Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. december 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az egészséges menza nem ró extra terhet a szülőkre
Az előzetes kalkulációk és a Mintamenza program tapasztalatai alapján nem várható jelentős költségnövekedés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló jogszabálytervezetben foglalt elvárások megvalósítása - az előzetes kalkulációk és a több településen is futó Mintamenza program tapasztalatai alapján - nem okoz jelentős az infláció mértékét meghaladó növekedést a nyersanyagok biztosításával kapcsolatosan.


A táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló jogszabálytervezet fő célja, hogy pontosan meghatározza a gyermekek egészséges fejlődéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a betegek megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtott tápanyagtartalmat. Célként tűzi ki többek között a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcs-fogyasztást, valamint a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését.

Az elvárások megvalósításának költségvonzatához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elkészített mintaétlapok nyersanyagigényét több nagy közétkeztető cég is beárazta. Ezeket a számokat használtuk a hatásvizsgálatok elkészítése során. A kalkulációk mutatták, hogy nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó növekedés, a nyersanyagok biztosításával kapcsolatosan.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága ezúton is köszöni mindazoknak a magánszemélyeknek, civilszervezet, hivataloknak, akik a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló jogszabálytervezet kapcsán véleményt nyilvánítottak a társadalmi egyeztetés során. A tervezet fő célja, hogy pontosan meghatározza a gyermekek egészséges fejlődéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a betegek megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtott tápanyagtartalmat.

Célként tűzi ki többek között a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcs-fogyasztást, valamint a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését. Az elvárások megvalósításának költségvonzatához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elkészített mintaétlapok nyersanyagigényét több nagy közétkeztető cég is beárazta. Ezeket a számokat használtuk a hatásvizsgálatok elkészítése során. A kalkulációk mutatták, hogy nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó növekedés, a nyersanyagok biztosításával kapcsolatosan.

Az egészséges ételek elkészítésére, a megfelelő táplálkozásra való törekvés az országszerte több településen futó Mintamenza program tapasztalatai alapján sem jár együtt szükségszerűen az étkeztetésre fordított költségek növekedésével. Példaként említhetjük Sarkad városát, ahol az önkormányzat közétkeztetést végző intézménye 2010 novemberében csatlakozott a programhoz.

Az étlapok reformjának keretében azóta több tejet, tejterméket, friss nyers zöldséget és gyümölcsöt, kiváló minőségű húsokat és teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret biztosítanak a gyerekeknek, miközben más, túlzott mennyiségű felhasználás esetén egészségtelen, ám nem kevésbé drága alapanyagok felhasználása csökkent. Az élelmiszerre fordított nyersanyagköltség nem emelkedett, az intézmény 2010. január 1. óta változatlan térítési díjakon biztosítja a szolgáltatást, miközben a tányérokra egészségesebb, táplálóbb ételek kerülnek.

A jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése során közel 150 vélemény érkezett. Számos szervezet és szülő egyértelmű támogatásáról biztosította a jogalkotót a tervezettel kapcsolatban és hiánypótlónak tartotta azt. Többen sürgették a napi sóbevitel mielőbbi korlátozását, az ezt biztosító beavatkozások határozott megjelenítését, üdvözölték az élelmiszerszínezékekkel kapcsolatos szigorítást a 6 év alatti gyermekek számára és a diétás étrend biztosítás kötelezettségének előírását.

Az EMMI szakértői 2013. május 29-én konzultációt tartott azon szervezetekkel, melyek személyes egyeztetést kértek, így a Magyar Agrárkamara és a magukat a Magyar Közétkeztetők Szövetségének (MKSZ) nevező, ismereteink szerint jelenleg még a cégbíróság által nyilvántartásba nem vett szervezet képviselőivel. A megbeszélésen részt vett a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztály vezetője, valamint az OÉTI főigazgatója és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal képviselője is.

A minisztérium sajnálattal veszi azt tudomásul, hogy az MKSZ elnöke részéről - aki 2005- és 2006 között Pest megyei tisztifőorvosként dolgozott - a sajtóban olyan állítások láttak napvilágot, miszerint a tervezet egyes előírásai éppen az egészségmegőrzést és a tudatos étkezésre nevelést veszélyeztetik és az elnök úr a közétkeztetés drágulásáról foglal állást.

A tárca elkötelezetten hisz abban és dolgozik azért, hogy az a törekvésünk, amely gyermekeink egészségét szolgálja, az étkeztető cégekkel együttműködve, velük partnerségben sikeresen megvalósítható legyen a szülők terheinek növekedése nélkül. Köszönjük minden ebben konstruktívan résztvevő partner együttműködését - áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

Forrás: EMMI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu