Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A magyarországi települések segítségét kéri az SZNT
Egymillió aláírásra van szükség a sajátos nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés támogatására

Románia kormánya - megszegve nemzetközi kötelezettségvállalásait - nem kéri ki Székelyföld 800 ezer lakosának a véleményét a közigazgatási határok kialakításáról. A sajátos nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés támogatásához egymillió aláírást szeretne összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács, ezért Izsák Balázs, a szervezet elnöke a magyarországi önkormányzatokhoz fordult segítségért.


A magyarországi önkormányzatoknak címzett nyílt levélben kért támogatást Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke ahhoz, hogy sikerüljön összegyűjteni az egymillió aláírást a sajátos nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés támogatására. Az MTI-hez 2013. június 10-én eljuttatott nyílt levélben Izsák Balázs megköszönte azoknak a magyarországi önkormányzatoknak a szolidaritását, amelyek kitűzték a székely zászlót a romániai hatósági intézkedések idején. 

 Az SZNT elnöke úgy vélte, az a közigazgatási átalakítás, amelyre ma Románia készül Nicolae Ceausescu román diktátor egykori falurombolási tervéhez hasonlítható. „Románia kormánya - megszegve nemzetközi kötelezettségvállalásait - nem kéri ki Székelyföld 800 ezer lakosának a véleményét a közigazgatási határok kialakításáról, hanem az itt élők akaratával ellentétben, egy román többségű nagy régióba kívánja beleerőltetni Székelyföldet. Elszántak vagyunk, hogy az erőszakmentes tiltakozás eszközeivel, nagyon határozottan lépjünk fel a megsemmisítésünket célzó állampolitika ellen, és számítunk továbbra is Magyarország önkormányzataira" - áll a nyílt levélben.

Az SZNT elnöke azt is megemlítette, az általa vezetett szervezet a tiltakozás mellett a párbeszéd lehetőségét is keresi. A március 10-én tartott marosvásárhelyi tüntetésen harmincezer ember által közfelkiáltással elfogadott, majd később negyvenezer ember aláírásával is megerősített beadvánnyal fordult Románia kormányához. A beadványra nem érkezett válasz. 

Emlékeztetett arra, hogy az SZNT a tiltakozás és a párbeszéd szorgalmazása mellett olyan autonómia-statútumot dolgozott ki, és terjesztett Románia parlamentje elé, amely nemcsak a székelységnek biztosítaná hosszú távon a megmaradást a szülőföldjén, hanem Románia számára is tartós stabilitást és gazdasági fellendülést jelentene. Ezt két alkalommal vita nélkül utasította el Románia parlamentje. 

A nyílt levél szerint a nemzeti régiók védelmében megfogalmazott európai polgári kezdeményezésnek az a célja, hogy kedvező jogi környezetet teremtsen a székely törekvéseknek az Európai Unióban. Az SZNT elnöke szerint a polgári kezdeményezés elfogadásához szükséges egymillió aláírás jelentős részét Magyarországról szándékoznak összegyűjteni. 

Izsák Balázs felidézte, az elmúlt hónapokban több önkormányzat vezetőinek - így Budapestnek - a támogatását sikerült megnyerni, de mindenhová nem juthatnak el, ezért „most, amikor már csak napok, esetleg hetek vannak a kezdeményezés benyújtásáig", e nyílt levél útján kérik valamennyi magyarországi önkormányzat erkölcsi, politikai támogatását, és konkrét segítségét. 

„1989 előtt Európa legkegyetlenebb diktatúráját sikerült megállítani a falurombolási terv végrehajtásában. Az akkorihoz hasonló szolidaritásra van szükség most is, hogy a terveinket sikerre vigyük, és rombolás helyett az építkezésé legyen a jövő" - zárta nyílt levelét Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu