Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Többé-kevésbé véglegessé vált, hogy kik lesznek a párt kerületi polgármester-jelöltjei

Félig már összeállt az MSZP 2014-es választási csapatának második vonala: a képviselőjelöltek mellett nagyjából véglegessé vált, hogy kik lesznek a párt budapesti polgármester-jelöltjei. A teljes fiatalítás a B osztályban sem a válogatás legfőbb szempontja volt, indul majd Molnár Gyula, Steiner Pál, de tényleg lesznek újoncok is a listán - írja az Index.


A szavazatok több mint felét megszerezte a baloldali pártok közös képviselőjelöltje

Ladányi Sándor, az MSZP, a DK és az Együtt - a Korszakváltók Pártja jelöltje nyerte a 2013. szeptember 1-jei szigetszentmiklósi időközi önkormányzati képviselő-választást - közölte Pál Anita, a helyi polgármesteri hivatal jegyzői kabinetjének vezetője. A hivatalos eredmények szerint a település 8-as számú egyéni választókerületében Ladányi Sándor 359 szavazatot (52,03 százalék) kapott. A választáson a szavazásra jogosultak 30,94 százaléka vett részt.


A NFM várja a települések és a munkahelyek jelentkezését

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által hetedszerre meghirdetett Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatok beküldési határideje 2013. szeptember 30-án lejár. A közlekedésért felelős tárca a munkáltatók, önkormányzatok példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit ismeri el a kitüntető címekkel. A nyertesek egy évig használhatják majd a „Kerékpárosbarát Munkahely 2013" vagy „Kerékpárosbarát Település 2013" elnevezést és emblémát.


Háromállomásos konferencia-sorozatot rendez a MÖSZ és a MÚOSZ

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) háromállomásos konferencia-sorozatot rendez 2013 szeptemberében és októberében „Helyi sajtó és az országos média viszonya - sajtókommunikáció szerepe a helyi viszonyok között" címmel. A rendezvénysorozat első állomása szeptember 11-én, Balatonlellén lesz.


Az áprilisban elfogadott új taxirendelet egyéb szabályozásai 2015. július 1-jéig fokozatosan lesznek bevezetve

2013. szeptember 1-jén, 0 órától Budapesten életbe lép a Fővárosi Közgyűlés április 9-i ülésén elfogadott új taxirendelet, amelynek megalkotása a fokozódóan egyre jobb minőségű személyfuvarozási szolgáltatást célozta meg. A jogszabály értemében a Budapesten személytaxi-szolgáltatást nyújtó társaságok csak az elfogadott fix ártáblázat szerint vihetnek utasokat, amely az alapdíjat 450, a kilométerdíjat pedig 280 forintban határozza meg.


Martfű képviselő-testülete úgy döntött, hogy a város a saját kezébe veszi a szolgáltatást

Az új hulladékgazdálkodási törvény szerint már idén váltaniuk kell a településeknek. Csak olyan minősített nonprofit szervezet végezheti a szemétszállítást, amely többségi önkormányzati vagy állami tulajdonban van. A váltás túl gyors volt: Martfűn a katasztrófavédelemnek kellett beavatkoznia - írja a Szabad Föld.


Lázár János szerint az eddigi 10 százalék csupán a kezdet volt

November elsejével további 10 százalékkal csökkennek a rezsiköltségek, az eddigi 10 százalékos rezsicsökkentést csak a kezdetnek nevezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy lakossági fórumon, Hódmezővásárhelyen - számolt be 2013. szeptember 2-án a Vásárhely24 hírportál.


A kormány júniusi döntése értelmében Debrecen, Székesfehérvár és Balatonboglár jut ingyenesen négy ingatlanhoz

Ingyenesen adta az állam Székesfehérvár Megyei Jogú Város tulajdonába a MÁV Zrt. két sportpályáját - jelentette be Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára 2013. szeptember 3-án, Székesfehérváron. A kormány idén júniusi döntése értelmében három helyi önkormányzat (Debrecen, Székesfehérvár és Balatonboglár) jut ingyenesen négy ingatlanhoz.


A Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke és néhány polgármester magánszemélyként alapított szociális szövetkezetet

Hatvan év után ismét sor került „téeszalapításra" megyénkben - akár ezzel a hangzatos címmel is kezdődhetne a Hajdú Online cikke, valójában persze egészen másról van szó. Tóth Attila, a megyei önkormányzat alelnöke, mint ötletgazda, és néhány polgármester magánszemélyként hívta életre Hajdú-Bihar Szociális Szövetkezetét, melyhez önkormányzatok és magánszemélyek, például őstermelők csatlakozását is várják.


A következő uniós költségvetési ciklusban 20-40 milliárd forintos forrás áll majd egy-egy megye rendelkezésére

A kormány még szeptemberben együttműködési megállapodást köt a megyei önkormányzatokkal 450 milliárd forintnyi fejlesztési forrás felhasználásáról - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2013. szeptember 3-án, egy hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón.


Európai polgári kezdeményezés az összes európai polgár vízhez jutásának biztosításáért

Az uniós polgársághoz kapcsolódó egyik jog, a polgári kezdeményezés eszközével az Európai Unióban az uniós polgároknak lehetősége nyílik arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdeményezzék olyan uniós hatáskörébe tartozó területeken, ahol szükségesnek tartják az egységes európai fellépést. A folyamatban lévő kezdeményezések között szerepel egy javaslat: „A víz és a szennyvízhálózat emberi jog! A víz nem árucikk!"


Magyarországon ma mintegy 300 ezer ember él tanyán, hatvan százalékuk az Alföldön

A magyar társadalom évtizedek óta adósa a tanyán élő embereknek, a kormány azonban odafigyel rájuk, a tanyák villamosítását pedig nemzeti ügynek tekinti - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Nagykátához tartozó Erekk-közben megvalósult villamosítási program lezárása alkalmából, 2013. szeptember 3-án, a Fülöp-tanyán.


Ismét számos fontos kérdésben döntött a Fővárosi Közgyűlés

Több mint 80 előterjesztést tárgyalt meg 2013. szeptember 3-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák - egyebek mellett - döntöttek arról, hogy nem lesz Tormay Cécile utca és az önkormányzati választásokig nem lesznek utcaátnevezések sem, elfogadták a Margitsziget átadás-átvételéről szóló javaslatot, valamint jóváhagyták a Budapest és Sanghaj között kötött testvérvárosi megállapodást.


Idén első ízben nemzetközi futamot is rendeznek a Hősök terén

Hetvenkét település lovasa áll rajthoz a 2013. szeptember 20-22-én rendezendő 6. Nemzeti Vágtán, amelyen első alkalommal nemzetközi futamot is rendeznek - jelentették be szeptember 3-án a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ahol ünnepélyes keretek között kisorsolták a sorrendet, amely alapján részt vevő versenyzők felsorakoznak az előfutamokon.


A hevesi faluban élők már ki sem mernek merészkedni otthonról sötétedés után

Egy év alatt megduplázódott a Heves megyei Tarnazsadányban a betörések száma. A községben egyre több a felderítetlen bűnügy, egyedül a körzeti megbízott semmit nem tud tenni - számol be az áldatlan állapotokról a Heol.hu. Már fórumot is tartottak a közbiztonság helyzetéről. Dobi István polgármestertől a lap azt kérdezte mit tudnak tenni, egyáltalán mit érez mindebből a lakosság és a hivatalos szervek miként állnak a helyzethez.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szeptembertől folytatja tavasszal megkezdett vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. szeptember 11-én a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


A „Rögtön jövök!” elnevezésű programot nyolc fővárosi kerületben indítják útjára az ősz folyamán

Nyolc kerületben indul el ősszel az a fővárosi mintaprojekt, amely az üres üzlethelyiségek, elhanyagolt kirakatok helyzetének rendezését célozza. A kezdeményezés célja, hogy a régen virágzó, ma üresen álló kirakatokat újra benépesítsék. Az egyik elem egy installáció, amely egységes arculattal teszi rendezetté a kirakatokat, a másik pedig egy olyan jelrendszer és adatbázis, amely alapján kikereshetőek a kiadó üzletek paraméterei.


Közös konferenciát rendez a MÖSZ, a TÖOSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség az önkormányzatiság ünnepén

A Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából közös konferenciát szervez a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), a Magyar Faluszövetség, Községek, Kistelepülése és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ), Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2013. október 1-jén, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A rendezvényen előadást tart Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és itt kerül sor a négy szövetség közös nyilatkozatának aláírására is.


A MÖSZ és a Konrad Adenauer Alapítvány kerekasztal-konferenciája

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Konrad Adenauer Alapítvány együttműködésével 2013. szeptember 19-én „Települési szintű fenntarthatóság - Stuttgart példája" címmel kerekasztal-konferenciát rendez Gödöllőn. A rendezvényen előadást tart a CEMR elnöke, Stuttgart korábbi polgármestere, Prof. Wolfgang Schuster is, aki a fenntartható város és településfejlesztés témakörében mutatja be jó gyakorlatként Stuttgart példáját.


Megújuló járműpark – Növekvő szolgáltatási színvonal – Változatlan, megszokott feltételek

Eredményesen zárultak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a fővárosi önkormányzat közötti egyeztetések a Budapest határán túl közlekedő, agglomerációs buszok jövőjéről - közölték a felek. Az NFM és a Főpolgármesteri Hivatal közös közleménye szerint a Budapest buszhálózatába szervesen illeszkedő járatok működtetését közlekedésszervezőjén keresztül a továbbiakban is - a fejlesztési tárcával és a Volánbusszal együttműködésben - a fővárosi önkormányzat rendeli meg.


Tizenhat megyeszékhelyen és az össze budapesti kerületben élnek az adónem kivetésének lehetőségével

Építményadót a fővárosban az összes kerületi önkormányzat, a megyeszékhelyek közül pedig 16 város vet ki az ingatlanok után, a legtöbb helyen azonban ez csak az üzleti célú építményekre vonatkozik, míg a magánszemélyek lakáscélú ingatlanjai adómentesek - közölte saját felmérésére hivatkozva az OTP Ingatlanpont 2013. szeptember 5-én az MTI-vel.


Az ellátás-nyilvántartás feltételrendszerének kialakítása november-decemberben valósul meg

A kormány döntött arról, hogy az államigazgatási - vagyis jegyzői, járási - hatáskörben megállapított rászorultságtól függő szociális és gyermekvédelmi ellátások tekintetében egységes, országos nyilvántartást alakít ki. A jegyzők, illetve a járási hivatalok által megállapított ellátások adatait tartalmazó nyilvántartás célja az ellátástervezés célzottságának, hatékonyságának javítása, az ellátásokra való jogosultság ellenőrzésének egyszerűsítése, átláthatóságának erősítése.


A kormány jelenleg mérlegeli, hogy a települések teljes fennmaradó adósságállományát is konszolidálja-e 2014 januárjával

Lenullázná a települések teljes adósságát az állam - számol be a delmagyar.hu hírportál Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szavai alapján. Erről heteken belül érdemi döntés születhet. Lázár János arról is beszélt, hogy megyei jogú városok egyenkét 10 milliárd forintot kapnának, ezt azonban kizárólag gazdaságfejlesztésre fordíthatják.


Kiállítás nyílt a négy évvel ezelőtt elhunyt énekes grafikáiból az Újbudai Kulturális Intézet Szalonjában

Újbuda Önkormányzata a Szent Gellért téren avatta fel Cseh Tamás első, egész alakos bronzszobrát, Majoros István szobrászművész alkotását pénteken. A 2013. szeptember 6-ánrendezett ünnepségen beszédet mondott Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és Simicskó István a kerület országgyűlési képviselője.


Az első magyar-palesztin testvérvárosi szerződés 2010-ben köttetett, Kalocsa és Betlehem között

A palesztin fennhatóság alatt álló Jerikóval kötött testvérvárosi szerződést Eger. Az erről szóló megállapodást Habis László egri és Mohamed Dzsalajta jerikói polgármester írta alá 2013. szeptember 7-én, a hevesi megyeszékhelyen. Eger évekkel ezelőtt elhatározta, hogy a kultúrák közötti párbeszéd egyik hídja szeretne lenni. A hevesi megyeszékhelynek eddig tíz testvérvárosa volt, Jerikó a tizenegyedik - írta közleményben az egri önkormányzat.


Vácott és Szalaszenden tartottak időközi választást a hétvégén

Két időközi önkormányzati választást tartottak az országban 2013. szeptember 8-án. Vácott Kovács Ágnes, a Fidesz-KDNP közös képviselő-jelöltje nyerte kapta a legtöbb szavazatot, míg a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Szalaszenden a függetlenként induló Tóth Istvánt választották polgármesternek.


A műemléki védettségű játékok eredeti helyükön maradnak, a többit értékesíteni fogják

Végleg bezárja kapuit szeptember végén a budapesti Vidám Park. Az intézmény a hónap végéig változatlan nyitva tartással és éjszakai programokkal üzemel, valamint a körhinta csarnokában a park múltját, érdekes történeteit és kulisszatitkait bemutató kiállítást is meg lehet tekinteni.


A közrend, a közbiztonság, illetve a műemlékvédelem érdekében tiltható lesz az életvitelszerű tartózkodás

„Tiltott" közterületeket határozhatnak meg az önkormányzatok és ezeken a közrend, a közbiztonság vagy a műemlékvédelem érdekében megtiltják az életvitelszerű tartózkodást. A szabálysértésekkel kapcsolatos törvénymódosítást 2013. szeptember 9-én 16 igen, 4 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága.


Gémesi György a gödöllői sportélet önkormányzati támogatásáról

Gödöllő önkormányzata az elmúlt években hatalmas összegeket pumpált a sportéletbe. A helyi források mellett a társasági adókedvezmény, szponzorok és egyéb támogatók segítik az egyesületek működését. Gémesi György polgármester kiemelte, a jövőben új típusú szponzorációra és egy hosszú távú stratégiára van szükség, emellett elengedhetetlen a szakember garnitúra karbantartása. A Rádió Orient műsorában Gémesi Csanád kardvívó és a polgármester járta körbe a helyi sportélet jelenét és jövőjét.


Az önkormányzat a kormánytól kapott 1,8 milliárd forintból finanszírozná az üzletet

Vételi ajánlatot tett a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát vagyonelemeire a helyi önkormányzat. Az egyik legrégebbi hazai élelmiszeripari társaság teljes vagyonportfóliójáért - 860 millió forintot kínált a város - írja 2013. szeptember 10-i számában a Népszabadság. A lap forrásai szerint a szerződés szövegét már fogalmazzák, s kedvező esetben akár két hét múlva megtörténhet az adásvétel.


Kósa Lajos: mivel a bankok nem éltek a felkínált lehetőséggel, más adósságrendezési megoldást kell kidolgozni

Tárgyalásokat kell kezdeni a Nemzetgazdasági Minisztériummal az önkormányzati rendszer még meglévő adósságának rendezéséről - közölte Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke 2013. szeptember 10-i budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta: 2014-ben kezdődik a következő költségvetési ciklus az EU-ban, és az uniós programok megvalósítása kerülhet veszélybe, ha az adósságuk miatt az önkormányzatok nem tudják finanszírozni a fejlesztésekhez szükséges önrészt.


Siófok és Nagyatád megszabadulna terheitől – A TÖOSZ elnöke inkább a feladatfinanszírozást tökéletesítené
Nincs szükség további önkormányzati adósságrendezésre - véli Schmidt Jenő. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke szerint inkább a feladatfinanszírozást kellene tökéletesíteni. Lázár János ugyanis bejelentette: az ötezer fő feletti települések esetében is átvállalnák a teljes adósságot. Siófok és Nagyatád polgármestere üdvözli a tervezetet.

A kormány évekre szeretné stabilizálni a cégcsoportnál dolgozó hétezer ember helyzetét

Néhány héten belül a jelenleginél magasabb szinten folytatódnak a kormány és az ISD Dunaferr Zrt. vezetése közötti tárgyalások, és addig az elbocsátandó munkavállalók nevesítését felfüggesztik - jelentette be Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Evgeny Tankhilevich cégvezető 1013. szeptember 10-én, Dunaújvárosban.


Kuba Károlyt egy kiégett autóban találták meg – A feltételezések szerint öngyilkosság történhetett

Egy kiégett autóban találták meg az almáskeresztúri polgármester elszenesedett holttestét. A független színekben indult Kuba Károly maradványait a Szigetvár melletti Mozsgó határában, egy földúton bukkantak rá - adta hírül a Bama.hu Baranya megyei hírportál. A férfi Szigetváron működtetett jól menő vállalkozást. Kuba Károly fia 2013. szeptember 11-én jelentette be apja halálhírét. Vélhetően öngyilkosság történhetett.


Hat fideszes országgyűlési képviselő adott be módosító javaslatot a beterjesztett szabálysértési törvény módosításához

Hat Fideszes országgyűlési képviselő - Papcsák Ferenc zuglói, Wintermantel Zsolt újpesti, Kovács Péter XVI., Riz Levente XVII. és Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester, valamint Vas Imre, a XX. kerület alpolgármestere - javaslatot nyújtott be a Pintér Sándor belügyminiszter által beterjesztett szabálysértési törvény módosításához. Azt javasolják, hogy a fővárosban a kerületeknek is legyen joguk dönteni arról, hol tilos lakniuk a hajléktalanoknak.


Óbuda polgármestere módosító javaslatot nyújtott be a tervezett Római parti gátépítés kapcsán

Az ingatlantulajdonosokra háríthatnák az önkormányzatok a hullámtérben lévő területeket védő gátak építési költségét vagy annak egy részét, ha a parlament elfogadja Bús Balázs KDNP-s országgyűlési képviselő, óbudai polgármester erre vonatkozó törvénymódosító javaslatát.


A régi vurstli és az egykori Angolpark hagyományait október után is megőrzi az intézmény

Az Fővárosi Állat-és Növénykert 2013. október 1-jén veszi át az a Vidámpark területét. A részletes elképzelésekről aznap tartanak sajtótájékoztatót, de azt már most tudni lehet, hogy a régi vurstli és az egykori Angolpark hagyományait és megmaradt játékait az állatkert is meg fogja őrizni. Az átadás, illetve átvétel részleteiről a két fél már csaknem egy éve egyeztet egymással.


Balatonlellén megkezdődött a MÖSZ és a MÚOSZ háromállomásos kommunikációs konferencia-sorozata
Melyek a helyi média legfontosabb feladatai? Mennyire lehet független? Milyen lenne az optimális viszony a helyi lap és a település önkormányzata között? - többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) „Helyi sajtó és az országos média viszonya - sajtókommunikáció szerepe a helyi viszonyok között" című konferenciáján, 2013. szeptember 11-én, Balatonlellén. 

A kormány lecsökkentené a közműdíjak közötti, területektől függő, akár többszörös különbségeket

A kormány a közműszolgáltatások színvonalának egységesítése érdekében új közműtörvényt készít - írja a Népszabadság. A lapnak Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: ez azt jelenti, hogy a különböző ágazati szabályokban szereplő, eddig is meglévő kötelezvényeket foglalnák egységes keretbe, ugyanakkor a meglévő törvényeket lényegileg érintetlenül hagynák. Hozzátette: a rezsicsökkentésről más jogszabály rendelkezne.


Módosítják a költségvetési törvényt – A belügyminiszter a büntető törvénykönyv passzusaival fenyegetőzött

Levélben fenyegette meg Pintér Sándor belügyminiszter a települési polgármestereket, hogy ha a hitelező bankokkal együttműködve igénybe veszik azt a lehetőséget, hogy a kormány átvállalja az első adósságkonszolidáció után még megmaradt adósságukat, az a büntető törvénykönyv vagyon elleni bűncselekményei közé is tartozhat - írja a Népszabadság 2013. szeptember 12-i cikke nyomán a NOL.


Az NFM a kötelező, feltételes közbeszerzési eljárás időigényessége miatt egy hónappal meghosszabbítja a határidőt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az eredeti határidőt egy hónappal meghosszabbítva 2013. október 31-én 24 óráig várja a pályázatokat az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Közösségi közlekedésben üzemeltetett földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogramban.


Csepelnél, Hegyvidéknél és Kőbányánál is találtak hibát a számvevők

Budapesti kerületek vagyongazdálkodását ellenőrzi az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Ennek keretében újabb három önkormányzat - Csepel, Hegyvidék és Kőbánya - ellenőrzése zárult le. Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a vagyongazdálkodás ellenőrzése nélkül nem értékelhető hitelesen egy önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzete - olvasható az ÁSZ honlapján.


A TÖOSZ elnöke nem tudja, hogy miért kezd a kormány újabb önkormányzati adósságrendezésbe

Schmidt Jenő szerint az újabb konszolidációt a nagyvárosok lobbistái szorgalmazták és nem a választási kampány motiválja a szeptemberben várható döntést. Az újabb adósságrendezés egyik oka lehet az is, hogy számos önkormányzat külső cégnek is tartozik – mondta a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) elnöke 2013. szeptember 12-én az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 


Az állam az árvízi károk enyhítésére adott 28 millió forintot is leemelte a város számlájáról
Az államkincstár 609 milliós forintos követelést nyújtott be 2013. szeptember 13-án az esztergomi önkormányzat számlájára, de a követelésből fedezethiány miatt 578 millió forint teljesítetlen maradt – közölte a város polgármestere. Tétényi Éva elmondta, az inkasszóval a számláról az árvízi károk enyhítésére kapott 28 millió forintot is leemelte az állam.

A Baranya megyei településen senki sem hisz a Kuba Károly öngyilkosságában

Meggyilkolták. Meggyilkolták – ezt ismételgeti egy idős almáskeresztúri asszony, amikor a falu tragikus sorsú polgármesteréről kérdezi a Népszabadság újságírója. A nyolcvanlelkes baranyai község első emberének, Kuba Károlynak a holttestét 2013. szeptember 11-én egy kiégett autóban találták meg, Mozsgó határában.


Az adóbevétel 90 százaléka ahhoz a mintegy 300 városhoz folyik be, melyeknél a megmaradó hitelek túlnyomó része van

Egy újabb önkormányzati adósságkonszolidáció helyett a jövőben az állami forrásokat inkább az új rendszerű, feladat alapú finanszírozásból évente hiányzó mintegy 50-60 milliárd forint pótlására kellene fordítani - mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.


Az állam összesen 1997 önkormányzat és 10 többcélú kistérségi társulás 690,3 milliárd forintos adósságát vállalta át

Az adósságkonszolidációt követően az önkormányzatok adósságállománya 450 milliárd forintra csökken. Az állam 1997 önkormányzat és tíz többcélú kistérségi társulás 690,3 milliárd forintos adósságát vállalta át tavaly év végén, és az idei év első felében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére. 


Gémesi György a feladatfinanszírozásról, a rezsicsökkentés folytatásáról és politikusi terveiről az ATV-ben

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége támogat minden olyan kezdeményezést, ami az emberek terheit könnyíti, így a rezsicsökkentés folytatását is, de reméli, hogy az állam kompenzációt is biztosít ehhez az önkormányzati tulajdonú nonprofit közműcégek számára – mondta Gémesi György, a MÖSZ elnöke 2013. szeptember 17-én az ATV Start Híróra című műsorában, ahol a feladatfinanszírozás tökéletesítésének szükségességéről és politikusi terveiről is beszélt.


Százezer embert hatórás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik százezer napi négy órás képzésben részesül

November elsején indul a téli közmunkaprogram, amelybe a kormány kétszázezer embert szeretne bevonni, ebből százezer ember képzést kap majd. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési program előkészítéséről hozott határozatot a kormány.


Az időközi voksolást a képviselő-testület júniusi önfeloszlatása miatt kellett kiírni a Heves megyei településen

Gálné Mátrai Ágnest választották meg a Heves megyei Bekölce polgármesterének a 2013. szeptember 15-én tartott időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választáson – tájékoztatott Fogel Henrietta, a Balaton, Bekölce és Mikófalva községeket tömörítő Balatoni Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. szeptember 18-én a Fejér megyei Lajoskomáromban lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Kistokajban folytatódik a MÖSZ és a MÚOSZ konferencia-sorozata

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Konrad Adenauer Stiftung együttműködésével háromállomásos konferencia-sorozatot rendez 2013 szeptemberében és októberében „Helyi sajtó és az országos média viszonya - sajtókommunikáció szerepe a helyi viszonyok között” címmel. A rendezvénysorozat második állomása 2013. szeptember 18-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokajban lesz.


Embereken nem észleltek megbetegedést – Folyamatosan oltják a betegségre fogékony állatokat

Jászladányban egy 210 darabot számláló birkaállományban lépfenét állapított meg az Állategészségügyi Intézet. „Az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok urai a helyzetnek a Jászladányban feltárt lépfene (anthrax) fertőzéssel kapcsolatban” – jelentette ki 2013. szeptember 16-án Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. 


Dunakeszi egyik fideszes önkormányzati képviselője elismerte, hogy „szerényen jutalmazta” az önkénteseket

Aláírásonként 100 forintot fizetett egy fideszes önkormányzati képviselő a rezsicsökkentés támogatására indított aláírásgyűjtés idején a szignók darabjáért – derül ki hvg.hu birtokába került hangfelvételekből. Az a fideszes politikus, akiről felvétel is készült, beismerte, hogy „szerényen jutalmazta” az önkénteseket, de azt állítja, hogy a párt tudta nélkül, saját jövedelméből tette.


Dudás Anitát sajátos módon próbálja valaki „lebeszélni” a Balaton Sound engedélyezéséről

A balatoni szezon legnagyobb zenei rendezvényének számító Balaton Sound engedélyezése miatt megfenyegették Dudás Anitát, Zamárdi jegyzőjét, aki emiatt rendőrségi feljelentést tesz. Öt évvel ezelőtt Csákovics Gyula polgármestert fenyegették meg életveszélyesen a rendezvény miatt.


A magyar és a vietnami főváros vezetői kiemelt szerepet szánnak a városüzemeltetési kérdésekben való tapasztalatcserének

Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Nguyen The Thao, Hanoi főpolgármestere együttműködési megállapodást írt alá szeptember 16-án a Sándor-palotában. A megállapodás nagyban hozzájárul a két főváros tapasztalatcseréjéhez a városüzemeltetés területén, különös tekintettel a gazdaság, kultúra, oktatás, városirányítás és városi infrastruktúra, a beruházás-tervezés fejlesztésének kérdéseire.


Uniformizált címkék és palackok – Szigorú minőségvédelmi rendszer

Szekszárdi borászok, Szekszárd város önkormányzata és borász-szervezetek állapodtak meg: a szekszárdi kadarkát, kékfrankost és bikavért egységesen forgalmazzák 2014-től. Az egységes megjelenés egyben a szigorú minőségvédelmi rendszer kialakítását is jelenti. 


A főpolgármester helyi népszavazás kiírását sürgetné – Óbuda önkormányzata inkább közvélemény-kutatást tartana

Helyi népszavazás kiírását sürgeti Tarlós István főpolgármester a római-parti árvízvédelmi mű ügyében. A védmű megépítése a korábban tervezetthez képest 1-1,5 évet csúszhat, a főváros ugyanis beépíti a tervekbe a Magyar Tudományos Akadémia és a Műegyetem észrevételeit, valamint a tavaszi árvíz utáni tapasztalatokat – mondta 2013. szeptember 16-i sajtótájékoztatóján Tarlós István. A III. kerületi önkormányzat közvélemény-kutatást tartana, hogy kikérje a lakók véleményét.


Kistokajban folytatódott a MÖSZ és a MÚOSZ háromállomásos kommunikációs konferencia-sorozata
A helyi médiapiac átalakulása, „vegyes finanszírozású” médiumok, médiavezérelt önkormányzati vezetők – csak néhány téma arról a konferenciáról, amit a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) rendezett, a Konrad Adenauer Stiftung együttműködésével „Helyi sajtó és az országos média viszonya - sajtókommunikáció szerepe a helyi viszonyok között” címmel 2013. szeptember 18-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokajban. 

Az önkormányzat az igazgató megbízatásának visszavonását és újabb pályázat kiírását szeretné elérni

Bírósághoz fordult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly önkormányzata a helyi iskola igazgatójának kinevezése miatt – közölte Szűcs Gabriella, a község független polgármestere 2013. szeptember 18-án az MTI-vel. A helyhatóság az igazgató megbízatásának visszavonását és új pályázat kiírását szeretné elérni. Az ügyben az iskolát fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyelőre nem reagált az MTI megkeresésére.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen intézményében 45 doktorandusz kezdi meg tanulmányait

„Történelmi jelentőségű a Közigazgatás-tudományi doktori iskola megalapítása, hiszen ezáltal a közigazgatás tudomány önálló műhelyének alapítását is ünnepeljük - mondta Biró Marcell, a KIM közigazgatási államtitkára az első közigazgatás-tudományi doktori iskola avatásán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).


Speciális étrend esetén is a településnek kell biztosítania a tanulók élelmezését

Az ombudsman szerint az önkormányzatnak nem jóindulaton múló lehetősége, hanem törvényi kötelezettsége biztosítani a speciális étkezési szükségletű gyermekek óvodai, iskolai ellátását - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2013. szeptember 19-én az MTI-vel.


Cselőtei Erzsébet úgy érezte, a képviselők nem egyeztetnek vele fontos kérdésekben és próbálják őt ellehetetleníteni

A képviselő-testület és közte kialakult bizalmatlansággal indokolta lemondását Fót polgármestere, Cselőtei Erzsébet (Fidesz) - közölte 2013. szeptember 19-én a Pest megyei város önkormányzata. Az egyik helyi képviselő szerint az együttműködés hiányát, az egyeztetések elmaradását, illetve munkájának ellehetetlenítését jelölte meg lemondásának okaként a polgármester.


A XII. kerület lakói voksolhatnak majd, hogy akarnak-e sícentrumot a népszerű kirándulóhelyen

Helyi népszavazást kezdeményez Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a Normafa fejlesztési tervéről. A polgármester az M1 Az este című műsorában 2013. szeptember 18-án azt mondta: a park fejlesztését megelőző Natura 2000-es vizsgálatok egy évig tartanak, ennek eredménye nyomán fogják kijelölni például az új sípályák helyét.


A város lehetőség szerint átveszi a vállalat tejipari tevékenységét, illetve a munkavállalókat

Miskolc vezetése úgy döntött, hogy gazdasági koncepciót dolgoz ki a felszámolással fenyegetett városi tejipari cég, a Minna megmentésére, s önkormányzati tulajdonba vételére - jelentette be Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere. Miskolc célja a tejiparban dolgozók megélhetésének biztosítása, a termelés folytatása - mondta, hozzátette, hogy a Minna a felszámolás szélére került, és emiatt csaknem száz dolgozónak a létbiztonsága veszélybe került.


Persányi Miklós „európai vonzerejű, hatalmas attrakciót” ígér, 15 milliárd forintos beruházással

A magyar népmesék által ihletett meseparkot és egy a szubtrópusi növény- és állatvilágot bemutató családi élményparkot tervez a Fővárosi Állat- és Növénykert a Vidám Park jelenlegi területére, amelyet október elsejével vesz át - közölte Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a tervezett fejlesztésekről tartott 2013. szeptember 19-i, budapesti sajtótájékoztatón.


A kilakoltatási szabályok módosítását kezdeményezi Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere

Súlyos problémának tartja Újbuda polgármestere, hogy a lakáshiteleket nyújtó pénzintézetek nem jelzik az állami vagy önkormányzati intézményeknek, ha szociálisan rászorulót készülnek kilakoltatni. Hoffmann Tamás 2013. szeptember 19-i, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményezi, miután szeptember 18-án otthonvédők akadályozták meg egy 93 éves asszony kilakoltatását.


Varga Mihály: a fennmaradt hitelek átvállalása eltérő finanszírozási helyzetet eredményezne az önkormányzatok között

Nem tudni még, hogy végbemegy-e az önkormányzatok mintegy 450 milliárdos adósságának további konszolidációja. A Lázár János felvetését a büdzsé módosításában Varga Mihály nem tartotta szükségesnek „Nincs még kormányzati döntés arról, hogy az önkormányzatok korábbi adósságkonszolidációja után újabb átvállalást tenne meg az állam" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. szeptember 25-én a Hajdú-Bihar megyei Szentpéterszegen lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Egy időben hét helyszínen értékelték a járási- és a kormányhivatalok felállítását, működését

„Eredményes a magyar közigazgatás fejlesztése, amelyre már felfigyeltek határainkon túl is, hiszen az OECD a balkáni országok figyelmébe ajánlotta a magyar közigazgatási struktúrát és annak fejlesztési koncepcióját"- mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a „Szervezett fejlesztés. Szervezetfejlesztés?" című videó-konferencián, 2013. szeptember 20-án, Budapesten.


A NAV az állam által benyújtott inkasszó kapcsán lefoglalta a hivatal négy járművét is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2013. szeptember 20-án lefoglalta az esztergomi önkormányzat négy járművét - közölte Tétényi Éva polgármester, aki szerint a hivatal így mozgásképtelenné vált. Az einstand a mindennapi munkavégzéshez szükséges három személyautót és egy kistraktort is érint. A lefoglalás azzal a 609 millió forintos inkasszóval van összefüggésben, amelyet az állam nyújtott be.


A társadalmi vita júliusban zárult le, az anyaghoz több mint 1300 észrevétel érkezett

Elkészült a Nemzeti Vízstratégia, így a dokumentum hamarosan a Kormány elé kerülhet - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára 2013. szeptember 21-én, az OMÉK-on. A stratégia társadalmi vitája júliusban zárult le, az anyaghoz több mint 1300 észrevétel érkezett. A javaslatokat a minisztérium feldolgozta, és jelentős részét beépítette a stratégiába.


A kiírás mottója: „Jobban élni” – Beküldési határidő: október 18.

Pintér Sándor belügyminiszter és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közösen meghirdeti a Magyarországi Falumegújítási Díj 2013 pályázatot.  A pályázatot meghirdetők célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák" azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.


Baján, Mikosszéplakon és Nemespátrón tartottak időközi választást

Három időközi választást tartottak az országban 2013. szeptember 22-én: Bács-Kiskun megyei Baján a Fidesz jelöltje, Kovács Csaba szerzett képviselői posztot, a Vas megyei Mikosszéplakon a független Böröcz Lászlót választották polgármesternek, míg a Zala megyei Nemespátrón - ahol a képviselő testület is újjáalakult - a szintén független Dezső Tiborné lett a település vezetője.


Nem mindegy hol, hogyan élünk! - Jólét, otthon, magasabb életszínvonal

Idén - 2013. október 29-én - Budapesten, a Millenárison várja a négyéves City Hungary Konferencia a magyar városok fenntartható működésében érintett döntéshozókat. A kiállítással egybekötött rendezvény fővédnöke Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának az elnöke.


Az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a DK megóvja a szeptember 22-i időközi választás végeredményét

Az ellenzéki összefogás pártjainak véleménye szerint választási csalás történt a 2013. szeptember 22-i, bajai időközi önkormányzati választásokon, ezért megóvják annak végeredményét - ezt a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló Karácsony Gergely és a szocialista Harangozó Tamás jelentette be szeptember 23-án, sajtótájékoztatón. Harangozó Tamás közölte: nem csak a választási szerveknek, hanem rendőrségnek is van dolga a választáson történtek miatt.


Az Országgyűlés elutasította a fideszes kerületvezetők által benyújtott módosító javaslatot

A kormány és a főváros győzedelmeskedett a kerületi fideszes polgármesterekkel vívott legújabb csatában: az Országgyűlés 2013. szeptember 23-án elutasította azt a módosító indítványt, amely a fővárosi önkormányzat helyett a kerületek határozzák meg, mely közterületeken nem kívánnak hajléktalanokat látni. A belháború következtében szokatlan dolog történt: kilenc kormánypárti képviselő a többséggel szemben szavazott.


A BM önkormányzati államtitkára lemondta az önkormányzati szövetségek ünnepi konferenciáján való részvételt

Az Országgyűlés a Helyi Önkormányzatok Napja megünnepléséről szóló 57/2000. (VI. 16.) OGY határozatában felhívja az önkormányzatokat, az érdekképviseleti, szakmai szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, arra hogy ezen az emléknapon közösen, méltó keretek között emlékezzenek meg a demokratikus jogállam kiépülésének e meghatározó, jeles eseményéről. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége - három másik érdekszövetséggel együtt - eleget is tesz ennek, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azonban sajnos lemondta az ünnepi konferencián való részvételét.


A közszolgáltatói minősítéssel rendelkezők vállalkozásokról az OHÜ honlapján tájékozódhatnak az önkormányzatok

Megkezdte a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítési okiratainak kibocsátását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). Jelenleg mintegy harminc kérelem elbírálása folyik, a következő hónapokban várhatóan száznál több céget vizsgál a hivatal. A minősítési eljárás során a szolgáltatókat három kategóriába és három fokozatba sorolják be.


Azt osztrák ASA – több százmilliós veszteség után – 40 településen hagy fel év végéig a szolgáltatással

Kivonul az egyik külföldi hulladékszállító cég Magyarországról. Az osztrák ASA év végéig több tucat településen adja át a feladatot az önkormányzatoknak. Egyes szakértők szerint az állami tulajdonnal a költségvetés egyben a veszteségeket is átveszi, ami hosszú távon áremeléshez vezethet, a fejlesztési tárca államtitkára azonban ezt cáfolja. Fónagy János a HírTV „Bruttó" című műsorának hangsúlyozta: a lakossági szolgáltatások kedvező ára hosszú távon is fenntartható lesz.


A teljes megújulást választotta az esztergomi Fidesz: a jelenlegi frakció egyetlen tagja sem indul a következő választáson

Meggyes Tamás visszavonul a közéletből - írja a Magyar Hírlap. „Az esztergomi Fideszt a frakció jelenítette meg, a frakciót pedig Meggyes Tamás, ezért a népszerűtlenség ráhúzódott a frakcióra és a pártra. Ezt belátva és ennek következményeit elfogadva Meggyes Tamás kiszáll a közéletből, és a jelenlegi Fidesz-frakció egyetlen tagja sem jelölteti magát újra a következő önkormányzati választáson" - mondta a lapnak György Róbert, a párt új helyi elnöke.


Selyemzsinórként értelmezhető „üzenet” – Újabb konfliktus körvonalazódik Esztergomban

A három éve állandónak tűnő esztergomi politikai patthelyzetet, amelyet a helyi Fidesz-frakció és a független polgármester, Tétényi Éva szembenállása jellemez, új konfliktus „színesíti" a városban. A helyi Fidesz elnöke a Magyar Hírlapban „üzent" Meggyes Tamás volt fideszes polgármesternek, tényként közölve távozását a közéletből - a teljes kormánypárti frakcióval együtt. Meggyes Tamás a Népszavának cáfolta, hogy „lelépne". Az MSZP új választást akar Esztergomban.


Jó példák a helyi értékek kiaknázására a MÖSZ szentpéterszegi vidékfejlesztési konferenciáján

Minden településen vannak olyan helyi adottságok, amelyek a kitörési pontot jelenthetnek, csak meg kell találni és ki kell aknázni azokat - derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vidékfejlesztési konferenciáján, 2013. szeptember 25-én, Szentpéterszegen. A Belügyminisztérium főtanácsadója és a helyi jó gyakorlatokat bemutató Hajdú-Bihar megyei polgármesterek azt is elmondták, hogyan nyújthatnak mindehhez segítséget a közmunkaprogramok.


A helyi választási bizottság másodfokon elutasította a választási csalás gyanúja miatti fellebbezéseket

A Bács-Kiskun megyei területi választási bizottság 2013. szeptember 25-én, másodfokon helybenhagyta a bajai választási bizottság korábbi döntéseit, vagyis elutasította a voksolás végeredményét megkérdőjelező beadványokhoz kapcsolódó fellebbezéseket. Ezt Papp Zoltán bajai jegyző közölte az MTI Hírcentrummal. A jegyző megjegyezte, hogy a másodfokú döntéssel szemben a Kecskeméti Törvényszéken lehet bírósági felülvizsgálatot kérni, szeptember 27-én, 16 óráig.


A fővárosi önkormányzat 2014 januárjától élni kíván a két adónem kivetésének lehetőségével

A fővárosi önkormányzat élne az építményadó és az idegenforgalmi adó beszedésének lehetőségével 2014. január 1-jétől az általa közvetlenül irányított Margitszigeten. A Fővárosi Közgyűlés 2013. szeptember 26-án dönthet Sárádi Kálmánné főjegyző két javaslatáról. Az építményadóról szóló rendelet tervezete négyzetméterenként 1700 forintban állapítja meg az adó mértékét, ami éves szinten 75 millió forint bevételt jelent a fővárosnak.


A kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek

A hulladéktörvény egyértelműsítette, hogy a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek. Aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el - tudatta 2013. szeptember 25-én a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság.


A Századvég Alapítvány szerint az időközi önkormányzati választások eredményei előre vetítik a valós politikai erőviszonyokat

Az időközi önkormányzati választások eredményei alapján számos esetben megindul a pártok esélyeinek latolgatása. Az egyes eredményekből azonban nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, azonban az éves összesítés kirajzolja a valós politikai erőviszonyokat - olvasható a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében.


Kérdés, lesz-e így télen fűtés Budaörsön, Százhalombattán és Vácon

Több tíz-, illetve százmillió forintos kötbért kell fizetnie fogyasztóinak Budaörs, Százhalombatta és Vác önkormányzati távhőcégeinek, mert számlájuk formátuma nem felelt meg pontosan az új előírásoknak. Arra, hogy ha a néhány százmilliós bevételű cégek nem tudnák kifizetni a bírságot, lesz-e ezeken a településeken fűtés, Németh Szilárd fideszes rezsibiztos kitérő választ adott - írja a Népszabadság.


Idén tizedik alkalommal adták át az idősek életminőségét javító intézkedésekért járó elismerést

Tizenhárom önkormányzat kapott idén Idősbarát díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) 2013. szeptember 26-án a Parlamentben. A díjazottak között volt hat kerületi önkormányzat és több kisebb település is. A díjakat Soltész Miklós államtitkártól és Asztalosné Zupcsán Erika helyettes államtitkártól vehették át a települések képviselői.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. október 2-án a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshidán lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Az üzem 70 százalékos kapacitással működik, és 270 főt foglalkoztat

A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. Az adásvételi szerződést 2013. szeptember 26-án, Gyulán írták alá.


Több mint hatvan előterjesztést tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés több mint hatvan előterjesztést tárgyalt meg 2013. szeptember 26-i ülésén. A napirendet 19 igen, egy nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett fogadták el. Megmarad az építmény- és idegenforgalmi adó a Margitszigeten. A főváros több mint 5 milliárd forinttal támogat 29 kerületi városrehabilitációs projektet. Eredménytelen lett a Víg és az Operett vezetésére kiírt pályázat. Kitüntetéseket is adományozott a közgyűlés, 6 milliós támogatást kap a Pető Intézet.


A rendezvényen ötvennégy Békés megyei település mutatja be közmunkások által előállított termékeit

Konferenciával egybekötött közfoglalkoztatási kiállítás nyílt 2013. szeptember 26-án, Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szervezésében: ötvennégy település mutatja be a közfoglalkoztatás keretében előállított mezőgazdasági és ipari termékeit.


Az alapítványi és a magántulajdonú artmozik szintén működési nehézségekkel küzdenek

Súlyosbodhatnak a nem önkormányzati fenntartású budapesti művészmozik anyagi nehézségei, mivel 2013. szeptember 26-i döntése szerint a Fővárosi Önkormányzat csak a saját tulajdonában álló artmoziknak juttat idén működési támogatást.


A végső szót a XII. kerületben élőknek kell majd kimondaniuk

Helyi népszavazást ír ki a főváros XII. kerületének önkormányzata a Normafa környékének fejlesztéséről, Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester javaslatát egyhangúlag támogatta a kerület képviselő-testülete. A polgármester felszólalásában hangsúlyozta: a fejlesztéssel összefüggő törvény a lehetőséget, a kereteket határozza meg, kötelességet azonban nem tartalmaz, a kerület maga dönthet arról, mit akar megvalósítani.


Varga Mihály: ismét több száz segítségre szoruló önkormányzat és szervezet támogatására nyílik lehetőség

Mintegy 240 milliárd forint uniós forrás gyorsabb felhasználását segítette elő eddig a tavaly októberben létrehozott EU Önerő Alap, de a költségvetés legutóbbi módosítása nyomán ismét több száz segítségre szoruló önkormányzat és szervezet támogatására nyílik lehetőség - nyilatkozta 2013. szeptember 27-én a Magyar Nemzetnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető szerint a keretbővítés további 160 milliárd forint uniós pénz lehívását gyorsíthatja meg.


Schmidt Jenő szerint szeptemberben, novemberben és decemberben újabb forrásokra lesz szüksége a településeknek

Újabb forráshoz juthatnak a települések, vélhetően novemberben kaphatják meg a kormányzati segítséget. A somogyi polgármesterek szerint elsősorban a gyermekétkeztetés van alul finanszírozva. Az adósságrendezéssel új időszámítás kezdődött, ám egyelőre még nem sikerült minden feladat finanszírozását pontosan meghatározni. Ezért legutóbb júliusban 17 milliárd forintot osztottak szét a települések között.


A főváros környezetvédelmi cégének dolgozói illegálisan temettek el szippantott szennyvíziszapot a Cséry-telepen

Azonnali hatállyal menesztette a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. ügyvezető igazgatóját Tarlós István főpolgármester - közölte 2013. szeptember 27-én a Főpolgármesteri Hivatal. A döntés hátterében az áll, hogy szocialista képviselők feljelentése után kiderült, az FTSZV dolgozói illegálisan helyezték el a szippantott szennyvíziszapot a pestlőrinci Cséry-telepen - írja „Tarlós szocialista feljelentésre fejezi le a szippantósmaffiát" című cikkében az Index.


Napirenden a vidékfejlesztés, a közfoglalkoztatás és település-üzemeltetés időszerű kérdései

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) folytatja vidékfejlesztési konferencia sorozatát, amelynek következő állomása 2013. október 3-án a Nógrád megyei Rimócon lesz. A konzultáción a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, futó pályázatokról, valamint sor kerül jó gyakorlatok bemutatására is.


Wittinghoff Tamás szerint a 101 milliós büntetés csődhelyzetbe kergetne egy jól működő szolgáltatót

A Fidesz rezsicsökkentéssel kapcsolatos kampánya lassan kezd teljesen elrugaszkodni a valóságtól. Szeptember 25-énbejelentették, néhány kisváros önkormányzati távhőszolgáltató cégére együttesen több százmillió forintnyi büntetést szabtak ki, azzal az indokkal, hogy nem tökéletesen úgy propagálták a rezsicsökkentést a közműszámlákon, ahogyan azt számukra előírták - áll Wittinghoff Tamás, budaörsi polgármester 2013. szeptember 27-i közleményében.


Város kategóriában Hévíz, a falvak között Csopak kapott ezüstérmet

Sikeresen szerepeltek a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe benevezett magyarországi települések: Hévíz város kategóriában, míg Csopak a falvak között szerzett ezüstérmet az Entente Florale Europe versenyen - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.


A Kecskeméti Törvényszék megállapította: a 32-es szavazókörben szervezetten szállították a szavazókat

A Kecskeméti Törvényszék illetékes bírói tanácsának határozata szerint meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben - közölte a Kecskeméti Törvényszék szóvivője 2013. szeptember 28-án az MTI-vel. Ócsai Beatrix tájékoztatása szerint a bírói tanács megállapította, hogy szeptember 22-én a bajai 3. választókerületben az időközi önkormányzati választáson a 32-es szavazókörben kampánycsend sértés történt, ezért ebben a szavazókörben meg kell ismételni a választást.


Idén nem lesz több konszolidáció – A TÖOSZ szerint 60–70 milliárdra kellene növelni a szerkezet-átalakítási tartalékot
Több jogszabályi féket is létrehoztak a települések eladósodásának elkerülésére, de a TÖOSZ szerint mindig szükség lesz egy olyan alapra, melyből finanszírozni lehet a kiegészítő támogatásokat az önkormányzatoknak. „Az állam megfelelő fékeket épített be az önkormányzati rendszerbe a további eladósodottság elkerülésére, a beszállítói tartozások felhalmozásának elkerülése végett viszont más könyvelési gyakorlatra lenne szükség" - mondta a Világgazdaságnak a TÖOSZ elnöke.

Az önkormányzati szövetségek közötti együttműködéssel erősíthető az érdekérvényesítés

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. szeptember 30-án, Gödöllőn megtartotta éves, rendes küldöttgyűlését, ahol a küldöttek nemcsak az elmúlt időszak eseményeiről, illetve a szövetség tevékenységéről kaphattak tájékoztatást, de megismerkedhettek a MÖSZ, TÖOSZ, KÖSZ és Faluszövetség között körvonalazódó, hatékonyabb érdekérvényesítést elősegítő együttműködés lehetséges formáival, illetve a MÖSZ jövőbeni terveivel is.


Tarlós István főpolgármester és Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke kapta idén „A helyi önkormányzatokért” miniszteri kitüntetést

A magyar államigazgatási reform nemzetközi referenciamunka; az államigazgatás átalakítása ugyanakkor nincs kőbe vésve, rugalmas rendszer, amely a gyakorlati tapasztalatok alapján alakítható - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes 2013. szeptember 30-án, a Helyi önkormányzatok napja 2013 című rendezvényen, Veszprémben.


A kormány által benyújtott költségvetés-tervezet több mint 67 milliárd forinttal emelné a települések támogatását

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A belügyi tárca közel 17 milliárddal több forráshoz juthat. A 2013. szeptember 30-án benyújtott tervezet szerint a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a helyi önkormányzatok támogatásai is nőnek a 2014-ben. A helyi önkormányzatok támogatásait jelentősen, több mint 67 milliárd forinttal emelték, ennél a fejezetnél 703 milliárd 587 millió forint szerepel.


Szabálysértésnek minősül majd, ha valaki életvitel szerűen tartózkodik világörökségi területeken

Néhány nap múlva szabálysértésnek minősül majd, ha valaki világörökségi területeken él az utcán, az önkormányzatoknak pedig ismét lehetőségük lesz arra, hogy további közterületeket jelöljenek ki, ahol jogellenes az életvitelszerű tartózkodás. A szabálysértési törvény erről szóló módosítását Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére az Országgyűlés 2013. szeptember 30-án fogadta el.


A tervek szerint idén további nyolc milliárd forint értékben ad át ingatlanokat az állam a településeknek

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vagyongazdálkodási roadshow-t indít az ország 19 megyéjében, ahol az ingyenesen önkormányzati tulajdonba adott ingatlanokat mutatják be. A rendezvénysorozat 2013. szeptember 30-i sajtótájékoztatóján Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: az elmúlt 2,5 évben az állam 21 milliárd forint értékben adott át ingatlanokat az önkormányzatoknak és a tervek szerint az idén további 8 milliárd forint értékben lesz ilyen juttatás.


Gémesi György szerint a kistelepülések erősítésével a magyar nemzet stabil bástyája épülhet ki

Konferenciával és kitüntetések átadásával ünneplik a magyar önkormányzatiságot a terület érdekvédő szervezetei 2013. október 1-jén. A rendezvényen díjazzák a tiszatenyői polgármester programját is: a kistelepülés az elmúlt években önfenntartó mezőgazdasági közmunkaprogramot alakított ki. Gémesi György szerint példájuk is igazolja, hogy nem szabad leírni a magyar vidéket. A kistelepülések erősítésével a magyar nemzet stabil bástyája épülhet ki.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu