Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Polgármesterként is felveszik a fizetést a képviselők
Jelenleg 14 olyan parlamenti képviselő van, aki választhatott a főállású és társadalmi megbízatású polgármesterség között

Nagyon szerethetik falvaikat a polgármesterként is dolgozó honatyák! Többségük akkor is főállásban vezeti a települést, ha a törvény megengedné: csak társadalmi megbízatásban tevékenykedjenek. Erre akkor lenne lehetőség, ha háromezer főnél kisebb helységet vezetnek. Igaz, utóbbi esetben jóval kevesebb pénzt kapnának. Így sokaknál inkább a vonzóbb fizetés, mint a hivatal fontossága lehet a fő ok a döntéskor - írja a Blikk.


A Blikk gyűjtése szerint összesen 14 olyan parlamenti képviselő van jelenleg, aki választhatott a főállású és társadalmi megbízatású polgármesterség között. Közülük tízen a jóval több fizetéssel járó főállás mellett döntöttek. Így ők havi 300-400 ezer forinttal növelhetik a mintegy 1 millió forintos képviselői fizetésüket.

Ezzel szemben, ha társadalmi munkában végeznék a munkájukat, akkor nagyjából fele lenne csak a polgármesteri bér. Ezzel ők havi 150-200 ezer forintot buknának, de a járulékokkal együtt 2-3 millió forintot is meg tudnának spórolni évente a településük. Van olyan képviselő-polgármester, aki egy  mindössze 376 fős községet irányít főállásban havi 271 ezer forintért.

Hollókő első emberét, Szabó Csabát (Fidesz) ugyan nem sikerült elérnünk, de az 1900 lélekszámú Somogyvár vezetője elmondta a Blikknek, miért főállásban dolgozik. „1998-ban így választottak meg, és ez így is maradt" - jelentette ki a fideszes Móring József, aki a pedagógusi pályáját hagyta ott a polgármesteri székért. Elmondása szerint nem nagyon zavarja a helybelie­ket, hogy főállásban végzi a polgármesterkedést.

A Blikk egy olyan képviselőt talált, aki lemondott a polgármesteri fizetéséről. „Amikor megválasztottak, nem bírta volna el a falu a fizetésemet, ezenkívül megengedhetem magamnak, hogy ingyen dolgozzak"  - mondta Simonka György Pusztaottlaka fideszes vezetője.

„A fizetésben megmutatkozó differencia mellett a legfontosabb különbség a főállású és a társadalmi megbízatású polgármesterek között az, hogy az előbbi mellett más kereső tevékenységet nem folytathat a településvezető. A parlamenti képviselőség persze jelenleg nem számít - mondta Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. De a következő ciklusban erre már nem lesz lehetőség, mert a képviselőség és a polgármesterség összeférhetetlen lesz egymással. Így a két poszt között válaszani kell majd.

Forrás: Blikk

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu