Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nyirádon, Baranyajenőn, Bejcgyertyánoson és Söptén is független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Négy településen tartottak időközi polgármester-választást 2016. április 3-án. A Veszprém megyei Nyirádon Nagy Gábor, a Baranya megyei Baranyajenőn Balogh Csaba, a Vas megyei Bejcgyertyánoson Lendvai Veronika, míg a szintén Vas megyei Söptén Nagy Róbert Balázs kapta a legtöbb szavazatot. Mindannyian független jelöltekként indultak. 


Keretösszeg: 70 millió forint – A pályázatokat 2016. március 31-től 2016. május 6-ig lehet beadni

A Földművelésügyi Minisztérium környezetpolitikai céljainak – úgy, mint a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos-, hatékony- (fenntartható) használata, továbbá az emberi egészségre ható környezeti feltételek javítása – a Nemzeti Környezetvédelmi Program ad átfogó keretet. A civil szervezetek kiemelkedő szerepet vállalnak abban, hogy ezen célkitűzések teljesüljenek, a Zöld Forrás pályázat pedig ezt a feladatvállalást segíti.


Borbíró Mihály szerint személye miatt nem sikerül fejlesztési pályázatot nyernie a Fejér megyei településnek

A pénzügyi év végén lemond tisztéről Borbíró Mihály, a Fejér megyei Óbarok-Nagyegyháza független polgármestere – jelentette be szándékát a helyi lapban a településvezető. Borbíró Mihály szerint személye miatt nem sikerül a településnek fejlesztési pályázatot nyernie – írja a feol.hu.


A létesítményben évente 30 ezer tonna autógumi-hulladékot hasznosítanak majd

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron 2018-ra –jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester 2016. április 1-jén, a somogyi megyeszékhelyen. A politikus közölte: olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.


Budapestinfó: jövőre csökkenhet a BKK létszáma – a csepeli HÉV-et is visszaveszi az állam – egyelőre nem lesz Mádl Ferenc utca

A hulladékgazdálkodási szabályozás miatt a Főváros a miniszterelnökhöz fordul és törvénymódosítást kezdeményez, jövő év elejére jelentősen csökkenhet a BKK létszáma, a Nyugati pályaudvar mögé tervezett zöldterület megvalósítását támogatja a főpolgármester, a csepeli HÉV-et pedig visszaveszi az állam – ezek voltak 2016. április 1-i Budapestinfón, Tarlós István sajtótájékoztatóján elhangzott főbb témák.


Idén immár 23. alkalommal vehetnek részt az önkormányzatok az országos megmérettetésen

A Virágos Magyarországért versenynek minden évben van kiemelt témája: 2016-ban a Magyar Turizmus (MT) Zrt. tematikus évéhez, a Gasztroélmények évéhez kapcsolódva keresik azt a hazai éttermet, amely kiemelt figyelmet szentel környezetének gondozottságára, virágosítására. A versenyre május 31-ig lehet pályázni – közölte az MT Zrt. az MTI-vel.


A Földet a gazdáknak program harmadik szakaszában a halastavakat és a gyümölcsösöket is bevonhatják a licitbe

Az állami földárverések második szakaszának lezárásáig, március 31-ig 180 ezer hektárt értékesítettek, ebből az államnak mintegy 240 milliárd forint bevétele származott – közölte az állami földekért felelős államtitkár. Bitay Márton Örs elmondta, a 6 hétig tartó őszi és a 4 hétig tartó tavaszi árveréseken minden tizedik földvásárlásra jogosult gazda vett földet. Ez 19 ezer birtoktestet és több mint 10 ezer vásárlót jelentett.


Hajdú-Bihar megyében 13 településen kezdődött meg a műszaki határzár vonalának kijelölése

Elkezdték kijelölni a magyar-román határon a szükség esetén felépítendő kerítés vonalát – számolt be 2016. április 4-én az M1 aktuális csatorna híradója. A hírműsorban elhangzott, hogy Hajdú-Bihar megyében 13 településen kezdődött meg a műszaki határzár előkészítése. Az Ártánd közelében található Berekböszörményben például már leverték azokat a piros karókat, amelyek a kerítés helyét jelölik. 


A parlamenti választások évére már minden háztartás számára hozzáférhető lesz a széles sávú hálózat

Jövőre jön az internetes rezsicsökkentés, a parlamenti választások évére pedig minden háztartás számára hozzáférhető lesz a széles sávú hálózat, valamint 2018-tól minden településen elérhető lesz az ingyenes wifiszolgáltatás – írja 2016. április 5-i számában a Világgazdaság. Nagyjából két év múlva, 2018 második felétől használhatják majd a lakosok a településeken az ingyenes wifiszolgáltatást – tudta meg a lap a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM).


Rekordrészvétel mellett nyíregyházi és székesfehérvári győzelem

Az elmúlt hétvégén amatőr labdarúgók népesítették be a II. kerület, egyben az egész Főváros büszkeségének számító Pokorny József sport- és szabadidőközpontot, amely jó otthona volt a Magyar Önkormányzatok II. Foci Kupája két felvonásos mérkőzéssorozatának. A hagyományépítő szándékkal először tavaly meghirdetett szabadidős rendezvény két ötletgazdát is dicsér.


A Nemzeti Művelődési Intézet 19 településen indít ifjúsági közösségfejlesztő mintaprogramot

Közösségi mozi és médiaműhely címmel országszerte 19 településen indít ifjúsági közösségfejlesztő mintaprogramot 2016 áprilisában a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI). A hét hónapon át heti két alkalommal megvalósuló program korszerű eszközökkel segíti a helyi társadalmi problémák feltárását és filmes feldolgozását az ifjúság körében – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár 2016. április 5-én, a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.


A multifunkcionális sportcsarnokot is magában foglaló stadion teljes bekerülési költsége 15,6 milliárd forint lesz

Jövő hétfőn – 2016. április 11-én – helyezik el ünnepélyes keretek között Szombathelyen a Rohonci úton a Haladás épülő sportkomplexumának alapkövét – jelentette be április 5-én sajtótájékoztatón Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Az alapkőletételi ceremónián a kormány képviseletében Kiss Antal miniszteri biztos is részt vesz.


Drávaszerdahely első embere egészen sajátos módszerrel harcol a pluszkilók ellen

Minden leadott kiló után kétezer forint jár – ezzel a nem mindennapi ötlettel próbálja lefogyasztani faluját a baranyai Drávaszerdahely polgármestere, Alpár György. Huszonegyen neveztek a versenybe, a kétszázhúsz lelkes falu konditerme teltházzal üzemel – írja a Bors.


A „Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban II.” program 85 millió forintos költségvetési forrásból valósul meg

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Herman Ottó Intézet ismét meghirdette a helyi gazdaságfejlesztést célzó programsorozatát a Tokaj-Hegyalján és a Balatonnál működő szervezetek támogatására. A „Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban II.” program 85 millió forintos költségvetési forrásból valósul meg.


Keretösszeg: egymilliárd forint – Támogatási kérelem benyújtására Pest megyei önkormányzatok is jogosultak

Megjelent a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében 1 milliárdos keretösszeggel az Üzleti infrastruktúra fejlesztésének támogatása Pest megyében című felhívás – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.


Két törvénytervezetet tett közzé az igazságügyi tárca vezetője

A legegyszerűbb hatósági ügyeket akár azonnal elintézhetik a jövőben, megszűnik a közigazgatási ügyekben a fellebbezés és egyből a bíróságtól lehet kérni jogorvoslatot, a bonyolultabb ügyek tárgyalására pedig egy új bírói fórum jön létre. Az igazságügyi miniszter két törvénytervezetet tett közzé a kormány honlapján. Az egyik a közigazgatás eljárásokat, míg a másik a bíróságok elé került ilyen ügyek eljárását szabályozza – írja a napi.hu.


A törvénymódosítás egyik célja, hogy a Magyar Posta pénzintézeti partnerek bevonásával láthassa el feladatát a kistelepüléseken

Konstruktív és jó hangulatú volt az egyeztetés a postatörvény módosításáról, remények szerint a hasznos megbeszélés eredményeként a parlamenti pártok támogatják majd a javaslatot – mondta Németh Lászlóné. Az 2016. április 6-i egyeztetésen részt vett a javaslatot beterjesztő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a meghívott öt parlamenti pártból képviseltette magát a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP frakciója, nem volt jelen az MSZP képviselője.


A polgárőrségnek szigorúan önkéntes alapon szabad működnie, tagjai csak büntetlen előéletű személyek lehetnek

Elvileg nem kizárt, hogy olyanok is vállaljanak polgárőri szolgálatot, akik egyben közmunkások is, ám mindennek csak akkor van értelme, ha azt valóban önként teszik, osztotta meg véleményét a Szabad Földdel a Somogy megyei Nagyszakácsi polgármestere, Kövér István. A megyéből kiindult kezdeményezést – közmunkásból polgárőr – elvileg nem tartja rossznak a faluvezető, ám még számos tisztázandó kérdés marad.


Nem vezetik be a közszolgálati pályát önkéntesen elhagyók számára tervezett kilépési programot

Akár már májusban sztrájkba léphet több tízezer önkormányzati köztisztviselő, többségüknél ugyanis 2008 óta nem volt béremelés, és a kormány most sem tervezi. Erről is beszélt a Magyar Nemzetnek a közszolgálati dolgozókat képviselő egyik szakszervezet főtitkára. A Lázár Jánossal tartott 2016. április 5-i egyeztetésen az is kiderült, mégsem vezetik be a pályát önkéntesen elhagyóknak szánt, akár 5-10 milliós lelépési pénzzel kecsegtető kilépési programot.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint azonnali hatállyal fel kell függeszteni a hulladékgazdálkodás átalakítását

Áprilistól országos szinten átalakítja a kormány a lakossági hulladékkezelés rendszerét. A hulladékkezelés kulcsszereplője egy új állami pénzbeszedő holding lesz, amely elveszi a díjbeszedés jogát a szolgáltatóktól, miközben a kötelezettségeket náluk hagyja, és kiszámolja, mennyit juttasson a szemétszedést elvégző cégek számára. A szemétszállítás központosításának leállítását követeli a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Gémesi Györggyel, a MÖSZ elnökével a hulladékkezelés legújabb reformját vettük górcső alá.


Százhalombatta képviselő-testülete megértéssel vette tudomásul társadalmi megbízatású alpolgármester döntését

Kiss László lemondott százhalombattai alpolgármesteri tisztségéről, amit a képviselő-testület a 2016. április 7-i rendkívüli ülésen tudomásul vett – tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t. A közlemény szerint Kiss László eljuttatta Vezér Mihály (Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület) polgármesterhez a lemondását az alpolgármesteri tisztségéről, amit a képviselő-testület tudomásul vett, megköszönve a város érdekében végzett munkáját.


Az EMMI keretéből idén huszonhat rendezvénynek jut pluszforrás

Külön 250 millió forint összegű keretet hozott létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a vidéki és határon túli magyar fesztiválok támogatására az idei költségvetésben. A vidéki fesztiválok támogatását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be 2016. április 7-én, sajtótájékoztató keretében.


Elkészült az ÁSZ legújabb jelentése a helyi önkormányzatoknál tapasztalható korrupciós kockázatokról

Az önkormányzatoknál növeli a korrupció kockázatát, hogy egyre magasabb az európai uniós támogatások felhasználásának aránya – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) abban a jelentésben, amelyet 2016. április 9-én juttatott el az MTI-hez.


Fonyódon és Balatonbogláron is külön strandjuk lesz az ebeknek

Csaknem egy időben döntött két déli parti település önkormányzata arról, hogy az idei szezonra kutyás strandokat létesítenek: Fonyódon a vízi rendészeti őrs közelében jelölik ki a házi kedvencek fürdőhelyét, Balatonboglárnál pedig három helyen is fogadják majd a kánikulától szenvedő ebeket – írja a Magyar Idők.


A pályázatokat június 29-ig nyújthatják be az önkormányzatok

Miután tavaly rendkívüli érdeklődés övezte, a nemzetgazdasági miniszter ismét pályázatot hirdet a települési önkormányzatok (illetve társulásaik) számára a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó fejlesztések támogatására. Ez közvetetten is hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban egyetlen gyerek se éhezzen, ami kiemelt kormányzati célkitűzés.


A szabolcsi és a zalai településen is független jelölt lett a befutó

Két településen tartottak időközi polgármester-választást 2016. április 10-én az országban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban Kazsuk Csaba, a Zala megyei Pölöskefőn pedig Tóth Jenőt választották településvezetőnek. Mindketten független jelöltként indultak.


Egyszerre mutatkoznak be az ország legizgalmasabb téli-nyári kikapcsolódási lehetőségei

„Le a cipővel” címmel egyedülálló családi fesztivált szervez 2016. április 15-17-én, Budapesten, a városligeti Napozóréten a Vidékjáró Kft., több alapítvánnyal, civil szervezettel, alkotó közösséggel összefogva. Egyedülálló, mert a „Le a cipővel” Vidékjáró Családi Fesztivál keretében egy helyszínen, egy időben mutatkoznak be az ország legizgalmasabb téli-nyári kikapcsolódási lehetőségei a nagyközönség számára.


VII. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia – Budapest, 2016. április 14.

A települési önkormányzatok gazdálkodásában mind jelentősebb a vagyongazdálkodási tevékenység, amelynek eredményessége nagyban függ az helyi szakemberek tájékozottságától. Ebben szeretne segíteni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által 2016, április 14-én, Budapesten rendezendő VII. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia.


Nyolc milliárd forintos bölcsődefejlesztési pályázat jelent meg a közép-magyarországi régió számára

Akár tízezerrel is nőhet a bölcsődei helyek száma a következő években – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára 2016. április 11-i, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen ismertetett egy – a közép-magyarországi régióra kiírt – nyolc milliárd forintos bölcsődefejlesztési pályázatot.


A drasztikus csökkenés a napelemes fejlesztéseknek köszönhető

Pitvaros önkormányzata a napokban kapta meg az aktuális villanyszámláját. Az összes önkormányzati intézmény egyhavi áramfogyasztásának ára 22 ezer 157 forint. Pár éve tizenegyszer ennyit kellett fizetni – írja a Délmagyarország. A drasztikus csökkenés annak köszönhető, hogy ma már a nap energiáját használják az óvodában, a napközi konyhán, a fogorvosi rendelőben, a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban is.


Rogán Antal és Varga Mihály előterjesztését 163 igen szavazattal fogadták el a képviselők, két nem és 11 tartózkodás ellenében

Az Országgyűlés 2016. április 12-én visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket.


A települési önkormányzatoknak június 30-ig módosítaniuk kell a közszolgáltatási szerződéseiket

Ha a közszolgáltató hetente viszi el a házaktól a biológiailag lebomló hulladékot, akkor a vegyes hulladékot jogosult lesz ennél ritkábban elszállítani, a kuka edényeket az ingatlan tulajdonosoknak kell beszerezniük, a zöld hulladékot pedig akár 20 kilométerre az ingatlan tulajdonosának kell elszállítania – egyebek mellett ez áll az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben.


Pályázni június elsejéig lehet, döntés augusztus végén várható, az elnyert összeget 2017. december 31-ig kell felhasználni

Négyszázmillió forintra pályázhatnak az önkormányzatok szociális intézményeik fejlesztéséhez, felújításához – jelentette be 2016. április 12-én Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára.


Az önkormányzatok 2245 településen mintegy 142 ezer gyermek szünidei étkeztetésben való részvételének igényét jelezték

Jelentősen nőttek a gyermekétkeztetésre rendelkezésre álló források idén, de ha a települési önkormányzatok többlet ellátotti létszámot jeleznek, úgy a többletforrások ehhez is automatikusan rendelkezésre fognak állni – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszolva.


Minden diák elmehet iskolába és egyéb köznevelési intézménybe április 20-án, a felügyeletet és étkeztetést mindenütt megoldják

A pedagógusok sztrájkbizottsága elfogadta a kormány javaslatát, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkársága 2016. április 13-án az MTI-vel.


A településvezetés ma már inkább csak települést üzemeltet, mint önkormányoz – vélik a szakértők

A rendszerváltáskor létrehozott önálló önkormányzatok mára csupán a településvezetést látják el, ráadásul pénzügyileg meg van kötve a kezük, hiszen minden rendelkezésre álló forint előre el van költve. Így felmerül a kérdés, hogy a kialakult közszolgáltatások mennyisége és minősége fenntartható-e. Veszélybe kerül tehát a saját intézmények működtetése, amely nélkül nem lehet önkormányzatiságról beszélni – vélik a Rádió Orienten megkérdezett szakértők, Józsa Fábián, Gyergyák Ferenc és Szmetana György.


Újbuda volt polgármestere mellett Szanyi Tibor, Tóbiás József és Harangozó Tamás pályázik a posztra

A volt XI. kerületi polgármester ezt 2016. április 14-én, az ATV Start című műsorában jelentette be. Tóbiás József már korábban jelezte, újraindul az elnökségért. Később Szanyi Tibor, a párt európai parlamenti képviselője az egyik közösségi oldalon jelentette be, hogy elindítja elnökjelölti kampányát, míg Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes egy az Origónak adott interjúban közölte: megméretteti magát a pártelnökválasztáson.


Az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák majd, hogy milyen építkezések felelnek meg a városképnek

Jön a településképi törvény, amely nyomán mindenhol helyi rendeletben kellene szabályozni, hogy milyen építkezés felel meg a település arculatának. Pár hónapja dobta ki a kormányzat a szabályozást, amit az önkormányzatok és a szakma tiltakozása nyomán most kénytelen visszahozni – írja a hvg.hu.


Konzultációs fórumot tartott a közoktatás jelenéről és jövőjéről a MÖSZ Gödöllőn

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és annak Polgármesteri Tagozata közoktatási konzultációs fórumot tartott 2016. április 15-én Gödöllőn a közoktatás és köznevelés jelenével és jövőjével kapcsolatban. A szakmai érdemi párbeszédre épülő rendezvényen kiderült, hogy az érintettek álláspontjai nem is állnak annyira távol egymástól.


Az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy a Körmendről majd gyalog indulnak a migránsok Burgenland irányába

Elkezdték a kerítésépítés előkészületeit az osztrák-magyar határon, Nagysároslak (Moschendorf) és Szentkút (Heiligenbrunn) települések átkelői között – közölte a burgenlandi rendőrség. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a Németújvári járást érintő tervek azért készültek, mert – mint fogalmazott – a magyarországi Körmenden hamarosan 350 migráns befogadására alkalmas sátortábort nyitnak meg. 


Több szolgáltató attól tart, hogy az új struktúra kivégzi a kisebb önkormányzati cégeket

Az atv.hu által megkeresett közszolgáltatók egybehangzóan azt állítják, hogy az új nemzeti kukaholding legfőbb célja a kisebb önkormányzati cégek megszüntetése vagy beolvadásra kényszerítése. A rendszer április elejére tervezett beüzemelése elmaradt, az érintettek alapvető szakmai hiányosságokról beszélnek, a 160 cég között köröztetett petícióhoz pedig a Fideszes kötődésű önkormányzatok vagy meggyőződésből, vagy retorziótól tartva nem akarnak csatlakozni.


Több száz postahivatalban egy küldemény a heti átlag – Már idén lesznek postai szolgáltatásokat is nyújtó pénzintézetek

A postai hálózatracionalizálás 300-500 települést, és a Magyar Posta Zrt. 30 ezres munkavállalói létszámából kevesebb, mint ezret érinthet, a kihasználatlan postahivatalok helyett a 4. negyedévben már lesznek olyan pénzintézetek, amelyekben postai szolgáltatásokat nyújtanak – mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára és Szarka Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója 2016. április 15-én, Budapesten egy háttérbeszélgetésen.


A most meghirdetett táborozási lehetőségek összesen ötvenezer gyermeknek biztosítanak kedvezményes üdülési lehetőséget

Idén is lesznek Erzsébet Táborok. Mintegy 100 ezer gyermek táborozását teszi lehetővé 2016-ban az Erzsébet-program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatásból. Az idei évtől a pályázatokat az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kezeli. Már lehet pályázni a szervezet honlapján a tavaszi, nyári és őszi táborokra. Az év során további új felhívások is megjelennek majd.


Az új beküldési határidő: április 22. – A módosított pályázati felhívás a Széchenyi 2020 weboldalon érhető el

A 2000 lakos egyenérték alatti települések autonóm és természetközeli szennyvízkezelésének széles körű megvalósítása érdekében döntött a Miniszterelnökség az „Egyedi szennyvízkezelés” című pályázati felhívás módosításáról és a támogatói kérelmek benyújtási határidejének megváltoztatásáról.


A színes programok mellett számos izgalmas kikapcsolódási lehetőséggel is megismerkedhettek az érdeklődők

„Le a cipővel” címmel egyedülálló családi fesztivált rendezett a hétvégén a Városligetben a Vidékjáró Kft. A háromnapos rendezvény keretében egy helyszínen, egy időben mutatkoznak be az ország izgalmasabbnál izgalmasabb téli-nyári kikapcsolódási lehetőségei a nagyközönség számára. Mindemellett számos interaktív program, gyermekrendezvény, kézműves foglalkozás, koncert és kézműves bemutató várta az érdeklődő családokat. 


Kusai Sándor, volt pekingi nagykövet tart előadást a ChinaCham üzleti klubjának következő rendezvényén

Kusai Sándor diplomata, közgazdász, volt pekingi nagykövet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, nemzetközi kapcsolatok és Kína szakértője tart előadást 2016. május 4-én a ChinaCham Hungary üzleti klubjának következő rendezvényén, ahol a folyamatosan változó ázsiai államban kínálkozó üzleti lehetőségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


A 450 méterre benyúló mólószárak az egyik oldalon iszaposodást, a másik oldalon vízminőség problémákat okozhatnak

Hatalmas vitorláskikötő épül Balatonfenyvesen, a beruházás viszont nem tetszik mindenkinek. Az ellenzők szerint az építmény megváltoztatta a vízáramlást, aminek a szomszédos szabad strand láthatja a kárát. A meder és a part tisztítása pedig jelentős anyagi terhet jelenthet az önkormányzatnak. A rendőrség természetkárosítás gyanúja miatt nyomoz – tudósít a HírTV.


A zalai településen a polgármester és a képviselők egy része között feszülő ellentét miatt kellett időközi választást kiírni

Két jelölt közül az eddigi polgármestert szavazták meg újra 2016. április 17-én a Zala megyei Söjtör települési vezetőjének, illetve új képviselőket is választottak – közölte a jegyző az MTI-vel. Rudas Tamara elmondta: az 1226 választópolgár közül 707-en szavaztak a Zala megyei településen. A 693 érvényes voks mellett 14 érvénytelen szavazólapot adtak le a polgármesterjelöltekre.


Az önkormányzati vezetők szerint ellenőrzés alatt kell tartani a kivitelezéseket

Üdvözlik az önkormányzati érdekképviseletek vezetői, hogy hamarosan megszületik a településképi törvény. Ennek nyomán mindenhol újra helyi rendeletben kell majd szabályozni, milyen építkezés felel meg a település arculatának. A korábbi szabályozást az év elején szüntették meg – olvasható a Magyar Idők cikkében.


Két TOP pályázati felhívás jelent meg 39 milliárd forint értékben – Május 17-től június 30-ig nyújthatók be a támogatási kérelmek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 39 milliárd forint értékben jelent meg épületenergetikai és megújuló energiaforrásokra szóló pályázati felhívás – jelentette be Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.


Elindult a MÖSZ kistelepülési integrációs konferencia-sorozata

Megkezdődött a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Hanns Seidel Alapítvány által támogatott kistelepülési integrációs konferencia-sorozata: a Heves megyei Nagyrédén elsősorban a közfoglalkoztatás, mint a társadalmi felzárkóztatás eszköze volt a legfontosabb téma, míg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshidán a roma integráció és a társadalmi leszakadás csökkentésének önkormányzati lehetőségei, jó gyakorlatai álltak az előadások fókuszában.


Ötvenhatra nőtt a hungarikumok száma, a Magyar Értéktár pedig már 135 tagot számlál

Egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat 2016. április 19-i, budapesti ülésén a Hungarikum Bizottság. A bizottság mostani döntése alapján a Hungarikumok Gyűjteményébe már 56 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 135 tagúra bővült.


A pályamunkák június végéig nyújthatók be a Miniszterelnökséghez

Az Európai Bizottság 2017-re ismét meghirdeti az Európai Örökség címre vonatkozó pályázatát, melyre a kulturális örökségvédelemért felelős miniszter terjesztheti fel a 2016-os, előzetes nemzeti szintű pályáztatás során kiválasztott hazai helyszíneket. A helyszínek kiválasztása érdekében a Miniszterelnökség pályázatot ír ki. A pályamunkák benyújtási határideje: 2016. június 30.


A kényszerbetelepítés-ellenes fellépés támogatására hív az MJVSZ – Már 985 település biztosította támogatásáról a kormányt

A kormány „kényszerbetelepítés-ellenes” fellépésének támogatására kéri a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke azokat a polgármestereket, akik településén még nem hoztak határozatot ebben az ügyben. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere 2016. április 19-i budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt napokban levélben fordult polgármester kollégáihoz. 


Folytatódott a MÖSZ kistelepülési integrációs konferencia-sorozata

A Fejér megyei Etyeken, majd a Komárom-Esztergom megyei Sárisápon folytatódott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Hanns Seidel Alapítvány által támogatott tavaszi kistelepülési integrációs konferencia-sorozata. Az Etyek-Budai borvidék „fővárosának” polgármestere települése önfenntartóvá tételének tervét osztotta meg a hallgatósággal, míg a komáromi községben kiderült, milyen gondokat okozhat, ha túlságosan kevés valahol a közfoglalkoztatott.


Április 21-e helyett május 2-től nyújthatják be első körben a pályázataikat az önkormányzatok

A támogatói kérelmek benyújtási határidejének módosítására hívja fel a Miniszterelnökség azon pályázók figyelmét, akik a Vidékfejlesztési Program keretében megjelent, mintegy 26,9 milliárd forint keretösszegű településfejlesztési pályázatára kívánják benyújtani igényüket.


A TÖOSZ Alkotmánybírósághoz fordul, ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadja el a Pintér Sándor törvényjavaslatát

Alkotmánybírósághoz fordul a kormánypárti falvakat és városokat is tömörítő önkormányzati szövetség, ha állami gyámság alá vonják a pénzügyeiket. Az állam ugyanis olyan informatikai rendszert vezetne be, amellyel a települések legutolsó számlájára is rálátna. A polgármesterek szerint ez az önkormányzatiság végével járhat. Hogy mit veszítünk ezzel? Többet, mint gondolnánk – írja a VS.hu.


Második helyen a csehországi ezeréves hárs, a harmadikon a szlovákiai Bosác körtefája végzett

Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, a Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgy lett a 2016-os év európai fája. A Brüsszelben nyilvánosságra hozott eredmény szerint az idén februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki fa kapta – olvasható a szervező Environmental Partnership Association közleményében.


Magyarországon ma kilenc elismert natúrpark működik, de a közeljövőben több mint kétszeresére növekedhet a számuk

Elfogadták a magyarországi natúrparkok 2015. és 2030. közötti időszakra szóló fejlesztési koncepcióját – jelentette be Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára 2016. április 21-én, a Föld napján.


Negyedik alkalommal rendezik meg a Kínai−Magyar Üzleti Fórumot

Idén negyedik alkalommal rendez Kínai−Magyar Üzleti Fórumot a ChinaCham Hungary, a Piac & Profit Üzleti Magazin és a CECZ Kft. Budapesten. A nagyszabású rendezvényen a két ország neves gazdasági szakemberei tartanak előadásokat – egyebek mellett – a kínai üzleti környezet megteremtésének feltételeiről, a szállítmányozás optimalizálásáról, illetve a Kínába irányuló magyar húsexport növelésének lehetőségeiről.


A Számvevőszék jelentése szerint rendben volt a 2014. évi időközi választásokra fordított közpénzek felhasználása

Összességében célhoz kötött és szabályszerű volt a 2014. novemberi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választás, valamint az az évi megismételt önkormányzati szavazások előkészítésére és lebonyolítására fordított közpénzek felhasználása a Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítő elszámolása alapján – közölte 2016. április 21-én az Állami Számvevőszék (ÁSZ).


Egyebek mellett működőképességük megőrzésére és rendkívüli szociális támogatásra igényelhetnek pénzt az önkormányzatok

A belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter pályázatot hirdetett megyei és települési önkormányzatoknak, a rendkívüli támogatások keretösszege összesen 25,3 milliárd forint – értesült a Magyar Idők. A megyék – bevételeik figyelembe­vételével – váratlan kiadásaik támogatására 300 millió forintra pályázhatnak, míg a települések működőképességük megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására igényelhetnek pénzt.


Az önkormányzatok jelene és jövője tatáron innen és túl – Fenntartható fejlődés a klímaváltozás tükrében

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az év kiemelt önkormányzati eseményeként 2016. június 24-25-én megrendezi a Magyar Polgármesterek XI. Világtalálkozóját, amelynek fő helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély Lovarda terme lesz. A kétnapos találkozó fő témája az önkormányzatok jelene és jövője határainkon innen és túl, valamint a fenntartható fejlődés a klímaváltozás tükrében.


Vona Gábor Fülöp Eriket, Janiczak Dávidot és Toroczkai Lászlót ültetné Apáti István, Novák Előd és Szávay István helyére

Polgármestereket ültetne jelenlegi alelnökei helyére Vona Gábor. A Jobbik elnöke Ásotthalom polgármesterét, Toroczkai Lászlót is meggyőzné a szerepvállalásról. A Jobbik vidéki radikálisai zúgolódnak, elfogadhatatlannak tartják a pártelnöki vétót. Vona Gábor pártelnök Novák Előddel, Apáti Istvánnal és Szávay Istvánnal 2016. április 20-án közölte, hogy megvétózza az indulásukat, amennyiben ismét jelöltetik magukat alelnöknek – tudósít a HírTV.


A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében összesen 12 beruházás készül Hajdú-Biharban és Szabolcsban

Felgyorsultak a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében zajló tornaterem-, tanuszoda- és tanteremépítések. Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár Nagyrábén és Nyírbogáton helyezett el alapkövet 2016. április 21-én.


Az LMP a közelmúltban két feljelentést is tett a kikötőépítés ügyében – Lombár Gábor polgármester szerint hisztériakeltés folyik

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban eljárást indított a balatonfenyvesi kikötőépítéssel összefüggésben. Méhes Dóra, a főkapitányság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nyomozás természetkárosítás bűntett gyanújával ismeretlen tettes ellen folyik, részleteket azonban az eljárás érdekeire hivatkozva nem árult el.


Ismét az önkormányzatok kezébe kerülhet az építészeti arculat

Törvényt alkot a kormányzat a településkép szabályozásáról, miután az önkormányzatok nyomására belátta, hogy nem építkezhet a lakosság építési engedélyek nélkül. A készülő jogszabály előírja majd, hogy újra helyi rendeletben kell szabályozni, milyen ingatlanok felelnek meg a település arculatának – írja a Magyar Nemzet. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint azonban félő, hogy az új jogszabály a járási hivatalokhoz rendelné az engedélyezés jogát. 


Kislétán és Hegyháthodászon is független jelölt kapta a legtöbb szavazatot

Két időközi polgármester-választást tartottak 2016. április 24-én az országban. A Vas megyei Hegyháthodászon Kercsmár Kálmánt választották polgármesterré, míg Kislétán újraválasztották a korábbi településvezetőt, Madácsi Imrét. Mindketten független jelöltekként indultak a választásokon.


Kósa Lajos szerint finomítani kell az önkormányzatok gazdálkodását ellenőrző törvényjavaslaton, a naprakész adatok azonban fontosak

Kósa Lajos 2016. április 25-én az ATV Start című műsorában azt mondta: ha nem akarjuk, hogy az önkormányzatok ugyanazt a pályát fussák be, mint a konszolidáció előtt, akkor kell rálátás a gazdálkodásukra, és nem csak akkor, amikor már baj van. A politikus szerint vannak kirívó esetek egyes helyhatóságok gazdasági működésében, általánosítani azonban nem lehet.


A Magyar Turizmus Zrt. szerepét mostantól a Magyar Turisztikai Ügynökség veszi át

A kormány döntésének megfelelően 2016. április 25-től átalakul a magyar turizmus szervezete, létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet kormánybiztos felügyel – jelentette be Seszták Miklós egy sajtóreggelin, ahol a leendő turisztikai vezetőket is bemutatta. A tárcavezető közölte: az új ügynökséget Guller Zoltán vezeti, a kormánybiztos Bienerth Gusztáv lesz. 


Működésképtelen az állami hulladékgazdálkodás új rendszere

Bár kötelező lenne, az önkormányzati hulladékkezelő társaságok jó része nem irányította át bevételeit a csak kukaholdingnak nevezett állami cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. számlájára. Nincs annyi tartalékuk ugyanis, hogy kivárják, amíg az államtól visszaérkezik hozzájuk a pénz. Ha a kormány nem változtat a helyzeten, a településeket elöntheti a szemét. Az állam részéről egyelőre senki nem reagált – írja a Magyar Nemzet.


Orbán Viktor Szarvas Péter polgármesterrel megállapodást írt alá a Modern városok programban megvalósuló helyi fejlesztésekről

Több mint harminc milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Békéscsabán annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá a Modern városok program keretében, 2016. április 26-án, a békési megyeszékhelyen Szarvas Péter polgármesterrel.


Ezentúl pénzügyi intézmények is nyújthatnak postai szolgáltatást a 10 ezernél kevesebb lakosú településeken

A postatörvény módosításával az Országgyűlés 2016. április 26-án lehetővé tette, hogy pénzügyi intézmények is nyújthassanak ezentúl postai szolgáltatást a tízezernél kevesebb lakosú településeken. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatát 113 igen szavazattal, 41 nem ellenében, 23 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.


Nógrád és Borsod-Abaúj Zemplén megyében folytatódott a MÖSZ kistelepülési integrációs konferencia-sorozata

Nógrád megyei Rimócon és a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kistokajban folytatódott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Hanns Seidel Alapítvány által támogatott kistelepülési integrációs konferencia-sorozata. Mindkét rendezvényen számos gondolatébresztő előadás hangzott el az oktatás, a felzárkóztatás, a közfoglalkoztatás, a roma integráció és a helyi közösségek fontosságáról, s több jó gyakorlattal, sikeres programmal is megismerkedhettek a polgármesterek.


Minden önkormányzat ugyanakkora összegből, összesen 1,6 milliárd forintból gazdálkodhat majd 2017-ben

Az ideihez hasonló összegből gazdálkodhatnak jövőre a hazai nemzetiségek – derül ki a parlament honlapján, 2016. április 26-án este megjelent költségvetési törvényjavaslatból. Ritter Imre német nemzetiségi szószóló arra számít, hogy a parlamenti vita során nőni fog a jövőre tervezett támogatás összege.


Régóta húzódó, fontos kérdésekről döntött a Fővárosi Közgyűlés

Mintegy félszáz napirendi pontot tárgyalt meg 2016. április 27-i, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek az M3-as metró felújításának támogatási szerződéséről, eszerint a 139,5 milliárdos projekt ősszel indulhat és 2019. szeptember végére fejeződhet be. Elfogadták a csillaghegyi öblözet védelmének támogatási szerződését is.


A jövő évi költségvetésről szóló indítvány szerint a településeknek átengedett bevételek mértéke 2017-ben változatlan marad

Több mint hatmilliárd forinttal javasolja megemelni az önkormányzatok előirányzatát az ideihez képest a kormány a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztésében. Az indítvány szerint az önkormányzatok számára átengedett bevételek – adók és bírságok – mértéke és fajtája 2017-ben is változatlan marad. A fejezetre 668,38 milliárd forintot irányozott elő a nemzetgazdasági miniszter, míg az idei évre 662 milliárd forint szerepelt itt.


Varga Mihály: a következő hónapokban szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok számláit is a Magyar Államkincstár vezesse

A következő hónapokban szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok számláit is a Magyar Államkincstár vezesse – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2016. április 28-án, a Magyar Államkincstár fennállásának 20. évfordulóján tartott nemzetközi konferencián, Budapesten.


A Magyar Idők által megkérdezett polgármesterek többsége bízik a munkát segítő megoldásban

Bár a Magyar Államkincstárba bekötött központi önkormányzati informatikai rendszert kritikával is illették a Magyar Idők által megkérdezett polgármesterek, a többség úgy érzi, hogy az elképzelés jó, csak a gyakorlatban tökéletesíteni kell. Többen is megjegyezték, hogy a rendszerrel csökken a helyhatóságok kiszolgáltatottsága, és annak használatával takarékoskodni lehet.


Megszületett a bírósági döntés a már fél éve alpolgármester nélkül működő önkormányzat ügyében

A bíróság helytállónak találta a megyei kormányhivatal álláspontját, miszerint az önkormányzat elmulasztotta az alpolgármester választására vonatkozó határozathozatali kötelezettségét, és a jogsértés megszüntetésére kötelezte. A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint legalább egy alpolgármester választása kötelező – írja a Veszprémi Napló. 


A többmilliárdos beruházásnak köszönhetően 200-250 munkavállaló alkalmazására nyílik majd lehetőség a településen

Több milliárd forint értékben 500 fő elhelyezésére szolgáló börtön épül 2018 tavaszára Komádiban – közölte 2016. április 28-án Vitányi István (Fidesz) az MTI-vel. A térség egyéni országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a rendszerváltozás óta a legnagyobb beruházás valósul meg a bihari térségben, a településen 200-250 munkavállaló alkalmazására nyílik majd lehetőség.


Schmidt Jenő az önkormányzatok gyámság alá helyezésétől tart

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az önkormányzati rendszer 2020-ig lezajló átalakítását taglaló, néhány hónapja nyilvánosságra került, amúgy titkosnak szánt stratégiai jelentés miatt. A mai napig nem lehet tudni, ki írta és ki volt a megrendelője, mindenesetre a stratégia első üteme máris megvalósulni látszik – írja a Somogyi Hírlap.


Az önkormányzatok számláinak a MÁK-hoz vitelével betétállományuk több mint 3 százalékától fosztaná meg a kormány a pénzintézeteket

Varga Mihály bejelentése szerint a Magyar Államkincstárhoz vinné át az önkormányzatok számláit a kormány. Gyors számításunk szerint a bankokat és takarékokat ezzel csaknem 600 milliárd forintnyi forrásuktól, vagyis betétállományuk több mint 3 százalékától fosztaná meg a kormány. A lépés a bankok és takarékok jövedelmezőségét és likviditását is ronthatja – írja a Portfolio.hu.


Felülvizsgálják a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt

Új alaptanterv lesz 2018-tól, teljesen átalakítják a Kliket, elveszik az iskolák működtetését az összes önkormányzattól, jön a teljes államosítás. Lázár János a kormányinfón elárult néhány részletet arról, milyen pontokon készül változtatásokra az oktatásban a kormány. Elég sok ponton írják felül a korábbi terveiket – írja az Index.


Az Országos Roma Önkormányzat mintegy 1,6 milliárd forinttal tartozik az EMMI-nek, amit április végéig kellene visszafizetni

Ingatlanjait ajánlaná fel az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), hogy csökkentse mintegy 1,6 milliárdos tartozását – ezt az összeget a Híd a munka világába program keretében kapta. A szervezet elnöke, Balogh János szerint Lázár János kancelláriaminiszter sem gondolhatta komolyan, hogy az ORÖ április 30-ig kifizeti a teljes összeget, amelynek felhasználásával nem tud elszámolni.


Az MKKSZ bruttó harminc százalékos béremelését követel és sztrájk előkészítő bizottságot alakított

Az önkormányzati köztisztviselők bérének 2016. október 1-jei hatállyal, bruttó 30 százalékos emelését követeli a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amely 2016. április 30-i kongresszusán sztrájk előkészítő bizottságot alakított. Az MKKSZ ugyanakkor hangsúlyozta: a sztrájk végső eszköz.


Gémesi György méltatlannak tartja, hogy ma Magyarországon szinte mindenki működtethet iskolát, csak az önkormányzatok nem

Többe fog kerülni az iskolák teljes államosítása, mint amennyiből a rendszer most működik Gémesi György szerint. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a HírTV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: szemben a kormány állításával az önkormányzati fenntartás modellje nem bukott meg. Gémesi György méltatlannak tartja, hogy ma Magyarországon szinte mindenki működtethet iskolát, csak az önkormányzatok nem.


Janiczak Dávid és Fülöp Erik után Toroczkai László, Ásotthalom első embere is igent mondott Vona Gábornak

Janiczak Dávidot, Ózd, Fülöp Eriket, Tiszavasvári és Toroczkai Lászlót, Ásotthalom polgármesterét nevezte meg Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt megüresedő alelnöki posztjaira saját jelöltjeként. Az ellenzéki pártvezető az internetes N1 televízió Vona7 című 2016. április 29-i műsorában közölte döntését a másfél hónap múlva esedékes tisztújítással kapcsolatban.


Egy hónnappal meghosszabbították a jelentkezési határidőt az országos versenyre

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy hónnappal meghosszabbították a jelentkezési határidőt „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyre, 2016. május 31-ig várják a települések csatlakozását, illetve a csatlakozott településeken a kertnevezéseket. A Földművelésügyi Minisztérium által az idei évre meghirdetett Kertészkedés Évében a verseny kiemelt partnerévé vált a minisztériumnak.


A Minősített Közművelődési Intézmény Címre és Közművelődési Minőség Díjra szeptember 15-ig lehet pályázni

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is pályázatot hirdet a 2016. évi Minősített Közművelődési Intézmény Cím és Közművelődési Minőség Díj elnyerésére. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési intézményeknek adományozható. Közművelődési Minőség Díjra azok a szervezetek pályázhatnak, akik korábban már elnyerték a Minősített Közművelődési Intézmény Címet.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu