléptékű feladat, amelyet csak az önkormányzatokkal közösen lehet megvalósítani.


Kósa Lajos és Láng Zsolt kezdeményezi, hogy az önkormányzati voksolásig maradhassanak képviselők a polgármesterek

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy a 2014-es önkormányzati választásig ne kelljen választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak. Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke és párttársa, Láng Zsolt, a II. kerület vezetője 2012. november 23-án terjesztette be erről szóló javaslatát a Parlamentnek.


Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a járási hivatalok működését szabályozó törvénycsomag

Minden, a polgármesteri hivataloktól a járási hivatalokhoz átkerülő tisztségviselőnek garantálja a kormány az eddigi bérét. Az érintett közszolgálati tisztviselők illetménye főszabály szerint nem változik. A járási hivatalok működéséhez szükséges utolsó simításokat tartalmazó törvénycsomag hamarosan az Országgyűlés elé kerül.


Az ÖTV értelmében a főpolgármester havi illetménye megegyezik a miniszterekével

Az önkormányzati törvény értelmében jelentősen emelkedik a főpolgármester és helyettesei illetménye 2013. január 1-jétől. A jogszabály szerint a főpolgármester havi illetménye megegyezik a miniszterek törvényben megállapított illetményével, amely alapilletményből, illetménykiegészítésből és vezetői illetménypótlékból áll.


A VM kérdőívei a lakossághoz és az önkormányzatokhoz szólnak

A Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódó stratégiai programok, koncepciók kidolgozásakor megfogalmazódott, hogy újra kell szabályozni a városokban és vidéki településeken működő helyi termelői piacok működését. Cél, hogy újra induljon el a mezőgazdasági, háztáji termelés és ehhez kapcsolódjanak a termékek megfelelő értékesítési feltételei is - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


Milyen hatása lehet a növekvő állami szerepvállalásnak az oktatási, az egészségügyi, gazdasági és önkormányzati szektorban?

A magyar állam egyértelmű törekvése az állam ellenőrző, irányító szerepének erősítése a társadalmi rendszerekben és a gazdaságban. Az iskolák és kórházak, önkormányzati feladatok mellett tőzsdei cégek ellenőrzése is napirenden van. A cél, hogy a rendszerek megfeleljenek a kormánypolitika fő irányainak. De vajon hatékonyabb tud-e lenni egy rendszer, ha az állam közvetlen befolyással bír felette? - teszi fel a kérdést a Világgazdaság.


Jobbikos, DK-s és független befutók a hétvégi időközi választásokon

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást 2012. november 25-én, amelyek közül egyelőre ötnek ismert az eredménye. Egy helyen a Jobbik jelöltje nyert, mindenhol máshol függetlenek, de a Demokratikus Koalíció szerint ezekből ketten az ő emberük - írja az Index.


A parkolás szabályozása, az átfogó budapesti rendeletalkotás továbbra is a Fővárosi Közgyűlésnél marad

Újévig minden fővárosi közterületi parkolót - 2257 férőhelyet és 152 parkolóórát - átadnak a kerületi önkormányzatoknak - mondta el a BKK vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek. A parkolás szabályozása, az átfogó budapesti rendeletalkotás ugyanakkor továbbra is a Fővárosi Közgyűlésnél marad.


A város saját cégén keresztül üzemelteti majd a Kapuvári Hús Zrt. egykori mintaboltját
Újra nyit a Kapuvári Hús Zrt. egykori mintaboltja a Fő téren. A cég felszámolása miatt bezárt húsbolt újbóli megnyitásának érdekessége, hogy nem egy vállalkozó, hanem a kapuvári önkormányzat - saját cégén keresztül - üzemelteti a húsboltot. A 2012. november 29-i nyitás körülményeiről az önkormányzati tulajdonban lévő Kapukom Kft. ügyvezetője, Németh D. László beszélt a Kisalföldnek.

Januártól 40 szociális és 137 gyermekvédelmi intézmény kerül önkormányzati kézből állami fenntartásba

A szociális intézményrendszer állami fenntartásba vételének folytatásaként az állam 2013. január 1-jével negyven szociális és 137 gyermekvédelmi intézményt vesz át a települési önkormányzatoktól. Az erről szóló törvénymódosítást 2012. november 26-án 249 kormánypárti igen szavazattal, 97 ellenében fogadta el az Országgyűlés.


A nagyvárosok és kerületek vezetőinek emelkedni, a kistelepülések elöljáróinak viszont jelentősen csökkenni fog az illetménye

A következő önkormányzati választások után, vagyis 2014 őszétől új bértábla szerint kapnák a fizetésüket a polgármesterek. A városvezetők többszázezres pluszokra számíthatnak. Az új bérrendszer többek között a megyei jogú városok és fővárosi kerületek vezetőinek kedvez - írja a Blikk.


Pintér Sándor az egységes budapesti városkép kialakításával és a közlekedés fejlesztésével indokolta a használati jog bejegyzését
A fővárosi önkormányzat ingyenes használatába kerülnek 2013. január 1-jével a kerületi önkormányzatok budai és pesti alsó rakparton lévő ingatlanjai és kikötőhelyei, valamint a nagyhajók fogadására alkalmas más - nem a rakparton fekvő - kikötőhelyek.  Pintér Sándor belügyminiszter javaslatát 250 igen szavazattal, 89 nem ellenében, nyolc tartózkodás mellett fogadta el 2012. november 26-án az Országgyűlés.

A Kúria jogszerűnek találta a városi önkormányzat döntését

A Kúria szerint jogszerű volt az ajkai önkormányzat döntése, amely arról szólt, hogy a helyi szakképző iskolát átadják a Hit Gyülekezetének. A legfőbb bírói testület 2012. november 27-én felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék ezzel ellentmondó jogerős ítéletét.


Budafok-Téténybe látogat Böjte Csaba ferences rendi szerzetes

Az erdélyi Déván 1993-tól működő Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthon alapítója, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes 2012. december 3-án Budafok-Tétényben, a Klauzál Ház vendége lesz. „Az embereket csak szeretve lehet jobbá tenni" című esten Mészáros Csaba, a Klauzál Ház igazgatója beszélget a szerzetessel, majd a gyermekotthon létrehozását és működését bemutató „Csillagösvény" című filmsorozat első részét vetítik le.     


A 3000 főnél népesebb települések kétharmada is az államra bízná intézménye működtetését

A kormány előzetes számításainál jóval több önkormányzat adná át iskolája működtetését is az államnak - egy kormányzati jelentés szerint. Míg a 3000 főnél kisebb települések iskoláinak finanszírozását eleve vállalta az állam, minden második nagyobb település, összesen 233 is jelezte, hogy nem képes fenntartani oktatási intézményeit. Az átadást január 1-től kellene végrehajtani, de a jelentés szerint a költségvetésből ehhez közel 60 milliárd forint hiányzik, és van, ahol az újonnan kinevezett tankerületi igazgatókat se tudják elhelyezni - írja az Index.


A MÖSZ másfél éve keresi a megoldást az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának megőrzésére
A svájci frank árfolyamának elszabadulása óta egyre kezelhetetlenebbé váló önkormányzati hitelek rendezésének kérdése nem újkeletű probléma. Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok szövetsége elnöke másfél éve tárgyalást kezdeményezett a Bankszövetséggel ez ügyben, és levélben fordult Orbán Viktorhoz, hogy a hitelező bankokkal való megállapodásban a segítségét kérje. A segítség később és más formában érkezett, de - mint a MÖSZ elnöke is megállapítja - a konszolidáció mindenképpen jó irányba tett lépés az állam részéről. 

Év végi akció a Meva & KÓ-MI Kereskedelmi Kft.-nél

A húszéves múltra visszatekintő Meva & KÓ-MI Kereskedelmi Kft. neve nem ismeretlen a polgármesterek előtt, már csak azért sem, mert a júniusban, Gödöllőn megrendezett Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozója önkormányzati szakkiállításán már látható volt  környezetvédelemhez kapcsolódó termékeinek egy része. A cég most év végi akciós ajánlatát szeretné az önkormányzatok figyelmébe ajánlani.


Az Országgyűlés elfogadta az új választási eljárási törvényt
A jövőben csak azok szavazhatnak az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon, akik előzetesen kérik felvételüket a névjegyzékbe. A Parlament 2012. november 26-án név szerinti szavazással - 251 képviselő egyetértésével, 91 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett - elfogadta a kormánypártok által kezdeményezett új választási eljárási törvényt, amely a korábban már az alkotmányba emelt előzetes regisztráció részletes szabályait tartalmazza.

Önhibáján kívül senki nem fog televízióadás nélkül maradni

A Digitális Átállás Támogatási Program keretében az önkormányzatoknak már több mint kétharmada rendelkezésre bocsátotta a rászorulók adatait, ami ahhoz szükséges, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) minden jogosult számára ingyenesen beszerelhesse a digitális adások vételéhez szükséges berendezéseket - írja a sat-tv-radio.hu.


Szelektív gyűjtés – Lerakási járulék – Központi árszabályozás

Korszakalkotónak nevezte Illés Zoltán a parlament által 2012. november 26-án elfogadott hulladéktörvényt. A környezetügyért felelős államtitkár a kormany.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a jogszabály rendelkezései végre arra ösztönzik az ágazat minden szereplőjét, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen az országban. „A törvény korszakalkotó, hiszen a hulladékgazdálkodás területén érvényes EU-s elvárások és irányelvek most először érvényesülnek hazánkban" - mondta az államtitkár.


A 2013-as Magyar Közigazgatási Ösztöndíj programra november végéig várják a pályázatokat

2012. november 30-ig lehet jelentkezni a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj pályázatára. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett program célja a jól képzett, szakmailag elhivatott, a közszolgálat iránt elkötelezett szakemberek utánpótlása - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


Már ebben az évben beterjesztik az adósságok újratermelésének megakadályozását célzó törvényt

Megkezdődött a kormányzat, valamint az ötezer és ötvenezer közötti lélekszámú települések között a tárgyalássorozat az adósságrendezésről. A 2012.november 27-i, szentendrei egyeztetésen a kormányzatot V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár képviselte, az önkormányzat részéről Dietz Ferenc polgármester (Fidesz) vett részt.


2010-ben mindössze 18 tartalékosa volt a hadseregnek – 2014-re szeretnék megduplázni a jelenleg négyezer fős állományt

Csatlakozik az önkéntes haderőhöz Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Csizi Péter, a város alpolgármestere. Ezt 2012. november 27-én jelentették be Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében, aki közölte: 2014-re megduplázzák az önkéntes tartalékosok számát. A miniszter a PécsMa.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott: 2004-ben azzal, hogy a sorkatonai szolgálattal együtt a tartalék erőt is megszüntették, súlyos hibát követtek el.


A BM államtitkára a feladatfinanszírozásról és a konszolidációról beszélt „A modern kori járások” című konferencián

Az önkormányzatok évente 140-150 milliárd forintot fordítanak tőke- és hitelkamat-törlesztésre, ez a magyar önkormányzati rendszer adóbevételének harmada - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára 2012. november 28-án, Debrecenben. „A modern kori járások" címmel rendezett konferencián polgármesterek, jegyzők előtt megtartott előadásában a politikus hozzátette: csak a kamatkiadások évente 45 milliárd forintot tesznek ki.


A számvevőszéki vizsgálatok alapján készülő jelentés-tervezeteket várhatóan januárban tárgyalják meg
Az Állami Számvevőszék befejezte az ellenőrzés második és harmadik ütemébe kiválasztott városi önkormányzatok helyszíni ellenőrzését, és egyidejűleg megkezdte Kadarkút és Újszász városok ellenőrzéséről készített jelentés-tervezetek külső egyeztetését - közölte az ÁSZ Hírportálja.

Gémesi György felszólalt a Régiók Bizottsága brüsszeli ülésén

A Régiók Bizottsága 2012. november 28-i, brüsszeli ülésén felszólalt Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. Mint elmondta, 2013, a Polgárok Európai Éve fontos év lesz mindannyiunk számára. A program olyan cselekvésekre, együttműködések bővítésére, ösztönzésére ad lehetőséget, amelyek hosszú távon alapozhatják meg az uniós polgárság tudatosságát és az ebből eredő jogok felelősségteljes gyakorlását.


Hamza Gábor polgármester bízik benne, hogy az ajkaihoz hasonló döntés születik

A Kúriához fordult Hajdúsámson önkormányzata, hogy felülvizsgálati eljárásban helyezze hatályon kívül a Debreceni Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette az önkormányzat azon határozatát, hogy a helyi általános iskola fenntartói jogát a Hit Gyülekezetének adta át - közölte Hamza Gábor, a település független polgármestere 2012. november 28-án az MTI-vel.


A 120 ingatlant érintő tüntetőügy 65 vádlottja között van a jegyző és a polgármester is

Három napig tart az iratismertetés a tiszabői szocpolos csalások ügyében. 65 vádlott van, köztük a jegyző, a polgármester és több ügyvéd. A több mint 230 oldalas vádirat szerint 2006 és 2009 között csaknem 120 ingatlan után igényeltek jogosulatlanul lakáscélú állami támogatást, több mint 220 millió forinttal károsítva meg a költségvetést.


Ismét számos fontos kérdésről határozott a Fővárosi Közgyűlés

Több mint hetven előterjesztésről tárgyalt 2012. november 28-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák döntöttek arról, hogy jövő ősszel megszűnik a Vidámpark, területét több lépésben átadja az állatkertnek. Megszavazták, hogy 120 milliós támogatást kapjanak a fővárosi szociális intézmények működőképességük fenntartásához, s elfogadták a római-parti ideiglenes árvízvédelmi mű megépítéséről szóló támogatási szerződést.


A hitelkonszolidációs törvényjavaslatot várhatóan december 3-án fogadja el a Parlament

Az állam még ebben az évben rendezi az ötezer fő alatti települések adósságát - közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2012. november 29-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Tállai András elmondta, hogy a törvényjavaslatot várhatóan december 3-án fogadja el a parlament, majd a Belügyminisztérium december 5-én konzultációsorozatot indít, amely december 14-ig tart.


Az egymilliárd forintos programban 1625 önkormányzat vesz részt

A Belügyminisztérium az idei télen is támogatást nyújt tűzifa vásárlásához egymilliárd forintos értékben a legrászorultabb településeken élőknek. Közlemény. Az összeg 63 ezer erdei köbméter (1x1x1,7méter) tűzifa megvásárlását teszi lehetővé. A programban összesen 1625 önkormányzat vesz részt - áll a szaktárca közleményében.


Nem ritkán közpénzzel foltozzák be az önkormányzati fenntartású intézmények költségvetését

Az ezredforduló óta mintegy 80 milliárd forint uniós és hazai forrás áramlott a hazai fürdőfejlesztésekbe, többnyire önkormányzati keretek között. A „csodaszerként" kezelt beruházások azonban nem mindenhol váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: vagy az előkészítésnél kalkuláltak rosszul, vagy pusztán politikai presztízs célokat szolgált a fürdőépítés. Becslések szerint évente több mint tízmilliárd forint közpénzzel foltozzák be a veszteséges fürdők költségvetéseit - írja az atv.hu.


A Századvég felmérése a pártszimpátia dimenziójában is vizsgálta az önkormányzati adósságok átvállalásának megítélését

A lakosság abszolút többsége támogatja a települések adósságának állami átvállalását, és jelentős hányaduk sürgető ügynek tartja az önkormányzatok mindennapi működésére kiható eladósodottság kezelését - derül ki a Századvég legfrissebb, november közepén végzett felmérésének eredményeiből.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu