Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Pályázatokkal a kistelepülések elnéptelenedése ellen
Elindul a „200 falu” projekt modellprogramja – Az EMMI július 31-ig várja a pályázatokat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013. június 28-án Hejőkeresztúrra látogatott, hogy hivatalosan is bejelentse a települések elnéptelenedési folyamatainak megfordítására kihirdetett pályázatot, amely a 2014-2020 között zajló „200 falu" projekt modellprogramjaként szolgál majd.  A program keretein belül összesen a közép-magyarországi régióban több mint 350 millió forintra, a konvergencia régiókban 500 millió forintra pályázhatnak a települések.


Az utóbbi évtizedben tapasztalható a vidéki térségekből történő egyre intenzívebb elvándorlás. Az 50-es évek elején a lakosság 63 százaléka élt falvakban, a 80-as években 53 százaléka, míg a 90-es években a 38 százaléka, a tavalyi népszámlálás során pedig már csak 30,5 százaléka. Ezek az arányok annak tudatában is riasztóak, hogy Magyarország teljes lakossága is folyamatosan csökken, és időközben egyre több települést nyilvánítottak várossá.

A gazdasági hanyatlás és a társadalmi elszigetelődés nem csupán a hátrányos helyzetű kistérségeket veszélyezteti, hanem jelen van számos fejlettebb kistérség településein is. Amennyiben a vidéki térségek elvándorlásának megakadályozását nem karolja fel a mindenkori kormány, úgy félő, hogy pár éven belül több elnéptelenedett település is lehet hazánkban.

Az Új Széchenyi Terv keretében most megjelent „Elnéptelenedő települések romló társadalmi-gazdasági folyamatainak megfordítása" című TÁMOP pályázatok céljai, hogy a 10-12 településen futó modellprogramok segítségével a helyi közösségben rejlő kreativitásra, szellemi és társadalmi kapacitásra építve, innovatív megközelítéssel alakítsanak ki fejlesztési tervet a kedvezőtlen gazdasági és társadalmi folyamatok megfordítására, és kialakuljon a cselekvési tervben foglaltak megvalósításához szükséges közösségi, társadalmi kapacitás.

A beavatkozással elérni kívánt közvetlen célok: a helyi közösség erősítése, az elvándorlással veszélyeztetett települések megtartó- és vonzóerő-képességének fejlesztése, a helyi adottságokhoz illeszkedő, hiánypótló közösségi szolgáltatások kialakítása, a társadalmi kapacitás fejlesztése. A települések az elnyert támogatás segítségével partnerekként bevonhatnak különböző társadalmi és gazdasági szereplőket, kiaknázhatják a helyi lehetőségeket - a turizmus vagy a befektetések fellendítésére -, a keretösszegből pedig szakértőket is alkalmazhatnak.

A pályázatok beadására 2013. június 1-től 2013. július 31-ig van lehetőség. Az intézkedés felelőse az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Forrás: EMMI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu