Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hibernálják Magyarországon a szegényebb falvakat
Kübekháza polgármestere szerint a 17 milliárdos pótfinanszírozás messziről sem oldja meg a kistelepülések problémáit

A probléma lényegét nem értette, vagy nem akarja megérteni a Belügyminisztérium - így reagált a Pintér Sándornak levelet író kübekházi polgármester a 17 milliárd forintos pótfinanszírozásról szóló BM rendeletre. Ha valóban 3000 forint jár Kübekházának a következő hónapra, ahogy a munkatársaim azt kiszámolták, visszaküldöm Orbán Viktornak - felelte a Belügyminisztérium pótfinanszírozására Molnár Róbert. 


A kormány meghallott néhány a jajszót, de a kistelepülések szempontjából nem érti a problémák lényegét - kommentálja a BM rendeletét a kübekházi polgármester. Az önkormányzatoktól a feladat finanszírozás bevezetésével egy időben csupán az alapfokú oktatást vállalta át az állam, ami azokon a településeken, ahol már korábban is egyházi fenntartásban működtek az iskolák, semmilyen megtakarítás nem jelentkezett az idén - ismételte meg Molnár Róbert. Semmilyen figyelmet nem fordítottak az egyes települések teherbíró képességére.

Azzal, hogy a pótfinanszírozás 16 ezer forintra kipótolja, a Kübekháza esetében 9ezer forintos, egy főre jutó iparűzési adót, még mindig messze marad a korábban 36 ezer forintra való kiegészítéstől. Az így visszakapott pénzt a működésre kell elkölteni, hiszen az ahhoz szükséges összeget továbbra sem biztosítják a központi költségvetésből.

A falvak élhetőségére, a fejlesztésekre egy fillér nem marad - magyarázza Gácsi József, Kübekháza jegyzője. A szerkezetátalakítási tartalék felhasználásáról rendelkező BM rendelet most ugyan rendezni próbál néhány problémát, azonban egy sor, kötelező, de alul finanszírozott önkormányzati feladattal nem foglalkozik a rendelet. Nem hallani például a közfoglalkoztatás finanszírozási problémáinak az orvoslásáról, holott miniszterelnök úr elvárása a még szélesebb körű közfoglalkoztatás megvalósítása - tette hozzá a jegyző.

Ha tartja magát a minisztérium ahhoz, hogy az önkormányzatok „többletfinanszírozást is csak meghatározott feladatok ellátására kapnak", akkor a falvak likviditási gondjait konzerválják, hiszen ezeket a lyukakat már folyószámla hitellel sem lehet betömni, mert a stabilitási törvény ezt a fajta hitelt ugyan lehetővé teszik, de a bankok általában csak saját bevételek 25 százalékáig terjedő mértékű folyószámla hitelkeretet nyitnak meg. Mindezt a helyzetet pedig úgy kell kezelni a településeknek, hogy az önkormányzati törvény az idei évtől megtiltotta működési hitel tervezését. Fejlesztés és közösségi összefogás nélkül pedig ezek a vidéki falvak elenyésznek.

Forrás: Szeged24

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu