Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Meghosszabbítják az árvíz miatti veszélyhelyzetet
Orbán Viktor szerint leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, meg tudják-e védeni Budapestet
Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök 2013. június 9-i esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik. Döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy haláleset továbbra sem történt, senki sem sérült meg, eltűnt emberről nem érkezett bejelentés.

A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat. 

Orbán Viktor elmondta: ezért egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést készítsék elő, és azt június 10-én hagyja jóvá az Országgyűlés. A június 11-i kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet kihirdetni - tette hozzá.

Budapesttel kapcsolatban azt is elmondta, hogy most leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, meg tudják-e védeni a várost, mert nem egyszerűen a vízoszlop magassága jelenti a problémát, hanem a bonyolult közműrendszer is, „amelyen keresztül mindenfajta gondok és bajok történhetnek".

Az árhullám tetőzési szintje maximum 895 centiméter lesz Budapesten. A Római-parton a védmű elkészült, a Margitsziget 915 centiméteres vízszintig védett, a szökőkútépítés berendezéseit pedig leszerelték - ismertette.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy Esztergomban órák óta egy szinten áll a víz, a városban mindenhol megfelelő munkát végeztek, így Esztergom „sérülés nélkül fogja megúszni ezt a példátlanul magas vizet, tehát Esztergom biztonságban van".

Hozzáfűzte, Esztergom fölött Komárom szőnyi városrészénél van még egy nehéz Duna-szakasz, de „a jelentésekből az olvasható ki, hogy Szőnyt tartani tudjuk", a kórházat sem kell kitelepíteni. A kritikus pontok közé tartozik a pilismaróti üdülőövezet is, ahol nagy erőkkel védekeznek, de reményeik szerint ezt a területet is meg tudják védeni - mondta.

Tájékoztatott arról is, hogy Dunabogdányban nyírségiek és székelyföldiek segítik a munkálatokat. Nehéz küzdelmet kell folytatni a következő egy-két napban, de Nagymaros is megvédhető - jelentette ki a kormányfő a leginkább veszélyeztetett pontokról beszámolva.

Győr-Moson-Sopron megyéből június 13-án, Komáromból pedig június 14-én lehet átvezényelni máshová az árvízvédelmi erőket - tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő ismét arra kért mindenkit, tartózkodjon a rémhírterjesztéstől.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta, a honvédség tovább növelte az árvízi védekezésbe bevont erőit, jelenleg 7011 emberrel vesz részt a munkálatokban. Megjegyezte, eddig 857 technikai eszközt vetettek be, két búvárcsoport gátmegerősítést végzett Győrújfalu térségében, a Dunakanyarban pedig - a riasztástól számított egyórás készenlétben - további 700 katona van tartalékban.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője arról számolt be, hogy 1778 vízügyi dolgozó van a gátakon, a Tiszántúlról és a szolnoki vízügyi igazgatóságról is vezényeltek át szakembereket.

Forrás: kormany.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu