Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Demokratikus Koalíció információi szerint kevésbé támogatja idén az állam a közfoglalkoztatást

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint csak feleannyian vehetnek részt a közmunkaprogramokban, mint amennyivel az önkormányzatok számoltak – erről Gy. Németh Erzsébet, a párt elnökségi tagja, fővárosi önkormányzati képviselő beszélt 2015. február 28-án, Budapesten.


Karcagon a Fidesz jelöltje, Gyomaendrődön civil jelölt nyerte az időközi képviselő-választást

Három településen tartottak időközi választást 2015. március 1-jén. A Pest megyei Vámosmikolán a független Bárdi Alexet szavazták meg a település vezetőjének, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag 2. számú egyéni választókerületében Kanász-Nagy Lászlót (Fidesz-KDNP), a Békés megyei Gyomaendrődön az 5-ös számú önkormányzati egyéni választókerületben Vasas György Pétert, a Körösök Vidékéért Egyesület jelöltjét választották képviselőnek.


Az ASP-n keresztül a csatlakozó települések egységesen jutnának hozzá a szükséges alkalmazásokhoz

Rendeletben szabályozná a kormány az önkormányzati alkalmazásszolgáltató rendszerhez való csatlakozás lehetőségeit, illetve a hálózat fenntartásával kapcsolatos részletkérdéseket – írja 2015. március 2-i számában a Napi Gazdaság a kormány honlapjára felkerült jogszabálytervezetre hivatkozva.


Egy többszörösen büntetett előéletű férfi megtorolta, hogy a polgármester kizárta a közmunkából

Nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a Fehérgyarmati Járásbíróság azt a férfit, aki megverte az egyik szatmári falu polgármesterét – tájékoztatta 2015. március 2-án Zsíros Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője az MTI-t.


Állami segítség a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok működőképességének megőrzéséhez

A Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok közül 67 kap összesen mintegy 245 millió forintot rendkívüli támogatásként – jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára 2015. március 2-án, az Országgyűlésben napirend előtt.


Gémesi György szerint az étkezési kedvezményt rászorultság alapján kellene biztosítani

Gyermekenként havi 5000 forinttal kerülne többe az óvodások ingyenes étkezése az önkormányzatok számára – reagált a kormányzati tervekre Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Ez Gödöllő esetében 50 millió forint többletkiadást jelentene, de arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy ezt miből kellene fedezniük. Gémesi György szerint gond az is, hogy a kedvezményt nem rászorultsági alapon kapnák a családok. 


Somogytúrral és Karáddal tízre emelkedett az új adófajtát kivető önkormányzatok száma

Eddig tíz önkormányzat vetett be csorbuló bevételeik kompenzálására földadót. Legutóbb még két Somogy megyei település – Somogytúr és Karád – is csatalakozott e körhöz annak ellenére, hogy a kormány többször kifejtette, hogy ellenzi ezt az adónemet – írja a Szabad Föld.


Budapesti, piliscsabai, pilisvörösvári és szekszárdi intézmények kerülhetnek a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásába

A budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium átvételét tervezi a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ), emellett előreláthatólag a piliscsabai, a pilisvörösvári és a szekszárdi német önkormányzatok is átvesznek egy-egy köznevelési intézményt – közölte az országos nemzetiségi önkormányzat 2015. március 3-án az MTI-vel.


A Belügyminisztérium cáfolja a közfoglalkoztatási programban résztvevők számának drasztikus csökkenéséről szóló híreket

„A közfoglalkoztatás tervezésének és megvalósításának folyamatából, egymással összefüggő rendszereiből kiragadott egyedi adatok vizsgálata csak téves következtetések levonására alkalmas, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek” – olvasható abban a közleményben, amelyben a Belügyminisztérium a közfoglalkoztatásban résztvevők számának drasztikus csökkentéséről szóló sajtóhírekre reagál.


Köröstetétlenen beváltak a térfigyelő kamerák – Tavaly mindössze egy kerékpárt loptak el, de az is megkerült

Van egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei település, ahol szinte ismeretlen a bűnözés, illetve ha van is azonnal megkerül az elkövető – olvasható a szoljon.hu cikkében. A 900 fős Kőröstetétlen a polgárőrség mellett 20 kamera vigyázza a rendet, ha pedig idegen tűnik fel a településen, minden esetben utánajárnak annak, ki lépte át Kőröstetétlen határát.


A TÖOSZ elnöke szerint az önkormányzatok többsége egyelőre kivár, de év közben is meghozható az adórendelet

Mind a szociális segélyezés, mind a földadó szempontjából átmeneti év lesz az idei – állítja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő szerint az önkormányzatok többsége egyelőre nem vállalta a konfliktust a helyi lakossággal, és annak ellenére nem csorbította lényegesen a szociális juttatásokat, hogy azokat március 1-től részben vagy egészében saját zsebből kell finanszírozniuk – írja a Világgazdaság.


Minden magyar település költségvonzat nélkül mutatkozhat be címerével a WestEnd City Centerben

2015-ben az ország minden települése egyforma eséllyel, költségvonzat nélkül mutatkozhat be címerével a WestEnd City Centerben. A címerek kiállítási tablókon kerülnek bemutatásra, ahol a címer mellett feltüntetjük a település elérhetőségét, honlapját vagy QR kódját. A kiállítást játék fogja kísérni, ahol a résztvevőknek értékes nyereményekért azt kell megfejteni, melyik az a logika, vagy rendező elv, ami a tablóból időszakonként kiemelt és kinagyított címereket összekapcsolja. A felhíváshoz csatlakozó településeket kérjük, hogy 2015. március 27-éig küldjék meg elektronikusan a címerüket a hajni.alex@gmail.com e-mail címre. 


A Policy Agenda szerint a szociális támogatási rendszer átalakítása kihathat az áprilisi időközi voksolás eredményére

Március 1-től jelentősen átalakult a szociális támogatási rendszer. Megszűnik öt támogatás, és a felelősséget egyértelműen az önkormányzatokra hárítja át a kormány. A Policy Agenda azt vizsgálata meg, hogy mennyire élt az ellenzék azzal a lehetőséggel, hogy képes legyen még a tapolcai-ajkai időközi választás előtt karakteres választ adni egy ilyen jelentős társadalmi kérdésre.


Tavaly egy gödöllői vadkörtefa, tavalyelőtt egy egri platán szerepelt eredményesen a nemzetközi megmérettetésen

A 2015-ös év európai fája versenyben második lett a tatai nagy platán, a győztes Észtország fája, egy focipálya közepén álló tölgy, a harmadik helyezett egy fekete nyárfa lett Spanyolországból – közölte az MTI-vel az Ökotárs Alapítvány. A tavalyi nemzetközi versenyben ugyancsak második lett a gödöllői egyetem botanikus kertjében álló vadkörtefa. 2013-ban a címet az egri termálfürdő területén élő 250 éves platán nyerte el.


Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője szerint a jövőben a Magyar Államkincstár vezesse az önkormányzatok számláit

„Annak érdekében, hogy az önkormányzatokkal többet ne fordulhasson elő, hogy olyan pénzintézeteknél vezetik a számlájukat és kockáztatják ezáltal a közpénzt, amelyik brókerek garázdálkodásának köszönhetően csődbe megy, új törvényi szabályozásra van szükség, a jövőben a Magyar Államkincstár legyen a számlavezetője az önkormányzatoknak” – mondta 2015. március 5-i kaposvári sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője.


Új szociális rendszer: az önkormányzatok helytállnak, a rendszer átalakítása ellenére nem szűkül az érintettek támogatása

Nem szűkül a rászorultak támogatása az átszervezett szociális rendszerben sem – derült ki a Magyar Nemzet által megkeresett önkormányzatok új segélyezési rendeleteiből. Több budapesti kerületben és számos vidéki nagyvárosban bővült az ellátás, a csökkenő állami támogatást ugyanakkor mindenütt az önkormányzatoknak kell kipótolniuk.


A párezres különbségek éppen a rászorulóknak fájnak a legjobban

Március elsején több mint háromezer szociális rendelet lépett egyszerre hatályba: minden települési önkormányzatnak rendelkeznie kellett azokról a szociális támogatási formákról, amiket az állam a hatáskörébe utalt. A hvg.hu megnézte Budapesten, milyen különbségek lesznek a kerületek között, és azt találtuk, hogy akár egy utca két oldalán is gyökeresen másra számíthatnak a rászorulók. 


Varga Mihály: az önkormányzatokat ért teljes kár több mint három milliárd forint, ennek a rendezése csak később történhet meg

Megkezdődött a Buda Cash-ügy károsult önkormányzatainak kártalanítása, a pénz a jövő hét elején megérkezhet a helyhatóságokhoz – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2015. március 6-án, a HírTV „Magyarország élőben” című műsorában. Közölte: már van olyan önkormányzat az érintett 67 közül, amelyhez megérkezett a támogatás. A miniszter arra számít, hogy amelyik település még nem kapta meg, ahhoz is megérkezik a támogatás a jövő hét elején.


Egyed Zsigmond elsősorban azért mondott le, mert úgy érzi, a településvezetőkből akarnak fekete bárányt csinálni

Időközi választással lett polgármester, s végül idő előtt megvált tisztségétől Egyed Zsigmond, aki tizennégy évig (a 2001. tavaszi időközi választás óta) irányította a Heves megyei Szúcs község önkormányzatát. A várhatóan májusban, júniusban tartandó időközi választásig az eddigi alpolgármester, Kökény Béla veszi át a stafétát – olvasható a heol.hu cikkében.


Hogyan zajlik a falusi szálláshelyek minősítése? – A „napraforgós” Nemzeti Tanúsító Védjegy és szakosodási rendszer

A magyarországi települések több mint fele ezer fő alatti kistelepülés, ahol a falusi turizmus, a falusi vendéglátás jelenheti az egyik legnagyobb bevételi forrást a helybeliek számára. Ennek ellenére a szállásadók és a jegyzők jelentős része nincsen tisztában azzal, mit jelent a falusi szálláshelyek védjegyrendszere, hogyan zajlik a falusi szálláshelyek minősítése, és milyen kritériumoknak kell megfelelni a „napraforgós” Nemzeti Tanúsító Védjegy megszerzéséhez.


Tállai András szerint az államkincstár nem tud teljes banki szolgáltatást nyújtani az önkormányzatoknak

Az államkincstár nem tud teljes banki szolgáltatást nyújtani, hiteleket adni, készpénzfelvételt biztosítani – jelentette ki Tállai András, a Nemzetgazdasági minisztérium parlamenti államtitkára a Buda-Cash-ügy miatt befagyott önkormányzati pénzek elhelyezésére vonatkozó kérdésre válaszolva 2015. március 9-én, az ATV Start című műsorában.


A megye tizenkét településén fejlesztenek, százszázalékos európai uniós támogatással

Több mint félmilliárd forint értékben kezdődnek napenergiát hasznosító projektek Tolna megye tizenkét településén százszázalékos európai uniós támogatással, a fejlesztések során javarészt önkormányzati intézmények épületein helyeznek el napelemeket.


Szolidaritási alapot hozott létre három önkormányzati szövetség a brókerbotrány során károsult 67 település számára

Három önkormányzati szövetség pénzt gyűjt a Buda-Cash-ügyben károsult települések számára. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, valamint Magyar Faluszövetség közös felhívással fordult az önkormányzati szférához, mivel a Buda-Cash Brókerház megszűnése miatt 67 önkormányzat bankszámláját befagyasztották.


Pintér Sándor beterjesztette az Országgyűlésnek a kéményseprésről szóló törvényjavaslatot

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amelynek szerint a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás. A kormány már januárban közzétette a törvény tervezetét, amelyből kiderült, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át a kéményseprési közszolgáltatást.


A Balaton Kör a fővároshoz hasonló mértékű hozzájárulást szeretne kapni járat- és infrastruktúra-fejlesztésre

Indokolt a fővároshoz hasonló mértékű hozzájárulást kapnia a balatoni közlekedésnek a kormánytól – áll a Balatoni Körnek, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség és több régiós szervezet támogatásával kiadott, s 2015. március 11-én az MTI-hez eljuttatott közleményében.


A Magyar Nemzet úgy tudja, a Híd a munka világába programot az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálja

Meghosszabbította az adóhivatal az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program pénzköltései miatt elrendelt feljelentés-kiegészítés határidejét – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a főként uniós pénzből megvalósuló programot az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálja.


Baranyi István megszünteti Fidesz-tagságát, a másodfokú ítélettel szemben pedig felülvizsgálati indítványt terjeszt elő a Kúriához

Pusztaföldvár polgármestere megszünteti Fidesz-tagságát és mérlegeli Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, ezt követően határoz esetleges lemondásáról. Baranyi István az MTI megkeresésére 2015. március 11-én írásban közölte: mérlegelni fogja Lázár János szavait, és a családjával, illetve a közvetlen környezetével való egyeztetés után hozza meg „a végső döntést”.


A Számvevőszék jelentése szerint jogszerűek voltak a belvárosi vagyonértékesítési döntések

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint jogszerűek voltak az V. kerület önkormányzatának vagyonértékesítésekről hozott döntései 2009 és 2013 között. Az 2015. március 11-én az MTI-hez eljuttatott ÁSZ-közlemény szerint a számvevők három kerület vagyongazdálkodásának értékelésével idén zárta le a fővárosi kerületek ellenőrzését.


A fejlesztés eredményeként festőműhelyt, vetítő- és kiállítótermet is kialakítottak Thury György egykori diadalának színhelyén

Megújult a várpalotai Thury-vár udvara, új festőműhelyt és vetítőtermet alakítottak ki a létesítményben 142 millió forintos uniós fejlesztés eredményeként – mondta Talabér Márta, a Veszprém megyei város polgármestere a 2015. március 11-i átadó ünnepségen, ahol Kövér László, az Országgyűlés elnöke is jelen volt.


Mostanáig 14 településen vetették ki, de szinte mindenhol hibásan

Semmilyen törvénymódosítást nem kezdeményez a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak érdekében, hogy az önkormányzatok a jövőben ne vethessenek ki földadót. A tárca szerint mezőgazdasági vállalkozásokat sújtó földadót ma sem lehet bevezetni, és megvannak a jogorvoslati lehetőségek arra, ha az önkormányzatok törvénysértő rendeleteket hoznának – írja az agrárszektor.hu. 


Márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében lesznek konzultációk

Magyarország társadalmi és gazdasági felemelkedésének egyik legfontosabb feltétele a vidék fejlődése. Ezt kívánja szolgálni a MÖSZ tavaszi konferencia-sorozata is, amely a vidék fejlesztésével kapcsolatos aktuális fejleményekkel, pályázatokkal, jó gyakorlatokkal ismerteti meg a polgármestereket. Márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyébe látogatnak el a MÖSZ, valamint az illetékes minisztériumok, államtitkárságok és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakemberei.


Nem tudni, mikor kaphatja vissza a település a Hungária Zrt.-nél diszkont kincstárjegyben fekvő pénzét

Fejlesztésekre szánt több mint egymilliárdos megtakarítását veszítheti el a Pest megyei Alsónémedi, miután a Hungária Értékpapír Befektetési és Értékpapírkereskedelmi Zrt.-nél diszkont kincstárjegyben fekvő pénz visszafizetése a cég tevékenységének felfüggesztése miatt bizonytalan – tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.


A Balaton parti város polgármestere feljelentést tett szemétdíjfizetés alóli mentességek miatt

Csaknem százötven embernek, köztük helyi politikusoknak, orvosoknak, ügyvédeknek nem kellett tavaly hulladékszállítási díjat fizetniük Siófokon. Az ügyben feljelentést tett Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere, mint a térségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás elnöke – tájékoztatta Tóthné Vámosi Ágnes, az önkormányzat sajtóreferense 2015. március 12-én az MTI-t.


A címet az Európai Bizottság hozta létre, hogy elismerje azokat a helyszíneket, amelyek hozzájárultak Európa újraegyesítéséhez

Magyarországon egyedüliként Európai Örökség címet kapott a sopronpusztai Páneurópai Piknik Emlékhely az Európai Bizottságtól – mondta Sopron polgármestere 2015. március 12-én, az 1989-es határáttörés helyszínén. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a címet az emlékhely az 1989. augusztus 19-i események miatt érdemelte ki, amikor több száz kelet-német menekült a zárt határkaput átszakítva menekült Nyugat-Európába.


Sok településen nem tudják, miből működnek idén a DRB-csőd után

A kormánytól kapott, június végéig visszatérítendő gyorssegély csak tűzoltást jelentett a befagyott számlájú önkormányzatok egy részénél. Van olyan település, amelyik azt sem látja még, miből fizeti vissza az államnak a segélyekre és bérekre adott kölcsönt – írja a Világgazdaság.


Agrár-vidékfejlesztési célokra mintegy 1250 milliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig

Hamarosan újra pályázatot hirdet a kormány a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére. A pályázaton elnyerhető támogatás jelentősen segíti helyi közlekedés feltételeinek javítását – jelentette be Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a tanyák fejlődési lehetőségeit elemző szakmai műhelykonferencián.


A DK és a PM hivatali visszaélés, illetve hatáskör túllépés ügyében fordul az ügyészséghez

Vizsgálatot kezdeményez két ellenzéki párt Vác fideszes polgármestere ellen, mert sajtóhírek szerint Fördős Attila bekérette magához és számon kérte a helyi Madách gimnázium vezetőit a március 15-i központi ünnepségtől való elzárkózásuk miatt. Harrach Péter a város országgyűlési képviselőjeként az ünnep megosztottságát célzó törekvések ellen emelt szót.


Vitorlás élménycentrum Balatonfenyvesen – Strandfejlesztés Fonyódon – Hajómúzeum kilátóval Balatonföldváron

Közeleg a nyár, nemsokára indul a turisztikai szezon. Néhány dél-balatoni településen okkal várhatják a vendégjárás fellendülését a helyi önkormányzatok és a vendéglátósok is. Az Ingatlantájoló szakértői utánajártak, hol, milyen fejlesztések várhatóak, és hol érdemes turisztika célú ingatlanba fektetni pénzünket a Balaton déli partján – írja a KaposPont.


Az önkormányzati bérlakás hivatalosan csak hasonló értékű, szintén önkormányzati bérlakásra cserélhető

Aki lakást keres, az nagy valószínűséggel elég gyakran találkozik olyan ingatlanokkal, melyeknek pusztán a bérleti jogát hirdetik, vagy bár megjelölik, hogy önkormányzati bérlakásról van szó, eladóként hirdetik a lakást. Ez persze a legtöbb esetben nem legális, aki ilyen hirdetést talál, és jóhiszeműen fizet, az akár három évig is futhat a pénze után, ha egyáltalán megtalálja a csalót – írja a Magyar Nemzet.


A BM és a büntetés-végrehajtás szeretné a mai 140 százalékról 100 százalékra visszaszorítani a börtönök átlagtelítettségét 2019-ig

Új körlettel bővült a Budapesti Fegyház és Börtön: az új épületrészt 2015. március 16-án adták át. Tasnádi László, a Belügyminisztérium államtitkára a rendezvényen elmondta, már 2010-ben is zsúfoltak voltak a börtönök, és a helyzet a büntetőpolitika szigorítása miatt az elmúlt években tovább romlott; jelenleg 18 ezer fogvatartott van.


Közpénz nem költhető az NB I-es labdarúgócsapat működtetésére, így elsősorban az utánpótlást támogatja majd az önkormányzat

A győri önkormányzat nagyobb szerepet vállalna a Quaestor öncsődje miatt nehéz helyzetbe került ETO utánpótlásának működtetésében, akár a sportlétesítményeket is átvenné, kész segíteni a szponzorkeresésben, de közpénz nem kerülhet az első ligás csapathoz. Erről Borkai Zsolt polgármester beszélt a Kisalföldnek adott interjújában. 


Idén már minden megye és több budapesti kerület is képviselteti magát a versenyben

A 2012-es indulás óta évente duplázódott a Legszebb konyhakertek programban részvevő települések száma. Idén eddig 180 önkormányzat csatlakozott, már minden megye és több budapesti kerület is képviselteti magát a versenyben. A jelentkezési határidő 2015. március 20-án jár le.


Két hónap alatt 41 érintett településen tartanak közmeghallgatást

Megkezdődött a Paks II. projekt építéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás, amelynek fontos része a közmeghallgatás, amelyet két hónapon belül 41 településen tartanak – jelentette be Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos 2015. március 17-én, Kalocsán, az első közmeghallgatás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.


Kormányzati támogatást kap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A kéményseprő-ipari ellátás folyamatos biztosítása érdekében a kormány felszólította a nemzetgazdasági minisztert, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részére egyszeri jelleggel 2,31 milliárd forintot, tartósan pedig 761,6 millió forintot biztosítson – olvasható a 2015. március 17-i Magyar Közlönyben.


A kérdés: „Egyetért-e ön a Normafa felújításával az önkormányzat határozata szerint?”

A XII. kerületi választási bizottság 2015. május 17-re írta ki a népszavazást a Normafa felújításáról – közölte az InfoRádióval a hegyvidéki polgármester. Pokorni Zoltán kiemelte: a rekonstrukció költségvetését az állam biztosítja, így a referendum után elkezdődhetnek a munkálatok. A helyi választási bizottság március 16-án döntött arról, hogy kiírja május 17-re a helyi népszavazást a Normafa ügyében – mondta a polgármester.


Magyar Nemzet: az ÖRO hét vidéki ingatlan beszerzését is tervezte a leghátrányosabb helyzetűek foglalkoztatására szánt pénzekből

A budapesti, több mint 200 millió forintos székházon kívül hét vidéki nagyvárosban is tervezett ingatlanvásárlásokat az Országos Roma Önkormányzat a Híd a munka világába foglalkoztatási program keretében – írja a Magyar Nemzet.


Zsombón a tornyokra, Mindszenten a mezőgazdasági gépekre, Kesztölcön az üres ipari ingatlanokra vetnek ki sarcot

Nem csak a termőföld, de az üres ipari ingatlanok, a magas építmények, sőt az ebek megadóztatására is akad példa Magyarországon, amióta az ez évtől kivethető új helyi közterheknek jószerivel csak a fantázia szab határt. A régi helyi adókhoz is bátrabban nyúlnak a képviselőtestületek annak tudatában, hogy tavaly öt évre kaptak felhatalmazást a választóktól – írja a Világgazdaság.


A Magyar Marketing Szövetség keresi év Marketing fővárosát, s a legsikeresebb „Marketing-aktív Megyét”

A Magyar Marketing Szövetség megalapította az Országos Városmarketing Díjat, mellyel az előző év szakmailag legjobb városmarketing kampányait, programjait kívánja elismerni a Városmarketing gyémánt védjeggyel, s a legtöbb gyémántot gyűjtő városban megtalálni az év Marketing fővárosát, s a legsikeresebb „Marketing-aktív Megyét”. Nevezési határidő: 2015. május 8.


Országos Kereskedelmi Szövetség: jelenleg nem adható mentesség az üzleteknek a megjelent kormányrendelet alapján

A 2015. március 17-én megjelent kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni mentességért, ha ennek feltételeit egy újabb döntéssel meghatározza – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).


A Balaton parti települések polgármesterei feloldanák a vasárnapi nyitva tartás tilalmát a kiemelt üdülőhelyeken, a csúcsszezonban

Lábon lőjük saját magunkat! Az egyáltalán nem kívánatos hűtőtáskás turizmus erősödhet tovább. Szándékos bevételcsonkítás, kinek jó ez? Felkiáltások és kérdések déli parti polgármesterektől, akik azt kifogásolják: a balatoni üdülőkörzetben sem lehetnek nyitva az üzletek vasárnap a nyári szezonban. Pontosabban csak azok a 200 négyzetméter alatti boltok, ahol maga a tulajdonos és közvetlen hozzátartozója áll a pult mögött. A téma a Balatoni Szövetség éves közgyűlésén is napirendre került – írja a sonline.hu.


Minimálbérrel nem engedi megalázni magát a Tolna megyei falut ügyvivőként irányító Peszt Attila

A Tolna megyei Udvariban senki sem akar polgármester lenni. A régi faluvezető, Peszt Attila jelenleg ügyvivőként viszi tovább a posztot. Ez jó a községnek és Peszt Attilának is, de mi lesz akkor, ha egy idegen beállít, hogy polgármester lenne? – írja a Népszabadság.


A nemzeti egységes kártyarendszerben kiadott kártyák egyszerre több funkcióval is felruházhatóak lesznek

Elkészült nemzeti egységes kártyarendszer (nek) keretfeltételeit tartalmazó belügyminiszteri rendelet tervezete, amelynek célja, hogy az egyes elektronikuskártya-kibocsátók és -elfogadók, mint például az állam, az önkormányzatok, a közlekedési vállalatok, továbbá az egyéb szolgáltatók és gazdasági szereplők, egységesen szabályozott és ellenőrzött rendszer keretében bocsássák ki a maguk kártyáit.


Várnai László úgy érzi, egy „politikai kiszavazó show” áldozata lett és a bírósághoz fordul, hogy visszakapja mandátumát

Méltatlannak nyilvánította Várnai Lászlót, a Civil Zugló Egyesület képviselőjét a XIV. kerületi képviselő-testület 2015. március 19-én. Az önkormányzati törvény szerint a méltatlanság megállapítása azzal a következménnyel jár, hogy a képviselő megbízatása megszűnik.


Az Országos Roma Önkormányzat válaszol a Magyar Nemzet cikkére

A hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci bekapcsolódását segítő iroda működik majd az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által megvásárolni kívánt ingatlanokban – reagált a Magyar Nemzet 2015. március 18-i számában megjelent írásra az ORÖ. A Magyar Nemzet cikke szerint az impozáns budapesti székházon kívül hét vidéki ingatlan beszerzését is tervbe vette az ORÖ a leghátrányosabb helyzetű emberek foglalkoztatására szánt pénzekből. 


A kabinet átvállalja az 52 milliárdos BKV-adósságot – A 3-as metró infrastrukturális felújítására 125 milliárdos keret igényelhető

Háromszáznegyvenmilliárd forint uniós támogatást kaphat a Fővárosi Önkormányzat a következő, 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban, és ebben nincs benne a folyamatban levő villamos- és trolibeszerzés huszonhárommilliárdos támogatása – mondta 2015. március 18-án az Indexnek Tarlós István főpolgármester. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint erről is döntött tegnapi ülésén a kormány – írja a Magyar Hírlap.


A költségvetési törvény négyszáz millió forintos keretösszeget biztosít a cél megvalósítására

A nemzetgazdasági miniszter – a belügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben – pályázatot hirdet a települési önkormányzatok (illetve társulásaik) által fenntartott, szociális szakosított ellátást és a gyermekek átmeneti gondozását szolgáló intézmények fejlesztésére, felújítására.


Bartos Sándor polgármester félmilliárdos betétet helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél a képviselők jóváhagyása nélkül

A fóti önkormányzat 2015. március 20-i átvilágítási biztossági ülésén derült ki, hogy a város összesen egymilliárd forintos fejlesztési alapja rekedt a brókerbotrányban bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-ben. Az Index információi szerint a képviselő-testület tagjai azzal tisztában voltak, hogy 2013-ban a városvezetés 500 millió forint megtakarítást helyezett el a cégnél, de a további félmilliárdos betétről a bizottsági ülésig a polgármesteren, Bartos Sándoron kívül senki sem tudott.


Újpesten az MSZP-DK jelöltjéből lett önkormányzati képviselő, Bényén független polgármestert választottak

Két időközi választást tartottak 2015. március 22-én az országban. Újpest 2. számú egyéni választókerületében az MSZP és a DK közös jelöltje, Barrel Zoltán nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást, míg a Pest megyei Bényén Kovács Erika független jelöltet választották polgármesternek.


Vissza a tanácsrendszerhez – A települések nem hibáztak bróker-ügyben – Gémesi György és Schmidt Jenő az InfoRádióban

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint az önkormányzati rendszer átalakítása a tanácsrendszer felé halad. Gémesi György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a változtatások után csökken a helyhatóságok mozgástere. Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke pedig arról is beszélt, hogy a helyhatóságok nem hibáztak, amikor a számlájukat a Buda-Cash brókerházhoz tartozó bankoknál vezették. 


Bartos Sándor polgármester úgy véli, ő egy 2013-as szerződéshez „csatlakozva”, joggal kötötte le a második 500 milliót

Kétszer 500 millió forintot helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél Fót előző, illetve jelenlegi polgármestere, de a cég felfüggesztése miatt elúszhat a városfejlesztésre szánt egymilliárd. A második ötszázmillió állítólag a képviselő-testület tudta nélkül vándorolt a Hungáriához, ezt azonban a jelenlegi városvezető visszautasítja.


Fővárosi Közgyűlés: elfogadták a BRFK tavalyi beszámolóját – 80 fővel csökkentik a Főpolgármesteri Hivatal létszámát

Mintegy félszáz napirendi pontot tárgyalt meg 2015. március 23-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák elfogadták a BRFK tavalyi beszámolóját, amely szerint több mint 15 százalékkal csökkent a fővárosi, regisztrált bűncselekmények száma. Döntöttek arról, hogy ismét Kathy-Horváth Lajos lesz a roma kulturális központ vezetője, hogy építészeti tervpályázatot írnak ki a pesti belvárosi Duna-part felújítására, illetve hogy 80 fővel csökkentik a Főpolgármesteri Hivatal létszámát.


A Balatoni Szövetség elnöke szerint még tisztázatlan, hogy idén ki koordinálja a munkát, és miként lesz a finanszírozás

Áprilisban meg kell kezdeni a balatoni szúnyogok irtását, hogy a szezonban ne okozzanak gondot, de az önkormányzatok még a tavalyi gyérítéshez megítélt állami támogatást sem kapták meg, és nem tisztázott, hogy az ideit ki és miből végzi majd el a Balatonnál – közölte az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke 2015. március 23-án az MTI-vel.


A Fidesz zárolná a brókerbotrányban érintettek vagyonát – Ellenzéki támogatással még márciusban szavazhat a parlament a javaslatról

A Fidesz javaslata alapján egy vagyonalapba vonnák be a brókerbotrányban érintett cégek vagyontárgyait, köztük a „hatalmukkal visszaélő” brókerek, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók, valamint más felelősök magánvagyonát is, majd ebből a vagyonalapból kártalanítanák a károsultakat – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt 2015. március 23-án az M1-nek nyilatkozva.


Az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálata szerint az unió pénzügyi érdekeit sértő visszaélések történtek

Várhatóan nemzetközi bíróság elé kerül majd a játszótérpályázatok ügye – tájékoztatta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az érintett településeket. Országosan több mint száznegyven, Somogyban tucatnyi önkormányzatnak, zömmel kistelepülésnek kell(ene) visszafizetni kamatostól az elmúlt években elkészült játszóterek építésére pályázaton elnyert milliókat – írja a sonline.hu.


Idén új tartalmi elemekkel bővült az NFM Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település pályázata

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kilencedik éve hirdeti meg Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település pályázatokat, a munkáltatók és az önkormányzatok kerékpárosokért tett intézkedéseinek értékelésére. Idén a pályázat új tartalmi elemekkel bővült, s a szakmai zsűri mellett a közönség is jelölhet vagy szavazhat kedvenc kerékpárosbarát településére, munkahelyére. A pályázatok és a szavazatok beadási határideje: 2015. április 15.


Kistokajban megkezdődött a Magyar Önkormányzatok Szövetsége vidékfejlesztési konferencia-sorozata

„Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” címmel elindította országos vidékfejlesztési konzultáció-sorozatát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). Az első konzultációra – a Tiszaújvárosban tartott sajtótájékoztató után – 2015. március 24-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokajban került sor, ahol több mint hetven településvezető volt kíváncsi a vidékfejlesztési szakemberek előadásaira.


Nyírbátorban folytatódott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége vidékfejlesztési konferencia-sorozata

Egy településen – legyen az város, község vagy falu – elsősorban a helyi hagyományok, illetve a meglévő természeti, kulturális értékek figyelembe vételével lehet a fenntartható fejlődés alapjait megteremteni – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című országos vidékfejlesztési konzultáció-sorozatának második állomásán, 2015. március 25-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.


Legalább három település tartotta értékpapírban lévő vagyonát a Buda-Cashnél vagy a Hungária Értékpapírnál

A Buda-Cash és a Hungária Értékpapír önkormányzati ügyfelei ki vannak zárva a Beva kártalanításából. Összesen több milliárd forintjuk ragadt a brókercégeknél, az államtól várnak segítséget. Ha olyan állampapírjuk volt, mint ami eltűnt, nagy bajba kerülhetnek – írja a Világgazdaság.


A 958 millió forintos létesítményt ősszel adják át Tiszafüreden

Egy csaknem egymilliárd forintos fejlesztési program részeként Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma épül meg október végéig Tiszafüreden – jelentette be a földművelésügyi miniszter a projekt 2015. március 26-i alapkőletételi ünnepségén.


Már látogatható a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portálja

Elindult a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portálja, amely széleskörű tájékoztatást nyújt a közfoglalkoztatóknak és közfoglalkoztatottaknak. A portál átfogó információt szolgáltat a közfoglalkoztatás rendszeréről, létszámadatairól, az aktuális és tervezett programokról, összegyűjti a közfoglalkoztatással kapcsolatos híreket, eseményeket és kutatási eredményeket, valamint a képzésekre, szolgáltatásokra vonatkozó információkat.


Gémesi György: íratlan szabályok tiltják, hogy az önkormányzatok brókercégekhez vigyék a pénzüket

Bár a szabályozás lehetővé teszi, az adófizetők pénzét brókercégekhez vinni az bűncselekmény. Az olyan kockázatokat rejt, amelyeket közpénzzel nem szabad vállalni – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke 2015. március 26-én az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


Keretösszeg: 110 millió forint – A kérelmek beadásának első határideje: 2015. május 7.

Stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli eszközök és a médiaszolgáltatáshoz szükséges számítástechnikai felszerelések vásárlása is fedezhető abból a 110 millió forintos, többfordulós pályázati keretből, amelyet a Médiatanács írt ki 2015-re a közösségi televíziók és rádiók számára. A kérelmek beadásának első határideje: 2015. május 7., majd októberig minden hónap első csütörtöke.


A 250 milliós program segítségével 3500 rászoruló családnak javulhat az életminősége

Szociális földprogramot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. A 2015. március 26-án közzétett nyílt pályázat eredményeként 3500 rászoruló családnak erősödhet az egzisztenciája, javulhat az életminősége a tárca várakozása szerint.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem ért egyet az óvodai és a bölcsődei ingyenes gyermekétkeztetés tömeges kiterjesztésével

Nem ért egyet az óvodai és a bölcsődei ingyenes gyermekétkeztetés tömeges kiterjesztésével a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) – értesült a Magyar Nemzet. A szervezet szerint a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos új tervezet túl magasan szabja meg azt a jövedelmi határt, amely alatt térítésmentesen étkezhetnének a gyerekek, s nem tartalmazza, hogy az ehhez szükséges 18 milliárd forintos többletforrást milyen mértékben állná az állam. 


A kormányüléseket követő csütörtökökön rendszeresen beszámolnak majd a kormány döntéseiről

Mostantól a kormányüléseket követő csütörtökönként rendszeresen tartanak sajtótájékoztatót, ahol a kormány döntéseiről tájékoztatják a közvéleményt – jelentette be 2015. március 26-án Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.


Orbán Viktor szerint nem arról van szó, hogy az állami intézmények hazardíroztak volna az adófizetői pénzekkel

Orbán Viktor szerint a brókerügy megmutatta, hogy hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek „parkoltatását”. A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megjegyezte azt is: nem arról van szó, hogy az állami intézmények hazardíroztak volna az adófizetői pénzekkel, hanem hogy „biztos papírba tették, de rossz helyen voltak ezek a papírok”.


Június végétől egyszerre négy megyében kell majd megoldania a kéményseprést a katasztrófavédelemnek?

Csődeljárás indult az ország két legnagyobb kéményseprő-társasága közül az ellen, amelynek a megvásárlásáról tavaly november óta tárgyal az állam. A Magyar Kémény négy megyét lát el, vagyis a jelenlegi, kijelöléses megoldással elég nehezen pótolható a szolgáltatása a megfelelő minőségben – írja a Világgazdaság.


A 17 alapító tagot regionális alapon választották ki, ipari parkokat és önkormányzatokat vegyesen

Siófokon tartotta alakuló közgyűlését a Magyar Ipari Park Szövetség. Célja egy erős önkormányzati és ipari parki érdekképviselet létrehozása, tekintettel arra, hogy az új uniós költségvetési ciklusban prioritást kap az ipari parkok fejlesztése. Ezt a célt a 2015. március 27-i alakuló közgyűlésen megválasztott elnök, Janzsó Tamás fogalmazta meg az MTI kérdésére.


Berentén, Urán, Bezin és Kisbodakon választottak új polgármestert

Négy településen tartottak időközi polgármester-választást 2015. március 29-én, Magyarországon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Berentén Roza László Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Urán Karácsony Sándort, a Győr-Moson-Sopron megyei Bezin Bősze Kornélt, míg a szintén Győr-Moson-Sopron megyei Kisbodakon Tímár Gábort választották polgármesternek. Mindannyian függetlenek. 


Az ENKSZ elsőként a gázüzletágban kezdi meg tevékenységét

Április elsején megkezdheti működését az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a gázüzletágban, miután a cég 2015. március 30-án megkapta az ehhez szükséges energiahivatali engedélyt – jelentette be Németh Lászlóné, Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára március 30-án a köztévében.


Korábban már Dombóvár, Bátaszék, Szolnok, Bátonyterenye és Békéscsaba önkormányzata is jelentkezett a BM pályázatára

Balassagyarmat is felajánl börtön építésére alkalmas területet a Belügyminisztérium felhívására. A nógrádi város a túlzsúfolt fegyház és börtönt váltaná ki a beruházással – tájékoztatta az MTI-t 2015. március 30-án az alpolgármester. Csach Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: a pályázat beadásáról szóló javaslatot egyhangúlag támogatta a képviselő-testület; Balassagyarmaton minden politikai szervezet és a lakosság is támogatja a börtönépítést.


Nem fordul az Alkotmánybírósághoz az alapvető jogok biztosa

Az ombudsman szerint nem sérti az emberi méltóságot a települési adó kivethetősége, ezért az ügyben nem is fordul az Alkotmánybírósághoz (Ab) – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2015. március 30-án az MTI-t. Az ombudsmannál egy országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy forduljon az Ab-hez és kérje a helyi adókról szóló törvényben szereplő felhatalmazó rendelkezés megsemmisítését – olvasható a közleményben.


Dancsó József: gőzerővel dolgozunk a modern államkincstár stratégiai koncepciójának megvalósításán

Leghamarabb jövő év elején lesz felkészülve a Magyar Államkincstár (MÁK) arra, hogy átvegye az önkormányzatok számláinak vezetését – mondta 2015. március 30-án a Kossuth Rádió a 180 perc című műsorában Dancsó József, a szervezet elnöke. Legalább tízéves lemaradásban van a Magyar Államkincstár informatikai bázisa, háttere, de olyan elemek is vannak, amelyeket tekintve az elmúlt időszakban jelentős volt az előrelépés – mondta Dancsó József.


Boldog István fideszes képviselő újabb javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a településvezetők bérének rendezésére

A kistelepülési polgármesterek fizetésének emelésére tett javaslatot a fideszes Boldog István 2015. március 30-án az Országgyűlésnek. A politikus az 500 főnél kisebb települések vezetőinek bérét a helyettes államtitkári illetmény 30 százalékában határozná meg, így bruttó 224 370 forint lenne. A jelenlegi mérték 20 százalékos. Az 501 és 1500 lakos közötti települési polgármesterek a javaslat értelmében 373 950 forintot kapnának, ami a jelenlegi 40 százalékos mérték helyett 50 százalék.


Az elnyerhető pénzösszeget az önkormányzatok adóbevételének arányában differenciálják

Négyszázmillió forintos keretösszeggel pályázatot hirdetett a kormány az önkormányzati tulajdonú szociális intézmények fejlesztésére, felújítására - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2015. március 31-én, Budapesten.


Simonfa öt millió forint kölcsönt vett fel, Bőszénfán lassan felélik a helyi adóbevételt

A bizonytalanság kényszer megoldásokat szül – van olyan somogyi önkormányzat, amely a DRB Bank csődje után hitelre kényszerült, másból ugyanis nem tudja fedezni a működést. Simonfa öt millió forint kölcsönt vett fel, Bőszénfán pedig lassan felélik a helyi adóbevételt és szükségük volna már a bent ragadt 4,5 millió forintjukra. A települések állami segítséget remélnek, ám egyelőre semmilyen információt nem kaptak – derül ki a Somogy TV tudósításából.


A Magyar Közlönyben már olvashatók az idei egységes kérelem benyújtásának szabályai

Megismerhetik a gazdálkodók az idei évben egységes kérelemben benyújtható EMVA támogatási és kifizetési kérelmek csoportját, valamint a benyújtás körülményeit, feltételeit és előírásait is. A Magyar Közlönyben ugyanis már elérhető a 2015. évi agrár-vidékfejlesztési célú támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának feltételeiről szóló, 17/2015. (III. 30.) MvM-rendelet. 


Posta György ellenzi, hogy a világörökséghez tartozó borvidéken se lehessenek nyitva vasárnaponként az élelmiszerüzletek

Tokaj polgármestere, Posta György (független) nem ért egyet azzal, hogy a világörökséghez tartozó borvidéken, így Tokajban se lehessenek nyitva vasárnaponként az élelmiszerüzletek, erről tájékoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város vezetője, aki az MTI-hez is eljuttatta a levelet.


A budapesti kerületek egyeztető fórumának elnöki tisztét a mindenkori főpolgármester látja el

​A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) 2015. március 31-i közgyűlésén, Tarlós István főpolgármester személyében a Fővárosi Önkormányzat is csatlakozott a budapesti kerületek egyeztető fórumához. A tagság mellett az alapszabály is változott, így jövőben a mindenkori főpolgármester látja majd el a szövetség elnöki teendőit.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu