Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megkezdték a kiürített homokzsákok hasznosítását
A feleslegessé vált zsákok egy részét megkapják a területileg illetékes önkormányzatok, a többit az állam szállítja el
Az árvízi védekezés során felhasznált több mint 10 millió, már kiürített homokzsákot és a homokot külön kell deponálni, ezeket a kormány a területileg illetékes önkormányzatoknak ajánlotta fel újbóli felhasználásra. A települések már nyilatkoztak arról, hogy mekkora részre tartanak igényt, jelenleg ennek összesítése zajlik - írja 2013. június 19-i számában a Napi Gazdaság.

A zsákok mérettől és anyagtól függően darabonként 37-55 forintba kerültek, a több millió darabot egy holland cég bocsátotta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) rendelkezésére közbeszerzés nélkül - erre rendkívüli környezeti események idején van mód.

A feleslegessé vált anyagokat az állam szállítja el, amely emellett a helyreállításhoz munkaerőt is biztosít (a hét elején például több mint kétezren végezték a munkálatokat). A sérült homokzsákokat ugyanakkor nem lehet újrahasznosítani, a polipropilén egyszerű műanyag, nem szívja magába a vizet, nem bomlik le, ellenáll a vegyszereknek, csak a mínusz 10 fok alatti hőmérsékletet nem bírja.

A jól éghető hulladékot nagy teljesítményű égetőkben érdemes felhasználni, ott energiát termelhetnek belőlük - mondta lapnak Farkas Hilda, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója. Hasonlóan látja Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyi szakértője is, aki a leghatékonyabb felhasználásnak az 1200-1400 Celsius-fokon működő cementgyárakban való elégetést tartja: 1 kilogramm zsák elégetésével 0,75 kilogramm kőolajnak megfelelő energiát lehet nyerni.

Az árvízi kármentesítés teljes költsége egyelőre nem ismert, az azonban biztos, hogy az állam állja a költségeket. A katasztrófavédelemnél több mint 51 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek egy részét a helyreállítási munkákra lehet költeni, a Belügyminisztériumnál és a helyi önkormányzatoknál pedig a vis maior keret jelent 8 milliárd forintot. A kormány emellett 15 milliárd forinttal bővítette a belügy lehetőségét a kárelhárítási előirányzat túllépésére.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu