Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Országos konferencia Gödöllőn, a MÖSZ szervezésében

Az elmúlt fél évben az országgyűlés intenzív jogalkotói tevékenységbe kezdett. A tervezett jogszabályváltozások alapjaiban érintik az önkormányzati szférát és az önkormányzati tevékenység szinte valamennyi részterületét. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elengedhetetlennek tartja, hogy aktívan részt vegyen a jogszabályváltozások előkészületében. Ennek érdekében a jelenlegi koncepciók bemutatására, s az ezzel kapcsolatos észrevételek, vélemények ütköztetésére „Az önkormányzati rendszer átalakításának irányai" címmel országos konferenciát szervez március 16-17-én, Gödöllőn, a Városházán.


A legfontosabb témák az önkéntesség, a sport, a szubszidiaritás és a város-vidék kapcsolat voltak
Az Európai Unió Régiók Bizottsága, illetve a Bizottság Európai Néppárti tagjai két nagy horderejű tanácskozást tartottak március 3-án és 4-én a gödöllői királyi kastélyban. Az első napon a „2011 az önkéntesség éve Európában", azaz a „Városok és Régiók szerepe a társadalmi kohézió előmozdítása érdekében a sport és a társadalmi aktivitás területén" témájában hangzottak el előadások, míg a másodikon a Régiók Bizottsága Bureau ülést tartott Mercedes Brasso elnök asszony vezetésével. Ezen az ülésen főként a szubszidiaritást figyelő hálózat legutóbbi jelentése, illetve a város-vidék kapcsolat és a területi kohézió erősítése állt az eszmecsere középpontjában.  

Gémesi György előadása a Régiók Bizottsága Bureau ülésén
A városok és régiók társadalmi kohézió előmozdítása érdekében betöltött szerepe, ezen belül a város és vidék kapcsolata volt az egyik fő témája a Régiók Bizottsága Bureau gödöllői tanácskozásának, így kiemelt érdeklődés övezte Gémesi György polgármester „Lehetőségek és kihívások az agglomerációban" című előadását, amely Gödöllő példáján keresztül mutatta be, hogy egy Budapest szomszédságában elhelyezkedő agglomerációs kisvárosnak miként van lehetősége a nagyváros évtizedek óta tartó elszívó hatása ellenére az önálló létezésre.

Néhány hónapon belül beindulhat az új minősítési rendszer
A Nemzetgazdasági Minisztérium az egyes szálláshely típusokhoz tartozó védjegyek kiadásának, nyilvántartásának rendszerét különböző szakmai szervezetekre bízza. A falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a szállodákét a Magyar Szállodaszövetség, az ifjúsági szálláshelyekét a Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizető-vendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja.

Mária Terézia-szobor, Grassalkovich-torta, emlékbélyeg és díszboríték
Március első szombatján megkezdődött a Gödöllői Barokk Év nagyszabású eseménysorozata, amellyel kettős évfordulóra emlékeznek: 260 esztendeje látogatott Gödöllőre Mária Terézia királynő, és 240 évvel ezelőtt hunyt el a Pest megyei település egykori birtokosa, Grassalkovich I. Antal. A decemberig tartó programsorozatban - egyebek mellett - a Birodalmam alatt... (Gróf Grassalkovich I. Antal) - Gödöllő mezőváros élete a 18. században" című kiállítással, Mária Terézia egészalakos bronzszobrának avatásával, valamint az évfordulók alkalmából kibocsátott bélyeg és díszboríték pecsételésével tisztelegnek a királynő és a főúr emléke előtt.  

Hogyan látja a kistelepülések jelenét Óbánya polgármestere?
A küszöbön álló önkormányzati reform kapcsán felmerült a kérdés: szükséges-e, hogy a legkisebb településeknek is önálló polgármestere, képviselő-testülete, bizottságai, jegyzője legyen? E felvetés kapcsán ragadott tollat Mezey Mihály, a Baranya megyei Óbánya polgármestere, s készített precíz, részletes helyzetértékelést arról a  kistelepüléseinken, s általában a magyar vidéken az elmúlt néhány évtizedben zajló folyamatról, amely a jelen helyzetet eredményezte.

II. Magyary Zoltán Emlékkonferencia

Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán működő Magyary Zoltán Szakkollégium egy év elteltével, március 24-én ismét egy tavalyihoz hasonlóan magas színvonalú konferencia megszervezésére vállalkozott, ezúttal a következő címmel: A közszolgálati életpálya. A konferencia előadói elismert, szaktekintélynek számító tanárok és elméleti- gyakorlati szakemberek, akik 20 perces előadásokban fejtik ki a jövőbeli reformokra vonatkozó javaslataikat, véleményüket a közszolgálati életpályamodellről, a közigazgatási, közszolgálati szakemberképzésről, a közszféra személyi állománya utánpótlásának kérdéseiről.


Tanácskozás az önkormányzati szféra tervezett reformjáról
„Az önkormányzati rendszer átalakításának irányai" címmel tartottak kétnapos tanácskozást az ország különböző pontjaiból érkezett polgármesterek és önkormányzati szakemberek Gödöllőn. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége rendezte konferencián az önkormányzati szférát és az önkormányzati tevékenység szinte valamennyi részterületét érintő, tervezett jogszabályváltozásokkal kapcsolatban cserélték ki tapasztalataikat és észrevételeiket az egybegyűltek, így egyebek mellett egészségügyi, közoktatási, szociálpolitikai és település-üzemeltetési kérdésekről esett szó.

A MÖSZ elnöke a Kossuth Rádióban nyilatkozott az ÖTV átalakításáról
„A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja, hogy a közoktatási intézmények teljes egészében állami fenntartásba kerüljenek" - mondta Gémesi György, a szervezet elnöke március 21-én az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A MÖSZ vezetője mindenellett az önkormányzati törvény átalakításáról, a vármegye és járási rendszer bevezetéséről is beszélt.

A 31-35. cikkek rendelkeznek az önkormányzati kérdésekről
A Magyar Országgyűlés 9/2011 határozata értelmében tárgysorozatba vette a 225 Fideszes és 36 KDNP-s képviselő által előterjesztett „Magyarország Alaptörvénye" című törvényjavaslatot. Az új Alkotmány-javaslat tárgyalását az Országgyűlés honlapján szereplő információk szerint március 21. és április 18. között tárgyalja a Tisztelt Ház, míg a hatályba lépésével összefüggő egyéb törvényjavaslatok tárgyalására április 26. és június 15. között kerül sor.

Csak a Köztársasági Elnök aláírására vár a törvényjavaslat
Az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot március 16-i ülésnapján fogadta el a Magyar Országgyűlés, és kérte annak sürgős kihirdetését. A javaslat jelenleg a Köztársasági Enök aláírására vár. Az előterjesztéssel kapcsolatban számos módosító javaslatot fogadtak el, ezek közül az egyik legjelentősebb az a zárószavazás előtti módosító, amely a távhőszolgáltatást hatósági árassá teszi.

Aktualitások Helyi Obszervatórium tavaszi hírlevelében

Számos aktuális önkormányzati témával szolgál olvasóinak a Helyi Obszervatórium tavaszi hírlevele. A hírlevél tartalmából: Megkezdődött a Helyi Obszervatórium Szemere Indexének 3. Önkormányzati Bizalmi Barométer felmérése - 100 ezres nagyváros született negyed század alatt a perui sivatagban - Lakossági fórum a bűncselekmények sértettjeiért - Településmarketing Konferencia tavasszal, Budapesten, a Magyar Urbanisztikai Társasággal.


EGTC – együttműködés államok, régiók és önkormányzatok között
A határon átnyúló fejlesztések lehetőségeinek bővítéséről, az európai területi társulás (EGTC) intézményéről tartottak kétnapos konferenciát „Az európai területi társulás és a többszintű kormányzás" címmel, március 22-én és 23-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A rendezvény a soros magyar Európai Uniós elnökséghez kapcsolódott.


A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felhívása a települési önkormányzatok számára
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az önkormányzati szociális földprogramok támogatása keretében tervezi, hogy a települési önkormányzatok részére ingyenesen vagyonkezelésbe ad olyan, a Nemzeti Földalapba tartozó földrészleteket, amelyeket a településen élő szociálisan hátrányos helyzetű rétegek megélhetésének elősegítése érdekében szervezett mezőgazdasági munkavégzéshez szükséges.

Sztálin és Haynau is ott van a „díszes társaság” tagjai között

Kilenc személyt törölt Budapest díszpolgárai közül március 23-án a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint a felsorolt személyek a magyar szabadságharc, valamint részben a magyar, illetve az általános demokrácia ellenségeinek tekinthetőek. Mindemellett módosították az utcanévadás szabályait, és határoztak arról is, hogy a jövőben posztumusz is adományozható a díszpolgári cím.


Gémesi György helyzetértékelése a Vasárnapi Újságban

Az önkormányzatok eladósodása és vagyonvesztése miatt a kormány változtatni akar az önkormányzati törvényen is, átrendezve a feladatokat. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy látja, reményt keltő apró lépések már történtek, de az önkormányzatok jövőjét meghatározó nagy változtatásokra még várni kell - hangzott el az MR1 Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.


Konferencia a magyar kötöttpályás járműgyártás lehetőségeiről

Az elmúlt évtizedekben csaknem teljesen összeomlott a magyar kötöttpályás járműipar, a hazai gyártó bázisok szinte teljesen leépültek, megszűntek. Fel lehet-e építeni újra a hazai gyártást? A potenciális megrendelők, mint a minisztérium, a vasúttársaságunk, a közösségi közlekedést szervező nagyvárosaink fognak-e érdeklődést mutatni a hazai gyártási lehetőségek iránt? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az a konferencia, amelyet a magyar kötöttpályás járműgyártás lehetőségeiről rendeznek március 30-án, Budapesten.


A szociális intézményi férőhelyek kiváltásától a belső ellenőrzésig

A minisztériumok számos jogszabályt jelentettek meg véleményezés céljából a kormányzati portálon. Ezek között található például a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról és a végrehajtásával kapcsolatos kormányzati feladatokról, vagy a költségvetési szervnél belső ellenőrzési tevékenységet végzők nyilvántartásáról és kötelező szakmai továbbképzéséről szóló határozat tervezete is.


A szervezők április 13-ig meghosszabbították a beadási határidőt

Az Európai Közigazgatási Intézet (EIPA) idén harmadik alkalommal hirdette meg az uniós közigazgatási szervek között nagy elismertségnek örvendő pályázatát. Mivel az utóbbi napokban ugrásszerűen megnövekedett a pályázatra regisztráló és az online űrlapot kitöltő közigazgatási szervezetek száma, ezért a szervezők április 13-ig meghosszabbították a pályázatok beadási határidejét.


Egy döntés, amely súlyosan érintheti az önkormányzatokat

A távfűtött lakások jelentős részében az önkormányzatok biztosítják a hőenergiát. A távfűtés hatékonyságának növelésére a 90-es évek végén az állam ösztönözte a gázmotorok alkalmazását, abból a célból, hogy a hő hasznosítása mellett ezek az üzemek villamos energiát is előállítsanak. Az állam a folyamatot a megtermelt villamos energia kötelező átvételével (KÁT) ösztönözte, amiért az áramszolgáltatónak emelt díjat kellett fizetni. Az átvételi ár csökkentése súlyosan érinti az önkormányzatokat, ezért szakemberek segítségével összeállított véleményt adunk közre, vita indítása céljából.


Schmidt Jenőt titkos szavazással választották meg a küldöttek
Tisztújító küldöttgyűlést tartott hazánk legnagyobb taglétszámú önkormányzati érdekvédelmi szervezete, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) március 29-én, Budapesten. A küldöttgyűlésen a két jelölt - Schmidt Jenő tabi és Dr. Dietz Ferenc szentendrei polgármester - közül titkos szavazással Schmidt Jenőt választották meg a szövetség új elnökének.

Folytatódik a „A jó példa legyen ragadós!” című szeminárium-sorozat

Folytatódik az Állami Számvevőszék és az önkormányzati szövetségek együttműködésében elindított „A jó példa legyen ragadós! Legjobb gyakorlatok a közpénzek felhasználásánál" című szemináriumsorozat. A következő - április 7-én, az ÁSZ székházában tartandó - szeminárium témája: „a költségvetési és zárszámadási folyamatokkal kapcsolatos belső kontrollok kialakítása és működtetése". A rendezvényen városi önkormányzatok vezető munkatársai mutatják be a témával kapcsolatos gyakorlatukat és nyújtanak konzultációs lehetőséget más önkormányzatok képviselői számára.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu