Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkényes lakásfoglalókra nem vonatkozik a tilalom

December első napjával ismét életbe lép a kilakoltatási moratórium, így lakóingatlant március 1-jéig - bizonyos esetek kivételével - tilos kiüríttetni. A törvény szerint a 2012 december 1-jétől 2013. március 1-jéig tartó téli kilakoltatási moratórium idején a végrehajtó a lakóingatlan kiürítését elhalaszthatja, ha a kötelezett magánszemély. Erre nincs lehetőség, ha önkényesen elfoglalt lakásról van szó, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki. 


Hiába tiltakozik a kerületi önkormányzat a 75 ezer négyzetméteres kínai konténerpiac ellen

Már nemcsak a lakosság és a kereskedők aggódnak a Budapesten, a XV. kerületben, a Pólus Center és az Asia Center közé tervezett többhektáros kínai konténertelep miatt, hanem az önkormányzat is hangot adott aggályainak. A hivatal ráadásul tehetetlen, a mobil építmények ugyanis nem építésiengedély-kötelesek. Az eddig elvégzett előkészítő munkálatokból pedig jól látszik, a piac építője nem törődik a tiltakozással - írja a 2012. december 1-jén a Magyar Nemzet.


Navracsics Tibor szerint 2014-ben jobb, versenyképesebb lesz a közigazgatás Magyarországon

Várhatóan december 15-20. között nevezi ki Navracsics Tibor a járási hivatalok vezetőit. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt 2012. december 1-jén, az önkormányzati fideszes frakcióvezetők veszprémi országos értekezletén közölte. A tárcavezető a megbeszélésről tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a járási hivatalvezetők személyére már érkeznek a javaslatok a minisztériumba.


Budakalászon, Darvason, Nagydoboson és Orgoványban járultak urnákhoz a hétvégén

Négy időközi voksolást tartottak 2012. december 2-án az országban.  A Hajdú-Bihar megyei Darvason és a Bács-Kiskun megyei Orgoványban polgármestert, a Pest megyei Budakalászon képviselőt, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagydoboson polgármestert és képviselőket is választottak.


Változott a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásához tartozó információs felület

Megváltozott a nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről szóló 28/2012. (III. 6.) Kormány rendelet alapján nyújtott települési és területi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásával kapcsolatos információs felület - tájékoztat az Emberi Erőforrások minisztériuma.


Az időközi választást 30 napon belül ki kell kitűzni, három hónapon belüli időpontra

Indoklás nélkül feloszlatta magát Pázmánd képviselő-testülete múlt csütörtöki ülésén - tájékoztatott 2012. december3-án a Fejér megyei település független polgármestere. Virányiné Reichenbach Mónika elmondta, az egyik képviselő terjesztette elő a testület feloszlatására irányuló indítványát, de nem indokolta. A név szerinti szavazáson öt igen és két nem szavazattal döntöttek.


A javaslat szerint a vállalkozási célú hiteleknek legfeljebb 40 százalékát vállalná át az állam
Az ötezer fő alatti települések adósságrendezésének differenciálására tett javaslatot a kormány, eszerint a vállalkozási célú - például fürdővásárlásra felvett - hiteleknek legfeljebb a 40 százalékát vállalná át az állam. Ez a javaslat váltotta ki a legnagyobb vitát a parlament költségvetési bizottságának 2012. december 3-i ülésén.

A településeknek és a kistérségi társulásoknak december 28-ig utalják át a szükséges forrásokat
A kistelepülési önkormányzati hitelek átvállalásával, az MNV hatékonyabb forrásbevonásával, illetve a Kossuth tér átalakításával összefüggésben módosította az Országgyűlés az idei évi költségvetést. A 2012. december 3-án elfogadott változtatás a bevételi főösszeget változatlanul 14 437,12 milliárd forintban, a kiadási főösszeget az eredetinél 96 milliárddal több, 15 108,98 milliárd forintban, így hiányát szintén 96 milliárddal magasabban, 671,86 milliárd forintban állapítja meg.

A 36 önkormányzati fenntartású intézmény közül 25-öt teljesen átadna az államnak a jelenlegi működtető

Dönteniük kell az önkormányzatoknak: működtetőként megtartják-e iskoláikat, vagy teljes egészében állami kézbe adják. Csongrád megyében Tizenegy település vállalja, hogy fizeti az intézmények költségeit, 25-ről teljes egészében lemondanak - már ha lehet. A 3000 főnél magasabb lélekszámú településeket ugyanis kötelezhetik a terhek viselésére - írja a delmagyar.hu.


A februárban nyiló teátrum az első évadában 68 előadást terveznek

Vác önkormányzata megalapította a város első kőszínházát, mely február végétől változatos előadásokkal várja nem csak a városban, hanem a környező településeken élőket is. A Kis Domonkos Márk színművészt vezette színház helyszínéül az egykori filmszínház épülete szolgál majd. Az első évadban összesen 68 előadás várható - írja a szinhaz.hu.


Az önkormányzat 50 millió forintot különített el a munkahelyteremtő vállalkozásoknak

Salgótarján önkormányzata 50 millió forintot különített el, hogy segítse azokat a beruházásokat, amelyek új munkahelyeket teremtenek a városban - mondta Eötvös Mihály, Salgótarján gazdaságért felelős alpolgármestere 2012. december 4-én az MTI-nek. A vállalkozások olyan, 100 millió forintot meghaladó beruházással pályázhatnak, amelyek legalább húsz új munkahelyet hoznak létre - mondta az alpolgármester.


A Régiók Bizottsága elfogadta Gémesi György előterjesztését az uniós polgárok választójognak támogatására

A Régiók Bizottsága 2012. december 4-i Civex ülésén elfogadták az Uniós polgárság erősítése az uniós polgárok választójogának támogatása előterjesztést, amit Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke nyújtott be és dolgozott ki. Az alábbiakban Gémesi György brüsszeli felszólalása olvasható.


Orbán Viktor szerint életszerűtlen a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos közelmúltbeli alkotmánybírósági határozat
Már zajlik a hajléktalanság kérdéséről szóló nemzeti konzultáció akciótervének kidolgozása. A kérdéssor összeállítása előtt Orbán Viktor kormányfő konzultál az érintett polgármesterekkel - közölte 2012. december 4-én a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a miniszterelnök dolgozik azon, hogy mielőbb elindulhasson a nemzeti konzultáció a hajléktalanság kérdéséről.

„Építő közösségek” címmel hirdetett pályázatot az EMMI és a VM

Egymilliárd forintos értékben írt ki pályázatot a közösségi terek hosszú távú működését segítő, többfunkciós közművelődési fejlesztésekre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Az „Építő közösségek" címmel meghirdetett pályázat benyújtási határideje 2013. január-február.


MÖSZ-konferencia a mindennapos testnevelés bevezetése óta szerzett tapasztalatokról
„Mindennapos testnevelés az új köznevelési törvény tükrében" címmel rendezett konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) december 5-én, Szolnokon. A rendezvényen önkormányzati, sport és oktatási szakemberek, valamint az érintett minisztérium államtitkárai tartottak előadásokat a 2012. szeptember 1-jén, az 1. az 5. és a 9. évfolyamon, felmenő rendszerben bevezetett mindennapos testnevelést érintő kérdésekről, s az eddig megvalósult gyakorlatok alapján szerzett tapasztalatokról.

Budapest és Pest megye 58 millió, míg a többi megye összesen 859 millió forintra pályázhat

A hajléktalanok társadalmi integrációjára ír ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A 917 millió forintos keretösszegből a fedél nélküli emberek ellátásával foglalkozó intézmények igényelhetnek forrásokat 2012. december 15-étől - jelentette be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár december 4-i sajtótájékoztatóján.


Matolcsy Györgyöt, Pintér Sándort és Lázár Jánost bízták meg a feladat végrehajtásával
A kormány azonnali határidővel Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert kérte fel, hogy az önkormányzati adósságok átvételével kapcsolatban készítse elő az idei és a jövő évi költségvetés módosítását - derül ki a Magyar Közlönyben 2012. december 4-én megjelent kormányhatározatból. E szerint az állam támogatást nyújt a kistelepülések tartozásainak teljes megszüntetésére, míg az ötezer lakosú települések adósságának 40-70 százalékát veszik át.

Az adósságrendezés előtt több kistelepülés is elkezdte lehívni a folyószámla-hitelkeretben megmaradt összeget

„Gazdag" lehet a karácsony azokon ötezer főnél kisebb lélekszámú településeken, amelyeken az önkormányzat még nem használta ki teljesen - vagy éppen a korábbi szabályozástól tartva év vége előtt elkezdte visszafizetni - a folyószámla-hitelkereteket. Tiltás hiányában ugyanis az elmúlt napokban a hírek szerint felpörgött a maradékok lehívása - írja a Napi Gazdaság.


Az EMMI szerint a tömeges iskolaátadás a két korábbi kormány tevékenységének következménye

A köznevelési rendszer átalakítása során a kormány eredeti elképzelése az volt, hogy minden önkormányzati oktatási intézmény fenntartását és működtetését állami kézbe veszi. Az önkormányzatok kérésére azonban megadta a lehetőséget, hogy maguk döntsenek arról, tudják-e, akarják-e az iskoláikat működtetni - áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2012. december 5-én kiadott közleményében.


A 3000 fő feletti településeknek a fenntartói feladatok átadása esetén is hozzájárulást kell fizetniük az államnak

Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetét megkönnyítendő az állam átvállalta a fenntartói feladatokat, és bizonyos esetekben, az önkormányzatok külön kérésére, a működtetést is. A 3000 főnél nagyobb települések önkormányzatainak ez esetben hozzájárulást kell fizetniük az Államkincstárnak, ám ez az összeg mindig kevesebb annál, mint amit a kérelmükben működtetési költségként feltüntettek - áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2012. december 5-én kiadott második közleményében.


A 2011 tavaszán megnyílt magyar zarándokútprogram eddigi két éve során mintegy 800 zarándokútlevelet adtak ki
Lezárult a magyar zarándokút idei programja a Magyar Zarándokút Egyesület és a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás szigetszentmiklósi évzárójával. Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök felesége, aki részt vett az idei év nyitózarándoklatán, az útra visszaemlékezve elmondta: többször is tervezte, hogy végigjárja a spanyolországi El Caminot, végül az itthoni zarándokutat tette meg.

Az adósságrendezés mellett a települések gazdálkodásának újjászervezésére is szükség lenne

Szakértők szerint az önkormányzati adósságrendezés mellett szükség lenne a települések gazdálkodásának újjászervezésére is, hogy 5-6 éven belül ne álljon elő a mostanihoz hasonló helyzet. Szentendre leköszönő alpolgármestere, Polányi Sándor kilenc hónapig szervezte újra a város gazdálkodását.


Január végéig elkészül az első stratégiai dokumentum, amely az uniós partnerségi megállapodás alapja lesz

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) legfontosabb feladata a 2014-2020-as programalkotásra való felkészülés, és a tárca célja, hogy a tervezést a lehető legjobban összehangolja a megyei elképzelésekkel - hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a tervezést előkészítő megyei fórumsorozatról szóló sajtótájékoztatón, 2012. december 5-én, Budapesten.


A magyarok csupán negyedannyi halat esznek, mint az uniós átlag

Együttműködési megállapodást írt alá egy, a magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a termelékenység és a feldolgozás minőségének növelésére induló mintaprojekt előkészítésére Farkas Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár 2012. december 6-án, Békéscsabán.


A forrást a keret kimerüléséig, de legkésőbb jövő év június 30-ig lehet felhasználni

Első körben közel háromszáz esetben született támogatói döntés a hazai költségvetésből finanszírozott EU Önerő Alap segítségével. Erről 2012. november 27-én döntött Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter. A rendszer gyorsaságát támasztja alá, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a döntést követően azonnal megkezdte az utalásokat. Így december 6-ig bezárólag mind a hatmilliárd forintot folyósította az érintett projektgazdák számlájára.


További 37 ingatlan vár átadásra 25 önkormányzat részére
Állami tulajdonú ingatlanokat adtak önkormányzati tulajdonba Kecskemét Homokbánya városrészében 2012. december 6-án. Az önkormányzathoz 8,8 hektár területű ingatlan került, amelyen az önkormányzati bérlakás-rendszer fejlesztése és oktatási beruházások valósulhatnak meg - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Kövér László szerint előfordult, hogy a pénzintézetek valóságos garanciák nélkül helyeztek ki hiteleket önkormányzatokhoz
A települések mellett a pénzintézetek számára is kedvező fejleménynek nevezte az önkormányzati adósság állami átvállalását az Országgyűlés elnöke 2012. december 6-án, Komlón, sajtótájékoztatón. Kövér László azt mondta, a segítség kétfelé hat: az adósságuk miatt sok esetben a működőképességük határára jutott településeknek és azoknak a bankoknak is segít, amelyek e települések csődje esetén nem kapnák vissza a pénzüket.

A 100 százalékos adósságátvállalás egyes kistelepülések esetében 40 százalékra csökkenhet

Már kihirdetés előtt módosították a kistelepülési adósságok állami rendezésének feltételeit, gyomorgörcsöt előidézve az érintett önkormányzatok polgármestereinél. Míg eddig úgy tudták, hogy az ötezer fő alatti települések adósságát az állam kifizeti a bankoknak, a módosítás értelmében a kormány elkezdhet mazsolázni az adósságelemek között - írja a hvg.hu.


Az önkormányzatok február 15-ig kell nyilatkozniuk arról, vállalják-e a továbbiakban is a fenntartói feladatokat

Január helyett csak jövő év május elsejével venné át az állam a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket - derül ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának 2012. december 6-án, a már a Parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez benyújtott módosító javaslatából.


A TÖOSZ kezdeményezi, hogy maradjon az Országgyűlés által már elfogadott elismert köztisztviselői létszám

Tállai András, a BM önkormányzati államtitkára által az önkormányzati szövetségek részére eljuttatott új létszám megosztásra vonatkozó táblázata jelentősen átalakítaná a már elfogadott megosztást, mert a korábbihoz képest a községektől kíván létszámokat elvonni és a városok, megyei jogú városok elismert létszámát növelni. Az új létszámhatárokat a TÖOSZ rendkívül aggályosnak tartja, mert annak elfogadása esetén a községek közös önkormányzati hivatalainak feladatellátása sok esetben ellehetetlenülhet.


Az önkormányzati konszolidáció nem növeli az államháztartási hiányt
Az idén megközelítőleg 100, jövőre 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át a büdzsé a költségvetési törvényjavaslathoz tartózó kapcsolódó, zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány szerint. Ezek az összegek nem érintik az Európai Uniós elszámolás szerinti (ESA) államháztartási hiány összegét - magyarázta a napokban tartott tájékoztatón Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára.

A pécsi bérlakások lakói inkább eltitkolják, mennyit keresnek
A pécsi önkormányzati bérlakásokban élők alig több mint fele nyilatkozott havi jövedelméről a november 30-i határidőig. A városháza azért kíváncsi a lakók bevételeire, mert a viszonylag jól keresők a jövőben már nem élhetnek szociális bérlakásban, ők költségelvű vagy piaci alapú lakbér mellett használhatják az ingatlant. Ez két-háromszoros díjnövekedést jelent, így elképzelhető, hogy szándékosan titkolja a jövedelmét a bérlők egy része - írja a PécsiÚjság.hu. 

Öt helyen tartottak időközi választást a hétvégén – Szolnokon szocialista képviselő váltotta a távozó Fideszest
Több időközi önkormányzati választást tartottak 2012. december 9-én az országban. A Zala megyei Kustánszegen Bécs Tiborné, a Somogy megyei Szántódon Vízvári Attila, a Csongrád megyei Ambrózfalván Perleczki Béláné, míg a Somogy megyei Somogydöröcskén Zoltán Péter független jelöltet választották polgármesternek. A szolnoki időközi képviselő választáson Petrovay Zoltán MSZP-s jelölt győzött.

Jövő júliustól csak ilyen programmal rendelkező önkormányzatok részesülhetnek uniós forrásokból
Törvényi előírás, hogy az önkormányzat az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból 2013. július 1-jét követően csak akkor részesülhet, ha a törvény rendelkezéseinek megfelelő, hatályos esélyegyenlőségi programmal rendelkezik. Ehhez nyújt segítséget a Türr István Képző és Kutató Intézet - tudatta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A Pannónia Női Borrend felhívása a leégett erőd megmentésére

A Pannónia Női Borrend Közhasznú Egyesület gyűjtést szervez a 2012. március 10-én tűzvészben hatalmas károkat szenvedett Krasznahorka vára felújításának támogatása céljából. Az egyesület minden jóérzésű ember támogatását szívesen fogadja, akinek lehetősége ezt megengedi. A támogatás nyújtására több lehetőség kínálkozik:


Orbán Viktor kijelentette: el kell érni, hogy legalább tíz százalékkal csökkenjen januártól a távhőszámlák összege

A tízszázalékos gázárcsökkentést a távhődíjakon is át kell vezetni - mondta Orbán Viktor 2012. december 10-én, Salgótarjánban, ahol az önkormányzati adósságrendezésről és a nógrádi megyeszékhely problémáiról tárgyalt. A miniszterelnök azt mondta, a cél az, hogy 2014-ben hitelmentes legyen Salgótarján.


Lázár János az esetleges megoldási lehetőségekről tárgyalt Gyula, Pápa és Kaposvár polgármesterével

A kabinet és az érintett önkormányzatok megmentik a gazdasági nehézséggel küzdő gyulai, pápai és kaposvári húsipari cégnél dolgozók munkahelyét - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2012. december 10-én, miután tárgyalt a három város polgármesterével és országgyűlési képviselőjével.


A gödöllői polgármesteri hivatalhoz vonultak a kormány felsőoktatási politikája ellen tiltakozó helyi egyetemisták képviselői

Közel száz egyetemista vonult 2012. december 10-én a gödöllői polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritásukat fejezzék ki budapesti és vidéki társaikkal, akik spontán megmozdulásaikon a kormány felsőoktatást érintő terve ellen tiltakoztak. Gémesi György a történtekkel kapcsolatban kijelentette: a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökeként minden érdekvédelmi szervezettel szolidáris.


Egyszerűsödik a személyi igazolvány pótlása, az erkölcsi bizonyítvány kérelmezése és több járműigazgatási eljárás
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának hatósági elnökhelyettese, Szalay László 2012. december 10-én, Budapesten bejelentette: a személyi igazolvány elvesztését, ellopását, megsemmisülését is be lehet majd jelenteni elektronikus úton, és kezdeményezhető annak pótlása is, ha az adatokban nem történt változás. 

A szövetség elnöksége követeli a korábban elfogadott köztisztviselői létszám visszaállítását
Az Országgyűlés 2012. december 11-én megszavazta a 2013. évi költségvetést, benne az elismert köztisztviselői létszámra vonatkozó zárószavazás előtti módosító javaslatot, amely az Országgyűlés által december 3-án már elfogadott szabályozást a községek terhére megváltoztatta. A TÖOSZ elnöksége közleményben követeli, hogy a már hónapokkal korábban ismertté vált és a közös önkormányzati hivatalok kialakításánál figyelembe vett községi létszámok kerüljenek visszaállításra.

A fődíjat a legtöbb pontot szerzett Mátrai Erőmű Ipari Park kapta

Kiosztották az idén első alkalommal odaítélt Ipari Parkok Versenyképességi Díját 2012. december 11-én. Az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesületének (IPE) az Iparfejlesztési Közalapítvány szakma támogatásával meghirdetett pályázatára hét pályamű érkezett, közülük a fődíjat az értékeléskor a legtöbb pontot szerzett Mátrai Erőmű Ipari Park kapta.


Szmetana György úgy véli, minden településen kötelezően be kellene vezetni az iparűzési adót

A helyi adók rendszere átlátható Magyarországon, azonban nem megfelelően szabályozott. Kötelezően be kellene vezetni az iparűzési adót, megszabni egy minden önkormányzat által kötelezően kivetendő minimum adóterhet, hogy megszűnjenek az országon belüli adóparadicsomok, és közös végrehajtó apparátust kialakítani az eredményesség érdekében - állítja Szmetana György adószakértő, aki 2012. december 11-én a Rádió Orient vendége volt.


Gémesi György szerint jobban be kellett volna vonni az érintetteket az önkormányzati és a felsőoktatási reformok kidolgozásába

Nem a költséghatékonyság, vagy a szakmai nívó emelése, hanem politikai döntések állnak az önkormányzati rendszer átalakításának hátterében - mondta 2012. december 11-én az ATV Start című műsorában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.


Pintér Sándor belügyminiszter 17 milliárd forint átvételéről egyezett meg Kriza Ákos polgármesterrel
A miskolci önkormányzat nettó 35,2 milliárd forintos adóságából 17 milliárd forintot vállal át az állam - mondta Pintér Sándor 2012. december 11-i, miskolci sajtótájékoztatóján. A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány az államadósság csökkentésére fókuszál, ezen belül pedig minden olyan település adósságát átvállalja, amelyben kevesebben laknak, mint ötezren.

Saját bevallása szerint Pestszentlőrinc áldozott a legtöbbet, Kőbánya pedig a legkevesebbet ilyesmire

Változó intenzitással válaszoltak a fővárosi polgármesteri hivatalok arra a kérdésre, hogy milyen sajtótermékeket vásároltak 2008 és 2012 között. Saját bevallása szerint Kőbánya költött legkevesebbet, és Pestszentlőrinc a legtöbbet ilyesmire - írja az Átlátszó.hu blogja.


Így járul hozzá az ÁSZ a költségvetési egyensúly megtartásához
Magyarország érdekeinek figyelembevételével az Állami Számvevőszék (ÁSZ) saját hatáskörében úgy döntött, hogy lemond 216,6 millió forint fejezeti tartalék, valamint 219,3 millió forint maradvány felhasználásáról. Az ÁSZ miután áttekintette feladatait és ezek ütemezését, több mint 435 millió forinttal járul hozzá a költségvetési egyensúly megtartásához - áll a számvevőszék közleményében. 

Az önkormányzatok folyamatosan figyelik, mennyi közműtartozást halmoznak fel a lakók

Csongrád megyében népszerűek az önkormányzati bérlakások. Hódmezővásárhelyen egy otthonra 15-20-an is pályáznak. Városonként változó feltételekkel lehet bérlakáshoz jutni, felhalmozott tartozások viszont mindenhol vannak. Márciusig nem lehet kilakoltatni - írja 2012. december 12-i számában a Délmagyarország.


Közel kilencven előterjesztésről határozott a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés idei utolsó, 2012. december 12-i ülésnapján számos nagy horderejű előterjesztés került terítékre. A városatyák elfogadták a jövő évi költségvetési koncepciót, döntöttek a jövő évi temetkezési, kéményseprési és szippantási díjakról, s mintegy 280 millió forint önrészt biztosítottak a villamos- és trolibusz-beszerzési tenderhez. Mindemellett 2013-tól az utcaelnevezések is a főváros hatáskörébe kerülnek.


Konferencia az önkormányzati szférában végbemenő átalakításokról

Az adósságkonszolidáció segítséget nyújt a településeknek, nem oldja meg az önkormányzatok finanszírozási problémáit - fejtette ki Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke 2012. december 12-én, Budapesten, a Világgazdaság által szervezett „Önkormányzatok 2013 - A nagy változások éve" című konferencián.


Még visszakozhatnak azok a háromezer főnél népesebb települések, amelyek át akarják adni intézményük működtetését

Összesen 93 kistelepülés vállalná, hogy törvényi kötelezettség hiányában is működtetné januártól az iskoláit, s közülük 55 kapott erre lehetőséget - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára 2012. december 12-én, Zalaegerszegen. Hoffmann Rózsa a Zala megyei tankerületi igazgatók bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is, 227 olyan önkormányzat van, amely viszont kötelezettsége ellenére átadná a működtetést az államnak.


Az illetékesek szerint tartható marad a 2014 első félévére tervezett utasforgalmi próbaüzem

Befejeződött a 4-es metró alagútjában a vágányépítés, így tartható marad a 2014 első félévére tervezett utasforgalmi próbaüzem - közölte 2012. december 12-én a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a DBR Metró Projekt Igazgatóság. A teljes projekt műszaki készültsége 77 százalékos.


„Rossz nyelvek szerint” a józsefvárosi piacot költöztetik északabbra – A kerületben lakó kínaiak sem örülnének a „csencselésnek”

Nem tartja kívánatosnak a XV. kerület a Szentmihályi út környékére tervezett úgynevezett konténervárost - jelentette ki László Tamás (Fidesz-KDNP), a városrész polgármestere a 2012. december 12-én tartott civil fórumon. A beruházók 75 ezer négyzetméteren több mint 5000 konténert akarnak elhelyezni.


Vannak falvak, ahol a kábelszolgáltatók már elkezdték lebontani a hálózatukat a közműadó miatt

Több mint száz, a legszegényebbek közé tartozó településen szűnhet meg a tévé- és az internet-szolgáltatás a közműadó miatt, mert sok kisebb kábeltévés cég dönthet úgy, hogy abbahagyja a szolgáltatást - tudta meg a Népszabadság. A 28 ezer háztartást érintő kivonulás értesüléseink szerint nem üres fenyegetőzés: már most is vannak olyan települések, ahol a szolgáltatók elkezdték lebontani a hálózatokat.


Februártól a jegyzők és a gyámhivatalok helyett a kormányhivatalok fizetnek ki többféle járadékot

Jövő februártól a települési jegyzők, illetve a városi gyámhivatalok helyett a fővárosi és megyei kormányhivatalok folyósítják az alanyi jogú és a fokozott ápolási szükségletre tekintettel megállapított ápolási díjat, az időskorúak járadékát, a hajléktalan személyek részére kifizetett időskorúak járadékát, az otthonteremtési támogatást és a gyermektartásdíjak megelőlegezését is.


A polgármester rendkívüli szénszünetet rendelt el, és az illetékes minisztériumok segítségét kéri
Nincs pénz fűtésre, ezért határozatlan időre rendkívüli szünetet rendeltek el a Somogy megyei Inke általános iskolájában - tájékoztatta 2012. december 13-án a község polgármestere az MTI-t. A független Rózsa Sándor a kilencven diákot érintő intézkedéssel összefüggésben azt mondta: a falu fizetésképtelensége miatt már szeptember 24-én kikapcsolták a gázt az iskolában. A település vezetése azonnal segítséget kért több tárcától is. 

Ha egy település nem tudja határidőre teljesíteni az adatszolgáltatást, akkor akár ki is maradhat a konszolidációból

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2012. december 13-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy az önkormányzatoknak december 17-ig kell adatot szolgáltatniuk tartozásaikról. Tehát nagyon kevés az idő, és a településeknek nagyon oda kell figyelniük, illetve a képviselő-testületeknek nagyon felelősségteljesen kell meghozniuk a döntésüket. Ahonnan nem érkeznek be időben az adatok, akár ki is maradhatnak a konszolidációból.


A tizenöt milliárd forintos a forráskeretből első körben 8-10 beruházást tudnak kiváltani

Rendezi az állam az önkormányzati kezelésben lévő PPP-konstrukcióban megkezdett létesítmények sorsát. Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára 2012. december 13-án, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában elmondta: összesen 100 olyan projekt került a látóterükbe, melyet az állam és az önkormányzatok kötöttek - mondta. Hozzátette: ebből körülbelül 32-33 kiváltásáról tárgyalnak.


Körvonalazódnak a megoldási lehetőségek a három, nehézségekkel küszködő húsipari vállalat sorsának rendezésére

A helyi önkormányzat tulajdonrészt szerezne a kaposvári és a pápai húscégben, a kormány pedig ennek kapcsán támogatást nyújtana a helyhatóságok számára - a Népszabadság értesülései szerint ez az - EU-tilalmakat kikerülő - cégmentési javaslat fekszik a kormány asztalán. A Gyulai nehezebb ügy, mert ott már megindult a felszámolási eljárás.


A kormány egységesen 10 százalékkal csökkenti a gáz-, az áram és a távhő árát jövőre

Fónagy János államtitkár vezetésével négytagú bizottságot hozott létre a kormány a gáz-, az áram- és a távhőárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében - közölte 2012. december 13-én a kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a szolgáltatók nem háríthatják át az így keletkező terheiket.


Hoffmann Rózsa szerint minden elkészül a kijelölt időpontokra

Megfeszített munkával, minden feladattal az előre kijelölt határidőket tudják tartani a közoktatás átalakítása során - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár 2012. december 13-án, Békéscsabán tartott sajtótájékoztatóján, ahol a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületi igazgatóit mutatta be.


Navracsics Tibor szerint jövőre „érnek össze” a 2010-ben indult önkormányzati és közigazgatási átalakítások

A járási rendszer az államigazgatás és nem az önkormányzat szintje - jelentette ki Navracsics Tibor 2012. december 14-én, Zalakaroson, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének közgyűlésén. A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy a januártól életbe lépő új járási rendszer működése a gyakorlatban még alakulhat, ebből a szempontból 2013 próbaév.


Jövő márciusban választhat új vezetőt a baranyai település

Az Új Dunántúli Napló szerint - feladatainak nem megfelelő ellátása miatt - immár jogerősen felmentette tisztségéből Denke Valériát, a Baranya megyei Vajszló polgármesterét 2012. december 14-én a Pécsi Ítélőtábla. Gut Antal alpolgármester a lapnak kijelentette: a határozattal teljes mértékben egyetért a képviselő-testület és a lakók többsége is.


A képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtottal be Imri Sándor polgármester ellen
Feloszlatta magát Harkány képviselő-testülete a 2012.december 14-i ülésén - tájékoztatta a baranyai fürdőváros független polgármestere az MTI-t. Imri Sándor elmondta, a képviselők rendkívüli testületi ülésen döntöttek a testület feloszlatásáról. A városban időközi önkormányzati választást kell tartani. 

Jövő évtől interneten is kezdeményezhetőek lesznek az építésügyi hatósági engedélyezési eljárások

Január 1-jétől az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat már elektronikus úton is kezdeményezhetik a polgárok, az új rendszer kényelmesebb, gyorsabb lesz, mint a hagyományos papír alapú ügyintézés - közölte Felkai László, a Belügyminisztérium (BM) közigazgatási államtitkára 2012. december 15-én, a programot ismertető konferencián.


A Születés Temploma örökmécsesén meggyújtott lángot cserkészek hozták el a városba

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezésében rendezték meg a hagyományos betlehemi láng átadó ünnepségét 2012. december 16-án, Gödöllő főterén. A Születés Temploma örökmécsesén meggyújtott lángot cserkészek hozták el Gödöllőre, hogy a települések vezetői és képviselői meggyújthassák a maguk mécsesét, gyertyáját, illetve bárki lángot „vehessen".


A most megválasztott független jelölt októbertől alpolgármesterként vezette a települést

Balogh Károly független jelöltet választották meg a 2012. december 16-i időközi választáson a Bács-Kiskun megyei Helvécia polgármesterének - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Turupuliné Polyák Katalin elmondta: a település 3602 szavazásra jogosult polgára közül 772-en vettek részt a választáson, az érvényes szavazatok száma 768 volt.


Milyen nehézségekkel küzdenek a 2013-as költségvetési koncepció megtervezésekor Hajdú-Bihar megye településein?

Megváltozott a költségvetés tervezése - mondták el a Hajdú-Bihari Napló érdeklődésékre a megye polgármesterei, akik a közelmúltban fogadták el a költségvetés koncepcióját. Hiánnyal ugyanis nem lehet már tervezni, el kell fogadni, hogy a jelenlegi költségvetés-tervezet jobban közelít a realitáshoz: a bevételeket kell a kiadásokhoz igazítani.


A héten összegzik az összegeket, s az év végéig ki is fizetik azokat

Az önkormányzatoknak a mai napig - 2012. december 17-ig - kellett eljuttatni az Államkincstárnak az adatokat arról, hogy mekkora adósságot halmoztak fel. Tartozásukat december végéig konszolidálják - írja a Világgazdaság. Azok a települések, amelyek nem tudták határidőre teljesíteni az adatszolgáltatást, azok akár ki is maradhatnak az adósságkonszolidációból - figyelmeztette nemrég az önkormányzatokat Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára.


Az intézmény korábbi adósságait is át kellene vennie a városnak

A megyei múzeumok 2013. január 1-jével megszűnnek, intézményeik a települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek. Több helyen nem megy simán ez az átvétel. Kőszegen sem, ahol a városatyák december 13-án tárgyaltak róla, s ragaszkodtak a város érdekeihez - írja a Vas Népe Online.


Orbán Viktor: „Az állam a mai napon visszaveszi mindazt, ami az övé, amit neki kell ellátnia”

A január 1-jével létrejövő járási - a fővárosban pedig a kerületi - hivatalok lesznek azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban találkoznak majd az állammal, ezért nagy felelősség hárul e hivatalokra és vezetőikre, ők lesznek ugyanis az állam képviselői, „az állam emberei" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalvezetők 2012. december 17-i kinevezési ünnepségén, Budapesten.


A járási hivatalvezetőnek kinevezett polgármestereknek január közepéig le kell mondaniuk posztjukról

Tizenegy településen kell jövőre új polgármestert választani összeférhetetlenség miatt, miután 2012. december 17-én járási hivatalvezetővé nevezték ki több önkormányzat vezetőjét. A járási hivatalvezetővé kinevezett polgármestereknek - január 1-jei - hivatalba lépésüktől számítva 15 napjuk van arra, hogy megszüntessék összeférhetetlenségüket, azaz lemondjanak településvezetői posztjukról.


Elfogadták az összeférhetetlenségi szabályok módosítását

A 2014-es önkormányzati választásig nem kell választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak - döntött a Parlament 2012. december 17-én, a fideszes Kósa Lajos és Láng Zsolt javaslatára. Így a képviselők önkormányzati posztjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok mégsem az új Országgyűlés megalakulásakor, hanem 2014 októberében, a helyhatósági választással lépnek hatályba.


A Belügyminisztérium 94 kistérség önkormányzatával működött együtt a programok végrehajtásában

Ötvenkét önkormányzat kapott miniszteri elismerő oklevelet és kétmillió forintot a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért 2012. december 18-án, Budapesten. Pintér Sándor belügyminiszter az átadáson ismertette, hogy 94 kistérség - 47 hátrányos és 47 kiemelten hátrányos kistérség - önkormányzatával működtek együtt a programok megvalósításában.


Dorosz Dávid szerint a kormányfő és a belügyminiszter „nagymértékben meggyengítette a rendőrséget az elmúlt két évben”

Az LMP azt javasolja, hogy a jelenlegi centralizált rendőrségi struktúrát váltsa fel önkormányzati fenntartású közösségi rendőrség. A párt az erről szóló határozati javaslatot 2012. december 18-án nyújtotta be a Parlamentnek. A párt tavasszal konkrét törvényjavaslatot is benyújt az ügyben.


Budapest 186 milliárdos adósságának legalább 40 százalékát átveszi majd a kormány

A fővárosi önkormányzat adósságállományának legalább 40 százalékát, vagyis 74,4 milliárd forintot mindenképpen átvállal a kormány, a végleges összegről február 15-ig lesz megállapodás - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter 2012. december 18-ám, miután egyeztetett a főváros vezetőivel. A miniszter elmondta: a további egyeztetéseken a törvényi szabályozásnak megfelelően figyelembe fogják venni az önkormányzat adósságának összetételét és az adóerejét.


A 4500 lakosú városban 27 vállalkozó és cég tartozik egyenként több mint százezer forinttal

Közzéteszi a simontornyai önkormányzat a helyi adóval tartozók adatait - közölte 2012. december 19-én a város polgármestere. A nyilvánosságra hozataltól elsősorban az iparűzési adóalanyok fizetési moráljának javulását várják - mondta Csőszné Katz Edit független polgármester.


A kormány egyedi kérelmekre 37 önkormányzatnak további 32 milliárd 906 millió forint

Minden pályázó, 1637 önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzat kapott támogatást a Belügyminisztériumtól 27 milliárd 996 millió forintos értékben - jelentette be Tállai András, a tárca önkormányzati államtitkára 2012. december 19-i sajtótájékoztatóján. Az érintett önkormányzatokhoz december 19-én vagy20-án érkezik meg az elnyert összeg, amelynek mértéke átlagosan 17 millió 100 ezer forint.


Januártól a helyi bíróságok a városi bíróságok jogutódaiként járási bíróságok lesznek

Megszavazta a parlament a járásbírósági rendszer január 1-jei felállításához szükséges törvénymódosító csomagot 2012. december 17-én. Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály alapján január 1-jétől a helyi bíróságok - a jelenlegi városi bíróságok jogutódjaként - a járási bíróságok lesznek, a munkaügyi bíróságok jogutódjaként pedig helyi szintű közigazgatási és munkaügyi bíróságok kezdik meg működésüket.


A KIM most méri fel a polgármesterekkel egyeztetve, hogy hol maradnak meg az okmányirodák, s hol jön létre új kormányablak

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Visegrádi utcai iroda 2012. december 18-i megnyitóján arról beszélt: a megújult központi okmányirodában a kormányablakok jövőjét is láthatjuk egy kicsit, hiszen cél az, hogy jövő év végére háromszáz helyen jöjjenek létre kormányablakok országszerte, részben volt okmányirodák korszerűsítésével, részben pedig a MÁV-val együttműködve új helyeken, vasútállomásokon.


Az Állami Számvevőszék integritás felmérést végzett a költségvetési szervek korrupciós veszélyeztetettségéről

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentése szerint a kulturális intézményeknél, a helyi önkormányzatoknál és az általános iskolákban a legmagasabbak az ellenőrzési rendszer hiányosságából fakadó korrupciós kockázati tényezők Magyarországon.


Az aláírók elsősorban befektetői, üzleti kapcsolatok kialakítására törekszenek egymással

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke 2012- december 19-én együttműködési megállapodást kötött az oroszországi ZATO (Zárt Atomvárosok Asszociációja) elnökével Akeszej Viktorovics Golubevvel - áll abban a közleményben, amelyet a megyei önkormányzat jutatott el a PécsiÚjság.hu szerkesztőségének.


Az új polgármester és az összes képviselő a kisgazda párti lett

Zórity Zoltánnét, a Független Kisgazdapárt jelöltjét választották Csarnóta polgármesterévé a Baranya megyei községben 2012. december 19-én tartott időközi választáson - közölte a jegyzői feladatokat ellátó Béla Péter. A falu új polgármestere a leadott 106 érvényes szavazatból 63-at szerzett meg, míg a másik indulóra, a falu korábbi vezetőjére, a független Pöntöl Biankára 43-an voksoltak.


Gémesi György uniós szavazási aktivitás javítására tett javaslatáról a Rádió Orientben

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az Európai Unió Régiók Bizottságának tagjaként tett javaslatot az uniós szavazási aktivitás javítására, amit szinte ellenvetés nélkül fogadott el a testület. A Rádió Orient műsorában bemutatta a testület munkáját, beszélt az általa javasolt változtatásokról, és a 2013-as Európai Polgárok Évéről is.


Az önkormányzatoknak már csak alig egy százaléka nem írta alá az iskolák állami fenntartásba adásáról szóló szerződést

Az önkormányzatok többsége aláírta az iskolák állami fenntartásba vételéről szóló megállapodást az új fenntartóval, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal - közölte az intézmény 2012. december 19-én az MTI-vel, kiemelve: ez országosan 1297 önkormányzatot érint, ahol székhely-iskola működik, és alig egy százalékuk az, ahol a megállapodás még aláírásra vár.


Januártól valamennyi vidéki városban új feltételekkel kötik meg a közszolgáltatási szerződéseket

Jövőre megújulnak a helyi közlekedési cégek és a megrendelő önkormányzatok közötti szerződések, amelyek a szolgáltatások teljes megtérítésén alapulnak. Így elkerülhető lesz, ami az idén megtörtént: néhány városban csaknem összeomlott a tömegközlekedés - olvasható a Magyar Hírlap 2012. december 20-án megjelent cikkében.


Már csak tizennégy olyan település maradt, ahol az adósságátvállalás még nem történt meg

Eddig 1700 ötezernél kevesebb lakosú település önkormányzatának 80 milliárd forint összegű adósságát vállalta át az állam - közölte Orbán Viktor miniszterelnök 2012. december 20-án, Nyíregyházán. Már csak 14 olyan település maradt, ahol az adósságátvállalás még nem történt meg - mondta a sajtótájékoztatón a kormányfő, miután a város adósságrendezéséről tárgyalt Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.


Az egyik legnagyobb önkormányzati hitelező vezérigazgatója szerint a konszolidáció során egyenként kell a településeket átnézni

Nem tervezi a kivonulást Magyarországról a Raiffeisen Bank. Az egyik legnagyobb önkormányzati hitelező vezérigazgatója 2012. december 20-án a Hír TV-ben azt mondta: nem tiszta még a bank előtt, hogy hogyan fogja átvenni a kormányzat az 5000 fő alatti önkormányzatok adósságállományát, azt milyen formában teszik, és milyen adósságokról van szó.


Mit várnak a hitelkonszolidációtól Balatonfűzfőn, Nagyvázsonyban és Balatonkenesén?

A települések hiteleit részben vagy teljes egészében átvállalja az állam, de minden esetben külön döntést hoznak, illetve hoztak. A veol.hu néhány Balaton környéki önkormányzatnál megkérdezte, mire számíthatnak.


A város egymilliárd forintot pótlólagos támogatást kapott
Egymilliárd forint pótlólagos támogatást kapott az államtól Székesfehérvár önkormányzata a feladatai ellátására - jelentette be 2012. december 20-i sajtótájékoztatóján a város polgármestere, Cser-Palkovics András (Fidesz). Mint elmondta: néhány hónapja kiderült, hogy a TPV-Philips belső elszámolási rendszere megváltozott, emiatt a helyi adófizetést az uniós jognak megfelelően megváltoztatta. Ennek következtében 900 millió forinttal kevesebb iparűzési adót fizet Székesfehérvárnak, mint 2011-ben.

Egymilliárd 800 millió forint pluszforrást kap a város önkormányzata
A kormány egymilliárd 800 millió forintot biztosít Gyula város biztonságos finanszírozása érdekében - közölte 2012. december 18-i számában a Magyar Közlöny. Bár a szövegben sehol sincs megemlítve, hogy a kabinet az összeget milyen célból nyújtja a városnak, a legnagyobb valószínűség szerint a forrást a Gyulai Húskombinát megmentésére fordíthatja majd az önkormányzat - írja december 20-i számában a Békés Megyei Hírlap.

Az ilyen konstrukcióban épült létesítmények finanszírozása utólag nemegyszer meghaladta a települések teljesítőképességét

Tizenhét önkormányzati PPP-sportprojektet zár le a kormány az év végéig - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára 2012. december 21-i sajtótájékoztatóján. Hegmanné Nemes Sára elmondta: az előző kormányok megalapozatlan gazdálkodása következtében elszaporodtak az olyan PPP-projektek, melyeknek finanszírozása utólag meghaladta az önkormányzatok teljesítőképességét.


Az önkormányzatok konszolidálása után, jövőre megkezdődik a felsőoktatási szektor adósságrendezése

Debrecen 27,34 milliárd forint adósságának felét vállalja át az állam az önkormányzati adósságrendezés keretében - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2012. december 22-i debreceni sajtótájékoztatóján. A tárcavezető elmondta, hogy az önkormányzatok után a kormány megkezdi a felsőoktatási szektor adósságrendezését, erre jövőre 24 milliárd forintot szánnak.


A kormány kiáll a nyíregyházi Huszár-telepi romaiskola mellett

Nem szegregáció, hanem felzárkóztatás zajlik a nyíregyházi Huszár-telepi romaiskolában, ezt pedig támogatni kell - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2012. december 22-én, a szabolcsi megyeszékhelyen. A tárcavezető egy - a Bizalom és Munka modellprogram keretében felújított - társasház átadásán arról beszélt: a kormány és a minisztérium kiáll a romák által lakott telepen lévő, a görögkatolikus egyház által működtetett általános iskola mellett.


Lajtos kocsiból kapják az ivóvizet jövőre az arzénes vizű falvak lakói

A Magyar Honvédség segíti százhuszonhárom település 340 ezer lakosának egészséges ivóvízzel való ellátását január elsejétől az év végéig, ennek érdekében a két ünnep között mintegy kettőszázötven katona települ át a feladatra kijelölt honvédségi objektumokba, hogy előkészítse a szükséges technikai eszközöket.


A tolna megyei településen új fejlesztési stratégiát dolgoznak ki a pénz felhasználására
Fejlesztési stratégiát dolgoz ki a Tolna megyei Pári, amely a Kúria ítélete alapján 622 millió forintot kapott Tamási önkormányzatától. Gere Zoltán, a település független polgármestere az MTI-nek elmondta: a község képviselő-testülete a tervek szerint januárban alkotja meg a 4-10 évre szóló stratégiáját a pénz felhasználásáról. Az összeget, amelyet Tamási a 2006-ban szétvált két önkormányzat közötti vagyonmegosztási per után fizetett meg, addig kincstárjegyekbe fektetik.

Domokos László: Lezárult a következmények nélküli számvevőszéki ellenőrzések korszaka

Idén végleg lezárult a következmények nélküli számvevőszéki ellenőrzések korszaka, ettől az évtől kezdve az ellenőrzött szervezeteknek már intézkedési tervet kell készíteniük válaszul a jelentésekre, az együttműködés hiányának akár büntetőjogi következményei is lehetnek - mondta az ÁSZ elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában, amelyben az uniós források felhasználásról, az önkormányzati adósságátvállalásról és a felsőoktatás finanszírozásáról is beszélt.


Az önkormányzatok nagy része még nem látja, hogy a víziközmű törvény milyen hatással lesz működésére

Az önkormányzatokhoz kerülnek a víziközművek januártól. Tizedére esik vissza a szolgáltatók száma 2013-ra, a vagyonértékelés pedig fontos feladata lesz az önkormányzatoknak, melyek nagy része még nem látja, hogy a víziközmű törvény milyen hatással lesz működésükre - írja a Greenfo.


Az út mentén kápolnákat, tematikus parkokat, zarándokszállásokat, kilátót és közösségi házat is kialakítanak

Több mint 200 kilométer hosszan húzódik majd az a zarándokútszakasz, amelyet Magyarország 34 kiemelt turisztikai beruházásának egyikeként egy év alatt alakítanak ki a Dél-Alföldön - közölte a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szóvivője. Svébis Márta tájékoztatása szerint a 13 tagú konzorciumot vezető megyei önkormányzat korábban 751 millió forintot nyert „A Magyar zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése" című pályázat megvalósítására.


A képviselő-testület nem fogadta el a Gemenc Volán Zrt.-vel kötendő megállapodást

Leállhat a helyi autóbusz-közlekedés január 1-jétől Dombóváron, miután a képviselő-testület 2012. december 27-én nem fogadta el a Gemenc Volán Zrt.-vel kötendő megállapodást - közölték dombóvári önkormányzati vezetők.


A város önkormányzata is jelentős szerepet vállalt a nagymultú öblösüveggyár újraindításában

Több évszázados tradíció éledt újjá 2012. december 27-től Salgótarjánban az öblösüveggyár újraindulásával. Kormányzati és önkormányzati támogatással 47 helyi ember kapott munkát az üzemben. Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke az avatóünnepségen azt mondta: a gyárra azért is szükség van, hogy Magyarországon csökkenjen az import üvegek aránya.


Budai Gyula: Kaposváron és Gyulán is megszületett a megoldás

Megmenekült a likviditási gondokkal küzdő Pápai Hús Kft., a város fideszes vezetése ugyanis úgy döntött, nagyobb tulajdonrészt vásárol a társaságban. A tőkeemeléssel elegendő pénz került a cégbe, így nemcsak a nagy hagyományokkal bíró húsipari vállalkozás, hanem vele együtt több száz munkahely is megmaradhat - írja a Nagyar Hírlap.


Külön felelős koordinálja a kormányablakok kialakítását

Miniszteri biztost nevezett ki Deák Rita személyében a kormányablakok kialakítására a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor a 2012. december 28-án közzétett Hivatalos Értesítő szerint meghosszabbította két további miniszteri biztos - Szabó Erika és Virág Rudolf - megbízatását is.


Az Alkotmánybíróság szerint az Országgyűlés megsértette saját korlátait a törvény egyes részeinek elfogadásával

Az Alkotmánybíróság (AB) 2012. december 28-án elkaszálta az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály több részét, azokat, amelyek nem átmeneti szabályokat is tartalmaznak. Ez a törvény teszi lehetővé a választási regisztráció bevezetését, de például a pártállami rendszer vezetői által felvett nyugdíjak csökkentését is - írja az Origo.


Nemcsak maga az utcák és házak újulnak meg, hanem bennük élők is segítséget kapnak

Több mint 3,8 milliárd forint pályázati pénzt nyert el a józsefvárosi önkormányzat a Magdolna negyed szociális városrehabilitációjának folytatására. A városrész ilyen nagyságrendű forrást még nem nyert el, s ezzel az összeggel együtt Józsefváros Budapest legeredményesebben pályázó kerülete ebben a ciklusban - mondta Kocsis Máté polgármester.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere és jegyzője is az elhíresült szocpolos csalássorozat vádlottjai között van

Rendkívüli ülésen feloszlatta magát Tiszabő képviselő-testülete 2012. december 28-án. A döntés hátterében a polgármester és a testület tagjai közötti ellentétek húzódnak meg - írja december 29-i számában az Új Néplap.


Már kétszáz helyen lehet használni a márciusban bevezetett helyi fizetőeszközt
Beváltotta a Balatoni Korona a hozzá fűzött reményeket, már 200 helyen lehet használni a március végén bevezetett helyi fizetőeszközt - mondta el Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az év végén az önkormányzatok összesen 10 millió forint értékben adtak jutalmat Balatoni Koronában, így márciustól az év végéig 10 és 20 millió forint körüli kibocsátást értek el - tájékoztatott az elnök-vezérigazgató.

Idén 13 megye 84 településén élők ültettek őshonos facsemetéket

A Gemenc Zrt. három évvel ezelőtt elindított „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!" akciójához folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok. Az erdőgazdaság akciója továbbra is nyitott, várja újabb települések jelentkezését vállalva, hogy évente, a született gyermekek számának megfelelően, a szükséges facsemetéket térítésmentesen biztosítja. Idén már 13 megye 84 településén élők ültettek őshonos facsemetéket a mozgalom jóvoltából.


Az SZDSZ-es politikus 1993 és 2009 között vezette a VIII. kerületet
Életének hatvanadik évében hosszan tartó, súlyos betegség után 2012. december 31-én elhunyt Csécsei Béla, Józsefváros korábbi polgármestere, erősítette meg az MTI információját Kocsis Máté, a kerület mostani polgármestere.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu