Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kiállítások – koncertek – bábjáték – borkóstoló – barokk vásár

Augusztus első és második hétvégéjén különleges rendezvénysorozat helyszíne lesz Gödöllő. Ekkor kerül sor a Barokk Év központi eseményeire, melyekkel Mária Terézia királynő 260 évvel ezelőtti látogatására és Gróf Grassalkovich I. Antal halálának 240. évfordulójáról emlékszik meg a város. Az ünnepi hétvégeken számos színes kulturális, művészeti program várja az érdeklődőket.


A KIM deregulációs programja során közel 900 határozatot szűrhetnek ki

Mintegy 900 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezéséről dönthet ősszel az Országgyűlés, miután a kormány júliusban elfogadta a Magyary Programhoz kapcsolódó, deregulációs felülvizsgálatról szóló javaslatot. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által irányított deregulációs program célja az értelmetlen, elavult, alkalmazhatatlan jogszabályok kigyomlálásán túl a jogalkotás átláthatóbbá tétele és az előkészítés színvonalának javítása.


Az önerő felét akár közmunkával is biztosíthatják a pályázók

A vidék, a turizmus, elsősorban a vízi turizmus erősítését szolgálja az a csaknem 23 millió forint keretösszegű pályázat, amelyet augusztus 1-jén írt ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet - jelentette be Soltész Miklós, a tárca államtitkára augusztus 2-án, Tokajban. Egy pályázó 500 ezer-egymillió forintos támogatást nyerhet, amihez hasonló összegű önerőt kell hozzá tenni. Ennek fele közmunkával is biztosítható.


A minden igényt kielégítő létesítményt ősszel vehetik birtokukba a gyerekek

Megkezdődik a „Green Sweden 2011" program keretén belül az első magyarországi öko-játszótér építése a Margitszigeten. Az öko-játszótér kivitelezési munkálataival Budapest Főváros Önkormányzata a Főkert Nonprofit Zrt.-t bízta meg. Az óvodás és kisiskolás csoportok környezeti oktatására, környezettudatossá nevelésére is alkalmas létesítmény átadásának várható időpontja: 2011. szeptember 22.


A MÖSZ a miniszterelnökhöz fordult a forint árfolyamgyengülése miatt megnövekedett települési terhek könnyítése érdekében

A svájci frank erősödése megviseli az önkormányzatokat is: a törlesztések emelkedése miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) levélben kéri Orbán Viktortól, hogy egy évvel később kezdhessék meg a három éve felvett hitelek tőketörlesztését. Gémesi György, a MÖSZ elnöke ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be. A helyhatóságok 1200 milliárd forint után törlesztenek, Gémesi György szerint a megyék vannak a legkritikusabb helyzetben.


Az egekbe szökött frankárfolyam katasztrofális helyzetbe hozhat sok kötvénykibocsátó megyét és települést

Nagy bajban lennének az önkormányzatok alacsonyabb frankárfolyam mellett is, az elmúlt napok eseményei azonban minden korábbinál fenyegetőbb jövőképet hoztak, akár tömeges városi-megyei csődök is jöhetnek. Nem véletlen kérte Gémesi György, hogy halasszák el a törlesztési kötelezettséget. Pedig a probléma egyre növekvő súlyára már régen felhívták a figyelmet - írja a Világgazdaság.


Az eladósodott önkormányzatoknak le kell ülniük a bankjukkal, és együtt megkeresniük a megoldást

Van elméleti lehetőség, hogy az önkormányzati kölcsönök tőketörlesztésének elkezdését egy évvel elhalasszák. A Magyar Bankszövetség már hónapokkal ezelőtt létrehozott egy munkacsoportot, hogy vizsgálja meg az önkormányzati hitelek kérdését, és a testület rövidesen beszámol a munkájáról - mondta augusztus 4-én a Kossuth Rádió reggeli műsorában Kovács Levente, a szervezet főtitkára.


A következő hónapokban további négy hevesi településre is kiterjesztik a projektet

Papp Károly, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára augusztus 4-én, a helyszínen tájékozódott a Gyöngyöspatai Kistérség területén elindult közfoglalkoztatási mintaprogram folyamatosságáról. A helyettes államtitkár a szemlét követően elmondta: elégedett a látottakkal; a munkavezetők arról tájékoztatták, hogy az előre meghatározott napi célokat mindig teljesítik.


A Földrajzinév-bizottság támogatta a Fővárosi Közgyűlés döntését

A Földrajzinév-bizottság úgy döntött, hogy a budapesti Lágymányosi híd elnevezését Rákóczi hídra változtatja. Az új elnevezést Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter javasolta a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezésének kormányzati támogatásaként. A bizottság egyhangú szavazással döntött a névváltoztatásról, és tájékoztatta erről Fellegi Tamást, valamint Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert és Tarlós István főpolgármestert - írja a kormany.hu.


Természetgyógyászati előadások – Szakmai tanácsadások – Gyógynövény-ismereti séták

Idén - augusztus 6-án és 7-én - ötödik alkalommal rendezi a Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat. A rendezvényen - melynek megálmodója a közismert bükki füvesember, Szabó György, Népgyógyászati Egyesület elnöke - természetgyógyászati előadások, szakmai tanácsadások, gyógynövény-ismereti séták, gyógytea-kostolók, valamint népi iparművészek és kistermelők várják az érdeklődőket.


A cél a pozitív szemléletformálás és a közös munkahelyek kialakítása

Fogyatékos személyek nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatása, illetve foglalkoztatásának elősegítése témakörében hirdet pályázatot civil szervezeteknek a Magyar Telekom hello holnap! kuratóriuma. A kiíró olyan pályázatokat vár, amelyek megvalósítása révén javul a munkavégzés szempontjából többszörösen hátrányos helyzetben levő személyek nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatásának esélye. A pályázat beérkezésének határideje: 2011. augusztus 22.


Az Országgyűlés előtt a Nemzeti Energiastratégiáról szóló határozati javaslat

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2011. augusztus 2-án benyújtotta a kormány által júliusban elfogadott Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatot a Parlamentnek. A határozati javaslat része a gazdasági hatáselemzésről készült összefoglaló is. A stratégia elsődleges célként optimalizálja az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság, mint elsődleges célok együttes érvényesülését.


A 3,5 milliárdos beruházásból nyugati színvonalú létesítmény

Egy teljesen felújított fürdőkomplexum várja a Kaposvárra látogató vendégeket, miután augusztus 5-én átadták a közönségnek a 3,5 milliárd forintba kerülő létesítményt. Az Európai Unió által támogatott egészségturisztikai fejlesztés eredményeként a fürdőben kilenc új medence - köztük termál-, víz alatti gyógytorna-, súlyfürdő- és terápiás medence is - is épült. A Virágfürdő medencéivel együtt így összesen 18 medence várja a látogatókat.


Nyolc nap alatt, 100 település érintésével, 850 kilométert tesz meg a mezőny

Augusztus 13-án startol Gyimesbükkről az Erdélyt és Magyarországot összekötő, nagyszabású kerékpáros túra, melynek legfőbb célja, hogy segítse a közvetlen kapcsolatteremtést az anyaország és a határon túl élő magyarság között. A mezőny nyolc nap alatt, 100 települést érintve, Gyimesbükk és Budapest között 850 kilométert fog letekerni. Az esemény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, sport-nagykövete Pulai Imre olimpia- és világbajnok.


A MÖSZ várja tagjainak javaslatait a kitüntetésekre

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) idén a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából rendezett ünnepi konferencia keretében szeretné átadni a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez kimagaslóan hozzájáruló hazai és határon túli magyar polgármesterek tevékenységének elismerésére alapított Polgármesteri Ezüstlánc- és Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű-díjakat, ezért várja tagönkormányzatai javaslatait a kitüntetésre méltó településvezetők személyére vonatkozóan.


A hagyományos magyar élelmiszerek - Kézműves termékek - Kulturális hungarikumok

Minőségi magyar élelmiszerekkel és hagyományos kézműves termékekkel ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak az augusztus 11-től 14-ig tartó Hungarikum Fesztiválra, Szegedre, a Széchenyi térre. Az immár negyedik alkalommal megszervezett rendezvény közel 90 kiállítója között lesz több borászat, pálinkaház, minőségi hentesárut, sajtot, mézet kínáló termelő, de nem maradhatnak ki a hagyományos magyar édességek és a szegedi fűszerpaprika sem.


Gémesi György úgy érzi, korábbi kijelentéseit kissé félreértelmezve tálalta a sajtó

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint az önkormányzatok számára nem is a hitelek jelentik a legnagyobb nehézséget, hanem a kötvények. Gémesi György a Napi Gazdaságnak azt mondta, a kötvények állománya júniusban a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 538,7 milliárd forint volt, és ezek több mint 80 százaléka devizakötvény.


A MÖSZ elnökének nyilatkozata befolyásolta volna a londoni tőzsdeindexet?

Iskolák, szociális intézmények működése múlhat azon, hogy számíthatnak-e kormányzati hátszélre az eladósodott önkormányzatok a bankokkal való egyeztetéskor - mondja Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a Heti Válasznak augusztus 10-én adott interjújában.


Ősszel indul a Kormány Szociális Családiház-építési Programja

„Szó sincs gettóról, vagy csődtelepről, a kormány otthonokat épít Ócsán" - nyomatékosította Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár augusztus 11-i sajtótájékoztatóján, melyet Bukodi Károllyal, Ócsa polgármesterével és Szaló Péterrel, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkárral tartott.


Egyeztetés a Magyar Bankszövetség és az önkormányzati szövetségek között

A Magyar Bankszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), valamint a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) augusztus 11-én egyeztetést tartott az önkormányzatok adósságállományával, illetve a svájci frank nagy mértékű, gyors erősödésével kapcsolatos kérdések kapcsán, majd a következő közleményt adták ki:


A programra fordítható 825 millió forint összesen 206 településen vehető igénybe

Megjelent a Tanyafejlesztési Programról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Az összesen 825 millió forintra szeptember 1-től 30-ig pályázhatnak az érintett őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek. A pályázatokat a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) bírálja el  legfeljebb 60 napos elbírálási idővel és a támogatott pályázókkal 30 napon belül szerződést is köt.


Színvonalas kulturális és szórakoztató programok több településen, augusztus 12. és 20. között

Huszadik alkalommal várja látogatóit a Zempléni Fesztivál. A Liszt Ferenc Kamarazenekar által 1992-ben mindössze négy településen elindított művészeti fesztivál rendezvényei ma már behálózzák az egész régiót, a közönség az események sorát követve eljuthat a legeldugottabb falvak kis templomaiba, várakhoz, vadászkastélyokhoz, borpincékhez. Az idei rendezvénynek Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település ad otthont, augusztus 12. és 20. között.


Elindult a Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram pályázata

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében augusztus 15-től lehet pályázatot benyújtani energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos épületek építésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 1,6 milliárd forint keretösszegben kiírt, Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. A pályázatok október 30-ig vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be.


A hetesi kistérség első bölcsődéjében a természetes gyógymódot választják

Sóbarlang terápiás szobával épült meg az első bölcsőde a Somogy megyei Hetesen. A gyermekek egészséges fejlődését kiemelten kezelő intézményt Gelencsér Attila, Somogy megye közgyűlésének elnöke és Török Tiborné, Hetes polgármestere adták át augusztus 19-én.  A Csillagszem Bölcsőde felépítése összesen közel 85 millió forint értékben valósult meg, amelyből az EU és a Magyar Állam csaknem 70 millió forint támogatást nyújtott.


Várhatóan ősszel zárul a teljes egyházi ingatlanrendezési folyamat

A Magyarországi Katolikus Egyház és a Magyar Református Egyház által visszaigényelt ingatlanok tulajdoni helyzete rendezésének húszéves folyamata zárult le, miután a kormány augusztus 17-i ülésén támogatta az erre vonatkozó, 23, összesen 1374,7 millió forint értékű volt egyházi ingatlant érintő tervezetet. A vonatkozó törvény értelmében a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezését 2011 végéig kell befejezni.


A kormány határozatot fogadott el az új önkormányzati törvény alapelveiről

Az önkormányzatok a jövőben nem tarthatnak fenn kórházakat, sem iskolákat, az alap egészségügyi ellátás és óvodai ellátás marad csak náluk. A megyei jogú városok különleges státusza megszűnik, azok a megyéikbe olvadnak - tudható meg az új önkormányzati törvény alapelveiről szóló napi.hu-ban, augusztus 18-án megjelent cikkből. A polgármesterek jogállását a jövőben erősíteni fogják, a hitelfelvételhez erősebb kontroll szükséges majd a jövőben.


Az önkormányzatok szeretnék látni, hogy milyen gazdasági feltételeikkel vesznek el feladatokat a településektől

Az önkormányzatok szeretnék látni, hogy milyen gazdasági feltételekkel vesznek el feladatokat a településektől - nyilatkozta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke augusztus 19-én, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A MÖSZ elnöke azt hiányolja a kormány új terveiből, hogy mitől lesz olcsóbb egy-egy intézmény fenntartása az átalakítások miatt.


A MÖSZ álláspontja az új önkormányzati törvény alapelveiről

Gémesi György, a MÖSZ elnöke augusztus 19-én az MTI érdeklődésére azt mondta: „a leglényegesebb elem, az alapfokú oktatás állami kézbe vételének részletei nem látszanak, nem derül ki, hogy most csak a pedagógusok állami bérezéséről van szó és a szakmai felügyeletről, vagy esetleg az intézmények állami tulajdonba kerüléséről. A MÖSZ álláspontja szerint az alapfokú oktatás helyben van a legjobb helyen, az eddig megszokottak szerint" - tette hozzá.


A beruházás elsősorban a köztereket, a kulturális intézményeket és a gazdaságfejlesztést érinti

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata az Új Széchenyi terv keretében „Nagytétény központ komplex rehabilitációja" címmel, uniós támogatással megvalósuló projektet nyert el. A projekt összértéke egymilliárd-hatvannyolcmillió forint. Erről Szabolcs Attila, a kerület polgármestere és Lukovich Tamás, a Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Kft . ügyvezető igazgatója támogatási szerződést írt alá augusztus 22-én, Nagytétényben.


Leghátrányosabb helyzetű kistérségekben működő családi vállalkozások jelentkezését várják

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 222 millió forintos pályázatot írt ki mikrovállalkozások technológia-fejlesztésére, amelynek alapvető célja, az elmaradottabb térségek gazdaságának fellendítését és foglalkoztatásának növelése. A kiírt összegre csak azok a családi-, mikro-vállalkozások pályázhatnak, amelyek foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb. További feltétel, hogy a beruházás a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben fekvő, vidékies besorolású településen valósuljon meg.


A gyomnövény irtásával kapcsolatos teendőket tekintették át a MÖSZ-konferencia résztvevői

A parlagfű irtás jogi szabályozásáról, időszerű feladatairól és az önkormányzatokat ezzel kapcsolatosan érintő kérdésekről tartott tanácskozást a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) augusztus 24-én, Gödöllőn. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy parlagfű okozta problémák, és a pollenkoncentráció csökkentése érdekében széleskörű összefogásra van szükség.


A MÖSZ és a BÖSZ vezetősége nyitott az együttműködésre

Az önkormányzati reformok szükségességéről, valamint a Budapestet és az agglomerációt is érintő lehetséges kapcsolódási pontokról tárgyalt a MÖSZ és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) augusztus 26-án, Gödöllőn. A BÖSZ elnöksége a találkozóval kapcsolatban arról tájékoztatta az MTI-t: mindkét fél nyitott az együttműködésre, mivel fontos, hogy minél szélesebb körben meg lehessen vitatni például a közoktatást vagy az egészségügyet érintő jogszabályokat.


Az alacsonyabb szélsebességnél is működő szerkezet magyar mérnökök munkája

Gödöllőn tervezték meg az első magyar közepes teljesítményű áramtermelő szélkereket európai uniós támogatásból, amit augusztus 31-én mutattak be a tervezők. Az M3-as autópálya gödöllői csomópontjának közelében felállított 49 kW-os berendezés továbbfejlesztése a tervezők reménye szerint elvezethet a sorozatgyártáshoz. A projekt szakmai napján Fábián Zsolt alpolgármester „Gödöllő város energetikai fejlesztései" címmel tartott előadást.


Az új budapesti városvezetés eredményeit és feladatait összegző kötetet a főpolgármester mutatta be

Az új városvezetés hivatalba lépése óta eltelt 10 hónap eredményeit és a ciklusra vonatkozó terveket tartalmazza a fővárosi Zöld Könyv, amelyet Tarlós István mutatott be augusztus 29-én. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy az előző városvezetés hagyatékát összesítő, nemrégiben megjelent Fehér Könyv elkészültekor kilátásba helyezte, hogy elkészül a Zöld Könyv is, amely „összefoglalja azt a helyzetet, amelyben hozzá kellett fogni a város menedzseléséhez.


Gémesi György és Szabó Gellért a tervezett átszervezésekről és a kistelepülések fontosságáról

Az ország területének mintegy felét lefedő kistelepülések ugyan nem lehetnek a jövő közigazgatását érintő viták főszereplői, ennek ellenére mégis alakítói kívánnak lenni a vidéki Magyarország sorsának - emelte ki augusztus 30-án a közigazgatás rádiójának műsorában Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke. Gémesi György, Gödöllő  polgármestere szintén az önkormányzatok megfelelő felkészültségéről beszélt.


Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés elkövetésének gyanúja merült fel

Az Állami Számvevőszék elvégezte Gyöngyöspata Község Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2011. évi ellenőrzését, mellyel összefüggésben a helyszíni vizsgálat által feltárt tények megalapozzák a Btk.-ban szereplő hanyag kezelés elkövetésének gyanúját. A fentiekre tekintettel az ÁSZ feljelentést tett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon.


A Liget Téri Piacon kizárólag magyar gazdák termékei kaphatók

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át a vásárlóközönségnek a főváros első, magyar termelői piacát augusztus 31-én, a kőbányai Liget téren. Fazekas Sándor megnyitó beszédében kiemelte a magyar agrártermékek értékeit, majd hozzátette: a tárca szabályozással és pályázatokkal segíti a magyar mezőgazdasági termelők és feldolgozók piacra jutását.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu