Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kulturális és szórakoztató programok – Ismerkedés a helyi borászati hagyományokkal

Dél-Buda legnagyobb fesztiváljára, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválra idén immár 22. alkalommal hívja ünnepelni az érdeklődőket a XXII. kerület önkormányzata. Szabolcs Attila polgármester elmondása szerint a műsort úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetsző programot. Szeptember 3-án és 4-én a pincészetekben és városrész szívében, az Oroszlános udvarban, valamint a Savoyai Jenő téren ismét „pezseg a borváros".


Mostantól azok is az MVH-hoz fordulhatnak, akik 2010 után kezdték az állattartást
Szeptember végéig nyújthatnak be támogatási kérelmet az őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatokat tartó gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletmódosításának köszönhetően már azok is kérhetnek hozzájárulást, akik 2010 után kezdtek őshonos állatok tenyésztésével foglalkozni.

A 2013 utáni fennmaradás csak belső energiaforrások generálásával képzelhető el
Por, kosz, nincstelenség, lehullott vakolatú házak sora, s este már a félelemtől kihalt utcák. Elmagányosodó emberek, elöregedő tanyák, elhagyott falvak. Ilyen helyen senki sem szeretne élni. Hogy miként lehet másként? Erre a kérdésre keresik a választ az idén szeptember 29-én és 30-án, Budapesten, a VAM Design Centerben rendezendő Élhetőbb városokért, falvakért Konferencián, melynek kísérőrendezvénye a City Expo. Fővédnök: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A MÖSZ és a Lovashow Kft. megállapodást kötött a Nemzeti Vágta sikeres lebonyolítása érdekében
A Nemzeti Vágtán való együttműködés érdekében kötött megállapodást a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a rendezvényt szervező Lovashow Kft. Az egyezményt Gémesi György, a MÖSZ elnöke és Lázár Vilmos, a Vágta elnöke írták alá, az idén 4. alkalommal életre hívott Nemzeti Vágta előfutamainak sorsolása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón, szeptember 6-án, Budapesten, a Hadtörténeti Intézet dísztermében.

Nyugat-Európában régóta sikerrel működnek hasonló üzletek

Egyedülálló kezdeményezésként, az Új Széchenyi Terv támogatásával megnyílt Szeged első adományboltja a Kárász utcai Átrium üzletházban. A beruházás hét új munkahelyet teremt, a munkavállalók nagyobb része hátrányos helyzetű. Magyarországról szinte teljesen hiányoznak a Nyugat-Európában már több helyen is elterjedt és jól működő adományboltok, annak ellenére, hogy ezek sikerrel vállalnak fel egyszerre szociális és gazdasági funkciókat is.


Kik tettek legtöbbet idén az építészeti hagyományápolás érdekében?

Az Országos Főépítészi Iroda idén is adományoz Kós Károly-díjakat, a települési értékvédelem, a környezetszépítés, valamint az építészeti hagyományápolás területén végzett kiemelkedő, eredményes - egyéni vagy csoportos - munkát végző személyek és közösségek számára. A díj adományozására - más javára, kellő megalapozottsággal -bármely magyar állampolgár vagy magyarországi intézmény, illetve szervezet javaslatot tehet október 14-ig.


Az FKF Zrt. átalakítaná a jelenlegi lomtalanítási rendszert

A budapesti lomtalanítási rendszer átalakítását tervezi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Klug Lajos, a társaság vezérigazgatója szeptember 6-án arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem térségenként egyszerre, hanem a lakók megrendelései alapján lenne lomtalanítás a fővárosban. Ezt kérhetné társasház vagy több családi ház is, a lakosságnak pedig a társaság szándékai szerint nem kerülne külön pénzébe.


Komoly hiányokat pótol az új műemlékvédelmi rendelet

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló, szeptember elején életbe lépett rendelete 173 objektum műemlékké, 4 területet műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról rendelkezik. A műemlékké nyilvánítással biztosítható, hogy hazánk épített örökségi értékei fennmaradjanak az utókor számára.


Az éghajlatváltozást sehol sem érdemes figyelmen kívül hagyni

Szakmai előadást és műhelymunkát rendez „Települési klímavédelem a gyakorlatban" címmel az Energiaklub szeptember 15-én, Egerben. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a helyi éghajlatváltozási stratégia fontosságára, elősegítse annak gyakorlati előkészítését és megvalósítását. A műhelymunka során konkrét kérdésekkel, tapasztalatokkal, megoldásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.


Terv szerint zajlik Pilisi Parkerdő Zrt. „Parkerdő természetesen 2010-2012” programja

A Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Erdészeténél összesen nyolc erdőrészletben zajlik erdőszerkezet-átalakítás, amelynek során az idegenhonos, vagy az adott termőhelyre nem illő őshonos fafajokból álló erdők megfelelő őshonossá alakítása valósul meg, természetesebbé és alkalmazkodó képesebbé téve azokat. Ezeket a munkálatokat mutatta be szeptember 7-én társaság újságíróknak, turisztikai és természetvédő szervezetek tagjainak.


Idén is lehet pályázni a Magyarországi Falumegújítási-díjra

Pintér Sándor belügyminiszter és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter meghirdetik a Magyarországi Falumegújítási Díj 2011 pályázatot. A pályázat célja, hogy a kiírók felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák" azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.


Mostantól újságárusoknál is kapható a magazin

Az ebben a hónapban harmadik számával jelentkező Közszolgálat című magazin a megújuló, újjászerveződő közigazgatás törekvéseit támogatja és mostantól újságárusoknál is kapható. A magazin igyekszik láthatóbbá tenni a közigazgatás céljait és működését, az ott dolgozó emberek munkáját, és megpróbálja közelebb vinni a közügyeket az állam polgáraihoz olyan témák bemutatásával, amelyek közvetlenül érintik mindennapjaikat.


A Szent István Egyetem jelentkezési felhívása

Településüzemeltetői szakirányú továbbképzés indul 2011. október 14-én a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán. A háromféléves, félévenként öt-hat hétvégi, komplex államvizsgával záruló képzésen településüzemeltető szakmérnöki vagy településüzemeltető szakemberi képesítés szerezhető. A jelentkezés határideje: 2011. október 7.


Jelenleg 40 százalékos veszteséggel működik a magyar vízközmű-hálózat

A közmunkaprogramok összehangolása érdekében a vidékfejlesztési tárcától a jövőben a Belügyminisztérium irányítása alá kerül a 12 területi vízügyi igazgatóság - jelentette be Illés Zoltán szeptember 9-én, Kiskörén. A vízüggyel kapcsolatos törvény és rendeletalkotás, a szakmai irányítás és felügyelet, a kutatás-fejlesztés, a hatósági és ellenőrzési feladatok továbbra is a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hatáskörében maradnak.


Megszületett a MÖSZ rövid közvélemény-kutatásának eredménye az új Ötv. koncepcióról

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) júniusban hat kérdést intézett tagjaihoz, illetve az ország többi önkormányzatához, hogy e rövid közvélemény-kutatás segítségével megismerhesse azok véleményét a kormány által tervezett reformokról. A kérdésekre a nyár folyamán számos válasz érkezett, s ezekből markánsan kirajzolódik, mely elképzelésekkel értenek egyet, s melyeket utasítanak el a magyar polgármesterek. 


November közepéig lehet pályázni Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjra

A minőség iránt elkötelezett agrárgazdasági vállalkozások elismerésének fontosságát hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szeptember 13-án, Budapesten, a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjat (MAMD) bemutató rendezvénysorozat első állomásán. Az öt helyszínből álló országos rendezvénysorozat célja, hogy a díjat és a pályázati feltételeket megismertesse az érintett vállalkozásokkal.


Ha a megvalósul a BÖSZ elképzelése, Tarlós István valószínűleg nem indul a következő választáson

A fővárosi kerületek vezetői egyhangúlag elfogadták a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökségének az önkormányzati törvényre vonatkozó koncepcióját az érdekképviselet szeptember 14-i közgyűlésén. Ebben - többek között - az szerepel, hogy az Ötv egyértelműen rögzítse, mi tartozik fővárosi, és mi kerületi hatáskörbe, illetve, hogy 2014-től az összes kerületi polgármester legyen a Fővárosi Közgyűlés tagja, s ez a testület válassza majd meg a főpolgármestert.


Önkormányzatok jelentkezését is várja a BM Európai Együttműködési Főosztálya

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat 2011-ben a „Sport, tudomány és művészet szerepe a bűnmegelőzésben a gyermekek és fiatalkorúak körében" témában legjobbnak ítélt bűnmegelőzési gyakorlatot jutalmazza az Európai Bűnmegelőzési Díjjal. A versenyen induló magyarországi projekt kiválasztása céljából a BM Európai Együttműködési Főosztálya október 7-ig várja az önkormányzatok, állami szervek, szakmai és civil szervezetek, gazdasági társaságok jelentkezését.


A második félévben Parlament elé kerülő törvényjavaslatok

Az alábbiakban az Országgyűlés 2011. évi őszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programot adjuk közre, az elfogadás kért időpontja szerint sorrendbe állítva a törvényjavaslatokat. Az idei év második felében a következő törvényjavaslatok kerülnek a Tisztelt Ház elé:


Legközelebb Szombathelyen tartanak konzultációt

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága országjáró körúton ismerteti a pedagógusokkal és a szakmai közvéleménnyel a kormány által elfogadott Nemzeti Köznevelésről szóló törvény koncepcióját. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és munkatársai az elkövetkező hetekben több ezer pedagógussal és oktatási szakemberrel találkoznak a köznevelési rendszer megújításáról szóló konzultációkon.


Hűtlen kezelés gyanúja merült fel az ÁSZ ellenőrzés során

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elvégezte a Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának 2011. évi ellenőrzését, mellyel összefüggésben feltárt tények megalapozzák a Btk. 319. § (1) bekezdésének rendelkezéseibe ütköző és aszerint minősülő hűtlen kezelés elkövetésének gyanúját - olvasható az ÁSZ közleményében.


Közlekedj ÖKOsan! – Cél a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésének ösztönzése

Idén is szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét (EMH) programjait. Magyarország - akárcsak tavaly - a legjobbak között szerepel a programsorozatban, jelenleg a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban. A tizedik, jubileumi kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára hívja fel a figyelmet.


Energiahatékony és intelligens épületekért intelligens piaci szabályozásra van szükség

Októberre újabb pályázatok kiírását harangozta be a kormány a napenergia-hasznosítás terén, miután az Új Széchenyi Terv legutóbbi célpályázatát három nap elteltével le kellett zárni a tömeges jelentkezések és a pénzügyi keret gyors kimerülése miatt. Ezzel egy időben rangos szakmai kiállítás és interaktív konferencia nyílik Budapesten. A hazai piac „naplopóiról" készített összeállítást az OGH Hírügynökség.


A TÖOSZ elnöke nem tart attól, hogy a szolgáltatások a hatósági árak miatt veszteségessé válnának

Nem lepte meg a településeket, hogy a kormány gyakorlatilag hatósági árakat szab a közmű cégeknek, hiszen a miniszterelnök már fél éve beharangozta, hogy kormányzati szinten próbálják megállítani a rezsiköltségeket, noha a víz-, a csatorna és a szennyvíz-díj kiszabása eddig önkormányzati hatáskör volt - magyarázta szeptember 15-én az ATV Start című műsorában Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos szövetségének (TÖOSZ) elnöke.


Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége szeptember 23-ig várja a jelentkezőket

Szakmai utakkal folytatódik a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA tavasszal indított programja, a Vidék Kaland. Októberben és novemberben három magyarországi és egy ausztriai tanulmányúton vehetnek részt azok a 18-35 év közötti városi fiatalok, akiket a szervezet a pályázatok alapján kiválaszt. A program célja, hogy személyes példákon mutassa be a városiaknak a mezőgazdaság működését.


Nyolcadik alkalommal rendeznek gasztronómiai- és gyümölcsfesztivált Kozárdon

Idén - szeptember 17-én - immáron nyolcadik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek - Magyar Színek Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivált Kozárdon. A Kozárdi Szüret jegyében a zene, a tánc, a palóc gasztronómia, a cserhátalji helyi termékek és a Palócföld értékeinek rajongói találkoznak a kis cserhátalji faluban. A térség egyik legnépesebb fesztiválján évről-évre több ezer vendég élvezi a gyümölcsöket és a jó ételeket.


Párbeszéd az önkormányzatokkal – Országos konferencia a Corvinus Egyetemen

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), a Duna Településszövetség és a Budapesti Corvinus Egyetem szeptember 22-én országos konferenciát rendez Budapesten, a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületében az önkormányzati kommunikációról, melyen sor kerül a Példát átadó gyakorlatok pályázatának prezentációs döntőjére is.  Levezető elnök: Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára.


Charta Európa vízparti fővárosainak együttműködéséről

Hutiray Gyula városfejlesztési főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója Budapest város képviseletében szeptember 16-án Brüsszelben aláírták az európai vízparti fővárosok együttműködéséről szóló kiáltványt. A Charta legfőbb célja a folyók adta lehetőségek minél szélesebb körű kihasználásának elősegítése a városi logisztikában és áruszállításban.


Parlament előtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem működéséről szóló törvény

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az Országgyűlés elé terjesztette a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló törvényjavaslatát. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012. január 1-jétől a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar jogutódjaként jön létre.


Magyar siker az Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen

Az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) környezetszépítő verseny arany fokozatát kapta meg Balatonfüred, amelyet sajátos atmoszférájú, adottságait jól és átgondoltan használó, lenyűgözően fejlődő városnak neveztek. Az idei versenyben tíz város és kilenc kistelepülés vett részt. A komoly marketing értékkel bíró díjat Szlovéniában adták át.


A MÖSZ és a TÖOSZ közös megemlékezése a gödöllői kastélyban

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából ünnepi konferenciát rendez szeptember 30-án 10 órakor, a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében. A rendezvényen az önkormányzati és közigazgatási reformmal kapcsolatos előadások hangzanak el, majd átadják a Köllner Ferenc Emlékdíjat, valamint a Polgármesteri Ezüstlánc- és Aranygyűrű-díjakat.


Szeged polgármestere szerint jelentős forráselvonás várható az önkormányzatoktól

Jelentős forráselvonás várható az önkormányzatoktól, ami a szociális ellátórendszert is érinti - véli Botka László. „Az önkormányzati rendszer átalakítása nem lehet hatalmi kérdés" - mondta Szeged polgármestere szeptember 19-én, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hozzátéve: ha elveszik a feladatokat az önkormányzatoktól, és központi döntések születnek helyi ügyekben, akkor minden lesz, csak hatékonyabb nem az ellátás színvonala.


A bírálóbizottság idén új szempontokat is mérlegel

Szeptember végéig lehet benyújtani a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által idén ötödik alkalommal meghirdetett Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. A tárca városok, községek, munkáltatók és intézmények példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit ismeri el a kitüntető címek odaítélésével.


Jövő januártól új bankjeggyel lehet fizetni Veszprém térségében

Balatoni korona elnevezéssel helyi pénzt bocsátanak ki 2012. január 1-jétől Veszprémben és térségében - mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere. A hatféle címletű bankjegy Vagyóczky Károlynak, a Magyar Nemzeti Bank művészeti tervezőjének a munkája. A kezdeményezéshez Balatonalmádi, Balatonfüred és Várpalota, valamint három környékbeli község, Nemesvámos, Litér és Tihany is csatlakozott.


A Fővárosi Közgyűlés visszavonta az író díszpolgári címét, s Gergényi Péter volt főkapitány 2006-os elismeréseit

Mintegy 50 napirendi pontot tárgyalt meg szeptember 21-i rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák többek között arról döntöttek, hogy visszavonják Kertész Ákos írótól a 2002-ben kapott fővárosi díszpolgári címét, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi elismeréseit, talajradarral térképezzék fel Aquincum régészetileg még feltáratlan részeit, míg a CET ügyében jogi lépések megtételére hatalmazták fel a főpolgármestert.


Az Európai Digitális Menetrend szerint haladva – Szakmai workshop Budapesten

Okos városok - Smart Cities témakörében rendez szakmai workshopot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Európai Bizottság szeptember 22-én, a budapesti Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara épületében. A rendezvény fő célja, hogy az Európai Digitális Menetrendben megjelölt feladatokkal kapcsolatos tagállami előrehaladásról és a jövőbeli célkitűzésekről párbeszéd alakuljon ki Brüsszel és Budapest között.


Az MVH további önkormányzatok jelentkezésére számít

Az Európai Unió élelmiszersegély-programja keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) már szerződést kötött, a segélyszervezetek szeptember végén, október elején folytatják az élelmiszerek eljuttatását a rászorulók, így az élelmiszer-adományokból mintegy 2600 településen közel egymillió ember részesülhet.


A Magyar Posta Zrt. is bekapcsolódik a VM IKSZT-programjába

Közel százötven kistelepülésen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekbe (IKSZT) költözik a posta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Posta Zrt. megállapodásának köszönhetően - jelentette be szeptember 22-i sajtótájékoztatóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Geszti László, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.


A főpolgármester szerint 2014-től számos városrészt fenyeget az ellehetetlenülés veszélye

Súlyos eladósodottsággal küzd több budapesti kerület, némelyik a következő ciklusban akár csődbe is mehet - állítja Tarlós István főpolgármester, aki szerint a kerületeknek a hiteleik visszafizetésére és költségeik fedezésére sürgősen bevételekre volna szükségük. A főváros ezért javasolja, hogy az ÁSZ elvégezze az önkormányzatok stressztesztjét, s 15 milliárd forintos pénzügyi keretet különít el, hogy kerületi csőd esetén is biztosítható legyen a kerületiek ellátása.


AZ ÁSZ javaslatait is figyelembe vették a katasztrófavédelmi törvény megalkotói

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének egyik első döntése volt, hogy még 2010-ben kezdje meg az ÁSZ a természeti katasztrófák megelőzésére, elhárítására és a következmények felszámolására kialakított rendszerek vizsgálatát. Az elkészült jelentést 2011 májusában hozták nyilvánosságra, s az ebben szereplő javaslatok maradéktalanul hasznosulnak a katasztrófavédelem most megújuló szabályozásában.


Aláírták a projekthez szükséges 900 millió forintos uniós támogatásról szóló szerződést

Az Európában már sikeres közbringa-rendszerek mintájára 2013-tól Budapest számos pontján ülhetnek közkerékpárra a közlekedők, miután elindul a Budapest Bicikli (BuBi). A rendszer kiépítéséhez szükséges 900 millió forint uniós támogatásról szóló szerződést Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szeptember 22-én írta alá.


A kezdeményezés megálmodói elsősorban független gondolkodókra számítanak

Civil Akadémia elnevezéssel új kezdeményezés indul útjára szeptember 24-én Esztergomban. A Civil Akadémia első rendezvényén szó lesz az önfenntartó ökováros modellről, jelen lesz a Civil rádió, felszólal a Magyar Rádió Vasárnapi Újságjának egykori főszerkesztője, és teret kapnak azok az új társadalmi szerveződések, amelyek a társadalom jelenlegi válságának megoldására keresnek alternatívákat.


Megszületett a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2010 pályázat végeredménye

Döntött a zsűri, megszületett a Települési Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2010 pályázat végeredménye. A díjakat a Települési Önkormányzatok Szövetsége Corvinus Egyetemmel és a Dunamenti Településszövetséggel közösen szervezett „Párbeszéd az önkormányzatokkal” című szakmai konferenciája keretében, szeptember 22-én, Budapesten vehették át a nyertes önkormányzatok képviselői.


Tállai Andráshoz fordul a Polgármesterek a Falukért Egyesület

Levélben fordult Tállai Andráshoz, a Belügyminisztérium államtitkárához a Polgármesterek a Falukért Egyesület a tervezett önkormányzati reform kapcsán. A Komárom-Esztergom megye 28, független településvezetőjét tömörítő szervezet elnöke és alelnöke szeptember 23-án, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén adta át a dokumentumot az önkormányzatokért felelős államtitkárnak.


A MÖSZ főtitkára aggályosnak tartja a közszolgáltatások árának központi megállapítását

Az önkormányzatok finanszírozási válságának legfőbb oka az volt, hogy a kötelezően ellátandó feladatukhoz nem kapták meg a szükségeges anyagi eszközöket. A kormányfő minapi javaslata szerint központilag kellene megállapítani a közszolgáltatások díját. Bár a lakosság számára kedvezőnek látszik a központilag kialakított tarifarendszer, a MÖSZ főtitkára úgy véli, hogy az önkormányzat által működtetett ellátó rendszereknél az elképzelésnek könnyen az önkormányzatok láthatják kárát, az árképzés aligha valósítható meg a helyi viszonyok figyelembe vétele nélkül.


Konferencia a női esélyegyenlőség időszerű kérdéseiről az Európai Önkéntesség Évében

A Magyar Női Karrierszövetség (MNKSZ), a lengyel Centre for the Advancement of Women Foundation és a szlovák Professzionális Nők Klubja civilszervezetekkel együttműködésben konferenciát rendez „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a női esélyegyenlőségért” címmel, szeptember 29-én, Budapesten. A rendezvény fővédnöke Győri Enikő, a Külügyminisztérium Európai Uniós ügyekért felelős államtitkára.


A MÖSZ felhívása polgármestereknek az önkormányzati tűzoltóságokkal kapcsolatban

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 19-i ülésnapján szavazott a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról, melynek értelmében 2012. január 1. napjával a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami tűzoltósággá alakulnak át. A javaslat 84.§ (2) valamint (3) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:


A kerület így is igazodni fog hajléktalan-kérdésben a voksolás eredményéhez

Érvénytelen lett a józsefvárosi népszavazás, amelyben három, a hajléktalanokat érintő kérdésről nyilváníthattak véleményt a kerületben élők szeptember 25-én, ugyanis a szavazásra jogosult 57 835 fő több mint fele helyett csak körülbelül egyhatoda, 9227 ember ment el voksolni. Egyébként mindhárom kérdésnél elsöprő többségbe kerültek az igenek: az első kérdésnél 86, a másodiknál 88, a harmadiknál 94 százalék volt az arányuk.


Tizennyolc, önkormányzat által fenntartott muzeális intézmény kap támogatást
Eredményt hirdettek a helyi önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények 2011. évi szakmai támogatására kiírt pályázatban. Az Alfa Programként ismert támogatást 2004 óta igényelhetik a helyi önkormányzatok. A felosztott költségvetési támogatás az idei összeggel (227,2 millió forint) meghaladja a kétmilliárd forintot. Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 18 muzeális intézmény támogatását hagyta jóvá.

A Napraforgós Tanúsító Védjegyek a FATOSZ megyei szervezeteinél kérelmezhetők

Jelentős változás történt szeptembertől a falusi szálláshelyek besorolását illetően. A Szálláshely szolgáltatási tevékenységről szóló 239/2009. (VI.20.) kormányrendelet 2011. június 14-ével módosult, így a hatályos rendelet szerint 2011. szeptember 1. után már nem lehet a korábbi önminősítésen alapuló minősítési és osztályba sorolási rendszerre hivatkozni.


Pintér Sándor és Gémesi György levélváltása a Helyi Önkormányzatok Napja előtt
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) több mint két hónapja készíti elő szeptember 30-ára, a Helyi Önkormányzatok Napjára ünnepi konferenciáját. A rendezvényre több alkalommal kérték Pintér Sándor belügyminiszter vagy személyes delegáltja részvételét, ám a Belügyminisztérium a többszöri meghívás ellenére sem kívánt részt venni az eseményen.

Egyedülálló kezdeményezés az elhúzódó problémák kezelésére

Országosan egyedülálló kezdeményezést indított el Pécs Önkormányzata szeptember 26-án azzal, hogy a hatáskörébe tartozó, megoldatlan vagy elhúzódó ügyek rendezésére nyitott a pécsi városházán. Páva Zsolt polgármester a helyiség előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem panaszirodáról van szó, hanem egy olyan szolgáltatásról, amelynek segítségével megoldást lehet találni a mindeddig lezáratlan, évek, esetleg évtizedek óta húzódó ügyekre.


Városok és falvak, ahol nem tehernek tekintik a nyugdíjasokat

Szeretnénk megváltoztatni azt a felfogást, hogy az idős az, aki a nyugdíjat várja és teher a társadalom vállán - jelentette ki Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szeptember 28-án, az Idősbarát Önkormányzati Díj és szakmai elismerések átadó ünnepségén az Országházban. A díjban idén Balmazújváros, Csongrád, Lippó, Lovászpatona, Törökbálint és Zákány önkormányzata részesült.


Idén a tiszaörvényi Tiszavirág tanösvény és a tihanyi Levendula Ház lett a nyertes

A Turizmus Világnapján, szeptember 27-én átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye" kitüntető címet. Tanösvény kategóriában első helyezést ért el a tiszaörvényi (Tiszafüred) Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény. Az év ökoturisztikai látogatóközpontja címet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által létesített tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont nyerte el, amely idén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.


Wass Albert mellszobrot, Gerendai Károly Budapestért-díjat kap

Mintegy félszáz előterjesztést tárgyalt meg szeptember 28-i, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés: egyebek mellett 10 közterület kap új elnevezést, 391 millió forint soron kívüli támogatásban részesül a tűzoltóság, olcsóbb lesz parkolni egyes övezetekben, előkészítik a 12 fővárosi kórház állami kézbe adását és Wass Albert-mellszobrot állítanak a Margitszigeten. Mindemellett kitüntető címek adományozásáról is döntöttek a városatyák.


Előadások, kóstolók, bemutatók két napon keresztül

Idén második alkalommal rendezik meg az Őszi szarvasgomba ünnepet, október 1-jén és 2-án, Gödöllőn. A kétnapos eseményen minden megtudható a különleges gombafajtáról, a termesztésétől kezdve a belőle készíthető ételekig, de a Pest megyei városba látogatók megnézhetik az illatos finomság után kutató kutyákat, és megkóstolhatják az első magyar, szarvasgombás termékeket gyártó cég specialitásait is.


Pintér Sándor: a készülő új önkormányzati törvénnyel tovább erősödik a helyi demokrácia

Az ünnep kifejezi a társadalom tiszteletét az önkormányzatok által végzett munkáért - fogalmazott Tállai András önkormányzati ügyekért felelős államtitkár szeptember 29-én, Budapesten, a Belügyminisztériumban a Helyi Önkormányzatok Napján. Az eseményen a kitüntetéseket átadó Pintér Sándor belügyminiszter kijelentette: a készülő új önkormányzati törvénnyel tovább erősödik a helyi demokrácia.


MÖSZ-TÖOSZ együttműködés a hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében

Közös konferenciával és díjátadással ünnepelte a Helyi Önkormányzatok Napját a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szeptember 30-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az ünnepélyes hangulatú eseményen a tervezett önkormányzati változásokkal kapcsolatosban hangzottak el előadások, majd átadták a TÖOSZ Köllner Ferenc-emlékdíját, valamint a MÖSZ Polgármesteri Ezüstlánc- Polgármesteri Arany pecsétgyűrű-díjait.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu