Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elfogadták az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényt

A magyar Országgyűlés 2013. április 15-én elfogadta az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényt, becenevén az infobiztonsági törvényt. Hosszú idő óta ez az első tisztán informatikai tárgyú jogszabály, így sokan várták a megjelenését. És érthetően, érezhetően megjelentek azok a kérdések is, melyekre válaszokat kell adni – írja a HWSW Online Informatikai Magazin.


A támogatás keretösszege 85 millió forint, a pályázatokat május végéig lehet benyújtani

A Vidékfejlesztési Minisztérium közzétette a 2013. évi Zöld Forrás program pályázati felhívását, a támogatás keretösszege 85 millió forint, a pályázatokat május 31-ig lehet benyújtani.  A Zöld Forrásból a környezet- és természetvédelmi céllal létrejött civil szervezetek által hatékonyan és eredményesen ellátható és átvállalható állami feladatok támogathatók, amelyek illeszkednek a III. Nemzeti Környezetvédelmi Program célterületeihez, segítik azok teljesítését.


Járőrök felügyelik nyáron a Palotanegyedben az éjszakai bulizókat

Mintaprojektet indított a józsefvárosi önkormányzat a nyári időszakban megnövekedett zaj és szemét ellen. A főváros VIII. kerületének 2013. május 3-i, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megnövekedett vendégforgalom nagyobb zajjal is jár, ami zavarja a lakosságot, ezért a Palotanegyedben este 10-től reggel 6-ig egy közterület-felügyelő és egy rendőr közösen felügyeli majd a rendet. 


Magyarország leglátogatottabb vidéki városa jelenleg a sármelléki repteret üzemelteti

A Hévízhez közeli repülőtér a térségi turizmusra építve növelni tudta a forgalmát, ez azt jelzi, hogy „Hévíz és környéke képes eltartani egy nemzetközi repülőteret, pontosabban szólva: Hévíz és környékének már egy nemzetközi repülőtérre van szüksége" - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter 2013. május 1-jén, Hévízen.


A rendőrök szerint nem kizárt, hogy kényszerítették a debreceni polgármestert vesztegetéssel vádoló férfit

Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója állhatott a Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester ellen a 2010-es országgyűlési választások előtt indult lejárató akció mögött - hangzott el 2013. május 1-jén este az M1 Híradójában.


Az új járat májusban és szeptemberben közlekedik hétvégenként, s kerékpárok szállítására is alkalmas

A Balatoni Hajózási Zrt. megállapodást írt alá Balatonmáriafürdő, Balatongyörök és Szigliget önkormányzati vezetőivel 2013. május 1-jén Balatonmáriafürdőn arról, hogy egy új, szezonhosszabbító hajójáratot indítanak májusban, amelynek költségeit - amennyiben a jegybevételek nem biztosítanák a fedezetét - az önkormányzatok állják.


A zsarolással és hűtlen kezeléssel vádolt politikus egy ellene folyó lejárató kampány részének tekinti az eljárást

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt kezdődött büntetőper 2013. május 2-án a Veszprémi Járásbíróságon a szocialista Schwartz Béla ajkai polgármester ellen. A Laczkó Henriett bíró vezette büntetőtanács előtt a polgármester alaptalannak nevezte a vádat. Megjegyezte: 62 éves, de ilyen ügyben még soha nem állt bíróság előtt, bár politikai okok miatt az utóbbi időben többször is volt bíróságon.


A Pécsi Vízmű Zrt. részvényeinek megszerzésével közel 700 milliós vagyon került városi tulajdonba

Páva Zsolt, pécsi fideszes polgármester véleménye szerint a baranyai megyeszékhely különösen jól járt a Pécsi Vízmű-ügyben a francia Suez Environnementtel 2013. április 26-án kötött megállapodással – derül ki a városvezető helyi lapoknak adott interjúiból.


Az ÁSZ szerint is szükséges volt az önkormányzatok konszolidálása

Az önkormányzati adósságrendezés szükségességét, az EU-támogatással megvalósult beruházások kockázatait, illetve a nemzetközi szervezetektől felvett hitelcsomag adósságszerkezetre gyakorolt negatív hatását emelte ki tavalyi megállapításaiból az Állami Számvevőszék (ÁSZ) annak kapcsán, hogy elkészítette 2012. évi tájékoztatóját.


A faluközpontban kialakított új teret Mádl Ferencről nevezték el

Csaknem 800 millió forintból újult meg Tihany központi része. A Tihanyi legenda-projekt keretében felújították a kálváriát és a település műemléki utcáit, valamint egy újonnan kialakított teret neveztek el Mádl Ferenc volt köztársasági elnökről. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a 2013. május 2-i átadó ünnepségen kijelentette: Tihany a nemzet kincse, így a település gyarapodásával valamennyi magyar ember gyarapodott.


Dr. Fogarasi József írása az MTA „Magyarország önkormányzatai közterületeinek elnevezéséről” című állásfoglalásáról

A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalást tett közzé nemrégiben Magyarország önkormányzatai közterületeinek elnevezéseiről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben biztosított felhatalmazás alapján. Az alábbiakban Dr. Fogarasi József értekezése olvasható a táblázatba foglalt, önkormányzatoknak szóló útmutatóról.


Létrejött a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013. május 3-án, Orosházán. A fórum alapító okiratát 16 gazdaszervezet írta alá, a határon túlról Hargita, Temes és Arad megyéből, továbbá Szlovákiából, Szlovéniából, Horvátországból, valamint Kárpátaljáról és a Vajdaságból; a magyarországi gazdák képviseletében a Magosz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Orosháza és Környéke Gazdakör.


Az általános iskolák első osztályosaira vonatkozó adatok a 2013/14-es tanév kezdetére válnak véglegessé

Az első osztályos gyermekek iskolai elhelyezése a korábbi években az önkormányzatok felelősségi körébe tartozott, és időben sokszor elhúzódott. Az állami fenntartásba vétel eredményeként 2013-ban sikerült a folyamatot nyilvánossá tenni, és határidőre, április 30-ra lezárni – áll az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága közleményében.


A Fidesz szerint a baloldal válasszal tartozik arra a kérdésre, hogy kik állnak a debreceni polgármester lejáratása mögött
Az M1 Híradó birtokába került újabb rendőrségi dokumentumok szerint a Portik–Laborc-találkozók után, 2010-ben készülhetett a Kósa Lajost, a Fidesz alelnökét, Debrecen polgármesterét rágalmazó videofelvétel. A köztévé 2013. május 3- esti hírműsorában közölte: az iratok azt bizonyítják, hogy a felvételen szereplő férfi 2003-ban került ahhoz a kft.-hez, amely akkori állítása szerint megvesztegette a polgármestert.

Zalakomáron és Gelsén közfoglalkoztatás keretében vonják be a termelésbe a magukra hagyott területeket

Egyre több önkormányzat indít mezőgazdasági programot a közfoglalkoztatás keretében. Főleg parlagon hagyott területeket vonnak ismét termelésbe, ami már önmagában is dicséretes, nem beszélve arról, hogy így talán sikerül visszaadni a háztáji becsületét – írja a Zalai hírlap Online.


Korsós Ágnes szerint Lázár János sosem állt „szoros kapcsolatban” Portik Tamás érdekeltségi körébe tartozó cégvezetőkkel

Közleményben cáfolta Hódmezővásárhely címzetes főjegyzője 2013. május 5-én, hogy az önkormányzat, illetve a város jelenlegi és korábbi polgármestere kapcsolatban állt volna Portik Tamással, és politikusok megfigyelésére, lehallgatására adott volna megbízást bárkinek is.


Nagyobb beruházás nélkül is jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani

Lezárta közösségek számára indított energia megtakarítási versenyének második évadát a GreenDependent Intézet. A program célja, hogy növelje a háztartások, kisközösségek energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, energiatakarékos és karbon-szegény életmódot. A versennyel a szervezők arra is rámutattak: viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős mennyiségű energiát tudunk megtakarítani és rezsiköltségeinket csökkenteni.


A Balatont rendkívüli módon népszerűsítő színész-rendező szobra a Vitorlás téren áll

Bujtor István élete, kultúrában, sportban betöltött szerepe sok értéket hordoz, amelyek bennünket is gazdagítanak – mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár 2013. május 5-én a Bujtor István emlékére állított szobor avatásán, Balatonfüreden. Bóka István, Balatonfüred polgármestere avató beszédében elmondta: azért állítottak szobrot Bujtor Istvánnak, mert filmjeivel rendkívüli módon népszerűsítette a Balatont.


Szigorú intézkedés meghozataláról döntött Zalalövő önkormányzata

Jelzálogjogot jegyeztet be a város azoknak az ingatlanára, akik régóta tartoznak helyi adóval, és nem mutatnak fizetési hajlandóságot. Erről döntött nemrég a zalalövői önkormányzat. A képviselő-testület a legutóbbi ülésén tárgyalt arról, hozzájáruljon-e, hogy a bírósági végrehajtó jelzálogjogot jegyeztessen be a már régóta fizetésképtelen, vagy fizetési hajlandóságot egyáltalán  nem mutató adósok ingatlanaira.


A startmunka mintaprogram keretében létrehozandó üzemekkel megszűnhet a munkanélküliség Ivádon
Szerszámnyélgyártó és savanyító üzemet hoznak létre a Start közmunkaprogram keretében, mintegy 170 millió forintos beruházással a Heves megyei Ivádon – tájékoztatta 2013. május 6-án a település független polgármestere az MTI-t. Ivády Gábor közölte, hogy a két vállalkozás 43 embernek biztosít munkát, így gyakorlatilag megszűnik a munkanélküliség a négyszáz lakosú községben.

A projektek összértéke 1100-1300 milliárd forint, jelentős részük a közlekedés fejlesztését szolgálja

Huszonhét, 50 millió euró feletti értékű nagyberuházás előkészítésén dolgozik a fővárosi önkormányzat, amelyekhez a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban pályáznának forrásokra – jelentette be 2013. május 6-án a főpolgármester Budapesten sajtótájékoztatón. Tarlós István elmondta: a korábbi, örökölt projektekkel összefüggő „kármentés” mellett több beruházás már folyamatban van és megkezdték a továbbiak előkészítését.


Tanácskozás a helyi adóztatással kapcsolatos változásokról

Debrecenben tartják 2013. május 8-án a megyei jogú városok önkormányzati adóhatóságai vezetőinek III. szakmai találkozóját. A tanácskozás 9 és 15 óra között lesz a Régi Városháza Nagytanácstermében. A rendezvény megnyitóján Kósa Lajos debreceni polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke mond köszöntőt.


Az akkumulátorok akár két hétre elegendő energiát képesek tárolni, és felhős időben is töltődnek
Öt tanyát villamosítottak napelemes áramellátó rendszerrel Nyársapát külterületén. A beruházás mintegy 16 millió forintba került, ennek 90 százalékát pályázaton nyerte az önkormányzat.  Az átadott áramellátó rendszer napelemei mintegy 2000 kW energiát képesek leadni, így alkalmasak arra, hogy hűtőgépet, mosógépet, számítógépet, televíziót, vagy akár fejőgépet is üzemeltessenek róluk.

A tervezet szerint július 1-től lépnek hatályba a változások
Másfél évvel hatályba lépése után módosul a közbeszerzési törvény, részben az uniós források lehívását lehetővé tevő gyorsító és egyszerűsítő szabályokkal, illetve új eljárásfajtát is bevezetnek – írja a Világgazdaság. A tervezet 2013. július 1-jét jelöli meg a módosítás hatálybalépési dátumának.

Megtartotta első, alakuló ülését a Cigányügyi Egyeztető Tanács

A kormány rejtett erőforrásként, nem pedig problémaként tekint a cigányságra – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2013. május 7-én a Cigányügyi Egyeztető Tanács ülésén, Budapesten. Míg a pártok többsége problémának, tehertételnek látja a romákat, addig a kabinet lehetőségként tekint rájuk, álláspontja szerint ugyanis a cigány közösség egy rejtett erőforrás, tartalék a magyar gazdaságnak – hangsúlyozta a tanács elnöki posztját betöltő kormányfő.


Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága felhívására június 5-től július 5-ig lehet pályázni

„Civil és kormányzati partnerség” címmel előadást tartott Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára 2013. május 7-én, Szegeden azon az információs napon, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a Magyar Gazdaságfejlesztési Központtal (MAG) közösen szervezett.


Pintér Sándor bejelentette: a közmunkaprogramok következő állomása a szociális szövetkezetek kialakítása lesz

A belügyminiszter szerint a közfoglalkoztatási programok képzésekkel együtt képesek arra, hogy a munkanélkülieket visszavezessék a versenyszférába. Pintér Sándor erről a tárca 2013. május 7-i, budapesti, a közfoglalkoztatásról szóló nemzetközi konferenciáján beszélt. Közölte: a programok 2011-es indítása előtt a munkaképes lakosság csaknem harmada nem dolgozott, így át kellett tekinteni, hogy a készségekben van-e a probléma vagy a piac nem képes felszívni ezt a mennyiséget.


Pálinkás József: az MTA nem térhet ki az állásfoglalás kiadása elől

Az Akadémia köteles állásfoglalást kiadni, a jog és a felelősség az önkormányzatoké – hangoztatta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával kapcsolatban, az intézmény 184. közgyűlésének 2013. május 7-i munkaközgyűlésén.


A keretösszeg 30 milliárd forint, az összes forrás 45 százalékát gazdaságfejlesztésre kell felhasználni

Mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a LEADER program, azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések támogatására – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára 2013. május 7-én, Budapesten, sajtótájékoztatón. V. Németh Zsolt elmondta: a tárca korábban kétszer, összesen mintegy 34 milliárd forinttal hirdette meg a pályázatot.


Esztergomnak, Pécsnek, illetve Szolnoknak nulla pontot adott a Transparency International

Magyarországon az önkormányzatoknak több mint az egyharmada, azaz 40 százaléka titkolja, hogy mit és hogyan vásárolt közbeszerzéssel. Így nincs kontroll, nincs nyilvánosság. Pedig közérdekű adatokról van szó. A Transparency International Magyarország utánajárt, miért nem nyilvánosak az adatok.


Gasztronómia, kultúra és élelmiszer-stratégia egy teljes napon át

A G7, azaz a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács főszervezésében, az önkormányzat és a Művészetek Háza  segítségével 2013. május 11-én, Gödöllő főterén megrendezik az első Gödöllői Helyi Élelmiszer Fesztivált. Az egész napos program színes kulturális programokkal, helyi termelői piaccal és a helyi éttermek által kínált íncsiklandozó és egészséges ételekkel várja az érdeklődőket.


A Policy Agenda szerint az önkormányzati segélyezés átalakítása nemcsak egyszerűsítésre, de forráskivonásra is alkalmas

Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja az önkormányzatok által nyújtott szociális segélyezési rendszer átalakítását. A kormány szándékai szerint ezzel egy egyszerűbb, és átláthatóbb mechanizmus jön létre. A Policy Agenda álláspontja szerint a mostani átalakítás inkább arra alkalmas, hogy újabb forrásokat tudjanak megtakarítani a szociális kiadások területén.


Az általános sebészeti- és a kis traumatológiai ambulancia ügyelete szakemberhiány miatt szűnt meg
Szakemberhiány miatt megszűnt a sebészeti ügyelet a kazincbarcikai kórházban - közölte 2013. május 8-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzata az MTI-vel. A tájékoztatás szerint május elsejétől hétköznaponként délután fél négy és másnap reggel fél nyolc között, valamint szombat, vasárnap és ünnepnapon a nap 24 órájában nincs ügyeleti ellátás.

Kübekháza polgármestere levélben fordult Orbán Viktorhoz a „katasztrófahelyzet” elhárításáért

A Szeged környéki kistelepüléseket sújtó szúnyoginvázió miatt Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kéri Kübekháza polgármestere. Molnár Róbert (független) az MTI-nek elmondta, az esőzések és az elhúzódó belvíz miatt a Szeged környéki kistelepüléseken - Kübekházán, Deszken, Klárafalván, Tiszaszigeten, Újszentivánon, Kiszomboron, Ferencszálláson - olyannyira elszaporodtak a szúnyogok, hogy huzamosabb ideig nem lehet a szabadban tartózkodni.


Törvénytelen állapot alakult ki, mert Nagykálló és Érpatak továbbra sem tud megegyezni a közös hivatal kialakításáról

Érpatak polgármestere szerint gondokat jelent a szociális segélyek kifizetése a községben, mivel a település továbbra sem tudott megállapodni Nagykállóval a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról. A település tucatnyi lakosának a nyíregyházi kormányhivatal előtt megtartott 2013. május 8-i demonstrációján Orosz Mihály Zoltán elmondta: a megegyezés a két település érdekellentétei miatt nem jött létre, így törvénytelen állapot alakult ki.


Kósa Lajos szerint el kellene érni, hogy az összes helyi adóbevétel fedezze a települések kiadásait
Kósa Lajos polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy megszüntetik a társasági nyereségadót Magyarországon, helyette a helyi iparűzési adót emelnék arra szintre, hogy a kieső bevételeket pótolja, a pénz pedig az önkormányzatoknál maradhatna. Kósa Lajos szerint azt kellene elérni, hogy az összes helyi adóbevétel fedezze az önkormányzatok kiadásait.

Az automatákba épített vészjelzőrendszer kialakítását nyár közepére tervezi a VIII. kerület önkormányzata
A kerületi rendőrkapitánysággal és közterület-felügyelettel kapcsolatban álló, parkolóautomatákba épített vészjelzőrendszer kialakítását tervezi Józsefváros Önkormányzata. A kezdeményező képviselő, Dr. Dénes Margit a Józsefváros Újságnak beszélt az elképzelésekről.

V. Németh Zsolt szerint Medgyassszay László olyan ember, aki méltón képviseli a vidéket
Fontos, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökének életútja a vidékhez kötődjön - jelentette ki 2013. május 8-án V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az MNVH Tanácsának alsóörsi ülése előtt tartott sajtótájékoztatón, melyen bemutatkozott a szervezet új vezetője, Medgyassszay László.

A Vidékfejlesztési Minisztérium újraindítaná az egykor rendkívül sikeres gazdálkodási formát

A háztáji gazdálkodás újraindításáról beszélt a vidékfejlesztési miniszter 2013. május 8-án, Budapesten, miután a szaktárca vezetése egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnökségével. A minisztérium olyan programot dolgozott ki, amely több tízezer termelőnek biztosít majd jövedelemszerzési lehetőséget ezen a területen - közölte Fazekas Sándor.


Az NKI kéri a polgármestereket és az önkormányzati szakembereket, hogy véleményezzék a tervezetet

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elkészítette a Nemzeti Vízstratégiát a vízgazdálkodásról, öntözésről és aszálykezelésről. A Nemzeti Környezetügyi Intézet (NKI) kéri a településvezetőket és más illetékes önkormányzati szakembereket, hogy járuljanak hozzá a jövő vízügyi, öntözésfejlesztési és aszály kezelési politikáját megalapozó stratégia kialakításához az alább olvasható konzultációs vitaanyag véleményezésével.


A jelképes vételár befizetésével talán pont kerülhet a negyedik éve húzódó történet végére
Saját zsebből fizette be a Pécsi Vízmű Zrt. részvényeinek jelképes, egyeurós vételárát Páva Zsolt, Pécs polgármestere az önkormányzat pénztárába. „Egy otthon talált francia egyeurós pénzérmét hoztam magammal. Bár a városnak is van egy eurója, fontos gesztus volt, hogy ezt én magánszemélyként fizessem be a város kasszájába" - mondta 2013. május 9-én a fideszes politikus a pénztár előtt újságíróknak.

A KIM kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormányablakok kialakításához kapcsolódó hatósági eljárásokat

Az egyszerűbb és gyorsabb hatósági eljárások, a kevesebb adminisztratív teher és az uniós támogatások hatékony és gyors felhasználása érdekében a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt hatósági üggyé nyilvánítja a kormányablakok és a hozzájuk kapcsolódó munkaügyi kirendeltségek kialakításával, illetve felújításával kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárásokat - áll a közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében.


Lázár János szerint a Philip Morris áll dohánybolti koncessziók kiosztása körüli botrány mögött

„Elkötelezett jobboldalinak kell lenni" - adta meg a trafikpályázatok legfontosabb bírálati szempontját Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere azon az egyeztetésen, amelyen ő és a város kormánypárti önkormányzati képviselői véleményezték a dohányboltokért indulók listáját.


Matematikus, web-programozó, dramaturg és néprajzkutató is részt vesz az AGRYA Vidék Kaland Programjában
Az idén 43 városi fiatal ismerkedhet a mezőgazdasággal a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA Vidék Kaland Programjában. A résztvevőket 142 jelentkezőből választották ki, a kalandorok között van matematikus, web-programozó, dramaturg, néprajzkutató és a Vidékfejlesztési Minisztérium egyik munkatársa is.

A 184 milliós beruházásból látogatóközpont és vízi játszóteret is kialakítanak a 33 hektáros természetvédelmi területen

A bányászat megszűnése után életre kelt forrásokkal táplált tatai Fényes Fürdő természetvédelmi területen az önkormányzat ökoturisztikai tanösvényt hoz létre, mely bemutatja a vizes élőhely állat- és növényvilágát - tájékoztatta a projekt koordinátora az MTI-t. Lakos Zsuzsanna elmondta, a fürdő természetvédelmi területen fekszik, melyen öt forrástóból és környezetéből 20-22 fokos, enyhén szénsavas víz tör fel.


Egy fideszes javaslat alapján 7000 lakos alatti településeknek is lehetne társadalmi megbízatású vezetője

Láng Zsolt és Lipők Sándor fideszes képviselők 2013. május 10-én terjesztették a parlament elé azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek célja - mint írták -, hogy bővítsék azoknak a települések körét, ahol lehet társadalmi megbízatású polgármestert foglalkoztatni. Hangsúlyozták, hogy sok helységnek okoz gondot a településvezető díjazásának finanszírozása, amire megoldást nyújthat a társadalmi megbízatású polgármesterség intézménye.


A most kiírt pályázat a szociális boltok kialakítását, a helyben megtermelt javak értékesítését részesíti előnyben

Idén a Szociális Földprogram keretében 250 millió forintra pályázhatnak azok az intézmények, amelyek olyan településen működnek, ahol jelentős az álláskeresők aránya. A projekt révén körülbelül 150 szervezet juthat támogatáshoz, és ezer mélyszegénységben élő kaphat munkát. A pályázatokat május 29-én éjfélig lehet benyújtani.


A zónákkal kapcsolatos feladatokat a megyei önkormányzatok fejlesztési munkaszervezeteihez telepítik

Bővülhet a szabad vállalkozási zónák száma, amit a kormány a foglalkoztatás javításához és a hátrányos térségek fejlesztéséhez alakított ki. A jogszabály változtatásról a héten tárgyalt a kabinet. Ezt Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár mondta 2013. május 10-én, egy berettyóújfalui fórumon. A tervek szerint a vállalkozóknak a megyei önkormányzatok nyújthatnak majd segítséget a fejlesztések és támogatások összehangolásához.


Az új technológia éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges

Olyan közvilágítási rendszer kifejlesztésébe kezdett konzorciumi partnereivel a GE Hungary Kft., amely éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges - tájékoztatta a társaság az MTI-t. A 2014. december 31-én lezáruló projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) 571 millió forinttal támogatja.


Az egész napos seregszemlén a környékbeli termelők kínálták termékeiket a gödöllőieknek

A Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács, vagyis a G7 főszervezésében, az önkormányzat és a Művészetek Háza  segítségével 2013. május 11-én, Gödöllő főterén rendezték meg az I. Gödöllői Helyi Élelmiszer Fesztivált. A hagyományteremtő szándékkal megvalósított egész napos rendezvényen gasztronómiai és kulturális csemegékkel találkozhattak a kilátogatók.


Ismét független és fideszes jelöltek kapták a legtöbb szavazatot

Nyolc településen tartottak időközi polgármester-választást 2013. május 12-én. A Veszprém megyei Noszlopon Felső Sándor, a Győr-Moson-Sopron megyei Maglócán Farkas Miklósné, a Baranyai megyei Rádfalván Kasza Zoltán, a szintén baranyai Martonfán Bosnyák András független jelöltek, a Csongrád megyei Pitvaroson Radó Tibor, míg a Vas megyei Szakonyfaluban Rogán Valéria, a Fidesz jelöltje szerezték meg a polgármesteri posztot. Berettyóújfalun Kovács Tiborné független jelöltet, Komlón Hegedüs Norbertet, a Lungo Drom jelöltjét választották képviselőnek.


Befejeződtek a konszolidációs tárgyalások – A hitelező bankokkal június 28-ig kell megállapodni

A 14 külön kezelt kistelepülés kisegítésével befejeződtek az önkormányzati adósságátvállalásról szóló tárgyalások a helyhatóságok és a kormány között. Csak azokat a településeket nem érintette az intézkedés, amelyek felelősen gazdálkodtak vagy már korábban csődbe mentek.


Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik a Hargita megyei önkormányzat elnökének ártatlanságában

A romániai Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi szolgálata korrupció gyanújával őrizetbe vette Borboly Csabát, a székelyföldi Hargita megye önkormányzatának elnökét. A Realitatea hírtelevízió által 2013. május 13-án délután közölt hírt az MTI-nek megerősítette Elena Curca, az ügyészség vezetője. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozatban közölte, hogy a szövetség bízik Borboly Csaba ártatlanságában.


Nemzetközi Huszárbemutató 80 huszárral – Ismerős Arcok koncert

Nagyszabású ünnepséget tartanak 2013. május 31-én, a Pest megyei Verőcén, ahol Wass Albert múzeum nyitja meg kapuit. A rendezvény vendégeit Bethlen Farkas polgármester és Kondor Katalin köszönti, majd az ünnepi műsor keretében Csuka Tamás tábori püspök és Márkus Gábor református lelkész áldja meg az intézményt. A múzeumavatót nemzetközi huszárbemutató előzi meg, majd Ismerős Arcok koncert követi.


Május végéig várja a vállalkozó kedvű önkormányzatokat a „Virágos Magyarországért” mozgalom

A szervezők idén meghosszabbított határidővel, 2013. május 31-ig várják az önkormányzatok jelentkezését a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenybe falu, illetve város kategóriában. Az immáron huszadik alkalommal megrendezendő megmérettetésre a www.viragosmagyarorszag.hu honlapon lehet jelentkezni.


Az új övezetek között van a devecseri, nagyatádi, mezőtúri, pásztói, bélapátfalvai, kiskunhalasi és bajai kistérség is

A kormány múlt héten döntött a szabad vállalkozási zónák kibővítéséről és a távolléti díj számításának új módjáról - mondta Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár 2013. május 14-én, sajtótájékoztatón Budapesten. A szabad vállalkozási zónák meglévő, 47 kistérséget és 903 települést érintő száma 14 kistérség 177 településével bővül - jelentette be az államtitkár.


Az önkormányzatok sok helyen késve vagy csak részben fizetik ki a szállítói tartozásokat a tenyésztőknek

Bár az agrártárca viszonylag széles körben támogatott sertéstenyésztési stratégiát is kidolgozott, bizonyos lépéseket is tett az ágazat fellendítéséért, a jelen állattartói kétkednek abban, hogy gyors és kedvező változások állna be munkájukban. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy hiába dolgoznak: vagy nem kapják meg az eladott sertések árát, vagy esetleg töredékét kapják meg, azt is késve - írja a Szabad Föld.


Az EMNP támogatja a korrupció ellenes harcot, de elítéli a politikai és etnikai alapú megfélemlítésre irányuló akciókat

A Marosvásárhelyi Táblabíróság elutasította Borboly Csabának, a Hargita megyei önkormányzat elnökének és három társának letartóztatását. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) emellett 2013. május 14-én állásfoglalásban rögzítette, hogy támogatja a korrupció és a bűnözés elleni harcot, de elítél minden olyan eljárást, amelynek politikai, netán etnikai alapú megfélemlítés vagy leszámolás a célja.


A tolnai településvezető egy többségi önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő részvénytársaság vezérigazgatója lett

Összeférhetetlenség miatt lemondott tisztéről a Tolna megyei Pári független polgármestere, aki a félmilliárd forintos alaptőkével létrehozott, többségi önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő társaság vezérigazgatója lett. Gere Zoltán 2013. április 30-val nyújtotta be lemondását, a 690 fős községben július 7-re tűzték ki az időközi polgármester-választást - mondta Budainé Vajk Ildikó, a helyi választási iroda vezetője május 14-én az MTI-nek.


Az EU-s források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani – 2020-ig biztosan nem válhat külön Budapest és Pest megye

Pest megye önkormányzata a fővárossal kötött megállapodás és a civil kerekasztal létrehozása után a térségben működő kereskedelmi és iparkamarával is megegyezett a 2020-ig tartó időszak területfejlesztési koncepciójáról, ez utóbbi dokumentumot a napokban írták alá - közölte a megyeháza hivatalának sajtófőnöke 2013. május 14-én az MTI-vel.


Csongrád és Primorsko-goranska zupanija elsősorban a közlekedés, egészségügy és turisztika területén kooperálhatnak

A kulturális, tudományos és a gazdasági élet számos területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött 2013. május 14-én Csongrád és a horvát Tengermellék-hegyvidék megye (Primorsko-goranska zupanija) önkormányzata.  Magyar Anna (Fidesz-KDNP), a Csongrád megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a magyar és a horvát nép között mély a barátság, a szimpátia és erős az egymásrautaltság érzése.


A KÖSZ elnöke úgy véli, a feladatfinanszírozás rossz irány, nem takarékosságra ösztönzi az önkormányzatokat

Tapolcán tartotta meg háromnapos tavaszi közgyűlését 2013. május 9-11-én a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ). A közgyűlésen az önkormányzati szövetségeknek a közigazgatási átalakítás tükrében kialakuló jövőbeni szerepéről tartott pódiumbeszélgetésen részt vett Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke is.


A betelepítetteknek nincs pénzük a közüzemi számlákra, korábbi lakhelyükre viszont már nem tudnak visszamenni

Ha még egyszer adódna ilyen lehetőség, én eltanácsolnám tőle a képviselő-testületet - így fogalmaz Kiss Tóth László, a Zala megyei Galambok polgármestere a hét évvel ezelőtt lezajlott romatelep-felszámolás kapcsán.  A betelepített lakók ugyanis jelentős tartozásokat halmoztak fel - írja a Zalai Hírlap.


Az EMMI 2013. május 20-ig várja az önkormányzatok jelentkezését
Még 2013. május 20-ig pályázhatnak az önkormányzatok arra a 2,4 milliárd forintos támogatásra, melyet a kormány idén is biztosít a nyári gyermekétkeztetésre. E pályázatnak köszönhetően tavaly több mint 100 ezer rászoruló gyermek kapott csaknem két hónapon át, naponta meleg ételt a nyári szünetben. Az étkezésekhez az alapanyagok mintegy harmadát magyar kistermelők vagy mezőgazdasági vállalkozók szolgáltatták.

Láng Zsolt és Lipők Sándor javaslata szerint csak 228 településen lenne kötelező a főállású polgármesteri tisztség

A Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége 2013. május 14-ei ülésén egyhangú szavazással lemondásra szólította fel Láng Zsolt és Lipők Sándor polgármestereket az általuk benyújtott törvényjavaslat miatt, mely arra irányul, hogy főállású polgármestert az eddigi háromezer lakost meghaladó önkormányzat helyett a jövőben hétezer, vagy annál több lakosú helyi önkormányzatok esetében legyen kötelező választani.


A volt településvezetőt a 2010-es borsodi árvíz elleni védekezés hiányosságai miatt terheli felelősség

Felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kéri az ügyészség Felsőzsolca volt polgármesterére gondatlan közveszélyokozás miatt a 2010-ben a borsodi városban pusztító árvízi védekezés hiányosságai miatt - tájékoztatta a megyei főügyészség szóvivője, Martossy György 2013. május 15-én az MTI-t.


Korábban Székesfehérvár, Miskolc és Sárospatak sem fogadta be az 1,7 milliárd forint értékű beruházást
Tüntetők jelentek meg 2013. május 15-én délután az ózdi polgármesteri hivatal előtt, hogy a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ megnyitása ellen tiltakozzanak. Korábban Székesfehérvár, Miskolc és Sárospatak sem fogadta be az 1,7 milliárd forint értékű beruházást - írja a hvg.hu.

A felújítási kötelezettség bevezetése is felvetődött a világörökségi területen pusztuló műemléki ingatlanok megmentésére

Terézváros polgármestere a napokban egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a főváros illetékeseivel a fel nem újított Andrássy úti paloták ügyében - írja 2013. május 16-i számában Magyar Nemzet. Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) a lapnak elmondta, az alaptörvénnyel összhangban, kizárólag jogszerű megoldás készül a világörökségi területen pusztuló műemléki ingatlanok megmentésére.


Gémesi György szerint példát kellene vennünk a visegrádi országok önkormányzati szövetségeinek működéséről
Egy egységes önkormányzati hálózat létrehozására lenne szükség Magyarországon, hogy megvalósuljon az igazi érdekérvényesítés - mondta 2013. május 16-án, a Rádió Orienten Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a politikai megosztottság miatt az integráció azonban még várat magára. Gémesi példaként emelte ki az önkormányzati szövetségek működését a visegrádi országokban.

Az ingyenes lehetőséget az elhunyt hozzátartozói kérhetnek az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól

Megtárgyalta és elfogadta a kormány a szociális temetkezés intézményét. A szociális temetés lehetőségének célja az, hogy a kormány enyhítsen a gyászolók terhein. A szociális temetés egy új, ténylegesen ingyenes lehetőség, amelyet az elhunyt hozzátartozói kérhetnek az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól, s amelynek lehetősége összesen közel egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában - áll a Belügyminisztérium közleményében.


Ügyfélbarát nyitva tartás – Nyolcvanhét új ügykör – Bővülő hálózat

A Kormányablakokban intézhető ügyek köre 2013. július 1-jétől 87 új ügykörrel egészül ki, így az állampolgárok már százötven féle ügyben fordulhatnak országszerte a Kormányablakokhoz. Az év végétől kiépülő Kormányablakok - ezzel együtt - már több mint 2000 ügyben állnak majd az ügyfelek rendelkezésére.


Előadások kínai ügyletekről magyar üzletembereknek a ChinaCham Hungary klubestjén
Dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Ltd. vezető tanácsadója és Sembery Tamás, a Huawei, ügyvezető igazgató-helyettese lesz a vendége a ChinaCham Hungary következő - 2013. május 30-án rendezendő - üzleti klubestjének, ahol ezúttal a hongkongi cégalapításról és a magyarországi kínai nagyvállalatokról kaphatnak naprakész információkat az érdeklődők.

Az önkormányzatok számára átadni javasolt ingatlanok értéke meghaladja az 1,2 milliárd forintot

A kormány 2013. május 15-i ülésén elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely újabb állami ingatlanok térítésmentes tulajdonba adásáról rendelkezik helyi önkormányzatok és a Római Katolikus Egyház számára. A törvényjavaslat elfogadása esetén 419 helyi önkormányzat jut térítésmentesen 1174 ingatlanhoz jogszabályban foglalt feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében. Az önkormányzatok számára átadni javasolt ingatlanok értéke meghaladja az 1,2 milliárd forintot.


A tarifákat az önkormányzatoknak kell helyi rendeletben rögzíteniük

A kéményseprés díjának csökkentéséről is döntött a kormány, a módosítás az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb, 4000 forintos összeget ötven százalékkal, 2000 forintra mérsékli - közölte 2013. május 17-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A közszolgáltatás díjának meghatározása a kormányrendelet alapján az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb összeg megállapításával történik.


A nyomozók a tantestület tagjaként vesznek részt a nevelésben

A kiemelten veszélyeztetett iskolákban megkezdi működését az iskolarendőrség - jelentette be a belügyminiszter 2013. május 17-én, Budapesten. Pintér Sándor a most alakult Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a nyomozók a tantestület tagjaként vesznek részt a nevelő munkában.


Még június 30-ig, a virágbimbó kialakulása előtt ajánlatos a kaszálás vagy a növényvédőszeres irtás

A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni - figyelmeztetnek a szakemberek. Azokon a szántóföldi területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék, vagy a belvíz miatt a növényzet kipusztult, a terület száradása után a parlagfű tömeges megjelenése várható - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


Navracsics Tibor javaslata szerint a turisztikai szempontból kiemelt terület fejlesztése komplex gazdasági szemléletet igényel

A fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerülne a Margitsziget Navracsics Tibor javaslata szerint; a közigazgatási és igazságügyi miniszter 2013. május 17-én nyújtotta be a vonatkozó javaslatot az Országgyűlésnek. A tárcavezető a javaslatot azzal indokolta, hogy a - jelenleg a XIII. kerülethez tartozó - terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken.


Egyelőre nem tudni, kapnak-e pénzt a kampányra a nemzetiségi önkormányzatok

Jövőre parlamenti képviselethez jutnak a nemzetiségek, ami viszont a pártok eredményét is befolyásolni fogja. Az országos nemzetiségi önkormányzatok jelöltjei külön listán indulnak: ha valaki nemzetiségi listára szavaz, akkor nem szavazhat pártlistára, és fordítva. Egyelőre kérdés, hogy Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőt, az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom elnökét melyik listán indítják - írja a Népszabadság.


Növelni kell az exportra kerülő biotermékek feldolgozottsági fokát

Tervezetben már elkészült a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ökogazdálkodási akcióterve, amelyet várhatóan június elején társadalmi vitára bocsátanak - mondta 2013. május 17-én az MTI-nek Tóth Katalin, a VM parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. miután a Hold utcai piacon járt, ahol a Kossuth tér átépítése miatt átmenetileg a biogazdálkodókat is felvonultató Vidék Mustrát is tartják.


A Kúria elnöke szerint meg kell találni a helyes arányt a kettő között

Darák Péter szerint az önkormányzatok felügyeleti rendszerének továbbfejlesztése és az önkormányzati önállóság kiterjesztése egymással összeegyeztethető, és nem egymással ellentétes fogalmak. A Kúria elnöke 2013. május 17-én, egy budapesti tudományos tanácskozáson azt mondta, a két rendszer között meg kell találni a helyes arányt.


A kormányváltás óta folyamatosan szigorodik a szociális juttatások rendszere

Főként az egyedülálló rászorulókat éri veszteség, ha az Országgyűlés úgy dönt, hogy egyes segélytípusokat - az átmeneti és a temetkezési segélyt, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást - össze kell vonni. A következő lépés a szociális kártya bevezetése lehet - olvasható a hvg.hu „Önkormányzati segélyek összevonása: mindent egy lapra!" című, 2013. május 20-án megjelent cikkében.


Az idei találkozó fővédnöke Pintér Sándor belügyminiszter lesz
Békéscsaba ad otthont a XIX. Városi Polgármesterek Randevúja című rendezvénynek 2013. június 14-én. A városvezetők, polgármesterek, alpolgármesterek és jegyzők találkozóját a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezik meg, a résztvevők az önkormányzati reform eddigi tapasztalatiról hallhatnak előadásokat - mondta Kiss Tibor (Fidesz-KDNP), Békéscsaba alpolgármestere. 

Az emlékoszlopot Hende Csaba honvédelmi miniszter és Nagy Gábor Tamás az I. kerület polgármestere leplezte le

A honvédelem napján nemzeti emlékhellyé avatták a Budai várnegyedet. Az ezt jelképező oszlopot a Szentháromság téren 2013. május 21-én Hende Csaba honvédelmi miniszter és Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere leplezte le. A Budai várnegyed felavatásával immár tizenegy nemzeti emlékhelye van Magyarországnak.


CIG – Best Doctors® vadonatúj szolgáltatása megoldást jelenthet a magyar egészségügyben évek óta tartó problémára

Az éles piaci versenyben megoldást jelenthet a magyar egészségügyben évek óta tartó problémára a CIG - Best Doctors® lényeges, vadonatúj szolgáltatása.  A Best Doctors® huszonnégy éves tapasztalattal rendelkező nemzetközi egészségügyi szolgáltató. Olyan orvosok hálózata, akiket orvostársaik a szakma legjobbjának ítélnek.


Pályázat önkormányzatoknak köztéri szobrok, szoborcsoportok és térinstallációk létrehozására
A Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatot hirdet olyan kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri munkák (szobor, szoborcsoport, térinstalláció) létrehozására, melyek az adott település közterén a település kulturális jelenét erősítik. Benyújtási határidő: 2013. június 10.

Az 1,4 milliárd forintos projektet európai uniós forrásból, konzorciumi formában valósítja meg a két település

A helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztésére nyert támogatást a Közép-Dunántúli Operatív Programból (KDOP) Devecser és Kolontár, amellyel kiépítik és fejlesztik az önkormányzatok kötelező feladatkörébe tartozó települési vízelvezető rendszert - tájékoztatta 2013. május 21-én a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-t.


Az egymilliós török város polgármestere jó befektetési lehetőséget lát a borsodi megyeszékhelyen

Ünnepélyes keretek között írt alá testvérvárosi együttműködési megállapodást 2013. május 212-én Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, valamint Mehmet Özhaseki, a török Kayseri város főpolgármestere. A két város között 10 hónapja zajlanak az előkészületek, s bíznak benne, hogy több száz évre kötötték most meg a szerződést - írja a Borsod Online.


Az átvett ingatlanokat az önkormányzatoknak 15 évig a kötelező feladataik ellátásához kell hasznosítaniuk

Mintegy 1,2 milliárd forint értékben ad át térítésmentesen ingatlanokat az állam 417 önkormányzatnak. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2013. május 22-én az M1 „Ma reggel" című műsorában kifejtette: főleg beépítetlen belterületi földekről van szó, de van köztük játszótér, lovarda, irodaház és lakóház is. Az ingatlanok között szerepel 15 olyan is, amelyet korábban az állam visszavett PPP-konstrukcióból és eddig térítésmentes használatot biztosított, s most tulajdonba adja.


Angyalföld polgármestere szerint politikai támadás a Margitsziget fővárosi irányítás alá helyezése

Kész a Margitsziget fejlesztési terve, mely szerint a területet a főváros a kormánnyal együtt, egységes keretben fogja fejleszteni, a közjó érdekében - tudatta Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója 2013. május 22-én az MTI-vel arra a nyilatkozatra reagálva, amelyben Tóth József (MSZP) angyalföldi polgármester rosszhiszemű politikai támadásnak nevezte a Margitsziget fővárosi irányítás alá helyezését.


Hét önkormányzat pénzügyi helyzetének vizsgálatát zárta le az ÁSZ

Újabb hét település - Bábolna, Dombóvár, Felsőzsolca, Komádi, Nagyatád, Tiszacsege városok és Gávavencsellő nagyközség - pénzügyi ellenőrzését zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ÁSZ a jelentésekben felhívja a figyelmet, hogy ezen önkormányzatok esetében a kormányzati adósságrendezés után is számolni kell a pénzügyi, gazdálkodási és működési kockázatokkal.


Gémesi György az önkormányzatoknak átadott ingatlanokról és a Margitsziget fővárosi irányítás alá vonásáról

Az állami ingatlanok ingyenes önkormányzati kézbe adását jó iránynak, folytatandó kezdeményezésnek, míg a Margitsziget egyeztetés nélküli, közvetlenül fővárosi irányítás alá helyezésének tervét aggályosnak nevezte Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke 2013. május 23-án az ATV Start Híróra című műsorában.


A kerületi önkormányzatok július végéig nyújthatják be pályázataikat

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pályázatot hirdet a főváros közösségi tereinek fejlesztésére: közterületek komplex megújítására és közösségi célú városrehabilitációs programok megvalósítására. Pályázatot az egyes kerületi önkormányzatok nyújthatnak be, projektgazdaként együttműködve a helyi magánszférával és civil szervezetekkel.


A 14 település egyike sem nagyberuházás miatt adósodott el
Összesen 8,5 milliárd forinttal tartoznak azok az önkormányzatok, amelyeknek tartozását nem vállalta át az állam, mert már korábban csődbe mentek. Az állam eddig nagyjából 700 milliárd forint adósságot vállalt át az eladósodott önkormányzatoktól, ám így is maradt még problémás település. Azokat ugyanis nem érintette a program, ahol a helyhatóság csődje miatt már korábban adósságrendezési eljárást kezdtek.

Losonczy Pál szerint haladéktalanul meg kell kezdeni a Hajógyári-sziget visszavásárlásával kapcsolatos tárgyalásokat

A Jobbik helyesli, hogy a Margitsziget a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerülne, s ugyanezt javasolja a Hajógyári-sziget esetében is. Losonczy Pál, a párt fővárosi frakcióvezetője 2013. május 23-án azt közölte az MTI-vel, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Margitszigetet érintő törvényjavaslatához a párt módosító indítványt nyújtott be, amelyben az Óbudai-sziget, vagyis a Hajógyári-sziget közvetlen fővárosi irányítását javasolják.


A bizottság egyik legfontosabb feladata a borvidékre és a térségre vonatkozó fejlesztési elképzelések összehangolása
Megalakult a Tokaji Borbizottság. A testület feladata, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a szaktárca és a borvidék között. A tokaji bor nemzeti kincs, a borvidék pedig a világörökség része, ezért kiemelt figyelmet érdemel - hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. május 23-án, Budapesten, az alakuló ülésen.

A felmérés nem a korrupció meglétét, hanem a veszélyeztetettséget vizsgálja a közintézmények körében

Frissíti korrupciós kockázati térképét az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A térkép célja, hogy a beérkezett adatokból számított veszélyeztetettségi indexek segítségével ráirányítsa a figyelmet a korrupciós veszélyekre és kockázatokra. 2011 és 2012 után idén harmadik alkalommal méri fel az ÁSZ a közszféra korrupciós kockázatait. A felmérés nem a korrupció meglétét, hanem a korrupciós kockázatokat, illetve a veszélyeztetettséget vizsgálja a közintézmények körében.


Számos közismert kerületi és nagyvárosi polgármester-képviselő hátralép az országos politikától

Orbán Viktor volt kabinetfőnöke nagykövet lesz, a három éve egyéniben nyerő budapesti polgármesterek sora nem indul jövőre a választásokon. A Fidesz történetének legnagyobb személyzeti sakkjátszmáját folytatta le az elmúlt időben - derül ki a 2013. május 23-án megjelent Heti Válaszból.


A Város Boltjában szociális intézményekben készített termékeket mutatnának be és értékesítenének

A Város Boltja néven nonprofit üzletet nyithat szeptemberben a fővárosi önkormányzat; a boltban szociális intézményekben készített termékeket és művészeti egyetemisták alkotásait mutatják be és értékesítik. A boltot a Főpolgármesteri Hivatal Bárczy utcai oldalán nyitnák egy 150 négyzetméteres földszinti helyiségben, a kialakításra 32,5 millió forintot fordíthatnak, ha a Fővárosi Közgyűlés 2013. május 29-én jóváhagyja a vonatkozó javaslatot.


Akár népszavazást is kezdeményeznének a közkedvelt turisztikai célpontnak számító terület sorsáról a XIII. kerület lakói

A XIII. kerületi polgárok a Facebookon lendültek akcióba, azt mondják, ha a Navracsics Tibor által benyújtott, a Margitszigetet közvetlenül a fővárosi önkormányzat irányítása alá rendelő törvényjavaslatot elfogadja a parlament, népszavazást kezdeményeznek a terület sorsáról - írja az Origo.


Szentbalázson polgármestert, Várdombon képviselőket, Csertőn településvezetőt és képviselőket is választottak

Három településen tartottak időközi választást 2013. május 27-én: a Somogy megyei Szentbalázson Csutorás Gábor független jelöltet választották polgármesternek, a Baranya megyei Csertőn Fleckistánné Csöme Edit független jelölt nyerte a polgármester-választást, míg a Tolna megyei Várdombon négy önkormányzati képviselőt választottak.


Angyalföld főépítésze egy, a főváros által kidolgoztatott szabályozási tervezetről nyilatkozott a Világgazdaságnak

Egy szabályozási terv szerint öt telket hoznának létre a Margitszigeten - írja a 2013. május 27-i Világgazdaság a XIII. kerületi főépítészre hivatkozva. A kerület polgármestere közigazgatási mutyinak nevezte azt a tervet, hogy a kerülethez tartozó Margitszigetet fővárosi irányítás alá vonnák.


Tarlós István cáfolta a sziget felparcellázásáról megjelent híreket, s ismertette a közeljövőben várható beruházásokat

Számos fejlesztés, köztük a sportlétesítmények rekonstrukciója és a szabadtéri színpad bővítése készül el 2016-ig a Margitszigeten - ismertette Tarlós István főpolgármester a 2013. május 27-én a Kossuth Rádió „180 perc" című műsorában. A városvezető cáfolta a Világgazdaságban megjelenteket, miszerint felparcelláznák a területet, mint mondta, ez egy „buta politikai hazugság".


A beérkezett mintegy 2400 LEADER-pályázat 77 százaléka megfelelt a kiírás követelményeinek

Négymilliárd forint többletforrást biztosít a vidékfejlesztési tárca a LEADER helyi vidékfejlesztési akciócsoportoknak a falumegújítási, -fejlesztési, valamint a vidéki örökség megőrzését szolgáló pályázatok finanszírozásra - közölte V. Németh Zsolt, a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára 2013. május 27-én, Budapesten, sajtótájékoztatón.


Civilekkel fogtak össze önkormányzatok a bérlakás-gazdálkodás javítására – 456 ezer lakást nem laknak az országban

Szociális lakásügynökség felállítása segíthetné az önkormányzatok bérlakás-gazdálkodását, a szervezet lényegében „átvállalná" az önkormányzatra háruló nyomást azzal, hogy összehozza a nem lakott, üresen álló lakás tulajdonosát és a szociálisan rászoruló bérlőt - nyilatkozta a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.


Bárhol, egy gombnyomással elérhető lesz valamennyi anyakönyvi eseményéhez kapcsolódó adatunk

Az eddig használt, 1895. október 1-én kialakult anyakönyvezési rendszert 2014. július 1-jétől - a Magyary Zoltán egyszerűsítési program részeként - felváltja az egységes rendszerű, az egész országra kiterjedő elektronikus anyakönyvezés - erről döntött 2013. május 27-én az Országgyűlés a kormány törvényjavaslatának elfogadásával.


A településeknek legkésőbb az idei év végéig kell megalkotniuk az önkormányzati segéllyel kapcsolatos rendeletüket

A képviselők 2013. május 27-én elfogadták Balog Zoltán előterjesztését, mely szerint jövőre önkormányzati segély néven egységesül az átmeneti és a temetési segély, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A jogosultság jövedelemhatára a mindenkori nyugdíjminimum 130 százaléka - azaz jelenleg 37 ezer 50 forint - lehet, így azok kaphatnak segélyt, akiknél az egy főre számított családi jövedelem nem éri ezt el.


Devecser és Balatonfűzfő első embere eltérő álláspontot képvisel
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége lemondásra szólított fel két fideszes polgármestert, mert egy törvénymódosító javaslatban kezdeményezték: főállású polgármestert az eddigi háromezer lakost meghaladó önkormányzat helyett csak hétezer vagy annál több lakos esetében legyen kötelező választani. De mit szól az ötlethez két érintett település -Devecser és Balatonfűzfő - polgármestere? 

Varga Mihály szeretné, ha az önkormányzatok számára is tudna számlát vezetni a Magyar Államkincstár

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt szeretné, ha a Magyar Államkincstár az önkormányzatok számára is tudna számlát vezetni, hiszen ezzel olcsóbbá és biztonságosabbá lehetne tenni az önkormányzatok működését. A nemzetgazdasági tárca vezetője erről 2013. május 28-án az Inforádió „Aréna" című műsorában beszélt. Úgy fogalmazott: a kincstárban több lehetőség van, mint amit most tud.


Illés Zoltán: az önkormányzatok segítséget kapnak a szolgáltató kiválasztásánál

A szakmai szempontok mellett a hulladékgazdálkodási szolgáltatás biztonsága és minősége is hangsúlyos szerepet kap a szolgáltató kiválasztásánál a jövőben, és ehhez segítséget is kapnak az önkormányzatok - hangsúlyozta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár 2013. május 28-án, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában.


Parkolóház, lóvasút, kamerarendszer, továbbá kétsávos futópálya is szerepel a Fővárosi Önkormányzat tervei között

Kétsávos futópályát, lóvasutat, üvegliftes kilátóként üzemelő Víztornyot építene a Margitszigetre a Fővárosi Önkormányzat - írja az [origo] a birtokába került frissen elkészített fejlesztési terv kapcsán. A dokumentum a korábbi információkkal ellentétben nem utal arra, hogy a Margitszigetet felparcelláznák, viszont rendkívül nagy ívű attrakciókat és fejlesztéseket fogalmaznak meg benne. 


Az érintett önkormányzatok szívesen megvennék az ingatlanokat, ám a milliárdos vételárat nem tudják kifizetni

Kalapács alá kerül az egykori SioTour vagyonának egy része. A jelenleg az SCD Group tulajdonában levő 17 vízparti kempingeket 20 milliárd forintos jelzálog terheli. Az érintett önkormányzatok szívesen megvennék az ingatlanokat, ám a milliárdos vételárat nem tudják kifizetni. A polgármesterek azt mondják: mindez annak az eredménye, hogy 2004-ben fillérekért herdálták el a megyei önkormányzat vagyonát - tudósít a Somogy TV.


A bruttó hazai terméknek majdnem a felét Közép-Magyarországon állították elő 2011-ben

A bruttó hazai termék (GDP) előzetes, 2011. évi regionális adatai szerint tovább nőttek a régiók közötti különbségek Magyarországon. A fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország egy főre jutó GDP-értéke az országos átlaghoz viszonyítva 3,2 százalékponttal csökkent 2010-hez képest, ez azonban nem befolyásolta kiemelkedő gazdasági előnyét - írja a KSH adataira hivatkozva a Világgazdaság.


Elképzelhető, hogy az önkormányzatoknak vagy a szülőknek kell az áremelkedést finanszírozniuk

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés - írja a Világgazdaság és a Magyar Hírlap. A Magyar Hírlap beszámolója szerint a közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett 2013. május 29-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. Tettinger Antal, a szervezet elnöke a minisztériumi egyeztetés során felvetette: az önkormányzatokat vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaik szerint 30-70 százalékos áremelkedést finanszírozzák.


„Vidékjáró” címmel indított tematikus programsorozatot a FATOSZ

Ettől az évtől csaknem 100 millió forintos keretösszegben tájházak is pályázhatnak a közgyűjteményi fejlesztési program keretében. - jelentette be Halász János azon a 2013. május 29-én tartott sajtótájékoztatón, amelyen a civil szervezetek és stratégiai partnereik összefogásával megvalósuló Vidékjáró programsorozat ismertették.


Több mint hetven előterjesztést tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés több mint hetven előterjesztést tárgyalt meg  2013. május 29-i ülésén. A városatyák többek között tizenkét utca átkereszteléséről, a BKK közszolgáltatási szerződése mellékletének az aláírásáról, a város szociális boltja létrehozásáról és több új, kitüntető cím alapításáról döntöttek. Tarlós István főpolgármester visszavonta a taxirendelet módosítására vonatkozó javaslatot, arról júniusban tárgyalhat a közgyűlés, újabb egyeztetés lefolytatását követően.


Tarlós István szerint a sziget mindig a fővárosé volt, a XIII. kerület szerint a főpolgármester „félrebeszél”

Nincs szó tulajdonjogi vitáról a Margitsziget esetében, az mindig is a fővárosé volt, „nem vesznek el semmit a XIII. kerülettől" - hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester 2013. május 29-i sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a szigetet nem lehet összehasonlítani a budai Várral vagy a Városligettel, mert a Várban vagy a Városligetben jelentős kerületi tulajdonok vannak, addig a Margitszigeten a XIII. kerületnek egyetlen négyzetcentiméter tulajdona sincsen.


Csak az oktatóközpontot fenntartó társulás tagtelepüléseiről bejáró iskolásoknak nem kell térítési díjat fizetniük

Térítési díjat kér a bátaszéki önkormányzat azoktól a településektől, amelyek nem tagjai a mikrotérségi oktatási-nevelési központ intézményfenntartó a társulásának, ám onnan gyerekek járnak a város iskoláiba, óvodájába - írja a Tolnai Népújság. A térítési díj igénylésének jogi feltételeit a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény teremti meg.


Meggyes Tamás különös kijelentése – Gémesi György és Molnár Gyula nem hallott korábban az adósságátvállalás szándékáról
Már 2008-ban mindenki tudta, hogy az önkormányzatok adósságát konszolidálni fogják - erről beszélt egy májusi testületi ülésen Esztergom korábbi polgármestere, Meggyes Tamás, akinek vezetésével a város 26 milliárdos adósságot halmozott fel - írja a hvg.hu. A lap által megkérdezett önkormányzati vezetők - köztük Gémesi György, a MÖSZ elnöke - 2008-ban nem tudtak ilyen közelgő fordulatról.

A szövetség elnöksége úgy véli, ezzel a precedens jellegű döntéssel sérülhet az önkormányzatisághoz való jog

A Magyarországon is törvénybe iktatott európai önkormányzati charta szerint nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy helyi népszavazás nélkül - hívja fel a figyelmet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége. Állásfoglalásuk szerint a Margitsziget közvetlen fővárosi igazgatásáról szóló, beterjesztett törvényjavaslat szembe megy a charta szabályozásával.


Kolontár és Devecser polgármestere tanúvallomást tett a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásán

Kolontárnak volt kimenekítési terve, amely egy esetleges iszapömlés esetére tartalmazta az eljárásrendet, de semmilyen intézkedéssel nem tudott volna életet menteni - mondta Tili Károly polgármester tanúvallomásában a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásán 2013. május 30-án, a Veszprémi Törvényszéken.


Számos rendszabályt és higiéniai előírást be kell tartaniuk a „házi kedvencek” gazdáinak
Bár az utóbbi idő jelentősen változtak az állattartás szabályai, bővültek a lehetőségek, ez nem jelenti, hogy bárki, bármit megtehet a saját ingatlanán - figyelmeztetnek az önkormányzati szakemberek. A zalaegerszegi városházáról érkezett felhívás utal rá: az állattartó továbbra is felelős azért, hogy állata megfelelő körülmények között éljen, ellátásáról gondoskodjon, és felelős azért is, hogy az állattartással a szomszédokat szükségtelenül ne zavarja.

A kormány 2,6 milliárd forintot biztosított az ágazat helyzetét javító halaszthatatlan stratégiai intézkedésekre

A sertéságazatban a magas feldolgozottságú, prémium minőségű áru exportálása a cél a nagy tételek helyett - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A szaktárca és a Szent István Egyetem (SZIE) a sertésstratégia megvalósításáról tartott konferenciát, 2013. május 31-én, Gödöllőn.


Navracsics Tibor értékelte tárcája hároméves teljesítményét

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az elmúlt három évben megvalósította a kormány által meghatározott szakpolitikai reformokat, a következő egy évben a finomhangolás, a rendszer „bejáratása" lesz a feladat - jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 2013. május 31-én, pénteken a tárcája hároméves teljesítményét értékelő sajtótájékoztatóján.


A kastélyigazgatók elismerésüket fejezték ki a gödöllői kastélyban végzett fejlesztések kapcsán

A napokban tartotta éves közgyűlését az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége a gödöllői kastélyban. A nemzetközi szervezet elnöke, Catherine Pégard - aki a versailles-i kastély igazgatója - elmondta, hogy az éves közgyűlést minden évben más helyszínen rendezik, tavaly a Rosenborg kastély Koppenhágában volt a házigazda, idén pedig a Gödöllői Királyi Kastély.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu