Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Veszprém, Zirc és Tapolca polgármestere örömmel fogadta Lázár János bejelentését

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár bejelentette, hogy a kormány mintegy 420 milliárd forint értékben vállalja át a települések hátramaradt adósságát. A kabinet azt várja el tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe. Az önkormányzatoknak gazdaságfejlesztési és növekedési tervet kell készíteniük. A Veszprém megyei városok vezetői örömmel fogadták a hírt - írja a veol.hu.


Kézzelfogható tapasztalatok az alacsony energiaigényű épületekről

Energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség 2013. november 4-10. között Magyarországon és az Európai Unió további kilenc országában. A nyílt napok legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony, illetve közel nulla energiaigényű épületekről minden érdeklődő számára.


További 3,2 kilométernyi sínpálya, öt új megállóval – Decemberben kezdődhetnek a munkálatok

A Fővárosi Önkormányzat kiemelt közlekedésfejlesztési beruházásainak megvalósításáért felelős Budapesti Közlekedési Központ megkötötte a szerződést az 1-es villamos Puskás Ferenc Stadion M (Kerepesi út) és Közvágóhíd közötti szakaszának felújítására, valamint a Közvágóhíd és a Fehérvári út közötti új villamosvonal-szakasz megépítésére.


Az önkormányzati szemétszállítóknak egyszerűen nincs tartalékuk a díjcsökkentés fedezésére

Hamarosan több száz településen állhat le a szemétszállítás a Fidesz erőszakos rezsicsökkentése miatt, ha a kormány nem segíti ki központi forrásokból az általa veszteségessé tett hulladékkezelő cégeket. A válságos helyzetbe sodort társaságok közpénzekből történő megmentése viszont azt jelentené, hogy a lakosság a saját adóforintjaiból finanszírozná magának a Fidesz ajándékának beállított a rezsicsökkentést - írja a Népszava.


A szocialisták Budapesten is együttműködnek az Együtt-PM-mel

A jövő őszi önkormányzati választáson Horváth Csaba lesz az MSZP főpolgármester-jelöltje. Ezt a politikus jelentette be 2013. november 4-én, az InfoRádió „Aréna" című műsorában. A szocialisták fővárosi frakciójának vezetője arról is beszélt, hogy Budapesten is együttműködnek majd az Együtt-PM-mel.


A hátramaradt 420 milliárd forintot is kifizeti az állam – Az érintett önkormányzatoknak gazdaságfejlesztési terveket kell készíteniük

„A kormány minden település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben" - jelentette be 2013. november 4-én a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János elmondta: az adósságátvállalás 2014. február 28-ig technikailag is lezárul, a lépésre az önkormányzatok jövő évi költségvetési lehetőségeinek felülvizsgálata után kerül sor. Így a 2014-es költségvetési évet minden önkormányzat adósságmentesen kezdheti meg - írja a Világgazdaság.


A támogatásért ellenszolgáltatás nem kérhető – A támogathatók körét helyi rendeletben kell meghatározni
Összesen 1760 önkormányzat kap mintegy kétmilliárd forint értékben tűzifa-támogatást Pintér Sándor belügyminiszter rendelete szerint. Az önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát a szociálisan rászorulóknak természetbeni juttatásként adhatják a téli fűtési időszakban. A támogatásban részesíthetők körét helyi rendeletben kell meghatározni.

Az önkormányzati lobbi módosító javaslatai a Népszabadság szerint 70 milliárdos többletkiadást is jelenthetnek

Az önkormányzati lobbi - a polgármesteri tisztséget is betöltő kormánypárti képviselők - erőteljes érdekérvényesítése látszik a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokban - ez alapján még inkább érthető, miért lesz összeférhetetlen a két tisztség a következő ciklustól. A módosítások olyan - számításaink szerint akár 70 milliárdos - többletkiadást jelenthetnek, amelyekre nincs meg a valódi fedezet. És még nincs vége - írja a Népszabadság.


Hajdúszoboszló polgármestere felháborodott az önkormányzatok adósságrendezése miatt

Nyílt levélben tiltakozott az önkormányzatok adósságrendezése miatt Hajdúszoboszló polgármestere. Sóvágó László szerint a jól gazdálkodó városok fizetik a rosszul gazdálkodó önkormányzatok tartozását. Példaként említette Debrecent, ahol szerinte 30 milliárd forintot vállal át az állam, miközben a hitellel nem rendelkező települések között összesen tízmilliárd forint kompenzációt osztanának szét. Utóbbiak közé tartozik Hajdúszoboszló is.


Ingyenesség, gyorsaság,hatékonyság: újabb lépések az ügyfélbarát közigazgatásért

A közigazgatási tárca 2013. november 5-én nyújtotta be a parlamentnek azt a törvénymódosító csomagot, amely számos ponton tovább egyszerűsíti az ügyfelek mindennapi ügyintézését a kormányhivatalok működésének tapasztalatai alapján, valamint segíti a bűncselekmények áldozatait is avval, hogy az okmányok pótlásának költségeit a jövőben az állam átvállalja.


Gödöllő képviselő-testülete rendkívüli, kihelyezett ülést tartott az ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központban

Rendkívüli kihelyezett ülést tartott Gödöllő város képviselő-testülete 2013. november 5-én, az ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központban, az Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulással és a kötelezően ellátandó hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellehetetlenülésével kapcsolatban.


A fővárosi és a kerületi önkormányzatok szinte egész Budapesten megtilthatnák az „életvitelszerű közterületen tartózkodást”

Karácsonyra tiltott várossá válhat Budapest. A fővárosi önkormányzat a kerületekkel karöltve szinte az egész városból kiűzheti a fedél nélkülieket. A szabálysértési törvényben megjelölt világörökségi helyszíneken túl saját augusztusi rendelettervezetét is felülmúlva tiltaná ki a hajléktalanokat mind több közterületről - írja a Népszabadság.


Idén 529 tanyafejlesztési projekt nyert el vissza nem térítendő támogatást, összesen közel 3,5 milliárd forint értékben

Megszületett a döntés a harmadik alkalommal meghirdetésre került Tanyafejlesztési Program idei pályázati kiírásának nyerteseiről. Az idén már a teljes Alföld területéről pályázható program négy támogatási célterület keretében indulhatott el. A döntés értelmében idén 529 tanyafejlesztési projekt nyert el vissza nem térítendő támogatást összesen közel 3,5 milliárd forint értékben.


Felcsút polgármestere 6,9 milliárdos vagyonával került a Top 150-be
A Népszabadság Top 150 csúcsvagyon című kiadványa szerint Csányi Sándor bankvezér a leggazdagabb magyar 160 milliárd forintos vagyonával. Őt követi Demján Sándor vállalkozó 138 milliárddal, majd Gattyán György 123 milliárddal. Eddig még nem szerepelt ilyen listán, most viszont egyből a 88. helyre ugrott Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, aki 6,9 milliárdot hozott össze a feleségével - írja a Blikket szemlézve az Origo.

A Magyar Bankszövetség közleményben reagált az önkormányzati konszolidáció folytatásának hírére

A Magyar Bankszövetség tudomásul veszi az önkormányzati adósságkonszolidációt, és üdvözli a kormány azon törekvését, hogy a helyi önkormányzatok váljanak a helyi gazdaságfejlesztés motorjaivá - közölte 2013. november 6-án a bankok érdekképviseleti szerve.


Balogh József ügyészségi vallomásában beismerte, hogy többször bántalmazta élettársát

A Fidesz 2013. november 6-án kizárta soraiból Balogh Józsefet, Fülöpháza polgármesterét, mert ügyészségi vallomásában beismerte, hogy többször bántalmazta élettársát. A frakcióból már korábban kitették, így a képviselő már egy ideje nem tekintette magát a párttagnak. Polgármester és független honatya viszont marad a ciklus végéig.


Budapest, Pécs, Szeged, Esztergom és Miskolc a legnagyobb adósok

A második körös adósságkonszolidáció során átlagosan 1,4 milliárdot kapnak az önkormányzatok. A 2014. február végén záruló átvállalással 420 milliárdot fizet az állam mintegy 300 helyhatóságnak. A pénzügyi tranzakciók sorozata nem üt rést a költségvetésen. A tárca szerint az adósság kisebb részét várhatóan előtörlesztéssel fogják konszolidálni, ekkor a kifizetett összeg rontja a központi költségvetés egyenlegét, ugyanakkor javítja a helyi önkormányzati alrendszerét - Írja a Napi Gazdaság.


Gémesi György szerint így legalább visszakerül az elmúlt évek elvont pénz az önkormányzatokhoz

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyetért az önkormányzati adósságkonszolidáció folytatásával, mert így legalább visszakerül a településekhez az az 1200 milliárd forint, ami az elmúlt évek során kikerült a rendszerből - mondta Gémesi György, a MÖSZ elnöke 2013. november 6-án az ATV Start „Híróra" című műsorában, ahol azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a kormány minden település hátramaradt adósságát átvállalja.


A kormány „eurokonform megoldást” keres az acélipar támogatására

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése megerősítette, hogy mintegy 400 fős létszámleépítést tervez, ami a korábban bejelentett 1500-as számhoz képest jelentős változás - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár 2013. november 7-én, Dunaújvárosban, miután tárgyalt a cég menedzsmentjével és a szakszervezetek képviselőivel.


A Pannonpower biomassza erőműve évi több mint nyolcvan millió köbméter földgáz felhasználását váltja ki

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter avatta fel a Dalkia Energia Zrt. leányvállalata, a Pannonpower biomassza erőművét 2013. november 7-én, Pécsett. A Magyarországon húsz éve jelen levő cég mintegy 24 milliárd forintos beruházásának köszönhetően a baranyai megyeszékhely távhőellátása - az országban elsőként - teljes egészében megújuló energia alapúvá vált.


Az újabb adósságátvállalásért cserébe gazdaságfejlesztési és -növekedési tervet kell készíteniük az érintett városoknak

A kormány az újabb adósságátvállalásért cserébe azt várja az érintett önkormányzatoktól, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe; gazdaságfejlesztési és -növekedési tervet kell készíteniük. Kósa Lajos azt mondja, részben Debrecen példájára hivatkozik a kormány, hiszen az önkormányzat már elkészítette és bemutatta ezt a tervet.


A projektben megyénként átlagosan 230-250-en vehetnek részt
Négyezer fő részvételével, 2,5 milliárd forintos kerettel indul a hazai települések harmadát érintő, kulturális közfoglalkoztatási program novemberben. A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) által indított program célja, hogy újító módon, kulturális és közösségi értékteremtésre, a nemzeti kultúra terjesztésére használja ki a közmunkaprogram lehetőségeit.

A feladatfinanszírozás idei tapasztalatait is igyekeztek beépíteni a 2014-es önkormányzati költségvetés-tervezetbe

Hosszú évek óta a mostani a legjobb önkormányzati költségvetés tervezet, de még szükség van finomhangolásra - állapították meg a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Konrad Adenauer Stiftung „Önkormányzatok költségvetése 2014" című konferenciájának résztvevői, 2013. november 8-án, Gödöllőn. A polgármesterek, jegyzők és más önkormányzati szakemberek különösen az adósságrendezésből kimaradt települések kompenzációjára, a területi egyenlőtlenségek figyelembe vételére és a kistelepülések iránti szolidaritásra hívták fel a figyelmet.


Gémesi György az önkormányzati konszolidációról és költségvetés-tervezetről a Napi Aktuálisban

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke volt a vendége 2013. november 8-án az Echo TV „Napi aktuális" című műsorának, ahol - egyebek mellett - az önkormányzati adósságkonszolidáció második, 420 milliárdos köréről, a feladatfinanszírozás tapasztalatairól, az önkormányzati autonómia csökkenéséről, valamint az országgyűlés elé került 2014-es költségvetés-tervezet önkormányzatokat érintő fejezetéről volt szó.


Gödöllő polgármestere szerint a környezetügyi államtitkár valótlanul és felkészületlenül minősítette a Zöld Híd Régió Kft-t

Levélben fordult a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkárhoz Gémesi György, Gödöllői polgármestere, az Észak-Kelet Pest és Nógrád megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati társulás elnöke, kifogásolva Illés Zoltánnak a Parlamentben 2013. november 4-én elmondott szavait, egyúttal felszólítva az államtitkárt, kérjen elnézést.


A támogatási igényeket november 18-tól december 13-ig lehet benyújtani az illetékes LEADER irodákhoz

Több mint 13 milliárd forint áll rendelkezésre falusi szálláshelyek létrehozására, a meglévők bővítésére, turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, a támogatásra még az idén beadhatók a pályázatok - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár 2013. november 8-án a Vas megyei Szakonyfaluban.


A független jelöltnek a szavazatok közel felét sikerült megszereznie

Valánszki Miklós Róbert független jelölt nyerte Dévaványán a polgármester-választást, a leadott szavazatok 43,99 százalékával - tájékoztatta 2013. november 10-én a helyi választási iroda vezetője az MTI-t. Balogh Csilla elmondta: az időközi polgármester-választáson az újonnan megválasztott polgármester mellett további három független jelölt indult.


Az MSZP, az Együtt 2014, a PM, a DK, és a Liberálisok-Magyar Liberális Párt közös jelöltje nem indulhatott a voksoláson

A Fidesz-KDNP jelöltje nyert a 2013. november 10-i békéscsabai időközi önkormányzati képviselő-választáson. Bíró Csaba István a leadott szavazatok 51,38 százalékát szerezte meg. A békéscsabai önkormányzat honlapja szerint Alföldi Károly független jelölt a szavazatok 22,22 százalékát, Gál István Elek, az LMP jelöltje a 13,42 százalékát, a jobbikos Gajdos László pedig a voksok 12,98 százalékát szerezte meg.


A szabolcsi település választási irodájához több, a választás rendjének megzavarásáról szóló bejelentés érkezett

Ferkovics Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje nyerte a 2013. november 10-én megtartott időközi polgármester-választást Tuzséron - közölte a nem jogerős végeredményt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település jegyzője az MTI-vel. Szép Béla elmondta, a Dankó József (független) polgármester halála miatt megüresedett tisztségért hat független és egy jobbikos jelölt indult.


Segélyt és krumplit ígértek a csalók, majd kirabolták az időseket

Magukat önkormányzati dolgozóknak kiadó rablóbandát fogtak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a készenléti rendőrök. A csalók egy idős házaspárt raboltak ki, dulakodásra is sor került. A csokvaományi idős párhoz november 9-én, 8 órakor csöngettek be az autóval érkező csalók azt állítva, hogy az önkormányzattól jöttek és segélyt, illetve egy-egy zsák krumplit és hagymát hoztak - írja a Népszabadság.


Tíz milliárd forintos pályázatot indít a VM és az EMMI az ötezer fősnél kisebb településeknek

A tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését közös programmal támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma - jelentette be 2013. november 11-én Fazekas Sándor Budapesten, sajtótájékoztatón. A vidékfejlesztési miniszter elmondta: 10 milliárd forintos pályázatot hirdetnek meg november 25-től a kistelepüléseken, illetve a tanyákon élő emberek életminőségének javítására.


Egyedülálló címerkiállítás a Westend City Centerben – A MÖSZ elnöke részvételre buzdítja a településeket

Jövő januártól nagyszabású címerkiállítás nyílik hazánk legforgalmasabb „piacterén", a WestEnd City Centerben. A rendezvény egyedülálló bemutatkozási lehetőséget teremt a hazai falvaknak, városoknak, községeknek és kerületeknek, ezért Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke vállalta a kezdeményezés védnöki tisztét, s jó szívvel ajánlja és ösztönzi a részvételi lehetőséget minden település számára.  


A pályázatokat november 22-ig nyújthatják be a jelentkezők

A kormány által indított, idén negyedik alkalommal meghirdetett Magyar Közigazgatási Ösztöndíj program célja a jól képzett, szakmailag elhivatott, a közszolgálat iránt elkötelezett szakemberek utánpótlása. Az évek óta többszörös túljelentkezéssel futó programra a pályázatokat november 22-ig lehet benyújtani - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


Több törvényt is módosított az Országgyűlés a katasztrófavédelem hatékonyságának növeléséért

Az Országgyűlés több törvényt módosított a katasztrófavédelem hatékonyságának növeléséért 2013. november 11-én. A kormánypárti és jobbikos szavazatokkal elfogadott törvénymódosítás egyik eleme, hogy a közfoglalkoztatottak a jövőben katasztrófahelyzetben is alkalmazhatóak lesznek. A kormány a módosítással egy időben bérpótlék megállapítását is lehetővé teszi a katasztrófa-elhárításban részt vevő közfoglalkoztatottaknak.


XI. kerület a fővárossal és az állammal összehangoltan kívánja fejleszteni a Gellérthegy teljes területét

Birtokba vette a Citadellát a XI. kerületi önkormányzat, a hasznosítási pályázat tavaszi kiírásáig a korábbi bérlők ideiglenesen a területen maradnak - jelentette be Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere 2013. november 12-i sajtótájékoztatóján. A polgármester jelezte: célszerűnek tartja a Gellérthegy teljes területét összehangoltan fejleszteni, a fővárosi önkormányzattal és az állammal közösen.


Az engedélyezett fejlesztési hitelekből a legnagyobb összeggel Tata városa részesedik

A kormány hozzájárult több település hitelfelvételéhez, amelyre adósságmegújítás, illetve fejlesztés miatt van szükségük az önkormányzatoknak. A jóváhagyott lista - amelyen többek között Kisújszállás, Mezőkovácsháza, Tápiószele és Zalaegerszeg neve is szerepel - a 2013. november 12-i Magyar Közlönyben jelent meg.


Tarlós István, Pesti Imre és Vecsei Miklós közös sajtótájékoztatót tartottak a fővárosi hajléktalan-ellátási helyzetről

A következő télen minden hajléktalannak fogunk tudni elhelyezést találni. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön tárgyalja a rendelettervezetet, amely meghatározza, mely területeken nem lehet életvitelszerűen élni, a tiltott területek között a járdák nem fognak szerepelni - mondta 2013. november 12-i sajtótájékoztatóján Tarlós István, Budapest főpolgármestere.


Ellehetetlenülőben a köztulajdonú regionális hulladékgazdálkodási rendszer – A VM már dolgozik a kompenzáción

A hulladékgazdálkodást végző önkormányzati tulajdonú cégek költségei emelkedtek többek között a rezsicsökkentésnek és a lerakási díjnak is köszönhetően. Veszteséget termelve félő, hogy nem tudják ellátni közfeladatukat. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint az önkormányzatok segítséget kapnak majd a hulladéklerakási járulékból befolyt bevétel terhére a hulladékgazdálkodásban - írja a Világgazdaság.


Az önkormányzat szerint legalább 500 új munkahelyet jelentene a városnak a beruházás

Ezer elítélt elhelyezésére alkalmas börtön építését kezdeményezi Balassagyarmat önkormányzata a kormánynál, a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a javaslatot - tájékoztatott Balassagyarmat alpolgármestere. Csach Gábor elmondta: az önkormányzat javaslatban azzal érvel, hogy a jelenlegi túlzsúfolt fegyház külterületre költöztetésével hasznosítható lenne a belvárosban található épület és a mellette lévő Vármegyeháza is gazdasági, kulturális és művészeti célokra.


A területi önkormányzatokhoz kerülhetnek a regionális fejlesztési ügynökségek
A területi önkormányzatokhoz kerülnek a regionális fejlesztési ügynökségek, a korábbi Országos Területfejlesztési Tanács helyett Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum jöhet létre a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény módosításával.

Az NGM november 20-ig várja a települések támogatási igényeit az „idegenforgalmi adó differenciált kiegészítése” előirányzatra

Az önkormányzatok november 20-ig nyújthatják be támogatási igényüket a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a költségvetésben szereplő „idegenforgalmi adó differenciált kiegészítése" előirányzatra. A rendelkezésre álló összes keret 400 millió forint, melyből a budapesti önkormányzatok összesen 60 millió forintra, a vidéki helyi önkormányzatok pedig 340 millió forintra nyújthatnak be igényt. Ez az összeg a 2014-es büdzsében sem változik.


Többek között kerékpárút, ökopark, gyalogoshíd és turisztikai központ épül a Sugovica parti városban

Elindult a „Baja fesztivál-város turisztikai háttér infrastruktúrájának komplex fejlesztése" projekt megvalósítása, amelyhez közel két milliárd forintot nyert a város önkormányzata - jelentette be Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere 2013. november 14-én a Bácskai Kultúrpalotában tartott sajtótájékoztatón. A turisztikai beruházás azt a célt szolgálja, hogy a mai kornak megfelelő körülmények között lehessen bemutatni Baja egyedülálló természeti környezetét - mondta a polgármester.


A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a rendeletet, amely meghatározza, hol lesz tilos az „életvitelszerű tartózkodás”

Számos, nagy horderejű kérdésről döntött 2013. november 14-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák határoztak a közösségi közlekedési bérletek árának 10 százalékos csökkentéséről, módosították a 2012-2014-es útfelújítási programot, s elfogadták azt a rendeletet is, amely bizonyos közterületeken megtiltja az életvitelszerű ott-tartózkodást.


A közlekedés és a szállítmányozás lesznek a ChinaCham Hungary következő klubestjének a fő témái

A DB Schenker Kft. munkatársai lesznek a meghívott előadói a ChinaCham Hungary Üzleti Klubja következő - 2013. november 20-án, Budapesten tartandó - rendezvényének, melynek fókuszában a közlekedési, logisztikai kérdések állnak majd, Kína, Magyarország és az Európai Unió relációjában.


A Zala megyei település önkormányzata adósságrendezési eljárást kért önmaga ellen

Adósságrendezési eljárást kért önmaga ellen a Zala megyei Pölöskefő önkormányzata, miután egy bírósági ítélet a szomszédos, már 2011 januárjától adósságrendezési eljárás alatt álló Gelsével együtt összesen 82 millió forint megfizetésére kötelezte. Pölöskefőnek azért kell fizetnie többek között kivitelezési, per- és végrehajtási költségeket, mert korábban részt vett Gelse termálkútjának kialakításában.


A jövő évi pluszforrások ellenére sem lesz teljesen elegendő a bölcsődékre szánt normatíva

„Két-három milliárd forintnyi pluszforrásra lenne szükség a jövő évi költségvetésben, hogy az önkormányzatok el tudják látni bölcsőde-működtetési feladataikat" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő elmondta, hogy a jövőre sem változó 494,1 ezer forintos normatíva helyett mintegy 1-1,1 millió forintra lenne szükség egy gyermek után egy évre.


Aktuális kérdések és elgondolkodtató válaszok a ,,Turizmus és településmarketing” konferencián

Milyen a településről kialakult kép? Mit jelent a település eladása? Kinek és hogyan kell eladni? Mi köze van a település eladásának a helyi gazdaság állapotához, fejlődéséhez, a települések versenyéhez? Ki, milyen hely-marketing tevékenységet végez és hogyan? - egyebek mellett ezekre kérdésekre keresnek választ a Vagyongazdálkodás.hu portál ,,Turizmus és településmarketing" című konferenciáján, 2013. november 22-én, Budapesten.


Az Auchan közvetlenül a gazdákkal köt szerződést, első körben háromezer sertés felvásárlására
Újraéledhet Karcagon és környékén a ház körüli sertéstartás, amely valaha ugyanolyan hagyománynak számított, mint Makón a hagyma, vagy Kalocsán a fűszerpaprika termesztése - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. november 15-én, Karcagon, az Auchan Magyarország Kft. háztáji sertés-programját ismertető rendezvényen.

Debrecen polgármestere négy ciklus után döntött a pályamódosítás mellett

Kósa Lajos országgyűlési képviselőként folytatná politikai pályáját, négy polgármesteri ciklus után jövőre nem indul a debreceni városvezetői posztért. „Debrecent szolgálni, ez az én feladatom, bármilyen poszton is" - fogalmazott a fideszes politikus 2013. november 15-én Debrecenben, ahol mintegy négyszáz meghívott előtt értékelte az elmúlt tizenöt évet.


Idén 35 település 69 kertre tett javaslatot – A jövő évi akcióhoz 2014. február 28-ig lehet csatlakozni

Egyre többen tartják fontosnak, hogy minél jobb minőségű és egészséges élelmiszert termeljenek meg maguknak és minél több település kapcsolódjon be az idén már országos méretűvé szélesedett konyhakert-művelési programba - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. november 15-én, Karcagon, a „Magyarország legszebb konyhakertje" elnevezésű mozgalom 2014-es meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.


A párt szerint az önkormányzatoknak legalább 10 százalékkal kellene mérsékelniük a helyi adók mértékét

A Jobbik felszólítja az önkormányzatokat, hogy legalább tíz százalékkal csökkentsék az általuk meghatározott helyi adók mértékét, és ezzel szálljanak be a rezsiharcba. Erről Hegedűs Lorántné beszélt 2013. november 16-i sajtótájékoztatója után. Az ellenzéki politikus felidézte: az önkormányzatoknak december elejéig kell meghatározniuk a helyi adók mértékét.


Az V. kerület megmagyarázza, hogy miért a tanyaprogramban pályáztak a Hold utcai vásárcsarnok korszerűsítésére

A Belváros önkormányzata szeretné felújítani a kerület tulajdonában lévő Hold utcai vásárcsarnokot, ezért pályáztak a tanyaprogramban - közölte 2013. november 16-án Puskás András alpolgármester, arra reagálva, hogy az Együtt-PM szövetség a főváros V. kerületének önkormányzata előtt az ellen tiltakozott, hogy a Rogán Antal polgármester által irányított budapesti Belváros a tanyasi családoknak szánt forrásokból részesüljön.


Két időközi önkormányzati választást tartottak a hétvégén

Két időközi választást tartottak 2013. november 17-én az országban: a Zala megyei Türjén Nagy Ferenc László független jelöltet választották meg polgármesternek, s az újjáalakult testületbe is független képviselők kerültek, míg a Pest megyei Kerepesen Vincze Lajos, az Összefogás Kerepesért Egyesület (ÖKE) jelöltje lett a 8-as választókerület új képviselője.


Esztergom volt polgármesterét jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják

Az országgyűlés 2013. november 18-án felfüggesztette Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester mentelmi jogát. A kérdésről a képviselők erről 298 igen szavazattal, egy nem ellenében és négy tartózkodás mellett döntöttek. Meggyes Tamás nem vett részt az ülésen. Az ellenszavazatot a fideszes Horváth István, a tartózkodó voksokat szintén kormánypárti képviselők adták le, tizenheten pedig nem szavaztak közülük, bár jelen voltak.


A szálláshely előre láthatóan jövő januártól fogadhat vendégeket

Panzió lesz a Kópházai határátkelő Hét éve üresen álló épületéből - amelyet az önkormányzat a közelmúltban egy soproni kft-nek adott bérbe. Az épület külseje nem változik, a belső átalakítás viszont javában tart, s az elképzelések szerint a 2014 januárjában megnyithatja kapuit a szálláshely - írja a kisalföld.hu.


Áttekintés a jelenlegi kereskedelmi lehetőségekről – Kereskedelmi csatornák, márkák, marketingeszközök

A Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztérium, Külkereskedelmi Osztálya, a Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztérium Külkereskedelem- fejlesztési Hivatala, a ChinaCham Magyar-Kínai Gazdasági Kamara és a CECZ Közép-Európai Kft 2013. november 28-án kereskedelem-fejlesztési és marketing konferenciát szervez. A konferenciát követően 10 kínai vállalattal üzleti megbeszélésekre nyílik lehetőség. 


A 28 szakszervezetet képviselő bizottság 20 százalékos béremelést szeretne elérni jövő januártól

Demonstrációs és sztrájkbizottságot alakított 2013. november 18-án, huszonnyolc, a közszolgálatban dolgozók érdekvédelmét képviselő szakszervezet. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány 2014. január elsejétől 20 százalékkal emelje a fizetésüket. Ez csaknem 420-450 ezer dolgozót érint. Ha egy hónapon belül nem ül velük tárgyalóasztalhoz a kormány, demonstrálni és sztrájkolni fognak.


A földtörvény, a BTK-módosítás, a kisajátítás és az elővásárlási jog is jó eszköz lehet az állam kezében

Az új földtörvénybe foglalt szabályok, a büntető törvénykönyv módosítása, az állami elővásárlási jog és a kisajátítás alkalmazása, illetve a zsebszerződések felszámolását célzó törvény adja az alapját annak, hogy a kormány elejét vegye az ilyen szerződésekkel történő földszerzésnek - mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára 2013. november 19-i,  budapesti sajtótájékoztatóján.


Orbán Viktor: önkormányzati gazdaságfejlesztési tervek kellenek a nagyobb gazdasági növekedéshez

Magyarország akkor tud feljebb lépni az 1-2 százalékos gazdasági növekedés szintjéről, ha ezt a törekvést az önkormányzatok gazdaságfejlesztési tervek készítésével segítik - mondta Orbán Viktor 2013. november 19-én, Kaposváron. A miniszterelnök a Magyar Cukor Zrt. cukorsilójának átadási ünnepségén mondott beszédében hangsúlyozta: a kormány ezért is köti gazdaságfejlesztési tervek készítéséhez a nagyvárosok teljes állami adósságátvállalását.


A polgármester-képviselőknek december 9-ig kell választaniuk tisztségeik között

Bármilyen poszton képes Debrecent szolgálni, de 16 év után ezt már nem polgármesterként tenné - jelentette be Kósa Lajos. Rajta kívül még több tucatnyi kormánypárti polgármester-képviselőnek kell hamarosan választania, hiszen jövő ősztől összeférhetetlen lesz a két tisztség. Van, aki polgármester maradna, mások éppen fordítva: Kósához hasonlóan inkább a törvényhozást választják - írja a Népszava.


Stratégiai megállapodást kötött a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Szentkirályi Ásványvíz Kft.

A Fővárosi Vízművek Zrt. és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával összefog az egyik legrégebbi palackozású magyar kincs, a Margitszigeti ásványvíz újraindítása érdekében. A folyamat kivitelezéséhez a vállalatok elkezdik a margitszigeti palackozó üzem felújítását, valamint a kiszerelés, az arculat és a design elemek megtervezését.


Aláírták a Dunakanyar legfontosabb környezetvédelmi projektjének kivitelezői szerződését

Mintegy 4 milliárd forintos projekt keretében bővítik a szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó települések csatornahálózatát, a két kivitelezővel, az A-HÍD Zrt.-vel és a Penta Általános Építőipari Kft.-vel 2013. november 20-án írta alá a szerződést a Dunakanyari Csatornázási Társulás (DCST) Pócsmegyeren.


Az állami normatíva csak a felét fedezi a gyermek ellátásának

Béremelésre jövőre se számítsanak a szociális szféra dolgozói, ezt legfeljebb egy-egy fővárosi kerületi, vagy megyei jogú város önkormányzata engedheti meg magának - mondta Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a TÖOSZ elnöke. Miközben a bölcsődei dolgozók is küzdenek a régóta esedékes béremelésért, az önkormányzatok is pluszforrásokat kérnek a bölcsődei ellátásra, amit aligha fizetésemelésre terveznek költeni - írja a Somogyi Hírlap.


Az óvodapedagógusok örülnek a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetése elhalasztásának

Hála istennek! - így kommentálta látható megkönnyebbüléssel az arcán egy Budapest környéki óvoda vezetője azt a 2013. november 18-i parlamenti döntést, amely egy évvel elhalasztotta a köznevelési törvény azon rendelkezésének életbeléptetését, amely kötelezővé teszi hároméves kortól az óvodáztatást - írja a Népszabadság.


Egyes önkormányzatok nagyon jól jártak az adósságkonszolidációval

Több százmilliárd forint szabadon elkölthető forráshoz juthatnak az önkormányzatok, mivel a kormány úgy vállalja át a szektor szinte teljes adósságállományát, hogy nem nyúl hozzá a részben ebből finanszírozott bankbetétekhez. Akik azért vettek fel hitelt, hogy betegyék a bankba, azok most nagyon jól járnak - írja a Privátbankár.


Bagdy Gábor: a főváros szerepet akar vállalni Budapest turisztikai életének fellendítésében

A főváros szerepet akar vállalni Budapest turisztikai életének fellendítésében, ennek érdekében igyekszik egy asztalhoz ültetni a turizmusban érdekelt szereplőket, és segít a köztük folyó egyeztetések koordinálásában - mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes 2013. november 21-én, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 40. közgyűlésén.


Kocsis Máté: a határidő lejárt, a tiltakozás nem változtat a döntésen
Néhány hetet nyerhetnek a józsefvárosi piac bérlői azzal, hogy megtámadták a bíróságon a bérleti szerződés felmondását, de a bezárásról szóló döntésen ez nem változtat - mondta 2013. november 21-én Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere. A polgármester hangsúlyozta, hogy a Négy Tigris piacon senki nem volt biztonságban, a kispénzűeket becsapták és számos bűncselekmény történt a területen, ezért kezdeményezte a VIII. kerületi önkormányzat a piac bezárását.

György István főpolgármester-helyettes kivonná az adó hatálya alól önkormányzatokat és az önkormányzati cégeket

Mentesítené az önkormányzatokat és az önkormányzati cégeket a közműadó hatálya alól György István főpolgármester-helyettes. Az adótörvényeket már megszavazta a parlament, a fővárosi lobbi így egy kicsit későn ébredt - írja a napi.hu. György István javaslatának elfogadása esetén a közműadó nem terhelné sem a települések büdzséjét, sem a központi költségvetést.


Gyula kivételévek minden településen működött korábban kaszinó

Összesen már tizenegy település: Győr, Debrecen, Szombathely, Pécs, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Szentendre, Hévíz, Gyula és Balatonfüred szeretné, hogy kaszinó nyíljon a városukban - olvasható a Világgazdaság 2013. november 22-i számában. A lista egyetlen új tagja Gyula, hiszen a többi városban korábban működött már kaszinó.


Kállai Csaba „európai uniós fővajda” felajánlotta segítségét az önkormányzatoknak

Hívásra kiszáll, és rendezi az ország bármely településén a helyi romák és magyarok között kialakult konfliktusokat Kállai Csaba. Az „európai uniós fővajda" levelet intézett az önkormányzatokhoz, bátran forduljanak hozzá, ha közigazgatási területükön eltulajdonítottak valamit. A közreműködés ára havi 100 forint - írja az Index.


Tavaly 101, az idén 151 település nyert el pályázati támogatást

Növekszik a társadalmi igény a szociális földprogramra, ezért az e célra az idén elkülönített 250 millió forintos megemelt pályázati keretösszeg 2014-re is megmarad, de akár még nőhet is - jelentette ki Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az MTI-nek.


Önkormányzati Koordinációs és Kommunikációs Központ létrehozását tervezi a TÖOSZ

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) újabb, a Norvég Alap által támogatott projektindító és ünnepélyes megnyitó eseményére 2013. november 25-27 között Mátraházán kerül sor. Az esemény célja, hogy az önkormányzati szövetségek együttműködését és az önkormányzati szféra érdekérvényesítő képességét növelje, s előkészítse az Önkormányzati Koordinációs és Kommunikációs Központ létrehozását.


Soltész Miklós: 2014-ben 13 százalékkal, 51,5 milliárd forintra nő a gyermekétkeztetés állami támogatásának összege

A gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mintegy hét milliárd forinttal emelkedhet jövőre, ez több mint 13 százalékos növekedés - közölte Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára 2013. november 23-i, budapesti sajtótájékoztatóján.


A csongrádi település polgármestere így segítené a jól gazdálkodó településeket

Ha már minden önkormányzati adósságot átvállal az állam, a jól gazdálkodó településeknek hozzon létre önerőalapot. Ebből a legszükségesebb fejlesztéseikhez kaphatnának segítséget - javasolja Csanytelek polgármestere. Ez jóval több, mint amire most számíthatnak az érintett városok, falvak - írja a Délmagyar.hu.


Az időközi voksolást a Zala megyei település képviselő-testülete júliusi önfeloszlatása miatt kellett kiírni

Korcsmáros Krisztián személyében új polgármestert, és részben új képviselőket választottak 2013. november 24-én a Zala megyei Petriventén, ahol a képviselők többsége júliusban a testület önfeloszlatásáról döntött. Nyakó Melinda, a település jegyzője az MTI-nek elmondta, hogy a település 333 szavazásra jogosult polgára közül 213-an adták le voksukat az időközi választáson.


A Jobbik szerint a választáson több kampánycsendsértés történt

Takács István, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje nyerte a 2013. november 24-i fóti időközi polgármester-választást - közölte a voksolás előzetes eredményét a Pest megyei település jegyzője, a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.


A „Hivatalok Napján” számos színes program várja majd a megyei és fővárosi kormányhivatalokban az érdeklődőket

Rendhagyó osztályfőnöki órával, fogyasztóvédelmi bemutatóval, ingyenes gépjármű állapotfelméréssel, soron kívüli vizsgáztatással és sok más színes programmal várják majd a megyei és fővárosi kormányhivatalok az érdeklődőket 2013. november 28-án, 10-17 óra között. A kormányhivatalok ügyfélszolgálatai reggel 8-tól este 8-ig, hosszított nyitva tartással fogadják az ügyfeleket.


A honi fürdőkapacitás 40 százaléka kihasználatlan – A több mint 300 fürdőnek alig 10 százaléka működik nyereségesen

A kormány ugyan minden helyhatóságot megszabadít az elmúlt években-évtizedekben felhalmozott adósságától, mégis úgy tűnik, hogy a fürdővel rendelkező - főként kisebb - települések jelentős részének jó esélye van arra, hogy ismét finanszírozási gondjai merüljenek fel, ugyanis a komplexumok működtetése komoly ráfordítást igényel - írja a Napi Gazdaság.


Döntöttek a költségvetési fejezetek közötti átcsoportosítást célzó módosító javaslatokról

Az eredetileg javasolt 4 helyett 64 milliárd forintot szavazott meg az Országgyűlés a jövő évi költségvetésben a települési önkormányzatok adósságrendezésére. A parlament további 14 milliárd forintot különített el a fővárosi közösségi közlekedés támogatására, így erre 24 milliárd forint jut a büdzsében.


Szoros együttműködést terveznek a helyi körzeti megbízottakkal, mezőőrökkel, vadőrökkel

A külterületi biztonság éve lesz 2014, a polgárőr egyesületek szolgálati idejük 40-50 százalékát ezeken a területeken töltik - jelentette be Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a szervezet tudományos kerekasztal beszélgetésén, 2013. november 26-án, a Belügyminisztériumban.


Egyre többen kérelmezik, hogy az önkéntes tagság lehetőségével élve részt vehessenek a kamarai életben

Folyamatosan alakulnak a települési agrárgazdasági bizottságok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapszabályában foglaltaknak megfelelően. Az agrárgazdasági bizottságok alakuló üléseit a helyben szokásos módon, illetve elektronikus úton közzétett meghívó útján is össze lehet hívni - közölte a kamara 2013. november 26-án az MTI-vel.


Az önkormányzatok konszolidációjára biztosított plusz 60 milliárd forint nem befolyásolja az államháztartási hiány mértékét

A GDP 2,9 százalékának megfelelő, 984,6 milliárd forintos hiánnyal az Országgyűlés jóváhagyta a jövő évi költségvetés főösszegeit. Az utolsó pillanatban 60 milliárdot kapnak az önkormányzatok „kisebb összegű, illetve jellegük miatt nem átvállalható ügyletek előtörlesztésére".


Az Ős-Dráva Hitelprogramnak által a helyi gazdálkodók kedvező konstrukciójú hitelekhez juthatnak

Magyarország egyik legszegényebb térsége, a baranyai Ormánság gazdasági fellendítését segítő hitelprogram elindításáról állapodott meg a Baranya Megyei Önkormányzat és a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet 2013. november 26-án, Vajszlón. A megállapodást Tiffán Zsolt, az önkormányzat fideszes közgyűlési elnöke és Lukács Péter, a pénzintézet elnök-ügyvezetője írta alá.


A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint az önkormányzati fenntartású szakrendelők nem kaptak semmilyen kompenzációt

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség az MTI-hez 2013. november 27-én eljuttatott közleményében sérelmezi, hogy az önkormányzatok által fenntartott szakrendelők nem kaptak semmilyen kompenzációt, szemben a kórházakkal, amelyek a múlt héten 33 milliárd forintot kaptak adósságrendezésre.


A szövetség elnökségének összetétele változatlan maradt

Riz Leventét (Fidesz-KDNP), a XVII. kerület polgármesterét választotta elnökévé 2013. november 27-én a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ). Az elnökség összetétele változatlan maradt, vagyis Riz Levente mellett a testület tagja Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi, Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) leköszönő elnök, II. kerületi, és Rogán Antal (Fidesz-KDNP) V. kerületi polgármester.


A területi választási bizottság határozata ellen péntek délután 4-ig lehet benyújtani felülvizsgálati kérelmet

Nem kell megismételni Fóton a 2013. november 24-én tartott időközi polgármester-, illetve képviselő-választás egyikét sem, így döntött a területi választási bizottság (tvb) a jogorvoslati kérelmek, kifogások felülvizsgálata alapján - tájékoztatott Kenéz Tibor, a testület elnöke november 27-én, a megyeházán tartott ülésük után.


Több, mint száz „ketyegő bomba” lehet az országban – 170 milliót különítettek el az abasári vízszennyezés okának feltárására

Egyes becslések szerint jelenleg több mint száz „ketyegő bomba", emberi tevékenység miatti potenciális veszélyforrás fenyegeti a hazai vízbázisokat - mondta Illés Zoltán 2013. november 27-én, Abasáron. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a település vízbázisába bekerült szerves oldószerek okozta szennyezés feltárására, eltávolítására életre hívott munkabizottság kihelyezett ülésén vett részt a Heves megyei községben.


A két város között sok a hasonlóság, elég csak az egyetemekre, autógyárakra gondolni

Győr testvérvárosi megállapodást kötött Oroszország ötödik legnépesebb városával Nyizsnyij Novgoroddal, s ezzel tízre emelkedett testvértelepüléseinek száma.  Az együttműködési szerződést Borkai Zsolt győri és Oleg V. Sorokin Nyizsnyij Novgorod-i polgármester 2013. november 27-én írta alá a győri Zichy-palotában - írja a Győr +.


A 2015 nyaráig tartó projektben 10 vasútállomás utasforgalmi épületét felújítják, 17 helyen kormányablakokat alakítanak ki

A pécsi vasútállomás-rekonstrukció kivitelezői szerződésének aláírásával 2013. november 27-én megkezdődött a MÁV Zrt. 9,8 milliárd forint értékű állomás- és integrált ügyfélszolgálati fejlesztési programja. Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója, a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón elmondta: a 2015 nyaráig tartó projekt magában foglalja 10 állomás fő utasforgalmi épületének felújítását, átépítését, 17 helyen kormányablakok kialakítását.


Jövő júniustól nem lehet dohányboltot üzemeltetni a bevásárló központokban, valamint a töltőállomásokon

A 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekben, valamint az üzemanyagtöltő állomásokon legfeljebb 2014. május 30-ig lehet dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatni - így módosította a kormány a dohánytermék-kiskereskedelemi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól szóló kormányrendeletet.


Botka László úgy véli, jóval több pénzt vonnak el a településektől, mint amennyibe az államosított feladatok kerülnek

Az MSZP választmányának elnöke szerint jövőre nagy bajban lesznek a települések, mert a megmaradt önkormányzati feladatok ellátására kevesebb forrás áll majd rendelkezésre. Botka László 2013. november 28-án, Szekszárdon tartott sajtótájékoztatón azt mondta: négy év alatt a Fidesz-kormány megfelezte az önkormányzatok költségvetési támogatását, amely 2010-ben 1200 milliárd forint volt, 2014-ben pedig alig több mint 600 milliárd forint lesz.


Belügyminiszteri elismerés 53 önkormányzatnak – Mostanáig 64 település alakított szociális szövetkezetet

Ötvenhárom önkormányzat közfoglalkoztatási programját ismerte el 2013. november 28-án a Belügyminisztérium. Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy az érintett települések összesen 148 millió forintot kapnak programjaik folytatásához, fejlesztéséhez.


Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos lovas-íjász módszere, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett is felkerült a listára

A Hungarikum Bizottság döntésével öt új taggal bővült a hungarikumok gyűjteménye, továbbá öt új elem került be a Magyar Értéktárba - közölte a bizottság 2013. november 28-i ülése után a vidékfejlesztési miniszter, Ópusztaszeren. Fazekas Sándor elmondta: hungarikum lett Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos lovas-íjász módszere, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett.


A központ megépítéséről Székesfehérvár és Miskolc is lemondott

Népszavazást tartanak Ózdon 2013. december 8-án egy olyan beruházásról (Multifunkcionális Nemzetiségi és Roma Kulturális, Oktatási Központ), amelynek megvalósításáról már letett az észak-borsodi város önkormányzata, ám a referendum kezdeményezői annyi aláírást összegyűjtöttek, hogy a voksolást kötelező volt kiírni.


Az ÁSZ felmérése szerint a tavalyihoz képest nőtt a korrupciós veszélyeket növelő tényezők indexe
Az eredendő korrupciós veszélyeztetettségi szint a közszférában nem változott jelentősen az előző két évhez képest, a korrupciós veszélyeket növelő tényezők szintje viszont nőtt, főként a tavalyi értékhez viszonyítva - derül ki az Állami Számvevőszék 2013. évi Integritás felméréséből, amelynek eredményeit 2013. november 28-án, sajtótájékoztató keretében ismertette Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója és Németh Erzsébet, a számvevőszék igazgató-helyettese.

A megítélt működési támogatásokat december 2-án utalják el az 1875 önkormányzatnak

Összesen 30 milliárd 466 millió forintot kap 1875 önkormányzat a működőképessége megőrzésére - jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2013. november 29-i budapesti sajtótájékoztatóján. Az érintett települések szeptember 30-áig pályázhattak a többletforrásra a tárcánál, részletezve, hogy milyen jellegű fizetési nehézségük van.


A TÖOSZ elnöke szerint ezek kigazdálkodása nem lehetetlen, de kemény pénzügyi fegyelmet követel a településektől

Januárban adatokat szolgáltatnak, és február végén meg is szabadulnak mintegy 420 milliárdos még meglévő adósságuktól a nagyobb települések. A nagyobb értékű ügyleteket az Államadósság Kezelő Központ vállalja át, míg a kisebbeket az állam a kincstáron keresztül közvetlenül előtörleszti a hitelezők számlájára kiutalt törlesztési célú támogatással. A szállítói tartozásokat nem konszolidálják - írja a 2013. november 29-i számában a Világgazdaság.


Gémesi György az 1875 önkormányzatnak nyújtott 30 milliárdos működési támogatásról

A feladatfinanszírozás bevezetésével 80-100 milliárd forintot kivontak az önkormányzati működésből, aminek egy része most visszakerül a rendszerbe - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke 2013. november 29-én az Echo TV „Napi aktuális" című műsorában a Belügyminisztérium által 1875 önkormányzat számára megítélt 30 milliárdos működési támogatással kapcsolatban, hozzátéve, hogy egy puffer rendszerre szükség lesz majd a 2014-es költségvetésben is.


A beszámolót 300 ezer fővárosi háztartásba fogják eljuttatni

Rövid és tényszerű formában foglaltuk össze az elmúlt 3 évet, a bekövetkezett változásokat összegezzük, ami kötelességünk a választókkal szemben - mondta 2013. november 29-i sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester, bemutatva „Az elmúlt 3 év az eredmények tükrében" című fővárosi kiadványt.


Az ellenzéki párt együttműködési megállapodást kötött az érpataki modell országos hálózatával

Az önkormányzatok hatékony működéséhez jó törvényi környezet, megfelelő anyagi forrás, valamint olyan irányító elvek kellenek, amelyek a helyhatóság vezetőinek nyújtanak útmutatást - jelentette ki Vona Gábor 2013. november 29-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, ahol az ellenzéki párt együttműködési megállapodást írt alá a község által indított az úgynevezett érpataki modell országos hálózatával.


Nagyívű célkitűzések az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséről szóló nemzeti akciótervben
Több mint a duplájára növelnék az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagyságát az unió következő költségvetési időszakában, 2014 és 2020 között Magyarországon - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára 2013. november 30-án, Budapesten, a XXVI. biokultúra tudományos napon.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu