Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. október 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Integrált tűzérzékelés és vészhangosítás – I. rész
Követelmények és megoldások az épülethangosító és tűzjelző rendszerek együttműködésére
Napjainkban a korszerű hangosítási rendszerekkel szemben támasztott követelmények túlmutatnak a tiszta hang és jó beszédérthetőség alapfunkciókon. Három részből álló cikksorozatunk bevezetőjében arra szeretnénk rávilágítani, miért van egyre inkább létjogosultsága egy korszerű, tűzjelző rendszerbe integrált vészhangosító rendszernek.
A műszaki lehetőségek egyre tisztább jelátvitelt, jó minőségű eltárolt üzeneteket és más rendszerekkel történő együttes funkciók megvalósítását is lehetővé teszik, ugyanakkor az egyre magasabb szintű biztonsági szempontok olyan rendszereket kívánnak, ahol a hanginformációk szelektíven, vészhelyzet és helyspecifikusan biztosítják a gyors egyértelmű utasítások eljuttatását a jelenlévőkhöz, ezzel segítve a létesítmény minél gyorsabb kiürítését.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy vész esetén, például egy középiskola különböző pontjain tartózkodó embereket a rendszer világos, szöveges üzenet formájában a hozzájuk legközelebb eső vészkijárathoz irányítja. Ez azért fontos, mert a tűz- vagy bombariadó esetén keletkező pánikban az emberek elveszíthetik józan ítélőképességüket, akár egymást is akadályozva és veszélyeztetve próbálhatnak kijutni az épületből. Egy esetleges tűz esetén pedig a keletkező sűrű füst akár el is takarhatja az épületben elhelyezett, a vészkijáratokat jelölő piktogramokat.

A Bosch integrált megoldása a vészhelyzet észlelésének első pillanatától a szabályszerű kiürítésig minden mozzanatot lefed. A precíz észlelési képességükről ismert Bosch érzékelők pontosan jelzik a veszély helyét, a fény- és hangjelzők alkalmasak különböző események jelzésére, a központ automatikusan értesíti a tűzoltóságot, s egyben aktiválja a vészhangosító rendszert.  A vészhangosítási rendszer az érintett szektorba vagy az épület egészébe a megfelelő üzenet juttatja el. Különböző kiegészítő figyelmeztető üzenetekkel további helyi biztonsági egységek riaszthatók

Az élet- és vagyonbiztonság megőrzését szolgáló vészhangosítási rendszer követelményeit nemzetközi evakuációs szabvány szabályozza. Leírja pontosan a rendszerrel kapcsolatos főbb technikai paramétereket, ill. hogy egy vészhelyzeti esemény vagy meghibásodás esetén mi az elvárt automatikus intézkedés.

Folytatása következik 

További információ: Bárány Attila, Robert Bosch Kft.,attila.barany@hu.bosch.com


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu