Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az eddig részben önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok állami irányítás alá kerültek

A január elsejével hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény alapján április 1-től egységes rendszerben, új struktúrában látják el feladataikat az állami irányítás alá került tűzoltóságok. Az eddig részben önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak költségvetési, képzési, bevetésirányítási, ellátási és logisztikai szempontból is.


A nyírségi település önkormányzata komplex megoldást dolgozott ki a helyi gazdaság erősítése érdekében

A nagykállói önkormányzat közel egymilliárd forint összköltségű városrehabilitációs beruházás keretében csaknem 40 millió forintot fordított a városi piac kialakítására, amelyet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Juhász Zoltán polgármester, Budai Gyula államtitkár, Vinnai Győző kormánymegbízott és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke adott át április 2-án, ünnepélyes keretek között.


Az egyik helyi kábeltelevízió megsértette a kampánycsendet

Meg kell ismételni a szobi időközi polgármester-választást az Országos Választási Bizottság (OVB) április 2-i határozata értelmében, mert egy helyi kábeltelevízió a március 25-ei időközi önkormányzati választás idején megsértette a kampánycsendet. A megismételt polgármester-választást április 22-én tartják a Pest megyei településen.


A szemétszállítási díj legmagasabb mértéke sehol sem haladhatja meg a tavalyi tarifát

A hulladékkezelési közszolgáltatási díj befagyasztása miatt kormányrendelet szabályozza, hogy az önkormányzatoknak csak abban az esetben kell díjkompenzációt fizetniük a közszolgáltatóknak, ha a tavalyinál kevesebb szemétszállítási díjat kérnek a lakosságtól. Ha az idei hulladékkezelési díj összege kisebb, mint a tavalyi, akkor az önkormányzatnak meg kell térítenie a két ár közti különbséget a közszolgáltatónak.


Üzleti konferenciát rendez a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara

A ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara „Sikersztori: Kína!" címmel üzleti konferenciát rendez április 19-én, Budapesten, China Mart épületében, olyan sikeres vállalkozások és projektek bemutatására, amelyek eredményeket értek el Kínában, illetve olyan kínai vállalkozások megismertetésére, amelyek sikeresen működnek Magyarországon, illetve a régióban.


A módosítás évi 2,25 milliárd forintra emeli a Budapest Airport tulajdonosa által fizetendő adót
Elfogadta a parlament a helyi adókról szóló törvény módosítását. A képviselők április 2-án 232 igen szavazattal, 74 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a fideszes Kósa Lajos és Dancsó József törvényjavaslatát, amely alapján várhatóan milliárdos összegű telekadót kell majd fizetnie a Liszt Ferenc-repülőtér tulajdonosának.

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a regisztráció határidejét

Eddig közel 1400 fő regisztrált a Karrier Híd programba, amely a közszférából távozók számára nyújt segítséget a további elhelyezkedéshez, elsősorban a verseny- és civil szféra irányába. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jelentkezési határidőt meghosszabbítják, így 2012. április 30-ig regisztrálhatnak mindazok, akiket érintett a januári, közszférában végrehajtott létszámcsökkentés.


ÁSZ-TÖOSZ konzultáció az önkormányzatok ellenőrzéséről
Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) április 2-án szakmai konzultációt tartott az önkormányzatok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatairól, és a 2012 első félévére tervezett ellenőrzésekről. Az egyeztetésen az ÁSZ részéről Domokos László elnök, Warvasovszky Tihamér alelnök és Gyüre Lajosné számvevő tanácsos, a TÖOSZ részéről Schmidt Jenő elnök, illetve Kerekes Miklós társelnök vett részt. 

MÖSZ-konferencia az állami és önkormányzati feladatmegosztás uniós példáinak bemutatására

A közigazgatási rendszer átalakításával számos helyi önkormányzatokat érintő kérdés van napirenden, amelyek megvitatására a Magyar Önkormányzatok Szövetsége - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Európai Unió Régiók Bizottsága vezető képviselőinek részvételével - „Többszintű kormányzás" címmel, nemzetközi konferenciát szervez április 19-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban.


A földbank közvetítő szerepet is vállal bérlők és a bérbeadók, eladók és vevők között

A mezőgazdasági területek aktív hasznosítására újszerű földkezelési rendszert vezetett be áprilistól a gyulai önkormányzat - számolt be Alt Norbert, a Békés megyei város alpolgármestere. A földbank program célja a városi tulajdonú földterületek, parcellák egységes kezelése, hasznosítása és bérbeadása, az elhanyagolt zártkertek és hobbitelkek művelésbe vonása, szociális alapú hasznosítása.


Arborétumi séták – biotermékek udvara – szakmai előadások, kiállítások és bemutatók

Corvinus Díszkert 2012 címmel háromnapos kertészeti kiállítás nyílik április 27-én a Budai Arborétumban. A rendezvény látogatói sétákat tehetnek Európa legészakabbra fekvő, mediterrán klímájú botanikus kertjében, találkozhatnak minőségi termékeket előállító termelőkkel, termesztőkkel és kézművesekkel, szakmai előadásokon, virágkötészeti versenyen, orchidea bemutatón, bonsai kiállításon vehetnek részt, s növényvédelmi szaktanácsokat is kaphatnak.


A másfél százalékában maximált éves bérleti díj az állagmegóvásra sem elegendő
Ingatlanpiaci szakértők szerint a forgalmi érték másfél százalékában maximált éves bérleti díj még az állagmegóvásra sem elég, legfeljebb a hibaelhárításra tud majd elegendő forrást biztosítani a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. számára. Emiatt tartja magát az a nézet, hogy a NET aligha tartja sokáig tulajdonában a felajánlott ingatlanokat, s azok viszonylag hamar ingyenes vagyonjuttatás keretében átkerülnek az önkormányzatokhoz - írja a Napi Gazdaság.

Önkormányzatok tucatjai tartoznak összesen több milliárd forinttal a közlekedési cégeknek

Leállhat a tömegközlekedés több városban, ha a Volán-vállalatok és az önkormányzatok nem tudnak megegyezni, ugyanis év végén lejár a szerződésük - tudható meg a TV2 április 3-i Tények című műsorából. Több tucat önkormányzat összesen több milliárd forinttal tartozik a közlekedési cégeknek. A műsorban megszólal Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke is, aki szerint teljesen át kellene szervezni a jelenlegi rendszert.


A bevételt a koraszülöttek mentésének támogatására ajánlják fel

A királyné emlékéhez méltó Erzsébet bált rendez Gödöllő városa november 17-én a Királyi Kastélyban. A jótékonysági bál bevételével a koraszülött mentést támogatják, azt a Peter Cerny Alapítvány javára ajánlották fel. A rendezvény a „Híres Hölgyek Gödöllőn - 2012 a Nők Éve" tematikus év záróeseménye lesz - jelentették be a szervezők április 4-én a gödöllői Királyi Kastély dísztermében.


A VM és az NGM április 30-ig a kormány elé terjeszti a koncepciót

A kormány április 4-i ülésén hozott döntés eredményeként belátható időn belül létrejöhet az agrárbank Magyarországon - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek. A döntése szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) április 30-ig a kormány elé terjeszti a koncepciót, amely alapján létrejöhet az úgynevezett zöld bank, amelynek feladata a mezőgazdasági, erdészeti, természet- és környezetvédelmi célú beruházások forráshoz juttatása, az ágazat cégeinek finanszírozása.


Az önkormányzati intézmények átadás-átvételével kapcsolatos vitákban a megyei kormánymegbízott fog dönteni

„Reménykedni kell, hogy nem okoz majd problémát a vita az önkormányzati intézmények átadás-átvételéről" - mondta április 4-én a Világgazdaság kérdésére Szabó Erika államtitkár. A járások létrehozását szabályozó törvénytervezet ugyanis úgy fogalmaz, hogy a járási feladatok ellátásához szükséges intézményeket és az ezekhez kapcsolódó finanszírozási feladatokat is fel kell osztani az önkormányzatok és az állam közt, ha viszont erről nem tudnak megállapodni a városok az állammal, akkor a miniszterelnök által kinevezett megyei kormánymegbízott fog dönteni.


Több magánfuvarozó is arra készül, hogy átvegye a Győr és Budapest között április 15-től megszűnő járatok utasait
Nem ígérkezik népszerűnek a győriek körében az a döntés, miszerint április 15-től módosul a buszmenetrend a párhuzamos közösségi közlekedés megszüntetése érdekében. Az Kisalföld Volán egyébként jól kihasznált járatai közül kevés marad, a forgalmat a vasútra igyekeznek terelni. Eközben magánfuvarozók is megjelentek a színen, különböző ajánlatokat téve a kieső járatok pótlására.

Kulturális szakemberek átképzésre és tanórán kívüli testnevelési feladatok ellátására lehet pályázni
Az Új Széchenyi Terv keretében újabb kulturális pályázatokat ír ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága, így összesen 10 milliárd forintra bővül az e a pályázati formában elérhető támogatások összege. 2011 végén, illetve 2012 elején az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 6 milliárd forint keretösszegű pályázat jelent meg könyvtárak, közművelődési programok és múzeumi fejlesztések támogatására.

A 3 milliárd 40 milliós keretet héttagú bizottság osztja el a települések között

Az idei költségvetésben 3 milliárd 40 millió forint szerepel a vidéki helyi közösségi közlekedés támogatására, erre a pénzre pályázhatnak a települések. A rangsorolást a Helyi Közösségi Közlekedés Támogatásának Felosztására Javaslatot Tevő Bizottság végzi, a döntés a közlekedésért felelős miniszter kezében van - derült ki az erről szóló kormányhatározat és nemzeti fejlesztési miniszteri rendelet tervezetéből, ami a kormány honlapján jelent meg.


Szinte biztos, hogy nem lesznek sokkal könnyebbek a törlesztés feltételei, mint az eredeti szerződésekben

Az önkormányzatok nélkül tárgyal a kormány a települések adósságairól a bankokkal - értesült a Világgazdaság. A lap április 6-i számában megjelent cikk szerint ebben az évben még nem várhatók tömeges önkormányzati csődök, azonban 2013-ban és 2014-ben a 400 milliárd forintot kitevő devizahitelek nagy részét vissza kell fizetni.


Gémesi György szerint a problémák szétfeszítik az önkormányzatok működését
A települések romló pénzügyi helyzetének javítása érdekében az önkormányzatok 70-80 százaléka be fogja vezetni, vagy már be is vezette a bölcsődei gondozási díjat. A Rádió Orient műsorában Gémesi György elmondta, a települések közötti egyensúly megőrzése miatt Gödöllőn is szükség van a térítési díj kíméletes formájának bevezetése. A polgármester emellett a települések működési problémáiról és a polgármesterek konzultációs rendezvényeiről is szót ejtett. 

Ismét megrendezik az Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferenciát Budapesten

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi Kara és Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. idén harmadik alkalommal rendezi meg az Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferenciát. Az április 10-11-én, Budapesten rendezendő konferencia célja, hogy naprakész, a mindennapokban is jól használható információkat nyújtson az önkormányzatok tágabb értelemben vett gazdálkodásával kapcsolatos kérdésekben.


A NEFMI közleménye a megyei közművelődési és közgyűjteményi intézményrendszer fenntartásáról

A megyei közművelődési és közgyűjteményi intézmények a többi, korábban a megyei önkormányzatok által fenntartott intézménnyel együtt a 2011. évi CLIV. törvény alapján állami tulajdonba és fenntartásba kerültek - áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Kultúráért Felelős Államtitkárságának közleményében. Erre az intézkedésre a megyei önkormányzatok konszolidációjával összefüggésben került sor.


A levéltárak kezelését a NEMFI vette át, a múzeumok fenntartását azonban a települési önkormányzatok kezébe adnák

Az egyébként is forráshiányos helyi önkormányzatokra tukmálná a kormány a megyei múzeumok fenntartási kötelezettségét, ami ellen az érintettek nyílt levélben tiltakoztak. A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége elnöke szerint sok helyen végük lehet az intézményeknek. „Egy százötven fős település hogyan fog eltartani egy múzeumot?" - tette fel a kérdést az elnök.


A MÖSZ elnöke nem tartja túlságosan szerencsésnek az ötletet

Aggodalommal tölti el a polgármestereket a kormány azon kezdeményezése, hogy készpénz helyett Erzsébet-utalványban folyósítsanak bizonyos szociális juttatásokat - köztük esetleg a családi pótlékot is - a rászorulóknak. Nem tartja ezt túlságosan szerencsés ötletnek Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke sem, aki április 6-án, az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként fejtette ki a véleményét a kérdésről.


Az érdeklődő diákok a megismerhetik a minisztérium kulisszatitkait
Második alkalommal nyitja meg kapuit április 13-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az érdeklődő fiatalok előtt. A nyílt napra ellátogató diákok találkozhatnak a minisztérium államtitkáraival és kormánytisztviselőivel, előadásokat hallgathatnak meg a KIM kiemelt projektjeiről, játékon vehetnek részt, és csatlakozhatnak a közigazgatás kulisszatitkait feltáró körsétákhoz.

Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek felét érinti a kérdés

Az átszervezések időszakát élik a magyar önkormányzatok. Az intézményeiket is átveszi az állam, és különösen a kistelepülések veszíthetnek sokat a korábbi súlyukból. Az általános iskolai rendszer átalakításával kapcsolatban különösen sok a bizonytalanság. Az új köznevelési törvény nem ad teljesen biztos kapaszkodókat azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a sorsuk a 2000 lakosúnál kisebb települések iskoláinak, a részletszabályozást elvégző végrehajtási rendeletre viszont még várni kell.


A megye polgármestereivel Gádoroson és Sarkadon találkoznak a szövetség vezetői

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a kihirdetett új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről minden megyében konzultálni kíván a polgármesterekkel és az önkormányzati vezetőkkel, ezért folytatja országos konzultáció-sorozatát. Az országjárás keretében április 17-én a Békés megyébe látogatnak el a szövetség vezetői.


A NEFMI tájékoztatása az egyes szociális jellegű ellátások folyósításával kapcsolatos tudnivalókról

A kormány március 30-i határozatának megfelelően jelenleg zajlik a szakmai munka az egyes szociális jellegű ellátások készpénz-helyettesítő eszközzel való folyósításával kapcsolatos feladatokról. Kormánydöntés nincs az ügyben, jelenleg tárcaközi szakmai egyeztetések zajlanak arról, hogy mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös esetleg az utalvánnyal, például Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés - adta hírül április 10-én, a kormányzati portálon, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


A kormány egyfajta „településmenedzsment-szemléletet” vár el a jövőben az önkormányzatoktól

Az általános iskolák 2013. január elseje után is önkormányzati tulajdonban maradnak, az állam csak az oktatást, illetve az ahhoz kapcsolódó feladatokat veszi át, illetve finanszírozza - közölte Farkasné Gasparics Emese, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára április 10-én, Bdapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ménesi úti épületében tartott önkormányzati vagyongazdálkodási konferencián.


Az adósságot az állam július 15-i hatállyal veszi át – Júliustól bevezetik az országos várólista-rendszert

Az állam átvenné az önkormányzatoktól a fekvőbeteg-szakellátó intézményeket is, így biztosítanák a rendszer hatékonyabb működését és a központi feladatellátást. Szócska Miklós államtitkár az Országgyűlésben április 10-én este elmondott expozéja szerint állami fenntartásúvá válnak az aktív, vegyes fekvőbeteg ellátást biztosító kórházak, a fekvő-, vagy hozzájuk kapcsolódó járóbeteg-szakellátást végző intézmények, és a krónikus ellátást biztosító kórházak.


Az önkormányzat felterjesztéssel fordult a szakminisztériumhoz

A dorogi önkormányzat felterjesztéssel fordul a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz a Dorogi Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelő Nonprofit Kft. államosításának megakadályozása érdekében - tájékoztatta a város polgármestere az április 10-i képviselő-testületi ülés döntéséről az MTI-t. Tittmann János (MSZP) elmondta: a város vagyonából csaknem egymilliárd forintot fordítottak egy kórházból, szakorvosi rendelőből, mentőállomásból és központi ügyeletből álló egység kiépítésére.


A tiszafüredi kísérleti ültetvényre közel 200 ezer gyors növésű fűz- és nyárfadugványt telepítenek

Közmunkások telepítik a tiszafüredi Energiaültetvény telepítését kezdték meg Tiszafüreden, a kistérségi Start-munka mintaprogram keretében - jelentette be április 10-én Papp Károly, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára a helyszínen, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros határában. Papp Károly hangsúlyozta: 2012-ben 132 milliárd forintból mintegy 206 ezer ember közfoglalkoztatását finanszírozza a kormány Magyarországon.


Még idén dönthetnek a Fővárosi Állat- és Növénykert bővítéséről
Több éve dédelgetett álma valósulhat meg a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetésének, az önkormányzati ciklus végéig. A TotalBudapest annak járt utána, hogy az érintettek mit tudnak arról, hogy az állatkert a mai Vidámpark területén bővülne tovább. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője megerősítette, hogy valóban évek óta napirenden van a park kiszélesítésének terve és a terület hasznosítására vonatkozóan rendelkeznek megoldás javaslatokkal.

Ezt az összeget a város a vízműszolgáltatás hasznából 6-8 év alatt ki tudná fizetni a Suez-csoportnak
Hamarosan egy bécsi választott bíróságnak kell döntenie arról, mekkora kártérítés jár a Suez-csoportnak azért, hogy Pécs önkormányzata kizárta a francia céget a város vízszolgáltatásából. Szabó Iván, a várost a vízmű ügyében képviselő jogászstáb vezetője elképzelhetetlennek tartja, hogy a bécsi - vagy bármelyik bíróság - hárommilliárdnál nagyobb összeget megítélne a Sueznek - írja április 11-i számában a Népszabadság.

Egy-másfél millió hektár magyar földterület is kerülhetett ilyen úton külföldiek kezébe

Budai Gyula vezetésével április 11-én megtartotta első ülését a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság. A tanácskozáson a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára emlékeztetett: zsebszerződések útján közel egymillió, de akár másfél millió hektár magyar földterület is kerülhetett külföldiek kezébe, főleg a Dunántúlon. A legnagyobb számban osztrákok kötöttek feltételezhetően jogellenes szerződéseket.


A mostani tervek alapján a szektorból 2005-2013 közt lényegében 27 százaléknyi forrást vonnak ki

Kormánypárti konfliktusokat generál az önkormányzati rendszer átalakítása, miközben 2005-2013 közt lényegében 27 százalékos a forráskivonás a mostani tervek alapján - írja a Policy Agenda. Ezen túl korlátozzák a települések mozgásterét azzal, hogy hitelfelvételeiket a kormányzatnak kell ezek után előzetesen jóváhagynia, ami lényegében bármely fejlesztést ellehetetleníthet.


Gémesi György szerint nem remélhetnek jelentős forrásokat a gondozási díjból az önkormányzatok

Az önkormányzatok közel háromnegyede bevezeti vagy már be is vezette a bölcsődei térítési díjat - állítja Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. Gémesi György április 11-én, a Duna TV Közbeszéd című műsorában kifejtette: ennél több önkormányzat is élhet a lehetőséggel, attól függően, milyen bevételeik lesznek 2013-ban. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDSZSZ) ugyanakkor azt mondja: a kisgyermekes szülőket segíteni kellene.


A szervezet az iskolák átvételéről gondoskodik, és köztes szintet képez majd az intézmények és a minisztérium között

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítása alatt létrejön egy fenntartói szervezet az iskolák állami kézbe vételére vonatkozó kormánydöntés szerint - mondta a Magyar Nemzetnek Gloviczki Zoltán, a közoktatásért felelős helyettes államtitkár. A központi fenntartói szervezet az iskolák átvételéről gondoskodik, és köztes szintet képez az intézmények és a minisztérium között. Működésében és feladataiban a kórházak állami átvételét intéző GYEMSZI-hez fog hasonlítani.


Sok intézmény a csőd szélén áll vagy már fizetésképtelenné vált
A kabinethez közeli források szerint tanulmány készül arról, miként tudná az állam megmenteni az önkormányzatok tulajdonában lévő városi fürdőket és balneológiai központokat, amelyek a csőd szélén tántorognak, vagy már fizetésképtelenség miatt bezárásra is kerültek - írja április 13-i számában a Népszava. A lap szerint az elképzelésről egyelőre annyi szivárgott ki, hogy egy holdingszerűen működő állami ernyő alá mentik a nehéz helyzetbe került, de jelentős értéket képviselő komplexumokat.

A zalai településen senki nem kap szociális segélyt, és segítséget is csak akkor, ha maga is tesz érte
Sajátos mintaprogramot folytat a Zala megyei Sorvás önkormányzata: az elhagyott földeket megműveli, a terményeket pedig szétosztja a rászorulók között, akiknek ezért cserébe részt kell venni a munkában. Emellett vetőmagcsomaggal és előnevelt csirkékkel is segíti a szegényebbeket - írja április 13-i számában a Zalai Hírlap. Jelenleg a közfoglalkoztatottak bevonásával ültetik a burgonyát a program kedvezményezettjei. Az önkormányzat másfél hektárnyi területet tart művelésben a kezdeményezés révén.

Kiszervezés, átnevezés – a városok mindent bevetnek az állam ellen

Leszűrték a megyei kórházak államosításának tanulságait - az önkormányzatok még a városi kórházak elvétele előtti utolsó pillanatokban is igyekeznek kimenteni maguknak azt, amit csak tudnak. Van olyan tulajdonos, aki társasházzá minősítette át a kórház épületét, egy másik önkormányzat pedig egész egyszerűen lekanyarított egy nagyobb szeletet a kórházi telekből, és önálló ingatlanként bejegyeztette saját tulajdonába - olvasható a Népszabadság április 13-i számában.


A nógrádi község képviselői nem tudtak együttműködni egymással és a polgármesterrel

Feloszlatta magát a Nógrád megyei Szirák önkormányzata, az időközi választás időpontját a jövő héten tűzik ki - erősítette meg a község jegyzője április 13-án az MTI értesülését. Piskóthy László elmondta, hogy a héttagú önkormányzat március 30-án döntött az önfeloszlatás mellett. A képviselői indítványra a jelenlévők közül négyen szavaztak igennel, ketten nemmel voksoltak - tette hozzá.


A BM a kötelező adatszolgáltatás elmulasztását kifogásolja

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint törvény kötelezte a tárcát arra, hogy felfüggessze Esztergom állami normatív támogatását, mert az önkormányzat nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatási kötelezettségét. A város április 13-i képviselő-testületi ülésén sem tudtak döntést hozni a költségvetésről, így az állami forrásra továbbra sem számíthat az önkormányzat.


Az NFM rendet tenne a vidéki nagyvárosok közlekedésében is, mert a Volán-társaságok nem tudnak már hitelezni az önkormányzatoknak

Emlékezetes hétvége előtt áll a közösségi személyszállítás: április 15-től négyszáz vonattal és úgy harminc távolsági buszjárattal kevesebb közlekedik. De kiderült az is, hogy megint költözhet a MÁV, a vasút újabb 36 milliárd forint tartozását vállalhatja át a költségvetés, és az önkormányzatokkal előre fizettetnének a helyi buszokért - írja április 13-i számában a Népszabadság.


A módosítások nagyobb szabadságot és felelősséget jelentenek az önkormányzatok számára

Az OTÉK módosításával életszerűbbé válik a településrendezés szabályozása. A 2013. január 1-jén hatályba lépő kormányrendelet többek között bevezeti a vegyes és a többszintes terület-felhasználás fogalmát és meghatározza a minimálisan kialakítandó zöldfelületet. A központi előírások csökkentése költséghatékonyságot és nagyobb fokú szabadságot eredményez az önkormányzatoknak, a befektetőknek, az építtetőknek és a tervezőknek. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a felelősségük is megnő.


Még nem derült ki, miből finanszíroznák az intézmények üzemeltetését az önkormányzatok

Egy huszárvágással az önkormányzatokra testálta az iskolák fenntartását a kormány, hogy ne a központi költségvetést terhelje a romos épületek fenntartása. A kórházak államosítása után ugyanis nem akar még egy százmilliárdos terhet a nyakába venni - olvasható az [origo] április 13-án megjelent cikkében. Erről a tervről a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára először nyilvánosan egy április 9-i konferencián beszélt.


Az új földtörvény tisztázni kívánja a kis-, a közép- és a nagybirtok fogalmát, és azt, ki vásárolhat földet Magyarországon

Fazekas Sándor a gyomaendrődi gazdafórumon elindította a mező- és erdőgazdasági földekről, valamint a családi gazdaságokról szóló törvények koncepció tervezeteinek társadalmi vitáját a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) és a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) közreműködésével. A vidékfejlesztési miniszter április 14-i előadásában kiemelte: alaptörvényünk nemzeti kincsnek tekinti a földet, ami a nemzet létének alapja.


A MÖSZ és a TÖOSZ tagjai kedvezményesen vehetnek rész a rendezvényen

Az önkormányzatok, cégek és családok mind nehezebben tudják kigazdálkodni az energia rekord magasságú árát. Felgyorsult az érdeklődés az alternatív, megújuló és főleg helyben, saját nyersanyagokból előállítható energiaforrások felhasználása iránt, s többen már beindítottak ilyen projekteket. Ezeket is megismerhetik az érdeklődők a 6. RENEXPO® Central Europe keretében, május 10-én rendezendő 3. Regionális vidékfejlesztési konferencián, amelynek egyik fő témája a decentralizált megújuló energia-termelés és felhasználás lesz.  


Szőcön és Répceszentgyörgyön választottak új polgármestert

Független jelöltek részvételével rendeztek időközi önkormányzati választásokat április 15-én több hazai településen. A 446 lelket számláló Veszprém megyei Szőcön Németh Balázs független jelöltet, míg a 108 fős Vas megyei Répceszentgyörgyön Gróf Istvánné független jelöltet választották meg polgármesternek. Szőcön a korábbi polgármester lemondása miatt kellett voksolni, Répceszentgyörgyön pedig azért, mert a képviselő-testület még januárban feloszlatta magát.


Ideiglenesen kisegítenék a fizetési problémával küzdő településeket

A Jászság önkormányzatai elsöprő többséggel kötelezték el magukat a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége (JÖSZ) égisze alatt létesítendő Jászsági Szolidaritási Alap létrehozása mellett. A települések egymást segítő pénzügyi alapjának létrehozását a tizennyolc kistérségi önkormányzat közül egyedül Jászárokszállás képviselő-testülete utasította el.


Urbicon: a MUT és a Hungexpo közös kiállítása és projektvására
A privát befektetőket váró önkormányzatok, és a városfejlesztési projekteket megvalósítani kívánó befektetők, ingatlanfejlesztők, illetve a városfejlesztés más szereplői számára ad teret Magyar Urbanisztikai Tudásközpont és a Hungexpo Urbicon elnevezésű nemzetközi városfejlesztési kiállítása és projektvására, április 18-20. között Budapesti Vásárközpontban.

A PDSZ módosítaná a közoktatási és az önkormányzati törvényt

A közoktatási és az önkormányzati törvény módosítását javasolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) annak érdekében, hogy az iskola és a fenntartó érdekei közösen valósuljanak meg - közölte a szervezet elnöke április 16-i sajtótájékoztatóján. Mendrey László elmondta: a két törvény összefésülése tette lehetővé, hogy a fenntartó a szigetszentmiklósi gimnázium igazgatójának ideiglenes kinevezése kapcsán kialakult helyzethez hasonlóan be tud avatkozni az iskolák életébe.


Egyesülés a hazai élelmiszer termelőinek, gyártóinak és felhasználóinak összefogására

A magyar termékek piaci szerepének erősítése, a honi élelmiszer-kereskedelem élénkítése az elsődleges célja a Magyar Gasztro Térkép Klaszter egyesülésnek, melynek alapító okiratát, a tizenkét alapító cég és szervezet, valamint a két támogató, a VM és a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (MAGOSZ) képviselői április 16-án, egy sajtótájékoztató keretében írták alá.


A finanszírozási rendszer nem ismert átalakításai kivárásra késztetik a bankokat és a településeket
Egyelőre még nem ismert az önkormányzatok új finanszírozási rendszere, így a bankok még kivárnak az adósságokért. Érdemi változás a második félévre jöhet, a kötvények rekonstruálása egyedi döntésen alapulhat. A helyhatóságok és az állam közötti feladat- és forrásmegosztás bizonytalansága miatt nem tolonganak az önkormányzatok pénzintézetüknél, hogy átalakítsák korábbi tartozásaikat.

Nem államosítás, csak átvétel: az érintetteknek fogalmuk sincs, miről van szó
A múlt héten megint új fordulatot vett az általános iskolák államosításának ügye: az állam csak a fenntartói szerepet vállalja, a működtetők jövőre az önkormányzatok lesznek. A pedagógusok és az önkormányzatok sötétben tapogatóznak, és próbálják menteni a menthetőt. Az NGM konkrét költségeket nem közöl, a NEFMI szerint szó sincs államosításról, a nehéz helyzetben lévő településeket pedig a korábbi gyakorlattal szemben nem hagyják magukra - olvasható a hvg.hu cikkében.

Békés megye polgármestereivel konzultált a MÖSZ vezetősége

Immár a járások kialakításáról szóló törvényjavaslatról is megfogalmazták véleményüket a polgármesterek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) április 17-i Békés megyei konzultációján, ahol egyebek mellett az alapfokú oktatási intézmények működtetéséről és az önkormányzati érdekvédelemről esett még szó. A találkozóra a megye két településén, Gádoroson, valamint Sarkadon került sor - mindkét helyszínen nagy létszámban vettek részt az érdeklődő településvezetők.


Gémesi György szerint az önkormányzatok többre hivatottak a tanintézmények vécéinek kifestésénél
Bírálta az oktatás államosítását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában április 17-én nyilatkozó Gémesi György szerint a települések többre képesek, mint ami az oktatás terén feladatként megmarad nekik, s bár a változások rövidesen életbe lépnek, még jelen pillanatban is túlságosan sok a velük kapcsolatos bizonytalanság.

Egyértelműen romlott az önkormányzatok pénzügyi helyzete – mutatták ki az ÁSZ ellenőrzései

A magyarországi önkormányzatok pénzügyi helyzete 2007 és 2010 között egyértelműen romlott, a pénzügyi kockázatok növekedtek - fejtette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke április 17-én, Budapesten, az ÁSZ helyi önkormányzatok eladósodottságáról szóló nemzetközi konferenciáján.


Tarnai Richárd szerint alaptalanok a félelmek, hogy a hátra lévő bő félévben ne lehetne kiépíteni a járási hivatali struktúrát

Alaptalanok a félelmek, hogy a hátra lévő bő félévben ne lehetne kiépíteni a járási hivatali struktúrát - mondta Tarnai Richárd kormánymegbízott a Napi Gazdaságnak április 18-án, a Károli Gáspár Református Egyetem által szervezett önkormányzati konferencián. Gyakorlatilag „mini kormányhivatalokat" kell csupán létrehozni, a tavalyi év elején induló struktúra számos tapasztalattal szolgál majd, így „nem kell a sötétben tapogatózni".


A magyar közigazgatás átalakítása a többszintű kormányzás európai uniós modelljeinek tükrében

Az Európai Unió legtöbb országában rájöttek, hogy a centralizációnál, a mindenre kiterjedő központi irányításnál sokkal jobban működik a szubszidiaritás elvére épülő decentralizált modell, a többszintű kormányzás, amit a magyar közigazgatás, illetve az önkormányzati rendszer átalakításánál is figyelembe kellene venni - állapították meg a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Többszintű Kormányzás" című nemzetközi konferenciájának résztvevői április 19-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Bakonyvasút Szövetség elnöke úgy véli, hogy a 40 fős motorkocsik leállítása semmiféle megtakarítást nem eredményez

Drasztikusan érintették a járatritkítások a turisztikailag jelentős vasútvonalakat, aminek például a szilvásváradi vendégéjszakák számában mutatkozhatnak meg a következményei. Hiába tiltakozott a turisztikailag jelentős vasútvonalak április 15-ével induló ellehetetlenítése ellen több civil szervezet is. „Az Eger-Szilvásvárad vonalon hét helyett mindössze egy vonatpár maradt - olvasható a Világgazdaság cikkében.


Májustól a fekvőbeteg, jövő januártól a járóbeteg-ellátó intézmények kerülnének állami kezelésbe

Az Országgyűlésben valószínűleg április 23-án, azaz jövő hétfőn lesz a zárószavazása annak törvényjavaslatnak, amelynek értelmében az önkormányzati fenntartású kórházak május elsejével állami kézbe kerülnek - jelentette be Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója egy április 19-i konferencián Budapesten.


A város több projektjével érdemelte ki az Európai Klímaszövetség rangos elismerését

Klímasztár-díjat kapott Veszprém az Európai Klímaszövetségtől a klímastratégiájáért és az e területen megvalósult beruházásaiért - tájékoztatta az MTI-t a polgármesteri kabinet vezetője. Józsa Tamás elmondta: Veszprém olyan projekteket mutatott be pályázatában, amelyekkel az önkormányzat hozzájárult az éghajlatváltozás fékezéséhez. Ilyen például a Veszprém Megyei Jogú Város Energiai Stratégiája, A kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében program, és a kerékpárút hálózat fejlesztése.


A BM törvénytervezete egy komplett önkormányzati rendészeti szerv felállítását is lehetővé
Iskolaőrök alkalmazásának lehetőségét vetíti előre a Belügyminisztérium törvénytervezete, amelynek segítségével az iskolakerülést szorítanák vissza. Az őrök az oktatási intézménybe történő jogosulatlan belépést is meggátolhatnák. A nemzeti köznevelési törvény módosításával úgynevezett iskolaőrök is felkerülnének arra a listára, amely a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak finanszírozott létszámát irányozza elő - olvasható a Magyar Hírlap cikkében.

Hódmezővásárhely polgármesterét jelöli a választókerület elnökének a párt Csongrád megyei 4. választókerületi tanácsa

Lázár Jánost, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét, Hódmezővásárhely polgármesterét jelöli a választókerület elnökének a párt Csongrád megyei 4. választókerületi tanácsa - közölte a kormánypárt hódmezővásárhelyi és makói szervezete. Mivel az új országgyűlési törvény kizárja, hogy 2014-től egy politikus egyszerre képviselő és polgármester is legyen, Lázár Jánosnak le kell mondania a polgármesterségről.


A díjazottak között van Kunsziget, Komlóska és Petőfiszállás is

A Pest megyei Újszilvás nyert, tizenkét település különböző elismeréseket kapott a Magyarországi Falumegújítási Díj idei pályázatán, amelyet a Vidékfejlesztési - és a Belügyminisztérium közösen hirdetett meg. A díjakat április 20-án, a Baranya megyei Alsómocsoládon adta át Kovács Péter és Szaló Péter helyettes államtitkár.


A Pest megyei város akciótervet készített a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken tapasztalt illegális hulladéklerakás felszámolására

Gödöllő önkormányzata elkötelezett a város tisztaságának, gondozottságának és fenntarthatóságának megőrzésében, továbbfejlesztésében, ezért a Föld napja alkalmából intézkedéscsomagot állított össze és tett közzé a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken tapasztalt illegális hulladéklerakás felszámolására, továbbá - több más helyi szervezet és egyesület közreműködésével - elindította a „Tiszta udvar - rendes ház" programot.


A kormány elfogadta a közigazgatási hatósági eljárás egyszerűsítéséről szóló javaslatot

Elektronikus ügyfél-azonosítás, elektronikus aláírással benyújtható dokumentumok, elektronikus információáramlás - ezekkel a szolgáltatásokkal bővül, és válik kényelmesebbé az elérhető elektronikus közigazgatási szolgáltatások köre. A Kormány elfogadta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) javaslatát a közigazgatási hatósági eljárás egyszerűsítéséről. Az új szolgáltatások várhatóan jövő év elejétől lesznek elérhetők.


A KIM helyettes államtitkára szerint még bőven lesz lehetőség a járásokkal kapcsolatos egyeztetésekre

A járásokról szóló törvénytervezet még az általános vitánál tart, van idő és kormányzati szándék a további egyeztetésekre, reagált az aggodalmakra Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár. Többszintű kormányzás címmel nemzetközi önkormányzati konferenciát szervezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Gödöllői Királyi Kastélyban. A tanácskozáson az európai tapasztalatokról és a hazai államigazgatási reformokról is szó esett.


Öt helyen volt időközi polgármester vagy képviselő-választás a hétvégén

Öt helyen tartottak időközi önkormányzati választást április 22-én az országban. Budapest II. kerületében és Miskolc egyik választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte el a megüresedett képviselői posztot. A Borsod megyei Sajószögeden, a Pest megyei Szobon, illetve a baranyai Erdősmecskén független indulót választottak polgármesterré.


A megye polgármestereivel Pásztón találkoznak a szövetség vezetői

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a kihirdetett új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről minden megyében konzultálni kíván a polgármesterekkel és az önkormányzati vezetőkkel, ezért folytatja országos konzultáció-sorozatát. Az országjárás keretében április 26-án a Nógrád megyébe látogatnak el a szövetség vezetői.


A Parlament elfogadta Kósa Lajos kártérítések fizetésére vonatkozó, zárószavazás előtti indítványát is
Az Országgyűlés április 23-i döntése alapján május 1-jével összesen 70 egészségügyi intézmény kerül át az önkormányzatoktól az államhoz, közülük 54 kórháznak az állam lesz a tulajdonosa és a fenntartója is. A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről szóló előterjesztést, amelyet Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter nyújtott be, 240 kormánypárti igen szavazattal, 82 ellenében fogadta el a Ház.

A Széll Kálmán Terv 2.0 alapján még 85 milliárd forintot kell megtakarítani az önkormányzati rendszerben 2013-ig

Még 85 milliárd forintot kell az önkormányzati rendszerben megtakarítani a Széll Kálmán Terv 2.0 alapján. Az április 23-án nyilvánosságra hozott kormányzati dokumentumban emlékeztetnek arra, hogy a Széll Kálmán Terv az önkormányzati alrendszerre összesen 100 milliárd forint megtakarítást írt elő 2013-ig a 2011. évhez képest. A tervezett megtakarításból eddig 15 milliárd forintot építettek be az idei költségvetésbe.


Az érintett önkormányzatoknak 95 telket kell részben vagy teljesen kisajátítaniuk, hogy eleget tegyenek a Balaton-törvénynek

Kilencvenöt Balaton parti telek kisajátításával számol a területrendezési törvény most elkészült módosítása, erre 3,7 milliárd forintot szánnak. A Balaton-törvény írta elő az önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán sétányt alakítson ki. Ehhez a feladathoz azonban forrást nem biztosított az önkormányzatoknak, márpedig több településen csak úgy lehet eleget tenni az előírásoknak, ha magánkézben lévő ingatlanokat sajátítanak ki részben vagy egészben.


A közoktatásba járók mintegy 10 százaléka, közel 140 ezer gyerek jár egyházi fenntartású intézménybe

Az önkormányzati oktatási intézmények közül az idei tanévben negyvenegyet vett át a katolikus, tizenkettőt a református, és hatot az evangélikus egyház. A közoktatásba járó gyerekek mintegy 10 százaléka, közel 140 ezer gyerek jár egyházi iskolába és óvodába. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az intézményátadások nagy számát az önkormányzatok anyagi helyzete, az egyházi iskolák iránt megnövekedett lakossági igény, illetve az átadás-átvételek törvényi korlátozásainak enyhítése indokolja.


Az egészségügyi intézmények államosítása után több helyen változásokra lehet számítani

Több helyen kórházi osztályok szűnnek meg, máshol viszont új kórházi részlegek jönnek létre és fejlesztések kezdődnek azáltal, hogy az állam május elsejével hetven egészségügyi intézményt vesz át az önkormányzatoktól - derül ki az MTI április 24-i körkérdésére adott intézményvezetői, illetve polgármesteri válaszokból.


Láng Zsolt örül, hogy a kormányzat hallgat a józan érvekre

Üdvözli a kerületi szinten szerveződő kormányzati hivatalokról szóló javaslatot Láng Zsolt, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnökségi tagja, az Országgyűlés önkormányzati bizottságának fideszes elnöke. A kormánypárti politikus, II. kerületi polgármester azt nyilatkozta: a 23 fővárosi kerület vezetői már a kezdetekkor egyhangúlag azon az állásponton voltak, hogy a körzetek határainak igazodniuk kell a kerületek határaihoz.


A TÖOSZ küldöttgyűlésének résztvevői az egyértelmű és kiszámítható szabályozást kérték számon a kormány képviselőitől

A Települési önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) április 24-én, Lajosmizsén tartotta idei évi küldöttgyűlését. A rendezvényén a szövetség megfogalmazta az önkormányzati szférában történő átalakításokkal kapcsolatos kérdéseit, kétségeit és elvárásait. A megjelentek számon kérték az egyértelmű és kiszámítható szabályozást, az állami kézi vezérlés helyett pedig az önkormányzás szabadsága mellett tették le a voksukat.


A „presztízs beruházások” sok települést eladósítottak – állapítja meg az ÁSZ elnöke a városi önkormányzatok ellenőrzése kapcsán
Kedvezőtlen hatással volt az európai uniós pályázatok miatti beruházási kedv az önkormányzatok pénzügyi helyzetére, olyan kötelezettségeket is vállaltak, amelyeknél nem biztosított a visszafizetés fedezete - közölte a városi önkormányzatok ellenőrzése kapcsán Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Az ÁSZ honlapján közzétett interjúban Domokos László elmondta: a fejlesztési döntések során a gazdaságossági és működési szempontok gyakran háttérbe szorultak.

Csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt folyósítják majd Erzsébet-utalványban

Az érintett tárcák megvizsgálták, hogy mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés. A felülvizsgálat alapján a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét utalványban kapják meg a családok, a rendszeres szociális segély utalványban folyósítása nem kötelező, a többi támogatás esetében nincs változás, azaz azokat továbbra is pénzbeli formában kapják meg a családok.


Nagy horderejű döntések születtek a Fővárosi Közgyűlés ülésén

Számos nagy horderejű kérdésről döntött április 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák - egyebek mellett - döntöttek a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, a kormánnyal a közösségi közlekedés fenntartható finanszírozását biztosító megállapodásról, a kórházak átadásáról szóló megállapodásról, a Magyar Honvédség támogató dandárjával való együttműködésről, s mindemellett tizenhat új díszpolgárt is választottak. 


Gémesi György szerint valószínűleg kevesebb pénz marad a településeknél a kötelező feladatok ellátásra

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok szövetsége (MÖSZ) elnöke volt vendége április 25-én az ATV Egyenes beszéd című műsorának, ahol - egyebek mellett - a Széll Kálmán Terv önkormányzatokra gyakorolt hatásáról, az önkormányzatokat érintő elvonásokról, az állam és az önkormányzatok közötti feladat- és forrásmegosztásban várható változásokról, illetve a járási hivatalok felállításával kapcsolatos, még mindig tisztázatlan kérdésekről esett szó.


A nógrádi polgármesterek elsősorban a kényszerből létrehozott közös hivatalok kapcsán fogalmazták meg aggodalmaikat
Nagy érdeklődés kísérte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Nógrád megyei konzultációját Pásztón. A rendezvényen a településvezetők számos kérdést vetettek fel a tervezett változásokkal kapcsolatosan, s megfogalmazták aggályaikat is. Gémesi György, a MÖSZ elnöke a köznevelési intézmények és a járási hivatalok vezetőinek kinevezése kapcsán kifejtette: elfogadhatatlan, hogy a döntéseket a helyi viszonyok ismerete nélkül, a képviselő-testületek véleményének figyelmen kívül hagyásával hozzák meg!

A Fidesz frakcióvezetője módosítaná a helyi önkormányzati képviselők jogállásáról és a nemzetiségek jogairól szóló törvényt

Veszítse el mandátumát az az önkormányzati, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselő, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - kezdeményezi Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője a helyi önkormányzati képviselők jogállásáról és a nemzetiségek jogairól szóló törvényt módosítaná a parlamentnek április 27-én benyújtott indítványával.


Küszöbön a felújítás! – Indul az Energiaklub országos programja

Újítsa fel otthonát, megéri! - hangzik a jó tanács, amivel egyre gyakrabban találkozhatnak az ingatlantulajdonosok. Aki aztán kedvet kap, hogy belevágjon egy ablak- vagy fűtési rendszer cserébe, vagy a szigetelésbe később szembesül azzal, mindez mennyi utánajárással és szervezéssel jár. Az Energiaklub áprilisban induló országos programja, a „Küszöbön a felújítás!" a minél ésszerűbb és gazdaságosabb felújítások lebonyolításához nyújt hasznos és hiánypótló segítséget.


A MÖSZ elnöke szerint az önkormányzatok közül kevés tudott tartalékot képezni, amiből most el lehetne venni

A Széll Kálmán-terv 2.0 végrehajtásának részeként összesen nyolcmilliárd forintot zárolnak az önkormányzatoktól. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke (MÖSZ) szerint - aki április 29-én nyilatkozott a hvg.hu-nak - így megszűnhet a nehéz helyzetben lévők támogatása, nem lesz étkezési támogatás, fűtési támogatás.


Idén harmadszor rendezik meg az Élhető Városok Konferenciáját

Hol jó élni? Hol jobb élni? - ezekre a kérdésekre keresik a választ az idén harmadik alkalommal megrendezendő Élhető városok Konferencián, május 30-án, a budapesti Gundel-házban. A rendezvény - melynek keretében most mutatják be először a Legélhetőbb Magyar Városok Rangsorát - mi kultúránkkal, helyi adottságainkkal, örökségeinkkel is összhangba hozható új megoldásokra, új összefüggésekre kívánja felhívni a figyelmet.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu