Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milliós ráfizetést jelentenek Kőbányának a bérlakások
A X. kerület 2400 bérlakása évente 700 millió forintos veszteséget „termel” – A bérlők sokszor egyáltalán nem fizetnek

Nemrégiben nagy port kavart egy hatgyermekes kőbányai család nyilvánosság előtt zajló kilakoltatása. A család komoly tartozást halmozott fel, ezért került sor a kilakoltatásra.  Valószínűleg erre is reagált a kerületi önkormányzat, amikor megfogalmazta közleményét a kerületi bérlakások helyzetéről:


A kerület 2400 bérlakása évente 700 millió forintos veszteséget „termel". Egyes családok több milliós tartozást halmoztak fel. A bérlők sokszor egyáltalán nem, vagy csak elmaradással fizetnek. A Vagyonkezelő a korábbi évektől eltérően ma már egységesen jár el az ilyen esetekben: a második hónapban írásban szólítja fel a bérlőt, ha nem fizeti a lakbért. Ha ez nem hoz eredményt, a harmadik hónapban felmondja a bérleti szerződést. Ettől kezdve már jogcím nélküli lakónak számítanak a nem fizetők, ami magával hozza a bérleti díj kétszeresét jelentő használati díj kivetését is. Ezután indítják el a pert.

A bérlők által befizetett lakbér egy részét a társasházak közös költségére kell továbbutalni. Vagyis a lakbér nagy része a társasház közös költsége és felújítási alapjának költsége. Ha a bérlő nem fizeti a lakbért, akkor a Vagyonkezelő nemcsak a lakbérhez nem jut hozzá, de neki ki kell fizetni a bérlők helyett ezeket a közös költségeket. A bérbeadó önkormányzatnak növekvő veszteséget jelent a bárlakások üzemeltetése. A Vagyonkezelőnek a szűkös bevételekből az életveszély elhárításán kívül alig marad módja érdemi felújítások elvégzésére.

A lakhatás annak ellenére, hogy alapfeltétele az emberi életünknek, pénzbe kerül, amit valakinek ki kell fizetni. Ahogy a boltban sem sértődhetünk meg, ha fizetés nélkül nem kapunk kenyeret. Az önkormányzat szigorú jogszabályok alapján, a helyi közösség vagyonát kezeli, el kell számolni feléjük. Ezért nem bánhat vele úgy, mint a sajátjával. Jogtalan előnyhöz senkit nem juttathat. Nem tekinthet el egyetlen esetben sem a lakhatás költségeinek megfizetésétől.

Aki önkormányzati bérlakásban lakik, az a kerület vagyonában lakik. Fizetővendég. Jogokkal és kötelezettségekkel, vagyis elvárható tőle, hogy fizessen és képes legyen a lakóközösségbe beilleszkedni.

A lakásrendelet szigorodott Kőbányán, ennek eredményeként csak azok kaphatnak bérleti jogot, akiknek bejelentett, tartós munkaviszonyuk van. Felmondják azok bérleti jogviszonyát, akik renitens módon viselkednek és megkeserítik az ottlakók életét. Azokkal, akik tartósan nem fizetnek, és nagy tartozást halmoznak fel anélkül, hogy együttműködnének a Bárkával (családsegítő központ), az önkormányzattal és a Vagyonkezelővel, nem kötnek új bérleti szerződést.

Akiket jogerős bírósági ítélet után a végrehajtó lakoltat ki, 10 évig nem adhatnak be lakáskérelmet. Ezzel párhuzamosan kér az önkormányzat mindenkit, hogy fizetési problémák esetén minél hamarabb keresse fel a Bárka, illetve az önkormányzat szociális szakembereit!

Forrás: kobanya.hu - ittlakunk.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu