Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gémesi György az OTP árfolyam-rögzítéses konstrukciójáról

Minden olyan kezdeményezésnek örülni kell, ami segít a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokon - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke február 29-én a Magyar Televízió Este című műsorában az OTP devizahiteles önkormányzatoknak nyújtott árfolyam-rögzítéses konstrukciójával kapcsolatban. Gödöllő polgármestere szerint azonban van más megoldás is. A MÖSZ erről már tavaly tárgyalt a Bankszövetséggel, és közös nyilatkozat is született.


A Fővárosi Vízművekkel kötött szerződés felmondásáról is döntöttek a városatyák

A Fővárosi Közgyűlés 18 igen, 14 nem szavazattal elfogadta Budapest 2012-es költségvetését. A bevételi és a kiadási főösszeg 396,8 milliárd forint, a költségvetési kiadási főösszeg 386,2 milliárd forint, utóbbiból a működési kiadás 203,6 milliárd forint. A február 29-i közgyűlésen döntés született arról is, hogy Tarlós István főpolgármester megszüntesse az önkormányzat és a Fővárosi Vízművek befektetői között 1997-ben kötött szerződést.


Gödöllőn, Nagykőrösön és Százhalombattán nem kell fizetni, Vácon és Szentendrén még nem határozott a testület

Érd önkormányzata nem tudja „önerőből" tovább finanszírozni a két gyermekintézményét, ezért legfeljebb havi tízezer forintos gondozási díjat kell majd fizetniük szeptembertől a település bölcsődései szüleinek - közölte a megyei jogú város polgármesteri hivatalának sajtóreferense az MTI-vel. Az intézkedés elvileg 204 bölcsődést érint, de várhatóan csak a családok negyedétől kérnek majd pénzt szociális helyzetük függvényében.


Milyen eredményeket hozott a mindennapos testnevelés program bevezetése Gödöllőn és Szolnokon?

A mindennapi testnevelés bevezetését érintő jelenlegi gyakorlatok bemutatására s az ezzel kapcsolatos észrevételek, vélemények ütköztetésére országos konferenciát szervez Magyar Önkormányzatok Szövetsége „A mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatai" címmel március 6-án, Gödöllőn. A sokakat foglalkoztató kérdésről Parti Zoltánnal és Rózsa Józseffel, a mindennapos testnevelés program gödöllői, illetve szolnoki koordinátorával beszélgettünk.


Sok kérdés maradt megválaszolatlan a MÖSZ Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyei konzultációján

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége újabb két megyében folytatta megyei konzultáció-sorozatát. A Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Bács-Kiskun megyei fórumokon a településvezetők számára leginkább aktuális, nagy érdeklődésre számot tartó kérdésekről folytattak eszmecserét a megjelent polgármesterek. A konzultációkon dr. Gémesi György, MÖSZ elnök három kérdéskör kapcsán ismertette a Szövetség álláspontját.


Szita Károly kérte a Bankszövetségtől, ajánlja más bankoknak is az árfolyamgát lehetőségét

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnökeként azt kérte a Bankszövetségtől: az önkormányzatok számára a rögzített árfolyamon való törlesztésnek az OTP Bank által kidolgozott lehetőségét ajánlja a Magyarországon működő külföldi bankoknak is. Kaposvár polgármestere kérését azzal indokolta: „a pénzintézeteknek nemcsak a hitelezés és számlavezetés kapcsán kell egy-egy település kegyeiért küzdeni, hanem a felelősségben is osztozniuk kell a válság idején".


A VM és a Magyar Turizmus Zrt. a nemzeti parki ökoturizmus szakmai színvonalának növelését tűzte ki elsődleges célul

Az ökoturizmus fellendítéséért stratégiai megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Turizmus Zrt. Az együttműködést célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a nemzeti parki turizmust. A dokumentumot Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatója írta alá március 1-jén, az Utazás 2012 - 35. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon.


Tarlós István szerint a megegyezés lenne a kívánatosabb megoldás
Kész megegyezni a fővárosi önkormányzattal a Fővárosi Vízművekről a francia Suez Environnement és a német RWE, azonban elvárják, hogy jogaikat és befektetéseiket tiszteletben tartsák - tudatta a két társaság, közös közleményben az MTI-vel, miután a Fővárosi Közgyűlés határozott arról, hogy Tarlós István főpolgármester felmondhatja a Fővárosi Vízművek külföldi befektetőivel 1997. április 11-én létrejött szindikátusi- és menedzsmentszerződést, szerződésszegés miatt.

Áprilisban harmadik alkalommal rendeznek Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferenciát Budapesten
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi Kara és Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. idén harmadik alkalommal rendezi meg az Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferenciát. Az április 10-11-én, Budapesten rendezendő konferencia célja, hogy naprakész, a mindennapokban is jól használható információkat nyújtson az önkormányzatok tágabb értelemben vett gazdálkodásával kapcsolatos kérdésekben.

A Régiók Bizottságán belül működő EEP csoport elnöke szerint kontraproduktív lenne a retorzió

Michael Schneider, a Régiók Bizottságán belül működő európai néppárti csoport elnöke cikket jelentetett meg a Public Service Europe hasábjain „Hibás lépés a Magyarországnak járó kohéziós támogatások felfüggesztése" címmel. A szerző szerint e lépés merőben ellentétesnek tűnik az Európai Bizottság azon álláspontjával, hogy a makrogazdasági feltételesség eszközének felhasználására csak legvégső esetben kerül sor. A cikk az alábbiakban olvasható:


Festmények, fényképek, ruhák, plakátok és Blaha Lujza szobra is látható lesz az időszaki tárlaton

Már csak néhány nap, és március 10-én  a Gödöllői Városi Múzeum „A piros bugyelláris - Blaha Lujza Gödöllőn" című időszaki kiállításával megnyílik a 2012-es gödöllői tematikus év. A rendezvény a Híres Hölgyek Gödöllőn -2012 A Nők Éve programsorozat és egyben a Gödöllői Tavaszi Napok nyitórendezvénye.  A tárlat Blaha Lujzát állítja a középpontba, akinek Gödöllővel való kapcsolatába és színészi pályafutásába egyaránt bepillantást enged.


Az egy főre eső jövedelem alapján határozzák meg a napidíjakat

Sávosan, a családok egy főre eső jövedelme alapján határozta meg a hódmezővásárhelyi önkormányzat az áprilisban életbe lépő, már gondozási díjat is magában foglaló bölcsődei napidíjat - közölte az önkormányzat sajtószolgálata az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a családok 70 százalékának a tavalyinál kevesebbet kell majd fizetnie a bölcsődés gyermek után, csak azoknak a családoknak esetében lesz magasabb a napidíj, amelyekben az egy főre jutó jövedelem megközelíti vagy meghaladja a 100 ezer forintot.


Pénzügyi önállóságot és több fejlesztést remélve válnának le Balatonkeneséről

Önálló településsé szeretne válni a Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattya, s már meg is tették a leváláshoz szükséges első lépést - tájékoztatta Balatonkenese polgármestere március 5-én az MTI-t. Tömör István elmondta: Balatonakarattya sosem volt önálló, az 1920-es években kezdett el szerveződni, s mindig Balatonkenese része volt. Az akarattyaiak február végén álltak elő kérésükkel, miszerint a településrész leválna a 2009-ben városi rangot kapott Keneséről.


A program bevezetésének legjobb gyakorlatairól rendezett konferenciát a MÖSZ Gödöllőn

A mindennapos testnevelés nem létesítményfüggő, sokkal inkább szervezés, időbeosztás, illetve az önkormányzatok, a helyi oktatási intézmények és a sportegyesületek együttműködésének a kérdése - állapították meg a „Mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatai" című konferencia résztvevői március 6-án, Gödöllőn. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) rendezvényén - többek között - Czene Attila a NEFMI államtitkára, Szalay Ferenc, Szolnok Polgármestere és Dubecz József, a TF docense tartottak előadásokat, amit kerekasztal-beszélgetés követett.


Kósa Lajos megengedné, hogy idén a települések kormányzati engedély nélkül vegyenek fel működési hitelt

Átmeneti időszak lenne 2012 az önkormányzatok számára - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke március 6-án a Kossuth Rádió 180 perc című adásában. A fideszes országgyűlési képviselő ebben az évben még lehetőséget adna arra, hogy a települések kormányzati engedély nélkül vegyenek fel működési hitelt.


Adottságfelmérés – Helyszínválasztás – Befektetés-ösztönzés

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal márciusban elindította a Befektetőbarát Településekért Programját. A programban települési önkormányzatok vesznek részt. A Befektetőbarát Településekért Program célja, hogy a résztvevő települések megismerjék a befektetők gondolkodásmódját, igényeit, a helyszín kiválasztásának folyamatát és így felkészültek legyenek a befektetők fogadására.


A regionális fejlesztések felelősei a kohéziós támogatás felfüggesztése ellen emelnek szót levelükben

Magyarország 19 megyei közgyűlésének elnöke látta el kézjegyével azt a levelet, melyet március 6-án juttattak el José Mánuel Barrosohoz, az Európai Bizottság elnökéhez. A dokumentumban a regionális fejlesztésért felelős magyarországi önkormányzatok álláspontját fejtik ki az Európai Bizottság február 22-én elfogadott javaslatával kapcsolatban. A javaslat következtében, 2013. januári hatállyal, felfüggesztésre kerülhet 495,184 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeg. 


Az extraadót a budapesti kommunikációs és közműcégekre vetnék ki

A budapesti kommunikációs és közműcégekre vetnék ki a közműadó néven ismertté vált extraadót, hogy a bevételből a fővárosi önkormányzat fedezni tudja a BKV veszteségét - írta március 6-án az Index. Korábban az Origo számolt be arról, hogy információi szerint közműadó is szerepel a BKV finanszírozási helyzetének megoldására kidolgozott javaslatcsomagban: a javaslat szerint adót vetnének ki azokra a cégekre, amelyek telkei alatt gáz-, áram-, távhő- és egyéb vezetékek futnak.   


Új részletszabályok a köztisztviselők foglalkoztatására vonatkozóan

Több, a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó új részletszabály jelent meg március 7-én. A közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 2012. március 1-jén lépett hatályba, amely magába foglalja a jelenlegi köztisztviselői és kormánytisztviselői törvény, valamint az Munka Törvénykönyvének a közigazgatás személyi állományára is irányadó szabályait, melyhez kapcsolódóan számos változás lép életbe.


Az új nemzetiségi törvény önálló gazdálkodásról, illetve számos kötelező és vállalható feladatról rendelkezik

Zala megyei nemzetiségi önkormányzati vezetőknek szervezett értekezletet március 7-én a Zala Megyei Kormányhivatal és Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A rendezvényen Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az új nemzetiségi törvény értelmezéséről és gyakorlati alkalmazásáról adott tájékoztatást.


A felújítás során barokk díszkertet és látogatóközpontot is építenek

Több százmillió forintból újul meg a ciszterci apátság és a belváros egy része a Veszprém megyei Zircen; a felújítási munkálatok a nyár végére fejeződnek be. Mint Zátrok Attila projektvezető az MTI-nek elmondta, az apátsági épület homlokzatának a felújításához, az épületegyüttes előtti kert újjáépítéséhez, valamint látogatóközpont kialakításához 400 millió forintot nyert el közös konzorciumban az apátság és az önkormányzat.


Tőkét is törlesztenének az újabb kölcsönökből – A vízművek visszavásárlásáról még folynak a tárgyalások

Megkapja az állami garanciát a hiteleihez a fővárosi tömegközlekedési társaság, „sokak várakozása ellenére a BKV valószínűleg megmenekül" - jelentette ki Tarlós István március 8-i sajtótájékoztatóján. Az állam a BKV 40 milliárd forintnyi hitelére vállal garanciát. A főpolgármester hozzátette, a BKV-t hitelező nyolc bank vezetőjével egyeztetett az elmúlt napokban, „nagyon konstruktív és segítő hozzáállást mutattak", feltételük az állam által nyújtott garancia volt a megállapodáshoz.


Gémesi György cáfolja Szűcs Lajos MÖOSZ-elnök kijelentését

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének nincs pénze arra, hogy párizsi konferenciákra utaztassa ki a tagjait, a szervezet egyetlen szakértője és polgármestere sem vett részt ilyenen - mondta Gémesi György március 8-án, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A MÖSZ elnöke hozzátette: nem tudja, honnan veszi Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, hogy a MÖSZ ilyen utakon vesz részt. Gémesi György elmondása szerint két évvel ezelőtt a hét magyarországi szövetség együtt járt Franciaországban, de annak minden költségét a francia fél állta.


A somogyi megyeszékhely vállalkozói együtt lépnek fel a több száz százalékos adóemelés ellen

A kaposvári vállalkozókból spontán módon szerveződött Kaposvári Cégszövetség március 8-án benyújtotta a város vezetésének a kompromisszumos javaslatát a drasztikusan megemelt helyi építmény- és telekadó módosításáról, kezdeményezve egy rendkívüli közgyűlés összehívását az ügyben - tájékoztatta Horváth Ákos, a szervezet egyik alapítója az MTI-t. A szövetség a város által tervezett adóemelés felét hajlandó megfizetni.


A Jobbik szerint minden települést földhöz kell juttatni az önrendelkezés és önellátás megteremtése érdekében
A Jobbik megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány visszavonta a 2006-os kormányhatározatot egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek önkormányzatok részére történő átadásáról. A párt országgyűlési képviselője, Hegedűs Lorántné március 10-i budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ezzel a kabinet újabb lépést tett a magyar vidék ellehetetlenítése felé.

Minőségi programokat kínál a Nők Éve rendezvénysorozat

Megnyílt a „Híres Hölgyek Gödöllőn - 2012 A Nők Éve" elnevezésű  gödöllői tematikus év, amely számtalan érdekes kiállítással és egyéb művészeti eseménnyel tiszteleg a Gödöllőhöz kötődő híres hölgyek előtt. A rendezvénysorozat március 10-én, a Gödöllői Városi Múzeum „A piros bugyelláris" - Blaha Lujza Gödöllőn című időszaki kiállításának megnyitásával vette kezdetét, amely egyben a Gödöllői Tavaszi Napok nyitóeseménye is.


A kezdeményezés a turisztikai igények felmérését is segítheti
Turistáknak szóló, kedvezményekre jogosító kártyát hoznak forgalomba tavasszal Pécsett. A baranyai megyeszékhely önkormányzata a vendégforgalom növekedését várja az országban egyedülálló kezdeményezéstől, ami emellett segít felmérni a turisztikai szokásokat, igényeket, irányt mutatva, ötleteket adva a jövőbeni idegenforgalmi fejlesztésekhez.

Főként a multicégektől várnak erőteljesebb közösségi szerepvállalást
A hírek szerint Szekszárd önkormányzata lehetőségként számol a közeljövőben bevezetendő ingatlan- és telekadóval. Horváth István polgármester megerősítette: a kiesett bevételek részbeni pótlása miatt valóban felmerült ilyen terv. „A jelenlegi, nemrég elfogadott költségvetésben ingatlan- és telekadóból származó bevétel nem szerepel, viszont a közeljövőt tekintve vizsgáljuk bevezetésének lehetőségét" - adott tájékoztatást a város első embere. 

Dabroncon, Kiskassán és Ráckeresztúron is független jelölt győzött
Három időközi polgármester választást tartottak az országban, március 11-én: a Veszprém megyei Dabroncon Simon Lajos független jelöltetet, a Baranya megyei Kiskassán Veszprémi Istvánné független jelöltet, míg a Fejér megyei Ráckeresztúron Szentes-Mabda Katalin Dóra független jelöltet választották meg a település első emberévé.

A békési település szívesebben tartozna Csongrád megyéhez

Mezőhegyes Csongrád megyéhez, ezen belül a makói járáshoz szeretne tartozni; erről április 21-én népszavazást tartanak a Békés megyei településen - közölte a kisváros polgármestere március 12-én az MTI-vel. Kovácsné Faltin Erzsébet elmondta: a kezdeményezés fő oka, hogy a település közigazgatásilag hatékony maradhasson, a városnak ugyanis a legnagyobb erőssége a közigazgatási feladatok teljes körű ellátása. 


A szövetség vezetői március 19-én Hajdúszoboszlóra látogatnak

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a kihirdetett új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről minden megyében konzultálni kíván a polgármesterekkel, önkormányzati vezetőkkel, ezért idén is folytatja megyei konzultáció-sorozatát, amelynek keretében március 19-én Hajdú-Bihar megyébe látogatnak el a MÖSZ vezetői.


Völner Pál szerint a busz- és vonatjárat párhzamosságok megszüntetésével 12 milliárdos megtakarítás érhető el évente

Több mint 400 vasúti járatot szüntet meg a kormány április közepétől, a busz és vonat járatok párhuzamosságának megszüntetése érdekében. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár szerint ezzel éves szinten 12 milliárdos megtakarítást lehet elérni. A vasutasok a munkájukat féltik. A kormány azt ígéri, vonalakat nem fognak bezárni, és a szakszervezetekkel is egyeztetnek az átalakításokról.


Ezentúl naponta tartanak ellenőrzést, és újfajta, lopásbiztos hálózat kiépítését is tervezik

Negyvennyolc áramtolvaj ellen indult büntetőeljárás március 12-én Tiszavasváriban, ahol az E.ON Zrt. munkatársai a rendőrséggel és az önkormányzattal közösen tartottak razziát az elektromos szolgáltatás üzemzavarait okozó illegális áramvételezés visszaszorítására. Az áramtolvajok évente mintegy 10 milliárd forintos kárt okoznak a cégnek, s különösen az ország keleti térségben - ahol a legtöbb halmozottan hátrányos helyzetű ember él - gyakoriak az illegális áramvételezések.


A 47 leghátrányosabb kistérség 800 kisebb településének helyzetbe hozása a cél

Új típusú szociális szövetkezetek indításáról döntött a kormány Az egyszerűen létrehozható szervezetek számára pályázatot fognak kiírni, cél a leghátrányosabb helyzetű emberek felzárkózásának támogatása. A részleteket a március 12-i kormányszóvivői tájékoztatón ismertette Hegedűs Zsuzsa és Giró-Szász András. A kormányszóvivő emlékeztetett, a kormánynak elsődleges céljai között szerepel a munkahelyteremtés mellett a leszakadó néprétegek felemelkedésének biztosítása is.


Az önkormányzatok és az iskolák nem támogatják a VEKE takarékossági javaslatát

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a felszíni járműpark tíz százalékát meg lehet takarítani, ha a kedvezményeket átalakítanák és bevezetnék a lépcsőzetes munkakezdést a hivatalokban, iskolákban. Az InfoRádiónak nyilatkozó iskolák és önkormányzatok azonban nem támogatják a javaslatot.


Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek kialakítására 635 pályázó nyert összesen 28 milliárd forintos támogatást

Nem önmagadé vagy, hanem a közösségé" - idézte Kölcsey Ferenc szavait V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár március 12-én, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekről (IKSZT) szóló szakmai tájékoztató napon, a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az IKSZT-knek is biztosítani kell a közművelődési forrásokat.


A kaposvári nagyvállalkozók vállalnák, a kicsik és a közepesek nem tudják kigazdálkodni a magasabb adóterheket

Brutálisan, kettő-négyszeresére emelte a cégeket sújtó építmény- és telekadót Kaposvár önkormányzata. A kis és középvállalkozások érdekszövetségbe tömörültek és közösen tárgyalnának az adó mérsékléséről, mert nem bírják. A nagy cégek fizetnének és állítják: a kicsik sumákolnak. Országosan is érdekes lehet, miként zárul a vita.


A MÖSZ és a BÖSZ azzal ért egyet, hogy a járások határait a jelenlegi kerületekéhez igazítsák

Továbbra is megoszlanak a vélemények a budapesti kerületek jövőjéről. A Napi Gazdaság március 13-i cikkében megszólaltatott szakértők fele amellett érvel, hogy a jelenlegi 23 kerület helyett hét járási központ jöjjön létre. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) azzal ért viszont egyet, hogy a járások határait a jelenlegi kerületekéhez igazítsák - mondta lapnak Gémesi György elnök.


A LÖTOSZ elnöke úgy véli, minden önkormányzati tűzoltóságnak 40-45 millió állami forintra lenne szüksége a működéshez

A Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LÖTOSZ) szerint szakmailag nem indokolhatók a katasztrófavédelmi törvény önkéntes tűzoltóságokat érintő, januárban életbe lépett egyes módosításai. A 68 önkormányzati tűzoltóságból 61-et tagjai között számláló LÖTOSZ elnöke, Balog László március 13-án az MTI-nek elmondta: a helyi parancsnokok egységesen foglalnak állást a riasztási rendszer átalakítása, a kiszállás átszervezése és az önkormányzati tűzoltóságok finanszírozásának változása ellen.


Kormánypárti politikusok egyre több intézményt mentesítenének az adófizetés alól

Egyre kínosabb történet kerekedik abból a jogszabály-módosításból, amely idén januártól lehetővé tette, hogy az önkormányzatok egészségügyi, szociális és oktatási intézményekre építményadót vethessenek ki. Miután Kósa Lajos az egészségügyi ingatlanok esetében már visszavonulót fújt, Nagy Kálmán kereszténydemokrata egészségpolitikus módosító javaslata tovább bomlasztaná a módosítást.


Az oktatási államtitkár szeretné, ha minél több önkormányzat vállalná iskolái működtetését
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt szeretné, ha minél több önkormányzat vállalná iskolái működtetését, mivel ez egyértelmű és egészséges feladatmegosztást eredményezne. Hoffmann Rózsa erről március 13-án, Hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt. Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester szerint vannak olyan iskolák, amelyek sokkal jobb helyen lesznek állami működtetésben, és léteznek olyan intézmények, ahol felmerül a szorosabb együttműködés lehetősége.

Navracsics Tibor szerint a kormány elérheti, hogy júniusban hatályon kívül helyezzék a kohéziós források felfüggesztését

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre - jelentették be március 13-án, Brüsszelben, de egyben úgy döntöttek, hogy ha Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik. Navracsics Tibor szerint viszonylag rövid ideje van Magyarországnak, hogy lépjen, de „az alatt viszont bizonyíthatunk", és a kormány elérheti, hogy ne fagyasszanak be uniós támogatásokat.


Solymosi Sándor polgármester Terror Házához hasonló létesítményt szeretne kialakítani
Levélben kért anyagi segítséget az önkormányzatok vezetőitől Kistarcsa polgármestere annak érdekében, hogy a településen lévő volt internálótábor helyén emlékmúzeumot, esetleg a budapesti Terror Háza Múzeumhoz hasonló létesítményt alakíthassanak ki. Solymosi Sándor (Fidesz-KDNP) kedden közölte: azzal indokolta polgármestertársainak a kérést, hogy Kistarcsa ezzel a beruházással méltó emléket szeretne állítani az egykori diktatúra áldozatainak.

Magyarországon 1,2-1,5 millió ember él olyan településen, ahol arzénes az ivóvíz

Az ivóvíz tisztítása 120-130 milliárd forintba kerül, az ehhez rendelkezésre álló uniós források lehívására szükség van - jelentette ki a Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára március 14-én a Magyar Víztisztító Konzorcium fórumán. Mint elmondta, Magyarországon 1,2-1,5 millió ember él olyan településen, ahol arzénnel szennyezett az ivóvíz. Körülbelül 400 településen arzénes az ivóvíz, és van további 420, ahol még más anyagok is szennyezik a vizet.


Áprilistól súlyos ezreseket fizethetnek a kisgyermekesek
A tavaly decemberben elfogadott gyermekvédelmi törvény-módosítás lehetővé teszi, hogy az önkormányzati fenntartású bölcsődékben személyi térítési díjat szedjenek a gondozásért. Áprilistól ezt majdnem mindegyik bölcsődében meg is teszik. Az év elején még havi 40 ezer forintos bölcsődei költséggel riogatták egymást a szülők. Mostanra kiderült: áprilistól a maximálisan elkérhető összeg körülbelül 10 ezer forint lesz, az étkezésért fizetendő összeg felett.

Konferencia az aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve tiszteletére

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ), a Figyelő Gazdasági Hetilap és a Családi Lap közös konferenciát rendez „Az aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve" tiszteletére, „Női Karrier korhatár nélkül" címmel március 28-án, Budapesten. A rendezvényen - többek között - a nők foglalkoztatásával, a munka és a családi élet összeegyeztethetőségével, idősbarát munkahelyek megteremtésével kapcsolatban hangzanak el előadások.


Az Új Széchenyi Terv pályázata a szemléletformáló programokat kívánja népszerűsíteni
Ötmilliárdos keretből, egyenként 1-10 millió forintos összegre pályázhatnak 100 százalékos támogatási intenzitás mellett települési-, munkahelyi-, és óvodai-bölcsődei helyszíneken 2012 márciusában és májusában a konvergencia régiók vállalkozói, nonprofit szervezetei, önkormányzatai, valamint bizonyos oktatási-, egészségügyi intézményei az Új Széchenyi Terv TÁMOP-6.1.2/11/1 kódjelű, Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok pályázatán.

Hajdú-Bihar megyei polgármesterekkel konzultált a MÖSZ elnöke
A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke március 19-én, Hajdúszoboszlón tartott konzultációt a Hajdú-Bihar megyei polgármestereknek. Gémesi György azt mondta, az önkormányzatok elsősorban a járások kialakítása miatt aggódnak. Nem tudják még ugyanis, hogy milyen feladatok kerülnek át tőlük az új hivatalba. A másik igen aggályos kérdés pedig az iskolák államosítása.

A KKDSZ szerint maradjon állami kézben a megyei kulturális intézményrendszer

A január óta állami fenntartású megyei múzeumi és könyvtári hálózat települési önkormányzati kézbe adásától óv a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ). A korábban megyei önkormányzati fenntartású múzeumok, könyvtárak, levéltárak és művelődési központok idén, január 1-jén kerültek a megyei intézményfenntartó központok irányítása alá, ezt az állapotot azonban a kormány is ideiglenesnek tekinti - mondta el az MTI-nek március 19-én a KKDSZ elnöke.


Csak az állam, az önkormányzatok és az állatorvosok összefogása vezethet eredményre

A jó szándékkal, ám kellő átgondoltság és előzetes tanulmányok készítése nélkül megalkotott állatvédelmi törvény-módosítás komoly kihívások elé állítja az önkormányzatokat, az állatorvosokat és minden érintettet. Különösen az állatok összeírása jelenthet nehézséget, mivel nem ismeretesek ennek költségei, s az sem, honnan lesznek majd hozzá források. A megoldás az összefogás, és a törvény kritikus pontjainak módosítása lehet - derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) március 20-án, Gödöllőn rendezett, „Felelős állattartás" című konferenciáján.


A polgármesterek aggódnak, hogy az állam kezéből eltűnnek a közösségek által eddig hozzáadott helyi értékek
„Mindenki nagyon aggódik, hogy az állam kezéből eltűnnek azok a helyi értékek, az az aktivitás, az a kreativitás, amit az önálló közösség a saját energiájából, pénzéből eddig hozzá tudott tenni. Ráadásul nem ismert a jövő évi finanszírozás, nem tudjuk, hogy a feladat átvételével mi marad nálunk forrásként az eddig is ellátott és megmaradó feladatokra. Tartok tőle, hogy kevesebb, mint amennyi eddig jutott és ez komoly gondot jelenthet" - jelentette ki Gémesi György, a MÖSZ elnöke, a szövetség Hajdú-Bihar megyei konzultációját követően. 

Az önkormányzatok június 30-ig nyújthatják be pályázatukat

Önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot méhnyakrák elleni védőoltásra szociálisan rászoruló lányok részére június 30-ig. A Magyar Vöröskereszt „Tegyünk együtt a méhnyakrák ellen!" jelmondattal indította el pályázatát: összesen 435 adag védőoltást osztanak ki olyan szociálisan rászoruló fiatal lányoknak, akiknek nincs más lehetőségük a védőoltás igénybevételére. Az oltóanyagot a szervezet azokhoz az önkormányzat által megjelölt orvosokhoz juttatja el, akik az oltásokat beadják.


Fideszes képviselők módosítanák az áprilisban hatályba lépő szabálysértési törvényt

Maradjon meg az önkormányzatoknak az a joga, hogy rendeletben szabálysértési tényállást állapíthatnak meg - javasolja március 20-án benyújtott módosító indítványában négy fideszes polgármester, Kósa Lajos Debrecen első embere, és három fővárosi kerület vezetője - Láng Zsolt, Riz Levente és Kovács Péter - az április 15-én hatályba lépő, új szabálysértési törvény módosításával.


Gémesi György nem javasolja az állatvédelmi hozzájárulás bevezetését

„Többe kerül a leves, mint a hús" - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ebadóról, március 20-án, az ECHO Televízió Napi Aktuális című műsorában. Gödöllő polgármestere nem javasolja a településeknek az állatvédelmi hozzájárulás bevezetését, ugyanis az nem fedezi az ebek összeírásával és nyilvántartásával kapcsolatos költségeket, s kivetése a kóbor kutyák számának növekedésével járna.


Családi vállalkozások támogatása – Fenntartható gazdálkodás

A kormány fontos kitörési pontként kezeli a mezőgazdaságot - nyomatékosította Giró-Szász András azon a március 21-én tartott sajtótájékoztatón, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel közösen jelentették be, hogy a kormány elfogadta a nemzeti vidékfejlesztési stratégiával kapcsolatos előterjesztést. Giró-Szász András elmondta: a kormány álláspontja szerint egy nemzet akkor van biztonságban, hogyha erőforrásként kezeli a vidéket és a mezőgazdaságot.


Hírportál-fejlesztés – Licencvásárlás – Ügyfélkapu-korszerűsítés

Csaknem egymilliárd forintot szán idén a Fővárosi Önkormányzat informatikai feladatokra, beruházásokra, illetve licencek vásárlására - többségében már folyamatban lévő fejlesztésekre. Az ezekre tervezett előirányzat összesen 987 millió forint.  Az önkormányzati beruházások között szerepel a Budapest-portál korszerűsítése, aminek tartalmát külsős cég helyett a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai állítják elő - a projekt így került 30 millió forintba.


Pécsett már 183 családi pótlék utalását függesztették fel

A tavalyelőtt életbe lépett jogszabályi változások értelmében, ma már csak akkor jár az iskoláztatási támogatássá keresztelt családi pótlék, ha a gyerek valóban jár is suliba. A pécsi önkormányzatnál pedig nem packáznak, az előírások életbe lépése óta már 183 esetben függesztették fel a támogatás utalását.  Sok családot azonban még úgy sem lehet rávenni, hogy a gyerek suliba járjon, ha az iskoláztatási támogatás megszüntetésével „fenyegetőzik" is a hivatal - írja a Pécsi Újság.


Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a következő állomások

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a kihirdetett új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről minden megyében konzultálni kíván a polgármesterekkel, önkormányzati vezetőkkel, ezért folytatja országjáró konzultáció sorozatát, amelynek keretében március 29-én Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe,  március 30-án pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe látogatnak el a szövetség vezetői.


Az érintettek március 26-ig véleményezhetik a jogszabály-tervezetet

Elkészült a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága rendelet-tervezete a települési önkormányzatok részére szociális nyári gyermekétkeztetés céljából 2012. évben nyújtott támogatás igénylésének, folyósításának és elszámolásának részletes szabályairól. A jogszabály tervezettel kapcsolatos véleményeket a szakmai előkészítésért felelős szervezeti egység vezetője, Dudás Zoltán várja március 26-ig.


Kormányrendelet alapján kiszámítható, arányos labérek meghatározására nyílik lehetőség
A Nemzeti Eszközkezelő programjában érvényesíthető lakbér kiszámításának módját a Kormány a társadalmi szolidaritást szem előtt tartva és az Otthonvédelmi Akciótervben foglaltakkal összhangban rögzítette. A kormányrendelet alapján kiszámítható, arányos bérleti díjak meghatározására nyílik lehetőség. A megoldás a nehéz helyzetbe került hiteladósok érdekét és az állami források ésszerű felhasználását egyaránt szolgálja.

Az átvett intézmények keretében nyújtott ellátás a jövőben nem függ az önkormányzatok fizetőképességének alakulásától

Májustól 43, majd 2013. január elsejével további 10 kórházat venne át a települési önkormányzatoktól az állam - derül ki a kormány honlapján március 22-én közzétett törvénytervezetből. A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés melléklete szerint május elsejével az ország valamennyi megyéjéből összesen 43 egészségügyi intézmény kerülne állami fenntartásba.


Kósa Lajos korlátozná az állam elővásárlási jogát önkormányzati tulajdon esetében

Módosítaná a nemzeti vagyonról szóló törvényt a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Kósa Lajos március 22-én benyújtott önálló indítványa szerint a kisebb területű és értékű önkormányzati ingatlanok esetében a közérdek, illetve a közösségi célra történő hasznosítás elvei nem indokolják az állam elővásárlási jogának biztosítását.


A közös nyilatkozatot közel harminc képviselő és önkormányzati vezető írta alá

Közel harminc, repülőtérhez közeli település önkormányzati vezetője és parlamenti képviselője vállalta, hogy a Malév csődje miatt bekövetkezett válságos helyzetből történő kilábalás érdekében együttes javaslatokat és lehetséges intézkedéseket dolgoznak ki a veszélybe került munkahelyek és vállalkozások megmentéséért.


Tarlós István a komolyabb értéket képviselő állatkertet fejlesztené tovább a Városligetben
A Vidám Parknak még ebben az önkormányzati ciklusban el kell költöznie jelenlegi helyéről, hogy területét átadja a jövőben a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlődésének - nyilatkozta március 22-én Tarlós István főpolgármester. A városvezető szerint az állatkertnek erről korábban készült koncepcióját alapvetően jónak tartja, javarészt az fog megvalósulni. Tarlós István elmondta: az állatkert sokkal régebbi intézmény, a látogatottsága is jóval nagyobb, egy sokkal komolyabb érték.

Balatoni koronával is lehet fizetni Veszprémben és térségében

Forgalomba helyezték Veszprém és térsége saját helyi pénzét, a balatoni koronát. A térségi összefogáshoz hét önkormányzat csatlakozott, s abban bíznak, e pénz fellendíti a helyi gazdaságot. Veszprémben két szociális támogatást, béren kívüli juttatásokat is ebben a formában biztosítanak. „A balatoni korona legnagyobb érdeme, hogy vele a térség önerőből lábalhat ki a válságból, ahelyett hogy Brüsszel, London vagy New York segítségére várna" - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.


A 2500 fős borsodi község lakosainak nagy része állástalan

Háztartásonként maximum 700 négyzetméter földet igényelhetnek térítésmentesen konyhakerti növények termesztésére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arnóton élők, erről döntött a település képviselőtestülete - tájékoztatta az önkormányzat március 23-án az MTI-t. A helybeliek március 30-ig jelentkezhetnek a földterületért, a beérkezett igények alapján dönt majd a képviselő-testület a használatba adás konkrét feltételeiről.


Ismét megrendezik az Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferenciát Budapesten

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi Kara és Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. idén harmadik alkalommal rendezi meg az Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferenciát. Az április 10-11-én, Budapesten rendezendő konferencia célja, hogy naprakész, a mindennapokban is jól használható információkat nyújtson az önkormányzatok tágabb értelemben vett gazdálkodásával kapcsolatos kérdésekben.


Egyes falvakban a végső búcsúk harmadát az önkormányzat finanszírozza

Évről évre több az olyan temetés, amelynek költségét a helyi önkormányzatok kénytelenek állni: a városokban a temetések legfeljebb fél-egy százaléka a köztemetés, az állástalanságtól leginkább sújtott falvakban viszont gyakran a végső búcsúk negyedét-harmadát az önkormányzat finanszírozza - írta március 24-i számában a Népszabadság.


Az ÁSZ és az MJVSZ eredményszemléletű számviteli rendszert vezetne be

Szakmai konzultációt tartott az elhatárolás alapú, eredményszemléletű államháztartási információs rendszer előnyeiről, valamint az önkormányzatok vagyongazdálkodásának ellenőrzéséről március 24-én Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke.


A jogosultak 35 százaléka jelent meg a közszolgáltatások újjászervezéséről tartott voksoláson
Esztergomban érvénytelen volt a 11 kérdésben tartott népszavazás, a választásra jogosultak 35 százaléka, azaz 8213 fő járult az urnákhoz. Az 50 százalék feletti érvényességi küszöbhöz 11 875 szavazat kellett volna - közölte március 25-én a választási iroda koordinátora. Borz Tibor tájékoztatása szerint a főként a városi közszolgáltatások újjászervezését felvető kérdésekre a válaszadók döntő többsége igennel válaszolt, elenyésző a nem szavazatok aránya.

Szobon, Magyarcsanádon és Nyírcsászáriban tartottak időközi választásokat

Három településen is tartottak időközi polgármester választást március 25-én: a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Nyírcsászáriban és a Csongrád megyei Magyarcsanádon az eddigi településvezetőt - Zichar Jánost, illetve Guba Istvánt - választották újjá, Szobon pedig Remitzky Zoltánt személyében olyan politikus nyert, aki korábban már tíz évig vezette a Pest megyei várost.


A MÖSZ és a MEOE nem javasolja az ebadó bevezetését

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségének elnöke és Péterfi Csaba, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége kommunikációs igazgatója volt a vendége március 26-án az ATV Start Plusz című műsorának, ahol egyebek mellett az állatvédelmi törvény módosításáról, az ebrendészeti hozzájárulás bevezetéséről, az önkormányzatok és az ebtartók kapcsolatáról, valamit a felelős állattartásra való nevelésről esett szó.


Lehetőség lesz az idén még tervezhető működési célú hiány finanszírozására

Kósa Lajos és Dancsó József fideszes képviselők javaslatára az Országgyűlés március 26-án úgy döntött: az önkormányzatok vehetnek fel éven túlnyúló működési hitelt, ha az nem veszélyezteti az államadósság csökkentését. A stabilitási törvény azon előírásának hatályon kívül helyezésével, amely szerint az önkormányzatok működési célra csak likvid hitelt vehetnek fel, a törvényalkotó biztosította az idén még tervezhető működési célú hiány finanszírozásának lehetőségét.


Tétényi Éva szerint, ha az államosított intézményeket a városnak kell finanszíroznia, a többi településre is ez a sors várhat
Több száz - legalább 750 - millió forintot kell befizetnie az idén Esztergom önkormányzatának a központi költségvetésbe az állam által a várostól átvett intézmények után - így döntött március 26-án az Országgyűlés, elfogadva Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erre vonatkozó költségvetési módosító indítványát. A javaslatra az ellenzéki politikusok mellett négy kormánypárti képviselő - köztük a fideszes Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere - is nemet mondott.

Mintegy másfél tucat kérdésről tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés március 26-i, rendkívüli ülésén közel másfél tucat napirendi kérdésről tárgyaltak a városatyák. Szándéknyilatkozatot fogadtak el, amelyet a főpolgármester aláírhat a Fővárosi Vízművek külföldi befektetőivel, döntöttek a BKV adósságára vonatkozó fővárosi garanciáról, a Sziget fesztivál szervezői által fizetendő közterület-használati díjról, a Kossuth téri Károlyi-szobor elszállításáról, valamint az állatkert főigazgatói posztjára kiírandó pályázatról.


A mezőgazdaság iránt érdeklődő városi fiatalok és az ifjú gazdák is április 20-ig jelentkezhetnek
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA idén is meghirdeti népszerű programját, a Vidék Kalandot. A szervezet városi fiataloknak biztosít lehetőséget, hogy bekapcsolódjanak egy-egy fiatal gazda által vezetett gazdaság munkájába. Tavaly több ifjú gazda jelezte, hogy szívesen fogadna városi fiatalokat, ezért az AGRYA a gazdák jelentkezését is várja.

Az NFÜ április 16-ig meghosszabbította a pályázati határidőt
Az előzetes becsléseket jóval meghaladó számú önkormányzat nyújtja be pályázatát várhatóan a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság februárban meghirdetett, mintegy 4,7 milliárd forintos uniós finanszírozású komplex telep-programjára. A pályázati előzetes regisztrációs lehetőség határideje ugyan lejárt, de a nagy érdeklődés miatt újra meg kellett nyitni a regisztrációt, s a pályázat beadási határidejét 2012. április 16-ra módosította a kiíró NFÜ.

Tállai András szerint a feladatfinanszírozás bevezetésével megszűnnek az állandó likviditási problémák

Az önkormányzati rendszer megújítása más szemléletet fog követelni a vezetőktől: meg fognak szűnni az állandó likviditási problémák, ugyanakkor a jelenleginél sokkal szigorúbb központi finanszírozásra kell számítaniuk az önkormányzatoknak - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára március 28-án, Pécsett, a hazai pénzügyi-gazdasági élet képviselőinek részvételével zajló VI. Pécsi Pénzügyi Napokon.


Kósa Lajos módosító javaslata felmenti a rendelőket a telek- és az építményadó alól

A háziorvosi ellátást kiszolgáló helyiségekre és a temetőkre is kiterjesztik a telekadó-mentességet - közölte Kósa Lajos (Fidesz), országgyűlési képviselő március 28-án az MTI-vel. A politikus megerősítette: a végszavazás előtti egységes javaslatot terjesztett be az Országgyűlésnek a telekadóval kapcsolatban. Ennek értelmében adómentessé teszik a háziorvosi ellátást kiszolgáló helyiségeket, így a rendelők után sem telekadót, sem építményadót nem kell fizetni.


A régiók és városok Koppenhágában tartották ötödik európai csúcstalálkozójukat

Az európai városok és régiók fenntartható fejlődése és környezetbarát növekedése nem csak az éghajlatváltozás elleni küzdelem eszköze, hanem a gazdasági és pénzügyi válság megoldásával, továbbá a foglalkoztatás és a növekedés fellendítésével kapcsolatos útiterv döntő eleme is. Ez volt a régiók és városok március 22-23-án Koppenhágában rendezett ötödik európai csúcstalálkozójának fő üzenete. A rendezvényen a magyar nemzeti delegáció alelnökeként részt vett Gémesi György, a MÖSZ elnöke is.


A paksi városházán felvállalták az önkéntes munkát végzők és a befogadók egymásra találásának koordinálását
Önkéntes központ kezdte meg működését a paksi városházán azzal a céllal, hogy segítse az önkéntes munkát végzők és befogadók egymásra találását. A központ képzéseket, akcióprogramokat szervez majd. Már folynak az előkészületei egy önkéntes gyermektábornak, emellett virágosítási akciót, önkéntesek napját terveznek. A paksi az első önkormányzat az országban, amely ilyen szerepet vállal.

Az ÉTDR bevezetésével jelentősen meggyorsulhatnak az építésügyi engedélyezési eljárások

Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) bevezetésével jelentősen felgyorsulnak az építésügyi engedélyezések, ami az állampolgárok és a szakhatóságok szempontjából egyaránt fontos - húzta alá Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára március 28-án, a rendszert bemutató sajtótájékoztatón.


Az új rendszer bevezetésével a kistérségek és a régiók gyakorlatilag minden szerepüket elveszítik

Köszönőviszonyban is alig vannak egymással a térképek, amelyek Magyarország mostani és a 2013-ban bevezetendő közigazgatási rendszerét mutatják be. Ennél is nagyobb problémát jelenthet azonban, hogy még mindig nem dőlt el, mire lesznek jók a járások, mit csinálhatnak a régiók és a kistérségek, sem az, hogy kik állhatnak a rendszer élén - írja a Világgazdaság Online.


Az intézmény megfelelő körülményeket biztosít az autista, sérült és fogyatékkal élő fiatalok foglalkoztatásához
Autistaház nyílik az autizmus világnapján, április 2-án Mosonmagyaróváron. Széleskörű társadalmi összefogással, az önkormányzat, a helyi Rotary Klub és számos adományozó segítségével alakították ki az intézményt, amely megfelelő körülményeket nyújt az iskolarendszerből kikerülő, autista, sérült és fogyatékkal élő fiatalok foglalkoztatásához - mondta az MTI-nek Cser Katalin, a Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány titkára.

A köztemetés helyett sok helyen meghitelezik az utolsó út költségeit
A nagyfokú elszegényedés szomorú velejárója, amikor a hozzátartozók már nem képesek kigazdálkodni a temetés költségeit sem, szeretteiknek az elvesztésekor. Emiatt gyakran a települési önkormányzatok finanszírozzák a végső búcsút. Igaz, a köztemetések elkerülése érdekében akad, ahol kölcsönt, segélyt adnak az érintett famíliáknak.

A MÖSZ értetlenül áll a kormány döntése előtt
Legalább 750 millió forintot kell befizetnie az idén Esztergom önkormányzatának a központi költségvetésbe az állam által a várostól átvett intézmények után - döntött március 26-án az Országgyűlés. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) értetlenül áll a döntése előtt, mert az nincs összhangban a feladat finanszírozási tervekkel, s „előre vetíti az önkormányzatok jövőbeni teljes kisemmizésének árnyékát." A MÖSZ március 29-én közleményt adott ki a kormánydöntéssel kapcsolatban, amely az alábbiakban olvasható.

Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgármesterekkel konzultált a MÖSZ vezetősége

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége március 29-én Heves, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések vezetőivel folytatta konzultáció-sorozatát. A rendezvényeket mindkét helyszínen élénk érdeklődés kísérte. A jelenlévő polgármesterek egyetértettek abban, hogy erős önkormányzatok nélkül nem lehet hatékony vidékfejlesztési stratégiát megvalósítani, illetve, hogy fennáll az önkormányzati szféra kiüresítésének veszélye.


A címet egy fővárosi és megyénként egy civil szervezet nyerheti el

A közigazgatási és igazságügyi miniszter Civil Információs Centrum címpályázatot hirdet civil szervezetek számára. A pályázat hozzájárul a civil szervezetek megfelelő jogi, gazdasági környezetének biztosításához és biztosítja a feladatuk hatékony ellátását. A Civil Információs Centrum címet egy fővárosi és megyénként egy-egy, tehát összesen húsz civil szervezet nyerheti el. A címhasználat időtartama 2012. július 1-től 2014. december 31-ig tart.


Idén második alkalommal hirdetik meg a Cetelem Zöldsuli Programot

Az általános iskoláknak idén újra lehetőségük nyílik zöldebb, élettelibb iskolaudvarok létrehozására a Cetelem Zöldsuli Programmal. A Cetelem és a WWF pályázatára április 20-ig lehet jelentkezni iskolaudvar-zöldítési és parkosítási tervekkel. A zsűrizésben idén Dr. Bálint György kertészmérnök, azaz a közismert Bálint gazda is részt vesz. A szervezők az idei programban a Magyarországon őshonos növényfajták fontosságára is felhívják a figyelmet.


A járásokról szóló kormányrendeletet még az első félévben elfogadhat a kabinet
Az Országgyűlés előtt van a közigazgatási reform egyik legfontosabb állomását jelentő törvényjavaslat. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter máris 30-án benyújtotta a járások kialakításával összefüggő törvényjavaslat-csomagot, amely közel száz - köztük a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és területi integrációval összefüggő - törvény módosítását tartalmazza.

A Veszprém Megyei Közgyűlés elfogadja Balatonvilágos megyeváltási szándékát

A Veszprém Megyei Közgyűlés elfogadja, hogy Balatonvilágos megyét váltson és Somogyhoz kerüljön - tájékoztatta a március végén meghozott döntésről Magasi Anikó sajtószóvivő az MTI-t. A közgyűlés elismeri, hogy a közeli Siófok jelentős „vonzerőt" fejt ki Balatonvilágosra, s hogy a leendő balatonfüredi járásközpontnál a siófoki járáshoz csatolás előnyösebb, ám a megyei szintű hivatalok Veszprémben könnyebben elérhetőek, mint Kaposváron.


Ötvenöt intézményt államosítanak, egy lépcsőben, májusban
Az állam a korábbi tervezethez képest nem két lépcsőben, hanem egyszerre, és kettővel több, összesen 55 kórházat venne át májusban - derül ki a nemzeti erőforrás miniszter által március 30-án benyújtott törvényjavaslatból. A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló korábbi tervezetben még az szerepelt, hogy két lépcsőben, előbb május elsejével 43, majd január elsejével további 10 egészségügyi intézmény kerülne állami kézbe.

Idén összesen 300 milliós keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére

A KIM kiírta a nemzetiségek tevékenységének 2012. évi támogatására vonatkozó pályázatokat több mint 300 millió forintos keretösszegre. A pályázatok célja a nemzetiségi civil szervezetek működésének, a nemzetiségi önkormányzatok és szervezetek kulturális kezdeményezéseinek, a nemzetiségi oktatáshoz kapcsolódó táborok szervezésének, a nemzetiségi pedagógusok anyaországi részvétellel történő továbbképzésének, s az országos nemzetiségi önkormányzatok intézményei fenntartásának támogatása.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu